Bohemians 1905 – Teplice 0:0 (kon.) | Dukla Praha – Sparta 1:1 (kon.) | Jablonec – Liberec 0:2 (kon.)
Č. Budějovice – Mladá Boleslav 1:0 (kon.) | Ostrava – Slavia 3:0 (kon.) | Slovácko – Žižkov 2:1 (kon.)
Plzeň – Příbram 5:0 (kon.) | Hr. Králové – Olomouc 1:2 (kon.)
konec
FC Hradec Králové
1:2 (0:1)
SK Sigma Olomouc
Středa 09.05.2012, 18:00 • Všesportovní stadion • Gambrinus liga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Dobrý podvečer Vám přejeme z Hradce Králové! Středa, fotbalu třeba? Držme se tohoto hesla. Netypicky v polovině týdne se totiž odehrají další zápasy nejvyšší fotbalové soutěže. Jedním z nich je duel mezi Hradcem a Olomoucí. Domácí tým již má jistotu záchrany, když se nachází na dvanácté příčce se ziskem třiceti bodů. Hanáci jsou sice o jedno místo za Hradcem, přesto potřebují k jistotě záchrany minimálně jeden bod. Prozatím mají bodů osmadvacet.
     
    Tribuny na Všesportovním stadionu se pomalu plní. Návštěvě by mohla pomoci akce "Zaplňme Malšák", kdy fanoušci mohli získat vstupenku zdarma na dnešní utkání. V Hradci Králové vládne parádní fotbalové počasí, můžeme se tedy těšit na hodnotnou sportovní podívanou.
     
    Sektor pro hostující příznivce je bohužel prázdný, z hanácké metropole pod Bílou věž zatím žádní fanoušci nepřicestovali.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Hradec Králové: Koubek – Hochmeister, Fukal "K", Poděbradský, Janoušek – Holeš, Šisler, Zelený, Štěpán – Černý, Mrázek.

    SK Sigma Olomouc: Zlámal – Janotka, Dreksa, Škerle, Vepřek – Navrátil, Kučera "K", Nepožitek – Schulmeister, Klesnil, Ordoš.

    Rozhodčí: Zelinka – Ubias, Marek.
     
    Lavička náhradníků:

    FC Hradec Králové: Lindr – Malinský, Dvořák, Jedunov, Rezek, Pávek.

    SK Sigma Olomouc: Bláha – Podaný, Tomeček, Varadi, Jirouš, Koutný, Hála.
     
    Minulé kolo:

    Pokud se podíváme o kolo zpět, spokojenější mohou být jednoznačně Olomoučtí. Před domácím publikem totiž Hanáci remizovali s Jabloncem 1:1, čemuž předcházel zodpovědný výkon fotbalistů Sigmy.

    Naopak Hradec zažil minulý čtvrtek doslova noční můru. V Edenu, na hřišti pražské Slavie, padl vysokým rozdílem – 0:5. Přestože měli Votroci dost šancí na zdramatizování utkání, gól vstřelit nedokázali, a proto odjížděli s výpraskem.
     
    Loučení s Václavem Kotalem:

    Naposledy před domácími diváky usedne na lavičku lodivod Václav Kotal, který prožil na soutoku Labe a Orlice tři roky. Za tu dobu se mu podařila řada věcí. Mužstvo dokázal vytáhnout mezi nejlepších šestnáct týmů a stabilizoval kádr.

    Nyní jeho mise u královéhradeckého týmu končí. Václav Kotal společně s asistentem Michalem Šmardou odchází po sezóně do Jablonce. Na místo hlavního kouče Hradce pak nastoupí Jiří Plíšek.
     
    Zápas nám začne zhruba za pět minut, z reproduktorů na královéhradeckém stadionu hraje píseň When We Stand Together od skupiny Nickelback. Panuje zde pohodová nálada, první fanoušci dorazili i do sektoru hostí.
     
    Změny v sestavě:

    Oba týmy dnes nastoupí oproti minulému kolu v pozměněné sestavě. Do branky se místo Lindra postaví Tomáš Koubek. Do základu se pak nevešel Pavel Dvořák a Tomáš Malinský. Do zápasu také zcela určitě nezasáhne Plašil, jenž má karetní trest. Místo nich se představí Holeš, Zelený, Mrázek a Janoušek.

    V základní sestavě Olomouce chybí Jakub Podaný a Adam Varadi, jejich místa zaujmou Radim Nepožitek a Zdeněk Klesnil.
     
