Argentina – Švédsko 0:2 (kon.) | Jihoafr. republika – Itálie 3:2 (kon.) | Panama – Francie 3:6 (kon.)
Jamajka – Brazílie 0:0 (kon.)
konec
Jihoafrická republika
3:2 (1:1)
Itálie
Středa 02.08.2023, 09:00 • Wellington Regional Stadium, Wellington • Mistrovství světa - ženy • Skupina G
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 09:00.
     
    Krásné úterní dopoledne všem fotbalovým fanynkám a fanouškům! Světový šampionát žen se dnes dozví další postupující do vyřazovací fáze. Společně se dnes podíváme na souboj Jihoafrické republiky a Itálie.
     
    JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA
    Na světovém šampionátu sice zatím nevyhrály, avšak stále mají šanci na postup do vyřazovacích bojů Řeč je o hráčkách Jihoafrické republiky, které mají na svém kontě po dvou zápasech jediný bod, avšak v případě vítězství nad Itálií si mohou sáhnout na velký úspěch. Africký celek nezačal světový šampionát dobře, když podlehl favorizovaným Švédkám po sympatickém výkonu 1:2. Body však hráčky Jihoafrické republiky braly v souboji s Argentinou, se kterou remizovaly 2:2. Mohlo být však ještě veseleji, jelikož svěřenkyně trenérky Ellisové vedly už 2:0, ale do vítězného konce se jim utkání nepovedlo dotáhnout. Bude to právě zápas s Itálií, ve kterém si Jihoafričanky připíší první výhru na šampionátu a postup do další fáze?
     
    ITÁLIE
    S lepší výchozí pozicí vstupuje do závěrečného kola základních skupin Itálie. Evropský celek dokázal hned na úvod šampionátu porazit Argentinu 1:0, následně však přišla vysoká prohra od Švédska 0:5, která potvrzuje že Italky zatím nejsou na šampionátu taky v ideálním rozpoložení. Do zápasu s Jihoafrickou republikou tak Italky asi nepůjdou dobře naladěné. Svěřenkyně Mileny Bertolini však mají výhodu, že jim stačí uhrát pouze remízu, ta jim stačí na postup. Už mnoha v případech se však tyto kalkulace nevyplatily, bude tedy zajímavé sledovat, jak Italky k utkání přistoupí.
     
    Úvodní sestavy:

    Jihoafrická republika: Swartová – Gamedeová, Matlouová, Mbaneová – Ramalepeová, Motlhaloová, Moodalyová, Dhlaminiová – Seoposenweová, Kgatlanaová (C), Magaia.
    Náhradníci: Dlaminiová, Moletsaneová, Shongweová – Cesaneová, Holweniová, Kgadieteová, Kgoaleová, Magamaová, Makhubelaová, Salgadová.
    Trenér: Desiree Ellisová

    Itálie: Duranteová – Di Guglielmová, Linariová, Orsiová, Boattinová – Giuglianová, Carusová – Bonanseaová (C), Dragoniová, Beccariová – Giacintiová.
    Náhradníci: Baldiová, Giulianiová – Bartoliová, Cantoreová, Cernoiaová, Girelliová, Glionnaová, Greggiová, Lenziniová, Salvaiová, Serturiniová, Severiniová.
    Trenér: Milena Bertoliniová

    Rozhodčí: Carvajalová – Vasquezová, Amboyaová.
     
    Všichni aktéři dnešního duelu už jsou na hrací ploše Wellington Regional Stadium, za malou chvilku půjdeme na to!
     
    Státní hymny máme za sebou, ještě následují formality v podobě focení a můžeme dnešní utkání rozehrát!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop obstaraly hráčky Itálie, které okamžitě míří kupředu.
     
    1
    Kapitánka italského výběru Bonanseaová se pokusila projít rovnou do vápna, na poslední chvíli přistoupila dobře Moodalyová, která odkopla balon do bezpečí.
     
    2
    Jihoafričanky na nic nečekají a vytahují svůj presink, díky tomu se Italky dopustily chybky a k balonu se tak dostávají hráčky Jihoafrické republiky.
     
