Tisková konference Mountfieldu HK (kon.)
konec
Tisková konference Mountfieldu HK

Pátek 26.01.2024, 11:00 • Salonek Kotěra, EA Congress Hotel Aldis, Hradec Králové • Tiskové konference
     
    11:33
    Z mé strany je to tak pro páteční dopoledne již vše. Mějte krásný zbytek posledního pracovního dne, užívejte poslední lednový víkend a někdy příště se budu z Hradce, snad již v hokejovějších dobách, těšit na počtenou! (11:33:47)
     
    11:31
    A tím zároveň půlhodinka v salonku Kotěra končí. Nejvýraznější otázky v rámci případu Graema McCormacka tak byly zodpovězeny.
     
    11:30
    „Dělat analýzu za sto tisíc, notabene ještě každou šarži, je pro běžného sportovce nereálné. To byl i základ obhajoby plus to, že konzultace proběhla i s lékařem,“ prozrazuje nosnou konstrukci obhajoby Šťovíček.
     
    11:28
    „Co se právních kroků týče, tak budou chtít hráči určitě finanční kompenzaci. Něco je stály soudy, nemohli hrát, nedostávali plný plat,“ říká směrem k možným právním krokům Šťovíček.
     
    11:27
    Generální manažer klubu zároveň řekl, že neví, jakým způsobem se nebezpečná látka dostala do kabiny. A zda vůbec.
     
    11:26
    Další otázka mířila na možná až příliš specifický popis doplňku stravy na internetu.

    „Zajímavé je, že DMAA tam opravdu není, což jsme zjistili laboratorní analýzou. Určitě je to varující, pokud na vás tohle vyskočí, je to i jeden z důvodů, proč ten trest je možná takový. Musím ale na rovinu říct, že se jedná o pochybení výrobce, zatajil látky, které jsou na blacklistu. Hráči v tento moment zvažují i právní kroky proti výrobci,“ prozradil Jan Šťovíček.
     
    11:22
    Další otázka mířila na to, že v původním prohlášení klubu bylo uvedeno, že hráči jednali na vlastní pěst a s nikým danou věc nekonzultovali.

    „Když jsme se dozvěděli o tom, že byli hráči pozitivně testování, tak jsme řekli to, co nám přišlo nejpravděpodobnější. Postupem času se ale zjišťovala příčina a původ, šlo se tak do hloubky toho, jak přípravek užívali a jak se k nim dostal. V době vydání toho obecného prohlášení jsme prakticky nic nevěděli,“ odpovídá Aleš Kmoníček.
     
    11:19
    Nyní přichází prostor na dotazy novinářů. První dotaz míří na pohled odvolání Antidopingového výboru.

    „Výbor je něco jako prokuratura a využívá tak všechny dostupné prostředky. Argumentace z jeho strany byla taková, že se jednalo o užití léku v play-off na nejvyšší úrovni, tohle však nejsou právní věci. Jak už tu Graeme říkal, co víc by měl hráč ještě udělat pro to, aby si zjistil, zda může látku využívat. Dělat laboratorní výzkum, který stojí sto tisíc? Je to nereálné a po sportovci opravdu nejde udělat moc více. Z toho hlediska považuji trest za přísný,“ říká Jan Šťovíček.
     
    11:17
    Na závěr požádal McCormack média o soukromí jak jeho, tak i rodiny.
     
