Crystal Palace – Chelsea 1:3 (kon.)
konec
Crystal Palace FC
1:3 (1:0)
Chelsea FC
Pondělí 12.02.2024, 21:00 • Selhurst Park, Londýn • Anglická Premier League • 24. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Hezký večer při sledování přenosu londýnského derby v rámci 24. kola Premier League, Crystal Palace v Selhurst Parku přivítá Chelsea, která i přes nedávné porážky bude favoritem tohoto střetnutí.

    Oba soupeři se utkali relativně nedávno, 27. prosince se Chelsea radovala z výhry na Stamford Bridge 2:1.
     
    Crystal Palace FC

    Fotbalisté Crystal Palace od vánočních svátků střídají venkovní prohry s domácími výhrami. O porážce 1:2 na Stamford Bridge už byla řeč, na hřištích soupeřů pak Orli prohráli i 0:5 na Arsenalu a 1:4 v Brightonu, doma se dočkali tříbodového zisku proti Brentfordu (3:1) a Sheffieldu United (3:2).

    Celkově je Crystal Palace na patnáctém místě tabulky se ziskem 24 bodů za bilanci 6-6-11, polovinu z nich uhrálo na domácím trávníku (3-3-5), kde se velmi dlouho trápilo, v poslední době už se mu ale v Selhurst Parku daří.

    Trenér Hodgson se musí obejít bez svého klíčového hráče, a to kvůli bizarnímu rozhodnutí samotného trenéra. Ten v posledním zápase v Brightonu poslal nedoléčeného útočníka do hry za takřka rozhodnutého stavu 0:3 v poločase, Olise si po deseti minutách obnovil zranění stehna a bude několik týdnů chybět.

    Kromě Oliseho jsou mimo hru i Marc Guehi, Cheick Doucouré, Rob Holding, Eberechi Eze, Jesurun Rak-Sakyi.
     
    Chelsea FC

    Chelsea zažívá další sezónu daleko za očekáváním i za svými možnostmi. Do dnešního utkání dokonce vstupuje z druhé poloviny tabulky, když aktuálně je až jedenáctá s již propastnou ztrátou 16 bodů na pozice zajišťující účast v příštím ročníku Ligy mistrů, což byl jasný cíl klubu pro tuto sezónu.

    Chelsea po Vánocích dokázala vyhrát tři londýnská derby, kromě zmíněné výhry nad svým dnešním soupeřem ubojovala vítězství 3:2 v Lutonu a 1:0 nad Fulhamem, na přelomu ledna a února ale přišlo další krizové období, když z posledních dvou ligových utkání inkasovala po čtyřech brankách (1:4 v Liverpoolu a 2:4 s Wolves).

    Modrým se alespoň daří v FA Cupu, kde se středeční výhrou v opakovaném utkání čtvrtého kola na Aston Ville probojovali do osmifinále, v němž přivítají Leeds.

    Mimo hru jsou kvůli různým zdravotním problémům Marc Cucurella, Wesley Fofana, Reece James, Lesley Ugochukwu a Romeo Lavia, brankář Robert Sánchez po zranění kolene už částečně trénuje s týmem, ovšem jeho start je stále nepravděpodobný.
     
    Úvodní sestavy:

    Crystal Palace FC: Henderson – Muñoz, J. Andersen (C), C. Richards, Mitchell – Lerma, Wharton – Ayew, Hughes, França – Mateta.
    Náhradníci: Johnstone – Clyne, Ahamada, Édouard, Ozoh, Riedewald, Schlupp, Tomkins, Ward.
    Trenér: Roy Hodgson

    Chelsea FC: Petrović – Gusto, Disasi, T. Silva, Chilwell (C) – Caicedo, Fernández – Madueke, Gallagher, N. Jackson – Palmer.
    Náhradníci: Bergström – Colwill, Gilchrist, Casadei, Chalobah, Chukwuemeka, Mudryk, Nkunku, Sterling.
    Trenér: Mauricio Pochettino

    Rozhodčí: Oliver – Burt, Cook.
     
