Tisková konference FC SILON Táborsko (kon.) | Tisková konference MFK Vyškov (kon.)
Tisková konference k 52. BARUM CZECH RALLY ZLÍN (kon.) | Tisková konference SFC Opava (zruš.)
konec
Tisková konference MFK Vyškov

Úterý 18.07.2023, 11:00Tiskové konference
     
    Tisková konference je u konce. (11:36:09)
     
    Jan Kameník o sobotní premiéře proti Příbrami: "Na jaře zápas s nimi doma byl trochu kaňka, dobře rozjetý zápas jsme ztratili. Potkávají se dva týmy, které prošly baráži, i u Příbrami došlo k obměně kádru a znovu bude do ligy vstupovat s velkou ambicí. Pro mě současně trochu méně čitelné družstvo a očekávám, že se v úvodu bude utkání nést lehce v duchu nervozity. Bude trvat, než se týmy adaptují, i na tlak diváků. Diváky ale rozhodně máme na co pozvat, soupeř je atraktivní a přeji si, aby nás v sobotu přišli podpořit."
     
    Benny Kanamikama o zvyku na Česko: "Zvykl jsem si a snažím se být co nejlepší. Snažím se i s Filip Štěpánkem mluvit i v češtině. Rozumím dost věcí, ale mluvit v češtině je pro mě ještě hodně těžké."
     
    Jan Kameník o trénování ve Vyškově a práci s cizinci: "Je to výzva na dennodenní bázi. Nejsem typ trenéra, který by extra něco zakazoval, i když máme interní pravidla, kterými se řídíme. Pokud se dva hráči chtějí na tréninku bavit francouzky a pomůže to, tak v pohodě. Teď se nám na tréninku prolíná více jazyků. Je apel na to, aby angličtina kluků byla aspoň na nějaké úrovni, protože překlad zabírá čas navíc. Primární je na tréninku čeština, ale snažíme se vysvětlovat spoustu věcí i v angličtině a udělat prostředí tak, aby se hráči cítili dobře. S majitelem mluví skoro každý den, potkali jsme se už osobně v Londýně. Některé věci jsme si vyjasnili a v dnešní době v době moderní technologií je snadné společně komunikovat na denní bázi. Co se děje v týmu, jaké jsou požadavky atd."
     
    Jan Kameník o Diallovi a Metsokovi: "Ukázalo se, že taková typologie hráče v podobě Metsoko nám scházela. Velmi dobře pracuje s míčem, takový hráč nám scházel. Vrací se nám Bayo, zase jiná typologie útočníka – silná bojovná devítka. Podle typologie soupeře můžeme reagovat, který útočník pro nás bude vhodnější. Co se Dialla týče, tak je hodně rychlostní a dokáže se prosadit jeden na jednoho a zapadá nám do typologie hráčů, jako jsou Benny nebo Alex."
     
    Jan Kameník o brankářích: "Borek je v jednání, uvidíme, jak se to do konce týdne zvládne. Oba gólmani dostali v přípravě skoro stejnou minutáž, nebyl nikdo upřednostňován. A třeba ještě nějaký gólman může přijít."
     
    Jan Kameník o herním stylu týmu: "Je otázka, který tým na světě umí hrát do plných. Snad jen Manchester City. Musíme se prezentovat stylem, který bude komplexní a vyvážený po všech stránkách. Komplexnost je velmi důležitá a je vizitkou týmů, kterou jsou úspěšné. Tím se chceme prezentovat i my. Chceme mít dva, možná tři typy rozestavení, aby nás soupeř nedokázal přečíst a využít hráče na více postech."
     
    Jan Kameník: "Loni byly vypsané prémie za postup, letos je asi nastavíme taky. V průběhu tohoto týdne."
     
    Jan Kameník o dalších posilách: "Nejsme kompletní, otázka je, které posty doplníme. Nějakou vizi máme, ale je to všechno o jednáních a o nějaké vizi. Ať už jde o hráče z Česka a Slovenska, nebo o hráče, které máme k dispozici skrz agenturu Rainbow."
     
