Jihoafrická rep. – Mexiko 6:3 (kon.) | Turkmenistán – Lucembursko 3:4 (kon.) | Kyrgyzstán – Thajsko 4:9 (kon.)
konec
Turkmenistán
3:4 (0:2, 2:0, 1:2)
Lucembursko
Neděle 10.03.2024, 11:00 • Gorodskoj Katok, Biškek • Mistrovství světa - III. A Divize • 1. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.
     
    Vítám tu všechny hokejové příznivce! V kyrgyzském Biškeku v neděli odstartuje světový šampionát divize III. A, což je v hierarchii IIHF šestá výkonnostní úroveň. Já Vás provedu soubojem Turkmenistánu s Lucemburskem. Turkmeni by měli být jako obhájci stříbrných medailí z loňska favorité. To Lucembursko na minulém MS v Kapském městě nebodovalo a sestupu se vyhnulo jen díky neúčasti severokorejského národního týmu.
     
    Lucembursko:
    Lucembursko marně vzpomíná na rok 2017, kdy vyhrálo šampionát III. divize v bulharské Sofii a zahrálo si tak úroveň II.A. Z ní ale hned sestoupilo a následně už měly výkony reprezentace klesající tendenci. V roce 2019 obsadil tým ve III. divizi čtvrté místo. Další dva roky se pak kvůli Covidu nehrálo. V roce 2022 se hráči Lucemburska představili před domácím publikem v Kockelscheueru, skončili však až pátí a stejně si vedli také loni v Kapském městě. Na tomto turnaji dokonce nezískali ani bod při skóre 3:28. Od sestupu do skupiny B je zachránila jen neúčast Severokorejců.

    Většina kádru se rekrutuje z klubů Tornado Luxembourg, který hraje ve čtvrté nejvyšší soutěži ve Francii, a Beaufort Knights. To je zase účastník druhé ligy v Belgii. Zadáci David Church se Samim Zrikou pak hrají ve druhé nizozemské lize. Rodilý Fin Alex Mykkänen sbírá zkušenosti v regionální juniorské soutěži ve Švédsku. Vůbec nejmladším hráčem mužstva je 15letý útočník Magnuss Lasis. Ten si řekl o nominaci svými výkony na nedávném MS do 20 let kategorie III. B, kde nastřílel ve čtyřech utkáních šest branek.
     
    Turkmenistán:
    Hokejově velmi exotický Turkmenistán se poprvé oficiálně představil na mezinárodním poli na Asijských hrách v roce 2017 v japonském Sapporu. Zde vyhrál všechny čtyři zápasy a opanoval tak Divizi II. Další rok si Turkmeni střihli kvalifikaci o účast na MS III. Divize, kterou v Sarajevu vyhráli. Hned při své premiéře na regulérním MS v roce 2019 v bulharské Sofii pak tým získal bronzové medaile. Stejně si vedl také po koronavirové pauze v roce 2022 v lucemburském Kockelscheueru (tehdy se už jednalo o šampionát III. A, protože se hrálo na ještě nižší úrovni). Loni v Kapském městě Turkmenistám skončil stříbrný, což je zatím historický úspěch.

    Loni vyhrál týmovou produktivitu Pavel Barkovskij, když ve čtyřech duelech nasbíral 7 bodů (2+5). Jedná se o útočníka s ruskými kořeny. Většina hráčů se rekrutuje z místních celků.
     
    Ze tří vzájemných zápasů na MS uspěl Turkmenistán dvakrát. Poprvé v roce 2019 výsledkem 4:3. V roce 2022 Lucembursko na domácí půdě vydřelo výhru 5:4 v prodloužení, ovšem loni slavili po výsledku 4:1 Turkmeni.
     
    Úvodní sestavy:

    Turkmenistán: Myradov (Čarijev) – Annasaparov, Aganijazov (A), Kakabajev, Hydyrov, Tannyjev, Kakajanov, Kakajev – Gurbanov (C), Vahovskij, Barkovskij – Geldimyradov, Jesenov, Dovletmyradov (A) – Baijajev, Nurijev, Bajmyradov – Bajhanov.
    Trenér: Bajram Allajarov

    Lucembursko: Lepage (Cruchten) – Church, Beran, P. Vincens, Mykkänen, Dino Mededovic, Kramer – Backes, Cannon, C. Mossong – Zrika, A. Vincens, M. Mossong – Lasis, Nunes, Demir Mededovic – Mota.
    Trenér: Christer Eriksson

    Rozhodčí: Gal (USA) – Aslanbey (TUR), Kučava (GEO).
     
