Kvalifikace HS137, Oberstdorf Vítěz: H. E. Granerud (NOR) (kon.)
konec
Kvalifikace HS137, Oberstdorf

Vítěz: H. E. Granerud (NOR)

Středa 28.12.2022, 16:30 • Schattenbergschanze • Turné čtyř můstků
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 16:30.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u jednoho ze dvou vrcholů probíhající sezony skokanů na lyžích. Na přelomu roku totiž startuje tradiční Turné čtyř můstků a úvodka bude tradičně na můstku Schattenberg v Oberstdorfu! Aby byli známí soupeři pro KO systém, bude se klasicky skákat kvalifikace, jenž bude čítat pouze 61 jmen, takže jedenácti skokanům zůstane první kolo zapovězeno. Věřme, že mezi nimi nebude jediný český zástupce Roman Koudelka a konečně uvidíme v hlavním závodě českého skokana. Začíná se v 16:30 hodin.
     
    Pořadí SP

    1. Dawid Kubacki (POL) 650 b
    2. Anže Lanišek (SLO) 576 b
    3. Stefan Kraft (AUT) 467 b
    4. Halvor Egner Granerud (NOR) 416 b
    5. Piotr Żyła (POL) 377 b
    6. Manuel Fettner (AUT) 289 b
    7. Karl Geiger (GER) 194 b
    8. Robert Johansson (NOR) 175 b
    9. Michael Hayböck (AUT) 169 b
    10. Marius Lindvik (NOR) 154 b
    10. Pius Paschke (GER) 154 b
     
    Startovní listina

    1. Andrei Feldorean (ROU)
    2. Kevin Malcev (EST)
    3. Vitalij Kaliničenko (UKR)
    4. Keiči Sato (JPN)
    5. Vilho Palosaari (FIN)
    6. Francesco Cecon (ITA)
    7. Sabiržan Muminov (KAZ)
    8. Muhammed Ali Bedir (TUR)
    9. Anders Fannemel (NOR)
    10. Clemens Leitner (AUT)
    11. Decker Dean (USA)
    12. Eetu Nousiainen (FIN)
    13. Simon Ammann (SUI)
    14. Roman Koudelka (CZE)
    15. Daniel Andrei Cacina (ROU)
    16. Jan Habdas (POL)
    17. Alex Insam (ITA)
    18. Danil Vassiljev (KAZ)
    19. Ren Nikaido (JPN)
    20. Stefan Hula (POL)
    21. Artti Aigro (EST)
    22. Erik Belshaw (USA)
    23. Gregor Deschwanden (SUI)
    24. Fatih Arda İpcioğlu (TUR)
    25. Džunširo Kobajaši (JPN)
    26. Jukija Sato (JPN)
    27. Philipp Raimund (GER)
    28. Niko Kytösaho (FIN)
    29. Antti Aalto (FIN)
    30. Vladimir Zografski (BUL)
    31. Kristoffer Eriksen Sundal (NOR)
    32. Domen Prevc (SLO)
    33. Stephan Leyhe (GER)
    34. Žiga Jelar (SLO)
    35. Lovro Kos (SLO)
    36. Pawel Wąsek (POL)
    37. Philipp Aschenwald (AUT)
    38. Constantin Schmid (GER)
    39. Johann André Forfang (NOR)
    40. Giovanni Bresadola (ITA)
    41. Timi Zajc (SLO)
    42. Peter Prevc (SLO)
    43. Daniel-André Tande (NOR)
    44. Naoki Nakamura (JPN)
    45. Markus Eisenbichler (GER)
    46. Rjoju Kobajaši (JPN)
    47. Jan Hörl (AUT)
    48. Kamil Stoch (POL)
    49. Andreas Wellinger (GER)
    50. Daniel Tschofenig (AUT)
    51. Pius Paschke (GER)
    52. Marius Lindvik (NOR)
    53. Michael Hayböck (AUT)
    54. Robert Johansson (NOR)
    55. Karl Geiger (GER)
    56. Manuel Fettner (AUT)
    57. Piotr Żyła (POL)
    58. Halvor Egner Granerud (NOR)
    59. Stefan Kraft (AUT)
    60. Anže Lanišek (SLO)
    61. Dawid Kubacki (POL)
     
