Bournemouth – Luton 1:1 (nedohr.) | Chelsea – Sheffield Utd. 2:0 (kon.) | Manchester City – Crystal Palace 2:2 (kon.)
Newcastle – Fulham 3:0 (kon.) | Burnley – Everton 0:2 (kon.)
konec
Manchester City
2:2 (1:0)
Crystal Palace FC
Sobota 16.12.2023, 16:00 • Etihad Stadium, Manchester • Anglická Premier League • 17. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Manchester City

    Anglický hegemon posledních sezón letos zatím neprožívá tak vydařený ročník. Po šestnácti duelech má Guardiolův celek na kontě třicet tři bodů a patří mu čtvrtá pozice ligové tabulky. Na vedoucí Liverpool ztrácí už čtyři body. V týdnu ale zvítězil na půdě Crvene Zvezdy Bělehrad a pojistil si první místo ve skupině Ligy mistrů. Před týdnem v Premier League zvítězil na hřišti Lutonu, čímž zlomil nepříznivou sérii remíz.
     
    Úvodní sestavy:

    Manchester City: Ederson – Walker, Dias, Aké, Gvardiol – Rodri, Lewis – B. Silva, Foden, Grealish – J. Álvarez.
    Náhradníci: Ortega – Bobb, Akanji, Kovačić, Gómez, Nunes, Stones, K. Phillips.

    Crystal Palace FC: Henderson – Ward, J. Andersen, Guéhi, Mitchell – Riedewald, C. Richards – Olise, Schlupp, Clyne – Mateta.
    Náhradníci: Matthews – Ahamada, Eze, Ebiowei, França, Ozoh, Ola-Adebomi, Tomkins.
     
    Oba týmy už nastupují na hrací plochu. Domácí budou hrát v modrém, zatímco hosté obléknou červenomodrou sadu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hostující celek obstaral výkop do prvního poločasu dnešního souboje. Dokáže favorita na jeho hřišti obrat o body?
     
    2
    Grealish dostal přihrávku na polovinu soupeře, jenže si nepotykal se zpracováním a byl lapen v ofsajdové pasti.
     
    3
    Andersen nakopl míč na polovinu Manchesteru City, nicméně sprinterský souboj s Matetou zvládl domácí obránce Nathan Aké.
     
    4
    Días potáhl míč na polovinu londýnského celku, jenže přenesení na levou stranu se mu vůbec nepovedlo. Crystal Palace od úvodu brání v pevném bloku.
     
    5
    Gvardiol se hnal za obloučkem na levou stranu hřiště, jenže ani tentokrát nebylo vše v souladu s pravidly. Rozehrávat bude Crystal Palace.
     
    6
    První obrovská šance domácích! Julián Álvarez si naběhl na povedený centr z pravé strany, ale jeho hlavičku hostující brankář vyrazil na roh!
     
    7
    Po následném rohovém kopu se do zakončení dostal Rodri, který pálil vnějším nártem, ale trefil jen clonícího obránce. Bude z toho jen další rohový kop.
     
    8
    Sudí nyní musel uklidnit obránce Crystal Palace a Fodena, neboť se dostali do menší slovní výměny názorů. Vše se obešlo bez žluté karty.
     
    9
    Kyle Walker poslal přihrávku na pravou stranu, odkud přiletěl centr na malé vápno, ale jeden z obránců Crystal Palace míč odvrátil zády.
     
    10
    Úvodních deset minut dnešního souboje podle očekávání patří domácímu celku. Hráči Manchesteru City dostávají soupeře pod tlak.
     
    11
    Bernardo Silva zpětnou přihrávkou vybídl k zakončení Díase, který se bez váhání opřel do míče, ale jeho tvrdá rána prolétla nad břevnem hostující branky.
     
    12
    Clyne potáhl míč vpřed po pravé straně a snažil se jej poslat na rozběhnutého Oliseho. Domácí zadák Gvardiol mu ale vystavil stopku.
     
    13
    Výborné krytí míče předvedl na vlastní polovině Schlupp, jehož poslal k zemi nedovoleným způsobem Bernardo Silva. Sudí ihned přerušil hru.
     
    14
    Nathan Aké diriguje rozehrávku Manchesteru City na vlastní polovině. Nikdo v modrém dresu rozehrávku favorizovaného celku neatakuje.
     
