Finsko – Velká Británie 8:0 (kon.) | Slovensko – Kazachstán 6:2 (kon.) | Dánsko – Kanada 1:5 (kon.)
Lotyšsko – Francie 3:2 (po pr.) | Rakousko – Švýcarsko 5:6 (kon.) | Švédsko – Polsko 5:1 (kon.)
po prodl.
Lotyšsko
3:2 (0:1, 0:0, 2:1 - 1:0)
Francie
Neděle 12.05.2024, 16:20 • Ostrava Arena • Mistrovství světa • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:20.
     
    Dobrý den všem fanynkám a fanouškům ledního hokeje! Vítejte u sledování textového přenosu z utkání ostravské skupiny, v němž na sebe narazí Lotyšsko a Francie. Úvodní vhazování je na programu v 16:20.
     
    Soupiska Francie

    Brankáři: Julian Junca (Chicago Wolves), Sebastian Ylonen (Cergy)

    Obránci: Vincent Llorca (Angers), Pierre Crinon (Grenoble), Hugo Gallet (KaiPa), Yohann Auvitu (Vítkovice), Enzo Cantagallo (Rouen), Florian Chakiachvili (Rouen), Thomas Thiry (Ajoie)

    Útočníci: Charles Bertrand (Ingolstadt), Valentin Claireaux (Vítkovice), Stephane da Costa (Jekatěrinburg), Pierre-Edouard Bellemare (Seattle Kraken), Tomas Simonsen (Amiens), Jordann Perret (Hr. Králové), Sacha Treille (Grenoble), Anthony Rech (Rouen), Tim Bozon (Lausanne), Kevin Bozon (Ajoie)
     
    Francie

    Francie před startem šampionátu nebyla považována za aspiranta na postup do čtvrtfinále. Spíše se očekávalo, že Francouzi potřebují zvládnout duely s Kazachstánem a Polskem, aby se zachránili i pro příští rok. Defenzivu Francie tvoří především hráči z francouzské ligy. V domácí hale se však představí vítkovický zadák Yohann Auvitu. I ofenzivní vazba Francie nabízí pro české fanoušky zajímavá jména. V nominaci nechybí další vítkovický hráč Valentin Claireaux nebo Jordann Perret z Hradce Králové. Největší hvězdou výběru pak je Pierre-Edouard Bellemare, který se na světovém šampionátu představí poprvé od roku 2017.

    V přípravě před šampionátem Francouzi podávali zajímavé výkony. Dokázali porazil Itálii, Slovinsko i Německo. Dvakrát změřili síly také se Švýcarskem, přičemž jeden z přípravných duelů dotáhli až do prodloužení.
     
    Lotyšsko

    Lotyšsko je po posledním šampionátu hraném v lotyšské metropoli a v Tampere pořádně namlsané. Pobaltská země si před rokem připsala historický úspěch, když dokráčela pro zisk bronzových medailí. Na cestě za bronzem Lotyši zdolali Švédsko i USA. Po historickém úspěchu malého státu byl v zemi dokonce vyhlášen státní svátek. Do Ostravy přivezli Lotyši velmi podobný kádr jako v minulém roce. Schází však esa Rubins, Balcers a Andris Džerinš. Na svůj dvanáctý šampionát naopak dorazil Kaspars Daugavinš, v brance byl měl lotyšské naděje držet Elvis Merzlikins z Columbusu. Defenziva pak nabízí extraligovou přehlídku hráčů – Janis Jaks, Kristaps Zile a Karlis Čukste. V útoku se pak v domácí hale představí vítkovické bratrské duo Bukartsů – Roberts a Rihards.

    Příprava před šampionátem Lotyšům nevyšla zcela optimálně. Rakouskou přehráli dvakrát až v nájezdech, dvakrát padli s Finskem a Švýcarskem. Po nepříliš vábném výkonu padli 0:1 v prodloužení s Norskem, ale v posledním duelem před startem šampionátu Norům porážku oplatili a zvítězili vysoko 8:0.
    Po sobotní ztrátě s Polskem si Lotyši úplně neposkakovali. Bude tomu dnes jinak?
     
    Ani jeden z dnešních soupeřů nemůže být spokojený se vstupem do turnaje. Francie v sobotu v duelu s Kazachstánem rychle vedla, ale nakonec prohrála 1:3. Překvapivý zisk bodu Polska proti Lotyšsku za porážku 4:5 v prodloužení tak nasvědčuje, že Francouzi budou bojovat o záchranu. Ani Lotyši nemohou být spokojení. Proti Polákům svedli v úžasné atmosféře dramatické utkání, které pro sebe zlomili až v prodloužení.
     
