TK Českého hokeje k zahájení nové sezóny (kon.) | TK po jednání výkonného výboru FAČR (kon.)
konec
TK po jednání výkonného výboru FAČR

Úterý 17.10.2023, 15:15Tiskové konference
     
    Tisková konference je u konce. Hlavní zprávou zůstává, že VV ponechal důvěru trenéru reprezentace Jaroslavu Šilhavému a celému užšímu realizačnímu týmu. Ten tak povede českou reprezentaci i v posledních dvou kvalifikačních zápasech, tedy v Polsku a doma s Moldavskem. Zároveň došlo k úpravě smluv trenéra i všech ostatních členů realizačního týmu, ve kterých se změnila opce na prodloužení smlouvy. Prodloužení už v případě úspěšné kvalifikace není automatické, ale obě strany se musí na pokračování shodnout. Děkuji za pozornost. (15:56:58)
     
    Tisková konference právě skončila.
     
    Petr Fousek o vztahu trenéra s Antonínem Barákem: "Trenér nás informoval, že je s Antonínem Barákem v kontaktu, že se mezi nimi chystá nějaká schůzka. Víc k tomu teď nejde říct."
     
    Jiří Šidliák o tom, jestli se úprava smluv týká jen trenéra nebo i asistentů, a jak to přijali: "Užšího realizačního týmu. Pochopitelně to musel být dvoustranný akt. Obě dvě strany s tím dodatkem souhlasily. Všech sedm lidí, kterých se to týká, všichni s tím museli souhlasit."
     
    Petr Fousek o tom, jestli bude na poslední dva zápasy kvalifikace tým pod větším dohledem FAČR: "Realizační tým bude ne pod větším dohledem, ale budeme intenzivněji komunikovat. Se mnou, s technickým ředitelem, s mými kolegy z VV. Jde skutečně o hodně."
     
    Petr Fousek doplňuje: " Každý z nás je jiný řečník, jiný motivátor. Dovedu si představit, že mediální tlak, tlak z fotbalu i mimo fotbal, tlak interní, že pod těmito tlaky připravit mužstvo není jednoduchý. Moc nespíte, do toho nějaké cestování. To ale není výmluva, omluva, to je prostě fakt, se kterým se každý, kdo v té funkci je, musí vyrovnat."
     
    Petr Fousek o tom jestli podle něj má ještě trenér Šilhavý chuť trénovat reprezentaci: "O tom bylo řečeno a napsáno hodně. Ve fotbale ale rozhodují výsledky a fakta. V našich funkcích musí být člověk na tlak zvyklý, musí s ním umět pracovat. Jsem přesvědčen o tom, a trenér to musí dokázat, že tu chuď má. Není to o tom, jestli má, nebo nemá smlouvu, ale o odhodlání, nasazenosti. Co se týče přípravy, čas do 17. listopadu musí beze zbytku využít."
     
    Petr Fousek o tom, jestli je VV spíše nakloněný k pokračování trenéra Šilhavého v případě postupu na ME 2024: "Je to předčasné, napnuli jsme teď veškeré síly k tomu abychom zvládli dva nadcházející zápasy. Počátkem prosince je standardní zasedání VV, kde budeme hodnotit celou kvalifikaci a k tomuto se vrátíme."
     
    Petr Fousek o tom, jakou roli hrála při rozhodování finanční otázka: "Pochopitelně, že tuto otázku jsme taky diskutovali. Na úvod jsme posoudili veškeré vstupy, situaci ve skupině, mechanismus ohledně baráže, nějaké zhodnocení legislativního rámce a smluvního zabezpečení. Pracovali jsme s tím, jako s faktem, ale žádnou dominantní roli to nehrálo."
     
    Petr Fousek o tom, jestli mluvil s Jaroslavem Tvrdíkem o výpomoci Jindřicha Trpišovského: "O trenérovi Trpišovském jsem s panem Tvrdíkem směrem k tomuto nastávajícímu rozhodnutí nemluvil. Ani s trenérem a jeho manažerem. Tuto věc jsme nezávazně konzultovali tehdy po baráži na MS. Respektujeme, že trenér Trpišovský má smlouvu ve Slavii. Variantu výpomoci ze strany jakéhokoliv klubového trenéra jsme zavrhli jako nesystémovou."
     
    Petr Fousek: "Nebyl přizván jen Vladimír Šmicer. Pochopitelně byl přizván i trenér Šilhavý a manažer Pešír. Trenér shrnul svůj pohled na dosavadní průběh kvalifikace. Tu připravenost na utkání. Kromě Vladimíra Šmicera byl přizván i technický ředitel Erich Brabec. Konzultovali jsme s nimi jednotlivé varianty a míru rizik. To jejich posouzení se krylo se všemi variantami, které jsem vyjmenoval, a které existují, ale tu konečnou odpovědnost a rozhodnutí neseme my, VV. Doporučení nebylo jednoznačné, bylo variantní. Obsahovalo i nějaké návrhy do budnoucna, které budou předmětem až po kvalifikaci."
     
