Slovinsko – Portugalsko 30:33 (kon.) | Norsko – Nizozemsko 35:32 (kon.) | Dánsko – Švédsko 28:27 (kon.)
konec
Dánsko
28:27 (17:15)
Švédsko
Pátek 19.01.2024, 20:30 • Barclays Arena, Hamburg • Mistrovství Evropy mužů • Skupina 2
Předzápasové kurzy
     
    Dánsko – Švédsko 28:27 (17:15)
    Nejvíce branek: Gidsel 10, M. Hansen 5/3, Lindberg 4/3 – Wanne 9/7, Lagergren 6, Carlsbogård 4. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Sedmimetrové hody: 7/6 – 10/8. Vyloučení: 4:5. Diváci: 13 376. (22:19:51)
     
    Švédsko tak zůstává stále na postupovém druhém místě a o šanci projít do semifinále musí bojovat, hodně napoví již další duel proti Portugalsku.

    Od šlágru pátečního dne se očekávala skvělá házená v parádní kulise, což fanoušci v Hamburku a u obrazovek dostali do puntíku. Bylo mi ctí vás tímto duelem provázet, užívejte víkend a někdy příště se budu u házené těšit znovu na počtenou!
     
    Je jasné, že závěrečné sekvence utkání budou budit ještě velké vášně a bude se to rozebírat všude možně. Situace se však má tak, že Dánsko urvalo nejtěsnější výhru o jednu branku a fakticky si tím zajistilo postup do semifinále!

    Druhý poločas nebyl již tak ofenzivní, naopak začaly oba týmy poměrně kazit a technickými chybami se srážet dolů. Dánové si však drželi těsné vedení, jenže v závěru jim ofenziva odešla. Poslední jejich branka padla v 54. minutě a Švédové mohutně finišovali. V posledním dánském útoku sice Landin z křídla skóroval, přihrávka na něj ale přešvihla povolený limit a dříve uznaný gól se nejen na základě švédské intervence zrušil.

    Tím tak dostali Švédové do posledního útoku za stavu 27:28 a mohli klidně srovnat. Tak se i stalo, ale Wanne přešlápl do brankoviště vedle zakončujícího Bergendahla, z čehož tak rezultuje těsná výhra Dánska!
     
    Konec zápasu. (28:27)
     
    60
    Švédové to zkoušeli bez gólmana na dva pivoty a Gottfridsson protlačil míč na Bergendahla, jenž z pivota zakončil úspěšně. Při zakončení však vyšlápl Wanne do brankoviště a branka nemůže platit! Wow, co tohle bylo za závěr!? (28:27)
     
    60
    Čas je vrácen zpět na 59:43 a Švédové mají na poslední útok právě 17 sekund. K němu si berou logicky ještě oddechový čas! (28:27)
     
    60
    A pozor, skutečně je tomu tak! Rozhodčím utekla jedna přihrávka na Landina, která byla již nad limit těch povolených. Branka tak neplatí a teď se řeší, co s časem a jak postupovat dále! (28:27)
     
    60
    A jde se ještě na video! Na základě švédské intervence se bude zkoumat potenciální přestupek v pasivní hře! (28:27)
     
    60
    Dánové byli už v pasivní hře, poslední přihrávka pro Landina šla již dost možná nad povolený limit nahrávek. Landin z křídla ale uspěl a v Hamburku je hotovo! Švédové však ještě mohutně protestují a rozporují platnost gólu! (28:27)
     
    60
    Landin měl ale podruhé problémy s chytáním přihrávky a Švédové reklamovali vhazování pro ně, domácí ale setrvávají v útoku. (28:27)
     
    60
    Na začátku poslední minuty schytává dvě minuty Darj, nesmyslně držel zezadu Gidsela, i když už byl dávno za ním. Dánům to stačí v poklidu dohrát do gólu! (28:27)
     