    Úvodní sestavy:

    Lotyšsko: Merzļikins (Gudlevskis) – Jaks, Zile, Čukste, Freibergs, Komuls, Mamčics, Cibulskis – Daugavinš (C), Dzierkals, Abols (A) – Krastenbergs, Ro. Bukarts (A), Batna – Ri. Bukarts, Indrašis, Egle – Ansons, Tralmaks, Gavars.

    Francie: Junca (Ylönen) – Gallet, Auvitu, Cantagallo, Chakiachvili, Llorca, Crinon, Thiry – Bertrand, Da Costa (A), K. Bozon – Bellemare (A), Perret, Treille (C) – Boudon, Simonsen, Rech – Dair, Bruche, T. Bozon.

    Rozhodčí: Bjork (SWE), Heikkinen (FIN) – Ondráček (CZE), Yletyinen (SWE).
     
    Obě mužstva už dorazila na rozbruslení před utkáním. Lotyšsko bude hrát v tradičních vínových dresech, zatímco Francie oblékne bílou sadu. O tom, kdo bude mít převahu na tribunách je také jasno. Ihned po otevření arény se do ní nahnala vlna fanoušků ve vínovém.
     
    Oba týmy už nastupují na ledovou plochu. Díky lotyšským fanouškům se dá znovu očekávat skvělá atmosféra.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:15
    Příznivci Lotyšska se do toho opřeli hned od úvodu a hlasitým skandováním ženou své oblíbence vpřed. Do útočného pásma se ale dostala Francie.
     
    00:42
    Tim Bozon nahodil kotouč ze středního pásma na lotyšskou branku, ale Elvis Merzļikins se zaskočit nenechal.
     
    01:27
    Lotyšsko si zahraje první přesilovku dnešního souboje. Florian Chakiachvili dostává dvě minuty za hákování.
     
    01:35
    Lotyši se po vyhraném buly v útočném pásmu neudrželi a Francouzi kotouč okamžitě poslali až za branku soupeře.
     
    02:00
    Po dalším přechodu do útočného pásma už z toho byl pořádný závar před francouzskou brankou, ale kotouč se dvakrát zastavil o brusle clonících hráčů.
     
    02:25
    Po chybě francouzské defenzivy zůstal gólman Julian Junca ležet na břiše. Místo zakončení však přišla přihrávka na Dzierkalse, kterému zakončení zablokoval obránce.
     
    03:00
    Znovu se Francouzi zmocnili puku v obranném pásmu a po vyhození dokázali vystřídat. Sledujeme hodně aktivní úvod utkání.
     
    03:27
    Florian Chakiachvili je zpátky na ledě a Francie hraje v plném počtu. Na kotouči však zůstávají Lotyši.
     
    04:06
    Hugo Gallet dvakrát atakoval Abolse. Ani v jednom případě však rozhodčí nedospěli k závěru, že by se jednalo o nedovolený zákrok. Příznivci Lotyšska byli samozřejmě opačného názoru.
     
    04:39
    Další pokus o přechod do útočného pásma se Lotyšsku nepovedl. Příliš prudká pobídka skončila na zakázaném uvolnění, po delší době se hra vrátí před Merzlikinse.
     
    05:10
    Oskars Batna udržel kotouč za brankou a poslal jej na modrou čáru Cibulskisovi, jehož nahození zablokoval obětavý Pierre Crinon.
     
    06:05
    Jordann Perret nabral rychlost a dostal se do útočného pásma, ale dvojice obránců ve vínovém jej skvělou poziční hrou vytlačila mimo střeleckou pozici.
     
    06:34
    Raivis Ansons se v útočném pásmu dostal k odraženému kotouči, ale Crinon jej dokázal čistým způsobem vytlačit za modrou čáru.
     
    07:20
    Kaspars Daugavinš obral o kotouč soupeře ve středním pásmu, sám se vydal do pásma útočného, kde ještě vylepšil pozici Dzierkalsovi, jehož pokus Junca vykopl betonem!
     
    08:02
    Roberts Bukarts si řekl o přihrávku na křídlo, ale jeden z Francouzů hlídkoval blízko vítkovického útočníka a nedal mu prostor nabrat rychlost.
     