    3
    Di Guglielmová nabrala rychlost po pravé straně, přetlačila protihráčku a vybojovala aut pro svůj tým nedaleko útočného vápna.
     
    4
    Giacintiová se pokusila prodrat se přes obranu soupeře, avšak to se jí nepodařilo. Jihoafrická republiky předvedla, že pečlivá defenziva patří mezi její silné stránky.
     
    5
    Linariová nabrala rychlost a perfektně vyvezla balon na útočnou polovinu. Možnost přečíslení raději faulem přerušila Kgatlanaová, Italky budou rozehrávat z půlící čáry.
     
    6
    Rychlou kombinací se chtěly dostat do šance Italky, Dragoniová však nedokázala zpracovat balon od spoluhráčky a míč jí odskočil mimo její dosah.
     
    7
    Kgatlanaová opět předvedla svojí rychlost, poradila si se dvěma protihráčkami, avšak cestu ji zatarasila Orsiová, která si následně vybojovala faul.
     
    9
    Italky drží zatím otěže zápasu, snaží se kombinovat a soupeřkám balon moc nepůjčují. Do žádné větší šance se však squadra azzura zatím nepodrala.
     
    10
    Beccariová si šikovně zpracovala balon, prodrala se do vápna, kde byla faulována. Rozhodčí Carvajalová neměla pochyb, naprosto okamžitě ukazuje na penaltový puntík!
    10. Penaltový zákrok
     
    10
    Rozehrávky se chopí Arianna Carusová, záložnice Juventusu.
     
    11
    Itálie právě vstřelila branku! Italky jdou do vedení! ARIANNA CARUSOVÁ zachovala chladnou hlavu a přesnou ranou k tyči nedala brankářce šanci a otevírá skóre zápasu!
    11. Arianna CARUSOVÁ - 0:1
     
    12
    Hráčky Jihoafrické republiky jsou aktuálně v zcela nové pozici, poprvé na šampionátu totiž nevedou. Uvidíme, jak si s touto situací poradí.
     
    13
    Giacintiová si hezky naběhla za obranu soupeřek, následně centrem hledala ve vápně spoluhráčku, centr však dobře zblokovala Gamedeová.
     
    14
    Hra má od úvodních minut rychlý spád, ani jeden z týmů na nic nečeká a případě možnosti se vrhá kupředu.
     
    16
    Orsiová dobře vystoupila proti Seoposenweové, získala balon na své kopačky a uklidňuje hru.
     
    17
    Dragoniová se skvěle uvolnila přes protihráčku a poslala centr do vápna, ten si však žádná z italských hráček nenašla. Giulia Dragoniová však ukazuje svojí kvalitu, v šestnácti letech je to velká naděje světového ženského fotbalu.
     
    18
    Perfektní obranný zákrok předvedla Mbaneová, která čistým skluzem obrala o balon Bonanseaovou.
     
    19
    Italky od začátku zápasu vysoko napadají, což dělá hráčkám Jihoafrické republiky problémy, Jihoafričanky se nemohou dostat blíže k brance Duranteové.
     
    20
    Beccariovou zradilo zpracování, z nadějné příležitosti tak nic nebude. Od své branky bude odkopávat Swartová.
     
    21
    Centrovaný z levé strany odhlavičkovala Linariová pouze na velké vápna, kde se do míče opřela Moodalyová a svým projektilem orazítkovala tyč italské branky!
    21. Po střele Moodalyové pomohla Italkám tyč!
     
    22
    Další náznak slibné šance, Seoposenweová obrala o míč protihráčku a poslala zajímavý centr do vápna. Duranteová však dobře situaci přečetla a získala balon do náruče. Jihoafričanky však konečně našly recept, jak se dostat k brance Itálie.
     
    24
    Na zemi zůstává ležet jihoafrická kapitánka Kgatlanaová, Jihoafrická republika bude mít k dispozici standardní situaci.
     
    24
    Dlouhý balon do vápna si našla Orsiová, která ho s přehledem odvrací mimo dosah nějaké z hráček Jihoafrické republiky.
     
    26
    Kgatlanaová dobře přiklepla balon do běhu Seoposenweové, která však rychlostní souboj s Linariovou nezvládla a italská hráčka dostala míč do bezpečí.
     
