USA – Rakousko 4:1 (kon.) | Lotyšsko – Norsko 2:1 (kon.) | Finsko – Francie 5:3 (kon.)
Kanada – Kazachstán 5:1 (kon.)
konec
Lotyšsko
2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Norsko
Středa 17.05.2023, 15:20 • Arena Riga • Mistrovství světa • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:20.
     
    Pěknou středu z dějiště mistrovství světa. V dnešním prvním utkání v Rize se podíváme na duel domácího Lotyšska proti Norům.
     
    Lotyšsko

    Domácí výběr se postaral zatím asi o největší senzaci letošního šampionátu a zrovna na úkor Čechů. Lotyšští hráči nás totiž dokázali poprvé v historii porazit na velkém šampionátu, když duel bohatý na branky rozhodl v prodloužení Oskar Batna. Lotyši tak mají dva body a ještě živí šance, že by při souhře výsledků mohli postoupit do čtvrtfinále. K tomu potřebují zvládnout dnešní duel. Případná prohra by pak naopak znamenala velké problémy a boj o záchranu.

    Výsledky Lotyšska na MS:
    Lotyšsko-Kanada: 0:6
    Slovensko-Lotyšsko: 2:1
    Česko-Lotyšsko: 3:4pp

    Sestava z posledního zápasu: Šilovs (Punnenovs) – Zile, Balinskis, Jaks, Mamčics, Freibergs, Čukste, Cibulskis – Balcers, Abols (A), Daugavinš (C) – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Andersons, Smirnovs, Keninš – Ri. Bukarts, Džerinš, Indrašis – Ločmelis.
     
    Norsko

    Norové jdou do dnešního duelu posíleni tříbodovým vítězstvím nad Slovinskem. Duel s minimem velkých šancí rozhodla jediná branka, o kterou se postaral Thomas Berg-Paulsen v úvodní dvacetiminutovce. Seveřané se tímto důležitým vítězstvím dostali do pohodlnější pozice, kdy už mají téměř jisté udržení se v elitní skupině a stále mohou ještě bojovat o postup do čtvrtfinále, ale to jen za předpokladu, že dnes uspějí proti domácímu týmu, který požene zaplněná Arena Riga.

    Výsledky Norska na MS:
    Norsko-Kazachstán: 3:4pp
    Norsko-Švýcarsko: 0:3
    Slovinsko-Norsko: 0:1

    Sestava z posledního zápasu: Haukeland (Arntzen) – Lilleberg, Nörstebö, Johannesen (A), Bjorgvik Holm, Krogdahl, Kasastul, Engeland Andersen – Berg-Paulsen, Vikingstad, Valkvae Olsen – Olden, Trettenes (A), Martinsen – Haga, Olimb (C), E. Salsten – Vesterheim, H. Salsten, Hoff – Steen.
     
    Úvodní sestavy:

    Lotyšsko: Šilovs (Gudlevskis) – Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis – Daugavinš (C), Abols (A), Balcers – Dzierkals, Ro. Bukarts (A), Batna – Andersons, Smirnovs, Keninš – Krastenbergs, Ri. Bukarts, Džerinš – Indrašis.
    Trenér: Harijs Vitolins

    Norsko: Haukeland (Arntzen) – Nörstebö, Lilleberg, Johannesen (A), Engeland Andersen, Krogdahl, Kasastul, Hansen – Valkvae Olsen, Berg-Paulsen, Vikingstad – Trettenes (A), Olden, Martinsen – E. Salsten, Olimb (C), Haga – Steen, H. Salsten, Hoff – Vesterheim.
    Trenér: Tobias Johansson

    Rozhodčí: Bloski, Schrader – Davis, Niittyla.
     
    Oba týmy už nastoupily na hrací plochu. Za necelé dvě minuty utkání započne.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:08
    Norové ovládli vhazování. Okamžitě se pokusili o přechod vpřed, nahození na zadní mantinel ale žádný z hokejistů v bílých dresech nedojel.
     
    00:38
    Vikingstad nahodil puk do útočného pásma a odjel střídat. Puk mají Lotyši.
     
