Chorvatsko – Island 6:2 (kon.) | Izrael – Gruzie 3:7 (kon.) | Španělsko – Austrálie 8:1 (kon.)
konec
Španělsko
8:1 (2:0, 4:0, 2:1)
Austrálie
Pondělí 17.04.2023, 19:30 • Pista de Hielo Madrid • Mistrovství světa - II. A Divize • 2. kolo
Partner:
     
    To už je z mojí strany vše. Přeji krásný pondělní večer! (21:49:00)
     
    Hokejisté Španělska zůstávají i po druhém hracím dni stoprocentní. Tabulku vedou před Gruzií a Chorvatskem díky lepšímu skóre.

    Domácí byli lepší od začátku duelu. Svou převahu vyjádřili dvěma slepenými góly v první třetině. Hned po přestávce se pak dvakrát trefil kapitán Alejandro Carbolell a po čtyřiceti minutách se šlo do kabin dokonce za stavu 6:0. Dvakrát po sobě totiž skóroval také Gaston Gonzalez. V závěrečné dvacetiminutovce pak kapitán Carbonell dovršil hattrick. Poté se dostali ke slovu i Australané, jejichž čestný zásah si připsal Vadim Virjassov. Skóre utkání ale uzavřeli domácí. Ke třem asistencím přidal trefu Alejandro Burgos.

    Střely na branku – 41:23
     
    Nejlepším hráčem Austrálie je vyhlášen Jamie Woodman. Za vítězné Španělsko přebírá ocenění Gaston Gonzalez, autor dvou branek. Španělé si teď vyslechnou národní hymnu.
     
    Španělé poráží Austrálii jasně 8:1 a zdá se, že budou společně s Chorvaty hlavními aspiranty na prvenství. O zlatu dost možná rozhodne právě vzájemný duel s celkem z Balkánu. Nyní už proběhne vyhlášení nejlepších hráčů...
     
    Konec zápasu.
     
    59:44
    Australanům se už moc nechtělo dopředu a nahrávali si za vlastní brankou. Jeden z hráčů však vyděsil brankáře Kimlina, když nechtěně poslal kotouč do brankoviště a gólman měl co dělat, aby si ho nesrazil za svá záda.
     
    59:05
    Protinožci v plném počtu.
     
    59:00
    Australané vyhazují. Zbývá poslední minuta.
     
    58:24
    Australané šetří cenný čas z oslabení v útočném pásmu.
     
    57:04
    Vyloučení v týmu Austrálie:
    James Woodman – 2 min., krosček.
     
    57:04
    Zákrok utkání předvedl Anthony Kimlin! Australský brankář vyrazil puk k Adrianovi Torralbovi, který měl před sebou už úplně prázdnou branku. Ležící Kimlin však proti jeho dorážce nastavil hokejku a na brankové čáře zabránil jistému gólu! Publikum se už radovalo a Torralba nevěřícně kroutí hlavou...
     
    56:03
    Robert Malloy si nebral servítky a zkusil to golfem z dálky. Domácí branku minul.
     
    55:19
    Tomáš Landa držel puk u hrazení. Vypadalo to, že ho Ignacio Granell podrazil, rozhodčí Terakado to však jako nedovolený zákrok neposoudil.
     
    54:57
    Australané se zahnali z pásma nepřesnou přihrávkou. Nyní zkoušejí rozjet další útok.
     
    53:06
    Přečíslení 2 na 1 nedotáhli Španělé do gólového konce. Kimlin pak ještě musel natahovat beton po vyjetí domácího forvarda zpoza branky.
     
    52:46
    Od modré čáry střílel Robert Malloy. Střelu australského kapitána zastavil Barbo.
     
    51:25
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Domácí opět vedou o sedm branek! Ke třem asistencím přidává vstřelený gól ALEJANDRO BURGOS – 8:1. Asistence: Alejandro Carbonell a Oriol Rubio.
    50:46 Vadim VIRJASSOV - 7:1
     
    50:46
    Austrálie právě vstřelila branku!
    Španělskému brankáři se omlouvám, evidentně jsem mu čisté konto zakřikl. Casey Kubara našel přihrávkou zpoza branky zcela volného VADIMA VIRJASSOVA a naturalizovaný Estonec zblízka poslal kotouč do brankové síťky. Asistence: Casey Kubara a Kieren Webster.
     