    Petr Fousek o názoru kabiny na rozhodnutí: "Včera jsem mluvil s Tomášem Součkem, který zopakoval postoj kabiny. My tomu rozumíme, chceme věřit tomu, že to je spíše vklad do výkonu v nadcházejících zápasech, než nějaká srdeční záležitost směrem k trenérovi. VV se spíš ztotožňuje s vyjádřením hráče Sadílka, který řekl, že tohle je věc vedení FAČR. Tedy že hráči mají hrát, trenéři trénovat a funkcionáři funkcionařit."

    "Doplnil bych, že VV má informace o tom, jaké vztahy a mechanismy fungují okolo reprezentace."
     
    Petr Fousek o tom, jestli se hlasovalo o odvolání trenéra: "Ve VV nezveřejňujeme kromě speciálních případů nějaké poměry sil nebo detaily tohoto druhu. Rozhodnutí bylo přijato drtivou většinou."
     
    Petr Fousek o tom, jak moc v rozhodování hrál roli výsledek Polska s Moldavskem: "Výsledek Polska bych nepřeceňoval, v té skupině bylo mnohem více překvapivých výsledků. A to nejen v té naší. Jsme toho svědky v každém hracím okně, je to běžná součást mezinárodního fotbalu. My jsme to jako nějaký argument nepoužívali, byli jsme vedeni snahou o nějakou stabilitu. Jsme si vědomi, že to je konzervativní a ne revoluční řešení. Ale tech důvodů, které nás k tomu vedly, je hodně. Součástí posuzování jednotlivých variant byla i míra rizika. Nikdo z nás nemá křišťálovou kouli. Jsme si vědomi, že tohle řešení není jistota, jen nějaký předpoklad. Ale i ostatní řešení by byly jen předpokladem. Měly by nějakou míru rizika. Na to nám odpoví 17. listopad."
     
    Petr Fousek dpolňuje: "Ve fotbale rozhodují výsledky. Trenér Šilhavý byl v poslední době pod tlakem, toho jsme si vědomi my i on. Zajíci se ale sčítají po honu, my jsme zaměření na to, abychom udělali výsledek v Polsku i doma s Moldávií."
     
    Jiří Šidliák o jednání VV a novém nastavení smluv realizačního týmu: "Zvažovali jsme pro a proti u všech variant. Nechtěli jsme dělat žádná polovičatá řešení, realizační tým doplňovat či obměňovat částečně. Proto se to smrsklo na dvě varianty, a to trenéra i s celým realizačním týmem ponechat či vyměnit. Došlo k úpravě smluv hlavního trenéra, i celého realizačního týmu. Účinnost smluv bude nově nastavena jen do 30. listopadu, což znamená hned po konci kvalifikačního dvojutkání, které celý VV považuje za klíčové. Chceme totiž usilovat o přímý postup. To musí být hlavní cíl. V momentě, kdy dojde k odehrání těchto utkání, přichází na řadu možnost oboustranné opce, což znamená, že musí chtít obě strany, aby se pokračovalo dál."
     
    Petr Fousek o průběhu jednání VV: "Vedlo nás k tomu několik skutečností. Zaprvé to, jaká je situace ve skupině. Aniž bych se chtěl odvolávat na některé překvapivé výsledky jiných soupeřů, protože se soustřeďujeme především na sebe. Když jsme nebyli spokojeni s některými výkony a výsledky, museli jsme vzít v úvahu i pochopitelně to, že je 17. října a 27. října je potřeba obeslat kluby, ať už zahraniční či tuzemské, s širší nominací, a nedlouho poté už se bude scházet mužstvo."

    "Pochopitelně jsme zvažovali i další varianty, ať už to byl zásah do stávajícího realizačního týmu, neřkuli výměna trenérů. Diskutovali jsme o možnosti sáhnutí do vlastních zdrojů, protože máme ve službách FAČR trenéry jiných kategorií, například trenéra jednadvacítky Suchopárka. Ti mají své rozehrané kvalifikace. Diskutovala se i možnost jednorázové výpomoci, kterou jsme ale zavrhli. Zejména případy, kdy se jedná o trenéry, kteří jsou vázáni v klubech, nebo jinak smluvně. Pochopitelně jsme posuzovali i možnost angažování jiných trenérů, kteří jsou momentálně volní."

    "Zavrhli jsme i možnost cizince. Vše to bylo kvůli časového hlediska nebo jiným překážkám. Přes všechna utkání, která se nepovedla výsledkově či výkonnostně, tak cílem zůstává postup na ME 2024. Cíl je jednoznačný už od rozlosování."
     
    Petr Fousek o výsledku jednání VV: "Sezení bylo reakcí na některé výsledky a výkony v poslední době, proto jsme se dnes sešli. Nějakým způsobem jsme situaci vyhodnotili. Diskutovali jsme o různých možnostech, nakonec jsme se rozhodli upřednostnit variantu, že Jaroslav Šilhavý a jeho realizační tým ve funkci zůstanou a povedou mužstvo i v závěrečném dvojzápase s Polskem a Moldavskem."
     
    Petr Fousek o tom, proč bylo svoláno jednání VV: "Nejbližším termínem se ukázalo úterý. Mezi utkáními byly pouze dva dny, vyhodnotili jsme to tak, že chceme aby se mužstvo mohlo maximálně koncentrovat. Za druhé je nás ve VV 12, z časových důvodů jsme se proto také sešli až dnes."

    Jiří Polášek

    bahis siteleri