Aris Limassol – Real Betis 0:1 (kon.) | Marseille – AEK Atény 3:1 (kon.) | Molde – Häcken 5:1 (kon.)
Olympiakos – West Ham 2:1 (kon.) | Raków – Sporting 1:1 (kon.) | Sparta – Rangers 0:0 (kon.)
Sturm Graz – Atalanta BC 2:2 (kon.) | Bačka Topola – Freiburg 1:3 (kon.) | AS Řím – Slavia 2:0 (kon.)
Brighton – Ajax 2:0 (kon.) | Leverkusen – Karabach 5:1 (kon.) | Liverpool – Toulouse 5:1 (kon.)
Panathinaikos – Rennes 1:2 (kon.) | St.Gilloise – Linz 2:1 (kon.) | Šeriff Tiraspol – Servette 1:1 (kon.)
konec
Brighton & Hove Albion
2:0 (1:0)
Ajax Amsterdam
Čtvrtek 26.10.2023, 21:00 • Amex Stadium, Falmer • Evropská liga • Skupina B
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Příjemný čtvrtek u sledování Evropské ligy! Amex Stadium ve Falmeru bude dnes večer dějištěm atraktivní bitvy ve skupině B mezi Brightonem a Ajaxem.
     
    BRIGHTON & HOVE ALBION

    Zřídkakdy lze o týmu napsat, že utkání s Ajaxem pro něj nebude zas až tak náročnou výzvou, ale v případě Brightonu tomu tak skutečně je. Svěřenci kouče De Zerbiho totiž měli v posledních týdnech extrémně náročný los, který mimo jiné obsahoval pohárové utkání s Chelsea či ligové bitvy s Liverpoolem a Man City.

    Seagulls se tak dnes proti dalšímu věhlasnému, leč papírově slabšímu soupeři budou snažit vybojovat první výhru v základní skupině. Dosud totiž zaznamenali jen jednu porážku, kterou jim uštědřilo řecké AEK, a následně remízu, jež vytěžili z duelu proti Marseille.

    Poslední výsledky Brightonu
    21. 10. (liga): Manchester City – Brighton 2:1
    8. 10. (liga): Brighton – Liverpool 2:2
    5. 10. (EL): Marseille – Brighton 2:2

    Nejlepší střelci Brightonu*
    João PEDRO – 12 Z, 5 branek
    Evan FERGUSON – 10 Z, 4 branky
    Kaoru MITOMA – 12 Z, 3 branky

    [* Kombinované statistiky z PL, poháru EFL i EL.]
     
    AJAX AMSTERDAM

    Ajax v posledních týdnech plní stránky sportovních deníků, a nikoliv z pozitivních důvodů. Amsterdamský klub se totiž ocitl v naprosto bezprecedentní krizi, v Eredivisie po sedmi utkáních okupuje předposlední místo a není vůbec vyloučeno, že má před sebou velmi dlouhý boj o udržení v holandské nejvyšší soutěži.

    Hosté navíc do dnešního duelu ve Falmeru vyrukují s novým mužem u kormidla. Víkendová těsná prohra 3:4 v Utrechtu definitivně zlomila vaz hlavnímu kouči Mauricemu Steijnovi, jehož pozici na lavičce dočasně převzal dosavadní asistent Hedwiges Maduro.

    Poslední výsledky Ajaxu
    22. 10. (liga): Utrecht – Ajax 4:3
    8. 10. (liga): Ajax – Alkmaar 1:2
    5. 10. (EL): AEK – Ajax 1:1

    Nejlepší střelci Ajaxu*
    Steven BERGWIJN – 9 Z, 4 branky
    Brian BROBBEY – 11 Z, 3 branky
    Kristian HLYNSSON – 3 Z, 2 branky

    [* Kombinované statistiky z Eredivisie i EL.]
    Obránce Joela Veltmana dnes čeká pikantní utkání...
     