    V sestavě Lucemburska neschází ani pražský rodák Thierry Beran. Jeho otec je původem Slovák Robert Beran, který pak Lucembursko dlouhá léta reprezentoval i společně se svým synem. Robert patříval k velkým oporám národního týmu. Ještě v roce 2017 se ve svých 47 letech účastnil MS III. divize, na němž v pěti zápasech šestkrát skóroval a přidal třináct asistencí. U reprezentace momentálně působí jako asistent trenéra Christera Erikssona.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:32
    Lucembursko se na úvod zápasu dopustilo zakázaného uvolnění.
     
    00:40
    Po buly přišla první práce pro lucemburského brankáře Philippeho Lapageho. Zkušený gólman Tornana Luxembourg vyrazil bekhendovou střelu.
     
    02:18
    Nepříjemná srážka za lucemburskou brankou, kterou bolestivě odnesl Raoul Kramer. Snad ale bude hostující hráč v pořádku. Nejednalo se o nějaký úmysl. Hráč Turkmenistánu na svého soupeře po srážce nešťastně spadl.
     
    03:00
    Vyloučení v týmu Turkmenistán:
    Ovezguly Jesenov – 2 min., hákování.
     
    03:34
    Hráči Turkmenistánu nezvládli střídání a na ledě jich bylo šest. Rozhodčí je tak posílá do tří!
     
    04:24
    Lucembursko právě vstřelilo branku!
    Lucembursko přesilovku 5 na 3 využívá! Colm Cannon střílel z osy kluziště. Brankář Myradov zasáhl betonem, ovšem kotouč vyrazil na levý kruh, kde byl DAVID CHURCH a proti jeho zakončení se strážce svatyně Turkmenů nestihl přesunout. Asistence: Colm Cannon a Thierry Beran.
    04:24 David CHURCH - 0:1
     
    05:33
    Lucembursko právě vstřelilo branku!
    A je to o dva góly! Lucemburčané se prosazují sekundu před skončením klasické přesilové hry. Thierry Beran našel zpoza branky CLAUDEHO MOSSONGA, který z pravého kruhu zamířil ke vzdálenější tyčce. Asistence: Thierry Beran.
    05:33 Claude MOSSONG - 0:2
     
    07:14
    Hráči Turkmenistánu tam měli dobrou příležitost. Zakončení hráče z předbrankového prostoru však končí v lapačce Lepageho.
     
    08:06
    Za nedovolené bránění je vyloučen Dino Mededovic. První přesilovka pro Turkmenistán.
     
    08:50
    Domácí brankář Rahman Myradov chtěl spoluhráčům pomoci s rozehrávkou. Místo toho však odehrál puk mimo hrací plochu a dostal trest za zdržování. Síly na ledě se tedy vyrovnají.
     
    09:16
    Od modré čáry vystřelil Jerkin Kakabajev. Lepage schoval puk v lapačce.
     
    10:07
    Lucembursko je již v plném počtu. K dispozici má kratší přesilovku.
     
    10:40
    Jeden z hráčů Lucemburska se natlačil před Myradova. Ten se v brankovišti roztáhl a odolal.
     
    10:51
    Také Turkmenistán je už v plném počtu.
     
    11:32
    Turkmenistán se při rovnovážném počtu hráčů na hřišti snaží hrát nátlakově. Obrana Lucemburska ale zatím odolává.
     
    12:09
    Alex Mykkänen nyní vyvezl kotouč a nahodil ho za Myradovu branku. Spoluhráči tak mohou střídat.
     
    12:45
    Philippe Vincens poslal v rohu hřiště na led Dovrangeldiho Baijajeva a dostává dvě minuty za hrubost. Hráč Turkmenistánu se navíc dlouho nezvedal a odjel na střídačku za pomoci spoluhráčů.
     
    13:52
    Lucembursko ubránilo polovinu oslabení. Domácí ale jsou v tlaku a zatím neopustili útočné pásmo.
     
    14:14
    Nyní už Lucembursko vyhodilo.
     
    14:30
    Dobrou práci odvádí 19letý Alex Mykkänen, který hraje nižší juniorskou soutěž ve Švédsku. Dvakrát v krátkém sledu zastavil Turkmeny a vyhodil.
     
    14:46
    A Lucembursko je v plném počtu.
     
    15:31
    Lucembursko v útoku. Na přihrávku zpoza branky si najížděl Thierry Beran. Puk mu však přeskočil hokejku.
     