    27
    Dhlaminiová se krásně prodrala k zajímavému centru, Kgatlanaová jen těsně na míč nedosáhla! Jihoafričanky však v posledních minutách dávají jasně najevo, že rozhodně nic nezabalily!
     
    28
    Na trávníků zůstala ležet Motlhaloová po souboji s jednou z protihráček, hráčka Jihoafrické republiky si vyžádala ošetření.
     
    28
    Motlhaloová je zpět na nohou, vypadá to, že by měla v zápase pokračovat.
     
    30
    Bonanseaová se pokusila proklestit si cestu přes obranný val soupeře, dvě soupeřky dokázala italská kapitánka přejít, na třetí hráčku již byla krátká. Zajímavé individuální schopnosti však předveda italská vůdkyně.
     
    31
    Hráčky Itálie jsou si vědomé, že největší hrozba od soupeřek hrozí od kapitánky Kgatlanaové, která to dnes nemá vůbec jednoduché. Každý kontakt s balonem jí velmi bolí, Italky jí tvrdě dohrávají.
     
    32
    Jihoafrická republika právě vstřelila branku! Je srovnáno! Italky darovaly Jihoafrické republice srovnání! BENEDETTA ORSIOVÁ poslala nečekanou malou domů, se kterou Duranteová vůbec nepočítala a míč končí v síti!
    32. Benedetta ORSIOVÁ - 1:1


     
    33
    Italky mohou na své zaváhání rychle odpovědět, čeká nás první roh zápasu.
     
    34
    Dobře zahraný rohový kop končí tyčí! Následný velký tlak Italek před brankou Swartové brankou neskončí, Jihoafričanky kritické momenty přečkaly!
     
    35
    Pozor! Hlavní sudí Carvajalová přerušuje hru, dochází k poradě s VARem, že by se projednávala další penalta?
     
    35
    Všechno je podle hlavní sudí nakonec v pořádku, můžeme pokračovat dále.
     
    37
    Giacintiová sice nedokázala zpracovat dlouhý balon, díky svému napadání však vybojovala alespoň aut.
     
    37
    Souboj u rohového praporku nakonec končí ve prospěch Italek, ty rozehrají další rohový kop.
     
    38
    Centr na bližší tyč nedopadl ideálně, Italky však mají možnost zkusit si vše znova, uvidíme totiž repete.
     
    39
    Tentokráte vše rozehráno nakrátko, Italkám to tentokrát moc nevyšlo. Swartová bez problému sbírá míč do své náruče.
     
    41
    Kgatlanaová nabrala rychlost, zavezla míč na útočnou polovinu a vybídla spoluhráčku k centru. Dhlaminiová však se rozhodla ještě přenést hru, což se jí však nepovedlo. Míč končí na kopačkách italské hráčky.
     
    42
    Ramalepeová se perfektně uvolnila přes protihráčku a vynutila si faul, Jihoafrická republiky tak zůstane u balonu.
     
    43
    Rozehrávka Itálie je občas velmi kostrbatá, i tentokráte si Italky trošku zahrávaly. Vše vyřešila raději Duranteová dalekým odkopem.
     
    44
    Seoposenweová se drala do pokutového území, po kontaktku s Boattiniovou zůstává ležet na trávníku. O nedovolený zákrok se však podle sudí nejednalo.
     
    45
    Italky se řítily do rychlého protiútoku, velkou možnost však zhatila Beccariová, která nedokázala balon přesně nahrát na rozběhnutou kapitánku Bonanseaovou.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec ještě sedm minut!
     
    45+2
    Dobré čtení hry předvedla Duranteová, která byla včas venku z branky a sebrala tak míč před nabíhající Moodalyovou.
     
    45+2
    Giacintiová se opřela do míče a vypálila z velké dálky, její pokus však zamířil pouze doprostřed branky, Swartová tak neměla těžkou práci.
     
    45+4
    Další rychlý protútoku Jihoafričanek skončil u Dhlaminiové, která nezvládla centr. Při snaze najít spoluhráčky ve vápně totiž podklouzla.
     