    11:15
    „Samozřejmě jsem si studoval, co je obsaženo v doplňku, konzultoval jsem to i s lékařem a ujistil se, že i on prostuduje příbalový leták. Byl jsem ujištěn, že není opravdu nic zakázaného v tomto přípravku. Už pak nevím, co udělat více, abych tomu zabránil.“
     
    11:14
    „Jsem si vědom vysoké úrovně extraligy a vlivu, které moje chování má na mladé hráče. Lituji toho, co se stalo, neboť to vrhalo stín na moji rodinu a mě samotného. Sám si zjišťuji, co můžu užívat a co ne, neustále to konzultuji s odborníky.“
     
    11:13
    Graeme McCormack o udělení trestu:

    „Je to pro mě opravdu úleva, že to dopadlo takto. Celá ta doba byla pro mě velmi stresující, stejně tak i pro mou rodinu. Vždy hraji fair-play a nikdy jsem se nesnažil použít nějakou zakázanou podporu, která by ovlivnila můj výkon, ať už v tréninku či při zápase.“
     
    11:11
    „Graeme užití toho přípravku uvedl již před dopingovou kontrolou. To rozhodčí soud hodnotí jinak a nahlíží na celou situaci odlišně,“ doplňuje ještě právní zástupce klubu, Jakub Havlíček.
     
    11:10
    Na řadě je nyní generální manažer klubu, Aleš Kmoníček.

    „Musím říct, že těžkých osm měsíců je za námi, alespoň doufám. Pokud byla hráčům prokázána lehká míra zavinění, tak mi trest připadá poměrně velký. Hráči sice dle pravidel ADV vinu nesou, normální člověk si ale uvědomí, že to je poměrně těžké. Na klub to negativně působilo, ať chceme nebo ne. Tímhle výsledkem však doufáme, že se tomu nebudeme muset už dále věnovat a budeme se moci zaměřit opět čistě na sportovní stránku věci.“
     
    11:08
    „Chtěl bych touto cestou poděkovat i klubu za profesionální přístup,“ uzavírá Šťovíček svou úvodní řeč.
     
    11:07
    „Rozhodnutí je velmi kvalitní a velmi dobře odůvodněno, předseda soudu byl odborník na sportovní právo a doping, jenž zasedá i u CAS v Lausanne. Proto si myslíme, že rozsudek obstojí i v případě odvolání, které Antidopingový výbor i zřejmě zvolí.“
     
    11:06
    „Trest v délce deseti měsíců považujeme za přiměřený, odpovídá legislativě antidopingových orgánů. Samozřejmě bychom si představovali trest i nižší, avšak distanc udělený McCormackovi nám v tomto ohledu přijde rozumný.“
     
    11:05
    „Hráč si tento produkt obstaral, zjistil porovnáním s příbalovým letákem, zda neobsahoval zakázané látky. V tom byla zrada, neboť nedošlo k žádnému závadnému zjištění.“
     
    11:04
    Šťovíček zároveň vyvrací, že se ve vzorku našla látka DMAA.

    Tomáš Kalas

    Trest pro Graeme McCormacka
    deset měsíců
    Shrnutí případu
    V řízení bylo hráčem prokázáno, jak se zakázaná látka dostala do jeho těla, a to prostřednictvím suplementu Mesomorph V4, který, v rozporu s deklarovaným složením na obalu, obsahoval zakázané látky.

    Dle závěru rozhodčího soudu se jednalo o tzv. kontaminovaný produkt.

    V odebraném vzorku hráče byly nalezeny zakázané látky 1,5-dimethylhexylamine, heptaminol, oxilofrine. Není pravda, že by hráči byla detekována látka DMAA – tuto látku suplement ani neobsahuje.

    Sám hráč uvedl užití suplementu již při odběru vzorku v den dopingové kontroly do protokolu o dopingové kontrole, z čehož rozhodčí soud dovozuje, že si hráč nebyl vědom a nepředpokládal, že by suplement mohl obsahovat zakázané látky.

    Hráč neužíval suplement delší dobu.
    Účastníci tiskové konference
    Ing. Aleš Kmoníček – předseda představenstva a generální manažer Mountfield HK, a.s.

    JUDr. Jakub Havlíček – právní zástupce klubu

    Graeme McCormack – hráč A-týmu

    JUDr. Jan Šťovíček, Ph.D. – právní zástupce vybraných hráčů A-týmu
    bahis siteleri