    50:12
    Před námi je posledních deset minut duelu. O výhře Španělska je dávno rozhodnuto. Hraje se o čisté konto pro Raúla Barba.
     
    48:26
    Kimlin vyrazil střelu Luci Basileho z levé strany. Australský trenér Luoma nechává svou jedničku v brance i za tohoto stavu.
     
    47:59
    Rozmíška před domácí brankou. K puku, který už držel Barbo, se snažil dostat Tomáš Landa a to se španělským hráčům nelíbilo. Vylučovat se nebude.
    46:15 Alejandro CARBONELL - 7:0
     
    46:15
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    ALEJANDRO CARBONELL završuje hattrick! Od modré čáry vypálil Bruno Baldris, který trefil horní tyčku. Puk se pak odrazil do betonů klečícího Kimlina a zůstal před brankovou čáru. Pohotový Carbonell ho následně posunul za ní a zvyšuje tak na 7:0. Asistence: Bruno Baldris a Alejandro Burgos.
     
    45:36
    Australané vyhazují.
     
    44:53
    Robert Haselhurst obdržel dvě minuty za sekání. Přesilovka pro pořadatelský celek.
     
    43:57
    Carbonell se snažil zbavit obránce zajímavou stahovačkou, což se mu téměř povedlo, ale puk se zabrzdil o konec hole ležícího protihráče. O chvíli později našel španělský kapitán Oriola Rubia, který se z levé strany natlačil do koncovky a dobrý zákrok musel vytáhnout Anthony Kimlin – brankář týmu Sydney Bears.
     
    43:14
    Darge se snažil najít Virjassova, který byl ale v útočném pásmu dříve než puk. Ofsajd Protinožců.
     
    42:14
    Luca Basile střílel z osy kluziště. Puk se odrazil od zadního mantinelu do brankoviště, odkud ho Kimlin odehrál svou holí.
     
    41:08
    Další snaha rodilého Kladeňáka Tomáše Landy. Ten opět objel branku a po jeho zakončení ještě skákal do brankoviště Cameron Todd. To už ale byl kotouč pod betony Barba.
     
    40:58
    Australané v útočném pásmu. Tomáš Landa obkroužil branku a poslal puk na modrou, odkud střílel obránce Haselhurst. Barbo vyráží.
     
    40:17
    Oba celky už hrají v plném počtu.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Nejvyšší soutěží v Austrálii je poloprofesionální Australian Ice Hockey League (AIHL). Ta odstartovala v roce 2000. Hned šestkrát zvítězil tým Newcastle Northstars. Posledním šampiónem z roku 2022 je pak celek CBR Brave. Současný ročník odstartoval těsně před světovým šampionátem. Nového mistra tedy poznáme během léta.
     
    Třetí třetina začne přibližně ve 21:05.
     
    Střely na branku – 28:13
     
    Hokejisty Španělska vyprovází do kabin potlesk publika. Domácí totiž ve druhé třetině přidali další čtyři góly a vedou nad Austrálií už 6:0. Protřední část patřila dvěma dvougólovým střelcům. Nejprve se dvakrát prosadil kapitán Alejandro Carbonell, jehož zásahy Španěly definitivně uklidnily. V závěrečné pětiminutovce pak zamířil dvakrát do černého Gaston Gonzalez. S rostoucím skóre začali Australané přitvrzovat a to vedlo k několika šarvátkám. Rozhodčí jsou zatím poměrně benevolentní a k oboustranným trestům sáhli pouze jednou.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:03
    Běží už závěrečná minuta druhé třetiny.
     
    38:54
    Jamie Woodman se zleva natlačil až k domácímu brankovišti. Tam se pak ještě snažil dorážet Wehebe Darge, vše ale řeší dnes velmi dobrý Barbo.
     
    38:15
    Encinar i Curuana dostávají dvě minuty za hrubost. Hrát se bude ve čtyřech na obou stranách.
     