    45+5
    Na zemi zůstává ležet Giuglianová, která byla faulována a Italky tak mají možnost zahrozit z volného přímého kopu.
     
    45+6
    Seoposenweová sice zachybovala, svojí spoluhráčku však perfektně zastoupila Gamedeová, která předskočila Giacintiovou a vybojovala balon na své kopačky.
     
    45+7
    Bonanseaová zkusila si cestu proklestit přes dvě hráčky soupeře, ztroskotala hned na první. Ramalepeová jí čistě obrala o balon a to bude z úvodní půle vše.
     
    45+7
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou úvodních pětačtyřicet minut dnešního duelu, ve kterých jsme viděli dvě branky. Skóre otevřely hned v 11. minutě Italky, když pokutový kop s přehledem proměnila Carusová. Ve 32. minutě poté Italky zachybovaly výrazně při rozehrávce a po vlastním gólu Orsiové bylo skóre srovnané. Sledujeme vyrovnané utkání, které zatím vychází lépe Italkám, kterým stačí právě remíza k postupu do další fáze. Naopak Jihoafričanky to ve druhé půli budou muset rozbalit naplno, protože k postupu dnes potřebují zvítězit. Rozhodně nás čeká zajímavá druhá pětačtyřicetiminutovka!
     
    Všichni aktéři zápasu jsou zpět na hrací ploše, za malou chvilku odstartujeme druhou polovinu!
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Jihoafrická republika:
    ze hřiště odchází Robyn Moodalyová, přichází Nomvula Kgoaleová.
     
    46
    Jihoafričanky rychle rozehrály, Kgatlanaová ale v útoku neměla dostatečnou podporu spoluhráček, zkusila to tedy individuálně, na italské stoperky si však nepřišla.
     
    47
    Giacintiová při své střele trefila ruku Mbaneové, Italky tak budou mít k dispozici velmi dobrý volný přímý kop.
     
    48
    Tíhu situace na sebe vzala Boattinová, která však poslala daleko míč od branky Swartové.
     
    50
    Faul na středu hřiště, nedovoleně si počínala Dragoniová, následuje standardní situace pro Jihoafričanky.
     
    51
    Řada nepřesností po změně stran, ani jeden z týmů se nedokáze ve druhém poločase na delší čas udržet na útočné polovině.
     
    51
    Giacintiová se ocitla tváří tvář ve velké šanci Swartové. Itálská útočnice se pokoušela jihoafrickou brankářku lobovat, ta však byla u Italky včas a vynikajícím zákrokem podržela svůj tým!
    51. Swartová skvěle vychytala Giacintovou
     
    53
    Kgatlanaová se prodrala do dalšího zakončení, střelu však měla na dlouhou nohu, a tak její zakončení neohrozila výrazněji brankářku Duranteovou.
     
    55
    Italky v obraně občas kupí chyby, po další z nich se pokoušela potrestat aktivní Kgatlanaová, avšak vše nakonec vyřešila Linariová, která čistě obrala jihoafrickou kapitánku o balon.
     
    56
    Po další chybě se k centru do vápna dostala Dhlaminiová, přízemní balon v pádu odvrátila alespoň na roh Orsiová.
     
    57
    Zahraný rohový kop moc škody italské obraně nenadělal, odvrací ho Giuglianová.
     
    58
    Po dalším zaváhání italské obrany se Jihoafričanky hnaly kupředu, Kgatlanaová tentokráte nevolila nahrávku, vše vzala na sebe a trefila pouze do obličeje Boattinovou.
     
    59
    Sebevědomí v útočné fázi Jihoafričanek však začíná růst, svěřenkyně trenérky Ellisové jsou v útoku drzejší a drzejší, více si dovolí.
     
    60
    Zmatky ve vápně Jihoafrické republiky, po srážce zůstávají na trávniku ležet dvě hráčky, hra ale pokračuje dále.
     
    61
    Hra je již přerušena, hráčky si vyžadují ošetření.
     
    62
    Perfektní obranný zákrok předvedla Linariová, která zabrzdila skluzem slibně se rozvíjející akci soupeřek. Pokud by italská stoperka nevybojovala balon, tak by se nejspíše hnala sama na branku!
     