    Trojice rozhodčích v čele s Michaelem Oliverem přivedla fotbalisty na trávník, zahajovací výkop zástupců jižního a západního Londýna se pomalu blíží.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Rozehráno! Crystal Palace hraje v tradiční modro-červené kombinaci, Chelsea oblékla bílou sadu.
     
    2
    Úvodní desítky sekund se hrají pod taktovkou hostů, ti ale drží míč převážně jen na vlastní polovině a ve středu hřiště, Crystal Palace zatím brání v pasivním bloku.
     
    3
    Hostující souhru zakončil Cole Palmer velmi nepovedenou přihrávkou do zámezí, odevzdal tak balón domácímu celku.
     
    4
    Cole Palmer si v pokutovém území Crystal Palace hledal střeleckou pozici, pak ale jen další nepříliš dobrou přihrávkou zahnal Maduekeho až k rohovému praporku.
     
    5
    První střelecký pokus zapisuje do statistik Jean-Philippe Mateta, jeho nepovedený přízemní pokus z dálky se ale jen dokutálel k brankáři Petrovićovi.
     
    6
    K Chilwellově nepřesnému centru se nedostal Nicolas Jackson, pro míč si došel Dean Henderson.
     
    8
    Další dlouhý úsek krátkých přihrávek hostujících hráčů, byť Crystal Palace pomalu zvyšuje presink.
     
    9
    I nyní však hostující souhru zakončila velmi nepřesná přihrávka do zámezí, tentokrát se ji dopustil Conor Gallagher.
     
    10
    Centr Ayewa postrádal veškerou přesnost, přeletěl předbrankový prostor a míče se ujal Noni Madueke.
     
    11
    Will Hughes byl na útočné polovině podražen Fernándezem, následovat bude standardní situace pro Crystal Palace.
     
    12
    K Hughesově centru se sice dostal Chris Richards, zády k brance ale hlavičkoval velmi nepřesně.
     
    14
    Malo Gusto se u útočného rohového praporku dostal pod tlak dvou protihráčů, vybojované autové vhazování bylo maximem možného pro Chelsea.
     
    16
    Nepřesný centr Mala Gusta doletěl přímo do náruče Deana Hendersona.
     
    17
    S nákopem do pokutového území domácích si snadno poradil Richards, Mitchell pak ale nezvládl odkop, který nasměroval za postranní čáru.
     
    18
    Po Caicedově ztrátě míče mohli domácí rozjet protiútok, který Ekvádorec sice dokázal zprvu zbrzdit, nakonec ale Lerma udržel míč, Matheus Franca pak hledal před brankou nabíhajícího Matetu, ovšem nepřesně.
     
    19
    Chelsea se dostala k premiérovému rohu celého zápasu a hostující hlavičkáři míří před Deana Hendersona.
     
    20
    Gallagherův centr jen proskákal předbrankovým prostorem, Chelsea tak stále čeká na svůj první střelecký pokus v zápase.
     
    21
    Po dvaceti minutách má Chelsea osmdesátiprocentní držení míče, ovšem na střely je to 2:0 pro domácí.
     
    22
    Zdravotní potíže trápí Axela Disasiho, hostující stoper po souboji s Matetou zůstal klečet na trávníku, ovšem bude v pořádku.
     
    23
    Po další hostující ztrátě míče od rohu pokutového území vnikl před brankou Mateta, ovšem ani další přízemní střela nenadělala Petrovićovi moc komplikací.
     
    25
    Madueke pronikl po pravé straně k pokutovému území, pak ale nabral zpátečku a přihrál zase do středu hřiště.
     
    26
    Noni Madueke si vynutil Ayewův faul na domácí polovině, místo standardní situace ale hosté volí rychlou krátkou rozehrávku do středu hřiště.
     
    27
    Chilwell při průniku z levého křídla do pokutového území a lehkém obejmutí Muňozem do ztratil stabilitu, hosté se pak zase do zakončení nedostali.
     