    59
    Dánové nedali gól přes pět a čtvrt minuty, závěr oslabení ale vepředu takticky zvládli. Realizační tým si bere time-out, pokud bude další útok proměněn, pak může být klidně hotovo! (28:27)
     
    59
    Jenže Lagergren hned v dalším útoku selhal! Pravá spojka Švédů oběhla vysunutého obránce a ze šestky zakončovala, Nielsen však vytáhl dost možná zlomový zákrok! (28:27)
     
    58
    Pytlick navíc nepřesně zanechal míč pro Landina, hodil mu jej na nohy a Švédové mohou klidně srovnat! (28:27)
     
    58
    Dánsko hraje bez brankáře a snaží se tlačit do faulů na sedmičku, zanedlouho z toho ale bude pasivita. (28:27)
    58
    Snaha ukrást míč domácím nevyšla, naopak z toho vznikl zcela volný prostor na levé spojce pro Wanneho, jenž pohodlně zakončil. (28:27)
     
    57
    Saugstrup schytává navíc dvě minuty poté, co vysvlékl z dresu Darje v souboji na pivotu! (28:26)
     
    57
    Damgaard však na levé spojce vletěl do obránců tak, že je z toho průraz a Švédové mohou snížit! (28:26)
     
    56
    Pytlick už v pádu odhodil míč a Palicka si zapsal úspěšný zákrok, jenže to bylo také s faulem. Proto tak bude Dánsko pokračovat. (28:26)
    56
    Přečíslení na pravé straně vyneslo prostor pro Claara na levé spojce, ten jej přijmul a přes ruku se dokázal prosadit zakončením na bližší tyč. (28:26)
     
    55
    Mohla z toho být další švédská ztráta, když Landin skočil po míči, který zachraňoval Lagergren. Na míči byla ale první hostující spojka, a tak bude Švédům útok pokračovat. (28:25)
     
    55
    Palicka zapsal teprve třetí zákrok v duelu, vytáhl se proti Damgaardovi, jenž zkoušel střílet z devíti metrů. Švédsko vybírá taktéž oddechový čas! (28:25)
    54
    Lagergren však velmi rychle kontroval, odmítl jakékoliv kombinace a z devítky míč napálil na bližší tyč. (28:25)
    54
    Lindberg navíc uspěl i ze třetí sedmičky v duelu a Dánsko vede o čtyři branky! (28:24)
     
    54
    Švédové poté v rychlosti zachybovali, hodili míč Petterssonovi, jenž jej ale chytal už v brankovišti. Další chyba, která může klidně rozhodnout o zápase! (27:24)
    53
    Gidselovi se otevřel prostor na středu a využil jej. I přes kontakt dokázal zakončit, zprvu laciný odhod nakonec skončil v síti! (27:24)
    52
    Na následně nařízenou sedmičku šel místo Wanneho Pellas a proti Nielsenovi uspěl, nic nevymýšlel a zakončil razantní střelou. Dánsko bere oddechový čas! (26:24)
     
    52
    Niclas Kirkelökke nepustil v obraně Claara za sebe a z jeho banálně vypadajícího faulu jsou nakonec dvě minuty. (26:23)
    52
    Tohle Švédsku nevyšlo! Gottfridsson se k přihrávce nenatáhl, místo toho z toho vznikl brejk, který Gidsel zakončil suverénně! (26:23)
     
    51
    Gottfridsson sklepával na Bergendahla do pivota, míč ale i vlivem faulu neprošel. Švédové to tlačí silově, už jsou ale v pasivní hře. (25:23)
     
    51
    Lauge Schmidt pod tlakem zakončil mimo a Švédové šli do otevřené obrany, Bergendahl byl ale zdvojeně zastaven. (25:23)
     
