Warta Poznaň – Mladá Boleslav 0:1 (kon.) | Anderlecht – Sparta 0:6 (kon.) | Düsseldorf – Liberec 2:1 (kon.)
Start Brno – Opava 1:4 (kon.) | Plzeň – Kodaň 3:2 (kon.)
konec
Fortuna Düsseldorf
2:1 (2:0)
FC Slovan Liberec
Pátek 14.07.2023, 17:00 • Bad Wimsbach (AUT) • Přípravný zápas
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    FC Slovan Liberec

    Severočechům dnes letní příprava de facto končí, protože se po tomto zápase v Bad Wimsbachu vrací domů a příští týden je už čeká první ligové kolo proti Baníku Ostrava. Svěřenci Luboše Kozla absolvovali šest zápasů s bilancí čtyř výher a dvou porážek. V minulém utkání Slovan změřil síly s maďarským týmem Puskás Akadémia a po gólech Kulenoviće, Tupty, Pourzitidise a Višinského jasně zvítězil 4:1.
     
    Fortuna Düsseldorf

    Západoněmecký klub se v posledních dvaceti letech pohyboval mezi první a čtvrtou ligou, přičemž od roku 2020 je členem druhé nejvyšší soutěže. V té se Fortuna na jaře umístila na celkovém čtvrtém místě a těsně jí unikla účast v baráži o postup mezi elitu. V rámci přípravného období Düsseldorf dosud narazil na tři soupeře, ale dohromady s nimi odehrál jen 180 minut. Amatéry z TuRU Dusseldorf porazil 6:2. V netradičně rozděleném trojduelu pak vyhrál „první poločas“ nad Braunschweigem 2:1 a po pauze remizoval 1:1 s Osnabrückem.
     
    Úvodní sestavy:

    Fortuna Düsseldorf: Kastenmeier (C) – Zimmermann, Hoffmann, Siebert, Böckle – Klaus, Engelhardt, Sobottka, Iyoha – Vermeij, Ginczek.
    Náhradníci: Eutinger – Klarer, de Wijs, Gavory, Tanaka, Savic, Appelkamp, Neto, Bunk, Niemiec, Hirschberger, Bird.
    Trenér: Daniel Thioune

    FC Slovan Liberec: Vliegen – Plechatý, Chaluš, Prebsl – Mikula (C), Červ, Doumbia, Ghali – Višinský – Kulenović, Tupta.
    Náhradníci: Bačkovský – Lehoczki, Pourzitidis, Preisler, Fukala, Penner, Frýdek, Varfolomejev, Hudák, Horský, Rabušic.
    Trenér: Luboš Kozel.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop si vzali na starost hráči Liberce, kteří nastupují v modrých dresech. Düsseldorf je kompletně v bílém.
     
    3
    Z rychlé kombinace rozvlnil síť za Vliegenovy zády Vermeij. Střele bez přípravy ale předcházel ofsajd, takže se skóre ještě nemění.
     
    5
    Fortuna českému týmu dlouho nepůjčila míč. Změna nastala až s nepřesným centrem Benjamina Böckleho.
     
    6
    Slovanu se napůl vyplatil represink po ztrátě míče. Hrát mohl Mikula, ale nedokázal procedit centr přes Iyohu.
     
    7
    Další blok Emmanuela Iyohy měl za následek rohový kop, jenže Kulenović nepřemístil Višinského centr ani do blízkosti brankoviště.
     
    8
    Chaluš nakopl míč do území nikoho. Rozehrává se od branky Floriana Kastenmeiera, jemuž kryje záda nezkušený Fabian Eutinger.
     
    9
    Dominik Plechatý přes sebe nepustil Iyohu a v zápalu boje chytře doprovodil míč za koncovou čáru.
     
    10
    Aktivní presink Fortuny skončil jasným faulem zezadu z produkce Sieberta. Na zemi je Višinský.
     
    11
    Z nesouladu mezi Vliegenem a Plechatým se stal lacino odevzdaný míč a aut z útočné třetiny pro Zimmermanna.
     
    12
    Severočeši se v klidu ubránili. Rozvinutí protiakce však ztroskotalo na nepřesnosti Denise Višinského.
     
    13
    Kastenmeier nakopával míč přímo na hrot útoku. Felix Klaus byl chycen v ofsajdu a na programu je postupná rozehrávka zadáků Liberce.
     
    14
    Rozehrávka Liberce byla s ohledem na aktivní presink soupeře provedena na velké riziko. K uklidnění došlo díky dalšímu faulu na Višinského.
     
    15
    Kastenmeier si přivlastnil neadresný centr vytaženého Prebsla. Německý druholigista odpovídá zdlouhavou přípravnou fází.
     