    Favoriti Turné:
    Jednasedmdesátý ročník čtyřdílného závodu bude mít zřejmě pět hlavních favoritů. Největším z nich bude Dawid Kubacki, polský lídr světového poháru a vítěz Turné z roku 2020. Ambice na celkové prvenství si určitě bude dělat i jeho krajan Piotr Zyla, který ale přece jen vykazuje o maličko menší výkonnost. Do toho připočtěme skokany ze tří dalších zemí – Nora Halvora Egnera Graneruda (loni třetího) Stefana Krafta z Rakouska (Turné vyhrál v roce 2015), kterému by měly sedět hlavně domácí můstky a výborně skákajícího Slovince Anže Laniška.

    Na domácí půdě by si chtěl vyskákat nejvyšší příčky i Karl Geiger, jenž předloni v Oberstdorfu vyhrál, ale forma Němce je přeci jen horší než uvedených pěti skokanů. A zcela jistě nezapomínejme ani na obhájce loňského prvenství a dvojnásobného vítěze Rjoju Kobajašiho, byť se Japoncovi vůbec nedaří dle jeho představ. Rovněž neopomínejme ani veterána Kamila Stocha. Podobně jako Kobajašimu se mu zcela nedaří, nicméně slavný závod vyhrál již třikrát.
     
    Vítězové v Oberstdorfu za posledních deset let:
    (* u jména znamená, že se skokan stal i celkovým vítězem Turné):
    2022: Rjoju Kobajaši * (JPN)
    2021: Karl Geiger (GER)
    2020: Rjoju Kobajaši
    2019: Rjoju Kobajaši *
    2018: Kamil Stoch * (POL)
    2017: Stefan Kraft (AUT)
    2016: Severin Freund (GER)
    2015: Stefan Kraft *
    2014: Simon Ammann (SUI)
    2013: Anders Jacobsen (NOR)

    Posledním českým vítězem na Schattenbergu byl Pavel Ploc, jenž zvítězil 30.12.1987, ale tři další závody vyhrál Matti Nykänen a došel si pro svůj druhý triumf.
     
    Start
    Kvalifikace byla zahájena.
     
    1
    Andrei Feldorean může na hlavní závod za 91,5 metrů zapomenout. Ani v trénincích se mu nevedlo, ale v kvalifikaci ubral ještě více metrů.
     
    2
    Kevin Malcev šel na 102,5 metrů, což je více než v případě Rumuna Feldoreana, ale na postup to také asi stačit nebude.
     
    Připomeňme, že Roman Koudelka byl v kvalifikaci na 46. a poté na 45. místě. Na postu by právě bylo třeba skočit kolem 115 metrů.
     
    3
    To ale rozhodně není případ Vitalije Kaliničenka, jelikož Ukrajinec skočil jen 96 metrů. Sice Feldoreana porazil, ale na více to asi stačit nebude.
     
    4
    Keiči Sato sice svůj skok v zadním větru natahoval, co to šlo, ale na lepší než na 102,5 metrovou vzdálenost to nestačilo. Navíc měl menší zaďák než Kevin Malcev, tudíž jde o 1,1 bodů na druhé místo.
     
    5
    Řekl bych, že Vilho Palosaari je prvním postupujícím, byť si bude muset ještě na stvrzení počkat. 118 metrů znamená jasné vedení o 26,5 bodů.
     
    6
    Na prvním místě ale Fin vydržel jen jeden skok. Francesco Cecon totiž svůj pokus natáhl ještě o čtyři metry dále a jako první překonává hranici 120 metrů. Což je způsobeno i tím, že se zadní vítr při jeho skoku prakticky utišil. Vedení o 3,4 bodů pro syna italské skokanské legendy.
     