    38:15
    Bitka za španělskou brankou! Do sebe se tam pustili Alfred Encinar s Macem Caruanou. Rozhodčí by měli začít klidnit vášně, jinak se jim může jinak jednoznačný duel zbytečně vymknout!
    37:19 Gaston GONZALEZ - 6:0
     
    37:19
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Domácí předvedli krásnou souhru, která končí dalším gólem! Jaime Capillas v útočném pásmu posunul puk na GASTONA GONZALEZE, jehož obránci Austrálie nezachytili a domácí útočník jel sám na Kimlina, kterého překonává forhendovým blafákem – 6:0. Asistence: Jaime Capillas a Adrian Torralba.
     
    35:50
    Utkání přitvrzuje! Po několika hraničních soubojích před australskou brankou se do sebe zaklesli Robert Haselhurst s Lucou Basilem. Rozhodčí kupodivu nevylučují.
    35:32 Gaston GONZALEZ - 5:0
     
    35:32
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Španělé dnes poprvé využívají přesilovku a zvyšují už na 5:0! Oriol Rubio nahodil zleva puk na branku. Kimlin ho betonem vyrazil jen ke GASTONOVI GONZALEZOVI, který měl už snadnou práci. Asistence: Oriol Rubio a Alejandro Carbonell.
     
    34:23
    Vyloučen je nakonec Timothy Newmark, kterého rozhodčí potrestali za krosček. Těžko říci, co se tam přesně událo, k celé situaci totiž došlo v momentě, kdy byl puk již na druhé straně kluziště.
     
    34:23
    Před australskou brankou se dostali do konfliktu Oriol Rubio s Robertem Haselhurstem. Zdá se, že vylučovat se bude pouze na australské straně.
     
    33:16
    Španělsko je v plném počtu.
     
    32:53
    Barbo zatím drží nulu. Nyní natahoval pravý beton proti nepříjemné střele po ledě.
     
    32:23
    Mac Caruana se blýskl individuální akcí, když se z levé strany natlačil až před španělskou branku. Bekhendové zakončení zastavil Barbo levou rukou a následně kotouč zalehl! Poté ještě následovala menší šarvátka, za kterou se nebude vylučovat.
     
    31:50
    Sledujeme první australskou přesilovku. Puk ale vyvážejí Španělé.
     
    31:15
    Vyloučení v týmu Španělsko:
    Gaston Gonzalez – 2 min., nedovolené bránění.
     
    30:40
    Raúl Barbo ve španělské brance přeci jen občas musí ukázat své umění. Po dobrém zákroku levým betonem ještě řešil dorážku Tylera Kubary. Ani on jej nepřekonal.
     
    30:06
    Bayley Kubara ztratil v útočném pásmu puk. Španělé však z následného protiútoku nic nevytěžili.
     
    29:22
    Hra se trošku uklidnila. Španělé lehce slevili a nechávají Protinožce více hrát.
     
    27:50
    Australané zahrozili. Mezi kruhy se dostal k puku Casey Kubara, který měl dost času zamířit. Jeho střelu vyrazil Barbo lapačkou!
     
    27:01
    Od modré nahazoval puk na domácí branku Shannon McGregor. Ten byl tečován mimo.
     
    25:55
    Australany osvobodil někdejší útočník druholigových Řisut Tomáš Landa. Přesilovka Španělska skončila.
     
    25:10
    Španělé se rychlými góly definitivně uklidnili a v přesilovce se baví kombinační hrou. Kimlin zatím odolává.
     
    24:20
    Přihrávka od Granella mířila před brankoviště, kde číhali dva španělští hráči. Puk ale končí pod lapačkou Kimlina.
     
    23:54
    Přesilovka pro Španělsko! Podruhé na trestnou lavici míří Andreas Camenzind, který se provinil sekáním.
    22:56 Alejandro CARBONELL - 4:0
     
    22:56
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Další gól Španělů a opět ho dává kapitán týmu ALEJANDRO CARBONELL! Přihrávku od pravého mantinelu mu adresoval Oriol Rubio. Carbonell už byl úplně sám před Kimlinem, kterého překonal kličkou do bekhendu. Asistence: Oriol Rubio a Alejandro Burgos.
     
