TK po jednání výkonného výboru FAČR (kon.)
konec
Tisková konference po jednání výkonného výboru FAČR

Čtvrtek 04.01.2024, 12:30Tiskové konference
     
    Novým trenérem reprezentace je Ivan Hašek. Prvním asistentem bude Jaroslav Köstl, který končí ve Slavii. Druhým asistentem bude Jaroslav Veselý z Bohemians, který bude v klubu pokračovat nadále. Trenérem brankářů bude Radek Černý a vedoucím mužstva Michal Černý. (13:13:46)
     
    Tisková konference skončila.
     
    Jak to bude s manažerem reprezentace?
    Petr Fouse: VV pověřil pracovní skupinu hledáním manažera. Dokud nebudeme mít konečný výstup, tak o jménech nebudeme spekulovat. Nechceme to protahovat a budeme na tom intenzivně pracovat. Chceme, aby to bylo velké jméno. Musí ale znát i agendu a být pracovitý a disciplinovaný. Do konce ledna chceme tu funkci obsadit.
     
    Ivan Hašek: Statistiku neobelžete. Když jsem začínal ve Francii, tak jsem měl ke každému týmu štos papírů. Statistiky neobelžete. Datové analýzy přinesou to nejdůležitější. Máme i analytický úsek, který bude rozšířen.
     
    Jak plánujete s reprezentací zacházet z čistě fotbalového hlediska?
    Ivan Hašek: Ještě nemám veškerá data. Chtěli bychom mít nějakou databázi, aby zde byly připravené materiály i pro trenéry v budoucnu. Potkám se s Jardou Šilhavým. Máme si co říct.
     
    Jste připraven na tlak okolo reprezentace?
    Ivan Hašek: Díky rodině jsem připravený. Mám terč na zádech, je to trochu masochismus.
     
    Ivan Hašek: Co se týče realizačního týmu, jednáme stále s dalšími členy. S Jaroslavem Veselým si spolupráci za půl roku vyhodnotíme. Vím, že se o něj můžu opřít, a proto jsem rád, že tady bude.
     
    Ivan Hašek: Chceme hrát moderní fotbal, který se přizpůsobí hráčům, které budeme mít k dispozici. Uděláme maximum pro to, abychom se připravili na každý zápas. Chceme hrát atraktivně s moderními prvky, které vidíme u Slavie, Sparty nebo Plzně.
     
    Ivan Hašek: Beru to jako obrovskou výzvu. Kdybych si nevěřil, tak tady nejsem. Pokud budeme táhnout za jeden provaz, můžeme dosáhnout úspěchu.
     
    S jakou koncepcí vás výkonný výbor zvolil?
    Petr Fousek: Koncepčnost spočívá v dlouhodobém horizontu. Český fotbal má ohromný potenciál, který možná sami ani někdy nevnímáme. Pro stromy nevidíme les, ale mohu vás ujistit, že český fotbal má zvuk. Chceme využít tento potenciál.
    Nechtěli jsme trenéra pouze na Euro, i když po něm některé věci vyhodnotíme. Chceme uspět v Lize národů a v kvalifikaci na MS. O kvalitách trenérů a hráčů jsme přesvědčení.
    Ivan Hašek: Aby mohla být nějaká koncepce, tak je důležité mít smlouvu na delší čas. To pro mě bylo důležité. Nejlepší by byla smlouva na čtyřletý cyklus mezi mistrovstvími světa. Byl jsem dvacet let v arabském světě. Nebyl bych tam, kdybych nebyl úspěšný. Byl jsem v nejúspěšnějším a nejlepším klubu v celé Asii. Cením si toho, že tam mám pořád nějaké renomé.
     
    V týmu byly vztahové problémy. Bude to hlavní úkol?
    Ivan Hašek: Je to jeden z našich prvních úkolů, dát hráče dohromady. Týmovost má být naše nejsilnější stránka. Kázeň a disciplína chyběla a bude hodně důležitá, bez toho se nedá uspět.
     
    Co pro vás znamenalo odmítnutí Pavla Nedvěda?
    Ivan Hašek: Když jsem se dozvěděl, že by o to místo stál, tak jsem byl nadšený. Několikrát jsme spolu seděli a už jsem byl přesvědčený, že do toho půjde. Jak ho znám, je perfekcionista a dělal by to naplno, ale právě proto, že ještě není v Čechách na trvalo to zřejmě odmítl.
     
    Byl jste nabídkou překvapený?
    Hrany se otupily. Zvítězil rozum, zvítězil fotbal a sportovní stránka.
     
    Na základě čeho jste vybral Jaroslava Köstla a další členy týmu?
    Když jsem se podíval na asistenty, tak jsem chtěl toho nejlepšího. O Jardovi jsem přesvědčený. Na jeho věk je obrovsky zkušený a velice si rozumíme.
     
    Antonín Barák nebyl v nominacích. Jaká bude jeho pozice?
    Je to na něm, šanci být v reprezentaci budou mít všichni. Dveře má otevřené a na prvním místě bude výkonnost.
     
    Jaké máte plány s hříšníky z Olomouce?
    Byl to malér jako hrom a obrovská chyba. Nejdříve bych si ale potřeboval promluvit s těmito hráči. Byla to ale kardinální chyba.
     
    Jaké budou vaše první kroky?
    Zítra se sejdeme s lidmi z realizačního týmu. V neděli odjíždíme do Hamburku a budeme jezdit po zahraničí sledovat hráče, mluvit s nimi. Jedním z prvních bude samozřejmě kapitán.
     
    Nyní se začínají ptát novináři.

    Marek Janoš

    bahis siteleri