    08:35
    Valters Egle prověřil pozornost francouzského brankáře nahozením z ostrého úhlu. Junca měl ale beton předpisově přitisknutý k přední tyči.
     
    09:05
    Hugo Gallet zpětnou přihrávkou vybídl k zakončení Daira, který se do kotouče opřel bez přípravy a jeho svižná rána těsně minula lotyšskou klec!
     
    10:10
    Charles Bertrand chtěl projet do útočného pásma středem ledové plochy, jenže narazil na soupeře, od nějž se zase odrazil zpátky.
     
    10:41
    Hugo Gallet se snažil udržet kotouč v útočném pásmu, ale dvojice hráčů ve vínovém byla nakonec o něco silnější.
     
    11:24
    Pierre-Édouard Bellemare se po dalším nedůrazu Lotyšů dostal v útočném pásmu před obránce, ale v dobré šanci jej betonem vychytal Elvis Merzļikins!
     
    12:21
    Sledujeme hodně svižné utkání s minimem přerušení. Do útočného pásma se nyní hnal Eduards Tralmaks, který prověřil pozornost francouzského gólmana. Junca měl ale čistý výhled.
     
    12:41
    Abols a Mārtiņš Dzierkals se dostali k odraženému puku před brankou Francie. Zejména Dzierkals střílel nebezpečně, jenže těsně minul zadní tyč!
     
    13:07
    Před brankou Francie zlobil Rodrigo Abols, nicméně ani on zatím nenašel recept na defenzivu soupeře.
     
    13:40
    Florian Chakiachvili jen protečoval nahození do útočného pásma a odjel střídat. Francouzi si potřebují oddechnout od lotyšského náporu.
     
    14:15
    Svou první přesilovku v dnešním utkání si zahraje také Francie. Kristaps Zile dostává dvě minuty za držení.
     
    14:23
    Krátce po vyhraném vhazování se do zakončení před brankou Lotyšska tlačil Sacha Treille, jenže v pádu puk nepřizvedl nad beton Merzlikinse.
     
    15:05
    Tim Bozon po kombinaci s Galletem dostal přihrávku nad pravý kruh, odkud vypálil zápěstím, jenže Elvis Merzļikins byl proti jeho pokusu připraven.
     
    15:20
    Lotyšům se povedlo vyhodit kotouč ven z obranného pásma. Skvělou práci navíc ve středním pásmu odvedl Oskars Batna.
     
    15:31
    Lotyši budou hrát ve třech! Oskars Batna dostává pět minut plus dokonce utkání za bodnutí špičkou hole.
     
    16:02
    Francie právě vstřelila branku! Francie využívá nabídnutou možnost a dostává se do vedení! STÉPHANE DA COSTA dostal moře prostoru, dostal kotouč do ideální pozice a příklepem prostřelil Merzlikinse, před kterým ještě clonil další Francouz! Asistence: Yohann Auvitu, Charles Bertrand.
    16:02 Stéphane Da Costa - 0:1
     
    16:18
    Vylučuje se také na straně Francie! Sacha Treille dostává dvě minuty za krosček.
     
    17:10
    Louis Boudon na levé straně nedosáhl na přihrávku z rohu ledové plochy a Francouzi musejí vyklidit útočné pásmo. Lotyšsko se ale ne a ne dostat zpátky do tempa.
     
    17:45
    Jordann Perret zavezl puk do útočného pásma, kde si jej vzal do parády Markuss Komuls, který získal puk pro Lotyšsko.
     
    18:18
    Francie hraje v plném počtu. Aktuálně tak pokračuje přesilovka Francouzů za vyloučení Batny.
     
    19:05
    Z levé strany útočného pásma zkoušel štěstí střelou od modré čáry Stéphane Da Costa, jenže tentokrát minul lotyšskou branku o pořádný kus.
     
    19:40
    Z pravé strany si do palebné pozice hned dvakrát sjel Tomas Simonsen, jenže ani jeden z jeho střeleckých pokusů nemířil mezi tři tyče.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Po úvodní dvacetiminutovce může být spokojenější Francie. Lotyšsko vstoupilo do utkání za vydatné podpory fanoušků velmi aktivně a brzy hrálo přesilovou hru. V 8. minutě hrozil Dzierkals, ale Junca skvěle zasáhl betonem. O dvě minuty později hrozil na opačné straně Dair, který netrefil lotyšskou branku. Ve 12. minutě si šanci vypracoval Pierre-Édouard Bellemare, ale Merzlikins svůj tým podržel. Klíčový moment první třetiny přišel po šestnácti minutách hry, kdy Oskars Batna vyfasoval pět minut a trest do konce utkání za bodnutí špičkou hole. Nabídnutou přesilovku rychle zužitkoval Stéphane Da Costa. Pokračující přesilovku následně zbrzdilo vyloučení Treilleho, nicméně v úvodu druhé části bude Francie dohrávat její závěr.
     
