Kazachstán – Sev. Irsko 1:0 (kon.) | Faerské ostrovy – Moldavsko 0:1 (kon.) | Černá Hora – Bulharsko 2:1 (kon.)
Finsko – Dánsko 0:1 (kon.) | Řecko – Gibraltar 5:0 (kon.) | Irsko – Nizozemsko 1:2 (kon.)
Albánie – Polsko 2:0 (kon.) | Litva – Srbsko 1:3 (kon.) | San Marino – Slovinsko 0:4 (kon.)
konec
Albánie
2:0 (1:0)
Polsko
Neděle 10.09.2023, 20:45 • Air Albania Stadium, Tirana • Kvalifikace ME • Skupina E
Předzápasové kurzy
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 4:5. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 14:16. (22:57:56)
     
    Albánie v důležitém kvalifikačním utkání porazila na domácím stadiónu Polsko 2:0 a udělala velký krok směrem k historicky druhé účasti na evropském šampionátu.

    První gól dali Poláci, když ve 21. minutě rozvlnil síť Jakub Kiwior, branka ovšem neplatila pro ofsajd skórujícího hráče. Úvodní regulérní trefu tedy obstarali domácí, když se ve 37. minutě fantastickou ránou do protější pravé šibenice z velké vzdálenosti z nelehkého úhlu trefil Jasir Asani. Druhý gól si Albánci schovali do 62. minuty, po necelé minutě strávené ve hře se prosadil žolík Mirlind Daku. Poláky nepříznivý výsledek pořádně zaskočil a nedokázali si vytvořit tolik potřebný tlak, stav 2:0 pro domácí vydržel až do závěrečného hvizdu.

    Svěřenci trenéra Sylvinha si polepšili na deset bodů a poskočili do čela skupiny E o dva body před Česko, které však má zápas k dobru. Polsko je čtvrté a pod velkým tlakem, s šesti body to s jeho postupem nevypadá vůbec dobře, ve zbylých třech střetnutích nutně potřebuje získat devět bodů.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+4
    V závěrečných vteřinách nastaveného času ještě vyzkoušel technickým obstřelem na zadní tyč navýšit vítězství Taulant Seferi, bránu těsně minul.
     
    90+3
    Albánští fanoušci v ochozech už slaví. Moc dobře tuší, že dvoubrankové manko už Poláci během závěrečných dvou minut nesmažou.
     
    90+2
    Nečekaně z první zkoušel Kamil Grosicki sklepávat vysoký balón přímo do vápna, trefil jenom před sebou stojícího Ramadaniho.
     
    90+1
    Tomas Strakoša si byl moc dobře, vědom, že při odkopu už nemůže z důvodu žluté karty moc otálet, proto si pospíšil a bez přemýšlení nakopl daleko na útočnou polovinu.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby čtyři minuty.
     
    89
    Úmysl dobrý, realizace pokulhávala. Kamil Grosicki vyzkoušel centr zleva, balón nabral velkou výšku a skončil na horní síti.
     
    88
    Žluté kartě neunikl ani Mateusz Wieteska, u lajny zlostí nakopl míč daleko od místa autového vhazování soupeře v momentě, kdy ho neudržel ve hře.
     
    87
    Klaus Gjasula musel pod tlakem rychle jednat, nakonec zvolil ostrou přihrávku k pravé lajně, kam přiběhl příliš pozdě Elseid Hysaj.
     
    86
    Zbytečně ostrým zákrokem Taulant Seferi zajel do Matthewa Cashe a nemůže se vůbec divit, že je dalším fotbalistou potrestaným žlutou kartou.
     
    85
    Karol Linetty hledal průnikovou přihrávkou Michała Skóraśe, k němuž se stáhl Berat Djimsiti a tělem ho čistě poslal k zemi.
     
    84
    Polský tlak ještě pokračoval. Od praporku centroval Kamil Grosicki, Mateusz Wieteska ani rybičkou na kulatý nesmysl nedosáhl.
     
    83
    Tak přeci jen se hosté probojovali do vnitra pokutového území. Odražený balón napálil z voleje Kiwior vysoko nad bránu.
     
    82
    Malá domů na Wojciecha Szczęsného, to určitě není to, co chce trenér Santos za současného stavu vidět. Polsko si zkrátka směrem dopředu neví rady.
     
    81
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Albánie je blízko cennému skalpu Polska, kterým by se výrazně přiblížila postupu na evropský šampionát.
     
    80
    Střídání v týmu Albánie:
    ze hřiště odchází Nedim Bajrami, přichází Klaus Gjasula.

    Milan Huppert

    Branky: 37. Asani (Hysaj), 63. Daku (Ramadani)

    Karty:   45+1. Cikalleši (ALB), 45+8. Asllani (ALB), 59. Strakoša (ALB), 63. Daku (ALB), 64. Veseli (ALB), 75. Bare (ALB), 86. Seferi (ALB) – 8. Bednarek (POL), 45+7. Kamiński (POL), 45+8. Bereszyński (POL), 60. Krychowiak (POL), 79. Kędziora (POL), 88. Wieteska (POL)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 4:5. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 14:16.
    Albánie: Strakoša – Hysaj, Ismajli, Djimsiti (C), Mitaj – Ramadani – Asani (70. Muja), Bajrami (80. Gjasula), Asllani (70. Bare) – Cikalleši (62. Daku), Uzuni (62. Seferi).
    Náhradníci: E. Beriša, E. Kastrati – Balliu, Mihaj, Muci, Roši, Veseli.

    Trenér: Sylvinho

    Polsko: Szczęsny – Cash, Bereszyński (70. Skóraś), Kędziora, Bednarek (34. Wieteska), Kiwior – S. Szymański (61. Świderski), Krychowiak (70. Linetty), Zieliński, Kamiński (61. Grosicki) – Lewandowski (C).
    Náhradníci: Bułka, Drągowski – Benedyczak, Dawidowicz, Milik, D. Szymański, Wszołek.

    Trenér: Fernando Santos

    Rozhodčí: Sánchez – Cabañero, Prieto (ESP)

    Diváci: 21 900
    bahis siteleri