    DNEŠNÍ DELEGACE

    Hlavním rozhodčím dnešního střetnutí bude českým fanouškům známý Bartosz Frankowski z Polska, který minulý rok odpískal mimo jiné i utkání Fortuna:Ligy mezi Slavií a Plzní ve skupině o titul. Asistovat mu budou krajané Marcin Boniek a Jakub Winkler.
     
    Úvodní sestavy:

    Brighton & Hove Albion: Steele – Milner, Dunk (C), van Hecke, Veltman – Adingra, Groß, Gilmour, Mitoma – Fati, Pedro.
    Náhradníci: Verbruggen, McGill – Igor, Webster, Dahoud, Lallana, Baleba, Ferguson, Buonanotte, Hinshelwood, Duffus.
    Trenér: Roberto De Zerbi.

    Ajax Amsterdam: Ramaj – Gaaei, Šutalo, Hato, Sosa – Tahirović, Berghuis, Taylor – Borges, Brobbey, Bergwijn (C).
    Náhradníci: Pasveer, Setford – Akpom, Salah-Eddine, Medić, van den Boomen, Vos, Ávila, Godts, Gooijer, Hlynsson.
    Trenér: Hedwiges Maduro.

    Rozhodčí: Frankowski – Boniek, Winkler (POL).
     
    Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemný čtvrteční večer, utkání začíná za pár minut. Níže si v mezičase můžete prohlédnout dnešní kompletní sestavy.
     
    Oba týmy vyráží před zaplněné tribuny, domácí v tradičních modrobílých a hosté v černých dresech.
     
    Úvodní výkop obstará Brighton, jdeme na věc!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí začali opatrně. Míč v úvodních sekundách drží jejich obrana, která hledá nějakou skulinu v hostujícím rozestavení. Balón se posouvá ze strany na stranu.
     
    2
    Veltman pěknou přihrávkou našel ve vápně Pedra, který po kontaktu s protihráčem padl na trávník. Rozhodčího ale situace nechala chladným, penaltu neuvidíme.
     
    3
    Svatyně Ajaxu se ocitla pod velmi mírným tlakem, hostům se ale po zahraném rohu podařilo se rychle dostat k míči a vystrčit ho ven z vápna.
     
    4
    Ramaj drží balón na svých kopačkách a čeká, až bude mít šanci ho zahrát na svého obránce.
     
    5
    Van Hecke zachytil soupeřovu přihrávku, první útočná akce Amsterdamu tak vyhořela už za středovou čárou. Groß táhne hru zpět na polovinu soupeřů.
     
    6
    Brighton se blýskl hezkou akcí. Mitoma se na rohu odpoutal od Gaaeiho a obratem narýsoval pěknou nabídku na Pedra, který z voleje minul.
     
    7
    Bergwijn si ve snaze vybojovat míč počínal až moc neohrabaně, rozhodčí po jeho faulu zastavuje hru a dává tak domácím klid na rozehrávku.
     
    8
    Fati byl odzbrojen na hranici vápna, Ajaxu se poté nepodařilo vyrazit do protiútoku. Na Amex Stadium se úvodních minutách hraje na jednu bránu.
     
    9
    Rohový kop si nyní vyzkoušeli také hráči v černém. Tahirovićově následné hlavičce chyběl důraz, míč jen velmi slabě proskákal kolem bližší tyče.
     
    11
    Groß se ujal exekuce první domácí standardky, přičemž z poměrně těžkého ůhlu Ramaje trochu nečekaně sám prověřil. Gólman Ajaxu míč sice vystihl, po kontaktu se spoluhráčem mu ale vypadl z rukavic. Sudí obratem zastavil hru pro Dunkův faul na Šutala.
     
    12
    Dění se nese v režii racků, o čemž vypovídá i statistika držení míče. Brighton v ní vede 67 % – 33 %.
     
    13
    Aktuálně sledujeme poměrně klidnou pasáž utkání. Amsterdamský klub se drží na balónu a snaží se se poprvé po dlouhé době vydat zpět před Steeleho.
     
