Kroměříž – Táborsko 0:2 (kon.) | Dukla Praha – Sparta B 6:0 (kon.) | Líšeň – Chrudim 1:2 (kon.)
Vlašim – Brno 2:2 (kon.) | Žižkov – Prostějov 0:2 (kon.) | Příbram – Vyškov 2:0 (kon.)
Olomouc B – Varnsdorf 2:1 (kon.) | Opava – Jihlava 4:1 (kon.)
konec
SK Hanácká Slavia Kroměříž
0:2 (0:1)
FC SILON Táborsko
Sobota 25.05.2024, 17:00 • Stadion Jožky Silného • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 30. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásné sobotní odpoledne. Vítám vás při sledování posledního 30. kola druhé nejvyšší české soutěže, u zápasu mezi Kroměříží a Táborskem.
     
    Ani jednomu z celků už v závěrečném utkání o nic nejde. Kroměříž se s rolí nováčka nepopasovala nejlépe, po solidním podzimu na jaře zvítězila pouze jednou, a proto se po roce bude stěhovat zpátky do třetí ligy. Pro Táborsko dnešním dnem sezóna nekončí. Jihočeši si za kvalitní výkony v průběhu celého ročníku vysloužili čtvrtou příčku, a protože druhá Sigma B do baráže nepůjde, tak to budou právě oni, kdo zabojují o prvoligovou příslušnost.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Hanácká Slavia Kroměříž: Gergela – Tiahlo, Cupák (C), Hrdlička, Houser – Jeleček, M. Jaroň, Kudela, Oulehla – Machalík, Chwaszcz.
    Náhradníci: J. Dostál – Wala, Kiška, Surynek, Vincour, Dočkal, Martinek.
    Trenér: Martin Onda

    FC SILON Táborsko: Kerl – Šašinka, P. Plachý (C), Zeman, Šplíchal – Skopec, Sojka, Koné, Kopáček – Nsunzu, Osmančík.
    Náhradníci: Pastornický – J. Mach, J. Matoušek I, Varačka, Schindler, Kateřiňák, Đorđić.
    Trenér: Roman Nádvorník

    Rozhodčí: Vokoun – Dohnálek, Pospíšil.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí vstoupili do utkání v tradičních bílých dresech. Fotbalisté Táborska oblékli pro dnešní střetnutí dresy barvy modré.
     
    3
    Hanácká Slavia plánovala zahrozit z rohového kopu, ovšem nepovedlo se, vysoký centr kontroloval stoper Mamadou Koné.
     
    4
    Po levé lajně nabral vysokou rychlost Adam Houser a povedlo se mu i odcentrovat, hrací předmět ovšem Alexandr Sojka zvládl zblokovat do zámezí.
     
    5
    Přenesení doleva mělo oči, jenže Michal Cupák dal balónu přílišnou délku, Lukáš Hrdlička jej ve vymezeném prostoru nezastihl.
     
    6
    Fotbalisté v bílých dresech kontrolují míč v blízkosti poloviny hřiště, dále e soupeř zásluhou dobře postavené obrany nepouští.
     
    7
    Středem postupoval do slibné příležitosti Marek Jaroň, kousek za vápnem ho zastavil konkurent jenom za cenu faulu.
     
    8
    Byl to Michal Cupák, kdo si vzal na starosti volný přímý kop, nepovedenou střelu však nasměroval přímo doprostřed, kde byl Daniel Kerl.
     
    9
    Nebezpečí i na druhé polovině hřiště. Michael Gergela nicméně na střelu ze střední vzdálenosti dobře viděl a nadvakrát míč zpacifikoval.
     
    10
    Daniel Kerl nasměroval dlouhý odkop až k šestnáctce Kroměříže, kde kraloval Orest Tiahlo, Jiří Šplíchal neměl šanci na úspěch.
     
    11
    Útočným faulem se prezentoval Šimon Chwaszcz, který si dělal osobní prostor, přitom se ohnal a rukou trefil do obličeje Plachého.
     
    12
    Jihočeši postupovali středem hřiště. Vladimír Zeman si všiml nabíhajícího Alexandra Sojky, leč nahrávku poslal mimo jeho dosah.
     
    13
    Se štěstím se balón odrazil kousek za velké vápno, kde se pohyboval Adam Houser, střelu nasměroval do prvního bránícího hráče.
     