    7
    Sabi Muminov byl prvním skokanem, jenž měl vítr proti. Odepisuje půl bodu, ale dobrých podmínek vůbec nevyužil. Už od hrany byl rozhozený, poté měl problémy na dojezdu. Až páté místo za 107,5 metrů.
     
    8
    Muhammed Ali Bedir reprezentuje nastupující turecký skok, jenž je držen zejména Ipcioglem. Ale i jeho méně zkušenější krajan ukazuje slušnou výkonnost na 118 metrů a jen díky menšímu větru do zad jde na třetí místo za Palosaariho. Také on by měl porazit jedenáct skokanů a postoupit.
     
    9
    Nor Anders Fannemel se hodně trápí a své tápání nezlepší ani na Turné. 116,5 metrů je na jeho kvality hodně málo, nyní je až čtvrtý. Poráží jen pět skokanů a k postupu potřebuje ještě šest horších skoků.
     
    10
    Prvním Rakušanem kvalifikace je Clemens Leitner a zde také není moc o čem diskutovat! 129 metrů je zcela jasné první místo a zatím nejlepší výkon. Od sudích dostává čtyři osmnáctky, jednou o půl bod méně a vede o 19,6 bodů před Ceconem.
     
    11
    Ačkoliv Leitner měl zase o trošku větší vítr do zad, oproti prvním skokanům foukalo o polovinu méně a ještě lepší podmínky měl Decker Dean. Američan také doskočil na 121 metrů a řadí se za Leitnera a Cecona na třetí místo.
     
    12
    Eetu Nousiainen je již ostříleným skokanem světových pohárů. Podmínky mu přály, odečítal desetinu, ale nevyužil toho. Jen 112,5 metrů a sedmá pozice.
     
    13
    Simon Ammann do kvalifikace nenastupuje, proto je řada na Romanu Koudelkovi.
     
    14
    Roman Koudelka předvedl stejný výkon jako v prvním tréninkovém skoku, přesně 120,5 metrů. Odečítal 1,2 bodů za vítr, měl tedy dle tohoto kontextu nejlepší podmínky. Určitě věděl, že to šlo natáhnout ještě dále, ale snad se mu postoupit povede. Od sudích dostává 4x 16,5, jednou sedmnáct a potřebuje dva horší skoky, aby postoupil.
    Skok Romana Koudelky
     
    15
    Tak už jen jeden horší skok, jelikož Daniel Andrei Cacina svůj skok zabalil na 99,5 metrech. Druhý nejhorší výkon kvalifikace.
     
    16
    Jan Habdas z Polska ukazoval v kvalifikaci o něco lepší výkonnost než Roman Koudelka a za 123 metrů v mírném větru proti to potvrdil. Průběžné druhé místo o 18,3 bodů za Leitnerem.
     
    17
    Alex Insam z Itálie šel na 119,5 metrů, tedy o metr méně než Roman. Jenže za vítr měl o 2,7 lepší body, tudíž je o 2,4 bodů před českým skokanem. Ten je tak stále jako první na čekané.
     
    18
    A je jasno, že Roman Koudelka v hlavním závodu chybět nebude. 104 metrů Danila Vasiljeva stvrzuje, že se na Schattenbergu trápí. Navíc měl zadní vítr, což ho úplně srazilo dolů a jde na dvanácté místo.
     
    Připomeňme, že při neúčasti Simona Ammanna z kvalifikace nepůjde do závodu jen deset skokanů.
     
    19
    A do závodu postupuje také Muhammed Ali Bedir. Vzhledem k tomu, že postup Ipciogla se dá čekat také, budou Turci zítra ve dvou. Japonec Ren Nikaido dává jen 110,5 metrů, což ho řadí na desáté místo a k postupu potřebuje dva horší skoky.
     
    20
    Rozhodně se ho nedočká při pokusu Stefana Huly. 115 metrů bylo asi maximum toho, co mohl Polák při zadním větru (přípočet 4,4 body) vyskákat. Je nyní devátý a to je poslední pozice, která nyní zajišťuje postup z kvalifikace.
     