    Střely na branku: 11 – 9
    Zásahy brankářů: 8 – 11
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Francouzi se během dohrávání přesilovky usadili v útočném pásmu. Tim Bozon si však nedokázal zpracovat přihrávku na pravý kruh.
     
    20:31
    Lotyšsko hraje v plném počtu.
     
    21:01
    Renars Krastenbergs chtěl rozehrát na pravé straně odrazem o mantinel, ale jeho pobídka skončila až na zakázaném uvolnění. Hra se vrátí před Merzlikinse.
     
    21:15
    Po ataku na Janise Jakse chtěli Lotyši přesilovou hru, ale sudí zůstávají klidní. Jaks se na jednoho z čárových pořádně obořil.
     
    22:03
    Aurélien Dair projel do dobré pozice, jenže jeho zakončení zápěstím obětavým pádem do střely zastavil lotyšský obránce.
     
    22:30
    Ralfs Freibergs vybojoval pro Lotyšsko kotouč v rohu obranného pásma. Lotyši měli obrovské problémy s vyhozením za modrou čáru, Francouzi hýří pohybem.
     
    23:15
    Mārtiņš Dzierkals se hnal za přihrávkou mezi kruhy, jenže k zakončení mu kousek chyběl. Lotyšsko znovu ženou vpřed fantastičtí fanoušci.
     
    24:19
    Zbytečný faul při napadání v útočném pásmu předvedl Anthony Rech, který dostává dvě minuty za hákování.
     
    24:38
    Francouzi se hned v úvodu oslabení zmocnili kotouče a dokázali jej vyhodit přes celé kluziště. Lotyše navíc brzdí nedůslednost v rozehrávce.
     
    25:20
    Znovu hosté vybojovali kotouč a Jordann Perret jej vyvezl až na útočnou modrou čáru. Oba trenéři posílají na led čerstvé síly.
     
    25:45
    Ve vlastním oslabení měl obrovskou šanci po chybě lotyšské defenzivy Aurélien Dair, ale Elvis Merzļikins jej skvěle vychytal levým betonem!
     
    26:19
    Francie hraje v plném počtu. Při přesilovce Lotyšska ale měla největší šanci právě Francie.
     
    27:02
    Stéphane Da Costa si nabruslil do střelecké pozice a prověřil pozornost lotyšského brankáře střelou zápěstím. Merzlikins zasáhl s jistotou.
     
    27:05
    Krátce po vyhraném vhazování se Francouzi znovu dostali do zakončení. Anthony Rech opět nechal vyniknout lotyšského gólmana.
     
    28:09
    Jordann Perret se pustil do potyčky před brankou Lotyšska. K francouzskému hráči ihned přijel Kristaps Zile, který jej uklidnil.
     
    28:39
    Karlis Čukste si pohlídal Peretta u pravého mantinelu a získal kotouč pro Lotyše. Hráči ve vínovém mají problém s přechodem do útočného pásma.
     
    29:08
    A problémy se založením útoku předvedli Lotyši i při další akci, kterou zastavil odpískaný ofsajd. Vhazuje se ve středním pásmu.
     
    29:15
    Rihards Bukarts si našel kotouč na levé straně útočného pásma, odkud jej nasměroval na francouzskou klec, ale Junca byl připraven.
     
    29:57
    Znovu se Lotyši usadili v útočném pásmu, jenže z jejich aktivity byla jen rána do výstroje francouzského brankáře z úhlu.
     
    30:16
    Další rozehrávka se reprezentaci pobaltské země nepovedla. Markuss Komuls posunul kotouč jen na zakázané uvolnění. Hra se přesune před Merzlikinse.
     
    30:25
    Mārtiņš Dzierkals nabral rychlost a zakončil zápěstím. Jeho projektil ale skončil nad brankou.
     
    31:20
    Cibulskis skvěle zablokoval přihrávku směřující na pravý kruh. V opačném případě by francouzský hokejista zakončoval do poloodkryté branky.
     
