Los Poháru Billie Jean Kingové (kon.) | Los Davisova poháru (kon.)
konec
Los Davisova poháru

Neděle 26.11.2023, 14:00Losování soutěží
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.
     
    Vítáme vás u losu kvalifikace Davis Cupu 2024. Tato událost předchází samotnému vyvrcholení mužské týmové soutěže v podobě nedělního finále mezi Austrálií a Itálií. Australané s Italy, kteří se to odpoledne rozdají o salátovou mísu, jsou zároveň prvními jistými účastníky finálového turnaje v příští sezoně a kvalifikační boje se jich týkat nebudou.
     
    Kvalifikace se nebude týkat také dalších dvou zemí, které obdrží divoké karty. Jména divokých karet vzejdou pravděpodobně z účastníků letošních základních skupin a play-off Davis Cupu. Jedná se o následujících 14 týmů – Kanada, Španělsko, Chile, Chorvatsko, Česká republika, Finsko, Francie, Velká Británie, Jižní Korea, Nizozemsko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko a Spojené státy.

    Divoké karty by měly být rozděleny těsně před losem.
     
    Další týmy, které se zúčastní únorových kvalifikačních bojů, vzešly ze zářijové baráže. Vítězství v barážových zápasech mezi neúspěšnými z kvalifikace 2023 a postupujícími z play-off World Group I slavily týmy Německa, Kazachstánu, Belgie, Argentiny, Ukrajiny, Maďarska, Izraelu, Portugalska, Slovenska, Peru, Tchaj-wanu a Brazílie.
     
    Ceremoniál byl zahájen.
     
    Společně s Davidem Haggertym, prezidentem ITF, se losu zúčastní také turnajový ředitel Davis Cupu Feliciano Lopez.
     
    Španělská Málaga bude hostit také příští rok finálový turnaj Davis Cupu. Tolik žádaná změna dějiště, o které hovořil například Novak Djokovič, se tedy nestane skutečností.
     
    „Davis Cup je skvělá soutěž a Málaga je výborné dějiště pro finálový turnaj. Včerejší semifinále Srbska s Itálií s Novakem Djokovičem bylo vzrušující a pro mě osobně to byly nejlepší zápasy tohoto ročníku,“ řekl Feliciano Lopez před začátkem losu.
     
    „V Davis Cupu jde především o to, že reprezentujete svou zemi. A pak jsou tu lidé, kteří vás podporují a jezdí vám fandit. O tom Davis Cup a v tom je výjimečný,“ pokračoval Feliciano Lopez, kterého na pódiu doplnil Mark Woodforde, ředitel Davis Cup Comitee. Ten pro los nakonec nahradil Davida Haggertyho a bude dolosovávat dějiště kvalifikačních zápasů, pokud to bude nutné.
     
    Příští rok se pořádají olympijské hry v Paříži a Woodforde poznamenává, že Davis Cup je k možnosti reprezentovat svou zemi pod pěti kruhy velmi důležitý. Právě skrz něj se mohou tenisté na olympiádu kvalifikovat.
     
    Zatímco odpoledne vyvrcholí Davis Cup 2023, následující minuty budou patřit už ročníku 2024. Jednat se bude o los únorové kvalifikace.
     
    Velká Británie a Španělsko jsou držiteli divokých karet!
     
    Nasazené týmy pro kvalifikaci Davis Cupu jsou – Kanada, Srbsko, Chorvatsko, Německo, Nizozemsko, Česká republika jako šestá v pořadí, Spojené státy, Finsko, Francie, Kazachstán, Švédsko a Chile.
     
    K těmto týmům nyní budou nalosovaných dvanáct nenasazených týmů. Losovat bude Feliciano Lopez.
     
    První nasazená je Kanada. Jejím soupeřem bude v únorové kvalifikaci Jižní Korea. Hrát se bude v Kanadě, o čemž rozhodl los.
     
    Druzí nasazení jsou Srbové. Ti budou hrát proti Slovensku na domácí půdě.
     
    Chorvatsko jako třetí nasazený tým kvalifikace narazí na Belgii. Hrát se bude v Chorvatsku.
     
    Čtvrtí nasazení Němci vyfasovali Maďarsko, kam se budou muset pro únorovou kvalifikaci vypravit. První nasazený tým, který nebude hrát doma.
     
    Páté nasazené Nizozemsko bude hrát doma proti Švýcarsku.
     
    A nyní česté nasazené Česko! To si zahraje proti Izraeli na domácí půdě. Čeští fanoušci se tedy mohou v únoru těšit na domácí zápasy.
     
    Spojené státy budou hrát proti Ukrajině. Sedmí nasazení budou muset cestovat na neutrální půdu, jelikož na Ukrajině probíhá válka a nemůže zápas hostit.
     
    Finsko, senzace letošního Davis Cupu, bude v kvalifikaci hostit Portugalsko. Tohoto soupeře letos v kvalifikaci porazili Češi.
     
    Francie se utká s Tchaj-wanem. Devátí nasazení budou muset cestovat do Tchaj-wanu.
     
    Desátí nasazení Kazachstánci vyfasovali Argentinu. A aby toho nebylo málo, bude se hrát na horké argentinské půdě.
     
    Předposlední nasazení Švédové si zahrajou s Brazílií. Zápas bude hostit jihoamerická země.
     
    Poslední dvojicí bude dvanácté nasazené Chile s Peru. Jihoamerické derby.
     
    Kvalifikace se bude hrát buď 2. a 3. února, nebo 3. a 4. února 2024.
     
    Los skončil.
     
    Španělská Málaga, kde se odpoledne bude hrát finále letošního Davis Cupu, ještě před vyvrcholením mužské týmové soutěže hostila los kvalifikace Davisova poháru pro rok 2024. Součástí losu byl i český daviscupový tým, jenž byl určen jako šestý nasazený a dočkal se pro únorovou kvalifikaci velmi příjemného soupeře. Do České republiky přicestuje Izrael.

    Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila, kteří letos úspěšně prošli kvalifikací přes Portugalsko, v září zvládli bez jediné porážky základní skupinu proti Španělsku, Srbsku a Jižní Koreji a postoupili do čtvrtfinále, v němž nestačili až na Australany, si v únoru zahrají před domácím publikem. Rozhodl o tom nedělní los Davis Cupu, který přisoudil českému týmu Izrael.

    Proti Izraeli si Češi zahráli už loni v září barážové utkání a na půdě soupeře tehdy zvítězili 3:1 na zápasy. V utkání tehdy dokázali Jiří Lehečka s Tomášem Macháčem rozhodnout o vítězství ve třech singlech a padli pouze v deblovém klání.

    Během losu bylo také oznámeno, že finálový turnaj Davis Cupu 2024 se bude hrát opět v Málaze. Jistými účastníky základních skupin pak jsou finalisté letošního ročníku Australané a Italové, divoké karty obdrželo Španělsko a Velká Británie.
     
    Los kvalifikace Davis Cupu 2024
    Kanada (1) – Jižní Korea
    Srbsko (2) – Slovensko
    Chorvatsko (3) – Belgie
    Maďarsko – Německo (4)
    Nizozemsko (5) – Švýcarsko
    Česko (6) – Izrael
    Ukrajina – USA (7)
    Finsko (8) – Portugalsko
    Tchaj-wan – Francie (9)
    Argentina – Kazachstán (10)
    Švédsko (11) – Brazílie
    Chile (12) – Peru (14:38:35)

    Jan Vojkůvka

    bahis siteleri