    16
    Po narážečce mezi Doumbiou a Kulenovićem se míče zmocnil Červ. Navedl si ho na střed, ale kvůli podklouznutí ani pořádně nevystřelil.
     
    17
    Ahmad Ghali faulem přibrzdil u lajny nastartovaného Kaluse. Liberecká defenziva se musí nachystat na bránění standardní situace.
     
    18
    Z Klausova centru nebylo nic, protože ho Iyoha neprodloužil podle svých představ. Dodatečný nákop Böckleho zase doletěl do ofsajdu.
     
    19
    Tupta poslal vysokou svíci do pokutového území. Liberečtí hlavičkáři se neprosadili a Kastenmeier proto stále čeká na první zákrok.
     
    20
    Klaus si vpravo počkal na podporu z druhé vlny. O centr se zasloužil Sobottka, ale Ginczek těžkou hlavičkou ze záklonu Vliegenovi trable nepřidělal.
     
    21
    Düsseldorf investuje hromadu sil do presinku na útočné polovině. Liberečtí nemají čas na rozehrávku a často míče ztrácí.
     
    22
    Vincent Vermeij v reakci na povedený centr Klause přehlavičkoval Chaluše. Navrátilce ze švédského Malmö musel zajistit až Vliegen, pro kterého to opět nebyla těžká šichta.
     
    23
    Rozhodčí svolil k pauze na osvěžení.
     
    25
    Marcel Sobottka od sebe doslova odhodil Červa. Těsně předtím Fortuně nevyšel útok po levé straně, kam posílal aut Iyoha.
     
    26
    Z Klausovy zadovky se stal dárek pro Višinského. Ten sklepl míč pod sebe, ovšem Kulenović z jedničky pouze napálil Sieberta.
     
    27
    Presující Ľubomír Tupta zatáhl za dres Hoffmanna. Rozhodčí to viděl a poskytl německému týmu rozehrávku z klidu.
     
    28
    Böckleho centr žádnou paseku ve vápně nenadělal. Míč setrval u Fortuny, nicméně Siebert ho vrátil až k brankáři Kastenmeierovi.
     
    29
    A znovu se do rozehrávky opakovaně zapojuje šestadvacetiletý strážce branky Düsseldorfu. Svěřenci Daniela Thiouneho to s přímočarostí opravdu nepřehání.
     
    30
    Naopak s důrazem by soupeř Liberce trochu ubrat mohl. Vincent Vermeij nyní bezhlavě vletěl do Červa, což se nemohlo obejít bez hvizdu.
     
    31
    Mikula vhodil balon k Višinskému. O toho se postaral Böckle a nařízen je pouze aut, který provede Prebsl.
     
    32
    Hodně jednoduše se Severočeši nechali vyhnat do hloubi pole. Chaluš se dokonce rozhodl pro malou domů Vliegenovi.
     
    33
    Iyoha zakopl míč na roh. Višinský z něj našel Prebsla, ale ten v souboji s Engelhardtem nevygeneroval dostatečně kvalitní hlavičku.
     
    34
    Mohamed Doumbia kvůli dlouhému doteku už poněkolikáté ztratil balon uprostřed hřiště. Engelhardt zapojil do hry Klause, jenž se prezentoval nepovedeným pokusem z téměř třiceti metrů.
     
    35
    Slovan zaútočil v minimálním počtu. Kulenović k sobě neměl nikoho a Siebert ho odzbrojil tak šikovně, že vhazovat budou Němci.
     
    36
    Do Zimmermannova centru se vložil Doumbia tak, že poslal míč na vlastní branku. Vliegen před Iyohou raději vyrážel na roh.
     
    37
    Jeden z hráčů Fortuny si odskočil od Plechatého, ale po rohu Böckleho vypustil pomalou hlavičku až nad horní tyčku.
     
    39
    Višinský vpravo obešel Engelhardta, ale o kus dál už nevyzrál na Böckleho. Mikula celou situaci dohrál faulem.
     
    41
    Düsseldorf právě vstřelil branku!
    Iyoha si neproklestil cestu k centru z pravé strany a v nefotbalové pozici zůstal ležet uvnitř vápna. Jeho spoluhráči ale pokračovali v akci a Engelhardt naservíroval parádní balon na zadní tyč. Zpoza Ghaliho vyplaval volný VINCENT VERMEIJ a pravačkou poslal Fortunu do vedení.
    41. Vincent VERMEIJ - 1:0
     
    43
    Liberec vede veškeré útoky po pravé straně, kde většinou také končí. Zodpovědně se vracející Vermeij ukopl Prebslovi balon na roh.
     
