Švýcarsko – Španělsko 1:5 (kon.) | Japonsko – Norsko 3:1 (kon.)
konec
Japonsko
3:1 (1:1)
Norsko
Sobota 05.08.2023, 10:00 • Wellington Regional Stadium, Wellington • Mistrovství světa - ženy • Osmifinále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásné sobotní dopoledne. Vítám vás při sledování osmifinále mistrovství světa žen, u zápasu mezi Japonskem a Norskem.
     
    Japonsko

    Japonské fotbalistky předvádí na světovém šampionátu parádní výkony. Základní skupinu C ovládly bez ztráty jediného bodu, když na úvod potvrdily roli obrovských favoritek a Zambii porazily 5:0, načež si postup zajistily vítězstvím 2:0 nad Kostarikou a v přímém souboji o první místo si vůbec nic nedělaly z role outsiderek a Španělky pokořily suverénně 4:0. Svěřenkyně trenéra Ikedy si generálku na světový šampionát střihly v únoru na turnaji SheBelieves Cup, kde prohrály s Brazilkami a Američankami, porazily Kanadu, aby nakonec za stoprocentním týmem USA obsadily druhou příčku.
     
    Norsko

    Norsko neodstartovalo světový šampionát dobře, když nepotvrdilo roli velkých favoritek a Novému Zélandu podlehlo těsně 0:1, načež sehrálo bezbrankovou remízu se Švýcarskem. V závěrečném skupinovém klání tak Riiseové družina hrála o holé přežití na turnaji a konečně naplno ukázala své schopnosti, reprezentaci Filipín deklasovala 6:0 a zajistila si tak postup z druhého místa, třetí Nový Zéland nepostoupil z důvodu horšího skóre a z první příčky postoupilo pětibodové Švýcarsko.
     
    Úvodní sestavy:

    Japonsko: Jamašitaová – Takahašiová, Kumagajová (C), Minamiová – Šimizuová, Naganová, Hasegawaová, Endóvá – Fudžinová, Mi. Tanakaová, Mijazawaová.
    Náhradníci: Hiraová, Mo. Tanakaová – Hamanová, Hajašiová, Čibaová, Išikawaová, Mijakeová, Morijaová, Naomotová, Sejkeová, Sugitaová, Uekiová.
    Trenér: Futoši Ikeda

    Norsko: Mikalsenová – Bjeldeová, Mjeldeová (C), Harvikenová, T. Hansenová – Engenová – Risaová, Reitenová – C. Hansenová, Haugová, Haaviová.
    Náhradníci: Fiskerstrandová, Pettersenová – Bergsvandová, Blakstadová, Eikelandová, Hørteová, Hegerbergová, Jøsendalová, Maanumová, Sæviková, Sønstevoldová, Lundová.
    Trenér: Hege Riiseová

    Rozhodčí: Batistaová – Backová, da Cruzová (BRA).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Uvnitř pokutového území soupeřek kličkovala Aoba Fudžinová, jež nakonec zvládla vyprodukovat střílený centr do malého vápna, gólmanka Aurora Mikalsenová vyrazila balón ke spoluhráčce.
     
    3
    Zajímavý signál z rohového kopu úspěchem neskončil. Mina Tanakaová neudržela na zádech Vilde Bøe Risaovovou a protihráčku faulovala.
     
    4
    Favorizovaný celek z Asie už znovu kontroluje balón na kopačkách, aktuálně kombinuje v blízkosti poloviny hřiště.
     
    5
    Nepovedený nákop za obranu vyprodukovala Fūka Naganová, adresátka Mina Tanakaová pozdě pochopila úmysl kolegyně a za míčem se rozběhla pozdě.
     
    6
    Až na hranici velkého pokutového území vystartovala brankářka Norska Aurora Mikalsenová a vysoký balón ztlumila v rukavicích.
     
    7
    Od levé lajny doplachtil do pokutového území norského celku zajímavý centr. Balón propadl mezi dvěma obránkyněmi, překvapená Aoba Fudžinová ale nestihla včas zareagovat a i ona míč pustila za sebe.
     