    50
    Gidsel se natlačil jenom do Bergendahla, aby získal faul a čas. Zanedlouho půjdou Dánové do pasivní hry. (25:23)
     
    49
    Wanne však v extrémně důležitém momentu netrefil ze sedmičky ani branku! Tohle může Švédy ještě mrzet. (25:23)
     
    49
    Claar strhl z ničeho pohyb mezi obránce a Saugstrup jej zastavoval zboku, je tak z toho další sedma! (25:23)
    48
    Švédové prakticky nevyužívají křídla a vše hrají jenom mezi krajními spojkami. Lagergren tak i zakončil, vyběhl si na 10 metrů na střed a přesně zakončil. (25:23)
    48
    Pytlick lehce zaváhal, jestli má sehrávat na křídlo, nebo to vzít do proskoku. Nakonec zvolil druhou možnost, náznakem navíc zmátl Petterssona a prostřelil Palicku. (25:22)
     
    47
    A do brejku mohl jít Saugstrup, kterému rozehrál Gidsel, jenže dánský pivot na 11 metrech upadl a bylo po nadějích. Přesto se nějakým způsobem povedlo Dánům míč udržet a budou rozehrávat devítku! (24:22)
     
    47
    Lagergren trefil jenom bloky, následné vhazování bylo hráno tak zmatečně, až o míč Švédové přišli. (24:22)
     
    46
    Švédsko se dostalo již do pasivní hry, znovu to tlačilo přes nahuštěný střed pro Bergendahla, který byl však čistě zastaven. Zbývá poslední nahrávka. (24:22)
    45
    Lindberg si poradil i v druhém případě, Palickovi poslal míč nad vytrčenou ruku. (24:22)
     
    45
    Švédové si nepřebrali pivota a Claar zezadu zakončujícího Möllgaarda zbytečně srazil. Jednak je z toho další sedmička, jednak dvě minuty pro Claara. (23:22)
    44
    Wanne si opět Landina vyřešil, naznačil nalevo a poté, co mu dánská brankářská superstar uhnula, tak poslal míč do volné části kasy. (23:22)
     
    44
    Claar v pasivitě převzal nahrávku na levé spojce a prostě už musel jít do zakončení. Gidsel jej však zastavil v brankovišti a je z toho další trestný hod! (23:21)
     
    43
    Lagergren se tlačil do dvou hráčů a pokoušel si dojít pro sedmičku, bylo to z jeho strany ale příliš okaté a nemělo to moc šanci na úspěch. Místo sedmičky tak je devítka a uklízení hrací plochy. (23:21)
    43
    Gidsel šikovnou zadovkou nechal prostor pro Lindberga, který vzal nabídnutý úhel a vsítil čtvrtý gól Dánů z křídelního postu. (23:21)
    42
    A na to mají Švédové specialistu v podobě Hampuse Wanneho, který skóroval již pošesté z tohoto hodu. (22:21)
     
    42
    Gottfridsson v předchozí hře reklamoval něco s prstem, přesto odmítl střídání, pokračoval nadále a vybojoval pro Švédy sedmičku! (22:20)
    42
    Přesilovku využili Dánové hned v prvním útoku, znovu vznikl prostor na levé straně a nebyla z toho dohrávka do křídla, nýbrž to vzal Pytlick na sebe a na delší tyč zakončil. (22:20)
     
    41
    Darj si stáhl na sebe ze vzduchu zakončujícího Pytlicka a nedovolil mu zakončit tak, jak mělo být v plánu. Darj tak dostává dvě minuty. (21:20)
    40
    Landin šel zkusit své štěstí, po zakončení Wanneho ale platí, že stále nemá v dnešním utkání zapsán zákrok! (21:20)
     
    40
    Švédové to dlouho motali mezi spojkami, až nakonec Carlsbogård proskočil mezi obránci. Ti ho faulovali a je z toho sedmička! (21:19)
     