    Na hrací plochu nastupují oba týmy, vítají je i světlice ze sektoru domácích vlajkonošů.
     
    Hradec Králové nastupuje tradičně v bílých dresech, hosté vyběhli na travnatou plochu v modrém úboru.
     
    Před zápasem dochází ke slavnostnímu začátku. Za svou práci v Hradci Králové jsou oceněni Petr Uličný, současný kouč Olomouce, kterému vděčně tleskají královéhradečtí příznivci. Pod Bílou věží působil v letech 2000 až 2002. "Václavu Kotalovi přeji pěkné angažmá v Jablonci a sobě hezký důchod," řekl olomoucký trenér.

    Potlesk následuje i odcházející dvojici trenérů domácích fotbalistů - Václavu Kotalovi a Michalu Šmardovi. "Díky všem za vynikající podporu," řekl tleskajícím fanouškům druhý jmenovaný.

    Někteří fanoušci vstávají a vestoje vzdávají hold Václavu Kotalovi, který Hradec Králové přivedl zpět do nejvyšší fotbalové soutěže. "Chci všem fanouškům poděkovat za podporu. Celý realizační tým si ji považuje a věřím, že po našem odchodu v Hradci Králové liga dlouho zůstane," řekl hlavní trenér FC Hradec Králové.
     
    Veškeré doprovodné akce již máme za sebou a teď již se pojďme věnovat fotbalu!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Olomoučtí se ihned pustili dopředu, ale jejich první akce ztroskotala na nepřesné kombinaci.
     
    1
    Jan Šisler přesunul hru na levou stranu, kde byl rozběhnutý Jiří Poděbradský, ale v souboji jeden na jednoho neuspěl.
     
    2
    Jan Schulmeister se snažil vyzrát na královéhradeckou obranu, stal se však pravý opak. Zmiňovaný hráč byl nachytán v ofsajdu.
     
    2
    První vážnější akce Olomouce, ta běžela ve čtyřech proti třem, vytěžila ale pouze rohový kol. Rohové kopy: 0:1.
     
    3
    Po avizovaném kopu od rohového praporku nebezpečně hlavičkoval Aleš Škerle. Tomáš Koubek stál na správném místě a balon chytl do koše.
     
    4
    Hanáci mají zatím v úvodních minutách míč více na svých kopačkách. Přes obranný val Východočechů se ale nedokáží probít.
     
    5
    Hradečtí fanoušci se činí, táhnou domácí borce do útoku. Těm se to ale moc nedaří. Olomouc je zkraje utkání mírně aktivnější.
     
    6
    Teď se ale činili i domácí borci. Vojtěch Štěpán efektně posunul na Tomáše Holeše, jenž nadvakrát odcentroval. Před brankářem Sigmy dotíral Tomáš Mrázek, k zakončení se však nedostal.
     
    7
    V další šanci se nyní ocitl po centru Vojtěch Štěpán, nezakončil zcela ideálně, a proto neměl Zlámal moc práce.
     
    8
    Olomouc je mírně aktivnější, vybojovala druhý rohový kop, na ně vede 2:0.
     
    9
    Ten byl však opravdu nepovedený, do zakončení se neprobil žádný fotbalista v modrém dresu.
     
    9
    Radek Hochmeister vysunul dlouhým pasem Vojtěcha Štěpána, kulatý nesmysl pak skončil v autu. Východočeši se tak alespoň posunuli směrem k hostující brance. O chvilku později ofsajdy 1:1.
     
    10
    Vojtěch Štěpán se následně znovu dostal k míči a nacentroval, ten adresáta nenašel.
     
    11
    Tomáš Mrázek si počínal při napadání neomaleně. Na hranici pokutového území se dopustil nedovoleného zákroku, čímž svůj tým připravil o možnost do útoku.
     
    12
    Nyní sledujeme bitvu mezi šestnáctkami. Ani jeden týmů není schopen vytvořit nějaké zajímavé přečíslení nebo nebezpečné tažení.
     
    13
    Olomouc se teď v krátkém časovém sledu provinila dvěma fauly, čímž se balonu ujímá domácí celek.
     
    14
    Domácí celek se osměluje a poprvé se výrazněji tlačí do útoku.
     
    15
    A mohlo se měnit skóre! Házenkářskou kombinaci okolo vápna nakonec zakončil Jiří Poděbradský, jenž natáhl zpoza pokutového území. Zdeněk Zlámal měl co dělat, aby míč vytěsnil na mimo!
     