    22:15
    Zdá se, že Španělé míří za druhou výhrou na turnaji a ukazují, že se budou chtít porvat o příčky nejvyšší.
    20:38 Alejandro CARBONELL - 3:0
     
    20:38
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Skvělý nástup domácích do druhé třetiny! Už po 38 sekundách zvyšuje na 3:0 ALEJANDRO CARBONELL, kterého uvolnil Burgos a kapitán Španělska zamířil zblízka pod horní tyčku. Asistence: Alejandro Burgos.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Španělská nejvyšší soutěž nese název Liga Nacional Hockey Hielo – Loterias. V letošní sezóně ji ovládl celek CH Jaca, který je se 14 tituly historicky nejúspěšnější. Ten vyhrál s jedinou porážkou z 18 zápasů základní část a poté opanoval také play-off. V jeho finále zdolal 3:2 na zápasy úřadující šampióny z Barcelony. O mistrovi rozhodlo až prodloužení pátého utkání. Jaca se vrátila na trůn poprvé od roku 2016.

    Nejproduktivnějším hráčem ligy byl Rus Ignat Zemčenko z Puigcerdy, jenž v 18 zápasech nasbíral 59 kanadských bodů (27+32). Tento útočník v minulosti působil i v KHL. Soutěž má v aktuální podobě sedm účastníků.
     
    Střely na branku – 16:5
     
    První třetina vyšla lépe Španělsku. Domácí hráči byli lepším týmem, soupeře výrazně přestříleli a dokázali se také dvakrát střelecky prosadit. Ve 14. minutě zamířil z levého kruhu přesně Jaime De Bonilla a o chvíli později se trefil z mezikruží přes obránce Jaime Capillas. Španělé pak hráli ještě dvě přesilovky, ale ty jejich tlak paradoxně spíše přibrzdily.

    Druhá třetina začne přibližně ve 20:15.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:56
    Austrálie v plném počtu.
     
    19:32
    Až teď přišla šance Španělů! Kimlin vyrazil střelu od modré čáry doleva. Tam se dostal k puku Adrian Torralba, který se snažil trefit odkrytý bližší kout australské svatyně, ale možná ještě s tečí od vyrážečky gólmana soupeře ho poslal do ochranné sítě!
     
    19:01
    Běží poslední minuta první třetiny. Domácí si ani s touto přesilovkou zatím neporadili.
     
    18:06
    Hosté jsou už ve čtyřech. Pokračuje tedy klasická španělská početní výhoda.
     
    17:55
    James Woodman dostává dvě minuty za podrážení! Australané budou hrát 10 sekund ve třech.
     
    17:24
    Dokonce šance Caseyho Kubary! Ten zakončoval australský kontr v oslabení střelou zleva, která těsně minula branku.
     
    17:10
    Španělům zatím první přesilovka nevychází. Momentálně honí puk ve vlastním pásmu.
     
    16:05
    Vyloučení v týmu Austrálie:
    Andreas Camenzind – 2 min., faul kolenem.
    15:30 Jaime CAPILLAS - 2:0
     
    15:30
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    A je to o dva góly! Do útočného pásma se dostal JAIME CAPILLAS, který se prosadil chytrou střelou z mezikruží, jež schoval za bránícího hráče. Kotouč zapadl k pravé tyčce z Kimlinova pohledu – 2:0. Asistence: Arturo Guerra.
     
    15:02
    Španělé jsou nabuzeni a pokračují v útočné hře.
    13:45 Jaime De BONILLA - 1:0
     
    13:45
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Domácí se ujímají vedení! Obránce JAIME DE BONILLA si sjel na levý kruh, kam přišla přihrávka z rohu kluziště. Mladý hokejista, který působí ve Švédsku, zamířil zápěstím k bližší tyčce a Kimlin na jeho střelu nedosáhl. Asistence: Jaime Capillas a Adrian Torralba.
     
    13:09
    Domácí se ocitli v postavení mimo hru. Vhazuje se ve středním pásmu.
     
    12:39
    Alejandro Burgos předváděl zajímavou kličkovanou v útočném pásmu. K ohrožení Kimlinovy branky se však nakonec nedostal.
     