    21
    Kevin Malcev asi na postup bude čekat marně, naopak jeho krajan Artti Aigro čekat nemusí vůbec. Opět slabší zadní vítr, ale výborný skok na 123,5 metrů, což je druhý nejlepší výkon dosavadní kvalifikace. Estonec jde tak na druhé místo, ale na Leitnera stále ztrácí 15 bodů!
     
    22
    Američan Erik Belshaw jde na 117 metrů a doplňuje Deckera Deana v zítřejším hlavním závodu. Je sice až desátý, čili druhý nad čarou, nicméně postup to je. A Roman Koudelka už má nyní jistotu, že půjde nejhůře na čtvrtého muže konečného účtování kvalifikace.
     
    23
    Gregor Deschwanden sice skočil o metr méně než Roman Koudelka, ale měl zase o něco silnější zadní vítr, takže se řadí na šesté místo. Rozestupy právě od šestého do třináctého místa nejsou velké. A třináctý je nyní Anders Fannemel, který musí čekat a možná se postupu nedočká.
     
    24
    Fatih Arda İpcioğlu již letos dokázal bodovat a loni se mu bodově dařilo i na Schattenbergu. A i zítra se bude o body možná úspěšně pokoušet, jelikož v kvalifikaci bude za nynějších 124 metrů na slušné pozici. Nyní je druhý!
     
    25
    Japoncům se zatím na Schattenbergu nedaří. Keiči Sato je hluboko v poli poražených a Džunširo Kobajaši pouští do prvního kola Anderse Fannemela. Jen 116,5 metrů, navíc v téměř bezvětří. A právě on je nyní jako první na čekané, tedy první pod čarou.
     
    26
    Jukija Sato měl naopak vítr do zad, přičítá 3,4 bodů (Kobajaši desetinu odečítal). A i díky 119 metrům se dostává na průběžné desáté místo těsně před Romana Koudelku.
     
    27
    Nyní už asi těžko čekat nějaké výrazné zaváhání. Philipp Raimund se ho vyvaroval, naopak jako první překonává hranici 130 metrů. Jenže i jeho 131 metrů na první místo nestačí, jelikož měl úplné bezvětří a naopak Clemens Leitner pět bodů přičítal. Sečteno a podtrženo, druhé místo o 3,9 bodů.
     
    28
    To je velká komplikace pro Nika Kytösaha. V kvalifikaci se mu příliš nedařilo a trápení stvrzuje nyní, kdy dává v zadním větru jen 110,5 metrů a jde až na devatenácté místo. K postupu potřebuje dva horší skoky a v závodu je i Džunširo Kobajaši.
     
    29
    Antti Aalto skočil přesně 119 metrů a ani jeho body od rozhodčích nebyly žádné fascinující. Jenže měl k dobru 5,2 bodů za zadní vítr, takže se řadí na devátou pozici, byť třeba třináctý Roman Koudelka skočil o metr a půl dále. To jsou ale právě větrné kompenzace.
     
    30
    A v hlavním závodu málem překvapivě chyběl i Vladimir Zografski! Bulhar, který už letos získal 33 bodů, skočil jen 109,5 metrů a jeho jedinou záchranou byl přípočet 10,5 bodů za zadní vítr. Je tak na devatenáctém místě, tedy posledním postupovém!
     
    31
    Naopak výkon bez problémů v silném zaďáku ukázal Kristoffer Eriksen Sundal a na svou kvalifikační premiéru na Turné bude vzpomínat zřejmě v dobrém. Nyní je na místě třetím za 123 metrů (přípočet 8,6 bodů).
     
    32
    Domen Prevc je letec, který potřebuje vítr pod lyže a dobré podmínky. Ty mu nepřišly, přičítá 4,4 bodů. Za 118 metrů je přesto o šest desetin před Romanem Koudelkou na místě čtrnáctém.
     
    33
    Stephan Leyhe také nebude nikde vepředu. 120 metrů při zaďáku, za který zapisuje sedm bodů, stačí jen na průběžné šesté místo. Na druhou stranu právě za zadní vítr je třeba říct, že šlo o slušný skok.
     