    17:24
    Nahození Serdara Kakajanova se snažil tečovat Pavel Barkovskij. To se mu nepovedlo a puk má Lepage. Následovala drobná strkanice u brankoviště, za kterou se vylučovat nebude.
     
    17:53
    Další střela na lucemburského gólmana letěla krátce po vhazování. Lepage puk vyrazil do rohu.
     
    18:45
    Signalizované vyloučení na straně Turkmenistánu. Hosté zatím drží puk a mají výhodu.
     
    19:01
    Ohlášena poslední minuta první třetiny. Stále nebylo přerušeno.
     
    19:24
    Nyní se už může uložit avizovaný trest. Begenč Dovletmyradov potrestán za vysokou hůl.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina se mnohem lépe vydařila Lucembursku, které vede nad Turkmenistánem 2:0. Svěřencům kouče Erikssona pomohla nedisciplinovanost soupeře. V 5. minutě totiž nejprve využil přesilovku 5 na 3 David Church a sekundu před koncem následné klasické početní výhody skóroval také Claude Mossong. Hráči Turkmenistánu pak těžko hledali recept na lucemburskou obranu, a pokud něco prošlo, byl na místě zkušený brankáře Lepage.
     
    Střely na branku – 7:8
     
    Další třetina začne přibližně 11:48.
     
    Lucembursko vede švédský kouč Christer Eriksson. 60letý odborník strávil většinu trenérské kariéry ve Francii. Nejvíce je spojen s Mulhouse, které přivedl do nejvyšší soutěže. Vyzkoušel si ale také trénování v Dánsku. Poslední dva roky působí u týmu Tornado Luxembourg a také u luxemburského národního týmu.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:02
    Lucembursko si přeneslo do druhé třetiny přesilovou hru.
     
    21:13
    Turkmenistán jde podruhé do tří! Arslan Dovletmyradov vyloučen za podrážení. Bude to ale krátká přesilovka 5 na 3.
     
    21:27
    Turkmeni ve čtyřech a navíc se vylučuje také na straně Lucemburska. Alex Mykkänen je potrestán za sekání.
     
    21:54
    Novruz Bajhanov se rozjel na levé straně. Jeho prudkou střelu švihem vyrazil Lepage ramenem.
     
    22:55
    Zakázané uvolnění Turkmenistánu.
     
    23:02
    A následuje další icing v zeleném hrajícího Turkmenistánu.
     
    23:14
    Turkmenistán v plném počtu. Následuje krátká přesilovka.
     
    23:28
    Turkmeni stačili nebezpečně zakončit, ovšem Lepage byl na místě. Také Lucembursko je již kompletní.
     
    23:58
    Maxat Kakajev střílel od levého mantinelu. Lepage vyrazil do rohu.
     
    24:25
    Lucemburský přechod do útoku skončil postavením mimo hru.
     
    24:50
    Turkmenistán právě vstřelil branku!
    Je tu kontaktní gól Turkmenistánu! Do střílené přihrávky Amangeldiho Aganijazova pohotově vložil hokejku ALEXANDR VAHOVSKIJ, který usměrnil kotouč za záda Lepageho – 1:2. Asistence: Amangeldi Aganijazov a Dovrangeldi Baijajev.
    24:50 Alexandr VAHOVSKIJ - 1:2
     
    26:58
    Závar před brankou Lucemburska. Byl tam i střelec gólu Vahovskij, ovšem puk nakonec přikryl Lepage.
     
    27:58
    Turkmenistán zvyšuje tlak. Lepage musel likvidovat další střelecký pokus soupeře.
     
    28:40
    Lucembursko se na chvíli vymanilo a podívalo se do útočného pásma. Bylo to ale bez střelby.
     
    28:59
    Aktivní Alexandr Vahovskij vyvezl puk na levém křídle. Jeho střela nebyla přesná.
     
    29:20
    Na druhé straně přikryl po nahození z levé strany puk Muradov. Dojíždějící Nicolas Mossong tak nemohl dorážet.
     
    30:04
    Výborný Philippe Lepage se natáhl pravým betonem proti dorážce soupeře do poloodkryté branky! Teď tedy Lucembursko výrazně podržel.
     
    31:15
    Hráči Turkmenistánu si nyní zjednodušili přechod do pásma nahozením puku za branku. Odsud s ním ale vyjeli hokejisté Lucemburska.
     
    32:32
    Střely na branku ve 2. třetině – 8:6
     
    32:59
    Turkmenistán přečíslil obranu soupeře. Zakončující Bajmyrat Baijajev však už nedokázal zasunout kotouč za ležícího Lepageho!
     