    44
    První menší šance pro Severočechy. Matěj Chaluš zůstal dlouho po rohu v šestnáctce a díky Višinského přízemní nahrávce vystřelil vedle pravé tyče.
     
    45
    Düsseldorf právě vstřelil branku!
    VINCENT VERMEIJ si krátce po sobě připisuje druhý přesný zásah! Před exkluzivním centrem Klause se postavil mezi Mikulu s Višinským a úplně sám hlavičkoval k bližší tyči, kam se Vliegen nedokázal přemístit.
    45. Vincent VERMEIJ - 2:0
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Liberci se první polovina generálky na novou sezonu nepovedla. Z monotónních akcí po pravé straně si vytvořil jen jednu pološanci, z níž Chaluš vystřelil vedle Kastenmeierovy branky. Mnohem více času se hrálo před Vliegenem. Belgičan zprvu řešil neškodné hlavičky, ale ve 41. minutě ho o čisté konto připravil Vincent Vermeij. Do pauzy se Düsseldorf prosadil ještě jednou. Opět to byl nizozemský útočník Vermeij, jenž hlavou stanovil skóre 2:0. Oba góly pramenily z pozdní reakce na přesné centry ze stran.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Nový poločas přináší hromadu příchodů z lavičky. V libereckém dresu už po hřišti pobíhají Pourzitidis, Preisler, Fukala, Penner, Frýdek, Hudák nebo Horský. Dohráli Chaluš, Doumbia, Ghali, Višinský, Kulenović a Tupta.
     
    46
    Utkání skončilo pro Zimmermanna, Hoffmanna, Böckleho, Klause, Engelhardta, Sobottku a Ginczeka. Novými tvářemi v sestavě Fortuny jsou Klarer, de Wijs, Gavory, Tanaka, Neto, Appelkmap a Niemiec.
     
    50
    Celá úvodní pětiminutovka se odehrála v pochodovém a pohodovém tempu. Míč se pohybuje daleko od obou branek.
     
    51
    Horského pokus ze střední vzdálenosti byl zablokován. Z ještě větší dálky za to vzal Červ, jemuž se drasticky nepovedeným volejem povedlo minout i rohový praporek.
     
    53
    V souboji na levém křídle získal Penner na Tanakovi jenom aut, ze kterého pramenil neúspěšný centr Pourzitidise.
     
    54
    Düsseldorf působí zkraje druhé půle o něco pasivněji. Na druhou stranu pokračuje v příkladné defenzivě a Liberec marně čeká na šanci.
     
    56
    Už tak slabé tempo narušuje ošetřování. V péči libereckých lékařů je faulovaný Preisler.
     
    57
    Standardka z levé části hřiště nepředstavovala žádnou reálnou výhodu pro tým Luboše Kozla.
     
    59
    Rohový kop v podání Preislera způsobil několik odrazů v pokutovém území. Improvizované zakončení Prebsla proletělo vedle levé tyče.
     
    60
    Roztažení k Siebertovi Fortuně nevyšlo. Rodící se protiakci Pennera utnul taktický faul Klarera.
     
    62
    Ospalou kombinací na půlce toho Fortuna moc nevymyslí. Oběma týmům se po hromadných změnách přestalo chtít hrát.
     
    63
    Na křížnou přihrávku Neta nikdo v bílém nereagoval, takže dvě laxní ztráty Slovanu ve vlastní šestnáctce zůstaly nepotrestány.
     
    64
    Kromě dvougólového střelce Vermeije odchází ze hry Siebert a Iyoha. Ve zbývajícím čase se mohou předvést mladíci Bird, Bunk a Savic.
     
    66
    Jona Niemiec měl spoustu času k převzetí Gavoryho přihrávky. Ve vápně se rovněž zhotovil ke střele, jenže do té mu stihli skočit obránci v modrém.
     
    67
    Düsseldorf to ve druhé půli hraje vysloveně jako v ostrém zápase, kdy jde primárně o výsledek. K vidění je spousta alibistických a zpětných přihrávek.
     
    68
    Za nákopem Červa se natahoval Filip Horský. Zády brance však kolidoval s Klarerem a míč jenom prodloužil na Kastenmeiera.
     
    69
    Další dvě změny v sestavě Liberce. Plechatý s Červem přepouští svá místa Varfolomejevovi a Rabušicovi. Kromě Lehoczkého a brankáře Bačkovského už dostali šanci všichni hráči.
     
    71
    Preisler zezadu podkopl Birda. Pokračovat se bude standardní situací v podání Appelkampa.
     
    72
    Před Vliegenem si houževnatě dělal místo Jordy de Wijs, jenomže příchozí diagonálu Appelkampa zdaleka neumístil mezi tři tyče.
     