    15
    Gvardiol podpořil ofenzivu domácích náběhem po levé straně hřiště, jenže zpětnou přihrávkou nenašel nikoho ze spoluhráčů.
     
    16
    Henderson nyní rozhodně nespěchal s uvedením míče do hry, což se vůbec nelíbilo domácím fanouškům, kteří jej za zdržování odměnili pískotem.
     
    17
    Nákop na pravé křídlo měl směřovat na Oliseho, jenže Gvardiol měl k balónu o několik metrů blíže. Manchester City může rozjet další útok.
     
    17
    Další obrovská šance Manchesteru City! Střílený centr na malé vápno trefil Rodri, jenže od Mitchella se míč odrazil těsně vedle zadní tyče!
     
    18
    Crystal Palace si následně poradilo i s kopem od rohového praporku. Tlak Manchesteru City v posledních minutách ještě zesílil.
     
    19
    Walker dostal přihrávku na pravou stranu, nicméně stříleným přízemním centrem trefil hned prvního hráče v červenomodrém dresu.
     
    20
    Schlupp si nechtěl přidělávat práci v defenzivě a nekompromisně odkopl míč za půlící čáru. Na branku Crystal Palace se valí jeden útok za druhým.
     
    21
    Aké se jako stoper vysunul až na hranici velkého vápna soupeře. Domácí celek soupeře svírá v kleštích.
     
    22
    Kyle Walker nepřesným přenesením hry daroval míč fotbalistům Crystal Palace. Defenziva londýnského celku pokračuje v urputném výkonu.
     
    23
    Bernardo Silva prošel po pravé straně na hranici velkého vápna, jenže ani on nedokázal adresně odcentrovat.
     
    24
    Grealish si došel pro míč na střed hřiště, dvakrát naznačil kličku, jenže místo průniku zvolil další kombinaci. Domácím chybí moment překvapení.
     
    24
    Manchester City právě vstřelil branku! Nyní už se domácí celek dostává do vedení! Phil Foden na hranici velkého vápna posunul míč na JACKA GREALISHE, který vůbec neváhal a pohotovou přízemní střelou otevřel skóre!
    24. Jack GREALISH - 1:0
     
    25
    Tak pozor! Branku Manchesteru City ještě zkoumá VAR kvůli možnému ofsajdu Grealishe!
     
    27
    Po dlouhém přezkumu branka nakonec platí a Manchester City vede 1:0!
     
    28
    Domácí celek i po vstřelení úvodní branky pokračuje v aktivním pojetí hry. Walker ale na pravé straně pokazil přihrávku.
     
    29
    Většina akcí Manchesteru City jde v prvním poločase přes pravou stranu, kde operuje agilní Kyle Walker. Po dalším dlouhém nákopu střílel Gvardiol, ale Henderson výborně zasáhl!
     
    30
    Je za námi úvodní půlhodina a zatím sledujeme očekávaný průběh utkání. Domácí celek je mnohem aktivnější a soupeře prakticky nepouští za středovou čáru.
     
    31
    Domácí nadále drží míč na kopačkách a hledají si cestičku do zakončení. Obrana Crystal Palace se v první půli rozhodně nenudí.
     
    32
    Henderson musel před napadajícím soupeřem odkopnout míč ven z pokutového území. Osamocený Mateta míč na hrotu udržet nemohl.
     
    33
    Jack Grealish rozehrál na levou stranu, kde kouzlil s míčem Gvardiol. Rozhodčí nakonec odhalil nedovolený zákrok na chorvatského beka.
     
    34
    Po standardní situaci Manchesteru City zakončil hlavou z krkolomné pozice Nathan Aké, nicméně nebezpečí pro svatyni Crystal Palace z toho nebylo.
     
    34
    Střídání v týmu Crystal Palace FC:
    ze hřiště odchází Joel Ward, přichází David Ozoh.
     
    35
    Mateta musel svést další těžkou bitvu s Diasem. Portugalský stoper nedal soupeři šanci a získal pro Manchester City vhazování.
     
    36
    Domácí se opět usadili v blízkosti velkého vápna soupeře. Hráči v modrém mají prakticky 80 % času utkání míč na svých kopačkách.
     
    37
    Gvardiol se v pokutovém území dostal k sraženému centru, pohotově si míč připravil na pravou nohu a jeho tečovaná rána rozvlnila jen boční síť!
     