    00:47
    Rudolfs Balcers se šikovně obtočil kolem norské svatyně. Následně hledal některého ze spoluhráčů, kros však pouze proletěl brankovištěm.
     
    01:10
    Roberts Bukarts se uvolnil mezi kruhy a vyslal první lotyšskou střelu mezi tyče. Postrádala však razanci, takže ji Arntzen bez problémů kryl.
     
    02:08
    Špatná lotyšská rozehra. Uvis Janis Balinskis namazal Ludvigu Hoffovi, jehož ránu z dobré pozice srazil do ochranné sítě Oskars Cibulskis.
     
    02:20
    Dlouho se bojovalo o puk za brankou Lotyšů, ale nakonec domácí zadáci puk vybojovali a vyhodili ho přes všechny čáry. Zakázané uvolnění se ale nepíská, protože se puk sotva došoural za čáru rovnoběžnou s brankovou čarou.
     
    02:48
    Rychlý kontr lotyšské reprezentace zakončil z levého kruhu Rihards Bukarts. Tomu se rána vůbec nepovedla, Šilovs nemusel zasahovat.
     
    03:31
    Jeden z norských obránců při střele od modré zlomil hůl. Puk následně proskotačil útočným pásmem až na Sondreho Oldena, jenž z bezprostřední blízkosti na Šilovse nevyzrál.
     
    03:42
    Mamčics seknul Oldena a rozhodčí zákrok dobře viděli. Je tu první přesilovka zápasu, má ji Norsko.
     
    03:51
    Henrik Haukeland zaváhal. Ke kotouči se díky tomu probojoval Martinš Dzierkals, ve složité pozici ovšem nedokázal norského gólmana zaskočit.
     
    05:05
    Engeland Andersen v obrovské šanci! Z prostoru mezi kruhy hodně nebezpečně vypálil, ale Šilovs puk vyrazil a dorážka Salstena mířila těsně vedle.
     
    05:12
    Oldenovi pumelice z vrcholku levého kruhu nesedla. K puku se dostal Karlis Čukste a odvrátil ho na střídačku.
     
    05:42
    Tým Norska hraje v plném počtu.
     
    07:08
    Kristaps Zile získal puk v útočné třetině a okamžitě hledal spoluhráče, který si najížděl před norskou bránu. K němu puk nedoputoval, přesto se Lotyši udrželi před Haukelandem.
     
    07:20
    Haga se obloukem snažil vslat do úniku jednoho ze spoluhráčů, ale lotyšští obránci situaci včas prokoukli.
     
    07:31
    Snaha Roberta Mamčicse o nahrávku přišla vniveč. Kotouč byl sražen na lotyšskou střídačku, bude se vhazovat ve středním pásmu.
     
    08:04
    Zbytečný faul. Oskars Batna v souboji na zadním mantinelu poslal k zemi Sondreho Oldena a půjde si odpočinout na dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    09:00
    Norové hrají přesilovku hrozně. Nemohou se vůbec dostat do pásma.
     
    09:34
    Teď se tam na krátko Norové dostali, ale dříve, než mohli jakkoliv ohrozit branku Šilovse, tak o puk přišli a Lotyši ho znovu vyhodili přes všechny čáry.
     
    09:57
    Tuhle přesilovou hru si Norové za rámeček určitě nedají. Ronalds Keninš doslova vypálil puk z obranné třetině, přičemž málem sejmul obránce soupeře.
     
    10:04
    Lotyši hrají v plném počtu.
     
    10:36
    Svou první přesilovku si po komerční přestávce zahrají Lotyši. Za držení jde ven Nor Isaak Hansen.
     
    10:40
    Okamžitě po vhazování střílel z první Kaspars Daugavinš, jeho projektil nicméně minul prostor mezi třemi tyčemi.
     
    11:16
    Kaspars Daugavinš zpomalil rychlý postup soupeře jen za cenu nedovoleného zákroku. Dvě minuty za sekání.
     
    11:16
    Krogdahl získal puk v obranném pásmu a vyrazil v oslabení na zteč brank Šilovse. Ač faulován Daugavinšem, dokázal ještě posunout puk na Salstena, ale jeho pokus úvodní branku nepřinesl.
     
