TK po jednání výkonného výboru FAČR (kon.)
konec
Tisková konference po jednání výkonného výboru FAČR

Čtvrtek 04.01.2024, 12:30Tiskové konference
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:30.
     
    Výkonný výbor FAČR svolal tiskovou konferenci po jednání svého výkonného výboru. Očekává se, že tématem konference bude oznámení nového trenéra fotbalové reprezentace. Podle zdrojů isport.cz či sport.cz byl zvolen Ivan Hašek.
     
    Ivan Hašek je bývalý hráč Sparty, Štrasburku a japonských klubů Hirošima a Čiba. Jako trenér vedl kromě české reprezentace (2009) také Spartu, Štrasburk, Saint-Étienne a řadu klubů z arabského poloostrova včetně Al-Ahli (Spojené arabské emiráty) či Al Hilál (Saúdská Arábie).
     
    Tisková konference začíná a před novináři již sedí předseda asociace Petr Fousek, trenér Ivan Hašek a tiskový mluvčí Petr Šedivý.
     
    Petr Fousek: Jsem rád, že jsme dnes jednomyslně zvolili hlavním trenérem reprezentace Ivana Haška. Jsem za to rád a gratuluji mu. Na výkonném výboru v Olomouci jsme v listopadu ustavili pracovní skupinu. V listopadu a prosinci jsme se věnovali našemu úkolu, tedy připravit pro výkonný výbor návrh pro jmenování trenéra a užší realizační tým.
     
    Petr Fousek: Je to standardní nástroj. Byl jsem členem takové skupiny už, když se vybíral trenér Brückner, který byl následně velmi úspěšný.
     
    Petr Fousek: Vybírali jsme ze čtyř okruhů. První variantou byl trenér cizinec, ale tuto variantu jsme zavrhli. Chtěli jsme se vydat českou cestou, protože českou reprezentaci doteď vedli vždy čeští trenéři. Druhým faktorem je také ekonomika. Sami jsme nikoho ze zahraničí neoslovili, ale někteří trenéři se nám přímo nebo nepřímo ozvali sami.
     
    Petr Fousek: Pak jsou trenéři, které máme pod smlouvou ve FAČR jako je třeba Jan Suchopárek. Toto jsme po zvážení také zavrhli.
     
    Petr Fousek: Další možností byli trenéři pod smlouvou v klubu. Jednali jsme se Slavií a s agentem Jindřicha Trpišovského. Hluboce respektujeme jeho úspěchy, ale jednání vyzněla v to, že Slavia nechce uvolnit trenéra Trpišovského. Zašli jsme na nejzazší možnou mez. Bylo pro to uděláno všechno. U dalších kandidátů jsme tak daleko nezašli.
     
    Petr Fousek: Čtvrtou kategorií byli volní trenéři, mezi které patřil třeba i Vítězslav Lavička. Po pohovorech jsme jednomyslně vybrali Ivana Haška.
     
    Petr Fousek: Vybrali jsme jej na základě lidských zkušeností, hráčských zkušeností i trenérských zkušeností. Má obrovské zkušenosti z reprezentace a dlouho trénoval v zahraničí. Byla to i můj kandidát osobně. Známe se 30 let a v řadě věcí jsme ve shodě.
     
    Petr Fousek: Naplnili jsme cíl, který jsme si dali v listopadu a vyvrátili spekulace, které byly okolo. Mimořádný výbor jsme v prosinci museli zrušit kvůli omluvenkám. Chtěli jsme, aby rozhodnutí bylo jednomyslné a ne nějaké polovičaté.
     
    Petr Fousek: V rámci užšího realizačního týmu bude prvním asistentem Jaroslav Köstl, který končí ve Slavii. Druhým asistentem bude Jaroslav Veselý z Bohemians, který bude v klubu fungovat. Trenérem brankářů bude Radek Černý a vedoucím mužstva bude Michal Černý – dosavadní vedoucí mužstva reprezentace U21.
     
    Petr Fousek: Širší realizační tým bude složen do konce ledna. S tím si hravě poradíme.
     
    Petr Fousek: Pavel Nedvěd nepřijal nabídku manažera reprezentace. Chtěli jsme ho od začátku oslovit. Měl všechny předpoklady funkci zastávat a jednání byla korektní. Nabídli jsme mu nadstandardní podmínky.
     
    Petr Fousek: Zejména se chceme probojovat na MS 2026, to se českému fotbalu dlouho nepovedlo. Smlouva je stanovena do roku 2025 do konce kvalifikace s opcí na baráž a případné mistrovství světa.
     
    Ivan Hašek: Chci poděkovat Jaroslavu Šilhavému a jeho týmu za těch pět let práce, že reprezentaci dovedli na toto místo. Děkuji i výkonnému výboru a klubům, které nám vyšly vstříc při tvorbě realizačního klubu. Pomáhaly nám a věřím, že nám ještě budou pomáhat.
     
    Ivan Hašek: Je pro mě obrovská čest trénovat český nároďák. Je to vrchol kariéry.
     
    Ivan Hašek: Bylo pro mě důležité tu výzvu přijmout. Mám celoživotní sen, že bych chtěl ještě jednou se zúčastnit mistrovství světa. Zažil jsem to jako hráč a rád bych se na to mistrovství probojoval.
     
    Ivan Hašek: Udělám maximum pro to, abychom to dotáhli. Český fotbal dosáhl za poslední období velkých úspěchů. Kluby jsou konkurenceschopné v Evropě, lidi se fotbalem baví. Je náš úkol, abychom lidi bavili. O to se budeme snažit.
     