    39
    Nathan Aké se v první půli často zapojuje do ofenzivy Manchesteru City. Jeho další prostrkávačka skončila v moci defenzivy hostů.
     
    40
    Kyle Walker mohl odcentrovat, jenže místo toho raději našel Bernarda Silvu. Portugalský technik pro změnu rozehrál do zadních řad.
     
    40
    Žlutá karta pro tým Crystal Palace FC (Joachim Andersen).
     
    41
    Po předchozím zákroku Andersena v blízkosti pokutového území zahrávali domácí přímý kop z dobré pozice. Nepovedenou exekuci hostující defenziva odvrátila.
     
    42
    Rodri si připravil míč k zakončení, ale jeho pokus levačkou prosvištěl kolem horního rohu. Hostující gólman by se po míči natahoval marně.
     
    43
    Stopeři Crystal Palace kombinují s míčem na vlastní polovině a snaží se uklidnit dění na trávníku. Po delší době může londýnský celek zaútočit.
     
    43
    Ederson fauloval za hranicí velkého vápna a vyfasoval žlutou kartu.
     
    44
    Hosté ještě orodovali za červenou kartu namísto žluté, nicméně sudí svůj verdikt měnit nebude.
     
    45
    Londýnský celek měl k dispozici rozehrávku přímého kopu z výborné pozice. Exekuce se chopil Michael Olise, ale jeho pokus prolétl kousek nad břevnem!
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje 5 minut.
     
    45+2
    Domácí i v nastavení pokračují v kombinaci kolem velkého vápna Crystal Palace. Hosté mohou být rádi, že dosud inkasovali jen jednou.
     
    45+3
    Bernardo Silva dostal prostor na pravé straně, odkud hledal Jacka Grealishe, jehož pohyb si defenziva hostující celku pohlídala.
     
    45+5
    První poločas skončil.
     
    První poločas končí! Po úvodní pětačtyřicetiminutovce může být spokojenější domácí Manchester City. V 6. minutě měl první šanci Julián Álvarez, ale Henderson jeho hlavičku vyrazil. V 17. minutě vypálil Rodri, jehož ránu Mitchell srazil těsně vedle. Do vedení se domácí dostali ve 24. minutě přesným zásahem Jacka Grealishe. Ve 29. minutě pak zahodil šanci Gvardiol a o necelých deset minut později znovu chorvatský obránce nepropálil Hendersona. Hosté měli jedinou šanci v první půli v samotném závěru, ale Olise z přímého kopu minul branku.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí Manchester City obstaral výkop do druhého poločasu dnešního souboje. Ani jeden z trenérů během poločasové přestávky nestřídal.
     
    47
    Domácí celek se znovu usadil na polovině soupeře, nicméně kombinace se zatím odehrává daleko od pokutového území.
     
    48
    Ederson se musel zapojit do rozehrávky Manchesteru City. Nikdo v dresu Crystal Palace zatím rozehrávku favorita neatakuje.
     
    49
    Rodri byl skvěle bráněn Olisem a nedostal se k míči. Hráči londýnského celku umí v zadních řadách v pravou chvíli pořádně přitvrdit.
     
    50
    Ederson si dal pozor na další centr a schoval míč do rukavic. Ve vápně byl navíc jediný hráč Crystal Palace proti přesile hráčů Cityzens.
     
    51
    Aké roztáhl hru na pravou stranu, kam si nabíhal Bernardo Silva, jenže před krajním zadákem Manchesteru City obránce hostů odehrál míč skluzem.
     
    52
    Jack Grealish si pohybem řekl o přihrávku za obranu Crystal Palace, nicméně nedokázal najít někoho v pohybu. City ale zůstávají u míče.
     
    53
    Jack Grealish zůstává po jednom ze soubojů ležet na trávníku a drží se za pravý kotník. Uvidíme, zda bude schopen nadále pokračovat.
     
    53
    Domácí po standardní situaci dopravili míč do sítě, ale praporek asistenta rozhodčího vyletěl nad hlavu!
     
    54
    VAR prozkoumal situaci velmi rychle a branka skutečně neplatí. Guardiola s verdiktem rozhodčích není spokojený.
     
    55
    Manchester City právě vstřelil branku! Manchester City bleskově přidává odpověď! RICO LEWIS dostal přihrávku do vápna, převzal si míč a pohotovou ránou odrazem o zem rozvlnil síť!
     