    12:34
    Na levé straně měl spoustu volného prostoru Deniss Smirnovs. Nabral velkou rychlost a projel až k vrcholku kruhu, odkud trefil připraveného Haukelanda.
     
    12:53
    Obrovská šance Norů! Engeland Andersen to ale trochu překombinoval a norové zakončovali z velkého úhlu, odkud branku prakticky nešlo dát.
     
    13:31
    Dalekonosný projektil ze středního pásma vyslal Emil Lilleberg. Rutinní zákrok pro Šilovse, který puk po chvíli z lapačky vytřepal a odstartoval kontr Lotyšska.
     
    14:15
    Indrašis se na pravé straně u modré čáry připravoval ke střele, ale přihrávka ho nakonec nenašla a Lotyši ztrácejí vlastním přičiněním útočně pásmo.
     
    14:34
    Zničehonic se odražený puk dostal na hokejku Martinše Dzierkalse. Ten neváhal a z otočky pálil, avšak pokus postrádal na kvalitě.
     
    15:10
    Lotyši postupně získávají více ze hry, ale ve finální fázi jim trochu chybí nápad a moment překvapení.
     
    15:21
    Oskars Cibulskis našel parádní přihrávkou o mantinel Renarse Krastenbergse. Ten s pukem nic zajímavějšího nevymyslel, kotouč končí na norských holích.
     
    16:16
    Kaspars Daugavinš projel útočným pásmem a z levého kruhu nahodil na brankoviště. Tam se nacházeli dva jeho spoluhráči, ani jeden z nich se ovšem k teči nedostal. Puk jednoduše lapil Haukeland.
     
    16:32
    Thomas Olsen se pořádně opřel do puku, ale jeho pokus byl zblokován obráncem.
     
    16:48
    Markus Vikingstad si zasekl kotouč na pravém kruhu. Vystřelil, jenomže střelu zablokoval Kristaps Zile.
     
    18:07
    Einar Engeland Andersen zaváhal před vlastní bránou. Ronalds Keninš se včas zorientoval a ujal se volného kotouče, byl ale v příliš ostrém úhlu a nepodařilo se mu ohrozit Haukelanda.
     
    18:25
    Série nepřesných přihrávek Lotyšů ve vlastním útočném pásmu. Lotyši tlačili, ale puk se dlouho nehodlal přilepit na jejich hokejky.
     
    19:05
    Rihards Bukarts pálil z výhodné pozice, pak ještě zkoušel dorážet Indrašis, ale ani z tohohle mráčku nezapršelo.
     
    19:21
    Odražený kotouč končí v hledišti. Následuje vhazování po pravé ruce norského maskovaného muže.
     
    19:39
    Obrovský závar před norskou bránou! Thomas Valkvae Olsen se prohnal před Šilovse, ten ale jeho kličku vyrazil. O dorážku se pokoušel ještě Max Krogdahl, nicméně ani ten nebyl úspěšný. Strhla se poté mela, po které se určitě bude vylučovat na obou stranách.
     
    19:40
    Po norské šanci vznikla potyčka a sudí budou vylučovat na obou stranách.
     
    19:56
    V posledních vteřinách úvodní části střílel ještě Rudolfs Balcers. Ani tato rána prvním gólem v zápase neskončí.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:12.
     
    V první třetině jsme sledovali poměrně vyrovnaný hokej. Šancí bylo poskrovnu, oba týmy se snaží dbát hlavně na obranu. Lehce navrch měli favorizovaní Lotyši, že by na kluzišti dominovali se ale rozhodně říct nedá.

    Střely na bránu: 9 – 9
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:17
    Uvis Janis Balinskis vyslal na steč Rodriga Abolse, jenže ten ve svém samostatném úniku neuspěl! První zmíněný hokejista se o chvíli později dostal k dorážce, ale ani on se neprosadil. Tohle byla jednoznačná tutovka, která může Lotyše ještě mrzet.
    20:17 Lotyši v úvodu druhé periody neproměnili velkou šanci.
     