    8
    Nepovedený norský protiútok. Vilde Bøe Risaová viděla po levé lajně sprintující Emilii Haaviovou, nahrávku jí však poslala smolně mezi nohama.
     
    9
    Z velké vzdálenosti chtěla zaskočit brankářku Aoba Fudžinová, jenže míč chytil opačnou faleš, takže Aurora Mikalsenová mohla zůstat v klidu.
     
    10
    Ani v tomto případě se Emilie Haaviová, byť byla adresátkou hlavičky Ingrid Engenové, jenže balón šel až příliš před ni, do bezpečí odkopávala Risa Šimizuová.
     
    11
    Risa Šimizuová si v blízkosti rohového praporku troufla na kličku proti Sophii Romaně Haugové, která jí vyšla, norská fotbalista se vzápětí provinila faulem.
     
    12
    Po rozehrávce rohu na krátkou vzdálenost nakonec centrovala do vápna Hinata Mijazawaová, Maren Mjeldeová před Fūkou Naganovou odvracela na roh.
     
    13
    Daleko mimo pokutové území si vyběhla pro malou domů Ajaka Jamašitaová, po rychlém zpracování volila nahrávku na Kumagajovou.
     
    14
    Japonsko bude kopat další rohový kop. Thea Bjeldeová ve skluzu zastavila sokyni a míč lehce lízla rukou, ale penalta se kopat nebude, zřejmě proto, že Norka byl v přirozeném pohybu a zapírala se jí o zem.
     
    15
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Obrovsky smolný moment pro Norky, které se dostávají do ztráty vlastencem! Po centru z levé strany sáhla do míče INGRID ENGENOVÁ tak nešťastně, že míč nasměrovala k pravé tyči vlastní brány, ani brankářka Mikalsenová nedokázala zabránit balónu v cestě za brankovou čáru.
    15. Ingrid ENGENOVÁ - 1:0
     
    17
    Bude zajímavé sledovat, jak se změní obraz hry. Norky byly doposud jasně horším týmem, nyní ovšem musí zabrat více směrem do ofenzivy.
     
    18
    Zatím ale nic nenaznačuje faktu, že by se mělo něco měnit. Japonky jsou všude o krok napřed a zase kombinují v blízkosti pokutového území soupeřek.
     
    19
    Po centru zleva měla brankářka Aurora Mikalsenová velké problémy poté, co se před ni natlačila Mina Tanakaová, míč nakonec jenom boxovala na roh.
     
    20
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Fotbalistky ze severu Evropy zničehonic srovnávají! Do běhu dostala k pravé lajně nahrávku Vilde Bøe Risaová, jež posadila centr přesně na hlavu GURO REITENOVÉ, křídelnice Chelsea zakončila přesně k pravé tyči, kam Jamašitaová plachtila vzduchem marně.
    20. Guro REITENOVÁ - 1:1
     
    22
    A rázem jsou na koni hráčky v červených dresech. Caroline Graham Hansenová zkusila oblouček za obranu, Guro Reitenovou tentokráte udržela na uzdě Moeka Minamiová.
     
    23
    Japonsko vyzkoušel útok přehuštěným středem hřiště, kudy cesta nevedla, kličku Fūky Naganové vystihla levou nohou Vilde Bøe Risaová.
     
    24
    Z velké dálky vypálila Mina Tanakaová, tvrdou střelu nártem usměrnila jen těsně vedle levé tyče, každopádně Aurora Mikalsenová měla situaci pod kontrolou.
     
    25
    Ingrid Engenová prodlužovala odkop brankářky k pravé lajně, kde Guro Reitenová nezvládla přetlačit Risu Šimizuovou, získala aspoň autové vhazování.
     
    26
    Autorka vyrovnávající trefy Guro Reitenová je při chuti. Z otočky pálil zhruba z osmnácti metrů od brány, po nepřesné střele u rozhodčí marně reklamovala teč protihráčky.
     