    Nyní se začínají ptát novináři.
     
    Jaké budou vaše první kroky?
    Zítra se sejdeme s lidmi z realizačního týmu. V neděli odjíždíme do Hamburku a budeme jezdit po zahraničí sledovat hráče, mluvit s nimi. Jedním z prvních bude samozřejmě kapitán.
     
    Jaké máte plány s hříšníky z Olomouce?
    Byl to malér jako hrom a obrovská chyba. Nejdříve bych si ale potřeboval promluvit s těmito hráči. Byla to ale kardinální chyba.
     
    Antonín Barák nebyl v nominacích. Jaká bude jeho pozice?
    Je to na něm, šanci být v reprezentaci budou mít všichni. Dveře má otevřené a na prvním místě bude výkonnost.
     
    Na základě čeho jste vybral Jaroslava Köstla a další členy týmu?
    Když jsem se podíval na asistenty, tak jsem chtěl toho nejlepšího. O Jardovi jsem přesvědčený. Na jeho věk je obrovsky zkušený a velice si rozumíme.
     
    Byl jste nabídkou překvapený?
    Hrany se otupily. Zvítězil rozum, zvítězil fotbal a sportovní stránka.
     
    Co pro vás znamenalo odmítnutí Pavla Nedvěda?
    Ivan Hašek: Když jsem se dozvěděl, že by o to místo stál, tak jsem byl nadšený. Několikrát jsme spolu seděli a už jsem byl přesvědčený, že do toho půjde. Jak ho znám, je perfekcionista a dělal by to naplno, ale právě proto, že ještě není v Čechách na trvalo to zřejmě odmítl.
     
    V týmu byly vztahové problémy. Bude to hlavní úkol?
    Ivan Hašek: Je to jeden z našich prvních úkolů, dát hráče dohromady. Týmovost má být naše nejsilnější stránka. Kázeň a disciplína chyběla a bude hodně důležitá, bez toho se nedá uspět.
     
    S jakou koncepcí vás výkonný výbor zvolil?
    Petr Fousek: Koncepčnost spočívá v dlouhodobém horizontu. Český fotbal má ohromný potenciál, který možná sami ani někdy nevnímáme. Pro stromy nevidíme les, ale mohu vás ujistit, že český fotbal má zvuk. Chceme využít tento potenciál.
    Nechtěli jsme trenéra pouze na Euro, i když po něm některé věci vyhodnotíme. Chceme uspět v Lize národů a v kvalifikaci na MS. O kvalitách trenérů a hráčů jsme přesvědčení.
    Ivan Hašek: Aby mohla být nějaká koncepce, tak je důležité mít smlouvu na delší čas. To pro mě bylo důležité. Nejlepší by byla smlouva na čtyřletý cyklus mezi mistrovstvími světa. Byl jsem dvacet let v arabském světě. Nebyl bych tam, kdybych nebyl úspěšný. Byl jsem v nejúspěšnějším a nejlepším klubu v celé Asii. Cením si toho, že tam mám pořád nějaké renomé.
     
    Ivan Hašek: Beru to jako obrovskou výzvu. Kdybych si nevěřil, tak tady nejsem. Pokud budeme táhnout za jeden provaz, můžeme dosáhnout úspěchu.
     
    Ivan Hašek: Chceme hrát moderní fotbal, který se přizpůsobí hráčům, které budeme mít k dispozici. Uděláme maximum pro to, abychom se připravili na každý zápas. Chceme hrát atraktivně s moderními prvky, které vidíme u Slavie, Sparty nebo Plzně.
     
    Ivan Hašek: Co se týče realizačního týmu, jednáme stále s dalšími členy. S Jaroslavem Veselým si spolupráci za půl roku vyhodnotíme. Vím, že se o něj můžu opřít, a proto jsem rád, že tady bude.
     
    Jste připraven na tlak okolo reprezentace?
    Ivan Hašek: Díky rodině jsem připravený. Mám terč na zádech, je to trochu masochismus.
     
    Jak plánujete s reprezentací zacházet z čistě fotbalového hlediska?
    Ivan Hašek: Ještě nemám veškerá data. Chtěli bychom mít nějakou databázi, aby zde byly připravené materiály i pro trenéry v budoucnu. Potkám se s Jardou Šilhavým. Máme si co říct.
     
    Ivan Hašek: Statistiku neobelžete. Když jsem začínal ve Francii, tak jsem měl ke každému týmu štos papírů. Statistiky neobelžete. Datové analýzy přinesou to nejdůležitější. Máme i analytický úsek, který bude rozšířen.
     
    Jak to bude s manažerem reprezentace?
    Petr Fouse: VV pověřil pracovní skupinu hledáním manažera. Dokud nebudeme mít konečný výstup, tak o jménech nebudeme spekulovat. Nechceme to protahovat a budeme na tom intenzivně pracovat. Chceme, aby to bylo velké jméno. Musí ale znát i agendu a být pracovitý a disciplinovaný. Do konce ledna chceme tu funkci obsadit.
     
    Tisková konference skončila.
     
    Novým trenérem reprezentace je Ivan Hašek. Prvním asistentem bude Jaroslav Köstl, který končí ve Slavii. Druhým asistentem bude Jaroslav Veselý z Bohemians, který bude v klubu pokračovat nadále. Trenérem brankářů bude Radek Černý a vedoucím mužstva Michal Černý. (13:13:46)

    Marek Janoš

    bahis siteleri