    39
    Palicka si připsal skvělý zákrok, z levého křídle zakončoval Kirkelökke do horní části branky, švédský gólman s českými kořeny ale zasáhl včas! (21:19)
    39
    Na švédské straně drží prapor Lagergren, naznačil střelu a strhl pohyb na střední spojku, odkud v pádu dokázal dostat míč za Nielsena. (21:19)
    38
    Napodruhé už byl ale Gidsel úspěšnější a hráč berlínských Lišek stále drží Dány v mírném náskoku. (21:18)
     
    38
    Gidsel zkoušel přejít přes přehuštěný střed rusákem, byl ale zastaven a skončilo to nařízením devítky. (20:18)
    37
    A tak se můžeme vrátit zpět k tomuto šlágru. Jonathan Carlsbogård se vyhoupl na devíti metrech a střílel Nielsenovi do nohy, od ní se ale odrazil míč za jeho záda! (20:18)
     
    36
    Omlouvám se za drobný výpadek, na vině byly drobné potíže na mé straně. Dlouhotrvající pálení žáhy si holt vybralo svou daň. (20:17)
    35
    Gól vstřelil tým Švédsko (Jonathan Carlsbogård). (20:17)
    34
    Gól vstřelil tým Dánsko (Rasmus Lauge Schmidt). (20:16)
    34
    Gól vstřelil tým Švédsko (Max Darj). (19:16)
    33
    Gól vstřelil tým Dánsko (Mathias Gidsel). (19:15)
     
    32
    Rychlé výměny míče mezi pravou a střední spojkou, až to na sebe vzal Carlsbogård. Jeho střela ale skončila jenom na tyči, Švédové jsou navíc v pasivitě. (18:15)
    32
    Lindberg si proti Palickovi poradil a ve svých 42 letech to stále v ruce holt má. (18:15)
     
    31
    Gidsel rusákem utáhl obránce a došel si tak hned v prvním útoku druhé půle pro sedmičku! (17:15)
     
    31
    Do druhé půle tak mají výhoz Dánové a trochu protočili sestavu, nechybí v ní například Lauge Schmidt. (17:15)
     
    31
    Začal druhý poločas. (17:15)
     
    Tohle byla totální házená! Výborný, zcela férově a korektně hraný duel, nabídl v první třicítce rovnou 32 branek, když oba týmy měly vysokou úspěšnost zakončení (74 % vs. 65 %). S tím tak souvisí, že se skóre měnilo opravdu velmi často a vedení se tahalo na obě strany. Švédy srazila hluchá, zhruba sedmiminutová pasáž od 20. minuty dále, kdy se nedokázali prosadit a Dánové jim odskočili. Vedení o dva však pro červenobílé barvy nic neznamená.
     
    30
    První poločas skončil. (17:15)
     
    30
    Odskočit do tříbrankového vedení chtěl ještě v posledních sekundách Hansen, ale trefil jenom tyčku švédské branky! (17:15)
    30
    Švédové si zřejmě v posledním svém útoku po faulu na Carlsbogårda vybojovali sedmičku a znovu na ni šel Wanne, opět byl v zakončení neomylný. (17:15)
    30
    Gidsel to ale vzal hned na sebe. Jednoduchý kříž s Pytlickem a střela z deseti metrů do vinglu. (17:14)
    29
    Dlouhá přihrávka od Hansena napříč hřištěm nebyla přesná, vypíchl jí Claar a šel sám na branku. Posléze to pro něj už bylo snadné. (16:14)
     
    29
    Sandell naskočil do zakončení na pravé spojce a zkoušel to přetahem na zadní tyč, Nielsen ale předvedl skvělý zákrok! (16:13)
     
    28
    Saugstrup po souboji na šestce zakončoval v pádu po přistrčení od Darje a očekávala se sedmička, měl však volnou odhodovou ruku a rozhodčí nechali hru pokračovat bez intervence! (16:13)
     