    14
    Groß přihrávkou na stranu poslal dopředu Veltmana, který mu ale pak míč pro jistotu vrátil.
     
    15
    Gaaei se tentokrát nenechal obehrát, rychlého Mitomu si pohlídal a těsně vedle rohového praporku ho zbavil balónu. Ramaj si zcela jistě oddechl.
     
    16
    První čtvrthodina je za námi, ve Falmeru stále čekáme na nějakou větší šanci. Brighton má více ze hry, Ramajovi zatím ale moc starostí nepřidělal.
     
    17
    Balón po nepřesné přihrávce, pod kterou byl podepsaný nejspíše Gaaei opustil hranice bitevního pole. Hra tak bude pokračovat vhazováním domácích.
     
    18
    Mitoma je zatím asi nejvýraznějším hráčem modrobílých, jeho přihrávku na Pedra teď nicméně na hraně vápna vystihl protihráč. Ramaj opět nemusel zasahovat.
     
    19
    Borges ve své vlastní šestnáctce nešikovně nasměroval odražený míč zpět na Milnera, jehož následná střela do středu svatyně Ramaje moc nepotrápila.
     
    21
    Ramajův dlouhý nákop výpad Ajaxu nenastartoval, Brighton se na středu plochy vrátil na míč a vyrazil dopředu. Jeho další útok táhne Pedro.
     
    22
    Kaoru Mitoma (BRN) to teď se zápalem malinko přehnal a po faulu na Berghuise vidí žlutou kartu.
     
    23
    Z obou stran je to takové nemastné neslané. Ajax je takřka nulový a stále se jen brání, zatímco domácím se nedaří se dostat do větších šancí.
     
    24
    Poprvé v zápase nyní musel do akce také Steele, jenž si počíhal na Berghuisovu propagační střelu.
     
    25
    Ochozy na Amex Stadium už podruhé v zápase žádaly penaltu, zákrok na Pedra ve vápně ale podle rozhodčího proběhl dle pravidel. Uvidíme, co na to VAR...
     
    26
    Nyní už Hato Pedra zcela jistě fauloval, Seagulls získávají standardku z velmi nadějné pozice. Dunk jí bude zahrávat z pozice kousíček před šestnáctkou.
     
    27
    Na tribunách to zahučelo! Rohový kop Brightonu vedl k sérii odrazů před Ramajem, kterou ranou zpoza vápna uzavřel Adingra! Jeho na první pohled nadějný projektil ale šel moc vysoko!
     
    28
    Pedro chtěl přihrávkou do běhu poslat do brejku Fatiho, jenže jeho nabídka nebyla přesná. Míč spadl až úplně dozadu, kde si ho na své kopačky nabral Ramaj.
     
    29
    Hato nešikovnou malou domů dostal Ramaje do složité situace, rychle k němu totiž mířil vysunutý Pedro. Gólman si nicméně poradil a míč od protihráče odrazil za svou svatyni, takže bude odkopávat.
     
    31
    Sudí znovu napomíná. Jan-Paul van Hecke (BRN) se udělené kartě hodně diví, Brobbeyho ale poměrně jasně během souboje o letící míč stáhl k zemi.
     
    32
    Situace se po krátké době opakovala, tentokrát s prohozenými rolemi. Brobbey nicméně formálnímu napomenutí unikl, karta zůstala v kapse.
     
    33
    Taylora na straně nepříjemně stíhal protihráč, hostující záložník nicméně zvládl míč zahrát dozadu na dalšího borce v černém a ten jej odkopl do bezpečí.
     
    34
    Milner vystavil stopku amsterdamské akci na středovém kruhu, Borgese do útoku nepustil.
     
    35
    Ospalé dění na Amex Stadium zničehonic prořízla velká šance Brightonu! Pedro se po nenápadné přihrávce Mitomy uvolnil přímo před brankou a donutil Ramaje zakončit, jeden ze soků pak míč zahrál za bránu! Roh pro Seagulls!
     
