TK Českého hokeje k zahájení nové sezóny (kon.) | TK po jednání výkonného výboru FAČR (kon.)
konec
Tisková konference Českého hokeje k zahájení nové sezóny

Úterý 17.10.2023, 11:00Tiskové konference
     
    Tolik tedy oficiální část tiskové konference Českého hokeje. Díky za pozornost a mějte se fajn. (12:27:19)
     
    Otázka na dresy: Nové dresy na EHT budou představeny na speciální tiskové konferenci k EHT. Stejně tak i ty, v nichž budeme hrát na světovém šampionátu. Máme o dresech představu, jak budou vypadat, ale musíte se nechat překvapit.
     
    Rulík o mladých hráčích: Adam Benák může být v osmnáctce. Pokud by ale došlo k dohodě klubů, mohou ho vyzkoušet i ve dvacítce. Jména necháváme v kompetenci trenérů jednotlivých kategorií. My se bavíme spíše o konkrétních tréninkových věcech. Za nominaci je zodpovědný trenér každé věkové kategorie. Pokud ten hráč přesáhne výkonností kategorii, necháváme to v kompetenci trenérů. Když byl v Břeclavi turnaj Hlinka Gretzky Cup, tak tam jsme vyhodnotili, že ty osmnáctky jsou důležitějším turnajem než dvacítky. Vždy se to vyhodnotilo tak, který ten turnaj je důležitější a má větší váhu. Posouvání hráčů má svá úskalí a spíše jsme proto, aby hráli ve své kategorii. Ve výjimečných případech se proto může stát, že někteří přerostou svou kategorii a budou hrát za starší tým.
     
    Hadamczik o MS: Mistrovství světa má svůj organizační výbor. Do klubů jsme dali peníze i proto, aby nám propagovali mistrovství. Nebylo to tak, že rozdáváme peníze z mistrovství a ze vstupenek, které koneckonců ještě nemáme. Máme 27 klubů z národní ligy, to je okolo 14 milionů korun, stejně tak je podobná podpora i pro týmy Chance ligy. Peníze šly především do malých klubů a šly podle toho, kdo má kolik kategorií mládeže. Peníze jsou účelově vázané. Malé kluby mají nyní celý list marketingového plnění, jak mají šampionát propagovat. Počítáme však i s promováním dalších projektů týkajících se podpory hokeje. Klubům nic nediktujeme, vždy záleží na vzájemném souladu. Nejedná se jen o prostory na mantinelu či na ledu, spíše se jedná o propagaci na sociálních sítích a tak dále.
     
    Odpověď na otázku týkající se prudkého navýšení sponzorských peněz: Navýšení peněz je způsobené dvěma faktory. Jsme vděční sponzorům, že byli ochotně zvýšit své plnění a zvýšila se i suma prostředků. Všechny finanční toky jdou do svazu, je to kombinace zvýšení i toho, že si najednou managujeme všechna práva a spol. Vůlí a pílí jsme přesvědčili, aby nám dali více peněz. Brand hokeje je tady tak silný, že naplňuje výrazněji svůj potenciál. Spoustu peněz nás stály kanceláře a tak dále. Naše rozhodnutí dělat si to po svém bylo to nejlepší.
     
    Dotaz na MS žen 2025: Máme dvě možnosti – Karlovy Vary a České Budějovice. Více se to vyvíjí směrem do Českých Budějovic, které mají velký zájem. Hrát by se mělo v jednom městě.
     
    Hadamczik: Konference mi nařídili forenzní audit. Na svazu bylo to, že máme najednou kontrolní mechanismy. Vyměnili jsme několik lidí. Přišlo udání z venku a policie si vyžádala audit. Splnili jsme zákonnou povinnost a díváme se dopředu. Jsem pyšný na lidi kolem, pyšný na trenéry. Na výsledky auditu je potřeba zeptat se na policii ne u nás.
     
    Markéta Kabourková: Ve správním úseku evidujeme navýšení o šest milionů korun.
     
    Hadamczik: Zatím do ziskových peněz nepočítáme peníze ze vstupného. Máme ještě více sponzorů. Podpis smlouvy by se měl uskutečnit během čtrnácti dnů. Někteří sponzoři byli ještě více štědří než minule a nebyl tady zprostředkovatel. Každý zaměstnanec něco stojí. Jsou tu velcí odborníci i kluci v raném věku, kteří už toho hodně umí.
     