    28
    Time-out tak přichází v závěru poločasu i na dánské straně. (16:13)
    27
    Negativní sérii však ukončil Wanne ze sedmičky, využil toho, že mu Nielsen vykopl nohu a poslal mu míč pod ní. (16:13)
    27
    Gidsel zapsal pátou branku v duelu, snadno cuknul stojícímu Johanssonovi a z osmi metrů propálil Thulina. Švédové čekají na branku skoro osm minut! (16:12)
     
    26
    O to více, když to Jonathan Carlsbogård uspěchal a z levé spojky střílel v záklonu vysoko nad branku! (15:12)
    26
    Jenže také přišla ztráta a rychlý brejk Dánska, který zatáhl nekompromisně Gidsel. Švédové jsou v první krizi utkání! (15:12)
     
    25
    Claar po souboji s Möllgaardem zakončoval v pádu jenom do Nielsena, Mensah ale vzal míč z brankoviště, tudíž hosté v útoku zůstanou. (14:12)
    24
    Sehrávka na levé křídlo Dánům opětovně vyšla, Jakobsen zakončil klepákem o zem a poprvé v utkání vedou domácí o dvě branky! (14:12)
     
    23
    Hned v prvním útoku po time-outu ale Lagergren při překřížení ztratil míč vlastní chybou, a tak jsou na tahu Dánové. (13:12)
     
    23
    V divokém prvním poločase si vybírá norský trenér Švédska, Glenn Solberg oddechový čas. (13:12)
     
    23
    Hansen tentokrát mířil na opačnou stranu než při předchozí sedmičce, opětovně naskočivší Palicka to čekal a zneškodnil střelu světové hvězdy! (13:12)
     
    23
    Podruhé to už Saugstrupovi vyšlo aspoň na sedmičku. Sandell jej chytal zezadu a má to za jednoznačné dvě minuty! (13:12)
     
    22
    A útok skončil neúspěšně. Na tahu byli Dánové, respektive Saugstrup dostal přihrávku do plných, skončilo to tak nařizenou devítkou. (13:12)
     
    21
    Claar neuspěl proti Kirkelökkemu, byla z toho devítka pro švédské barvy. Ty už jsou navíc v pasivní hře. (13:12)
    21
    Na druhé straně uspěl i Hansen, střelou letící necelých 105 km/h vyhnal Palicku velmi rychle z branky. (13:12)
    20
    Gottfridsson navázal na sebe dva obránce, přesto to dokázal silově urvat až na šestku a úspěšně zakončit. (12:12)
    20
    Saugstrup zmátl pohybem obránce a Hansen mu klepákem připravil další palebnou pozici ze šesti metrů, kterou využil. (12:11)
     
    19
    V dalších dvou útocích neuspěl ani jeden tým. Hansen nejprve střelou z devítky trefil tyčku, neuspěl ani Gottfridsson, jenž napálil stojícího Nielsena! První zákrok dánských gólmanů. (11:11)
    18
    Švédové rychle dorovnali ztrátu. Využili laxního návratu Dánů do obrany a Pettersson z pravého křídla překonal Nielsena! (11:11)
    18
    Gól vstřelil tým Dánsko (Mathias Gidsel). (11:10)
    17
    Lagergren se rozhodl jít přes Madsena 1-v-1, utáhl ho rusákem a Landina vyhnal z branky! (10:10)
    17
    Švédsko střídalo gólmana a přišel Palicka, Hansen si jej ale i tak vychutnal zakončením vedle jeho vytrčené ruky. (10:9)
     
    16
    Sedmička přichází i na druhé straně, Lagergren zachraňoval propad obrany, až z toho vznikl faul na zakončujícího Saugstrupa! (9:9)
    16
    Tentokrát si Wanne Landina prvním náznakem posadil, aby mu pak míč poslal pod víko, na začátku druhé části poločasu tak je srovnáno! (9:9)
     
