Turín – Cagliari 0:0 (kon.) | Bologna – AC Milán 0:2 (kon.)
konec
Turín FC
0:0 (0:0)
Cagliari Calcio
Pondělí 21.08.2023, 18:30 • Stadio Olimpico Grande Torino, Turín • Italská Serie A • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu prvního kola italské Serie A. Od osmnácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Turínem a Cagliari!
     
    Cagliari Calcio

    Hosté se rychle vzpamatovali ze sestupu do Serie B a díky zvládnutému play-off se po pouhém roce vrátili mezi italskou elitu. Příprava vyšla týmu ze Sardinie na výbornou. Až na remízu s Brestem vše vyhrál a dobře pro Ranieriho svěřence dopadl i prodlužovaný pohárový zápas proti Palermu, který ve 123. minutě rozhodl střídající Di Pardo. Vedení Cagliari po postupu nelenilo a zlanařilo několik zajímavých jmen. Kromě již zmiňovaného Di Parda patří mezi nové tváře brankář Scuffet, obránce Augello, záložníci Sulemana, Jankto, Oristanio, Prati a primárně uzbecký útočník Šomurodov.
     
    Turín FC

    Domácí klub patřil v minulé sezóně doprostřed tabulky. S bilancí 14-11-13 obsadil desáté místo a nakonec mu jen o tři body unikla účast v mezinárodních pohárech. Turínští odehráli pouze čtyři přípravné zápasy, z toho jen dva byly proti kvalitnějším soupeřům. Konfrontace s Lens skončila bezbrankovou remízou, duel s Remeší dokonce prohrou 1:2. Velkolepý výkon nepodal zaměstnavatel českého obránce Zimy ani v poháru. Feralpisalò, tedy nováčka Serie B, zdolal 2:1. V létě Turín hodně investoval. Z týmu dnešního soupeře přivedl Raoula Bellanovu, z Hellasu Verona natrvalo získal Ivana Illiće a solidní balík stál i nákup Nikoly Vlašiće z West Hamu.
     
    Úvodní sestavy:

    Turín FC: Milinković-Savić – Schuurs, Buongiorno, R. Rodríguez (C) – Bellanova, Ricci, Ilić, Vojvoda – Vlašić, Karamoh – Sanabria.
    Náhradníci: Gemello, Popa – Bayeye, Gineitis, Linetty, N'Guessan, Pellegri, Radonjić, Tameze, Zima, Dembele, İlkhan, Verdi.
    Trenér: Ivan Jurić

    Cagliari Calcio: Radunović – Zappa, Goldaniga, Dossena, Obert – Nández (C), Sulemana, Makoumbou, Azzi – Oristanio, Luvumbo.
    Náhradníci: Aresti, Scuffet – Augello, Capradossi, Deiola, Di Pardo, Jankto, Kourfalidis, Pavoletti, Prati, Šomurodov, Viola.
    Trenér: Claudio Ranieri

    Rozhodčí: Cosso – Di Giola, Raspollini.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop obstarali hosté, kteří nastupují z bíločerných dresech. Turín je ve vínově červeném.
     
    3
    Bellanova otřel míč o Azziho. Získal tím premiérový roh a z toho hned vzešla slibná příležitost. Radunović musel rychle reagovat na pohotový volej Sanabrii.
    3. Sanabria protáhl gólmana Cagliari
     
    4
    Druhá standardka domácího mužstva se uskutečnila bez podobně dramatického okamžiku. Na tahu je Cagliari.
     
    5
    Gaetano Oristanio postupoval po levé straně. Buongiorna ale neobešel a po ztrátě balonu naopak vyrobil faul.
     
    6
    Mërgim Vojvoda překročil mez pravidel a také hosté mohou zahrozit ze standardní situace.
     
    7
    Schuurs odhlavičkoval příchozí centr k Azzimu, jehož technická střela prolétla kousek nad břevnem Milinkoviće-Saviće.
     
    8
    Buongiorno se snažil odčinit spoluhráčův kiks v rozehrávce. Pomohl si ale faulem a opět se bude hrát proti brance Turína.
     
    9
    Rodríguez vytvořil na levé straně prostor pro Vojvodu. Ten měl klid na centr, ale Goldaniga spolehlivě odhlavičkoval balon do bezpečí.
     