    O kolik je provoz svazu dražší: V podstatě to je tak, že zvýšené náklady na svazu nejsou. Celé marketingové oddělení se vybudovává, oproti příjmům to nedělá tak velkou částku, abychom na tom nebyli lépe.
     
    Hadamczik pokračuje: Nastínil jsem sponzorům, co chceme dělat. Ať už je to parahokej, mládež nebo ženy. Pak samozřejmě všichni vidí i ten vrchol, tedy extraliga nebo reprezentace. Peníze, které posíláme klubům jsou nasmlouvané. Klubům nebereme reklamní plochy.
     
    Alois Hadamczik o tiskové konferenci: Jsem zvoleným prezidentem svazu všech klubů. Máme i malé kluby, které dodávají špičkové hráče do velkých klubů a také proto jim posíláme peníze na další rozvoj. Chceme jakékoliv peníze posílat na podporu hokeje. Jsem přesvědčen o tom, že budeme dělat i nadále maximum práce. Jsme transparentní a pracujeme v odborném týmu. Děkuji znovu za důvěru. Děkuji i žurnalistům. Musíme unést i kritiku, tak to ve sportu chodí. Je tu velký svátek hokeje – domácí MS. Přeju trenérovi Radimu Rulíkovi, aby vybudoval skvělý tým. Chceme vybudovat kluby, podporovat je a přesvědčit o spolupráci. Chci působit na APK pozitivně na kluby, aby nám pomáhali. Pokud nám nebudou pomáhat, vše přijde vniveč. Náš kapitál do budoucna je mládež a nesmíme na ni zapomínat.
     
    Jiří Šindler o parahokeji: Parahokej už dávno není poslední a není zapomenutý někde v koutě. Jsem rád, že má své místo v Českém hokeji i ve společnosti. Jsem rád, že stojí na pevných základech. Český hokej se o svůj parasport stará velmi dobře a může se pyšnit historickou bronzovou medailí. Zakladatelé a předchůdci sledge hokeje snili o tom, aby si jich hokej vůbec všiml. Dnes je pevnou součástí svazu. Máme nejlepší trenéry v celé Evropě, skvělé podmínky pro rozvoj reprezentace. Cílem je v letošní sezoně obhájit bronzovou pozici v rámci světa. Chceme potvrdit, že to místo není náhodné, že je oprávněné. Reprezentaci čeká Kanadský pohár na začátku prosince v Kanadě. Na konci února čeká reprezentaci obhajoba zlata na evropském turnaji v Itálii. Zmíním jednu věc. Cílem reprezentace je především rok 2026. Chceme se tam poprvé v historii poprat o paralympijskou medaili. Děkujeme všem partnerům a máme velmi dobře nakročeno k tomu, abychom dále reprezentovali náš parahokej tak jako doteď.
     
    Tereza Sadilová: Pro ženský sport a ženský hokej je klíčové, aby dostával prostor a byl vidět. Chci proto poděkovat za prostor na tiskovce. Rok byl úspěšný, ale nechceme usnout na vavřínech. Jsme rádi, že jsme i nadále podepsali spolupráci s naší trenérkou. Je to profesionálka světového kalibru. Ve Finsku jsme vyhráli první turnaj EHT. Tyto turnaje nás čekají celkem čtyři. Těšíme se na domácí turnaj, který nabídneme našim fanouškům. Je to pozvánka na šampionát v roce 2025. Na olympiádě v Miláně chceme získat cenný kov. Odstartovali jsme nový projekt Future Olympians zaměřený na kategorie U15 a U19. Chceme předávat zkušenosti i skills. Tyto hráčky by nás pak měly reprezentovat na ZOH 2030. Navázaly jsme spolupráci se Spartou, která otevřela dveře ženské reprezentaci. Ženský hokej je skvělý hokejový i marketingový produkt. Děkujeme naši partnerům, že nám věří a podporují nás. Děkuji samozřejmě i našim fanouškům. Těšíme se na domácí šampionát, kde chceme tuto podporu vrátit.
     