    27
    Japonské hráčky zase kontrolují míč na útočné polovině, ale je zřejmé, že prosadit se skrze dobře postavenou defenzivu soupeřek nebude vůbec snadné.
     
    28
    Roh pro Japonsko. Centr zleva měla pod kontrolou Vilde Bøe Risaová, míč přizvedla mimo dosah číhající Naganové.
     
    29
    Opět rozehrávku rohu nakrátko. Následoval centr na hranici velkého vápna, kde vzdušnému prostoru kralovala bránící Tuva Hansenová.
     
    30
    Odkop od brány Norska. Hinata Mijazawaová dostala dobrý nákop na svou osobu, jenže vůbec nezvládla zpracování, míč posunula mimo hrací plochu.
     
    31
    Na útočné polovině faulovala Guro Reitenová, která si dala balón příliš daleko od kopaček a bolestivě trefila Džun Endóvou na stojnou levou nohu.
     
    32
    A další faul fotbalistek v červených dresech. Tentokráte ho vyprodukovala Tuva Hansenová, když zezadu podrazila Minu Tanakaovou.
     
    33
    Centr do pokutového území soupeřek byl příliš krátký, navíc zamířil do prostoru, kde se nacházela jenom obránkyně Maren Mjeldeová.
     
    34
    Utkání se v posledních minutách hodně kouskuje. Další norský faul způsobila Sophie Roman Haugová, po výkopu vlastní brankářky profackovala Takahašiovou.
     
    35
    Dobrou práci odvedla v pokutovém území brankářka Aurora Mikalsenová, vystartovala proti prodlouženému nákopu a míč schovala v rukavicích.
     
    36
    Norské fotbalistky kontrolují míč u kopaček, ale nikam se přehnaně neženou. Japonky rozestavily obrannou linii a čekají, co soupeřky vymyslí.
     
    37
    Prodloužení do vápna bylo provedené na jedničku, jenže adresátka Emilie Haaviová se přes Moeku Minamiovou k zakončení neprocpala.
     
    38
    Japonsko vyzkoušelo útok levou lajnou, odkud nakonec přiletěl centr do vápna, Tuva Hansenová měla situaci pevně pod kontrolou.
     
    39
    Juj Hasegawaová přenesla míč na levou stranu. Spoluhráčku Džun Endóvou zahnala k lajně, ta pod tlakem nastřelila sokyni a vybojovala aut.
     
    40
    Do pokutového území dostala nahrávku Hinata Mijazawaová, po rychlém zpracování vypálila do první bránící soupeřky.
     
    41
    Japonky pokračují v tlaku. Na hranici velkého vápna se ke křižné střele procpala Risa Šimizuová, pravačkou poslala míč nad břevno.
     
    42
    Risa Šimizuová z první sklepávala pod sebe na Hinatu Mijazawaovou, jíž nadělal poskakující míč velké problémy, pod tlakem Hansenové sama nahrávala nepřesně.
     
    43
    Průniková přihrávka měla oči, ovšem byla o něco prudší, než by Džun Endóvá potřebovala, nohu za kulatým nesmyslem natahovala bez úspěchu.
     
    44
    Z otočky centrovala naslepo do vápna Juj Hasegawaová, Maren Mjeldeová natlačila tělo před Minu Tanakaovou a prvním dotekem odkopávala mimo velké vápno.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu dvě minuty.
     
    45+1
    I v nastaveném čase Japonky pokračují v kombinační hře na útočné polovině, ta však zatím nepřináší kýžené ovoce.
     
    45+2
    Presující Mina Tanakaová vletěla do souboje s Ingrid Engenovou, kterou atakovala ostrým šlapákem. Jasný faul, který rozhodčí Batistaová nepřehlédla.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Úvodní dějství osmifinálového klání mezi Japonskem a Norskem přineslo dva góly, po jednom na každé straně. Do vedení se dostal favorizovaný celek z Asie, když si v 15. minutě vstřelila smolný vlastní gól Ingrid Engenová, ovšem Evropanky vyrovnaly vlastně z jediné pořádné akce za celý poločas, po centru Bøe Risaové zprava zakončila Guro Reitenová hlavou nechytatelně k pravé tyči.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 11:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani v jednom z týmů neevidujeme po návratu na trávník žádnou změnu v sestavě, oba celky tak pokračují v původním rozložení.
     