    16
    Zlámal tedy se štěstím vyrazil na rohový kop. Na ně vede Olomouc 2:1.
     
    16
    K odraženému míči se pak dostal Jan Šisler, i on si chtěl zvednout sebevědomí střelou. Ta podivně zaplavala ve vzduchu, avšak Zlámal si s tímto pokusem poradil a míč ukryl ve svých rukavicích.
     
    17
    Hradec tedy srovnává krok se svým soupeřem, alespoň co se týče držení míče.
     
    18
    Velmi nepovedeným centrem se v této chvíli prezentoval Pavel Černý. Balon poškádlil leda tak škváru za brankou.
     
    19
    I hosté měli dobrou příležitost. Na levé straně se otevřel prostor pro Michala Ordoše, který nad ničím nelamentoval a poslal balon na malé vápno, kde se nacházel Jan Navrátil. Druhý jmenovaný fotbalista ale rozvlnil pouze boční síť.
     
    20
    Hradec se nastěhoval před pokutové území hostujícího mančaftu, co vymyslí?
     
    21
    Nakonec donutili domácí hráči svého soupeře k faulu. Jeden z Olomouckých se totiž postavil do cesty Tomáši Mrázkovi, a to velmi razantním způsobem.
     
    22
    Ovšem nakrátko rozehraná standardka Zdeňka Zlámala nikterak neohrozila. Jan Šisler natáhl z velké dálky, míč ale netrefil dle svých představ, který pak skončil mimo.
     
    23
    Stadionem to jen zahučelo, když hlasatel oznámil, že Plzeň doma vede 2:0.
     
    24
    Další přímý volný kop byl domácími hráči rozehrán rychle. Tomáš Holeš pak našel nadýchaným bochánkem hlavu Radka Hochmeistera, jenž však nezamířil mezi tři tyče.
     
    25
    A máme zde první žlutou kartu. Rychlý průnik Štěpána zastavil nedovoleným způsobem Jan Navrátil, za což si od hlavního sudího vysloužil karetní postih.
     
    26
    Hradec měl pak k dispozici další roh, ze kterého ale nic zajímavého nevymyslel.
     
    27
    Rychlý brejk hostujících hráčů zastavil kapitán Milan Fukal, ovšem pouze za cenu faulu. Neoddiskutovatelná žlutá karta pak domácího borce pochopitelně neminula.
     
    28
    Jan Schulmeister přirhál volnému Navrátilovi, jenž vypálil. Jeho zprvu dobrý pokus ale na místo určení nedoputoval.
     
    29
    Po drzém sólu Michala Vepřka kopala Sigma roh. Ten se jí ale nevyvedl, a proto je u balonu brankář Koubek.
     
    30
    V obranné fázi málem chyboval olomoucký Janotka, na hranici velkého vápna upadl. K míči se pak dral Tomáš Mrázek, blíže k němu měl ale gólman Zlámal, proto se žádné vzrušení nekonalo.
     
    31
    Hradec se pomalými krůčky snaží dostat k pokutovému území Olomouce. Co nás ještě čeká?
     
    32
    Votroci následně zahrávali další roh, ten se ale s velkým ohlasem nesetkal. Míč totiž do pokutového území nedolétl.
     
    33
    Na opačné straně trávníku se však málem větší vzrušení konalo. Jan Schulmesiter odcentroval z levé strany, za obranou zůstal volný Radim Kučera. Ten vystřelil z voleje a trefil pouze boční síť.
     
    34
    Hradec se sice snaží vyprodukovat nějakou větší šanci, vidíme však pouze snahu, všemu chybí přímočarost.
     
    35
    Pavel Černý hlavičkoval z nouze po dlouhém autovém vhazování v podání Štěpána. Zlámal pozorný a zakládá další útok.
     
    36
    A máme zde další rohový kop pro Hradec, co vymyslí?
     
    37
    Málem to přišlo. Janoušek hlavičkoval před Zlámala, kde ještě tečoval Hochmeister, ale mířil těsně nad!
     
    39
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Zničehonic se hosté dostávají do vedení! Tomáš Koubek se dopustil obrovské chyby při výkopu, MICHAL ORDOŠ pak postupoval sám proti němu. Jeden z obránců se sice ještě stihl vrátit, ale na kličku zmiňovaného fotbalisty byli domácí hráči včetně gólmana Koubka krátcí. Ordoš si totiž při zakončení počínal více než mazácky.
     