    34
    Žiga Jelar ze Slovinska zapisuje jen 117,5 bodů, přičítá 5,8 bodů. Zadní vítr je na Schattenbergu nepříjemný. O tři metry méně než Koudelka, v součtu ale patnácté místo. Postup to je, ale soupeře bude mít těžkého.
     
    35
    Další Slovinec Lovro Kos jde také dále. Podmínky se zlepšily, jeho přípočet je jen 1,6 bodů a rázem je z toho 124 metrů! Průběžné šesté místo pro skokana, který v trénincích na kvalifikaci zářil.
     
    36
    Pawel Wąsek také bez problémů, Polák dává 124 metrů a jde na čtvrté místo. Těsně před Ipciogla.
     
    37
    Philipp Aschenwald za 126 metrů nezaváhal, podmínky měl opět o něco lepší. Od sudích dostal dvě osmnáctky, třikrát o půl bod méně a jde na průběžné třetí místo. První je jeho rakouský parťák Clemens Leitner, druhý Němec Philipp Raimund.
     
    38
    Constantin Schmid také nemusel skokem stresovat, podmínky měl slušné a za 124 metrů jde na místo šesté. Možná ze svého skoku ale mohl vytěžit více.
     
    39
    Johann André Forfang je také skokan, který v obtížných podmínkách občas dokáže udělat fatální chybku. Jenže nyní přičítá 1,1 bodů a dle tohoto ukazatele měl druhé nejlepší podmínky (po Koudelkovi). Za 134,5 metrů tak sesazuje Clemense Leitnera a po dlouhých devětadvaceti skocich se mění pořadí na první pozici. Vedení o 5,3 bodů, navíc od sudích dostal výborné známky – pětkrát 18,5.
     
    40
    Giovanni Bresadola musel čekat trošku déle, než dostal povolení ke skoku. Podmínky měl totiž velmi slušné. Nakonec se z nájezdu spustil a za 127,5 metrů jde na průběžné šesté místo před Waska. Italové budou zítra v prvním kole ve třech.
     
    Roman Koudelka nyní půjde na sedmého muže konečného účtování kvalifikace, pokud tedy nikdo svůj skok vyloženě nepokazí.
     
    41
    A nepokazí ho určitě Timi Zajc. 133,5 metrů je výborný skok, navíc oproti doposud prvnímu Forfangovi měl slabý vítr do zad! I díky tomu vede o 1,2 bodů před Forfangem a možná by právě na Turné mohl otočit zatím nevydařenou sezonu k pozitivnímu směru.
     
    42
    Peter Prevc napodobil slovinského parťáka rovnými 130 metry při malém větru pod lyže. Je na pozici páté.
     
    43
    Létá se daleko a výborně. Daniel André Tande si nic nedělal z toho, že 2,1 bodů přičítal za vítr. Za 131,5 metrů se řadí na třetí pozici za Zajce a Forfanga.
     
    44
    Japoncům se zatím kvalifikace vůbec nedaří, Sato sice postoupil, ale jeho pozice není dobrá a Džunširo Kobajaši prošel dále jen s notnou dávkou štěstí. A Naoki Nakamura také nepředvedl nic světoborného, protože v bezvětří za 120 metrů nezvládl dojezd. Vyfasoval nízké stylové známky, jelikož se dotkl sněhu a má obrovské štěstí, že se v součtu všeho o desetinu dostává do hlavního závodu! Jeho krajan Ren Nikaido je tak stále jako první pod čarou.
     
    45
    Markus Eisenbichler dává 127,5 metrů. Z kvalifikace postoupil, ale odjezd také nebyl ideální. Navíc měl zatím nejlepší podmínky, v součtu je tedy až dvanáctý.
     