    Jan Kameník o sezóně: "Nebezpečí týmů, které se pohybují nahoře, je to, že musí zaplatit daň odchodem hráčů a po úspěšné sezóně začnete být vnímání jinak. Nejste vnímání jako průměrně druholigové týmy, ale jako favorit. Tohle asi přijde i u nás, týmy se na nás budou o to víc připravovat a budou mít ambice nás porazit, když jsme hráli baráž o první ligu. S tímhle se ale musíme vyrovnat, dobrý tým se pozná i tehdy, kdy vstupuje do utkání v roli favorita, jak to funguje všude na světě. Jsme si toho vědomi. Musíme tomu umět čelit, postavit a budeme se s tím chtít poprat."
     
    Zbyněk Zbořil o odchodech hráčů: "Sezóna byla úspěšná nejen pro hráče, ale i pro lidi kolem fotbalu. Posunuli se hráči i lidé kolem týmu se posunuli do nejvyšší soutěže, například masér do Sigmy Olomouc. Benny Kanakimana je pro nás klíčový hráč, má góly a čísla, za nás ho vnímáme jako nejdůležitější článek z hráčů, které tu už máme delší dobu. Věřím, že šance pro něj přijde odejít do vyšší ligy. Nabídka už přišla, ale věříme, že přijdou ještě lepší."
     
    Zbyněk Zbořil o možnosti hrát ve Vyškově a novém stadionu: "Za mě by Vyškov samozřejmě měl hrát 2. ligu ve Vyškově, ale vzhledem k investicím jsem hodně opatrný. Momentálně to vidím jako absolutně nereálnou věc. Zůstanu pragmatik, pokud chceme být ambiciózní klub ve 2. lize, tak je ideální hrát v Drnovicích."
     
    Zbyněk Zbořil o budoucnosti klubu v Drnovicích: "Rád bych tu zůstal."
     
    Zbyněk Zbořil o ambicích týmu: "Smekám před majitelem, vnímám ho jako vizionáře. Jsem toho tady součástí třetí sezónu a to, co řekl a zmínil, to opravdu dokázal. Má můj neskutečný obdiv, to říkám s plnou vážností. Nepřekvapil na loňské tiskové konferenci jen vás. V konkurenci mužstev jako Dukla a Karviná jsme čeřili vody až do konce. V baráži jsme si zasloužili ve Zlíně dát gól, třeba by to vypadalo jinak. S vizí se plně ztotožňuji, ale je důležité zmínit nějakou realitu, kdy je soutěž neskutečně vyrovnaná. Za mě by bylo letos neskutečným úspěchem, kdybychom měli ohrožovat postup do ligy někoho, jako je Zbrojovka. Jsme malý rodinný klub, tréninkové podmínky jsou na úplně jiné úrovni a o to víc si myslím, že je opravdu neskutečné, co se tu loni událo. Ambice i úspěch by ale měly být podloženy i podmínkami, které tu máme, a proto to schválně zmiňuji. Některé věci jsou za mě na hraně fungování profesionálního klubu, protože dlouhodobě to takhle nepůjde."
     
    Zbyněk Zbořil o stadionu a novém osvětlení: "V této fázi jsme úplně na začátku, protože jak jsem zmínil, tak jsme letos do začátku června nevěděli, jakou soutěž budeme hrát a kde ji budeme hrát. Je to úkol nějakého ročního horizontu. Nepředpokládám nějakou spoluúčast obce Drnovice co se investice týče, ale bez jejich souhlasu neuděláme nic. Shodou okolností jsem měl dnes první schůzku ohledně celého projektu a nacenění této investice. Je to hlavní úkol mimosportovních pro tuto sezónu. Stadion přestal fungovat před nějakými 20 lety a všechny technologie se posunuly. V devadesátkách, když se tady zapnula světla, si tady pomalu nikdo v konvici neohřál čaj. (úsměv) Investice bude někde kolem 12-15 milionů korun, bez toho tu my pokračovat nebudeme moct."
     