    10
    Oristanio uběhl s míčem na noze několik desítek metrů. Až do šance se ale nepropracoval, na pravém okraji vápna ho příkladně odzbrojil Alessandro Buongiorno.
     
    11
    Karamohův sražený centr přináší turínskému týmu výhodu rohového kopu.
     
    12
    Ricci distribuoval míč pouze do rukavic Radunoviće. Azzi započal rychlý brejk, Luvumbo přenesl hru doprava, ale tam se do potíží dostal Zappa.
     
    13
    Schuurs zkontroloval dlouhý nákop, jehož adresátem měl být Zito Luvumbo. Nařízeno je autové vhazování Paula Azziho.
     
    14
    Sanabria byl vysunut Ilićem. U zadní čáry nevzdal souboj s Dossenou a ještě se pokusil nacpat míč do malého vápna, kde na něj nedosáhl Ricci.
     
    15
    Oristanio rozběhl Nándeze. Ten se na levé straně zbavil Buongiorna a potom nebezpečně kroutil míč do šibenice, před kterou ho Vanja Milinković-Savić noblesně vytáhl na roh.
    15. Milinković-Savić vyškrábl parádní střelu Nándeze
     
    17
    Karamoh si předkopl míč do volného prostoru. Ve vápně měl vedle sebe dva spoluhráče, jenže přihrávka k Vlašićovi s Bellanovou neprošla.
     
    18
    Čtvrtý domácí roh rozehrál Ricci kousek za bližší tyč. Volný tam zůstal Schuurs, ale hlavou prostor mezi tyčemi netrefil.
     
    19
    Milinković-Savić ztratil míč ještě na vlastní polovině. Resultoval z toho centr Azziho, jenž byl zneškodněn Rodríguezem.
     
    20
    Zito Luvumbo se kvůli centru z pravého křídla ani neodlepil od země, takže si míč pohodlně stáhl srbský gólman Turína.
     
    22
    Cagliari ve třetí minutě přečkalo dosud jedinou domácí šanci a od té doby více než kvalitně zatápí domácí obraně. Ta nyní pustila Zappův neadresný pas k Milinkovićovi-Savićovi.
     
    23
    Luvumbo si na pětníku zalepil míč a ve společnosti dvou obránců se do něj opřel natolik, že zpoza vápna vysoko přestřelil cíl.
     
    24
    Sulemanův náhodný nákop připadl domácím, kteří rozehrávají od Schuurse s Buongiornem.
     
    25
    Zdvojený Vojvoda si pomohl krátkou přihrávku pro Ricciho. Domácí záložník si navedl míč na pravačku a z uctivé vzdálenosti ho poslal vedle Radunovićovy branky.
     
    26
    Hru přerušuje oddechový čas, který je v letních měsících nedílnou součástí fotbalu. Hráči v šestatřicetistupňovém vedru osvěžení jistě uvítají.
     
    28
    Faul Dosseny využili domácí fotbalisté jen k rozehrávce dozadu, kde se o balon starají členové obrany.
     
    29
    Ricciho dlouhý pas Sanabriu nenašel. Po několika soubojích hosty definitivně vysvobodil Sulemana.
     
    30
    Držení míče: 60 % – 40 %.
     
    31
    Luvumbo prohrál souboj s gravitací. Přihrávku od Paula Azziho si neobratně srazil za postranní čáru a to umožňuje vhazovat Bellanovovi.
     
    32
    Nández z vlastní poloviny nakopával na odříznutého Luvumba. K Angolanovi nepustil balon Schuurs, hlavou ho předal Milinkovićovi-Savićovi.
     
    33
    Karamoh si píchl míč kolem protihráče a ve sprintu se s ním posunul na hranici vápna. Na střelu pravačkou každopádně bude chtít zapomenout, protože ji poslal několik metrů nad branku.
     
    34
    Stoper Schuurs se v postupném útoku posunul až do hostujícího pokutového území. Po narážečce však míč neudržel.
     
    36
    Gaetano Oristanio byl zezadu zatažen za rameno a Alessandro Buongiorno za svůj přestupek okamžitě viděl první žlutou kartu zápasu.
     
    37
    K zahrání přímého kopu se postavil sám faulovaný Oristanio. Střela levačkou domácí fanoušky moc nevyděsila, zoufale jí scházela přesnost.
     