    29
    Malo Gusto dvakrát v rychlém sledu centroval z pravé strany, v obou případech ale nenašel své spoluhráče.
     
    30
    Mateta se parádně uvolnil na levé straně a do pokutového území mu nabíhala řada spoluhráčů, ovšem centroval nepřesně.
     
    30
    Crystal Palace právě vstřelil branku! Krátce po předchozí akci Tyrick Mitchell vybojoval míč na útočné polovině, balón se odrazil k JEFFERSONU LERMOVI, jenž se z dobrých třiceti metrů parádně trefil do vzdálenější šibenice a Djordje Petrović plachtil vzduchem marně!
    30. Jefferson LERMA - 1:0
     
    32
    Chelsea i po inkasované brance zatím pokračuje ve svém dnešním obvyklém výkonu, tedy mnoha přihrávkách ve středu hřiště s minimálním přechodem dopředu.
     
    34
    Crystal Palace pokračuje ve výrazně přímočařejším výkonu, rychlý přechod středu hřiště zakončil střelou zpoza pokutového území Matheus Franca, „bodlem“ však mířil velmi nepřesně.
     
    35
    Zdravotní potíže trápí Moisese Caiceda, pochází to ze souboje předcházejícímu první brance zápasu a pokračování Ekvádorce v zápase je značně nejisté.
     
    36
    Caicedo se vrátil na trávník a zkouší se ještě zapojit do utkání.
     
    37
    Po dlouhém Mitchellově nákopu podél postranní čáry Petrović velmi nejistě vyběhl daleko ze své branky, Disasi mu ale pomohl v souboji s Ayewem a dokázal udržet míč.
     
    38
    Po přenesení hry na levé stranu Chilwell u rohu pokutového území předskočil Muňoze, ovšem k odraženému míči se nedostal Nicolas Jackson.
     
    40
    Chilwell se snažil proniknout po levé straně, po odrazu míče do zámezí ale může jen vhazovat.
     
    41
    Daniel Muňoz se z postu pravého beka dostal až na hrot a v pokutovém území po proběhnutí kolem Thiaga Silvy krkolomně spadl na trávník, publikum se penalty dožadovalo marně.
     
    42
    Matheus Franca u vlastního pokutového území obral o míč Caiceda a individuálně pronikl středem hřiště až do hloubi útočné poloviny, tam už o balón přišel v souboji s krajanem Thiagem Silvou.
     
    44
    Také další centr Mala Gusta postrádal přesnost, byť alespoň vypadal nebezpečněji než řada těch dosavadních.
     
    45
    Další centr Mala Gusta už byl zase z těch katastrofálních, hosté mohou být rádi, že soupeř odvrátil míč jen za postranní čáru a mohou vhazovat.
     
    45+1
    Tak až v úvodu nastaveného času hosté zaznamenali svoji vůbec první střelu v zápase! A hned to byla nebezpečná příležitost, když po Caicedově kolmici Gallagher střílel přes nohu, míč zapadl jen kousek za vzdálenější tyč domácí branky.
     
    45+1
    Nastavený čas v prvním poločase bude trvat tři minuty.
     
    45+2
    Conor Gallagher se po souboji s Whartonem u rohového praporku dožadoval rohového kopu, asistent rozhodčího Cook ale měl jiný názor a bude se kopat od domácí branky.
     
    45+3
    Jordan Ayew po souboji s Chilwellem u postranní čáry hlasitě padl k zemi, odpískání faulu si ale u rozhodčích nevymodlil.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    V prvním poločase jsme viděli platonickou převahu Chelsea, která stále drží míč osmdesát procent hracího času, ovšem vystřelila jen jednou v nastaveném čase.

    Crystal Palace mělo těch střel šest, z nich byla jen jedna nějak nebezpečná, byla to však naprosto výstavní rána Jeffersona Lermy z dálky, která doplachtila do sítě bezmocného brankáře Petroviće a favorizovaná Chelsea bude muset po přestávce otáčet průběh zápasu.
     
    Hostující trenér Mauricio Pochettino bude podle očekávání střídat, do hry se chystá Christopher Nkunku.
     