    46
    Také obhájce loňského prvenství a dvojnásobný vítěz Turné musí na svůj skok čekat. Do stopy tak jde předskokan.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Timi Zajc (SLO) 141,7 b.
    2. Johann André Forfang (NOR) 140,5
    3. Daniel André Tande (NOR) 137,8
    4. Clemens Leitner (AUT) 135,2
    5. Philipp Raimund (GER) 131,3
    ...
    27. Roman Koudelka (CZE) 109,2
     
    46
    Rjoju Kobajaši se po delším čekání ke skoku dostal a vítr se opět naprosto změnil, jelikož přičítal obrovskou porci 9,1 bodů. I tak ale dosáhl na 121 metrů a je tak na místě jedenáctém. Žádný další Japonec již dnes na věži nečeká...
     
    47
    Jan Hörl připočítá dokonce 13,1 bodů, tohle jsou opravdu nevlídné podmínky. Není se co divit, že tak vytáhl jen 117 metrů. Samozřejmě ani známky nemůže čekat žádné velké, patří mu tak průběžné sedmnácté místo a zítra půjde na řadu jako jeden z prvních.
     
    48
    A jak už jsem říkal na začátku přenosu, s Kamilem Stochem prostě musíte tak jako tak počítat. Je to vidět i nyní, jelikož i on měl velký zadní vítr (přípočet 12,5 bodů), ale vytáhl svůj skok na 127,5 metrů. I díky dobrým známkám od sudích jde na průběžné třetí místo se ztrátou jen 1,7 bodů na Zajce!
     
    49
    Andreas Wellinger měl podmínky výrazně lepší a metrově je to znát – rovná stotřicítka. Dobré známky od jury, velmi slušná pozice do zítřejšího prvního kola – průběžné čtvrté místo, zatím nejlepší z Němců a překonat ho už může v rámci krajanů jen Pius Paschke.
     
    50
    Daniel Tschofenig si vyskákal 123,5 metrů a už měl zase o něco silnější vítr. Rakušana evidujeme na pozici deváté a nyní se jistě bude modlit Pius Paschke a Marius Lindvik, aby měli podmínky lepší. V trénincích moc nepřesvědčili.
     
    51
    Pius Paschke ale vzývat Pana nejvyššího příliš nemusel. Ačkoliv přičítal deset bodů, dokázal skočit 121,5 metrů a patří mu pozice třináctá. Zítra bude skákat jako jeden z prvních skokanů.
     
    Následuje krátká přestávka před poslední desítkou.
     
    První tréninkové kolo vyhrál Halvor Egner Granerud za 137 metrů, do druhého tréninku už nenastoupil. Ten naopak vyhrál Dawid Kubacki, který byl v prvním tréninku druhý těsně za Granerudem.
     
    52
    Desítka nejlepších jde na řadu. Jako první Marius Lindvik.
     
    52
    Nor také přičítal poměrně dost bodů za zadní vítr, což mu hodně pomohlo. 119 metrů určitě není příliš dobrý výkon a zítra se bude muset zlepšovat. Až jednadvacátá pozice.
     
    53
    Rakušan Michael Hayböck přičetl dokonce 10,5 bodů, jenže hlavu si se zaďákem vůbec nelámal. 126 metrů, pět osmnáctek od sudích a průběžné sedmé místo. V první jedenáctce jsou hned čtyři Rakušané.
     
    54
    Robert Johansson byl v obou trénincích ve druhé desítce výsledkového pořadí a nyní tomu nebude jinak. 124,5 metrů také v silném zadním větru dává v součtu prozatimní desáté místo.
     
    55
    Poslední domácí naděje se jmenuje Karl Geiger!
     
    55
    Němec zapisuje výborných 129,5 metrů, navíc také v silném zadním větru. Díky tomu se řadí na místo čtvrté těsně před krajana Andrease Wellingera. Němci budou zítra útočit a třeba Geiger by mohl jít v prvním kole na Koudelku.
     
    56
    Manuel Fettner nepředvedl dobrý první tréninkový skok, druhý už byl lepší. A v kvalifikaci vytáhl z rukávu nejlepší skok, navíc také při přípočtu 8,3 bodů. 129 metrů a průběžné sedmé místo.
     
    57
    Piotr Żyła si také nic nedělal se zadním větrem a za 129 metrů (přípočet 10,9 bodů) je dokonce třetí. I tento Polák ukazuje, že se s ním na Turné prostě musí počítat!
     
