Kanada – Česko 5:0 (kon.) | J. Korea – Itálie 2:1 (3:2 po s.n.) | Česko – Čína 3:2 (kon.)
konec
Česko
3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Čína
Neděle 04.06.2023, 23:00 • Moose Jaw Events Centre • MS v para hokeji • O 3. místo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Nejlepší hráči: Michal Geier – Ču Čan Fu. (00:54:55)
     
    Čeští para hokejisté získali historický bronz! Utkání proti Číně bylo dramatické do posledních vteřin, svěřenci kouče Novotného nakonec urvali těsné vítězství 3:2.

    V první i druhé třetině si oba celky rozdělily po jednom gólu. Závěrečnou patnáctiminutovku začali aktivněji Číňané, kteří ale nestrhli vedení na svou stranu ani v jedné ze dvou nabídnutých přesilových her, a tak zákonitě přišel trest. Češi totiž pobídku v podobě přesilovky na rozdíl od soupeře využili, 74 sekund před koncem základní hrací doby skóroval přízemní ránou zpoza levého kruhu kapitán mužstva Radek Zelinka. Čína se na závěrečný tlak nezmohla, česká reprezentace uhájila těsný náskok bez větších problémů.

    Objektivně Češi nebyli lepším týmem, ovšem dali do zápasu srdce a obrovskou vůli, přiklonilo se na jejich stranu i potřebné štěstíčko. Bronzové medaile jsou zaslouženým výsledkem tvrdé práce a velkého množství vynaloženého úsilí hráčů s nelehkým životním osudem. Odveta za olympijské čtvrtfinále se povedla dokonale, tentokráte jsou Číňané na poražené straně, ačkoliv do utkání nastupovali v roli mírného favorita.
     
    Konec zápasu.
     
    44:53
    Je to jasné, Češi mají historický bronz! Pavel Doležal vyhodil po levém mantinelu tak šikovně, že se ani nepískalo zakázané uvolnění, Sü Ťin Čchiang musel hrát.
     
    44:05
    Souboj o třetí místo se přehoupl do poslední minuty základní hrací doby. Čína získala útočné pásmo, ale jen na pár vteřin, do střední třetiny touš vrátil Pavel Kubeš.
    43:46 Radek ZELINKA - 3:2
     
    43:46
    Česko právě vstřelilo branku!
    Jako blesk z čistého nebe přichází třetí český gól, který by mohl mít bronzovou příchuť, zbývá posledních 74 vteřin! Jako správný kapitán na sebe vzal zodpovědnost RADEK ZELINKA, zpoza levého kruhu vypálil po ledě a překvapenému gólmanovi kus černé gumy propadl pod tělem! Bez asistence.
     
    43:13
    Do útočného pásma vrátil puk Alex Oha, jenže Filip Veselý byl za modrou dříve, z důvodu signalizovaného ofsajdu musel útočnou třetinu opustit.
     
    42:33
    Václav Hečko si sám na zakončení nevěřil, takže ještě přihrával doleva Patriku Sedláčkovi, tu vystihl Ču Čan Fu.
     
    42:02
    Krátce po buly vypálil forhendem Michal Geier. Na hattrick si ještě bude muset počkat, puk sice propadl brankáři pod betonem, ale proletěl vedle pravé tyče.
     
    41:48
    Oddechový čas pro Česko.
     
    41:48
    Početní převahu si zahraje i Česko! Důvodem je nedovolený zákrok Čang Čenga za nebezpečné najetí do Radka Zelinky. Dvě minuty za téčko.
     
    41:15
    S koncem trestu Miroslava Novotného ještě vyhodil po levém mantinelu Radek Zelinka. Češi v oslabení odolali, pokračujeme za nerozhodného stavu.
     
    40:49
    Ostrá nahrávka směřovala do předbrankového prostoru na všudypřítomného Šen I Fenga, k němuž touš nepustil Martin Kudela.
     
    40:25
    Probíhá poslední pětiminutovka základní hrací doby. Češi zuby nehty brání v oslabení, minuta už je ubráněná, tak snad kompletně vyprší i ta druhá!
     