    64
    Střídání v týmu Itálie:
    ze hřiště odchází Lucia Di Guglielmová, přichází Elisa Bartoliová,
    ze hřiště odchází Barbara Bonanseaová, přichází Cristiana Girelliová.
     
    66
    Do další zajímavé akce se hnaly Jihoafričanky, vše ale bylo uspěchané, příležitost vypadala opravdu zajímavé, avšak její řešení nebylo dobré.
     
    67
    Jihoafrická republika právě vstřelila branku! Jihoafričanky jdou do vedení! Po další italské ztrátě se míče zmocnila Kgatlanaová, která našla krásnou průnikobou přihrávkou HILDAH MAGAIA, která přesnou ranou posílá svůj tým do klíčového vedení!
    67. Hildah MAGAIA - 2:1


     
    68
    Italky rázem musí zvýšit svojí útočnou aktivitu, pokud se nechtějí se šampionátem dnes loučit. Giacintiová se cpala za balonem, provinila se však faulem.
     
    71
    Další obrovská šance Jihoafričanek! Centr si ve vápně našla Kgatlanaová a hlavičkou poslala balon k pravé tyči, perfektní zákrok však vytáhla brankářka Duranteová, která svojí mrštností dokázala šanci zneškodnit!
    71. Jihoafričanky byly jen kousek od třetího gólu
     
    74
    Centr Giacintiová sražen pouze na rohový kop, exekuce se ujme Dragoniová.
     
    74
    Itálie právě vstřelila branku! Italky srovnávají! Po dobře zahraném rohovém kopu dostala míč do sítě hrdinka dnešního duelu ARIANNA CARUSOVÁ, která tak vrací Itálii aktuálně zpátky do osmifinále!
    74. Arianna CARUSOVÁ - 2:2


     
    75
    Celou situaci ještě prozkoume VAR, jestli nedošlo k ofsajdovému postavení.
     
    76
    Zkoumání celé situace se protahuje, vypadá to, že situace není zcela jasná.
     
    77
    Tak vše nakonec podle pravidel, je oficiálně srovnáno a Jihoafrická republika má třináct minut plus nastavení na to, aby ještě se stavem utkání něco udělala.
     
    80
    Na jihoafrických hráčkách je teď vidět, že jsou inkasovanou brankou poněkud opařené. Naopak Italky drží balon na svých kopačkách a snaží se držet daleko od své branky.
     
    83
    Střídání v týmu Itálie:
    ze hřiště odchází Arianna Carusová, přichází Giada Greggiová,
    ze hřiště odchází Chiara Beccariová, přichází Sofia Cantoreová.
     
    84
    Hra se nám v posledních minutách výrazně kouskuje, což hraje ve prospěch italskému týmu.
     
    87
    Obrovské šance Itálie! Cantoreová našla krásně Girelliovou, která ve velké příležitosti selhala, vynikající zákrok brankářky Swartové! Tohle může ještě italský tým mrzet!
    87. Fantastický zákrok Swartové drží remízový stav
     
    88
    Na druhé okamžitě zahrozily Jihoafričanky, Seoposenweové sice nevyšel centr, avšak nechtěně ohrozila rovnou brankářku Duranteovou. Ta však dobře zareagovala míč odvrátila do bezpečí.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby jedenáct minut!
     
    90+1
    Italské hráčky to dělají v posledních minutách skvěle, snaží se držet balon a šetřit sekundy na útočné polovině.
     
    90+2
    Jihoafrická republika právě vstřelila branku! Velká radost na straně jihoafrického týmu! Na konci parádní kombinace stála kapitánka THEMBI KGATLANAOVÁ!
    90+2. Thembi KGATLANAOVÁ - 3:2


     
    90+4
    Giacintiová na druhé straně se skvěle uvolnila ve vápně a v dobré příležitosti těsně minula branku soupeře!
    90+4. Italky dělily jen decimetry od vyrovnání
     
    90+5
    Střídání v týmu Jihoafrická republika:
    ze hřiště odchází Lebogang Ramalepeová, přichází Tiisetso Makhubelaová,
    ze hřiště odchází Hildah Magaia, přichází Wendy Shongweová.
     