    58
    Halvor Egner Granerud se ukazuje ve fantastické formě! 133,5 metrů je sice druhý nejlepší výkon kvalifikace (Forfang šel o metr dále), ale za vítr připočetl 15,2 bodů. Zasloužené dvě devatenáctky a jasné vedení o 13,8 bodů. Otázka je, zda výkon z kvalifikace dokáže v hlavním závodu napodobit.
    Skvělý skok Halvora Egnera Graneruda
     
    59
    Extrémní komplikace pro Rakousko, ale opravdu extrémní! Mistr světa z Oberstdorfu Stefan Kraft šel do pořádného zaďáku, kdy odepisoval 17,5 bodů. To ho zachránilo, jelikož skočil jen 109,5 metrů a řadí se na 42. místo až za Koudelku či Bedira. Bude tedy velmi zajímavé, koho zítra chytí do hlavního závodu. To bude hodně silná dvojice!
     
    60
    Anže Lanišek přičetl 14,3 bodů, ale přidal o patnáct metrů více než Kraft. I proto je na průběžném jedenáctém místě a zítra chytí skokana, jenž bude v kvalifikaci čtyřicátý.
     
    61
    Dawid Kubacki měl o něco lepší podmínky, zapisuje 132 metrů a připočte 10,5 bodů. Ale na Graneruda to určitě stačit nebude, takže Nor kvalifikaci vyhraje a Polák bude druhý o 8,9 bodů.

    A Roman Koudelka se zítra utká s Danielem André Tandem.
     
    Konec
    Kvalifikace skončila.
     
    Konečné výsledky

    1. Halvor Egner Granerud (NOR) 155,5 (133,5)
    2. Dawid Kubacki (POL) 146,6 (132)
    3. Timi Zajc (SLO) 141,7 (133,5)
    4. Johann André Forfang (NOR) 140,5 (134,5)
    5. Piotr Żyła (POL) 140,1 (129)
    6. Kamil Stoch (POL) 140 (127,5)
    7. Karl Geiger (GER) 139,8 (129,5)
    8. Andreas Wellinger (GER) 137,9 (130,0)
    9. Daniel-André Tande (NOR) 137,8 (131,5)
    10. Manuel Fettner (AUT) 137,5 (129,0)
    42. Roman Koudelka (CZE) 109,2 (120,5)
     
    Kvalifikace je minulostí a ovlivnil jí zadní vítr, na který někteří skokani doplatili horším umístěním, v případě Stefana Krafta až na 44. místě. Takový Niko Kytösaho dopadl ještě hůře, do prvního kola se z 52. místa ani neprobojoval, stejně jako jeho krajan Eetu Nousiainen.

    Roman Koudelka naštěstí zadní vítr neměl a dokázal si vyskákat 42. místo, takže v KO systému půjde na devátého muže kvalifikace Daniela-André Tandeho.

    A právě Stefan Kraft utvoří velmi silný pár s Karlem Geigerem, ale dá se čekat, že poražený z této dvojice půjde do druhého kola jako jeden z pěti šťastných poražených.

    Kvalifikační klání dlouho vedl Clemens Leitner a nakonec jej vyhrál Halvor Egner Granerud, který v silném větru proti zapsal úžasných 133,5 metrů a vyhrál o 8,9 bodů před druhým Dawidem Kubackim. Ale jak známo, Granerud nedokáže skvělé výsledky z kvalifikace stoprocentně zopakovat v hlavním závodu. Třetí skončil Timi Zajc a čtvretý byl Johann André Forfang, jenž ukázal nejdelší let celé kvalifikace, na 134,5 metrů.
     