    37
    Zdá se, že domácí se s blížícím se koncem prvního poločasu pomalu zvyšují svou aktivitu a budou chtít ještě před přestávkou otevřít skóre.
     
    38
    Milner zblokoval míč za svou svatyni, Ajax po delší době dostává šanci zahrozit z rohového kopu.
     
    39
    Berghuis míč od praporku poslal hodně daleko, z jeho spoluhráčů k němu měl nejblíže Taylor. Jako první se k němu ovšem dostal bránící Adingra.
     
    40
    Mitomovu přihrávku zblokoval Tahirović, domácí si ale obratem berou míč zpět a mohou tlačit dál.
     
    41
    Sledujeme celkem sérii celkem opatrných domácích přihrávek, Ajax je zaseknutý v obraně.
     
    42
    Brighton právě vstřelil branku!
    Zaplněné tribuny ve Falmeru se přeci jen dočkaly, Brighton se ještě před přestávkou ujímá vedení! Jako první se dnes večer na střeleckou listinu zapisuje JOÃO PEDRO, který po Ramajově zákroku proti Mitomově střele zachytil odražený balón a nasměroval ho přesně za bezmocného strážce amsterdamské svatyně – 1:0!
    42. João PEDRO - 1:0
     
    43
    Domácí i nadále kontrolují hru, drží se na míči a snaží se co nejdříve znovu přejít do ofenzívy.
     
    44
    Groß si vyměňuje míč s van Heckem na středovém kruhu, hosté působí celkem bezradně.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 22:02.
     
    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 5:0. Střely mimo: 4:1. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 4:5.
     
    První poločas byl ve Falmeru poměrně jasnou záležitostí, což jde vyčíst i ze statistického přehledu o příspěvek níže. Brighton takřka celé dějství držel krotký Ajax pod více či méně intenzivním tlakem, který v samotném závěru vyvrcholil gólem Pedra. Zatím to tedy vypadá na poměrně hladký tříbodový zisk pro domácí, ale duel je ještě otevřený. Uvidíme, co přinese druhá část.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam:
    ze hřiště odchází Carlos Borges, přichází Kristian Hlynsson.
     
    46
    Ajax do poločasu nevstoupil vůbec špatně. Z pravé strany hned v první minutě zkusil štěstí Berghuis, jehož střelu zblokoval Milner. Míč pak zachytil Steele.
     
    47
    Další z mnoha soubojů mezi Gaaeiem a Mitomou skončil vítězstvím prvního jmenovaného, který toho druhého donutil míč zahrát za bránu. Ramaj odkopává.
     
    48
    Teď si Gaaei počínal za hranicí pravidel, Brighton po jeho faulu na Gilmoura získává volný kop.
     
    49
    Groß se blýskl krásnou přihrávkou za obranu, ke které se málem dostal Mitoma. Rychlému záložníkovi ovšem pár centimetrů chybělo, balón sjel až k Ramajovi.
     
    50
    Tahirović se dlouhým míčem na vzdálenější stranu pokusil vysunout do útoku Bergwijna, který ale balón hlavou jen vyrazil za postranní čáru.
     
    51
    V posledních momentech je na balónu častěji Ajax, kterému se ale vůbec nedaří přejít do útoku.
     
    53
    Brighton právě vstřelil branku!
    Nádherná akce posílá domácí do dvoubrankového náskoku! Adingra se kousek před vápnem odpoutal od protihráčů a přizvedl míč na nabíhajícího ANSA FATIHO, který proklouzl za obranu jako nůž máslem a lehkým zakončením poslal další balón za Ramaje – 2:0!
    53. Ansu FATI - 2:0
     
    54
    Hráči v černém se pokusili rychle odpovědět, obrana Brightonu je ale i nyní měla přečtené.
     
    55
    Hlynsson v útoku fauloval Milnera, pobyt hostů před Steelem tak aspoň na moment končí.
     
    56
    Fati je evidentně při chuti a chce si rozšířit svůj střelecký účet, jeho další pěkná střela teď zaletěla jen těsně vedle vzdálenější tyče!
     