    39:29
    Šen I Feng dokonale zmátl Pavla Kubeše, avšak klid na zakončení nedostal z důvodu dotírajícího Alexe Ohara, nepovedené zakončení proskákalo vedle levé tyče.
     
    39:11
    Nepříjemnost pro český celek, který v blížícím se závěru míří do oslabení. Miroslav Novotný fauloval Čang Čenga, rozhodčí vylučují za hrubost.
     
    38:43
    Na druhý pokus už byl Šen I Feng na puku o poznání jistější. Z mezikruží mířil k pravé tyči, kam Martin Kudela s vypětím všech sil dosáhl.
     
    38:19
    Šen I Feng neúmyslně nechal puk za sebou, čímž paradoxně dostal do tutovky Wang Č' Tunga, ten forhendem minul volný prostor v pravém horním rohu.
     
    37:44
    Přesně mezi dvojicí obránců dokázal vyhodit Pavel Doležal. Li následně musel zacouvat, protože puk nedoklouzal až na zakázané uvolnění.
     
    37:03
    Obětavý zákrok Zdeňka Hábla zastavil v rozletu Šen I Fenga. Český obránce podstoupil souboj, i když věděl, že jej následně čeká tvrdý a nepříjemný náraz.
     
    36:35
    Se střelou z poloviny hřiště neměl Martin Kudela vážnější starosti. Kus černé gumy zastavil a zvládl rozehrávku na Pavla Doležala.
     
    36:05
    Čínská přesilovka je minulostí, Filip Veselý je zpátky na ledové ploše. Tato skutečnost určitě přidá českým hráčům na sebevědomí.
     
    35:40
    Štěstí pro Čechy, že Šen I Fenga ostal do ofsajdové pozice Wang Č' Tung. První přesilovková formace Číny míří na střídačku.
     
    35:12
    A další české osvobození. Postaral se o něj elitní obránce Pavel Kubeš, ten těžil z nepřesné přihrávky Chu Kuang Ťiena.
     
    34:35
    To se povedlo. Michal Geir sice nevyhodil, ale trefil spoluhráče Václava Hečka, který jednoho protihráče obehrál, poté vyhodil odrazem o levý mantinel.
     
    34:01
    Evidujeme první vyloučení na české straně. Zase je na vině téčko, jímž se proti pravidlům provinil sedmnáctiletý útočník Filip Veselý.
     
    33:42
    Do protiútoku směřoval Li Chung Kuan. Až do útočné třetiny se nedostal, ukázkovým obranným zákrokem soka zpacifikoval Pavel Kubeš.
     
    33:24
    Zmatky v předbrankovém prostoru třetím českým gólem neskončily! Filip Veselý parádním pasem našel Ohara, jemuž nevyšlo zpracování, potom ani ve spolupráci se Zelinkou nedostali puk za brankovou čáru.
     
    32:58
    Tvrdě, ale čistě byl postrčen Václav Hečko. Situace opět využil Sü Ťin Čchiang k vyhození po pravém mantinelu.
     
    32:29
    Čechům se zatím nedaří držet útočné pásmo. Patrik Sedláček hledal hokejku Michala Geiera, pas zastavil obránce Sü.
     
    31:55
    Hodně surový faul předvedl Tchien Ťin Tchao, když ukázkovým téčkem narazil do Zdeňka Hábla, proti dvouminutovému trestu neměl námitky.
     
    31:37
    Češi přežili další velkou příležitost soupeře. Po křižném pasu doleva měl Li Chung Kuan před sebou skoro polovinu odkryté brány, jenže nezvládl zpracování.
     
    31:23
    Na druhý gól v utkání si dělal zálusk Šen I Feng. Ani teď neuspěl, marně hledal mezeru mezi betony připraveného Martina Kudely.
     
    30:54
    V útočném pásmu nyní kombinuje Čína. Šen I Feng pálil z velkého úhlu, cílové zařízení minul poměrně výrazně.
     
    30:10
    Závěrečná část má za sebou první vteřiny. O držitelích bronzových medailí mohou rozhodovat detaily, tak snad budou hrát ve prospěch Česka!
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 0:23.
     