    73
    Kastenmeier často ukazuje, že mi výlety mimo vápno nejsou cizí. Nyní si došel hluboko do pole pro propadlou nahrávku Prebsla.
     
    75
    Frýdek vymyslel nesmírně přesný pas na Preislera, jenž se zhotovil ke střele levačkou. Savic ho na poslední chvíli vyrušil a ztečoval střelu do náruče stojícího gólmana.
     
    76
    Liberec právě vstřelil branku!
    Přihrávkou do křídla Jakub Hudák předal zodpovědnost Pourzitidisovi. Přes Horského s Klarerem prošel centr řeckého fotbalisty hlouběji do pokutového území a důrazný MICHAEL RABUŠIC zblízka prorval míč za Kastenmeiera.
    76. Michael RABUŠIC - 2:1
     
    78
    Preisler ve snaze o centr bolestivě nafackoval Savicovi. Před nařízeným autem se osmnáctiletému mladíkovi nezapomněl omluvit.
     
    79
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Filip Prebsl, přichází Ondřej Lehoczki.
     
    80
    Vedení Fortuny se otřáslo v základech! Ve společnosti de Wijse si Horský připravil střelu pravačkou a Kastenmeier musel vytáhnout těžký reflexivní zákrok, aby vyrazil míč na roh.
     
    81
    Roh byl kopnut k penaltě, kde vznikl nepřehledný chumel hráčů. Zapojili se do něj Rabušic, Lehoczki a Pourzitidis, kteří se postarali o velmi nepřesné zakončení.
     
    83
    Dominik Preisler nevěděl, jaká je situace kolem něj, a vesměs neškodný centr posunul na rohový kop.
     
    84
    Nevýrazné hlavičce couvajícího Klarera se postavil do cesty Marios Pourzitidis. Po odkopu na půlku zahrál Tanaka malou domů.
     
    85
    Rabušic měl v úmyslu z jedničky přesunout Pennerovu přihrávku k Preislerovi. Skvěle načasovaným skluzem tomu zabránil japonský legionář Tanaka.
     
    87
    Varfolomejev si jednoduše nechal vzít míč na obranné polovině. Nic vážného pro Slovan z toho nebylo, Appelkampovu střelu z jednadvaceti metrů pokryl Vliegen banálním zákrokem.
     
    88
    Centr z pravé strany letěl přesně mezi Horského a Preislera. Do odraženého míče se opřel Frýdek a napálili vystupujícího Savice.
     
    89
    Neto využil volného prostoru u osy hřiště k ambiciózní střele z dálky. Branku o velký kus netrefil, tudíž Vliegen rozehrává spolu s Pourzitidisem.
     
    90
    Varfolomejev vrátil zadarmo získaný míč nákopem do rukou Floriana Kastenmeiera. Na opačném konci hřiště nesedl centr Gavorymu, ale to už německému týmu vadit nebude.
     
    90
    Konec zápasu.
     
    Liberec končí letní přípravu porážkou s týmem z 2. Bundesligy. Severočeši doplatili na dva neubráněné centry ze závěru prvního poločasu, kdy se dvakrát trefil nizozemský útočník Vermeij. Ke druhé půli přistoupila Fortuna mnohem konzervativněji. O to více se do hry dostal Slovan, jenž zdramatizoval závěrečnou čtvrthodinu gólem Michaela Rabušice. Horského šanci na vyrovnání zažehnal Kastenmeier, a tak Düsseldorf vedení 2:1 uhájil. (19:04:36)

    Michal Břuchanský

    Branky: 41. Vermeij, 45. Vermeij – 76. Rabušic


    Fortuna Düsseldorf: Kastenmeier (C) – Zimmermann (46. Klarer), Hoffman (46. de Wijs), Siebert (64. Savic), Böckle (46. Gavory) – Klaus (46. Tanaka), Engelhardt (46. Neto), Sobottka (46. Appelkamp), Iyoha (64. Bunk) – Ginczek (46. Niemiec), Vermeij (64. Bird).
    Náhradníci: Eutinger – Hirschberger

    Trenér: Daniel Thioune

    FC Slovan Liberec: Vliegen – Plechatý (69. Varfolomejev), Chaluš (46. Pourzitidis), Prebsl (79. Lehoczki) – Mikula (C) (46. Fukala), Červ (69. Rabušic), Doumbia (46. Frýdek), Ghali (46. Preisler) – Višinský (46. Penner) – Kulenović (46. Hudák), Tupta (46. Horský).
    Náhradníci: Bačkovský

    Trenér: Luboš Kozel
    bahis siteleri