    14
    Už to vypadalo, že by se po zmatcích v pokutovém území Táborska mohl ke střele dostat útočník Šimon Chwaszcz, v poslední chvíli mu míč před nosem ukopl David Skopec.
     
    15
    Kroměříž pokračuje v ofenzivních snahách. Při zakončení smolně podklouzl Lukáš Hrdlička, cílové zařízení vysoko přestřelil.
     
    16
    Situaci dvou proti třem domácí nevyřešili dobře. Martin Kudela příliš dlouho otálel s přihrávkou a trefil jenom paty Plachého.
     
    17
    Kolem osobního strážce si udělal prostor David Skopec a poslal centr do vnitra pokutového území, kde měl situaci pod kontrolou Orest Tiahlo.
     
    18
    Táborsko právě vstřelilo branku!
    Hosté přepnuli na vyšší rychlostní stupeň a odměnou jim je vedoucí gól! Po centru zprava si na zadní tyčku naběhl nikým nehlídaný VLADIMÍR ZEMAN a z bezprostřední blízkosti napálil míč za bezmocného Gergelu.
     
    20
    Táborsko pokračuje v útočení. Jakub Kopáček si narazil s Jakubem Šašinkou, načež centroval mimo dosah Sojky.
     
    21
    V blízkosti rohového praporku centroval do pokutového území Michal Cupák, Ngosa Nsunzu přetlačil snažícího se Marka Jaroně.
     
    22
    O pozornost se přihlásil Vladimír Zeman, jenž mohl nahrávat, ale zvolil střelu ze střední vzdálenosti, kterou výrazně minul bránu.
     
    23
    Po levé čáře postupoval David Skopec. Dokázal si vytvořit prostor k centru, kterým překopl všechny hráče přítomné ve velkém vápně.
     
    24
    Za útočný faul ostřejšího rázu si pěkně zblízka prohlédl kartónek žluté barvy Alexandr Sojka, na podobní zákroky si bude muset ve zbytku střetnutí dávat velký pozor.
     
    25
    Adam Houser na sebe natáhl dva hráče, načež špičkou kopačky vysunul dopředu Šimona Chwaszcze, útočník neupěl jeden na jednoho proti Jiřímu Šplíchalovi.
     
    26
    Táborsko zahrozilo pravou stranou, odkud si navedl míč do střelecké pozice Petr Plachý, k zakončení ho však nepustil Orest Tiahlo.
     
    27
    Po přetaženém centru došlo k vysokému sklepnutí do středu šestnáctky, kam vyběhl Michael Gergela a míč získal pro sebe.
     
    28
    Úmysl dobrý, realizace pokulhávala. Lukáš Hrdlička si všiml zabíhajícího Šimona Chwaszcze, toho ale udržel na zádech pozičně dobře pracující Mamadou Koné.
     
    29
    Hanácká Slavia je sice na míči častěji, ale není jí to nic platné, když podobně jako teď kombinuje daleko od soupeřovy brány.
     
    30
    Dlouhé autové vhazování zleva ve vápně Táborska zmatky nenadělalo, po prodloužení míče odkopával Ngosa Nsunzu.
     
    31
    Po výborném obranném zákroku získal balón Ngosa Nsunzu, rychle se zvedl a postupoval do brejku, jenže nahrál za paty Sojkovi.
     
    32
    Protože Mamadou Koné neměl komu nahrát, tak voli nejsnadnější možné řešení, a sice přihrávku na gólmana Kerla.
     
    33
    Rychlý protiútok fotbalistů v modrých dresech k navýšení náskoku nevedl, Tomáš Jeleček tělem odstavil pronikajícího Šašinku.
     
    34
    Vladimír Zeman prováhal ideální moment k centru a byl po zásluze potrestán, čistě ho zpacifikoval Orest Tiahlo.
     
    35
    Po další ztrátě domácího mužstva hosté podnikli další brejk, který nedovoleným zákrokem zastavil Marek Jaroň a může být rád, že vyvázl bez karty.
     
    36
    Na pravém křídle vymýšlel Lukáš Hrdlička. K centru si netroufl, proto nakonec celou akci zpomalil zpětným pasem na Cupáka.
     