    34:20
    Po střele Ahmeta Gurbanova zasahoval Legape a ztratil při tom masku. Hra je tedy přerušena.
     
    34:20
    Trest za hrubost dostal Anthony Vincenc, který se zastal svého brankáře. Přesilovka pro Turkmenistán.
     
    35:21
    Turkmenistán právě vstřelil branku!
    Přesilovka využita a to znamená vyrovnání! Jerkin Kakabajev poslal do uniku GURBANMYRATA TANNYJEVA. Turkmenský bek si počínal jako zkušený útočník, když situaci vyřešil nechytatelnou ranou nad vyrážečku brankáře – 2:2. Asistence: Jerkin Kakabajev.
    35:21 Gurbanmyrat TANNYJEV - 2:2
     
    36:40
    Turkmenistán tedy dokázal ve druhé třetině vymazat dvougólové manko a nyní je psychická výhoda na jeho straně.
     
    37:47
    Bajmyrat Bajmyradov se ocitl v dobré pozici na pravém kruhu. Lepage si ale povyjel a zneškodnil jeho střelu.
     
    38:41
    Za vysokou hůl je vyloučen Arslan Nurijev. Početní výhoda pro Lucembursko.
     
    39:02
    Turkmenistán vyhazuje. Ohlášena poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:57
    Tohle Lucembursko sehrálo dobře! Beran vytáhl puk na modrou čáru. Tam byl Colm Cannon, který viděl před brankou volného Sachu Backese. Ten chtěl ještě nahrávat Claudeovi Mossongovi, jenž před odkrytou klecí kotouč netrefil!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé třetině se dvakrát prosadili hokejisté Turkmenistánu, kteří tak dotáhli dvougólové manko z úvodní dvacetiminutovky. Ve 25. minutě skóroval pohotovou tečí Alexandr Vahovskij. Ve 36. minutě pak srovnal v přesilové hře Gurbanmyrat Tannyjev. Také počet střel na branku v této části (15:8) vypovídá o převaze Turkmenů.
     
    Střely na branku – 22:16 (7:8, 15:8)
     
    Třetí třetina začne přibližně v 12:34.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:40
    Lucembursko pokračuje v přesilovce. Nyní ale Thierry Beran neudržel útočnou modrou a musel se pak rychle vracet.
     
    41:06
    Joaquim Nunes se z rohu natlačil až před brankáře Myradova, který nepustil puk za brankovou čáru.
     
    41:53
    Turkmeni v plném počtu a hned vyrazili dopředu. Lepage pokryl střelu z levé strany.
     
    42:01
    Zakázané uvolnění Lucemburska.
     
    42:35
    David Church využil zakopnutí obránce a dostal se do střelecké pozice na vrcholu levého kruhu. Jeho nepříjemnou střelu vyrazil Myradov před sebe. Dorážka dalšího hráče Luxemburska se nevešla mezi tyče.
     
    43:50
    Tlak Turkmenistánu. Lepage musel v krátkém sledu vytáhnout dva dobré zákroky.
     
    44:13
    Lucembursko právě vstřelilo branku!
    Lucemburčané strhávají vedení na svou stranu! Sacha Backes vymyslel parádní přihrávku na COLMA CANNONA, který zblízka zamířil do poloodkryté klece – 2:3. Asistence: Sacha Backes.
    44:13 Colm CANNON - 2:3
     
    44:56
    Claude Mossong mohl vzápětí dokonce navýšit skóre! Najížděl sám na Myradova, který si ale zakončení mezi betony pohlídal.
     
    45:40
    Zakázané uvolnění Turkmenistánu.
     
    46:35
    Hráči Turkmenistánu byli po obdrženém gólu zaskočení, nyní se už ale nadechují k náporu.
     
    47:08
    Za hrubost je vyloučen Nicolas Mossong, což znamená přesilovku pro Lucembursko.
     
    47:38
    Dvě tvrdé rány Amangeldiho Aganijazova pokryl Lepage.
     
    48:10
    Turkmenistám vstupuje do druhé poloviny přesilové hry.
     
    49:09
    Lucembursko v plném počtu.
     
    49:44
    Střelu Begy Dovletmyradova, který to zkoušel po přejetí útočné modré, pokryl Lepage. Ten podává velmi spolehlivý výkon.
     
    50:50
    Turkmenistán, který přijel s medailovými ambicemi, určitě nechce tento zápas prohrát. Lucembursko není daleko od překvapivého bodového zisku.
     
    51:36
    Domácí nyní museli vyklidit útočné pásmo při signalizaci ofsajdu.
     