    S konstatováním, že kvalifikaci na první závod Turné čtyř můstků vyhrál Halvor Egner Granerud z Norska a v prvním kole zítra uvidíme i Romana Koudelku, se s Vámi loučí a hezký středeční večer přeje Tomáš Lysý. (17:52:24)

    Tomáš Lysý

    Konečné výsledky
    1. Halvor Egner Granerud (NOR) 155,5 (133,5)
    2. Dawid Kubacki (POL) 146,6 (132)
    3. Timi Zajc (SLO) 141,7 (133,5)
    4. Johann André Forfang (NOR) 140,5 (134,5)
    5. Piotr Żyła (POL) 140,1 (129)
    6. Kamil Stoch (POL) 140 (127,5)
    7. Karl Geiger (GER) 139,8 (129,5)
    8. Andreas Wellinger (GER) 137,9 (130,0)
    9. Daniel-André Tande (NOR) 137,8 (131,5)
    10. Manuel Fettner (AUT) 137,5 (129,0)
    42. Roman Koudelka (CZE) 109,2 (120,5)

    Startovní listina
    1. Andrei Feldorean (ROU)
    2. Kevin Malcev (EST)
    3. Vitalij Kaliničenko (UKR)
    4. Keiči Sato (JPN)
    5. Vilho Palosaari (FIN)
    6. Francesco Cecon (ITA)
    7. Sabiržan Muminov (KAZ)
    8. Muhammed Ali Bedir (TUR)
    9. Anders Fannemel (NOR)
    10. Clemens Leitner (AUT)
    11. Decker Dean (USA)
    12. Eetu Nousiainen (FIN)
    13. Simon Ammann (SUI)
    14. Roman Koudelka (CZE)
    15. Daniel Andrei Cacina (ROU)
    16. Jan Habdas (POL)
    17. Alex Insam (ITA)
    18. Danil Vassiljev (KAZ)
    19. Ren Nikaido (JPN)
    20. Stefan Hula (POL)
    21. Artti Aigro (EST)
    22. Erik Belshaw (USA)
    23. Gregor Deschwanden (SUI)
    24. Fatih Arda İpcioğlu (TUR)
    25. Džunširo Kobajaši (JPN)
    26. Jukija Sato (JPN)
    27. Philipp Raimund (GER)
    28. Niko Kytösaho (FIN)
    29. Antti Aalto (FIN)
    30. Vladimir Zografski (BUL)
    31. Kristoffer Eriksen Sundal (NOR)
    32. Domen Prevc (SLO)
    33. Stephan Leyhe (GER)
    34. Žiga Jelar (SLO)
    35. Lovro Kos (SLO)
    36. Pawel Wąsek (POL)
    37. Philipp Aschenwald (AUT)
    38. Constantin Schmid (GER)
    39. Johann André Forfang (NOR)
    40. Giovanni Bresadola (ITA)
    41. Timi Zajc (SLO)
    42. Peter Prevc (SLO)
    43. Daniel-André Tande (NOR)
    44. Naoki Nakamura (JPN)
    45. Markus Eisenbichler (GER)
    46. Rjoju Kobajaši (JPN)
    47. Jan Hörl (AUT)
    48. Kamil Stoch (POL)
    49. Andreas Wellinger (GER)
    50. Daniel Tschofenig (AUT)
    51. Pius Paschke (GER)
    52. Marius Lindvik (NOR)
    53. Michael Hayböck (AUT)
    54. Robert Johansson (NOR)
    55. Karl Geiger (GER)
    56. Manuel Fettner (AUT)
    57. Piotr Żyła (POL)
    58. Halvor Egner Granerud (NOR)
    59. Stefan Kraft (AUT)
    60. Anže Lanišek (SLO)
    61. Dawid Kubacki (POL)

    Průběžné pořadí SP:
    1. Dawid Kubacki (POL) 650 b
    2. Anže Lanišek (SLO) 576 b
    3. Stefan Kraft (AUT) 467 b
    4. Halvor Egner Granerud (NOR) 416 b
    5. Piotr Żyła (POL) 377 b
    6. Manuel Fettner (AUT) 289 b
    7. Karl Geiger (GER) 194 b
    8. Robert Johansson (NOR) 175 b
    9. Michael Hayböck (AUT) 169 b
    10. Marius Lindvik (NOR) 154 b
    10. Pius Paschke (GER) 154 b
    bahis siteleri