    37
    Standardka pro Kroměříž. Levou lajnou nastartoval Marek Jaroň a Jakub Kopáček ve skluzu zasáhl jenom nohy konkurenta.
     
    38
    Proti centru vystartoval z brankové čáry Daniel Kerl a ve výskoku míč nasměroval mimo bezprostřední nebezpečí, pryč z vápna.
     
    39
    Nechybělo moc, aby byl dlouhý aut klíčem k vyrovnávací trefě, nejlépe se nakonec zorientoval David Skopec a odkopával do autu.
     
    40
    Pavel Osmančík byl zdvojený, což ho vůbec nerozhodilo, zkontroloval situaci kolem sebe a za sebe přihrál osamocenému Konému.
     
    41
    Lukáš Hrdlička si všiml vpravo nabíhajícího Marka Jaroně, jemuž adresoval přesnou nahrávku, autora ale zradilo zpracování.
     
    42
    Tentokráte Marek Jaroň a už uvnitř vápna natáhl ke střele, která mu vůbec nevyšla, míč nasměroval vysoko nad.
     
    43
    Martin Kudela si dovolil těžkou kličku, tou dokonale obelstil Vladimíra Zemana, jenže potom nepřesně hledal Šimona Chwaszcze.
     
    44
    Z poměrně velké vzdálenosti vypálil tvrdou střelu z volného přímého kopu Petr Plachý, trefil jen dobře postavenou zeď.
     
    45
    Žlutá karta pro tým FC SILON Táborsko (David Skopec).
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu jednu minutu.
     
    45+1
    Hanácká Slavia se pokusila o gól do šatny, nicméně Jelečkův centr postrádal na kvalitě, volný Petr Plachý po zpracování odkopával do země nikoho.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas zápasu mezi Kroměříží a Táborskem přinesl jediný gól, o nějž se postaral hostující favorit. Současnou podobu výsledku udává situace z 18. minuty, kdy si centr zprava našel Vladimír Zeman a z bezprostřední blízkosti suverénně nasměroval míč za záda bezmocného Gergely. Domácí jsou častěji na míči, jsou dokonce i střelecky aktivnější, zatím jim to ovšem není nic platné.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Na jedničku zafungoval směrem dozadu Orest Tiahlo, jemuž se povedlo na zádech udržet Osmančíka a hlavou navíc sklepl pro Jaroně.
     
    48
    Příliš ostře si na levém křídle dělal prostor Tomáš Jeleček, domácí hráč se provinil nedovoleným zákrokem proti Sojkovi.
     
    49
    Hanácká Slavia pokračuje v ofenzivním pojetí hry. Tomáš Jeleček si narazil s Jaroněm, potom nepřesně přihrával Kudelovi.
     
    50
    Útočit nezapomněli ani hosté. Od levé lajny centroval Alexandr Sojka, Vladimír Zeman se ke střele neprotlačil přes Tiahla.
     
    51
    Presink vysunul Marek Jaroň, avšak kýžený efekt se nedostavil, protože ukázkově podrazil Jiřího Šplíchala.
     
    52
    Proti dobře myšlené nahrávce za obranu vystartoval Daniel Kerl a odkopával do bezpečí těsně před Hrdličkou.
     
    53
    Levou stranou podnikl protiútok David Skopec. Příliš daleko se nedostal, tělem totiž nepřetlačil zapřeného Davida Machalíka.
     
    54
    Přihrávku po pravé čáře vymyslel Adam Houser. Marek Jaroň po rychlém zpracování centroval do vápna, kde byli jenom protihráči.
     
    55
    Středopolař Michal Cupák si v poslední chvíli rozmyslel zakončení a nahrával po levé ruce, kde Martin Kudela neuspěl jeden na jednoho proti Mamadou Konému.
     
    56
    Střídání v týmu FC SILON Táborsko:
    ze hřiště odchází Pavel Osmančík, přichází Matouš Varačka.
     
    56
    Střídání v týmu FC SILON Táborsko:
    ze hřiště odchází David Skopec, přichází Jiří Kateřiňák.
     
    56
    Střídání v týmu FC SILON Táborsko:
    ze hřiště odchází Vladimír Zeman, přichází Bojan Đorđić.
     
    57
    Ještě v zárodku zastavil protiútok Táborska Orest Tiahlo. Při faulu nebyla viditelná snaha hrát míč, proto následovala žlutá karta.
     