    12:10
    Španělé opět na kotouči. Další akci rozjíždějí zpoza své branky.
     
    10:22
    Španělé odpovídají náporem a co ohánět se má Kimlin v brance Protinožců.
     
    09:55
    Tohle byla velká šance Austrálie! Wehebe Darge nahrál v přečíslení 2 na 1 před branku Macovi Caruanaovi, který vyprášil betony přesouvajícího se Raúla Barba. Ten si připsal první zákrok a hned takto těžký!
     
    09:44
    Rána hned po vhazování, kterou pokryl pozorný brankář Austrálie.
     
    09:38
    Do akce opět musel Kimlin, který podržel puk před dotírajícím Ignaciem Granellem.
     
    09:20
    Australané se zatím do útoku moc nedostávají. Podle oficiálních statistik ještě netrefili branku.
     
    08:14
    Kimlin zachytil do lapačky nahození De Bonilly ze středního pásma a puk raději podržel.
     
    07:58
    Jeden z australských hráčů pálil po vyhraném buly. Střílel tvrdě, ale také nepřesně. Zaduněl zadní mantinel.
     
    07:31
    Alejandro Carbonell vjel s kotoučem do útočného pásma a zkusil to švihem přes obránce. Anthony Kimlin tlumí kotouč ve výstroji.
     
    06:34
    Oriol Rubio nyní jen protečoval puk za australskou branku a domácí střídají.
     
    05:58
    Španělsko zatím má více ze hry. Snaží se využít výhodu domácího prostředí.
     
    05:37
    Juan Munoz minul branku z dobré pozice mezi kruhy. Poté přišla střela od modré čáry, kterou pokryl Kimlin.
     
    05:05
    Dobrá příležitost domácích! Jeden z hráčů měl spoustu prostoru na pravém křídle. Jeho rána minula australskou svatyni.
     
    03:55
    Hostující obránce nyní dobře zablokoval střelu z pravého kruhu.
     
    03:15
    Španělé se několikrát marně snažili dostat přes střední pásmo, které Australané dobře ucpali.
     
    02:25
    Španělé se dopustili zakázaného uvolnění. Hra se stěhuje před branku, kterou hájí Raúl Barbo.
     
    01:45
    Nejzkušenější španělský útočník Juan Munoz vystřelil z pravé strany. Kimlin má puk v náručí.
     
    00:58
    První šance Austrálie! Před brankou se dostával k volnému kotouči Wehebe Darge. V pádu však nezvládl dobře zakončit.
     
    00:20
    Španělé se hned vrhli dopředu a střelou z levé strany ohrozili Anthonyho Kimlina v brance Austrálie.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Aktéři zápasu už jsou na ledové ploše. Utkání, které může naznačit další medailové ambice obou celků, začne.
     
    Úvodní sestavy:

    Španělsko: Barbo (Reina) – Baldris (A), García (A), De Bonilla, Guerra, Escartin, Calvo, Fernández, Encinar – Burgos, Carbonell (C), Rubio – Gonzalez, Capillas, Torralba – Donath, Muratet, Granell – Zaballa, Basile, Munoz.
    Trenér: Luciano Basile

    Austrálie: Kimlin (Smart) – Haselhurst, B. Kubara, Pataky, Kennedy, McGregor, Lodge, Woodman (A), Malloy (C) – Darge, C. Kubara, Caruana – Landa, Todd (A), Taylor – Manwarring, Newmark, T. Kubara – Webster, Camenzind, Virjassov.
    Trenér: Matti Luoma

    Rozhodčí: Terakado (JPN) – Fuchs (SUI), Hašimoto (JPN).
     
    První zápas Španělů na turnaji proti Izraeli vidělo 1150 diváků. Uvidíme, kolik fanoušků si najde cestu na dnešní utkání.
     