    Podobně jako první třetina, tak i ta druhá nabídla dvě branky a oba týmy si rozdělily po jedné. Český obrat dokonal v 18. minutě gólem v přesilové hře Michal Geier. Číňané si srovnání nechali na samotný závěr části, dvanáct vteřin před jejím koncem se z levé strany prosadil povedenou ránou do protější šibenice Šen I Feng. Šance zůstávají otevřené na obě strany, bitva o bronz není rozhodnuta ani zdaleka.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
    29:48 ŠEN - 2:2
     
    29:48
    Čína právě vstřelila branku!
    To je velká škoda, Číňané srovnávají pouhých dvanáct vteřin před koncem druhé části! ŠEN I FENG znovu ukázal parádní rychlost, prohnal se kolem několika protihráčů a z levé strany zavěsil forhendem nechytatelně do protějšího víka. Asistence: Wang Č' Tung a Ťi Jen Čao.
     
    29:30
    Velkou pochvalu zaslouží český brankář Martin Kudela, jenž ukázal bleskové reflexy po ráně Šen I Fenga pod břevno, puk schoval v lapačce.
     
    29:16
    Alex Ohar po střetu se Sü Ťin Čchiangem přišel o pravou hokejku, takže nemohl pokračovat v útoku, hraje tedy soupeř.
     
    28:36
    To je škoda! Michal Geier ukázal velmi dobré vidění a z pravé strany vymyslel parádní pas na střed, kde byl osamocený Patrik Sedláček, v klíčový okamžik mu však odjel puk od hokejky.
     
    28:17
    Hodně důrazný byl Zdeněk Hábl u levého mantinelu proti Čang Čengovi, volného hracího předmětu se vzápětí chopil bránící Pavel Doležal.
     
    27:40
    Michal Geier vypálil ihned po přejetí útočné modré čáry. Brankáře nezaměstnal, puk proletěl o pár čísel vedle levé části brankové konstrukce.
     
    27:23
    Od pravého mantinelu si vylepšil střeleckou pozici Wang Č' Tung, jenž vypálil forhendem po ledě, Martin Kudela se zaskočit nenechal.
     
    26:54
    Pořádně musel Pavel Doležal zabrat, aby na zádech udržel Šen I Fenga. Poradil si na jedničku, navíc zvládl nahrát Háblovi.
     
    26:27
    Filip Veselý úspěšně obral protivníka, nicméně na protiútok si nevěřil, takže jenom vyhazoval do útočného pásma.
     
    25:49
    Číňané zajistili modrou čáru, nicméně neprosadili se, nahození středem zdárně zblokoval zadák Pavel Kubeš.
     
    25:23
    Radek Zelinka nechtěl riskovat, takže ze středního pásma nahazoval přímo na gólmana, ten dokázal rozehrát na Sü.
     
    24:45
    V útočné třetině hrál Václav Hečko, ale nedostalo se mu potřebné podpory, sám proti třem neměl moc šancí na úspěch.
     
    24:21
    Česká druhá lajna si vytvořila tlak a ke třetímu gólu moc nechybělo! Miroslav Novotný obtočil soupeřovu svatyni, brankář Ťi Jen Čao v posední chvíli sklapl mezírku pod betonem.
     
    23:59
    Velmi dobře si pokryl puk Zdeněk Hábl, po mantinelu posunul puk na Radka Zelinka a kapitán mužstva dostal touš do střední třetiny.
     
    23:28
    Václav Hečko čekal na puk za bránou, ale už se ho nedočkal, protože se před konkurenta natlačil čínský obránce Sü.
     
    22:44
    Další icing českého celku. Podobné přerušení hry rozhodně nevadí, Čína z tohoto důvodu nemá možnost udržovat souvislejší tlak.
     
    22:22
    Znovu se do kombinace zapojil i český gólman Martin Kudela. Poradil si brilantně, kolem sáněk Cchuej Jü Tchaa našel osamoceného Pavla Doležala.
     
    21:38
    Zakázané uvolnění českého celku. Alex Ohar nevymýšlel žádné složitosti, Filip Veselý na jeho nahrávku neměl šanci dosáhnout.
     
