Japonsko – Kostarika 2:0 (kon.) | Španělsko – Zambie 5:0 (kon.) | Kanada – Irsko 2:1 (kon.)
konec
Kanada
2:1 (1:1)
Irsko
Středa 26.07.2023, 14:00 • Perth Rectangular Stadium, Perth • Mistrovství světa - ženy • Skupina B
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu mistrovství světa žen. V rámci skupiny B se od čtrnácti hodin můžeme těšit na konfrontaci mezi Kanadou a Irskem!
     
    Irsko ve svém historicky prvním zápase na světovém šampionátu zavítalo na olympijský stadion v Sydney. Před zraky 75 tisíc fanoušků odehrály svěřenkyně nizozemské koučky Pauwové remízový první poločas, v němž se prezentovaly pevnou defenzivou. Další plány Irek pokazil zbytečný penaltový faul Shevaové. Po proměněné penaltě Catleyové Evropanky rychle přepnuly do útočného módu, ale na šance si musely počkat až do nastaveného času. Australanky oba infarktové momenty ustály a Irsku proto patří po prvním hracím dnu poslední místo ve skupině.
     
    Kanada byla předurčena k tomu, aby vstoupila do šampionátu vítězně. V Melbourne se její hráčky postavily Nigerijkám, které se postaraly o velké překvapení. Afričanky úspěšně vzdorovaly tlaku favoritek a přežily i penaltu čtyřicetileté matadorky Christine Sinclairová, která nechtěně proslavila brankářku Nnadozieovou. Kvůli bezbrankové remíze si olympijské vítězky z Tokia zkomplikovaly postup ze skupiny. Další ztráta s Irskem už by mohla znamenat velkou blamáž, protože v posledním zápase skupiny B hráčky Kanady čeká těžký souboj s domácími Australankami.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Sheridanová – Riviereová, Buchananová, Gillesová, Lawrencová – Flemingová (C), R. Quinnová, Grossová – Huitemaová, Viensová, Leonová.
    Náhradníci: D'Angelová, Proulxová – Awujová, Carleová, Chapmanová, Lacasseová, Princeová, Roseová, Schmidtová, Sinclairová, O. Smithová, Zadorskyová.
    Trenér: Beverly Priestmanová

    Irsko: Brosnanová – Faheyová, Lo. Quinnová, Connollyová – O'Gormanová, O'Sullivanová, Littlejohnová, McCabeová (C) – Lu. Quinnová, Carusaová, Farrellyová.
    Náhradníci: Moloneyová, Walsh – Aggová, Atkinsonová, Barrettová, Caldwellová, Ci. Grantová, Larkinová, Mustakiová, O'Riordanová, Shevaová, H. Payneová.
    Trenér: Vera Pauwová

    Rozhodčí: Fortunatová – De Almeidaová, Miloneová (ARG).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovacího výkopu se zhostily Kanaďanky, které nastupují v bíločervených dresech. Irky jsou v zelenobílé kombinaci.
     
    3
    Kyra Carusaová se ze všech sil natahovala po centru Lucy Quinnové a zavařila v malém vápně Sheridanové. Ta balon neudržela a odrazila ho na roh.
     
    4
    Irsko právě vstřelilo branku!
    Irky dávají historicky první gól na mistrovství světa! A byl to skutečně majstrštyk, protože KATIE MCCABEOVÁ zakroutila míč do branky přímo z rozehrávky rohového kopu. Brankářka Sheridanová si může vyčítat prvotní výběh k bližší tyči, po kterém už nestihla zacouvat.
    4. Katie MCCABEOVÁ - 0:1
     
    7
    Gólem nabuzená McCabeová se pustila do odvážné individuální akce. Na jejím konci si chtěla vymodlit penaltu, nicméně Buchananová se hráčky Arsenalu ani nedotkla.
     
    9
    Evropanky si poradily s centrem od Leonové. Vzápětí si Huitemaová došla pro faul a akci Kanady tím definitivně ukončila.
     
    10
    Carusaovovou překvapil nákop Faheyové, ale i tak ho přesně sklepla proti noze Farrellyové, jejíž střelu bez přípravy Sheridanová odklonila na roh.
     
    11
    McCabeová gólovou exekuci rohového kopu nezopakovala. O něco kratší centr jedna z Kanaďanek bezpečně odhlavičkovala z malého trestného území.
     
    12
    Kanaďanky stále čekají na první povedený útok. Adriana Leonová nechytila přihrávku Riviereové do křídla a bude se kopat od branky Brosnanové.
     
