14. etapa: Sierre - Cassano Magnago Vítěz: N. Denz (GER) BORA - hansgrohe (kon.)
konec
14. etapa: Sierre - Cassano Magnago

Vítěz: N. Denz (GER) BORA - hansgrohe

Sobota 20.05.2023, 12:15Giro d’Italia
    Finiš INEOSu s Geraintem Thomasem byl... hodně vlažný
     
    Cíl
    Navíc peloton dorazil do cíle, jako by se vlastně nechumelilo. Jistě, ti nejlepší asi Armiraila v průběhu Gira hladce porazí, nejedná se totiž o žádného super vrchaře, nicméně... To je skutečně šok, jak se tato etapa vyvinula!
     
    A je to oficiální! Bruno Armirail je novým lídrem Gira d'Italia!
     
    Cíl
    Ale ano, podle záběrů za to INEOS bere. Ale stačit to nemusí! Ztráta na Amriraila je už patnáctiminutová a do cíle ještě zbývají čtyři kilometry! To bude opravdu těsně a těžko říct, proč to INEOS i Jumbo-Visma nechali zajít až tak daleko.
     
    Cíl
    A je to Nico Denz z Bory, kdo jako první protnul cílovou pásku!
     
    2km
    Mezitím peloton trochu navýšil tempo a už je zase virtuálním lídrem Gira Geraint Thomas!
     
    5,3km
    Podle virtuálního pořadí má nyní Bruno Armirail drobounký náskok sedmi sekund na Gerainta Thomase, dosavadního lídra Gira! Skutečně boj o sekundy a jízda na krev!
     
    7,5km
    Vedoucí trio drží náskok 18 sekund na pětičlennou stíhací skupinku. Dalších 18 sekund pak ztrácí Armirailův balíček. A peloton? Podle údajů přes 19 minut na čelo! A 18 minut a 42 sekund na Amriraila.
     
    11km
    Navíc se dál zkracuje odstup mezi vedoucí skupinkou a stíhací skupinou. Tak nakonec je tato etapa asi nejzajímavější, jak jen být mohla! Na čele se bojuje o každou sekundu.
     
    11,5km
    Pokud ale technika nelže, tak přesně v tuto chvíli se Bruno Armirail stává průběžným lídrem letošního Gira d'Italia!
     
    14km
    Ač je jasné, že INEOS začne v pelotonu makat, pokud by byl skutečně v ohrožení růžový trikot, sledujeme aktuálně něco neuvěřitelného! Amrirail vstupoval do dnešní etapy se ztrátou 18:37 na prvního Gerainta Thomase. Nyní na něj ztrácí jen 20 sekund a je v průběžném pořadí Gira třetí!
     
    15,5km
    Geeho práce má za následek to, že mezi Amrirailem a růžovým trikotem je nyní odstup 17:58! Ztrácí necelých 40 sekund na virtuální vedení Gira!
     
    16,5km
    A přesně to, se děje! Derek Gee se stará v jednom ze stoupání o tempo stíhací skupiny, nastupuje a trhá tento paklík! A za Geem se vyváží Armirail! To by bylo něco neskutečného, kdyby se tento Francouz dostal ve virtuálním pořadí dokonce do čela Gira! To by museli borci z INEOSu v pelotonu začít okamžitě cedit krev.
     
    18km
    Armirail z Groupamy, který jede ve stíhací skupině, nemá k ruce žádného týmového kolegu. Může se ale ještě pokusit začít stupňovat tempo, pokud má dostatek sil. Odstup se totiž dále zvyšuje.
     
    20km
    Peloton by měl zpozornět! Jeho tempo znamená, že Bruno Armirail by se vyhoupl dokonce na šesté místo průběžného pořadí Gira! Jeho ztráta na vedoucího Thomase by klesla z 18 minut a 37 sekund na 1 minutu a 44 sekund. A mimo elitní desítku by klesl Thibaut Pinot.
     
    26km
    Vedoucí čtveřice má výborné tempo! Díky tomu dostává svůj náskok už takřka k jedné minutě!
     
    38km
    Jakmile ale hrozilo, že by Will Barta mohl dotáhnout stíhací skupinu až k uprchlíkům, dokázal kvartet na čele zabrat, provedlo se několik nástupů a vše je zase jinak!
     
    63km
    Zkouší to Alberto Bettiol z EF-Education! Odpoutává se od vedoucího balíku.
    Počasí dnešní etapě zrovna nepřeje
     
    92,4km
    Sprinterská prémie v propršené Villadossole se stala kořistí Mariuse Mayrhofera z Team DSM. Němec bere tedy 12 bodů.
     
    95km
    Údaj se objevil a odhaluje, že vedoucí devětadvacetičlenná skupina už má náskok přes deset a půl minuty! V tuto chvíli se dá takřka s jistotou říct, že vítěz etapy bude z této čelní skupiny!
     
    102,5k
    Vedoucí balík má sjezd za sebou, úspěšně a bez karambolů. A náskok pelotonu je podle oficiálních údajů přes devět a půl minuty!
     
    107km
    Skutečně, čelní balík si vypracoval už devítiminutový náskok na peloton, v němž jsou hlavní favorité a v němž se udrželi také sprinteři. To bude ještě zajímavé, jestli si to skupina o 29 letech nechá dnes utéct, nebo svůj únik uhájí.
     
    139km
    Davide Bais vítězí ve vrchařské prémii na Simplon Pass a bere 40 bodů do vrchařské soutěže! Díky tomu se opět vrátí do čela před Thibauta Pinota, na něhož bude mít po dnešku náskok 30 bodů!
     
    177km
    V čelním balíku by mělo být podle údajů až sedmnáct závodníků! To znamená, že ne všechny týmy mají v předním balíku své zastoupení. Nicméně odstup se zvyšuje a tento únik se tak dá v tuto chvíli zhodnotit jako úspěšný!
     
    179km
    Tohle už začíná být nadějnější! Vedoucí skupina má odstup zhruba sto metrů! Nicméně další a další nástupy mohou peloton přinutím k opětovnému zrychlení tempa a dohnání této skupiny. Příliš velké balíčky v úniku jsou pro některé stájové šéfy jako rudý hadr na býka.
     
    184,6k
    A uprchlická skupina byla pohlcena!

    Jan Vojkůvka

    bahis siteleri