    48
    V přehuštěném prostoru si našla prostor ke střele Juj Hasegawaová, pomalou střelu Aurora Mikalsenová lapila bez problémů.
     
    49
    O pozornost si řekla Fūka Naganová, když si naběhla mezi dvě protihráčky, ale nahrávku dostala na paty, zpracování nezvládla.
     
    50
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Velká individuální chyba Bøe Risaové přibližuje Japonsko k postupu do čtvrtfinále! Středopolařka vymýšlela naprostou hloupost, když v malém vápně přihrávala Hansenové, pomalý pas vystihla krajní obránkyně RISA ŠIMIZUOVÁ a s přispěním jiné protihráčky poslala balón gólmance do protipohybu k levé tyčce.
    50. Risa ŠIMIZUOVÁ - 2:1
     
    52
    Nyní je zase na Norkách, jak zareagují. Po pravém křídle nabrala velkou rychlost Ingrid Engenová, avšak centrovala mimo dosah Reitenové.
     
    53
    Na polovině hřiště faulovala Ingrid Engenová, ve výskoku se ohnala pravou rukou a do obličeje trefila Risu Šimizuovou.
     
    54
    Nedorozumění vedlo ke ztrátě míče. Hinata Mijazawaová očekávala přihrávku do nohy, jenže Fūka Naganová posílala balón po lajně.
     
    55
    Ingrid Engenová neměla hrát na koho dopředu, proto už pod tlakem Mijazawaové nahrávala za sebe Tuvě Hansenové, která z první odkopávala na útočnou polovinu.
     
    56
    Je pochopitelné, že Japonky se přestaly výhradně soustředit na ofenzivu, ale dávají si i pozor, aby neudělaly chybu v obranné fázi. Bránící Moeka Minamiová uspěla jedna na jednu proti Caroline Graham Hansenové.
     
    57
    Pomalu, ale přeci jen se svěřenkyně trenéra Ikedy znovu přesunuly s míčem na útočnou polovinu a čekají, až se v defenzivě soupeřek otevře okénko.
     
    58
    Na hranici velkého pokutového území se poroučela k zemi Aoba Fudžinová, ale byla si moc dobře vědoma, že Mathilde Harvikenová ji nefaulovala, hrála čistě tělem.
     
    59
    Aoba Fudžinová chtěla přihrávat směrem dopředu, ale neměla na koho, proto se otočila a zapojila do kombinace i kapitánku Kumagajovou.
     
    60
    Útok levou lajnou nevyšel. Fūka Naganová si píchla míč kolem Tuvy Hansenové, jež ve skluzu špičkou kopačky píchla hrací předmět do autu.
     
    61
    Hinata Mijazawaová si narazila s Fūkou Naganovou, místo očekávaného centru potom přihrála na střed osamocené Džun Endóvé.
     
    62
    Individuálně si věřila Caroline Graham Hansenová. Kolem osobní strážkyně protancovala, ale na Moeku Minamiovou již recept nenašla.
     
    63
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Emilie Haaviová, přichází Karina Sæviková.
     
    63
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Vilde Bøe Risaová, přichází Frida Maanumová.
     
    64
    Zajímavý centr přiletěl do pokutového území Norek z pravé strany. Dobře zapracovala Guro Reitenová. z první míč odpálila do bezpečné vzdálenosti od brány.
     
    65
    Na levém křídle si vytvořila prostor Hinata Mijazawaová, jež místo očekávaného centru volila technické zakončení na zadní tyč, bránu výrazně přestřelila.
     
    66
    V pravý čas zabrala Mathilde Harvikenová, aby na zádech udržela Mijazawaovou a balón nechala dokutálet se mimo hrací plochu.
     