    Španělé se chtějí před domácími fanoušky ukázat. Že to myslí vážně, ukázal hned první duel proti Izraeli, když zvítězili vysoko 8:2. Domácí, kteří měli po celý zápas jasnou převahu, vedli 7:1 už po druhé třetině. Zejména prostřední část, kterou vyhráli 5:1, jim vyšla na jedničku. Jasně vypadal i poměr střel na branku. V této statistice Španělsko dominovalo v poměru 53:15. Bodově se nejlépe dařilo Oriolovi Rubiovi. Útočník Barcelony zaznamenal tři kanadské body (1+2).

    Španělsko – Izrael 8:2 (2:0, 5:1, 1:1)
    Branky a nahrávky: 5. Basile (Encinar), 11. Bonilla (Burgos), 23. Gonzalez (Rubio, Carbonell), 24. Baldris (Rubio), 26. Rubio (Encinar), 37. Muratet (Calvo, Donath), 38. Munoz (Fernandez), 48. Capillas (Bonilla, Muratet) – 23. Spektor (Mazour, Aharonovič), 58. Khubašvili (Milner, Koževnikov)
     
    Australané vstoupili do turnaje utkáním proti Chorvatsku. To začalo výborně. Po první třetině vedlo 3:0 a v úvodu druhé části přidalo i čtvrtý gól. Protinožci se pak ale dokázali do utkání vrátit. Třikrát snížili na rozdíl jediné trefy a do kabin se po prostřední části odcházelo za stavu 4:5 z jejich pohledu. V závěrečné dvacetiminutovce se už ale Austrálii skórovat nepodařilo. Naopak, balkánská země rozhodla trefou do prázdné klece.

    Austrálie – Chorvatsko 4:6 (0:3, 4:2, 0:1)
    Branky a nahrávky: 31. Pataky (Virjassov, Todd), 32. C. Kubara (Darge, Kennedy), 34. Haselhurst (Kennedy, Webster), 39. Newmark (T. Kubara, McGregor) – 3. Jović (Kanaet, Smolec), 5. Mikulić (Smolec, Čanić), 12. Rendulić (B. Idžan), 22. V. Idžan (Rendulić, Marinković), 38. Smolec (Jarcov, Marinković), 59. Rendulić (Jarcov)
     
    Španělsko:
    Španělé budou mít jako pořadatel turnaje jistě medailové velké ambice. Ty potvrdili hned na úvod šampionátu, když přehráli Izrael vysoko 8:2. Již v roce 1923 byla založena Španělská federace zimních sportů a ve stejném roce se Španělsko stalo členem IIHF. Prvním mezinárodním vystoupením byla účast na Mistrovství Evropy v Miláně. Španělsko tam v úvodním utkání narazilo na Švýcary. K dispozici měli jen sedm hráčů do pole, z nichž dva se navíc v průběhu duelu zranili. Byla z toho porážka 0:12 a do dalšího zápasu proti Švédsku už tým nemohl pro nedostatek provozuschopných hokejistů zasáhnout. Na dalším ME v Davosu v roce 1926 narazili španělští hokejisté dokonce na Československo, kterému podlehli 2:9.

    Poté přišla dlouhá mezinárodní pauza. Do struktur MS se Španělsko zapojilo až v roce 1977 v rámci tehdejší C skupiny. V té se drželi do roku 1986. O rok později do šampionátu nezasáhli a následně byli přeřazeni do úrovně D. Po reorganizaci v roce 2001 se Španělé pohybovali na úrovni II. divize. Tu v roce 2010 vyhráli a v dalším roce si tak vyzkoušeli I. divizi. Hned ale přišel sestup a po další reorganizaci byl tým zařazen do A skupiny II. divize. Z ní Španělsko dvakrát sestoupilo, ale hned se zase vrátilo. Naposledy v roce 2018. Loni skončilo v Divizi II.A na čtvrtím místě s bilancí jedné výhry a tří porážek.

    Španělé disponují vlastní ligovou soutěží, ale reprezentanty najdeme i v zahraničí. V sousední Francii působí na úrovni druhé nejvyšší soutěže útočníci Bruno Baldris s Alejandrem Burgosem Ramirezem. Další forvard Luca Basile Gonzalez dokonce sehrál 26 zápasů v nejvyšší lize za Briacon. Dorian Donath Sanchez se narodil ve Švédsku, má také švýcarský pas a právě ve Švédsku hraje nižší Division 2. V dresu IFK Tumba měl letos dobrou bilanci 11+9 v 19 utkáních. Obránce Jaime De Bonilla se učil jako junior hrát hokej v Rakousku a poté zamířil do Švédska, kde sbírá zkušenosti v Division 3.
     