    21:16
    Lotyši hráli dlouze v signalizované výhodě a měli v ní moře šancí. nakonec se ale přece jen podařilo Norům přerušit hru, když Abolsovu střelu ztlumi obránce a Haukeland pak puk přikryl.
     
    21:17
    Vyloučení v týmu Norsko:
    Thomas Berg-Paulsen – 2 min., podrážení.
     
    21:29
    Co všechno ještě Lotyši zahodí? Rodrigo Abols a Martinš Dzierkals měli na hokejce stoprocentní šance, ale buď trefili soupeře nebo Haukelanda!
     
    22:42
    Miks Indrašis z ostrého úhlu nahodil puk do brankoviště, kde operoval Haukeland. Ten je zatím jednoznačně mužem utkání.
     
    23:14
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Konečně to Lotyšům vyšlo. A prosazuje se dosavadní smolař RODRIGO ABOLS, jehož rána z mezikruží zaplavala k levé tyči. Nezpochybnitelnou zásluhu na brance má i Rudolf Balcers, jenž si svého rozjetého spoluhráče hezky všiml. Asistence: Rudolfs Balcers, Kaspars Daugavinš
    23:14 Rodrigo ABOLS - 1:0
     
    23:53
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Keninš potáhl puk po pravé straně do útočného pásma a přihrál úplně na druhou stranu napříč pásmem TOMSOVI ANDERSONSOVI, který z voleje přesnou střelou skóruje! Asistence: Ronalds Keninš.
    23:53 Toms ANDERSONS - 2:0
     
    24:17
    Einar Engeland Andersen ztratil puk v obranném pásmu. Toho se zmocnil Oskars Batna, nicméně norští obránci se včas zorientovali a jeho postup zastavili.
     
    25:10
    Dálnici měl před sebou na pravé straně Kaspars Daugavinš. Projel až k vrcholku kruhu, odkud minul norskou svatyni.
     
    25:40
    Zblokovaná rána Lotyšů skončila v ochranné síti.
     
    26:21
    Kaspars Daugavinš hezkým krosem našel Janise Jakse, jehož rána z první se nevměstnala mezi tři tyče.
     
    26:49
    Lotyši po vstřelení prvního gólu neskutečně ožili a doslova drtí své soupeře z Norska. Teď se ve výborné pozici ocitl Jaks, ale jeho rána nakonec před norského gólmana neprošla, když ji šťastně zblokoval jeden z Norů bruslí.
     
    27:10
    Lotyši mají jednoznačně navrch. Chvílemi to vypadá, že hrají přesilovou hru.
     
    28:28
    Einar Engeland Andersen pouze vyhodil puk do středního pásma. Norové si alespoň na chvíli budou moct odpočinout.
     
    28:55
    Haveland teď rsději přikryl do rukavice nahození Lotyšů do pásma a přichází komerční přestávka. Norové v posledních minutách nevěděli, kde jim hlava stojí, tak si nyní mohou trochu odpočinout.
     
    29:22
    Kros Rihardse Bukartse našel hokejku spoluhráče, jenže ten se nacházel v ofsajdovém postavení. Hra přerušena.
     
    29:45
    Nörstebö vypálil hodně jedovatě od modré. Norové se tak konečně po komerční přestávce dostali z těžké defenzivy.
     
    29:52
    V momentu, kdy si po delší době Norové vytvořili tlak v útočném pásmu, přichází zbytečné vyloučení Eirika Salstena. Jeho zákrok se ještě bude kontrolovat u videa.
     
    29:52
    Nakonec jsou z toho jen dvě minuty za nedovolený zákrok do hlavy.
     
    30:00
    Dzierkals dostal ideální přihrávku do levého kruhu, tvrdě vypálil, ale jeho pokus těsně minul branku a jen zaduněl o mantinel.
     
    30:10
    Norové jdou do tří! Dvě minuty pro Thomase Valkvaeho Olsena za podrážení.
     
    30:21
    Ken André Olimb vyhazuje, Norové se osvobozují.
     
    31:03
    Lotyši dobře kombinovali v zámku ale dříve, než se odhodlali ke střele, tak Ro. Bukartsovi přeskočila přihrávka hokejku a Lotyši tak budou muset bojovat v útočném pásmu o puk.
     