    Radim Rulík: Chceme předávat zkušenosti pro trenéry do akademií a také trenérům týmů z extraligy juniorů. Chtěli bychom se toho postupně účastnit všichni. Repre trenéři chtějí předávat své zkušenosti dál. Chceme jít společně, nikoliv každý sám.
     
    Radim Rulík: Cítím mezi trenéry velkou důvěru. Znali jsme se a všichni trenéři mají podobný pohled na hokej, což je důležité. Všechny srpnové turnaje jsme zvládli dobře. Týmy tam byly vedeny systémem, jakým bychom chtěli pokračovat. Bylo to předsezonní období a je nám jasné, že v sezoně to zase bude o něčem jiném. Věřím, že na vrcholy sezony budeme dobře připraveni. Spolupráce začala mezi mnou a Patrikem Augustou. První turnaj ve Finsku jsme jeli tak, že jsme měli kemp v Chomutově a pak odcestovali do Finska. Spojili jsme realizačními týmy A mužstva a dvacítky. To nebylo dříve úplně zvykem. Bylo to výborné. Poznali jsme se, předali jsme si zkušenosti a směrem k MS juniorů, které bude na přelomu roku ve Švédsku, budeme spolupracovat dál. Na mistrovství světa v Praze a v Ostravě se pak k nám zase připojí Patrik Augusta.
     
    Radim Rulík (trenér A týmu): Došlo k tomu, o čem mluvil prezident. Markantně se změnily realizační týmy od dvacítky až po sedmnáctku. Došlo k tomu, že mistrovství světa dvacetiletých byl spouštěčem spolupráce. Trenéři chtějí pracovat a zlepšovat se. Mají zájem o to, aby se jejich týmy prezentovali stejně jako dvacítka na MS v Halifaxu. Nemůže to fungovat direktivně. Ale zájem přišel od samotných trenérů a vytvořilo se dobré pracovní prostředí. Všichni měli obrovský zájem o to, aby byl systém hry jednotlivých reprezentačních týmů takový, jako byl ten náš. Ať už je to systém hry, tréninková část. To vše jsme předali a od té doby začala obrovská diskuze a spolupráce. Po každém turnaji máme velké sezení s video rozbory, kde probíráme tu hru, probíráme systémové věci, které fungovaly a ty které nefungovaly. Snažíme se další turnaj tyto věci opět správně nastavovat. Každý týden ve středu máme tzv. Sportovní komisi a máme zde pracovní poradu, kde probíráme všechny kroky směrem k reprezentaci. Tyto kroky se snažíme převést do extraligy juniorů. Chceme, aby se tato soutěž začala posouvat směrem nahoru. Pracujeme na její náplni, aby šla výkonnost juniorů nahoru a ti se pak mohli zapojovat do dospělé extraligy.
     
    Hadamczik: Musíme přemýšlet o tom, že nejenom reprezentanti jsou hokejisté. Každé mužstvo potřebuje čtvrtý útok, nahradníky a tak dále. Do budoucna potřebujeme funkcionáře i rozhodčí. Myslíme na budoucnost českého hokeje.
     
    Hadamczik: My mladým musíme dát výkonnost. To je filozofie toho, proč je juniorka taková, jaká je. Hrajeme o to, aby první čtyři týmy postoupily nahoru. Když není vidina dostat se nahoru, je to špatné. U trenérů jsme navýšili dotace až na 60 tisíc korun, ale jsou tu i kontrolní mechanismy. Vypsali jsme odměny i vítězům juniorských soutěží. Pojedou se nově podívat na zápasy NHL. Odložte iPady nebo iPhony a trénujte o dvě hodiny více. Radim Rulík dělal u juniorů testy a kondičně jsme dopadli o třicet procent hůře než Švédové. Vypsali jsme odměny i pro trenéry, kteří dobře pracují s týmem a pracují na kondici. Dělají se testy připravenosti, fotobuňkou a tak dále. Trenéři jsou motivováni tím, že když dělají dobrou práci, dostanou adekvátní odměnu. Cílem je, aby naše juniorka byla kvalitní a zlepšila výkonnost aspoň o dvacet procent. Chceme, aby juniory zabudovávali trenéři do A týmu a dávali jim tam nikoliv jednu šanci, ale velký prostor.

    Radek Barkman

    bahis siteleri