    Úvod druhého poločasu se zatím oddaluje, rozhodčí zřejmě trápí dorozumívací zařízení.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Chelsea FC:
    ze hřiště odchází Noni Madueke, přichází Christopher Nkunku.
     
    47
    Chelsea právě vstřelila branku! Chelsea bleskově po přestávce vyrovnává! Centr Mala Gusta z pravé strany doskákal k penaltovému bodu, kde se ocitl naprosto osamocený CONOR GALLAGHER, jenž se po odskoku míče nekompromisně trefil za záda bezmocného Deana Hendersona!
    47. Conor GALLAGHER - 1:1
     
    49
    Po vstřelené brance Chelsea pokračuje v častém držení míče, hosté si znovu přihrávají ve středu hřiště a hledají cestu k brance soupeře.
     
    51
    Gusto dostal těžkou přihrávku k postranní čáře, ovšem povedlo se mu míč ve výskoku zkrotit ve hřišti, následně i udržet před dotírajícími hráči soupeře.
     
    51
    Dosud takřka neviditelný Cole Palmer si z pravé straně navedl míč po hranici pokutového území, pak střílel po zemi nepřesně.
     
    52
    Další útočnou snahu Blues přerušil nedovolený zákrok Gallaghera.
     
    54
    Mateta se na levé straně uvolnil u postranní čáry, po jeho centru míč doputoval za pokutové území k Matheusi Francovi, ten ale místo střely z první volil jemné posunutí míče, tím dal hostům čas následnou střelu zablokovat.
     
    56
    Hughesův centr se Lerma snažil prodloužit k Francovi, míči se ale stačili do cesty vložit hostující zadáci.
     
    57
    Cole Palmer díky šťastnému odrazu dopravil míč k Jacksonovi, jeho střela je sražena mimo branku, především ale byl Kolumbijec přistižen v ofsajdu.
     
    57
    Muňoz nejdříve vyhrál hlavičkový souboj s Gallagherem a posunul míč k Lermovi, jeho střela byla nadražena vysoko do vzduchu, u brankové čáry se pak Muňoz provinil nedovoleným zákrokem v opětovném souboji se střelcem vyrovnávající branky.
     
    59
    Matheus Franca při rychlém přechodu domácích do útoku přihrál do pokutového území nabíhajícímu Matetovi, tomu ale lehl do střely Thiago Silva a srazil ji na rohový kop, zároveň však okamžitě signalizuje, že bude potřebovat ošetření.
     
    60
    Na lavičce Chelsea se rychle začíná vysvlékat do dresu Levi Colwill pro případ, že by Thiago Silva nebyl schopen pokračovat.
     
    61
    Thiago Silva jen pozvolna odchází za postranní čáru, zřejmě jej trápí tříslo a bude muset předčasně skončit.
     
    61
    Střídání v týmu Chelsea FC:
    ze hřiště odchází Thiago Silva, přichází Levi Colwill.
     
    61
    Chelsea stačila vystřídat ještě před rohovým kopem soupeře, pak se do Hughesově přetaženého centru zavěsil Jefferson Lerma, ovšem v tísni hlavičkoval velmi nepřesně.
     
    63
    Caicedo se nepřesně snažil přenést hru na Chilwella, dlouhý pas vystihl Muňoz, tomu se ale nepovedlo založit protiakci.
     
    64
    Muňoz dostal na pravém křídle zdánlivě příliš dlouhou přihrávku do běhu, povedlo se mu ji dostihnout ještě ve hřišti, ovšem centroval jen do připraveného Petroviće.
     
    65
    Po nepřesné přihrávce Palmera se před Jacksonem dostal k míči Richards, pod tlakem jej ale odehrál jen na rohový kop, třetí pro Chelsea.
     
    66
    Od praporku centroval Chilwell, po jeho centru k přední tyči se nikdo z hostujících hráčů do zakončení nedostal. Po krátké chvíli se k dalšímu centru ze hry dostal Malo Gusto, byl sražen na další roh.
     