    57
    Ale pozor, málem jsme viděli kontaktní gól! Berghuis se uvolnil na pravé straně a zakončil za Steeleho, jenže přitom zasáhl jen bližší tyč!
     
    58
    Seagulls dostali hru zpět pod kontrolu a velmi pomalu se nyní přesouvají zpět k Ramajově bráně.
     
    59
    Dění se v posledních momentech přelévá ze strany na stranu, míč čato mění svého majitele.
     
    60
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam:
    ze hřiště odchází Benjamin Tahirović, přichází Branco van den Boomen,
    ze hřiště odchází Steven Berghuis, přichází Mika Godts.
     
    61
    Gaaei si pohlídal dlouhý balón, nepustil k němu Mitomu a poslal ho za sebe na Ramaje.
     
    63
    Ajax operuje vepředu. Godts po souhře s Gaaeim sice pronikl do vápna, domácí ho ale bedlivě střežili a rychle ho vytlačili zpět za hranici šestnáctky.
     
    64
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
    ze hřiště odchází Ansu Fati, přichází Facundo Buonanotte,
    ze hřiště odchází Billy Gilmour, přichází Carlos Baleba.
     
    65
    V posledních přibližně deseti minutách se toho na hřišti moc zajímavého nestalo, domácí zdánlivě přešli spíše do defenzívy a už se nevrhají do útoku.
     
    66
    Mitoma nicméně z rychlé akce vybojoval pro svůj tým roh, Šutalo vystrčil míč za svou svatyni.
     
    67
    Großův přetažený balón od praporku se nataženou nohou pokusil zachránit Dunk, nepříjemná teč se ale nekonala. Míč se odrazil jen o kousíček vedle.
     
    68
    Jiskřičku naděje pro amsterdamský klub se pokusil vykřesat mladý Hlynsson, jehož dalekonosná rána ale šla vysoko nad Steeleho svatyni.
     
    69
    Pedra teď fotbal bolel, van den Boomen mu během souboje o balón nepříjemně přišlápl nohu.
     
    70
    Brighton kombinoval před svatyní Ajaxu a skrze přihrávky se snažil se dostat ke střele, celá akce ale nakonec vede "jen" k dalšímu rohovému kopu.
     
    72
    Duel se zdánlivě už jen dohrává, domácí nyní bez větších komplikací drží míč u středové čáry.
     
    73
    Hostující obrana si pohlídala Buonanotteho, který proti trojnásobné početní přesile neměl šanci udržet míč.
     
    75
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
    ze hřiště odchází João Pedro, přichází Evan Ferguson.
     
    75
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam:
    ze hřiště odchází Brian Brobbey, přichází Chuba Akpom,
    ze hřiště odchází Steven Bergwijn, přichází Silvano Vos.
     
    76
    Brightonu by vítězství už odpáral asi jen zázrak, Ajax působí naprosto neškodným dojmem. Domácí defenzíva kontroluje míč na své polovině.
     
    77
    Gaaei je dnes dost možná nejlepším hráčem Ajaxu, už poněkolikáté zvládl zastavit neposedného Mitomu. Tentokrát ho čistě odzbrojil na hranici vápna.
     
    78
    Záchvěv aktivity ze strany Amsterdamských střelu nepřinesl, domácí vhazují u svého vápna.
     
    79
    Pomalu ale jistě míříme do finiše. V ochozech panuje dobrá atmosféra, Brighton naprosto s ledovým klidem míří za svou první výhrou v základní skupině.
     