    31:22
    Přesilová hra se Lotyšům příliš nedaří. První střelu vyslal Kaspars Daugavinš, ten však trefil pouze vyrážečku Henrika Haukelanda.
     
    32:00
    Obrivská šance Ri. Bukartse, kterou zlikvidoval famózním zákrokem Haukeland. Akce Lotyšů však pokračovala a od modré pak hodně nebezpečně pálil Jaks, ale koncem betonu dokázal Haukeland puk vyrazit.
     
    32:10
    Oba týmy hrají v plném počtu. Norsko přečkalo kritickou situaci.
     
    32:42
    Renars Krastenbergs vypálil z levého kruhu. Norský brankář se prezentoval dost krkolomným zákrokem, který ale k vyražený puku stačil.
     
    33:20
    Renars Krastenbergs dlouho vyčkával za bránou soupeře. Následně se rozhodl pro přihrávku na levý kruh, kotouč byl ale zablokován.
     
    33:56
    Abols hledal před brankou kapitána Daugavinše, který ve vyložené šanci promáchl.
     
    34:20
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Norské přečíslení dva na jednoho táhli LUDVIG HOFF a Petter Veesterheim. První zmíněný hokejista to vzal na sebe a prosadil se střelou k protější tyči. Asistence: Havard Salsten.
    34:20 Ludvig HOFF - 2:1
     
    34:30
    Z pravé strany se opřel do puku Batna, ale Haukeland držel "teploměr" hodně pevně a tudy tak puk do sítě neproklouzl.
     
    34:35
    Kristaps Zile prověřil pozornost norského brankáře střelou od modré čáry. Henrik Haukeland dobře puk viděl a zpacifikoval ho svou lapačkou.
     
    35:16
    Balinskis krásně našel při rychlém protiútoku Dzierkalse, ten bez přípravy vypálil, ale Haukeland předvedl parádní zákrok.
     
    36:21
    Andris Džerinš nahrál mezi kruhy Miksu Indrašisovi, který ještě puk vracel zpět svému spoluhráči. Ten měl před sebou odkrytou bránu, jenomže se k zakončení neprocpal!
    36:21 Andris Džerinš nedokázal zakončit do odkryté svatyně.
     
    36:21
    Vyloučení v týmu Norsko:
    Andreas Martinsen – 2 min., sekání.
     
    36:41
    Indrašis dostal krásnou přihrávku na levou stranu, ale Haukeland se zase stihl přemístit. Norský brankář dnes drží svůj tým ve hře.
     
    36:50
    Emil Lilleberg se po vhazování ujal touše a vyhodil ho až k brankáři Šilovsovi.
     
    37:48
    Přesilová hra se Lotyšům příliš nedaří. Většina hry se odvíjí ve střední třetině.
     
    38:01
    Síly na ledě se vrovnají. Balinskis odchází na trestnou lavici za nedovolené bránění.
     
    38:21
    Norsko už hraje v plném počtu, má tak k dispozici přesilovou hru.
     
    39:41
    Ke střele z levého kruhu se dostal Mathias Trettenes. Rána příklepem minula lotyšskou bránu.
     
    39:56
    Norové velmi dobře zavřeli Lotyše při přesilové hře v jejich obranném pásmu. Nörstebö si ale hodně dlouho hledal pozici ke střele a nakonec trefil obránce před sebou a druhá třetina končí.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Třetí třetina zarčne přibližně v 17:07.
     
    Střely na bránu po 2. třetině: 26 – 10
     
    Lotyši získali během necelých 40 vteřin dvoubrankový náskok a následně ho několikrát mohli ještě zvýšit. Nory jasně přehrávali, ale Haukeland dnes chytá opravdu výborně. Když pak Norsko ve 35. minutě po velkém tlaku Lotyšů zničehonic snížilo, narostla jim trochu křídla a v samotném závěru mohlo Norsko při přesilovce i vyrovnat. Sledujeme velmi dobrou podívanou, kterou trochu kazí horší návštěva. Lotyšům se nepodařilo ani zdaleka vyprodat domácí zápas s Norskem, to si za rámeček jistě nedají.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:01
    Balinskis se vrátil na hrací plochu, oba týmy hrají v plném počtu.
     