    13
    Zdvojená Carusaová uvolnila míč přihrávkou k Farrellyové. Ta měla dost prostoru na centr, ale zámořské fotbalistky byly ve vzduchu pozorné.
     
    15
    Riviereová byla faulována McCabeovou, když si kryla míč mezi střídačkami. Na řadě je postupná rozehrávka Kanaďanek.
     
    16
    Rebecca Quinnová si na poslední chvíli rozmyslela střelu z dálky. Střetly se jí myšlenky a vznikl z toho přetažený nákop za všechny kolegyně z útočné vozby.
     
    17
    Další odevzdávka pro Courtney Brosnanovou. Rivierové nesedl centr a vykroutil se právě k brankářce anglického Evertonu.
     
    19
    Gillesová pod vlivem presinku Carusaové zakopla míč za zadní čáru. Místo McCabeové se rohu ujme Megan Connollyová.
     
    20
    Irky rozehrály do kombinace. Původní nákop McCabeové byl odhlavičkován zpět k autorce prvního gólu a té odletěl ambiciózní volej hodně vedle levé tyče.
     
    21
    Sheridanová si v přerušené hře sedla na trávník a nechává si opečovávat levou nohu. Mezitím se všechny hráčky vydaly na poradu ke střídačkám.
     
    22
    Kanaďanky volí dlouhou mezihru u půlící čáry. Viensová na hrotu marně čeká na nějakou první příležitost.
     
    23
    Přechod do palebných pozic zkusila zjednodušit Leonová, jenže bídně provedený centr bez přípravy skončil za hrací plochou.
     
    24
    Až teď se olympijské vítězky dostaly k první šanci. Na Faheyovou se seběhly ve třech lidech. Míč ji vzaly a vzešla z toho střela z dálky od Huitemaové, kterou Brosnanová spolehlivě lapila.
     
    25
    Argentinské rozhodčí nechaly Irky útočit i přesto, že vedle vápna zůstala ležet Lawrenceová. Žádný problém pro Kanadu to nebyl, centrovaný míč odvrátila Buchananová.
     
    26
    Lawrenceová je po ráně do hlavy otřesená a je v bedlivé péči kanadské doktorky. Případné odstoupení by byla další rána pro koučku Priestmanovovou.
     
    28
    Po tříminutovém ošetřování se Lawrenceová ihned vrátila do hry, takže Kanaďanky mohou útočit v plném počtu.
     
    29
    Faheyová v problémech posunula míč na roh. Toho se ujala Flemingová, jenže na přední tyči hlavičkovala pouze bránící McCabeová.
     
    30
    Buchananová zůstala po rohu před irskou brankou. Další nákop nebezpečně prodloužila směrem k Gillesové. Ta se po míči musela dost natahovat a právě proto ho přizvedla nad břevno.
     
    31
    Držení míče: 63 % – 37 %.
     
    33
    Zhruba od dvacáté minuty se Kanaďanky herně zvedly. Jejich tlak se aktuálně stupňuje. Pokračovat bude vhazováním Rivierové.
     
    35
    Fortunatová většinou nereaguje na zákroky hraničící s faulem. Farrellyová marně čekala na hvizd a balon se rychle vrátil na kanadské kopačky.
     
    36
    Buchananová zaváhala u půlící čáry, kde neměla žádné zajištění. Balon tam ztratila a vzniklé problémy musela vyřešit žlutým faulem na Carusaovou.
     
    37
    Denise O'Sullivanová po několika soubojích vyplavala na ose hřiště, nicméně zbrklou střelu z pětadvaceti metrů gólmanka Sheridanová řešit nemusela.
     
    38
    McCabeová je velmi platná na obou koncích hřiště. Stejně jako před pár minutami pomohla s ubráněním standardky v podání Flemingové. Dalekonosný nástřel Lawrenceové pak Brosnanovou neznervózněl.
     
    40
    Katie McCabeová rychle vhodila aut ke Carusaové. Ta se srdnatě prala na levém křídle, ale ve finále ji byl zapískán faul. Ve stejné době se stala drobná kuriozita. Na hřišti se ocitl zbloudilý deštník.
     
    41
    Buchananová rychlostně nestačila Carusaové, která vystartovala za přihrávkou McCabeové z vlastní poloviny. Útočnice London City střílela z horšího úhlu a přidělala trochu práce Sheridanové.
     
    42
    Rebecca Quinnová neadresným nákopem pozdravila Brosnanovou. Priestmanová jen smutně zakroutila hlavou, její svěřenkyně podobným způsobem ztratily velké množství míčů.
     
    43
    Leonová si na pravém křídle na nic netroufla. Vrátila míč směrem doprostřed hřiště a tam Lucy Quinnová inkasovala ránu do hlavy od ruky Lawrenceové. Hraje Irsko.
     