    52:22
    Ovezguly Jesenov nedokázal zakončit po objetí branky. Následně neprocpal přes obranu soupeře přihrávku do slotu.
     
    52:57
    Nicolas Mossong se dostal ke kotouči po zakopnutí hráče soupeře za brankou. Po jejím objetí nedokázal najít některého ze spoluhráčů.
     
    54:06
    Lucembursko pozorně brání a nyní vyrazilo do protiútoku. Ten skončil nepřesnou střelou Demira Mededovice.
     
    55:37
    Čas utíká pro Turkmenistán stále rychleji. Zelení si navíc ani nevytvářejí šance.
     
    56:10
    Teď ale hráči Lucemburska pomohli soupeři špatným střídáním. Je tu vyloučení za příliš mnoho hráčů.
     
    56:20
    Turkmenistán právě vstřelil branku!
    Turkmenistán srovnává rychle využitou přesilovkou! Po výjezdu zpoza branky našel BAJMYRAT BAJMYRADOV mezírku pod betony brankáře Lepageho – 3:3. Asistence: Arslan Nurijev.
    56:20 Bajmyrat BAJMYRADOV - 3:3
     
    56:53
    Přečíslení 2 na 1. To řešil turkmenský hráč střelou, která si nenašla cestu za záda Lepageho.
     
    57:38
    Ovezguly Jesenov vyloučen za podrážení. Šance pro Lucembursko.
     
    58:28
    Turkmeni vyhnali soupeře do středního pásma.
     
    59:04
    Lucembursko právě vstřelilo branku!
    Lucembursko využívá přesilovku 56 sekund před koncem! Nádherně to trefil COLM CANNON. Ten si na pravé straně útočného pásma položil bránícího hráče a střelou švihem vymetl bližší horní růžek nad lapačkou brankáře Myradova. To nešlo trefit lépe – 3:4. Asistence: Sacha Backes a Philippe Vincenc.
    59:04 Colm CANNON - 3:4
     
    59:04
    Turkmenistán reaguje oddechovým časem.
     
    59:20
    Myradov zamířil na střídačku, Turkmeni v šesti!
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepším hráčem Lucemburska byl vyhlášen Claude Mossong. Na straně Turkmenistánu si převzal cenu Bajmyrat Bajmyradov.
     
    Střely na branku – 31:21 (7:8, 15:8, 9:5)
     
    Hokejisté Lucemburska hrdě poslouchají svou státní hymnu. Na úvod MS Divize III. A totiž dokázali překvapivě porazit Turkmenistán výsledkem 4:3.

    Lucembursko do utkání výborně vstoupilo, když dokonale využilo dvojnásobnou přesilovku a v 6. minutě vedlo trefami Davida Churche a Claudeho Mossonga 2:0. V prostřední části přišel tlak Turkmenistánu a také vyrovnání. Alexandr Vahovskij nejprve snížil a ve 36. minutě dorovnal stav Gurbanmyrat Tannyjev. Hrdinou třetí dvacetiminutovky se ale stal lucemburský útočník Colm Cannon. 37letý rodilý Brit vrátil ve 45. minutě svému týmu vedení. Na to odpověděl v čase 56:20 v přesilovce Bajmyrat Bajmyradov, jenže poslední slovo si vzal rovněž v početní výhodě opět Cannon. Ten 56 sekund před koncem parádně vymetl horní růžek. (13:14:23)

    Martin Augustin

    Branky a nahrávky: 25. Vahovskij (Aganijazov, Baijajev), 36. Tannyjev (Kakabajev), 57. Bajmyradov (Nurijev) – 5. Church (Cannon, Beran), 6. C. Mossong (Beran), 45. Cannon (Backes), 60. Cannon (Sacha Backes, Vincenc)


    Turkmenistán: Myradov (Čarijev) – Annasaparov, Aganijazov (A), Kakabajev, Hydyrov, Tannyjev, Kakajanov, Kakajev – Gurbanov (C), Vahovskij, Barkovskij – Geldimyradov, Jesenov, Dovletmyradov (A) – Baijajev, Nurijev, Bajmyradov – Bajhanov.
    Trenér: Bajram Allajarov

    Lucembursko: Lepage (Cruchten) – Church, Beran, P. Vincens, Mykkänen, Dino Mededovic, Kramer – Backes, Cannon, C. Mossong – Zrika, A. Vincens, M. Mossong – Lasis, Nunes, Demir Mededovic – Mota.
    Trenér: Christer Eriksson

    Rozhodčí: Gal (USA) – Aslanbey (TUR), Kučava (GEO)

    Diváci: 100
    bahis siteleri