    58
    Jiří Kateřiňák má plno sil, proto bez větších problémů pláchl Adamu Houserovi, načež centroval do zámezí.
     
    59
    Nevybíravým zákrokem poslal konkurenta u pravé lajny k zemi a je dalším fotbalistou se žlutou kartou na kontě.
     
    61
    Na trávníku nadále pokračuje ošetřování faulovaného hráče. Naštěstí to vypadá, že se snad nebude jednat o zranění vážnějšího rázu.
     
    62
    Utkání pokračovalo standardkou Táborska. Centr z levé strany nicméně propadl pokutovým územím až do zámezí, následuje odkop od brány.
     
    63
    Střídání v týmu SK Hanácká Slavia Kroměříž:
    ze hřiště odchází Šimon Chwaszcz, přichází Jiří Kiška.
     
    63
    Střídání v týmu SK Hanácká Slavia Kroměříž:
    ze hřiště odchází Jiří Oulehla, přichází Vojtěch Wala.
     
    63
    Střídání v týmu SK Hanácká Slavia Kroměříž:
    ze hřiště odchází Lukáš Hrdlička, přichází Jakub Dočkal.
     
    64
    Jakub Šašinka se stáhl hlouběji do pole a tělem sklepl pod sebe na Petra Plachého, jemuž vůbec nevyšlo přenesení doleva.
     
    65
    David Machalík nastartoval po pravé čáře Martina Kudelu, jemuž vyšel první dotek, leč kličkou nevyzrál na Matouše Varačku.
     
    66
    Střední záložník Michal Cupák vymyslel oblouček na pravé křídlo, kde se pohyboval Adam Houser, jeho centr doputoval do rukavic Kerla.
     
    67
    Hosté měli k dispozici rohový kop. Strhla se velká mela o míč na hranici malého vápna, kde dominoval Mamadou Koné.
     
    68
    Vojtěch Wala získal míč a vyslal dopředu Jakuba Dočkala, útočník však neměl žádnou šanci proti dvěma konkurentům.
     
    69
    Do pokutového území Kroměříže přiletěl centr z nohy Matouše Varačky, Jiří Kiška nepustil ke střele Bojana Đorđiće.
     
    70
    Jakub Dočkal na sebe znovu strhnul pozornost, když se zdálo, že by středem mohl proniknout až do vápna, v čemž mu na poslední chvíli zamezil Jiří Kateřiňák.
     
    71
    Střed hřiště se otevřel před Ngosou Nsunzuem, který už na útočné polovině vymyslel průnikový pas, ten Orest Tiahlo vystihl ve skluzu.
     
    72
    Autové vhazování Jakub Šašinka prodloužil naslepo za sebe, spoluhráč Bojan Đorđić následně svedl neúspěšný souboj s Tomášem Jelečkem.
     
    73
    Jiří Kateřiňák poslal milimetrově přesné přenesení hry k pravé lajně, kde byl Bojan Đorđić, před něj se natlačil Vojtěch Wala.
     
    74
    Protože Marek Jaroň neměl kam přihrát, tak v nekomfortní pozici vypálil, levačkou poslal míč vysoko nad horní tyč.
     
    75
    Ukázkově si počínal Jakub Šašinka, když nasadil jesličky soupeři, aby následně zklidnil situaci zpětným pasem na Jakuba Kopáčka.
     
    76
    Střídání v týmu SK Hanácká Slavia Kroměříž:
    ze hřiště odchází Marek Jaroň, přichází Nicolas Martinek.
     
    77
    Nově příchozí Nicolas Martinek hned rozehrával volný přímý kop. Střela mu nevyšla, balón zakroutil přes zeď nad břevno.
     
    78
    Střídání v týmu FC SILON Táborsko:
    ze hřiště odchází Jakub Šašinka, přichází Jan Mach.
     
    79
    Hanácká Slavia by se určitě ráda rozloučila s druhou nejvyšší soutěží alespoň remízou. Jenže směrem dopředu se nedaří, Jiří Kiška neuspěl proti trojici soupeřů.
     
    80
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Jiří Šplíchal sám střílet nemohl, tak k zakončení vybídl Jiřího Kateřiňáka, který mířil nepřesně.
     