    21:13
    Martin Kudela vyrazil z brány a musel se pořádně natáhnout, aby touš odpálil odrazem o zadní mantinel do bezpečí před aktivním Čang Čengem.
     
    20:45
    Jedna z největších hvězd soupeře, to je Šen i Feng. Forvard se nyní provinil přihrávkou rukou, tímto nepovoleným způsobem dostal puk k Čang Čengovi.
     
    20:23
    Proti třem Li Chung Kuan neměl moc šancí na úspěch. Cestu mu zkřížil Pavel Kubeš a sáňky úspěšně dostal před soupeře.
     
    19:40
    Čína pokračovala v tlaku, aby se nakonec připravila o útočnou třetinu sama chybnou přihrávkou Lyu Č' na modrou čáru.
     
    19:03
    Wang Č' Tung nabral velkou rychlost po pravé straně. Za modrou čárou volil křižný pas k protějšímu mantinelu, ale za sáňky spoluhráče.
     
    18:37
    Znovu v akci Václav Hečko, jenž prohrál v rychlostním souboji s Ču Čan Fuem, takže rozhodčí odpískal zakázané uvolnění.
     
    18:20
    Velmi dobře hraje v bitvě o bronz Václav Hečko. Do poslední chvíle počkal, co Sü vymyslí, po kličce mu touš ukázkovým způsobem vypíchl do střední třetiny.
     
    17:41
    Přes útočné pásmo přejel Šen I Feng, který dokázal vypálit forhendem, pozorný Martin Kudela zdárně vyrazil kotouč lapačkou.
    17:05 Michal GEIER - 2:1
     
    17:05
    Česko právě vstřelilo branku!
    Obrat dokonán, Češi využívají přesilovku a ujímají se těsného náskoku! Václav Hečko potrestal za vlastní bránou váhajícího Šen I Fenga, nahrál před bránu MICHALU GEIEROVI a ten forhendovou ránou z první usměrnil touš k levé tyči mimo dosah Ťi Jen Čaa. Asistence: Václav Hečko.
     
    16:41
    Václav Hečko zkontroloval situaci a od pravého mantinelu přihrál před bránu úplně volnému Michalu Geierovi, ten z první forhendem minul volný prostor u pravé tyče.
     
    16:03
    Z ostrého úhlu vyzkoušel bekhendem štěstí Michal Geier. Připravený Ťi Jen Čao položeným tělem na ledě nepřipustil změnu skóre.
     
    15:16
    Xu Jin Qiang je prvním vyloučeným hráčem. Menší dvouminutový trest dostal za téčko, což znamená přímé najetí do soupeře.
     
    15:10
    Prostřední dějství je v plném proudu, tak pojďme na něj! Roli aktivnějšího týmu zatím plní Číňané, ovšem skóre je vyrovnané, a to je nejdůležitější.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    Další třetina začne přibližně ve 23:59.
     
    První třetina zápasu mezi Českem a Čínou přinesla dvě branky, po jedné na každé straně. Do vedení se dostali čínští para hokejisté, když se ve 2. minutě prosadil Cchuej Jü Tchao. Navzdory soupeřovu tlaku se Čechům povedlo vyrovnat z první střely na bránu, ve 12. minutě prostřelil brankáře pod tělem Michal Geier.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    14:37
    Slibnou příležitost prováhal Patrik Sedláček. Před bránou se ještě rozhodl prohazovat puk pod sáňkami, přičemž nad ním ztratil kontrolu.
     
    14:10
    Filip Veselý mohl postupovat dva na dva, ale rozhodl se počkat na doplnění, vzápětí pas napříč mantinely zastavil Sü.
     
    13:46
    Velkou pochvalu zaslouží za forčekink Pavel Kubeš. Obral Cchuej Jü Tchaa, sám však následně nepřesně přihrával Hečkovi.
     
    13:21
    Zakázané uvolnění se nepískalo, Patrik Sedláček musel hrát. Poradil si na jedničku, pod tlakem posunul kotouč po levém mantinelu na osamoceného Michala Geiera.
     
    12:58
    Zdeněk Hábl se rázem vydal podpořit ofenzivu, ale daleko se nedostal, tvrdě jej atakoval Li Chung Kuan a rozhodčí se rozhodl nevylučovat.
     