    32:02
    Oskars Cibulskis si skvěle stáhl kotouč do střelecké pozice u modré čáry a vypálil zápěstím. Junca i přes dobrou clonu udržel kotouč ve výstroji.
     
    32:49
    Lotyšům se nepovedlo přenést hru od pravého mantinelu na levé křídlo a znovu se dopustili zakázaného uvolnění. Vhazovat se bude po levici Merzlikinse.
     
    33:18
    Elvis Merzļikins si musel dát pozor na bekhendové nahození od modré čáry. Před dojíždějícím soupeřem puk schoval do lapačky a raději přerušil hru.
     
    34:28
    Pierre Crinon vypálil z pravého kruhu, ale trefil jen hruď lotyšského brankáře. Odražený kotouč nakonec defenziva Lotyšů vypíchla do bezpečí.
     
    34:47
    Lotyšsko sice potřebuje dotahovat, ale ve druhé části je střelecky aktivnější Francie. Lotyši zatím vybojovali jen další vhazování před brankou soupeře.
     
    35:01
    Karlis Čukste střílel od modré čáry, jenže jeho dobře zacloněná rána nakonec prosvištěla kolem branky Francie a zaduněla o mantinel.
     
    35:41
    Lotyšsko dostává možnost k vyrovnání v podobě další přesilové hry. Dvě minuty za sekání dostává Hugo Gallet.
     
    36:06
    Nepřesné nahození Dzierkalse pro sebe získali Francouzi, kteří kotouč bez váhání poslali pryč přes všechny čáry.
     
    36:50
    Kaspars Daugavinš se po dobré kombinaci dostal ke střele z levé strany, jenže do jeho pokusu zaklekl soupeř, který puk zablokoval.
     
    37:15
    Opět se Francouzům podařilo vyhodit kotouč přes všechny čáry. Lotyšsku se dnes v přesilových hrách vůbec nedaří.
     
    37:41
    Francie hraje v plném počtu.
     
    38:03
    Po dalším nahození od modré čáry kotouč poskakoval před francouzskou brankou, ale clonící hráč se nedokázal zorientovat, aby kotouč zametl za brankovou čáru.
     
    38:35
    Obrovskou šanci měl po přihrávce z rohu kluziště Rodrigo Abols, jenže kotouč netrefil ideálně a nezapsal se mezi střelce!
     
    39:10
    Tim Bozon se na opačné straně tlačil za odraženým kotoučem, jenže skvělý Elvis Merzļikins puk na poslední chvíli stačil holí posunout do bezpečí.
     
    39:45
    Rihards Bukarts střílel příklepem od modré čáry, avšak trefil jen kotník prvního soupeře v bílém dresu. Lotyšům dnes zatím směrem dopředu není přáno.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    I po čtyřiceti minutách hry může být spokojenější Francie, která zatím skvěle eliminuje ofenzivní choutky Lotyšů. Lotyšsko sice v prostřední periodě hrálo dvě přesilové hry, nicméně nedokázalo z nich udeřit. Naopak ve vlastním oslabení měl obrovskou šanci Dair, jehož vychytal Elvis Merzļikins. Do šance se Lotyši dostali ve 39. minutě, jenže ani Abols z předbrankového prostoru nevyrovnal.
     
    Střely na branku: 21 – 20
    Zásahy brankářů: 19 – 21
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:07
    Francouzi se po vyhraném vhazování tlačili do útočného pásma, ale prudkou přihrávku z hole Auvitu protečoval spoluhráč jen na lotyšskou střídačku.
     
    40:27
    Kaspars Daugavinš dostal přihrávku na levou stranu, odkud prověřil francouzského brankáře střelou na zadní tyč. Junca kotouč výborně vykopl.
     
    41:10
    Další zakončení měl na svědomí Renars Krastenbergs, který rovněž střílel z levé strany, ale jeho pokus skončil nad horní tyčí.
     
    41:47
    Na opačné straně zkoušel štěstí z úhlu Pierre-Édouard Bellemare, jenže Elvis Merzļikins jistým výkonem zatím drží šance Lotyšska na zvrat v utkání.
     
    42:18
    Felikss Gavars si přibrzdil na levé straně a zakončil zápěstím. Jeho pokus se otřel o vnější síť a zaduněl o mantinel za brankou. Lotyši ale v úvodu třetí části přidali na četnosti střelby.
     