    40:21
    Berg-Paulsen nešťastně zabrzdil těsně před tím, než vnikl do útočné modré a nakonec vystavil spoluhráče do ofsajdu.
     
    40:33
    Andreas Martinsen našel mezi kruhy Sondreho Oldena, jehož sražená střela pouze doklouzala k brankáři Šilovsovi.
     
    41:05
    Teď se píská ofsajd na straně Lotyšů.
     
    41:32
    Max Krogdahl ztratil v obranném pásmu rovnováhu. Místo konstruktivní rozehry z jeho snahy vzešlo jen vyhození puku do útočného pásma.
     
    41:50
    Eirik Salsten si navezl puk na vrchol pravého kruhu a vystřelil. Šilovs byl pozorný, následuje vhazování po jeho levé ruce.
     
    42:29
    Série nepřesností na obou stranách. Výsledkem byla skutečnost, že se hra odehrávala nějakou dobu převážně ve středním pásmu.
     
    42:36
    Píská se zakázané uvolnění, hra se přesune znova před lotyšského gólmana.
     
    42:59
    Markus Vikingstad obkroužil lotyšskou bránu a nahrával na modrou čáru, odkud byla střela jeho spoluhráče zablokována.
     
    43:36
    Norové dřou, le v útoku jim chybí lehkost. Často při snaze vylepšit svou pozici přihrají soupeři.
     
    44:28
    Janis Jaks projel celým kluzištěm a zavezl puk do útočné třetiny. Po několika nahrávkách pálil Deniss Smirnovs, přičemž tento pokus zastavila lapačka norského brankáře.
     
    45:54
    Balinskis předvedl vynikající obranný zákrok ve slotu před lotyšským brankářem.
     
    46:29
    Třetí třetina je zatím ta nejméně divácky atraktivní ze všech. Oba týmy kupí v rozehře jednu chybu za druhou.
     
    47:55
    Lotyšsko se teď začalo soustředit na destrukci a boří norské pokusy o ofenzivu. Do útoku se nežene.
     
    48:21
    Uvis Janis Balinskis zariskoval na modré čáře. Nicméně klička mu vyšla, Lotyši pokračují v kombinaci.
     
    49:04
    Nudu zahnal Mattias Nörstebö! Na levém kruhu měl spoustu volného místa, který přetavil v jedovatou střelu. Šilovs puk vyrazil a měl štěstí, že se v jeho blízkosti nenacházel žádný ze soupeřů.
    49:04 Mattias Nörstebö nepropálil lotyšskou defenzívu.
     
    49:34
    Nahození Eirika Salstena od modré čáry představovalo rutinní záležitost pro brankáře Šilovse, jenž touš vyrazil pravým betonem.
     
    50:09
    Salsten to zkoušel z levého kruhu,ale jeho pokus zblokoval Čukste, který to sehrál pozičně výborně.
     
    50:56
    Nahození Thomase Berga-Paulsena Šilovs pouze vyrazil před sebe. Za odraženým pukem se hnal Thomas Valkvae Olsen, jeho nájezd do brankoviště ovšem byl proti pravidlům.
     
    51:19
    Hodně zbytečný útočný faul Lotyšů. Smirnovs se snažil dojet puk za Haukelandovou brankou a dopustil se držení.
     
    51:48
    Tohle si norský brankář za rámeček nedá. Haukeland při snaze o rozehru vyhodil kotouč mimo hrací plochu, trest si půjde odsedět Sondre Olden.
     
    52:15
    Abols nádherně našel Balinskise, který jel prakticky sám na Hukelanda, v obrovské šanci ho ale norský brankář vychytal.
    52:15 Haukeland vyzrál na zakončení Balinskise.
     
    52:28
    Ludvig Hoff nabil na modré Johannesu Johannesenovi, jehož ránu příklepem od modré Šilovs bez větších problémů vyrazil.
     
    53:48
    Oba týmy hrají v plném počtu.
     