    66
    Z rohu nakrátko Chelsea opět nijak nezahrozila a už se hraje na její polovině.
     
    68
    Caicedův centr se odrazil k rohu pokutového území, kde byl osamocený Chilwell, ten si míč jedním dotykem připravil na střelu, druhým pak pálil zhruba půl metru nad břevno.
     
    69
    Caicedův centr sice našel v pokutovém území Nicolase Jacksona, ten však v těžké pozici hlavičkoval výrazně vedle branky.
     
    70
    První žlutou kartu zápasu dostává Jefferson Lerma za nevhodné chování po odpískaném faulu domácích.
     
    71
    Útočná snaha Orlů do otevřenější obrany Chelsea končí nezdarem, respektive ofsajdem Matheuse Francy, jenž se zapomněl za hostující obranou.
     
    72
    Po hostujícím centru z pravé strany se Andersen před brankou pověsil na ramena Nkunkua a odhlavičkoval míč na rohový kop, počínal si ale čistě.
     
    74
    Od praporku centroval Gallagher, domácí hráči ale vyčistili předbrankový prostor, Richards pak snadno odhlavičkoval míč do bezpečí.
     
    75
    Domácí trenér Hodgson chystá svoji vůbec první změnu v sestavě, do hry se připravuje Naouirou Ahamada.
     
    76
    Domácí podnikli další rychlou akci, Matheus Franca se ujal míče ve středu hřiště a namířil si to rovnou k pokutovému území, před ním prudce pálil, ovšem do středu branky a Petrovićovi se Brazilcův projektil povedlo vyrazit.

    Jednalo se prakticky o první šanci na obou stranách od vyrovnání.
     
    78
    Z Lermovy ztráty míče vytěžil rychlý průnik do pokutového území Cole Palmer, následně ale nepovedeně střílel po zemi jen k Deanu Hendersonovi.
     
    78
    Střídání v týmu Crystal Palace FC:
    ze hřiště odchází Will Hughes, přichází Naouirou Ahamada.
     
    79
    Střídání v týmu Chelsea FC:
    ze hřiště odchází Nicolas Jackson, přichází Raheem Sterling.
     
    80
    Daniel Muňoz srazil rozběhnutého Chilwella a rozhodčí Oliver mu rázně ukazuje žlutou kartu.
     
    80
    Ze standardní situace od rohu pokutového území pak centroval Chilwell, míč se odrazil k Palmerovi, jehož střela byla zablokována.
     
    82
    Caicedovu přihrávku po útočné polovině se Palmer snažil prodloužit na Nkunkua, ten ale byl pokryt domácími zadáky.
     
    83
    Chelsea se celkem povedla kombinace v pokutovém území soupeře, Palmer přihrál naprosto volnému Sterlingovi, ten ale zcela prováhal vhodný moment ke střele, ta pak byla zablokována.
     
    84
    Střídání v týmu Chelsea FC:
    ze hřiště odchází Malo Gusto, přichází Alfie Gilchrist.
     
    84
    Střídání v týmu Crystal Palace FC:
    ze hřiště odchází Matheus França, přichází Odsonne Édouard.
     
    85
    Odsonne Edouard se krátce po příchodu na trávník snažil vysunout do úniku Matetu, blíže k míči však byl Levi Colwill, Mateta jej povalil k zemi a píská se útočný prohřešek.
     
    86
    Edouard tentokrát celkem jednoduše proběhl pokutovým územím Chelsea, nakonec se mu ale vůbec nepovedl střelecký pokus či zamýšlená přihrávka před branku.
     
    88
    Chelsea hraje s míčem na útočné polovině, ovšem zatím daleko od pokutového území domácích.
     
    89
    Ayew nepříjemně nakopl Enza Fernándeze, Chelsea bude zahrávat volný kop na útočné polovině.
     
    90
    Na centr Fernándeze nedosáhl žádný z hostujících hráčů, míč pak ještě dostihl u brankové čáry Sterling a svým centrem našel Disasiho, ten ale zakončoval jen do středu branky, kde byl Dean Henderson.
     