    Benny Kanakimana: "Cítím se před sezónou velmi dobře, protože spoluhráči, trenéři a vlastně celý tým mi poskytují výborný servis."
     
    Filip Štěpánek: "Příprava byla náročná, ale čím je kratší, tak tím jsme radši. Dlouhé to bývá v zimě. Čím dříve se liga hraje, tím jsme spokojenější, protože se těšíme na zápasy. Nebylo tam tolik běhání, byly tam spíše herní věci. Jsme za přípravu rádi, spokojeni a těšíme se na sezónu."
     
    Jan Kameník: "Měli jsme dva plány přípravy – jeden, který počítal s baráží a jeden bez baráže, kdy ji hrát nebudeme. Od 4.6. se to nějak vyvíjelo, někteří hráči hned po baráži odjeli na reprezentaci, a dostali tak delší dovolenou. My jsme začali trénovat de facto od 26.6., kdy jsme rozjeli přípravu na nadcházející sezónu.

    Ve Vyškově se loni, jak řekl Zbyněk Zbořil, povedl nějaký úspěch, který byl hlavním dílem předchozích trenérů, já na to jen částečně navázal. Platíme za to samozřejmě daň v tom, že nám někteří hráči, kteří se v sezóně zviditelnili, odešli – Samson Dweh, Alexis Alegue, Tonda Kinský do Pardubic nebo Fanda Matys do Simgy Olomouc. Kádr se začínal měnit těmito odchody a na tohle jsme museli nějak reagovat. Dovolená i začátek přípravy se tak nesly i v tom duchu, abychom jsme zvládli kádr znovu postavit tak, abychom byli konkurenceschopní a měli zase nejvyšší ambice, které po nás požadouje vedení.

    V přípravě jsme odehráli pět utkání. Měli jsme v přípravě krátké soustředění ve Velkých Losinách. Vše splnilo svůj účel, vyšla nám organizace, počasí a velmi dobré plochy na přípravu. Plán přípravy jsme naplnili a i přátelská utkání, která jsme odehráli s různým spektrem soupeřů z různých soutěží, nám něco ukázala, dala a poskytla výborný servis pro přípravu. Teď jsme všichni v očekávání na první kolo."
     
    Zbyněk Zbořil: "Každoroční omáčka – příprava nikoho nezajímá. Všechno se bude odvíjet od vstupu do sezóny, který bude velmi těžký. V úvodním měsíci sezóny je straně moc zápasů, jsou tam vložená kola. Vstup do soutěže, jak všichni víte, je straně důležitý pro sebevědomí mužstva, samozřejmě sportovní stránku nechám na trenérovi. Pro nás jako vedení byla situace hodně složitá, protože do 4.6. jsme nevěděli, jakou soutěž budeme hrát. Tím pádem musím říct, že kádr ještě není ve finální podobě a bude se v průběhu týdne a do konce měsíce doplňovat. Na konci měsíce bychom měli mít nápovědy, s jakým kádrem bude absolvovat první část sezóny.

    S tím, že hrajeme druhou ligu, se pro nás moc věcí nemění. Měli jsme samozřejmě nějaké varianty v případě postupu, teď je ale z hlediska klubu je pro nás důležité najít řešení ohledně umělého osvětlení v Drnovicích, protože bez toho na konci sezóny zde končíme. To bude hlavní úkol pro vedení klubu, abychom v případě setrvání tady v azylu v Drnovicích poté mohli pokračovat opět zde.

    Chtěl bych ještě poděkovat zpětně hráčům a realizačnímu týmu za úspěch, co se loni povedl. Seděli jsme tady společně před sezónou, kdy majitel vyjádřil přání hrát o postup a nevím, kolik z vás tomu věřilo, že jsme schopní se o to rvát. Byli jsme v baráži a nakonec jen kousek od toho, aby se to povedlo. Za ten rok se ušel obrovský kus cesty za mě a za to patří dík trenérům i hráčům. Byl to historický úspěch Vyškova."

    Daniel Kinc