    44
    Kanaďankám se po ztrátě míče rozpadl střed hřiště. U vlastního vápna to skvěle odčinila Gillesová, jež přes sebe nepustila Lucy Quinnovou.
     
    45
    Nastavuje se pět minut. Zaviněno je to primárně ošetřováním Sheridanové a Lawrenceové.
     
    45+1
    S rohem McCabeové si trochu pohrál vítr. Huitemanová vrátila balon k Farrellyové. Její ránu schytala Buchananová a Huitemaová nakonec vytěžila další roh.
     
    45+2
    Kadeisha Buchananová se po obětavém bloku dlouho nezvedala. V akci opět byl realizační tým kanadské reprezentace.
     
    45+3
    V Perthu se ke konci poločasu masivně rozpršelo. I přes tyto nelidské podmínky a absenci stoperky Buchananové Kanada roh Connollyové ubránila.
     
    45+5
    Kanada právě vstřelila branku!
    Irky si samy dávají gól do šatny! MEGAN CONNOLLYOVÁ se snažila zastavit centr Grossové a nohama si nechtěně prodloužila míč k vzdálenější tyčce, kam se Brosnanová neměla šanci přemístit.
    45+5. Megan CONNOLLYOVÁ vl. - 1:1
     
    45+8
    Bezmála tři minuty po vypršení avizovaného nastavení si Kanada vyzkouší ještě jeden rohový kop. Na O'Gormanové ho získala Lawrenceová.
     
    45+9
    Courtney Brosnanová vyběhla do prázdna. Roh Flemingové doletěl až ke Gillesové, nicméně ta v zápalu boje neměla moc možností, jak posunout míč mezi tyče.
     
    45+9
    První poločas skončil.
     
    Navzdory nepříznivému počasí se od první minuty hrálo ve vysokém tempu a vyjma ošetřování několika Kanaďanek se fotbalistky odvděčily divákům velmi zajímavou podívanou. Bezbrankový stav platil jen krátce. Irkám ve čtvrté minutě zajistila vedená McCabeové, která zakroutila roh přímo do branky Kailen Sheridanové. Opařené Kanaďanky toho moc neukázaly. Až na jednu střelu z dálky Brosnanovou neohrozily a o to smolnější byla pro Irky situace z páté nastavené minuty, kdy si dala vlastní gól Connollyová.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Kanada:
    ze hřiště odchází Kadeisha Buchananová, přichází Shelina Zadorskyová.
     
    46
    Střídání v týmu Kanada:
    ze hřiště odchází Évelyne Viensová, přichází Christine Sinclairová.
     
    46
    Střídání v týmu Kanada:
    ze hřiště odchází Julia Grossová, přichází Sophie Schmidtová.
     
    46
    Střídání v týmu Irsko:
    ze hřiště odchází Lucy Quinnová, přichází Abbie Larkinová.
     
    47
    Dnešní utkání sleduje 17 065 diváků.
     
    49
    Start druhé půle je z obou stran hodně opatrný. Míč se snaží kontrolovat Irky, ale život jim komplikuje kanadský presink.
     
    50
    Šance Kanady na obrat! Jordyn Huitemaová se opřela do tvrdé střely z hranice šestnáctky, ale ztroskotala na skvělém zákroku Brosnanové, která její projektil dlaní vytěsnila.
     
    52
    Početná ekipa irských fanoušků ocenila hráčky v zelených dresech za snahu získat míč na útočné polovině. Ostrovanky jsou odměněny ziskem vhazování.
     
    53
    Leonové se nepovedla střela z dálky. Prostor mezi třemi tyčemi trefila, ale Brosnanová nedostatečně prudký pokus snadno lapila.
     
    54
    Kanada právě vstřelila branku!
    Rebecca Quinnová pomohla vybojovat balon pro Schmidtovou, která bezvadně načasovala přihrávku do náběhu ADRIANY LEONOVÉ. Fotbalistka Manchesteru United si tělem pokryla míč před McCabeovou a vpádu ho levačkou poslala za vybíhající brankářku.
    54. Adriana LEONOVÁ - 2:1
     
    56
    Leonová je v úvodu druhé půle nejaktivnější hráčkou na trávníku. Třetí střelu během tří minut poslala z okraje šestnáctky vedle levé tyče. Louise Quinnová ji svými zády netečovala a nařízen je odkop od branky.
     