    12:28
    S rychlou odpovědí chtěl přispěchat Wang Č' Tung. Projel do útočného pásma, ale jeden na jednoho proti Zdeňku Háblovi nevyzrál.
    11:17 Michal GEIER - 1:1
     
    11:17
    Česko právě vstřelilo branku!
    Novotného družina vyrovnání z první střely mezi tři tyče! Pavel Kubeš vystihl rozehrávku ještě v útočné třetině a před bránu posunul kotouč na MICHALA GEIERA, jenž gólmanovi chytře prošťouchl hrací předmět pod tělem. Asistence: Pavel Kubeš.
     
    11:01
    Zakázané uvolnění českého národního týmu, Filip Veselý přes velkou snahu na prudkou přihrávku Pavla Kubeše nedosáhl.
     
    10:42
    Hodně vidět je v dosavadním průběhu Šen I Feng. Vypálil z levého kruhu na bližší tyčku, na Martina Kudelu si ani v tomto případě nepřišel.
     
    10:17
    Čeští para hokejisté vyzkoušeli štěstí kombinačně. Doležal předal touš Novotnému, který vyslal křižný pas, na nějž nedosáhl Michal Geier.
     
    09:47
    O pozornost se přihlásil Sü Ťin Čchiang, ovšem tvrdá rána od modré čáry měla k úspěchu daleko, kus černé gumy zamířil do břevno.
     
    09:22
    Špatné čínské střídání měl v plánu potrestat Václav Hečko. Nepovedlo se, kličku zprava do mezikruží vypíchl Cchuej.
     
    08:47
    Češi marně čekají na první střelecký pokus mířící mezi tři tyče. Pavel Doležal v roli obránce vystřelil o kus vedle levé části brankové konstrukce.
     
    08:20
    A další velká čínská příležitost! V přečíslení tří proti dvěma dostal kotouč Šen I Feng, s hromnou lehkostí se dostal za obránce, ale ani on nezvládl přehodit na brankové čáře ležícího Kudelu.
     
    07:55
    Cchuej Jü Tchao měl políčeno na druhý gól v zápase. Ukázal vysokou rychlost, které Češi nedokázali konkurovat. Ve finále akce střílel po forhendové kličce po ledě, Martin Kudela se blýskl parádním zákrokem!
     
    07:23
    Václav Hečko přenechal puk Michalu Geierovi, který pálil do přehuštěného prostoru, puk až k Ťi Jen Čaoovi neprošel.
     
    06:45
    Zdeněk Hábl zastavil svou roli v obraně, jenže posléze nepřesně přihrával Filipovi Veselému, takže hraje Wang Č' Tung.
     
    06:23
    Hráči ve žlutých dresech si nerozuměli, takže hrát mohl Miroslav Zelinka, nahrával mimo dosah Alexe Ohara.
     
    05:57
    Výborné reflexy ukázal Martin Kudela, když správně očekával křižnou přihrávku na levou stranu, hokejkou puk zastavil a zamezil tak Šen I Fengovi k zakončení do prázdné brány.
     
    05:25
    Alespoň na pár vteřin dostal Čechy z pod tlaku Zdeněk Hábl, hrací předmět dokázal poslat mimo dosah na modré číhajícího Tchiena.
     
    04:52
    Číňané přidávají na aktivitě. V dobré pozici se ocitl Li, tvrdou forhendovou střelu z levého kruhu pokryl Martin Kudela lapačkou.
     
    04:11
    Icing českého celku. Pavel Kubeš viděl Zdeňka Hábla, ovšem puk usměrnil mimo dosah spoluhráče, který mezitím zpomalil.
    03:49 Wang Č' Tung orazítkoval levou tyč
     
    03:49
    Jako vítr se českou defenzivou prohnal Wang Č' Tung, jehož dělily centimetry od navýšení náskoku, Kudelu zachránila levá tyč.
     
    03:20
    Ču Čan Fu pod tlakem nevymýšlel žádné složitosti a kus černé gumy odpálil odrazem o pravý mantinel na zakázané uvolnění.
     