    67
    Přenesení doprava mělo oči. Velká škoda pro Aobu Fudžinovou, že na hrací předmět těsně pravou nohou nedosáhla.
     
    68
    Po střetu s Fudžinovou schytala Sophie Roman Haugová bolestivý šlapák na pravý kotník, naštěstí to na vážnější zranění nevypadá.
     
    69
    Útočný faul odpískán Fūce Naganové, jež ve snaze natlačit se před Tuvu Hansenovou sokyni viditelně zatáhla za dres.
     
    70
    Ideální přihrávku do nohy obdržela Mina Tanakaová, jenže píchnutí si míče mezi dvě protihráčky jí nevyšlo, balón si dala daleko od nohy.
     
    71
    Po pravé lajně utekla osobní strážkyni Ingrid Engenová, nicméně centr jí vůbec nevyšel, kulatý nesmysl poslala do rukavic brankářky.
     
    72
    Střídání v týmu Japonsko:
    ze hřiště odchází Mina Tanakaová, přichází Riko Uekiová.
     
    73
    Riko Uekiová na sebe hned strhla pozornost parádním průnikem mezi dvěma protihráčkami, zblokovanou střelu Aurora Mikalsenová dostala šťastně přímo do rukavic.
     
    74
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Tuva Hansenová, přichází Ada Hegerbergová.
     
    75
    Norky kopaly rohový kop. Centr na přední tyčku mířil na Fridu Maanumovou, tu přehlavičkovala japonská kapitánka Saki Kumagajová.
     
    76
    Riko Uekiová zaváhala, zřejmě jí žádná ze spoluhráče nezařvala „záda“, proto se bez většího odporu nechala odtlačit Maren Mjeldeovou.
     
    77
    Po centru od levé lajny zakončovala těsně bráněná Sophie Roman Haugová slabou hlavičkou nad břevno, marně se dožadovala nařízení rohového kopu.
     
    78
    Vyrovnání měla na kopačce střídající Karina Sæviková! Po šťastném odrazu k ní od bránící fotbalistky rázem byla v tutovce na pravé straně šestnáctky, křižnou ránu však namířila vedle brány.
    78. Sæviková mířila ve velké šanci nepřesně
     
    79
    Hráčky ze severu Evropy koušou čím dál tím víc! Z hranice velkého vápna vypálila tvrdou střelu Frida Maanumová, avšak přímo do středu brány, takže Ajaka Jamašitaová zakročila bez problémů.
     
    80
    Norské fotbalistky podnikly další útočnou akci. Ingrid Engenová hledala za obranou Caroline Graham Hansenovou, tu bez větších problémů Moeka Minamiová pokryla tělem.
     
    81
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Fotbalistky z asijského kontinentu dělají velký krok směrem k postupu do čtvrtfinále, přidávají pojistku! Fudržinová dokonale načasovanou nahrávkou za obranu vyslala do úniku HINATU MIJAZAWOVOU, jež při zakončení zachovala chladnou hlavu, vyběhnuvší brankářku prostřelila přízemním pokusem podél její levé nohy.
    81. Hinata MIJAZAWAOVÁ - 3:1
     
    83
    Je jasné, že Norsko musí veškeré zbytky sil vrhnout do ofenzivy. Ale jako kdyby jich už moc nezbylo, protože v kombinaci pokračují soupeřky.
     
    84
    Na levé straně vápna byla úplně volná Hinata Mijazawaová, v tomto případě ovšem zazmatkovala a zbytečně nahrávala pod sebe na Uekiovou. Nicméně chyby nemusí litovat, protože pas dostala do ofsajdu.
     
    85
    Pozdě šla do výskoku Ingrid Engenová a Riko Uekiovou trefila zezadu do hlavy. Jasný faul, který pozornosti Batistaové neunikl.
     
    86
    Maren Mjeldeová přečetla, že Fūka Naganová vyzkouší oblouček do pokutového území, odkopem levou nohou míč nepustila na Mijazawaovou.
     