    42:59
    Lotyšsko právě vstřelilo branku! Je vyrovnáno! Lotyšsko se dočkalo odměny za aktivní vstup do závěrečné periody! Po přechodu do útočného pásma po pravé straně nastřelil Freibergs kotouč před branku a dojíždějící RODRIGO ABOLS tečoval puk do sítě! Asistence: Ralfs Freibergs, Mārtiņš Dzierkals.
    42:59 Rodrigo ABOLS - 1:1
     
    43:13
    Lotyši jsou po vstřelení vyrovnávací branky pořádně nabuzení a nadále se tlačí vpřed. Další útočný výpad zastavil odpískaný ofsajd.
     
    43:40
    Rihards Bukarts se z těžké pozice snažil usměrnit mezi tři tyče padající kotouč. Nakonec jej vítkovický útočník poslal na branku, ale Junca zasáhl.
     
    44:28
    Tomas Simonsen si sjel na vyhození z obranného pásma, jenže při zpracování si pomohl vysokou holí.
     
    45:10
    Markuss Komuls z rohu útočného pásma poslal kotouč před branku, kde operoval Eduards Tralmaks, ale Junca ani v tomto případě neinkasoval.
     
    46:00
    Valters Egle přiklepl bekhendem kotouč spoluhráči pod sebe, nicméně následnou ránu přizvedl Charles Bertrand do ochranné sítě.
     
    46:21
    Vincent Llorca chtěl rozehrát odrazem o mantinel na levou stranu, jenže jeho pobídka skončila na zakázaném uvolnění. Lotyšsko má převahu.
     
    47:10
    Roberts Bukarts se hnal za pobídkou do rohu útočného pásma, ale ke kotouči to měl mnohem dál než obránci v bílém.
     
    47:22
    Francie si zahraje přesilovku. Elvis Merzļikins v těžké pozici podrazil soupeře a vysloužil si dvouminutový trest, který za něj odpyká Miks Indrašis.
     
    47:47
    Lotyši se při vlastním oslabení vydali vpřed, ale jejich akci zastavil odpískaný ofsajd. Francouzi si musí dávat pozor na zadní vrátka.
     
    48:10
    Další vyhození naháněl v útočném pásmu Renars Krastenbergs, který pro svůj celek nasbíral cenné sekundy. Francouzi se nemohou dostat za modrou.
     
    48:50
    Po překvapivé přihrávce z rohu ledové plochy puk směřoval do brankoviště, kde jej zkrotil Elvis Merzļikins, jehož jméno nyní vyvolávají fanoušci Lotyšska.
     
    49:22
    Lotyšsko hraje v plném počtu.
     
    49:47
    Janis Jaks prověřil pozornost francouzského brankáře střelou od modré čáry. Julian Junca si našel výhled a schoval puk do lapačky.
     
    50:05
    Ve středním pásmu byl tvrdě atakován právě Janis Jaks, který zůstává ležet na ledě a drží se za obličej. Halou se ozývá pískot, jelikož rozhodčí nesignalizovali vyloučení.
     
    50:05
    Otřesený Jaks se zvedl na nohy a prakticky bez pomoci zvládl dojet na lotyšskou střídačku.
     
    50:05
    Sudí si jdou prohlédnout záznam hry. Uvidíme, zda se Lotyšsko dočká nějaké delší přesilovky. V tuto chvíli se možná láme utkání.
     
    50:06
    Lotyšsko dostává obrovskou šanci zlomit duel na svou stranu! Pětiminutový trest plus trest do konce utkání za faul loktem dostává Hugo Dallet.
     
    50:35
    Lotyši sice kombinovali v útočném pásmu, jenže finální přihrávku přes osu Francouzi zablokovali a vyhodili kotouč přes celé kluziště.
     
    51:16
    Další dělovku od modré čáry obětavým způsobem zastavil obránce v bílém dresu.
     
    51:48
    Lotyšsko právě vstřelilo branku! Lotyšsko využívá přesilovou hru a otáčí vývoj dnešního souboje! Lotyši vsadili na jednoduché založení do útoku. Do útočného pásma projel s pukem na holi Kaspars Daugavinš, jehož rána se odrazila od tyče k ROBERTSI BUKARTSOVI, který dorážkou rozjásal zaplněnou halu! Asistence: Kaspars Daugavinš, Janis Jaks.
    51:48 Roberts BUKARTS - 2:1
     
    52:40
    Přesilovka Lotyšska nadále pokračuje. Hráči ve vínovém se usadili v útočném pásmu. Rihards Bukarts dokonce zakončoval v prostoru před brankou, ale nepřizvedl puk nad beton.
     