    38
    Tečovaná přihrávka Vojvody přivedla Turín k rohovému kopu. Všichni hlavičkáři se opět trousí před Borise Radunoviće.
     
    39
    Gabriele Zappa si na přední tyči splnil defenzivní povinnosti. Míč z vápna vyvážel Luvumbo a byl faulován Karamohem.
     
    40
    Ukvapená diagonála z dílny Yanna Karamoha proletěla nad hlavou vysunutého Sanabrii k Radunovićovi.
     
    41
    Zito Luvumbo nalevo nezískal kýžený roh. V souboji s Bellanovou se podle všeho dotkl balonu jako poslední.
     
    42
    Ricci zapojil do hry Sanabriu, který pomohl získat aut. Ten se bude opakovat i po zásahu Azziho.
     
    43
    Raoul Bellanova napodruhé zvolil aut přímo do pokutového území. Balon byl obráncem prodloužen k volnému Vojvodovi, jenž z voleje Radunovice neohrozil.
     
    44
    Gaetano Oristanio utekl Schuursovi. Postupně se ale dostal do horšího úhlu a zleva minul vzdálenější tyčku.
     
    45
    Další rychlostní souboj mezi Oristaniem a Schuursem. Hostující útočník skončil v kotrmelcích, ale nizozemský obránce podle sudího Cossa nefauloval.
     
    45+1
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+2
    Zappa překazil Vlašićovu předávku ve vápně. Turín se musel spokojit s autem a kombinací na křídle, během níž byl odhalen ofsajd.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    V dějišti zahajovacího a závěrečného ceremoniálu zimních olympijských her 2006 v první půli žádný gól nepadl. Oba týmy si vytvořily jen po jedné šanci. Sanabriu po rohu vychytal Radunović, na druhé straně zase Milinković-Savić nepustil do šibenice technické zakončení Nándeze. Pak už to byla hlavně taktická bitva s množstvím velmi nepřesných střel.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Turín FC:
    ze hřiště odchází Yann Karamoh, přichází Nemanja Radonjić.
     
    46
    Střídání v týmu Cagliari Calcio:
    ze hřiště odchází Edoardo Goldaniga, přichází Alessandro Di Pardo.
     
    48
    Sanabria byl chvíli nestrážen v pokutovém území. Bohužel pro Turín dostal moc vysoký míč na to, aby ho mohl lépe zpracovat.
     
    49
    Ricci ze standardky poslal míč do kapsy mezi obranu a brankáře. V náběhu byl Perr Schuurs a ve finále mu k provedení hlavičky scházelo pár centimetrů.
     
    50
    Radonjić pelášil za krajanem Radunovićem. Plány mu zhatil senzační návrat Oberta. Díky zásahu slovenského obránce se míč přesunul do zámezí.
     
    52
    Cagliari si zkraje druhého poločasu balonu moc neužívá. Na druhou stranu ani Turín nedokáže posunout hru do palebné vzdálenosti.
     
    53
    Alberto Dossena zkontroloval neadresný nákop a hlavou předal míč Radunovićovi.
     
    54
    Zasekávačkou u zadní čáry se Luvumbo snažil uvolnit přes Schuurse. Nizozemský obránce i vsedě situaci zvládl, dokonce to nebude ani roh.
     
    55
    Schuurs znovu čelil Luvumbovi. Angolský útočník v tomto případě nepřesně přihrál, navíc tomu předcházel ofsajd.
     
    56
    Nández byl v souboji dvou osmiček přepaden Illićem. Srb ve službách Turína fauloval a prodloužil pobyt hostů na útočné polovině.
     
    57
    Luvumbo byl sražen k zemi, když přebíral Zappovu přihrávku. Cosso penaltu nepískal, ale patrně si ještě počká na radu od videorozhodčích.
     
    58
    Na pokutový kop to skutečně nevypadá. Nehraje se hlavně proto, že Luvumbo potřeboval ošetřit. Ostatní hráči toho využili k rychlému doplnění tekutin.
     
    59
    Luvumbo už je v pořádku. Prezentoval se náběhem mezi obránce, přičemž ale nedostal přesnou kolmici od Oristania.
     
    60
    Držení míče: 60 % – 40 %.
     
    61
    Claudio Ranieri má nachystané druhé střídání. Na trávník se podívá Jakub Jankto, jenž se vrátil do Itálie po nevydařených angažmá v Getafe a ve Spartě.
     
