Německo – USA 2:3 (kon.) | Slovensko – Kanada 1:2 (2:3 po s.n.) | Finsko – Švédsko 1:2 (2:3 po s.n.)
Česko – Lotyšsko cz 3:4 (po pr.)
po prodl.
Česko
3:4 (1:0, 1:2, 1:1 - 0:1)
Lotyšsko
Pondělí 15.05.2023, 19:20 • Arena Riga • Mistrovství světa • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    To už je od nás z našeho komentátorského stanoviště v Rize vše. Loučí se s Vámi Šárka Kolková a Lukáš Mihal, budeme se na Vás těšit u dalších přenosů ze světového šampionátu. (22:04:15)
    Češi se dnes musí spokojit s jedním bodem, Lotyši rozhodli v prodloužení
     
    Fanoušci se na mistroství světa dočkali prvního překvapivého výsledku, který stojí body český národní tým. Lotyšsko si ale výhru více než zaslouží, protože dnes ukázalo obrovskou bojovnost. V prodloužení k výhře pomohl několika senzačními zákroky Arturs Šilovs a potom to přišlo. Janis Jaks se rozjel, vystřelil a po dorážce Oskarse Batny se mohlo slavit. Češi tak v Rize přicházejí o neporazitelnost, navíc nejtěžší soupeři je teprve čekají. Určitě je ale nutné zmínit, že národnímu týmu scházel produktivní centr Filip Chytil, pokud by hrál, třeba by osud tohoto utkání mohl zvrátit.
     
    Statistiky po prodloužení:

    Střely na bránu: 25 – 35
    Zásahy brankářů: 31 – 22
    Trestné minuty: 6 – 8
     
    Nejlepší hráči utkání

    Česko – Jakub Flek
    Lotyšsko – Oskars Cibulskis
     
    Konec zápasu.
    64:16 Oskars BATNA - 3:4
     
    64:16
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Arena Riga může oslavovat první vítězství svých oblíbenců, bohužel na úkor českých hokejistů! Janis Jaks nabral rychlost na levé straně a nahodil na bránu, přičemž Šimon Hrubec puk neudržel a srazil ho jen před odkrytou klec. Tam byl včas OSKARS BATNA, který ho i v pádu doklepl do sítě a spustil tak obrovskou vlnu euforie. Asistence: Janis Jaks.
     
    63:38
    Rodrigo Abols nabral rychlost a dostal se do levého kruhu. Vystřelil na bránu a Šimon Hrubec posléze puk přikryl.
    63:07 Obrovské šance na obou stranách hřiště
     
    63:07
    I brankář na druhé straně předvedl neskutečně důležitý zákrok, Lotyši totiž přečíslení dva na jednoho vyřešili více než dobře a do odkryté brány posílal kotouč Miks Indrašis. Šimon Hrubec ale nedovolil ukončení zápasu!
     
    62:58
    Vladimír Sobotka si objel bránu. Nakonec si najel do předbrankového prostoru, ale Arturs Šilovs ustál jeho dorážení.
     
    62:33
    Michal Kempný vyrovnal a nyní může zkompletovat obrat, protože je opět na ledě. Svému týmu hned pomohl povedeným přechodem do útoku.
     
    61:45
    Jakub Flek s Jiřím Černochem a Janem Košťalkém zadělávají lotyšskému brankáři na problémy. Naštěstí pro něj se musel český výběr vrátit do obranného pásma.
     
    61:26
    Martinš Dzierkals vystihl přihrávku českého hráče a díky tomu mohl směřovat do úniku, jenže neudržel balanc a nakonec se o puk sám připravil.
     
    60:20
    Uvis Janis Balinskis si objel bránu. Na modré čáře nahrál Rudolfsi Balcersovi, který se musel vrátit s pukem do středního pásma, protože se na něj tlačili čeští hráči.
     
    60:14
    První útok v prodloužení vymysleli čeští hokejisté, jenže ti rychle ztratili kotouč na úkor Uvise Janise Balinskise, který se ho následně snaží co nejdéle držet.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    I když Lotyšsko bylo ve třetí třetině střelecky aktivnější, kýžené vítězství v základní hrací době nedotáhlo. Pro domácí je ale určitě důležité, že mají v kapse alespoň jeden bod. K tomu pořádně pomohl hned po přestávce přesnou střelou Oskars Cibulskis, po jeho brance Lotyši postavili obranný val. Ten ale nakonec nevydržel až do konce, po pěkné přihrávce od Romana Červenky ho překonal Michal Kempný, který tak zápas poslal do prodloužení. Čeští hokejisté tak budou o druhý bod usilovat za několik chvil.
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Lukáš Mihal

    Šárka Kolková

    Branky a nahrávky: 9. Němeček (Beránek, Černoch), 30. Kubalík (Červenka, Dvořák), 57. Kempný (Červenka, Kubalík) – 23. Ri. Bukarts (Cibulskis, Džerinš), 24. Dzierkals (Freibergs, Balcers), 46. Cibulskis (Andersons, Smirnovs), 65. Batna (Jaks)


    Česko: Hrubec (Vejmelka) – Kempný, Kundrátek, Dvořák, Košťálek, Jordán (A), Zbořil, Němeček, Knot – Červenka (C), Sedlák, Kubalík – Smejkal, Špaček, Kaut – Flek, Sobotka (A), Tomášek – Voženílek, Černoch, Beránek.
    Trenér: Kari Jalonen

    Lotyšsko: Šilovs (Punnenovs) – Zile, Balinskis, Jaks, Mamčics, Freibergs, Čukste, Cibulskis – Balcers, Abols (A), Daugavinš (C) – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Andersons, Smirnovs, Keninš – Ri. Bukarts, Džerinš, Indrašis – Ločmelis.
    Trenér: Vitolins Harijs

    Rozhodčí: Heikkinen, Huerlimann – Nothegger, Yletyinen

    Diváci: 7780
    bahis siteleri