Rakousko – Velká Británie 2:4 (kon.) | Francie – Německo 3:6 (kon.) | Kanada – Česko cz 4:3 (po pr.)
Lotyšsko – USA 3:6 (kon.) | Finsko – Švýcarsko 1:3 (kon.) | Švédsko – Slovensko 6:1 (kon.)
konec
Finsko
1:3 (0:0, 1:2, 0:1)
Švýcarsko
Úterý 21.05.2024, 20:20 • Praha • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Z dnešního dlouhého hokejového dne je to vše, zítra nás čeká na šampionátu první volný den před čtvrtečním kompletním programem čtvrtfinále. Děkujeme za pozornost, dobrou noc přeje Karel Jedlička. (22:51:44)
     
    Finsko končí základní skupinu se ziskem pouhých 10 bodů a za odvrácení největší blamáže vděčí jen hokejistům Velké Británie, kteří dnes překvapivě získali první body proti Rakousku. Ve čtvrtfinálovém derby se stoprocentním Švédskem bude celek Suomi jasným outsiderem.
     
    Již v bezbrankové úvodní třetině měli Švýcaři po odražení počátečního tlaku Finska jasnou převahu a více šancí. Po přestávce ji také zúročili dvěma slepenými góly, když Fiala dorazil střelu od červené čáry a pak od modré napnul síť obránce Glauser.
    Finy vrátil do hry dvě minuty před sirénou v přesilovce Innala, ale rozhodnutí zařídil z protiútoku v 57. minutě Fiala a naděje na případný zvrat po vzoru Čechů proti Kanadě vzal Finům pětiminutovým trestem jejich kapitán Granlund.
     
    Švýcaři zaslouženou výhrou nad Finskem o bod přeskočili v tabulce skupiny A české hokejisty a získali pro čtvrtfinále papírově slabšího soupeře z Německa. Naopak Čechy čekají v klíčové fázi turnaje hokejisté USA. S těmi se utkáme poosmé za posledních 13 let a stejně jako loni v Rize, kde jim svěřenci Kariho Jalonena podlehli 0:3.
     
    Střely na bránu 16:26 (6:11, 4:10, 6:5)
    Vyloučení 3:2, navíc Granlund (FIN) OT do konce.
    Využití 1:0
     
    Konec zápasu.
     
    59:56
    Ještě jedno zakázané uvolnění po odpalu Svena Andrighetta o mantinel.
     
    59:32
    Ve vlastní přesilovce se celek s helvétským křížem na prsou dopustil zakázaného uvolnění.
     
    59:10
    Švýcaři hrají v útočném pásmu na údržbu, ale ztrácejí kotouč a Finové vyhazují přes všechny čáry.
     
    58:09
    Vyloučení v mužstvu Finska:
    Mikael Granlund – 5 min. + OK, krosček, odpyká Konsta Helenius.
    Zkrat kapitána srazil naděje na bodový zisk na úplné minimum a američtí hokejisté už mohou začít pomalu balit zavazadla k přesunu do Prahy. Granlund udeřil v útočném pásmu pěstí do obličeje Glausera a ač hned zvedal ruce v omluvném gestu, i po přezkumu na videu uložený trest platí.
    56:33 Kevin FIALA - 1:3
     
    56:33
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    KEVIN FIALA vypíchl na obranné modré čáře kotouč Jungovi, sice na okamžik skoro ztratil hůl, ale zvedl ji včas, rozjel brejk a po narážečce s Niederreiterem ho bekhendovým blafákem zvedl nad lapačku strážce finské klece. Asistence: Nino Niederreiter.
     
    55:22
    Kaski ztratil kotouč za vlastní bránou, ale Švýcaři se neprokombinovali do zakončení a musejí opustit útočné pásmo.
     
    54:48
    A zase hokej střídá přestávka na reklamy.
     
    54:48
    Lehtonen pálil po ledě z nejvzdálenějšího bodu útočného pásma. Kotouč prošel hradbou těl až před Schmida, který ho chytá na poslední chvíli.
     
    53:35
    Bez ztracené hole hrál chvilku v obranném pásmu Hischier, teď může odjet střídat.
     
    52:50
    Švýcarsko je v plném počtu.
     
    52:45
    Saarijärviho přihrávka přeskočila Kaskimu hůl a Švýcaři snadno vyhazují.
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Karel Jedlička

    Branky a nahrávky: 38. Innala (Granlund, Lehtonen) – 26. Fiala (Loeffel), 28. Glauser (Niederreiter, Fiala), 57. Fiala (Niederreiter)


    Finsko: Säteri (Larmi) – Määttä, Mattila, Lehtonen, Vittasmäki, Rissanen, Kaski, Saarijärvi, Riikola – Björninen, Jormakka, Mäenalanen – Innala, Granlund (C), Pakarinen – Puistola, Kapanen, Puljujärvi – Oksanen, Jääskä, Helenius – Hyry.
    Trenér: Jalonen

    Švýcarsko: Schmid (Berra) – Glauser, Josi (C), Kukan, Jung, Marti, Loeffel, Fora – Hischier, Fiala, Niederreiter – Thürkauf, Andrighetto, Bertschy – Senteler, Simion, Herzog – Haas, Scherwey, Ambühl – Kurashev.
    Trenér: Fischer

    Rozhodčí: Campbell (CAN), Fraňo (CZE) – Wyonzek (CAN), Zunde (LAT)

    Diváci: 17 118