    61
    Ještě před avizovanou změnou se připomněl Vojvoda. Dal si míč na střed, aby ho přízemní střelou nasměroval hodně vedle levé tyče.
     
    62
    Střídání v týmu Cagliari Calcio:
    ze hřiště odchází Gaetano Oristanio, přichází Jakub Jankto.
     
    62
    Střídání v týmu Cagliari Calcio:
    ze hřiště odchází Zito Luvumbo, přichází Eldor Šomurodov.
     
    63
    S číslem 21 hrající Jankto nepřihrál do ohně přes Bellanovu. Balon se odrazil k Azzimu a ten z obrovské dálky přidal další z mnoha střel mimo bránu.
     
    64
    Oba týmy generují velké množství nepřesností. Na nepřesnou přihrávku Nándeze Turínští odpověděli trochu zbytečným odkopem do autu.
     
    65
    Rodríguez odhlavičkoval centr z levé strany zpátky k hráčům Cagliari. Nández tentokrát dobře adresoval míč do pokutového území Janktovi. Těžká střela z voleje českému reprezentantovi ale nesedla, Milinković-Savić si připsal rutinní zákrok.
     
    67
    Bellanova si netroufal centrovat, když byl na pravém křídle proti třem oponentům. Rodící se brejk Cagliari zlikvidoval Buongiorno přihrávkou na Milinkoviće-Saviće.
     
    68
    Nahitan Nández investoval síly do napadání, jenže Ricardo Rodríguez ho převezl odvážnou kličkou. Rozhodčí dodatečně pískali faul uruguayského kapitána Cagliari.
     
    68
    Střídání v týmu Turín FC:
    ze hřiště odchází Nikola Vlašić, přichází Pietro Pellegri.
     
    68
    Střídání v týmu Turín FC:
    ze hřiště odchází Samuele Ricci, přichází Karol Linetty.
     
    70
    Začala poslední dvacetiminutovka. Turín se v pozici mírného favorita dost trápí. Od třetí minuty Radunoviće neohrozil ani jednou.
     
    71
    Tečovaný centr Bellanovy Di Pardo raději odklidil na rohový kop. Ještě před jeho exekucí se bude střídat.
     
    72
    Střídání v týmu Cagliari Calcio:
    ze hřiště odchází Nahitan Nández, přichází Leonardo Pavoletti.
     
    73
    První gól zápasu zůstává v nedohlednu. Po rohu Mërgima Vojvody se ve změti těl nejlépe zorientoval slovenský obránce Adam Obert.
     
    74
    Rychlá kombinace kolem hostující šestnáctky ztroskotala na zachyceném pasu Sanabrii. Před Pellegrim v důležité chvíli zasáhl Alberto Dossena.
     
    75
    Střídání v týmu Turín FC:
    ze hřiště odchází Ricardo Rodríguez, přichází David Zima.
     
    76
    Ibrahim Sulemana přispívá k rozkouskování hry poleháváním na trávníku. Na vině je střet s vysokou nohou domácího útočníka Antonia Sanabrii.
     
    77
    Jankto v prostorové tísni narazil Pavolettimu. Ten ihned napřáhl pravačkou a jeho střela byla dvojblokem vychýlena na rohový kop.
     
    78
    Vanja Milinković-Savić našel cestu za centrovaným balónem a vlastními silami jen vyboxoval dostatečně daleko od velkého vápna.
     
    79
    Z diskomunikace mezi Obertem a Radunovićem vzešel rohový kop. Illić ho provedl velmi bídně, přetažený centr proletěl nad hlavami všech fotbalistů.
     
    80
    Pietro Pellegri byl držen Dossenou natolik, že rozhodčí Cosso přisoudil Turínu standardku. Ilić ji opět pokazil, balon se ani nepřiblížil k pokutovému území.
     
    81
    Sulemana se vrátil společně s Pellegriho přihrávkou. Vzápětí v nefotbalové pozici skončili Obert a Bellanova.
     
    82
    Pavolettiho hlavička nepředstavovala reálné nebezpečí, nicméně dezorientovaný Alessandro Buongiorno daroval hostům rohový kop.
     