    59
    Střídání v týmu Irsko:
    ze hřiště odchází Áine O'Gormanová, přichází Marissa Shevaová.
     
    59
    Střídání v týmu Kanada:
    ze hřiště odchází Adriana Leonová, přichází Cloé Lacasseová.
     
    60
    Napadající Sinclairová sebrala míč Louise Quinnové. Její brejk však dlouho netrval. Čtyřicetiletá veteránka po několika krocích zavrávorala a spadla na zem.
     
    61
    Vanessa Gillesová si řekla o zbytečnou žlutou kartu. V přerušené hře zahodila míč z místa, odkud měly Irky vhazovat.
     
    62
    Sinclairová si našla místo v rozestoupené irské obraně a díky narážečce mohla zakončovat z dobré pozice. Samotná střela však byla trochu slabší a Brosnanová se za ní včas přesunula.
     
    64
    Sheridanová ve výběhu minula jedovatý centr McCabeové. Potrestat to chtěla Carusaová, avšak v souboji s Gillesovou nasměrovala míč nad břevno.
     
    65
    Střídání v týmu Irsko:
    ze hřiště odchází Kyra Carusaová, přichází Amber Barrettová.
     
    65
    Střídání v týmu Irsko:
    ze hřiště odchází Sinead Farrellyová, přichází Isibeal Atkinsonová.
     
    65
    Střídání v týmu Irsko:
    ze hřiště odchází Ruesha Littlejohnová, přichází Lily Aggová.
     
    66
    Huitemanová nepropasírovala centr přes Faheyovou. Lawrenceová už balon do vápna dostala, ale Sinclairová ho nepřipraveným volejem mezi tyče neuklidila.
     
    68
    Vanessa Gillesová zakřižovala přihrávku na čerstvou Barrettovou a s vypětím všech sil ještě zabránila rohovému kopu. Irky vhazují z křídelní destinace.
     
    69
    Marissa Shevaová poslala do vápna přesný pas na nějakých pětadvacet metrů. Barrettová byla chvíli volná, ale stejně ho nedokázala zpracovat.
     
    70
    Cloé Lacasseová si ve vzduchu našla centr z dílny Lawrenceové. Brosnanová si oddechla, když zakončení hlavou skočilo hodně vedle její pravé tyče.
     
    71
    Stejně jako v zápase s Austrálií čeká Irky nervózní závěr, ve kterém dohání jednogólové manko. Kanaďanky na druhé straně nechtějí zbytečně zalézt. Díky tomu má hra vysoké tempo.
     
    72
    Atkinsonová poslala centr do dvojbloku, který se jí postavil do cesty u levé autové čáry. Kanaďanky nedávají soupeřkám místo ke kombinaci.
     
    74
    Faheyová se objevila na ose s čistým výhledem na branku Sheridanové. Logicky se odvážila ke střele z bezmála třiceti metrů, která ale letěla úplně mimo tři tyče.
     
    75
    Hru na několik desítek sekund pozastavilo už čtvrté nebo páté ošetřování kanadských fotbalistek. Irky podobné starosti neměly ještě ani jednou.
     
    77
    Flemingová rozdala míč na pravou stranu. Do vápna se vřítila Lacasseová, ale kvůli Faheyové do předbrankového prostoru nepřihrála.
     
    78
    McCabeová si na křídle prohodila balon mezi dvěma hráčkami. Ve vápně obešla také Quinnovou a tečovanou střelou získala pro své barvy alespoň roh.
     
    79
    Kailen Sheridanová roh McCabeové bezchybně vyboxovala a Irky musely zacouvat s balonem až k půlící čáře.
     
    81
    McCabeová měla před sebou Barrettovou, která si zabíhala mezi stoperky. Místo přihrávky to irská kapitánka zase vzala na sebe a z delší vzdálenosti hodně minula prostor branky.
     
    83
    Jordyn Huitemaová si s míčem na kopačkách vysloveně naběhla do nohy Aggové. Ta nemohla uhnout a argentinská sudí pískla její faul.
     
    84
    Standardní situace se ujala Flemingová. Příliš krátkým centrem irskou obranu moc neprověřila, ale míč přesto setrval v moci Kanaďanek.
     
    85
    Jordyn Huitemaová to jedna na jednu zkoušela na Shevaovou, nicméně ta ji v obou případech míč čistě vypíchla. Zanedlouho došlo k tvrdé srážce mezi Louise Quinnovou a Schmidtovou.
     
    87
    Sinclairová prostrčila míč do vápna. Lacasseová si ho v jeden moment dala dál od nohy a Irky jí ho upálily na rohový kop.
     
    88
    Gillesová prodloužila roh Flemingové na zadní tyč. Stála u ní Huitemaová, ovšem Brosnanová se kvůli nedostatečně razantní hlavičce moc nenadřela.
     