    15
    Lagergren tlačil na obránce, až se nakonec dotlačil proti Möllgaardovi k další sedmičce pro Švédy! (9:8)
    14
    Švédský gólman je necháván svému soupeři tak trochu napospas. Dánové trpělivě počkali, sehráli to do pivota na Saugstrupa, který ze šestky zakončil. (9:8)
     
    14
    A při ní Wanne selhal! Míč točil technicky do vinglu, trefil ale jenom břevno dánské branky! (8:8)
     
    13
    Jonathan Carlsbogård sice poslal míč nad branku, Kirkelökke jej však v zakončení fauloval a je z toho další sedmička! (8:8)
    13
    Ani Dánové ale nezůstali rozhodně pozadu. Gidsel to po jednoduchém kříži vzal nalevo na sebe a podruhé v tomto duelu skóroval. (8:8)
    12
    Pytlick šlajsem z levé spojky Thulina nepřekonal a Švédové mohli jít do otevřené obrany. Carlsbogård udělal dva rychlé kroky na levé spojce a nedal Landinovi šanci! (7:8)
    11
    Pokračující útok tak našel zakončení na pravém křídle a Pettersson zakončil na bližší tyč Landinovy branky! (7:7)
     
    11
    Švédové po dlouhé době neuspěli v útoku, Dánové však také ztratili a hosté hned hnali míč do prázdné branky. Špatná přihrávka na křídelníka však nevedla ke gólu, přesto se Švédům povedlo vybojovat vhazování! (7:6)
    10
    Dánové nic nevymýšleli ani v oslabení, dvakrát si poslali míč mezi spojkami a zakončení zbylo na Hansena, který prostřelil Thulina. (7:6)
    9
    Gottfridsson mohl nahrávat na pravou spojku volnému Lagergrenovi, nakonec to ale vzal na sebe a trefil se do horní části branky. Landin čekal spíše spodek. (6:6)
     
    9
    Nakonec se tak neděje, nutno dodat, že by to bylo velmi přísné vyloučení na červenou. Defenzivní pilíř dánské obrany tak dostává pouze dvě minuty. (6:5)
     
    9
    Lagergren naznačoval přihrávku do lajny, nakonec ale strhl pohyb mezi dva bránící hráče. Přitom došlo k dalšímu zásahu od Möllgaarda do obličeje a rozhodčí jdou na video. Tady to může být dle protokolu i červená karta! (6:5)
    8
    Bergendahl bránil znovu v šestce a byla z toho sedmička pro Dánsko. Tu zakončil úspěšně Hansen a zatím nemají brankáři ani jeden zákrok! (6:5)
    8
    A s ní si poradil Wanne, Landina prostřelil prostorem mezi rukou a nohou. (5:5)
     
    7
    Claar šel odvážně do dvou obránců, kteří před ním couvli jak do šestky, tak jej Möllgaard bral zboku. Proto sedmička pro Švédsko! (5:4)
    7
    Výborné přečíslení v lajně a Pytlick dotahoval míč na levou stranu pro Jakobsena. Ten vzal téměř spojkový úhel a poslal míč Thulinovi do vinglu! (5:4)
     
    7
    Gottfridsson bránil Gidsela na pravé spojce tak, že mu ruce vystřelily do prostoru obličeje a krku. Stejné jako na druhé straně, i tady pro švédskou hvězdu přichází dvojka. (4:4)
     
    6
    Švédové to pak zkusili rychle rozehrát a napálit míč do prázdné branky, skvěle se však vrátil Saugstrup a zabránil páté brance Švédů! (4:4)
    5
    Dánové hráli hned první oslabení bez brankáře a vyneslo jim to branku, Bergendahl nenavázal pohyb Gidsela, který jej tak kličkou na dlouhou ruku obešel a zakončil. (4:4)
    5
    Gottfridsson znovu natáhl pozornost dvou obránců, Möllgaard jej nedokázal přerušit a přišla nahrávka pro Lagergrena, který si ze své pozice už poradil! (3:4)
     