    53:30
    Julian Junca drží naděje Francie nad vodou! Nejprve zastavil ránu od modré čáry a následně udržel beton na ledě proti dorážce z těsné blízkosti!
     
    54:00
    Francouzi nakonec získali sražený puk a osvobodili se vyhozením přes celé kluziště. Hráči v bílém se dokonce vydali vpřed a nasbírali v útočném pásmu cenné sekundy.
     
    54:39
    Pierre-Édouard Bellemare vystihl chybnou rozehrávku soupeře ve středním pásmu, dostal se do úniku, který zakončil střelou zápěstím, jenže Elvis Merzļikins vytáhl důležitý zákrok!
     
    55:06
    Francie hraje v plném počtu. Jdeme do dramatické koncovky dnešního souboje.
     
    55:34
    Kaspars Daugavinš se prosmýkl do prostoru před brankou, jenže místo střely ještě hledal Dzierkalse a přihrávku na poslední chvíli zastavil vracející se soupeř.
     
    56:14
    Stéphane Da Costa neudržel balanc za brankou Lotyšska, což vyústilo ve ztrátu kotouče. Francouzi však puk rychle získali zpět.
     
    56:47
    Renars Krastenbergs posunul puk ze středního pásma. Ačkoliv se jej poté snažil dojet, tak kotouč skončil na zakázaném uvolnění. Vhazuje se před lotyšskou brankou.
     
    56:51
    Francie právě vstřelila branku! Je vyrovnáno! Francie udeřila bleskově po vyhraném vhazování! Do zakončení se nejprve dostal Stéphane Da Costa, jehož sražený pokus si před brankou našel PIERRE-ÉDOUARD BELLEMARE a bez váhání zavěsil mimo dosah lotyšského brankáře! Asistence: Stéphane Da Costa.
    56:51 Pierre-Édouard BELLEMARE - 2:2
     
    57:34
    Na opačné straně musel Junca řešit prudkou ránu od modré čáry, kterou dokázal vyrazit levým betonem do rohu ledové plochy.
     
    58:15
    Junca nyní možná lehce zaváhal a nerozehrál kotouč z lapačky. Lotyšsko tak získalo vhazování před brankou Francie.
     
    58:38
    Lotyši se v závěru základní hrací doby tlačí do útočného pásma, ale Francie se zuby nehty brání. Další vyhození skončilo na střídačce.
     
    59:00
    Mohlo být rozhodnuto! Pierre-Édouard Bellemare se v útočném pásmu probil k puku, dostal se do zakončení bekhendem, ale neumístil puk za záda brankáře!
     
    59:55
    Pět sekund před koncem z toho byla ještě jedna velká možnost Francie. Pierre Crinon vypálil příklepem od modré čáry, jenže sražený kotouč nedoskákal za brankovou čáru.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Základní hrací doby o osudu dnešního souboje nerozhodla. Lotyšsko během třetí třetiny díky zásahům Abolse a Robertse Bukartse strhlo vedení na svou stranu, jenže tři minuty před sirénou vyrovnal Pierre-Édouard Bellemare. Francie poté měla ještě dvě zajímavé možnost, ale Merzlikins zajistil Lotyšsku alespoň bod. O držiteli bodu druhého rozhodne prodloužení nebo případné samostatné nájezdy.
     
    Střely na branku: 31 – 28
    Zásahy brankářů: 26 – 29
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:35
    Jako první se v útočném pásmu usadili Francouzi, jenže Jordann Perret hledal prostor a nezakončil.
     
    60:54
    Následně se do úniku dostal Florian Chakiachvili, který se snažil vymíchat Merzlikinse, ale rozhodující zásah nepřidal.
     
    61:26
    Na opačné straně si na přihrávku na levou stranu sjel Robert Mamčics, který zakončoval těsně před brankářem, který puk vyrazil do ochranné sítě.
     
    61:33
    Lotyšsko bude hrát v prodloužení přesilovku 4 na 3! Dvě minuty za hákování dostává Anthony Rech.
     
    61:33
    Trenér Lotyšska si vyžádal oddechový čas! Lotyši cítí, že mají velkou možnost zlomit duel na svou stranu.
     