    56
    Také tento zásah Manchesteru City zkoumal VAR, nicméně branka platí a Guardiolův výběr vede o dvě branky!
     
    58
    Rodri přenesl hru na pravou stranu, kde míč dohnal Bernardo Silva, jenže následný centr nevybídl k zakončení nikoho ve světle modrém dresu.
     
    59
    Bernardo Silva si celou akci zopakoval ještě jednou, nicméně jeho další centr srazila defenziva Crystal Palace na rohový kop.
     
    60
    Je za námi hodina hry a domácí Manchester City zatím s přehledem kráčí za povinným vítězstvím nad londýnským celkem.
     
    61
    Hosté měli k dispozici standardní situaci na polovině soupeře. Olise odcentroval na hranici vápna, kde zasáhla defenziva.
     
    62
    Tyrick Mitchell si řekl o přihrávku na levou stranu, jenže následně nedokázal odcentrovat do pokutového území. Domácí mohou rozjet další útok.
     
    63
    Kyle Walker neměl dobré zpracování na pravé straně a důrazný Schlupp před ním míč odkopl do zámezí. Vhazovat bude domácí celek.
     
    64
    Bernardo Silva se po nenápadném odrazu opřel do míče zpoza velkého vápna, ale jeho technickou ránu Henderson vyškrábl mimo tři tyče!
     
    65
    Manchester City zahrával rohový kop. Centrovaný míč přiletěl na zadní tyč, odkud míč do bezpečí přizvedl jeden z obránců.
     
    66
    Lewis diriguje rozehrávku Manchesteru City na polovině soupeře. Mladík v dresu domácího mužstva v posledních dnech prožívá výborné období.
     
    68
    Lewis se z hranice šestnáctky položil do odraženého míče, ale trefil prvního soupeře v červenomodrém dresu.
     
    69
    Guardila zatím stále nesáhl do základní sestavy. Henderson nakopl míč na polovinu Manchesteru City, kde v souboji uspěl Rodri.
     
    70
    Do konce utkání zbývá posledních dvacet minut a domácí Manchester City s přehledem kráčí za ziskem tří bodů. Dočasně se tak může posunout na druhé místo.
     
    71
    Bernardo Silva z pravé strany prošel na hranici šestnáctky, jenže zpětnou přihrávkou nevybídl nikoho ze spoluhráčů k zakončení.
     
    73
    Domácí mohli jít do protiútoku, jenže Bernardo Silva si nepotykal se zpracováním a míč mu uskočil k Schluppovi.
     
    74
    Po delší době se Crystal Palace dostal na polovinu soupeře, nicméně kombinace je zatím hodně kostrbatá. Pro faul si ale došel Olise.
     
    75
    Aké si pohlídal kolmici směřující za obranu Manchesteru City a bez problémů uklidnil rozehrávku. Domácí celek už spíše šetří síly.
     
    76
    Crystal Palace právě vstřelil branku! Tak pozor! Hostující celek se dočkal snížení! JEAN-PHILIPPE MATETA si naběhl na malé vápno, kam přiletěla prudká přihrávka z kopačky Schluppa, a bez problémů doklepl míč do prázdné branky!
     
    78
    Domácí celek se ihned po obdržení branky usadil na polovině soupeře a hledá si cestičku do pokutového území. Místo klidného závěru se Guardiolův celek musí koncentrovat.
     
    79
    Kyle Walker dostal přihrávku na pravou stranu, nicméně místo centru raději rozehrál na Diase. Ofenzivní hvězdy Manchesteru City jsou dobře pokryté.
     
    80
    Domácí nadále kombinují na polovině soupeře, ale vůbec se nedostávají do zakončení. Poslední minuty nejsou příliš zábavné.
     
    81
    Střídání v týmu Crystal Palace FC:
    ze hřiště odchází Jaïro Riedewald, přichází Naouirou Ahamada,
    ze hřiště odchází Jeff Schlupp, přichází Matheus França.
     
    82
    Gvardiol si výborně pokryl Matheuse Francu a pomohl si rozehrávkou na stopery. Manchester City už opět sviští vpřed.
     