    38
    Pozor! Hradec se teď dopustil veliké chyby v obraně a Olomouc je sama před brankou ve dvou proti jednomu!
     
    40
    Hradec chce odpovědět, ale na východočeských fotbalistech je vidět křeč. Olomouc tato branka nakopla a hraje v pohodě.
     
    41
    Teď došlo k mírně komické situaci, kdy po autu trefil balon cedulku "Zákaz vstupu na travnaté plochy".
     
    42
    Hradec bude chtít v závěru prvního dějství vyrovnat. Teď vybojoval rohový kop.
     
    43
    Role exekuce se ujal Jaroslav Zelený, jeho centr nebyl špatný, avšak nikdo z hráčů v bílém dresu si na něj nedokázal naskočit.
     
    44
    Tomáš Holeš si udělal kolem sebe kousek volného prostoru, míč si postrčil směrem na střed, ale v tom mu zkřížil cestu jeden z obránců Sigmy. Tím pádem akce skončila.
     
    45
    K poslední střele se odhodlal Michal Ordoš, Koubek boxuje mimo.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nepřidá nad rámec regulérního času ani jednu minutu.
     
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas, ve kterém jsme toho moc neviděli. Olomoučtí byli mírně aktivnější, za což ke konci poločasu byli odměněni. Skvělý dárek jim totiž dal brankář Tomáš Koubek, jenž špatně rozehrál a Ordoš si s nabízenou šancí poradil bravurně. I domácí měli nějaké příležitosti ke skórování, pokořit Zlámala ale nedokázali. Uvidíme, co nám přinese druhé dějství.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Hradec vstupuje do druhé půle aktivněji. Nejprve chtěl odcentrovat na levé straně Mrázek, míč ale zablokoval první bránící hráč. Následně se centrem prezentoval i Poděbradský, jenž našel hlavu Černého, ani ten si nepočínal v zakončení úspěšně.
     
    48
    Hochmeisterův dlouhý pas měl najít Mrázka, ten k němu měl však daleko.
     
    49
    Rozběhnutého Tomáše Mrázka nevybíravě spálil Aleš Škerle. Rozhodčí to nechá bez karetního postihu, ale hostujícímu hráči pořádně vyčinil. Přímý volný kop pro Hradecké z pravé strany travnaté plochy.
     
    50
    Následný centr však odhlavičkoval olomoucký stoper.
     
    51
    Vojtěch Štěpán nakonec vybojoval rohový kop, ze kterého se domácímu týmu nepodařilo vytěžit nic výrazného.
     
    51
    Michal Vepřek důrazně fauloval za půlící čárou a od hlavního sudího tak poprávu vidí kartu barvy žluté.
     
    52
    Dnešnímu utkání přihlíží 4102 diváků.
     
    54
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Den otevřených dveří v královéhradecké obraně? Teď to tak bezesporu vypadalo! Neskutečné zaváhání domácích zadáků, čehož Olomoučtí využili. Radim Nepožitek pak vyslal dobrou přihrávku na ZDEŇKA KLESNILA, u kterého nebyl vůbec nikdo! Klesnil si pak udělal z Tomáše Koubka dobrý den, když uklidil balon k pravé tyči. Olomouc má tak výrazně nakročeno k záchraně v tomto ligovém ročníku.
     
    55
    Menší závar vznikl před Zlámalem, jenž na poslední chvíli likviduje nebezpečí!
     
    56
    Jan Schulmeister byl nachytán v ofsajdové pasti, a proto nemohl dále pokračovat ve slibně rozvíjející se akci.
     
    57
    Po jednom ze soubojů zůstal na trávníku ležet Jaroslav Zelený a potřebuje lékařské ošetření.
     
    58
    To se trochu protáhlo, Zelený odkráčel za pomezní čáru, nyní už se ale hraje.
     
    59
    Trenér Václav Kotal si přichystal první střídání. Ze hry odstupuje Pavel Černý, jeho místo zaujme Pavel Dvořák
     
    60
    Sledujeme další nemastnou, neslanou pasáž. Oba týmy si akorát půjčují balon a nic zajímavého se neděje.
     
    61
    Hradec kombinuje na útočné polovině, ale všemu chybí nějaké výraznější myšlenka, která by mohla znamenat nebezpečí pro Olomoucké.
     
    62
    Hradec Králové hraje bago, takhle se ale k brance Olomouce nedostane. To by musel hrát jako Barcelona a to při vší úctě k východočeskému týmu není zrovna reálné.
     