    02:47
    Individuálně si věřil Miroslav Novotný. Až do útočného pásma se nedostal, ukázkovým hitem protihráče odstavil Sü Ťin Čchiang.
     
    02:20
    Výborně zapracoval Martin Kudela, který vystartoval z bány proti Songovi, kotouč odpálil do středního pásma.
    01:27 CCHUEJ Jü Tchao - 0:1
     
    01:27
    Čína právě vstřelila branku!
    Brzkého vedení se ujímají para hokejisté Číny! Po pravé straně nabral vysokou rychlost CCHUEJ JÜ TCHAO, dostal se až do kruhu a forhendem mířil nechytatelně pod břevno Kudelovy svatyně. Bez asistence.
     
    00:42
    Po pravém mantinelu nabral vysokou rychlost Hečko. Před bránu se neprodral, čistě mu v tom zabránil Tchien.
     
    00:10
    Utkání o bronz odstartoval! Oba celky se na turnaji prezentují velmi dobrými výkony, rozhodovat by mohly maličkosti.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Kudela (Vápenka) – Kubeš, Doležal, Zelinka (C), Wágner – Hečko (A), Geier, Sedláček, Novotný (A), Ohar, Veselý, Hábl, Žižlavský, Vrubel.
    Trenér: Jakub Novotný

    Čína: Ťi (Wang Wej) – Chu, Ču, Lyu, Sü (A), Čche – Wang Č' Tung, Cchuej (C), Čchiou, Šen, Čang, Tchien, Wang Ťü Ťiang, Li.
    Trenér: Jin Ťi-wu

    Rozhodčí: Esposito – Hermansen Oswold (GER), Lewis (USA).
     
    Česko

    Češi byli nasazeni do elitní skupiny, takže je čekali zápasy s těmi skutečně nejlepšími týmy světa. Klíčové první utkání zvládli na jedničku, Jižní Koreu pokořili s přehledem 4:0. Ve druhém zápase dle očekávání nestačili na nejlepší mužstvo světa, s USA padli 1:7. Třetí skupinové střetnutí nabídlo až nečekaně dramatickou podívanou, česká reprezentace nakonec nestačila na Kanadu těsně 1:2. Ve čtvrtfinále Novotného družina vyřadila 4:0 Itálii, načež v semifinále znovu byla nad jejich síly Kanada, které napodruhé podlehla výraznějším rozdílem 0:5.
     
    Čína

    Čínští para hokejisté odstartovali šampionát ve výkonnostně horší skupině, kterou ovládli s velkým přehledem. Na úvod rozdrtili Itálii 10:1, načež zdolali 5:1 Nory a na závěr skupinové fáze rozstříleli 7:0 Němce. Ve čtvrtfinále Číňané změřili síly s Jihokorejci, s nimiž si poradili až nečekaně hladce, mezi nejlepší čtyři celky turnaje postoupili výsledkem 7:2. Čína poprvé okusila hořkost porážky v semifinále, s favorizovaným celkem USA prohráli vysoko 2:10. Na uplynulém mistrovství světa z před dvou let se Čína nepředstavila, neboť teprve postoupila mezi elitu z nižší výkonnostní divize.
     
    Všem fanynkám a fanouškům hokeje přeju krásný nedělní večer. Vítám vás při sledování světového šampionátu para hokejistů, v souboji o bronz změří síly Česko s Čínou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 23:00.

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 12. Geier (Kubeš), 18. Geier (Hečko), 44. Zelinka – 2. Cchuej, 30. Šen (Wang Č' Tung, Ťi)


    Česko: Kudela (Vápenka) – Kubeš, Doležal, Zelinka (C), Wágner – Hečko (A), Geier, Sedláček, Novotný (A), Ohar, Veselý, Hábl, Žižlavský, Vrubel.
    Trenér: Jakub Novotný

    Čína: Ťi (Wang Wej) – Chu, Ču, Lyu, Sü (A), Čche – Wang Č' Tung, Cchuej (C), Čchiou, Šen, Čang, Tchien, Wang Ťü Ťiang, Li.
    Trenér: Jin Ťi-wu

    Rozhodčí: Esposito – Hermansen Oswold (GER), Lewis (USA)

    Diváci: 689
    bahis siteleri