    89
    Kanaďanky ve třech prohospodařily brejk do rozhozené obrany. Sinclairová si dlouho žádala míč a když ho konečně dostala, tak jí byl ihned odcizen.
     
    90
    Oba týmy docela často sází na střely z dvaceti metrů a více. Nyní se otevřel prostor před Aggovou, jež víceméně trefila dobře postavenou Sheridanovou.
     
    90+1
    Nastavuje se 5 minut.
     
    90+2
    Osmadvacetiletá brankářka Sheridanová se nezalekla náběhu Barrettové a chladnokrevně stáhla ze vzduchu centr Shevaové z pravé části hřiště.
     
    90+3
    Kanaďanky už zdržují. S vhozením autu nejprve vůbec nespěchala Lawrenceová. Krátce poté se kvůli údajným křečím k zemi zřítila Rivierová.
     
    90+4
    Střídání v týmu Kanada:
    ze hřiště odchází Jayde Riviereová, přichází Allysha Chapmanová.
     
    90+5
    McCabeová se opět hezky uvolnila přes dvě hráčky. Centr zleva ale dostatečně nenatáhla a Gillesová bezproblémově odkldila míč mimo vápno.
     
    90+6
    Aggová z přemíry snahy faulovala na útočné polovině. Kanaďanky teď dělají všechno proto, aby míč Irkám nepůjčily. K vidění jsou další průtahy před opakovaným autem Schmidtové.
     
    90+7
    Chapmanová úplně zbytečně namazala Shevaové, jejíž nákop z půlky hřiště ale nebyl pro Kanadu vůbec nebezpečný. Míč si zalehla Sheridanová.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Po těsné prohře s domácí Austrálií dokázaly Irky vydatně potrápit i Kanaďanky, které Katie McCabeová ve čtvrté minutě zaskočila parádním gólem z rohového kopu. Olympijské šampionky z Tokia si za celou první půli nevytvořily velkou šanci, ale i tak se jim v páté nastavené minutě podařilo vyrovnat vlastním gólem Connollyové. Před startem druhé poloviny udělala Beverly Priestmanová tři změny v sestavě. Kanadský výkon šel ihned nahoru, kdežto Irky začaly nestíhat v obraně. Klíčový moment zápasu nastal v 54. minutě. Střídající Schmidtová zapojila do útočné akce střelecky aktivní Leonovou a ta se mohla radovat z gólu na 2:1, jenž se nakonec ukázal být jako vítězný. Irky se snažila vrátit do hry všudypřítomná McCabeová. Často si ale počínala až moc individuálně a gólmanka Sheridanová si nakonec musela dát pozor jen na pár střel z delší vzdálenosti. Bez ohledu na horší kvalitu na posledních dvaceti metrech se 17 tisíc fanoušků v propršeném Perthu muselo fotbalem bavit. V součtu s nastavením se celých 105 minut odehrálo ve velké intenzitě.
     
    Irské fotbalistky mají jistotu, že pro ně bude pondělní zápas s Nigérií posledním na turnaji. Po dvou porážkách se už nemohou dostat na postupové pozice, kdežto Kanaďanky jsou se čtyřmi body jednou nohou v šestnáctifinále.
     
    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 7:5. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 6:10.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (16:34:00)

    Michal Břuchanský

    Branky: 45+5. Connollyová (vla.), 54. Leonová – 4. McCabeová

    Karty:   36. Buchananová (CAN), 61. Gillesová (CAN)


    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 7:5. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 6:10.
    Kanada: Sheridanová – Riviereová (90+4. Chapmanová), Buchananová (46. Zadorskyová), Gillesová, Lawrencová – Flemingová (C), R. Quinnová, Grossová (46. Schmidtová) – Huitemaová, Viensová (46. Sinclairová), Leonová (59. Lacasseová).
    Náhradníci: D'Angelová, Proulxová – Awujová, Carleová, Princeová, Roseová, O. Smithová.

    Trenér: Beverly Priestmanová

    Irsko: Brosnanová – Faheyová, Lo. Quinnová, Connollyová – O'Gormanová (59. Shevaová), O'Sullivanová, Littlejohnová (65. Aggová), McCabeová (C) – Lu. Quinnová (46. Larkinová), Carusaová (65. Barrettová), Farrellyová (65. Atkinsonová).
    Náhradníci: Moloneyová, Walsh – Caldwellová, Ci. Grantová, Mustakiová, O'Riordanová, H. Payneová.

    Trenér: Vera Pauwová

    Rozhodčí: Fortunatová – De Almeidaová, Miloneová (ARG)

    Diváci: 17 065
    bahis siteleri