    62:20
    Francie zatím zvládá oslabení bez větších problémů. Po propagační střele Lotyšska vyhodil puk do bezpečí Auvitu.
     
    62:44
    Kaspars Daugavinš nahodil puk žabičkou na brankoviště, kde byl Abols, jemuž k překonání francouzského brankáře scházel důraz.
     
    63:19
    Kaspars Daugavinš ještě zůstal na ledové ploše a vypálil z levého kruhu. Jeho rána gólmanovi vypadla z lapačky, ale obránci puk odehráli do bezpečí.
     
    63:33
    Francie hraje v plném počtu. Pokračuje se ve čtyřech na obou stranách.
     
    64:26
    Valters Egle se sám prosmýkl do útočného pásma, projel až na pravý kruh, odkud střílel zápěstím přímo do lapačky. Na závěrečnou půlminutu jdou týmy znovu do třech.
     
    64:43
    Lotyši se tlačili do přečíslení, jenže přihrávku z pravé strany přes osu přizvedl obránce do ochranné sítě.
     
    64:59
    Lotyšsko právě vstřelilo branku! Nakonec se prodlužovat nebude! Francouzi měli po úspěšném vhazování kotouč na hokejkách, jenže přišla zbytečná ztráta v obranném pásmu. Kotouče se zmocnil KASPARS DAUGAVINŠ, který si položil brankáře a vítěznou trefou pod horní tyč zajistil Lotyšsku bod navíc! Bez asistence.
    64:59 Kaspars DAUGAVINŠ - 3:2
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči utkání:

    Julian Junca (Francie)
    Elvis Merzļikins (Lotyšsko)
     
    Je konec! Lotyšsko nakonec uspělo v prodloužení a poráží Francii 3:2. Do vedení se v první třetině dostala Francie, a to zásluhou přesilovkové trefy Stéphana Da Costy. Ve druhé třetině Francouzi soupeře dokonce mírně přestříleli, jenže nepřidali druhou branku. Lotyši tak ve třetí třetině zařadili vyšší rychlostní stupeň a dočkali se obratu. O vyrovnání se postaral Rodrigo Abols a v přesilovce poslal Lotyšsko do vedení Roberts Bukarts. Ani favorit utkání však nezvládl závěr bez klopýtnutí. Tři minuty před koncem totiž vyrovnal Pierre-Édouard Bellemare.

    V prodloužení měli Francouzi několik slibných možností, Elvis Merzļikins dokonce zneškodnil únik. Lotyši naopak dostali možnost hrát přesilovou hru, jenže ani tu nevyužili. Vše nasvědčovalo tomu, že o vítězi nakonec rozhodnout samostatné nájezdy, jenže vteřinu před koncem potrestal chybu Francie v rozehrávce Kaspars Daugavinš.
     
    Střely na branku: 36 – 29
    Zásahy brankářů: 27 – 33
     
    Lotyši mají po dvou odehraných duelech na kontě čtyři body a před večerním duelem Švédska se posunuli do čela skupiny B. Francie má bod jediný a je o skóre poslední za Polskem.

    Lotyšsko čeká další duel v úterý, kdy se střetne s Kazachstánem, který potřebuje porazit. Francii čeká v úterý rovněž velmi důležité utkání s Polskem. (19:05:02)
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Tomáš Kubečka

    Branky a nahrávky: 43. Abols (Freibergs, Dzierkals), 52. Ro. Bukarts (Daugavinš, Jaks), 65. Daugavinš – 17. Da Costa (Auvitu, Bertrand), 57. Bellemare (Da Costa)


    Lotyšsko: Merzļikins (Gudlevskis) – Jaks, Zile, Čukste, Freibergs, Komuls, Mamčics, Cibulskis – Daugavinš (C), Dzierkals, Abols (A) – Krastenbergs, Ro. Bukarts (A), Batna – Ri. Bukarts, Indrašis, Egle – Ansons, Tralmaks, Gavars.
    Francie: Junca (Ylönen) – Gallet, Auvitu, Cantagallo, Chakiachvili, Llorca, Crinon, Thiry – Bertrand, Da Costa (A), K. Bozon – Bellemare (A), Perret, Treille (C) – Boudon, Simonsen, Rech – Dair, Bruche, T. Bozon.

    Rozhodčí: Bjork (SWE), Heikkinen (FIN) – Ondráček (CZE), Yletyinen (SWE)

    Diváci: 8 525