    4
    Na konci čtvrté minuty přichází vyloučení na dánské straně! Pytlick bránil Lagergrena, ruka mu však vystřelila do jeho obličeje, za což tak už míří na střídačku. (3:3)
    4
    Na sedmičku šla dánská legenda, Mikkel Hansen. Míč poslala podél stojné nohy brankáře a za první čtyři minuty padlo rovnou šest branek! (3:3)
     
    4
    Snadnou kombinaci sehrával na levé spojce Pytlick, byl ale faulován obráncem v brankovišti, a tak je z toho sedmička pro Dánsko! (2:3)
    3
    To je start! Gottfridsson navázal na středu dva obránce na sebe a pustil míč napravo do prostoru pro Lagergrena, který proskočil na šestku a překonal Landina. (2:3)
    3
    Střelu Hansena po klasické kličce na střed švédský brankář měl, poté se ale dostal k odraženému míči na pivotu Jensen a bleskově srovnal. (2:2)
    1
    Wanne si skvěle seběhl ze křídla na druhého pivota a počkal si na přihrávku z pravé spojky, z otočky na šesti metrech propálil Landina! (1:2)
    1
    Dánové však odpověděli velmi rychle, sehráli to snadno do pravého křídla, odkud na zadní tyč zavěsil Kirkelökke. (1:1)
    1
    Carlsbogård se s tím moc nepáral. Dostal míč na devět metrů a tvrdou střelou z kroku propálil Landina. (0:1)
     
    1
    Superšlágr pod dozorem českých rozhodčích začíná, úvodní výhoz mají Švédové, jenž na tribunách v přesile určitě nejsou. (0:0)
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    -3
    Úvodní sestavy:

    Dánsko: N. Landin, Nielsen – Kirkelökke, M. Landin, E. Jakobsen, Lauge Schmidt, Jensen, Lindberg, Gidsel, Möllgaard Jensen, Mensah Larsen, M. Hansen, Jorgensen, J. Hansen, Damgaard, Mensing, Hald Jensen, Pytlick, Madsen.
    Trenér: Nikolaj Jacobsen

    Švédsko: Palicka, Thulin, S. Möller – Carlsbogård, Darj, D. Pettersson, Karlsson, Wanne, Claar, Pellas, Lagergren, Gottfridsson, J. Edvardsson, Bergendahl, Sandell, A. Nilsson, Johansson, Wallinius.
    Trenér: Glenn Solberg

    Rozhodčí: Horáček, Novotný.
     
    DÁNSKO
    skupina F: 1. místo, 6 bodů, skóre 100:69, bilance 3-0-0

    Ani Dánové neměli příliš mnoho starostí v utkáních. Proti Česku se museli vypořádat především s obranou našich reprezentantů, která fungovala skvěle, útok už ale tak slavný nebyl a nakonec si obhájci titulu mistrů světa došli pro výhru o devět. Následně porazili o 12 Řecko a jízdu završili výhrou 37:27 nad Portugalskem.

    Roli favorita pak potvrdili i proti Nizozemsku, což však ukázali až ve druhém poločase. Zhruba 40 minut to byl zcela vyrovnaný duel, poté ale přišla série 11:1, po níž to bylo o 11 branek. Výhrou 39:27 tak poskočili Dánové ve skupině na první místo.
     
    ŠVÉDSKO
    skupina E: 1. místo, 6 bodů, skóre 100:74, bilance 3-0-0

    Základní skupina byla pro Švédy tak trochu formalita. Duely s balkánskými soupeři umí být těžké, zvláště když jim dáte, lidově řečeno, čuchnout, jenže tím, že první poločas proti Bosně vyhráli Švédové o sedm, tak bylo hotovo. Po výhře 29:20 dali 42 gólů Gruzii a v bitvě o první místo přetlačili Nizozemsko, jenž trénuje švédská legenda Staffan Olsson.