    90+6
    Dragoniová posílala centr do vápna, Gamedeová odvrací balon daleko od jihoafrické branky.
     
    90+7
    Seoposenweová odvedla skvělou práci, díky své rychlosti získala výhodu rohového kopu, což Italkám nehraje vůbec do karet.
     
    90+8
    Rozehrávka rohového kopu se nepovedla, Jihoafričanky rychle odevzdaly míč, Itálii však čas rychle plyne.
     
    90+9
    Italky sice drží míč a kombinují, avšak je to daleko od obranky Swartové, žádné ohrožení tak zatím Jihoafrické republice nehrozí.
     
    90+9
    Shongweová poslala k zemi protihráčku, Italky budou rozehrávat volný přímý kop.
     
    90+10
    Střídání v týmu Itálie:
    ze hřiště odchází Benedetta Orsiová, přichází Benedetta Glionnaová.
     
    90+10
    Prudký centr si ve vápně dobře našla Swartová, která s odkopem rozhodně spěchat nebude.
     
    90+11
    Giacintiová si počínala nedovoleně v souboji, čehož si Carvajalová nemohla nevšimnout. Jihoafričanky budou rozehrávat.
     
    90+12
    Další nákop odvrací Jihoafričanky, které jsou blízko k historickému úspěchu.
     
    90+13
    Na hřišti zůstává ležet Dhlaminiová, která si žádá ošetření.
     
    90+13
    Vypadá to, že Dhlaminiová nebude moci v zápase pokračovat. Jihoafrická republiky tak bude muset střídat.
     
    90+15
    Střídání v týmu Jihoafrická republika:
    ze hřiště odchází Karabo Dhlaminiová, přichází Sibulele Holweniová.
     
    90+16
    Konec zápasu.
     
    Je za nám velmi dramatické utkání o postup do osmifinále světového šampionátu mezi Jihoafrickou republikou a Itálií. Utkání plné emocí a zvratů nakonec dokázala zvládnout Jihoafrická republika, která tak slaví dvojnásobný úspěch. Jihoafričanky totiž dnes vyhrály poprvé v historii duel na světovém šampionátu a zároveň si zajistily historický postup mezi šestnáct nejlepších celků! Hrdinou se stala kapitánka Thembi Kgatlanaová, která svůj vynikající výkon korunovala rozdílovou brankou v 92. minutě! Jihoafrickou republiku tak čeká v osmifinále Nizozemsko, Itálie míří ze šampionátu zklamaná domů.
     
    Pozápasové statistiky:
    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 5:7. Střely mimo: 7:5. Rohy: 5:5. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 12:9.
     
    To je ode mě pro dnešek vše! Děkuji za pozornost a budu se těšit u dalších přenosů napočtenou! (11:14:46)

    Adam Černý

    Branky: 32. Orsiová (vla.), 67. Magaia, 90+2. Kgatlanaová – 11. Carusová (pen.), 74. Carusová


    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 5:7. Střely mimo: 7:5. Rohy: 5:5. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 12:9.
    Jihoafrická republika: Swartová – Gamedeová, Matlouová, Mbaneová – Ramalepeová (90+5. Makhubelaová), Motlhaloová, Moodalyová (46. Kgoaleová), Dhlaminiová (90+15. Holweniová) – Seoposenweová, Kgatlanaová (C), Magaia (90+5. Shongweová).
    Náhradníci: Dlaminiová, Moletsaneová – Cesaneová, Kgadieteová, Magamaová, Salgadová.

    Trenér: Desiree Ellisová

    Itálie: Duranteová – Di Guglielmová (64. Bartoliová), Linariová, Orsiová (90+10. Glionnaová), Boattinová – Giuglianová, Carusová (83. Greggiová) – Bonanseaová (C) (64. Girelliová), Dragoniová, Beccariová (83. Cantoreová) – Giacintiová.
    Náhradníci: Baldiová, Giulianiová – Cernoiaová, Lenziniová, Salvaiová, Serturiniová, Severiniová.

    Trenér: Milena Bertoliniová

    Rozhodčí: Carvajalová – Vasquezová, Amboyaová

    Diváci: 14 967
    bahis siteleri