    83
    Nathan Aké rozehrál na levou stranu, kde byl Joško Gvardiol, jenže ani tentokrát si netroufl na průnik vpřed.
     
    84
    Jack Grealish byl pozdě u míče na levé straně a nedokázal jej udržet před důrazným soupeřem. Domácí soupeře nepouští za půlící čáru.
     
    85
    Marc Guéhi rozehrál na levou stranu, ale Walker se skvěle vrátil na hranici velkého vápna a hlavou zahrál do rukavic připraveného gólmana.
     
    86
    Nathan Aké si před napadajícím Olisem skvěle zasekl míč a přenesl hru na pravou stranu. Manchester City se v posledních minutách do zakončení úplně netlačí.
     
    87
    Dias si před napadajícím Matetou musel pomoci malou domů. Defenziva Manchesteru City nyní rozhodně nespěchala s přenesením hry vpřed.
     
    88
    Pojistku na vítězství domácího celku mohl přidat Bernardo Silva, který si míč navedl na levačku, ale obstřelem nechal vyniknout Hendersona!
     
    89
    Foden si výborně pokryl míč na polovině hrací plochy a Naouirou Ahamada jej zastavil jen za cenu nedovoleného zákroku.
     
    90
    Nathan Aké uklidnil rozehrávku Manchesteru City na vlastní polovině. Vypadá to, že domácí celek už chce dohrát utkání za současného stavu.
     
    90+1
    Střídání v týmu Crystal Palace FC:
    ze hřiště odchází Nathaniel Clyne, přichází Eberechi Eze.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje 4 minuty.
     
    90+2
    Bernardo Silva se hnal za nákopem na pravou stranu, nicméně nedokázal míč dohnat na hrací ploše. Crystal Palace stále živí naději na bodový zisk.
     
    90+3
    Julián Álvarez výborně potáhl míč na polovinu hřiště, jenže neměl podporu spoluhráčů a musel celou akci zbrzdit.
     
    90+3
    Pokutový kop pro Crystal Palace! Foden nakopl Matetu a sudí neváhal!
     
    90+4
    Situaci ještě zkoumal VAR, který penaltu potvrdil. Míč si staví Olise.
     
    90+4
    Crystal Palace právě vstřelil branku! Je vyrovnáno! MICHAEL OLISE si počkal na pohyb Edersona a bez problémů uklidil míč do dolního rohu branky!
    90+4. Michael OLISE - 2:2
     
    90+6
    Střídání v týmu Manchester City:
    ze hřiště odchází Rico Lewis, přichází John Stones.
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    Manchester City ztratil prakticky vyhrané utkání a remizuje s Crystal Palace 2:2. Poprvé od nástupu trenéra Guardioly tak ztratil body ve třetím domácím ligovém zápase v řadě.
    Do vedení se domácí po dvou nevyužitých šancích dostali ve 24. minutě přesným zásahem Jacka Grealishe. Dvakrát mohl zvýšit Gvardiol, zato hHosté měli jedinou šanci první půle v samotném závěru, kdy Olise z přímého kopu minul.
    Deset minut po změně stran navýšil vedení Lewis, čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem však snížil Mateta. V nastavení navíc stejného hráče zbytečně fauloval ve vápně Foden a z pokutového kopu vystřelil londýnskému celku bod Olise.
     
    Držení míče: 74 % : 26 %.
    Střely na branku: 9:2. Střely mimo: 10:3. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 11:9. (18:01:53)

    Tomáš Kubečka

    Branky: 24. Grealish (Foden), 55. Lewis – 76. Mateta (Schlupp), 90+4. Olise (pen.)

    Karty:   43. Ederson (MAC) – 40. J. Andersen (CRP)


    Držení míče: 74 % : 26 %.
    Střely na branku: 9:2. Střely mimo: 10:3. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 11:9.
    Manchester City: Ederson – Walker, Dias, Aké, Gvardiol – Rodri, Lewis (90+6. Stones) – B. Silva, Foden, Grealish – J. Álvarez.
    Náhradníci: Ortega – Bobb, Akanji, Kovačić, Gómez, Nunes, K. Phillips.

    Crystal Palace FC: Henderson – Ward (34. Ozoh), J. Andersen, Guéhi, Mitchell – Riedewald (81. Ahamada), C. Richards – Olise, Schlupp (81. França), Clyne (90+1. Eze) – Mateta.
    Náhradníci: Matthews – Ebiowei, Ola-Adebomi, Tomkins.
    bahis siteleri