Tisková konference Mountfieldu HK (kon.)
konec
Tisková konference Mountfieldu HK

Pátek 26.01.2024, 11:00 • Salonek Kotěra, EA Congress Hotel Aldis, Hradec Králové • Tiskové konference
     
    11:22
    Další otázka mířila na to, že v původním prohlášení klubu bylo uvedeno, že hráči jednali na vlastní pěst a s nikým danou věc nekonzultovali.

    „Když jsme se dozvěděli o tom, že byli hráči pozitivně testování, tak jsme řekli to, co nám přišlo nejpravděpodobnější. Postupem času se ale zjišťovala příčina a původ, šlo se tak do hloubky toho, jak přípravek užívali a jak se k nim dostal. V době vydání toho obecného prohlášení jsme prakticky nic nevěděli,“ odpovídá Aleš Kmoníček.
     
    11:13
    Graeme McCormack o udělení trestu:

    „Je to pro mě opravdu úleva, že to dopadlo takto. Celá ta doba byla pro mě velmi stresující, stejně tak i pro mou rodinu. Vždy hraji fair-play a nikdy jsem se nesnažil použít nějakou zakázanou podporu, která by ovlivnila můj výkon, ať už v tréninku či při zápase.“
     
    11:06
    „Trest v délce deseti měsíců považujeme za přiměřený, odpovídá legislativě antidopingových orgánů. Samozřejmě bychom si představovali trest i nižší, avšak distanc udělený McCormackovi nám v tomto ohledu přijde rozumný.“
     
    11:01
    Situace se má takto:

    Použitý suplement byl Mesomorph V4, který obsahoval zakázané látky v rozporu s deklarovaným složením na obalu. Dle závěru rozhodčího soudu se jednalo o tzv. kontaminovaný produkt, v odebraném vzorku McCormacka byly nalezeny látky 1,5–dimethylhexylamin, heptaminol a oxilofrine. Informace o látce DMAA tak byly liché.

    Senát posléze aplikoval na základě zjištěných skutečností ustanovení o nevýznamném zavinění, kategorie lehký stupeň. V rámci judikatury se v tomto ohledu udělují zákazy činnosti od napomenutí až do 12 měsíců.

    Proti McCormackovi ale hrálo to, že užil výživový doplněk na vlastní riziko. Měl tak být více obezřetný, a z tohoto důvodu mu byl uložen trest ve výši deseti měsíců, tedy na horní hranici.

    Tomáš Kalas

    Trest pro Graeme McCormacka
    deset měsíců
    Shrnutí případu
    V řízení bylo hráčem prokázáno, jak se zakázaná látka dostala do jeho těla, a to prostřednictvím suplementu Mesomorph V4, který, v rozporu s deklarovaným složením na obalu, obsahoval zakázané látky.

    Dle závěru rozhodčího soudu se jednalo o tzv. kontaminovaný produkt.

    V odebraném vzorku hráče byly nalezeny zakázané látky 1,5-dimethylhexylamine, heptaminol, oxilofrine. Není pravda, že by hráči byla detekována látka DMAA – tuto látku suplement ani neobsahuje.

    Sám hráč uvedl užití suplementu již při odběru vzorku v den dopingové kontroly do protokolu o dopingové kontrole, z čehož rozhodčí soud dovozuje, že si hráč nebyl vědom a nepředpokládal, že by suplement mohl obsahovat zakázané látky.

    Hráč neužíval suplement delší dobu.
    Účastníci tiskové konference
    Ing. Aleš Kmoníček – předseda představenstva a generální manažer Mountfield HK, a.s.

    JUDr. Jakub Havlíček – právní zástupce klubu

    Graeme McCormack – hráč A-týmu

    JUDr. Jan Šťovíček, Ph.D. – právní zástupce vybraných hráčů A-týmu
    bahis siteleri