    Austrálie:
    Hokej je u protinožců samozřejmě stranou zájmu oproti sportům jako kriket, rugby, australský fotbal, pozemní hokej, tenis nebo třeba automobilové závodění. Přesto se Austrálie může pochlubit poměrně dlouhou hokejovou historií. Členem IIFH je už od roku 1938. Prvního velkého turnaje se Australané zúčastnili v roce 1960. Na Zimní olympiádě prohráli všech šest zápasů a obsadili deváté místo. Byla to také jediná účast australských hokejistů pod pěti kruhy. Na MS si poprvé zahráli v roce 1962, bylo z toho páté místo v tehdejší B skupině. Po dvou účastech v 70. letech se pak Australané již pravidelně zapojili do struktur světových šampionátů od roku 1986. Nejvýše se dostali do třetí nejvyšší výkonnostní úrovně. Divizi IB si vyzkoušeli v roce 2012. Od té doby se s výjimkou ročního pobytu ve slabší II. B pohybují v A skupině II. Divize, kde pravidelně útočí na medaile. Naposledy skončili třetí v roce 2019. Další dva šampionáty překazil Covid a do toho loňského Australané kvůli covidovým restrikcím ve své zemi nezasáhli.

    Většina australských reprezentantů nastupuje v domácí Autralian Ice Hockey League. Výjimkou není ani odchovanec kladenského hokeje Tomáš Landa, který většinu své seniorské kariéry v Českus trávil v druholigových Řisutech. Poté se přestěhoval do Austrálie, kde vystřídal kluby Newcastle Northstars a Sidney Bears. V dresu protinožců zažívá v 39letech reprezentační premiéru.

    Z dalších hokejistů stojí za zmínku obránce Bayley Kubara, který tuto sezónu strávil v nižších finských soutěžích. V minulosti působil také ve 2. polské lize nebo USA. V kádru jsou také jeho bratři Casey a Tyler, to jsou pro změnu útočníci. V duelu s Chorvatskem byl nejproduktivnějším hráčem mužstva s dvěmi asistencemi rodilý Američan John Kennedy. Brankářskou jedničkou je Anthony Kimlin.
     
    Vítám tu všechny hokejové příznivce! Ve španělském Madridu je v pondělí na programu druhý hrací den čtvrté výkonnostní úrovně světových šampionátů, kterou je Divize II.A. Domácí Španělsko hostí Austrálii. Zatímco Španělé do turnaje vstoupili vysokou výhrou, Australané padli po dramatickém průběhu s Chorvatskem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.

    Martin Augustin

    Branky a nahrávky: 14. De Bonilla (Capillas, Torralba), 16. Capillas (Guerra), 21. Carbonell (Burgos), 23. Carbonell (Rubio, Burgos), 36. Gonzalez (Rubio, Carbonell), 38. Gonzalez (Capillas, Torralba), 47. Carbonell (Baldris, Burgos), 52. Burgos (Carbonell, Rubio) – 51. Virjassov (C. Kubara, Webster)


    Španělsko: Barbo (Reina) – Baldris (A), García (A), De Bonilla, Guerra, Escartin, Calvo, Fernández, Encinar – Burgos, Carbonell (C), Rubio – Gonzalez, Capillas, Torralba – Donath, Muratet, Granell – Zaballa, Basile, Munoz.
    Trenér: Luciano Basile

    Austrálie: Kimlin (Smart) – Haselhurst, B. Kubara, Pataky, Kennedy, McGregor, Lodge, Woodman (A), Malloy (C) – Darge, C. Kubara, Caruana – Landa, Todd (A), Taylor – Manwarring, Newmark, T. Kubara – Webster, Camenzind, Virjassov.
    Trenér: Matti Luoma

    Rozhodčí: Terakado (JPN) – Fuchs (SUI), Hašimoto (JPN)

    Diváci: 967
    bahis siteleri