    80
    Buonanotte prověřil Ramaje rutinní střelou do středu svatyně, gólman se nachytat nenechal.
     
    81
    Milner táhne hru dopředu po pravé straně. Uvidíme, co domácí v závěru utkání ještě vymyslí.
     
    83
    Hráči Ajaxu jsou zralí na ručník, ani se nesnaží se skórem nějak zamávat a v posledních minutách se jen velmi pasivně brání. Pro oko holandského fanouška musí jít o opravdu hodně smutný pohled.
     
    84
    Van den Boomen byl faulován Balebou, hosté získávají volný kop na soupeřově polovině.
     
    85
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
    ze hřiště odchází Jan Paul van Hecke, přichází Adam Webster,
    ze hřiště odchází James Milner, přichází Mahmoud Dahoud.
     
    86
    Steele rozehrál míč na Dunka, Brighton se krátkými přihrávkami pomaličku posouvá dopředu.
     
    87
    Gaaeiho centr z pravé strany nebyl ani trochu přesný, míč zaletěl do hostujícího sektoru za Steelem.
     
    88
    Vysunutý Taylor chtěl potrápit Balebu, který ale v klidu uklidil míč dozadu na svého brankáře.
     
    89
    Gaaei zachytil přihrávku na Mitomu a nastartoval protiútok Ajaxu, který ale jen o pár sekund později ukončil postranní sudí. Odpískán ofsajd.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    90+1
    Ochozy ve Falmeru se vyprazdňují, je hotovo. Brighton kontroluje hru, tři body už mu nic nevezme.
     
    90+2
    Mitoma tentokrát zkusil vyrazit dopředu přes střed hřiště, kde mu ale stopku vystavil van den Boomen.
     
    90+3
    Groß se provinil proti pravidlům a podržel jednoho z protihráčů, hosté naposledy míří vpřed.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 7:0. Střely mimo: 5:5. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 6:11.
     
    Máme hotovo! Cesta Brightonu za třemi body dnes večer byla možná až překvapivě jednoduchá, svěřenci kouče De Zerbiho takřka celý večer trápící se soupeře k ničemu nepustili a díky gólům Pedra s Fatim hravě došli k vítězství. Ajax toho ve svém prvním utkání pod novým trenérem moc nepředvedl, za devadesát minut se mu nepovedlo na Steeleho vyslat jedinou střelu.
     
    Ajax dostane šanci na reparát za dva týdny v odvetě, která se sehraje na jeho půdě. Ještě předtím ale Brighton čekají duely s Fulhamem a Evertonem, zatímco před Amsterdamskými v domácí soutěži stojí hned trio soupeřů: PSV, Volendam a Heerenveen.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Napočtenou někdy příště! (23:03:30)

    Vojtěch Martinek

    Branky: 42. Pedro, 53. Fati (Adingra)

    Karty:   22. Mitoma (BRN), 31. van Hecke (BRN)


    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 7:0. Střely mimo: 5:5. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 6:11.
    Brighton & Hove Albion: Steele – Milner (85. Dahoud), Dunk (C), van Hecke (85. Webster), Veltman – Adingra, Groß, Gilmour (64. Baleba), Mitoma – Fati (64. Buonanotte), Pedro (75. Ferguson).
    Náhradníci: Verbruggen, McGill – Igor, Lallana, Hinshelwood, Duffus.

    Trenér: Roberto De Zerbi.

    Ajax Amsterdam: Ramaj – Gaaei, Šutalo, Hato, Sosa – Tahirović (60. van den Boomen), Berghuis (60. Godts), Taylor – Borges (46. Hlynsson), Brobbey (75. Akpom), Bergwijn (C) (75. Vos).
    Náhradníci: Pasveer, Setford – Salah-Eddine, Medić, Ávila, Gooijer.

    Trenér: Hedwiges Maduro.

    Rozhodčí: Frankowski – Boniek, Winkler (POL).
    bahis siteleri