    54:36
    Mamčics trochu podcenil situaci v obranném pásmu a nevyhodil ho ze třetiny. Norové pokračovali v tlaku, ale nakonec Šilovs beezpečně zkrotil vysoký puk, který na něj směřoval od modré čáry.
     
    55:17
    Dzierkals zblokoval střelu Hagy z úhlu a Lotyšům se podařilo dostat puk ze třetiny.
     
    55:48
    Kristaps Zile zablokoval střelu Einara Engelanda Andersena. Lotyši pouze vyhazují, ale to jim momentálně bohatě stačí.
     
    56:49
    Andreas Martinsen u lotyšské střídačky fauloval vysokou holí. Norské šance na bodový zisk se rapidně snižují.
     
    57:39
    Daugavinš dostal přihrávku na pravou stranu a bez přípravy vypálil, Haukeland ukázal vynikající zákrok.
     
    Dnešní utkání sleduje 6 872 diváků.
     
    58:00
    Kristaps Roberts Zile udělal hdon zbtečný faul ve středu ledové plochy a půjde na dvě minuty na trestnou lavici za hákování. To je velká komplikace pro Lotyšsko!
     
    58:00
    Norská reprezentace si bere oddechový čas.
     
    58:01
    Norové to zkouší bez brankáře!
     
    58:52
    Dlouhý zámek Norů. Trettenes v obrovské šanci, jeho rána byla ještě před Šilovsem tečována, ale puk nakonec skončil mimo branku!
     
    59:04
    Mattias Nörstebö nejdříve zazmatkoval na modré čáře, situaci ale ustál a o chvíli později vystřelil. Šilovs kryje, bude se vhazovat po jeho levé ruce.
     
    59:12
    Čukste ani další dva Lotyši nedokázali vyhodit.
     
    59:14
    Lotyši vyhazují.
     
    59:35
    Andris Džerinš zablokoval střelu soupeře, načež vyhodil puk do středního pásma!
     
    Konec zápasu.
     
    Střely na branku za celý zápas: 32 – 21. Ve třetí třetině byli aktivnější Norové, kteří vyhráli na střely 11:6. Přitom v prostřední části byl poměr střel 17:1 pro Lotyše...
     
    Nejlepší hráči utkání

    Lotyšsko – Rodrigo Abols
    Norsko – Max Krogdahl
     
    Statistiky po konci utkání:

    Střely na branku: 32 – 21
    Zásahy brankařů: 20 – 30
    Trestné minuty: 14 – 16
     
    Lotyši nakonec zaslouženě poráží Nory, ale hodně si situaci zkoplikovali. V některých pasážích Lotyšsko soupeře přehrávalo úplně drtivě, ale převahu nedokázalo výrazněji brankově vyjádřit. Když pak Norsko snížilo, hra se více vyrovnala a ze zápasu bylo nakonec velké drama. V závěru ještě hráli Norové přesilovku, ale Lotyšsko těsný náskok dokázalo uhájit a vrátilo se do hry o postup do čtvrtfinále.
     
    Děkujeme vám za pozornost a z Rigy se přihlásíme znovu dnes večer, kdy změří síly Kanada s Kazachstánem. (17:48:11)
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    David Schlegel

    Michal Hladký

    Branky a nahrávky: 24. Abols (Balcers, Daugavinš), 24. Andersons (Keninš) – 35. Hoff (H. Salsten)


    Lotyšsko: Šilovs (Gudlevskis) – Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis – Daugavinš (C), Abols (A), Balcers – Dzierkals, Ro. Bukarts (A), Batna – Andersons, Smirnovs, Keninš – Krastenbergs, Ri. Bukarts, Džerinš – Indrašis.
    Trenér: Harijs Vitolins

    Norsko: Arntzen (Haukeland) – Nörstebö, Lilleberg, Johannesen (A), Engeland Andersen, Krogdahl, Kasastul, Hansen – Valkvae Olsen, Berg-Paulsen, Vikingstad – Trettenes (A), Olden, Martinsen – E. Salsten, Olimb (C), Haga – Steen, H. Salsten, Hoff – Vesterheim.
    Trenér: Tobias Johansson

    Rozhodčí: Bloski, Schrader – Davis, Niittyla

    Diváci: 6 872
    bahis siteleri