    87
    Protože byla Riko Uekiová v několikametrovém ofsajdu, tak se ani nepokusila zapojit do hry, míč nechala doskákat k brankářce Mikaelsenové.
     
    88
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Thea Bjeldeová, přichází Sara Hørteová.
     
    89
    Riko Uekiová v plném běhu vyřadila ze hry dvě protihráčky a z ostrého úhlu se pokusila zaskočit brankářku, což se málem povedlo, Mikaelsenová s problémy vyrazila balón levou rukou na horní síť.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby pět minut.
     
    90+1
    Norky byly ohromně blízko kontaktní trefě. Po centru zprava Haugová šikovně vracela míč do ohně, odkud zakončovala hlavou Karina Sæviková, ovšem Ajaka Jamašitaová ukázala fantastické reflexy a na brankové čáře zasáhla levou rukou.
    90+1. Jamašitaová vytáhla parádní zákrok levou rukou
     
    90+2
    Japonsko přestálo velkou příležitost soupeřek a nadále tak je velmi blízko postupu mezi nejlepších osm týmů světa, momentálně drží míč na vlastní polovině.
     
    90+3
    Hinata Mijazawaová nevymýšlel žádné složitosti a v momentě, kdy si všimla, že se chystá její zdvojení, tak kulatý nesmysl odpálila po levé lajně daleko od brány.
     
    90+4
    Evropanky vyzkoušely štěstí po levém křídle, kde ale Moeka Minamiová obrala a Haugovou a i ona sáhla k dalekému odkopu.
     
    90+5
    V závěru bylo k vidění ještě japonské přečíslení čtyř proti třem, to završila Aoba Fudžinová nepovedenou ránou nad břevno.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Japonky potvrdily roli favoritek, turnajovou neporazitelnost udržely i po osmifinále, v němž vyřadily Norky výsledkem 3:1.

    První poločas přinesl po jednom gólu na každé straně. Japonky poslala do vedení smolným vlastencem Ingrid Engenová, za Evropanky odpověděla křídelnice Chelsea Guro Reitenová. Také ve druhém dějství padly dva góly, s tím rozdílem, že oba míče zavítaly do norské sítě. V 50. minutě se po obrovské chybě Bøe Risaové prosadila Risa Šimizuová a pojistku na japonský postup dala v 81. minutě Hinata Mijazawaová po úniku zakončeném nechytatelnou přízemní střelou k levé tyči. Norky v závěru ještě zabojovaly, vytvořily si pár zajímavých příležitostí, ale další vstřelené branky se nedočkaly.

    Ve čtvrtfinále se Japonsko utká s postupujícím z dvojice Švédsko – USA.
     
    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 5:4. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 6:8. (12:02:18)

    Milan Huppert

    Branky: 15. Engenová (vla.), 50. Šimizuová, 81. Mijazawaová – 20. Reitenová


    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 5:4. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 6:8.
    Japonsko: Jamašitaová – Takahašiová, Kumagajová (C), Minamiová – Šimizuová, Naganová, Hasegawaová, Endóvá – Fudžinová, Mi. Tanakaová (72. Uekiová), Mijazawaová.
    Náhradníci: Hiraová, Mo. Tanakaová – Hamanová, Hajašiová, Čibaová, Išikawaová, Mijakeová, Morijaová, Naomotová, Sejkeová, Sugitaová.

    Trenér: Futoši Ikeda

    Norsko: Mikalsenová – Bjeldeová (88. Hørteová), Mjeldeová (C), Harvikenová, T. Hansenová (74. Hegerbergová) – Engenová – Risaová (63. Maanumová), Reitenová – C. Hansenová, Haugová, Haaviová (63. Sæviková).
    Náhradníci: Fiskerstrandová, Pettersenová – Bergsvandová, Blakstadová, Eikelandová, Jøsendalová, Sønstevoldová, Lundová.

    Trenér: Hege Riiseová

    Rozhodčí: Batistaová – Backová, da Cruzová (BRA)

    Diváci: 33 042
    bahis siteleri