    90+1
    Chelsea právě vstřelila branku! Chelsea v úvodních sekundách nastaveného času dokonává obrat! Cole Palmer se rozběhl za míčem do volného prostoru na pravém křídle, do zpětné přihrávky k hranici pokutového území se pak opřel CONOR GALLAGHER, na jehož střelu brankář Henderson nedosáhl a Gallagher se do sítě svého bývalého celku trefuje dnes podruhé!
    90+1. Conor GALLAGHER - 1:2
     
    90+1
    Avizovány jsou čtyři minuty nastavení, ovšem vzhledem ke gólovým oslavám, které trvaly takřka dvě minuty, se bude nastavovat zřejmě o něco déle.
     
    90+2
    Axel Disasi dostává žlutou kartu za skok mezi fanoušky při oslavách branky.
     
    90+3
    Domácí se hned snaží odpovědět dlouhými nákopy k pokutovému území, zatím bez úspěchu.
     
    90+4
    Chelsea právě vstřelila branku! Místo snahy Crystal Palace o závěrečný nápor je tu ale potvrzení hostujícího vítězství! Chelsea rozjela brejk, v němž Cole Palmer potáhl míč přes dvě třetiny hřiště, přihrál do pokutového území ENZU FERNÁNDEZOVI, jenž si šikovně položil na zem Daniela Muňoze pak střílel mimo dosah Deana Hendersona.
    90+4. Enzo FERNÁNDEZ - 1:3
     
    90+5
    Další žlutou kartu za nevhodné chování při oslavách branky dostává již vystřídaný Nicolas Jackson.
     
    90+6
    Znovu v akci hrdina závěrečných minut Cole Palmer, ten potáhl míč k rohovému praporku, kde snadno vybojoval rohový kop.
     
    90+6
    Nkunku si v pokutovém území našel střelecký prostor, jeho pokus byl sražen mimo branku.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Crystal Palace prohrálo s Chelsea posledních dvanáct vzájemných ligových utkání, dnes bylo blízko přerušení této série, když v poločase vedlo a ještě na sklonku devadesáté minuty byl stav 1:1, v nastavení jim ale Chelsea udeřila těžké K.O. a vítězí 3:1.

    Hosté dnes z minima vytěžili maximum, proměnili prakticky všechny tři své šance, když dvakrát skóroval Conor Gallagher a třetí branku přidal Enzo Fernández, ovšem důležitý byl i přínos Colea Palmera, jenž zařídil obě branky v nastaveném čase. Crystal Palace poslal do vedení ve třicáté minutě výstavní brankou Jefferson Lerma, k bodovému zisku to ale nakonec nevedlo.
     
    Držení míče: 23 % : 77 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 9:9. Rohy: 1:7. Ofsajdy: 2:4. Fauly: 14:7. (23:11:33)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 30. Lerma – 47. Gallagher (Gusto), 90+1. Gallagher (Palmer), 90+4. Fernández (Palmer)

    Karty:   70. Lerma (CRP), 80. Muñoz (CRP) – 90+2. Disasi (CHE), 90+5. N. Jackson (CHE)


    Držení míče: 23 % : 77 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 9:9. Rohy: 1:7. Ofsajdy: 2:4. Fauly: 14:7.
    Crystal Palace FC: Henderson – Muñoz, J. Andersen (C), C. Richards, Mitchell – Lerma, Wharton – Ayew, Hughes (78. Ahamada), França (84. Édouard) – Mateta.
    Náhradníci: Johnstone – Clyne, Ozoh, Riedewald, Schlupp, Tomkins, Ward.

    Trenér: Roy Hodgson

    Chelsea FC: Petrović – Gusto (84. Gilchrist), Disasi, T. Silva (61. Colwill), Chilwell (C) – Caicedo, Fernández – Madueke (46. Nkunku), Gallagher, N. Jackson (79. Sterling) – Palmer.
    Náhradníci: Bergström – Casadei, Chalobah, Chukwuemeka, Mudryk.

    Trenér: Mauricio Pochettino

    Rozhodčí: Oliver – Burt, Cook

    Diváci: 25 110
    bahis siteleri