    81
    U levé lajny se nenechal rozhodit dotírajícím protihráči Jakub Dočkal, na jedničku si pokryl míč a nedovoleně se nechal atakovat Plachým.
     
    82
    Hodně nepovedený rohový kop domácího mužstva. Centr mířený na přední tyčku totiž zamířil do boční sítě.
     
    83
    Tomáš Jeleček si věřil individuálně. Zleva si naběhl s míčem až do pokutového území, kde jeho cestu zastavil čistým způsobem Mamadou Koné.
     
    85
    Při návratu dozadu fauloval unikajícího soka Tomáš Jeleček. Nemohlo následovat nic jiného, než žlutá karta.
     
    85
    Volný přímý kop byl rozehrán nakrátko, do míče se opřel Petr Plachý a napálil dobře postaveného bránícího protivníka.
     
    86
    Není bez překvapení, že hosté už se nikam neženou. Tříbodový zisk by určitě ještě více přidal na psychické pohodě před blížící se baráží.
     
    87
    Hraniční zákrok absolvoval uvnitř vlastního vápna Orest Tiahlo. Měl velké štěstí, že ve skluzu trefil nejprve míč, až potom protihráče.
     
    88
    Táborský tlak pokračoval rohovým kopem. Michael Gergela chybně vyběhl, soupeř naštěstí pro něj prodlužoval mimo dosah kolegů.
     
    89
    Roh kopala rovněž Hanácká Slavia. Po centru na přední tyčku došlo k zakončení hlavou, míč ale proletěl o kus vedle levé tyče.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby čtyři minuty.
     
    90+1
    Domácí si pořádně zahrávali blízko vlastní brány, po chvilkových zmatcíh odkopával po levé lajně Tiahlo.
     
    90+2
    Střídání v týmu FC SILON Táborsko:
    ze hřiště odchází Jiří Šplíchal, přichází Jakub Schindler.
     
    90+3
    Bojan Đorđić mířil do gólovky středem. Až ke střele se nedostal, stopku mu vystavil skluzující Vojtěch Wala.
     
    90+4
    Táborsko právě vstřelilo branku!
    V závěrečné minutě základní hrací doby Jihočeši dávají pojistku na tříbodový zisk. Perfektní činnosti spoluhráče na levém křídle využil žolík JAN MACH, jenž po přihrávce do středu vypálil z prvního doteku nechytatelně k zadní tyči.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Kroměříž se rozloučila s druhou ligou porážkou, na domácím stadionu podlehla barážovému Táborsku výsledkem 0:2.

    Důležitý první gól obstaral krátce po čtvrt hodině hry Vladimír Zeman, jenž si našel centr z pravé strany a z bezprostřední blízkosti rozvlnil síť za Gergelovými zády. Jihočeši dlouho drželi jednobrankový náskok, aby ho nakonec v poslední nastavené minutě ještě vylepšil střídající Jan Mach.

    Svěřenci trenéra Nádvorníka si díky vítězství polepšili na konečné třetí místo a pro baráž tedy dostanou z první ligy tým, který skončí třetí od konce. Kroměříž skončila poslední s velkým odstupem deseti bodů na předposlední Příbram. (18:58:47)

    Milan Huppert

    Branky: 18. Zeman, 90+4. J. Mach

    Karty:   57. Tiahlo (KRO), 59. Oulehla (KRO), 85. Jeleček (KRO) – 24. Sojka (TAB), 45. Skopec (TAB)


    SK Hanácká Slavia Kroměříž: Gergela – Oulehla (63. Wala), Tiahlo, Kudela, Jeleček – Cupák (C), Houser – M. Jaroň (76. Martinek), Machalík, Hrdlička (63. Dočkal) – Chwaszcz (63. Kiška).
    Náhradníci: J. Dostál – Surynek, Vincour.

    Trenér: Martin Onda

    FC SILON Táborsko: Kerl – Nsunzu, Koné, P. Plachý (C) – Zeman (56. Đorđić), Skopec (56. Kateřiňák), Kopáček, Sojka – Osmančík (56. Varačka), Šašinka (78. J. Mach), Šplíchal (90+2. Schindler).
    Náhradníci: Pastornický – J. Matoušek I.

    Trenér: Roman Nádvorník

    Rozhodčí: Vokoun – Dohnálek, Pospíšil

    Diváci: 235