    83
    Janktův roh domácí ubránili stejně jako následnou Obertovu přízemní přihrávku do zahuštěného prostoru u penaltového bodu.
     
    84
    Ivan Ilić vybojoval míč na vlastní půlce a vyvezl ho k útočné třetině hřiště. Tam už Turín hrál do plných a sérii přihrávek uťala chyba Schuurse.
     
    85
    Dobré Janktově myšlence chyběla kvalitnější realizace přihrávky. Míč šel přesně mezi Pavolettiho a Šomurodova, kteří byli připraveni pálit.
     
    86
    Di Pardo masivně přetáhl centr z pravé strany. Před vhazováním nedaleko od turínské branky dojde na další změny v obou mužstvech.
     
    87
    Střídání v týmu Turín FC:
    ze hřiště odchází Antonio Sanabria, přichází Simone Verdi.
     
    87
    Střídání v týmu Cagliari Calcio:
    ze hřiště odchází Adam Obert, přichází Alessandro Deiola.
     
    88
    Leonardo Pavoletti se pokoušel obhodit Zimu. Českého obránce ale fauloval a míč vrátí do hry Vanja Milinković-Savić.
     
    89
    Pavolettimu se ve sprintu nabídl Jankto. Ten v souboji s Buongiornem patičkou vysvobodil balon pro centrujícího Di Parda, jenže před brankou Turína v danou chvíli kraloval David Zima.
     
    90
    Nastavuje se 6 minut.
     
    90+1
    Dvakrát za sebou zahrozil Radonjić! Radunović jeho prudký projektil neskryl do koše, míč zůstal ve hře a Radonjić zanedlouho naskakoval na centr, který přetavil v nepřesnou hlavičku.
    90+1. Radunovićovi zavařila tvrdá střela Radonjiće
     
    90+3
    Paulo Azzi si to štrádoval po levé straně, ale nakonec míč před branku vůbec nedoručil. Špatný centr zmizel za koncovou čarou.
     
    90+5
    Leonardo Pavoletti obdržel žlutou kartu za pozdní dohrání.
     
    90+6
    Smolný okamžik pro Jankta. V zárodku rychlého brejku ve středovém kruhu podklouzl a ještě k tomu mu balon spadl na ruku.
     
    90+6
    Vojvodovo přenesení těžiště na pravou stranu se minulo účinkem. Radonjić dlouhý pas nechytil a víc už se toho asi nestihne.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. K bezbrankové remíze se těžko hledají slova. Obě mužstva postrádaly ofenzivní kvalitu a klid v zakončení, která většinou létala hodně daleko od pracovišť srbských gólmanů. Z českého pohledu byla zajímavá alespoň závěrečná půlhodina. Claudio Ranieri dal šanci Jakubu Janktovi, jenž se sice prezentoval aktivním a běhavým fotbalem, ale kvalitu ve finální fázi ani on nepozvedl. Částečně za to mohl i jistý výkon Davida Zimy, který naskočil v 75. minutě za kapitána Rodrígueze.
     
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 6:5. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 8:12.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:40:04)

    Michal Břuchanský

    Branky:

    Karty:   36. Buongiorno (TUI) – 90+5. Pavoletti (CAG)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 6:5. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 8:12.
    Turín FC: Milinković-Savić – Schuurs, Buongiorno, R. Rodríguez (C) (75. Zima) – Bellanova, Ricci (68. Linetty), Ilić, Vojvoda – Vlašić (68. Pellegri), Karamoh (46. Radonjić) – Sanabria (87. Verdi).
    Náhradníci: Gemello, Popa – Bayeye, Gineitis, N'Guessan, Tameze, Dembele, İlkhan.

    Trenér: Ivan Jurić

    Cagliari Calcio: Radunović – Zappa, Goldaniga (46. Di Pardo), Dossena, Obert (87. Deiola) – Nández (C) (72. Pavoletti), Sulemana, Makoumbou, Azzi – Oristanio (62. Jankto), Luvumbo (62. Šomurodov).
    Náhradníci: Aresti, Scuffet – Augello, Capradossi, Kourfalidis, Prati, Viola.

    Trenér: Claudio Ranieri

    Rozhodčí: Cosso – Di Giola, Raspollini
    bahis siteleri