    Následně si seveřané poradili i se Slovinskem, to bylo již v další fázi. Na překvapivou výhru nad Norskem Slovinci nenavázali, naopak si nechali utéct začátek druhého poločasu, čímž tak bylo rozhodnuto. Výhrou 28:22 pokračují žlutomodří turnajem bez porážky.
     
    Krásný páteční večer při sledování házenkářského superšlágru! Hned druhé kolo play-offové skupiny nabídne střet dvou evropských gigantů, crème de la crème dosavadního průběhu Eura. Utkají se totiž týmy, které toho mají hodně společného, přitom tolik odlišného.

    Těžko i vlastně soudit, kdo je v tomhle střetu favoritem. Na jedné straně stojí Dánsko, hegemon posledních tří světových šampionátů, jenže Euro vyhrálo naposledy v roce 2012. To bylo ještě Mikkelu Hansenovi 25 let a Srbsko mělo na domácím šampionátu životní formu, kterou ve zlato právě tehdy neproměnilo.

    Proti budou stát hráči ze země, kterou od Dánska odděluje mimojiné průliv Kattegat. Obhájci posledního titulu, jenž si vybojovali v budapešťském finále sedmičkou Hampuse Wanneho po čase. Švédsko tím vyhrálo Euro po dlouhých 20 letech a cílí na další triumf.

    Oba týmy ani jednou na letošním šampionátu neprohráli a vítěz bude mít téměř jistou účast v semifinále. Obecně se ale čeká, že ze skupiny postoupí právě tito dva horcí favorité na zlato. Duel začíná v Hamburku ve 20:30, příjemnou zábavu!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.

    Tomáš Kalas

    Dánsko
    # P jméno G/7m 7m ŽK vy ČK
    1 B N. Landin 0/0 0 0
    12 B E. Nielsen 0/0 0 0
    27 LS M. Damgaard 0/0 0 0
    19 PS M. Gidsel 10/0 0 0
    34 P S. Hald Jensen 0/0 0 0
    26 PK J. Hansen 0/0 0 0
    24 LS M. Hansen 5/3 1 0
    7 LK E. Jakobsen 2/0 0 0
    15 P M. Jensen 3/0 0 1
    25 P L. Jorgensen 0/0 0 0
    3 PS N. Kirkelökke 1/0 0 1
    4 LK M. Landin 0/0 0 0
    11 SS R. Lauge Schmidt 1/0 0 0
    18 PK H. Lindberg 4/3 0 0
    45 PS E. Madsen 0/0 0 0
    22 SS M. Mensah Larsen 0/0 0 0
    29 LS H. Mensing 0/0 0 0
    21 LS H. Möllgaard Jensen 0/0 0 1
    43 LS S. Pytlick 2/0 0 1
    Celkem 28/6 1 0 4 0
    Švédsko
    # P jméno G/7m 7m ŽK vy ČK
    30 B S. Möller 0/0 0 0
    12 B A. Palicka 0/0 0 0
    16 B T. Thulin 0/0 0 0
    32 P O. Bergendahl 0/0 0 0
    2 LS J. Carlsbogård 4/0 0 0
    19 SS F. Claar 2/0 0 1
    5 P M. Darj 1/0 0 2
    28 SS J. Edvardsson 0/0 0 0
    24 SS J. Gottfridsson 2/0 0 1
    42 LS E. Johansson 0/0 0 0
    13 PK S. Karlsson 0/0 0 0
    23 PS A. Lagergren 6/0 0 0
    35 P A. Nilsson 0/0 0 0
    22 LK L. Pellas 1/1 0 0
    11 PK D. Pettersson 2/0 0 0
    33 PS L. Sandell 0/0 0 1
    49 LS K. Wallinius 0/0 0 0
    15 LK H. Wanne 9/7 2 0
    Celkem 27/8 2 0 5 0
    Rozhodčí: Horáček, Novotný
    Diváci: 13 376
    bahis siteleri