    63
    Publikum zatleskalo, když se dozvědělo, že Liberec vede v Jablonci nad Nisou 1:0.
     
    66
    A teď fanoušci zařvali nadšením, když se dozvěděli, že Dukla Praha srovnala stav zápasu se Spartou na 1:1.
     
    64
    Jan Navrátil stál za bukem, tedy v ofsjadu, a proto nemohl olomoucký forvard pokračovat v útočné akci. Pomezní rozhodčí neváhal a zvedl praporek.
     
    65
    Domácí tým znovu střídá. Na trávník se podívá Tomáš Rezek, jenž zaujme místo po Jaroslavu Zeleném.
     
    67
    Olomouc se díky své aktivitě dostala do další šance. Domácí defenzíva nakonec blokuje, bude z toho pouze rohový kop.
     
    68
    Po něm se k hlavičce dostal Tomáš Janotka, branku však jeho pokus netrefil.
     
    69
    Hradec je v křeči. Balonu co balon je nepřesný a domácímu publiku se to pochopitelně nelíbí. Naopak Olomouc hraje to, co potřebuje a Východočechy takřka k ničemu nepouští.
     
    70
    Další nepřesná kombinace Hradeckých už nikoho na stadionu nepřekvapila.
     
    71
    Hradečtí sice teď drží míč na svých kopačkách, ale přihrávají si pouze na vlastní polovině, což nikam nevede.
     
    73
    O střelu z nouze se postaral Tomáš Rezek. Ta přeletěla i montovanou tribunu za brankou Zdeňka Zlámala.
     
    74
    Zdeněk Klesnil byl lehce za půlkou ostře faulován. Chvíli mu trvalo, než se zvedne z trávníku, nakonec ale bude pokračovat ve hře.
     
    75
    Tomáš Janotka pak odcentroval do pokutového území, kde domácí obránce raději odhlavičkoval na rohový kop.
     
    76
    Ten ale také k ničemu nevedl, takže stále stejná písnička. První fanoušci již dokonce opouštějí stadion, zřejmě je dnešní fotbal do varu nedostává.
     
    78
    Pavel Dvořák se dostal olomouckého Pavla Dreksu, jenž zatáhl za záchranou brzdu a fauloval hradeckého hráče! Penalta.
     
    78
    Pavel Dreksa dostává za tento zákrok žlutou kartu.
     
    79
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Tak možná máme ještě zaděláno na drama. Role exekuce se ujal sám postižený, tedy PAVEL DVOŘÁK. Míč razantně poslal doprostřed brány, Zlámal si na něj ještě sáhl nohou, ale brance už zabránit nedokázal.
     
    80
    Hradecké publikum ještě žene své miláčky kupředu, ti kombinují na polovině hřiště.
     
    81
    Tomáš Rezek chtěl vysunout chytrou přihrávkou Vojtěcha Štěpána, jenž měl ale k míči hodně daleko a ten tak končí za postranní čarou.
     
    82
    A máme zde dvojí střídání, po jednom na každé straně. Začněme hostujícím týmem. Dolů jde Zdeněk Klesnil, tedy střelec druhé branky. Na jeho místo přijde Adam Varadi...
     
    82
    ... a za Hradec jde ze hřiště Tomáš Mrázek. Zápasové tempo naopak okusí Tomáš Malinský.
     
    83
    Hradec se sice vehementně snaží, ale nemůže se dostat na dostřel.
     
    84
    Domácí fanoušci přes nepříznivý stav vyvolávají jméno trenéra Václav Kotala.
     
    85
    Hradec Králové se sice snaží tlačit dopředu, nicméně pevná obrana Sigmy jim nedovoluje dostat se do šestnáctky.
     
    86
    Královéhradecký stadion zajásal, dozvěděl se, že Liberec vede nad Jabloncem nad Nisou 2:0.
     
    87
    V závěru utkání se Hradec Králové přece jen dostává na zteč Zlámalovy branky, domácí ale dusí nepřesné přihrávky a moment překvapení.
     
    88
    Domácí fotbalisté zahrávali rohový roh, Sigma ale v pohodě odvrátila.
     
    89
    Taktické střídání na straně hanáckého klubu: Václav Koutný střídá Jana Navrátila.
     
    90
    Žlutou kartu dostal hostující hráč Michal Ordoš.
     
    90+1
    Olomouc šetří čas po uplynutí základní hrací doby. Jana Schulmeistera střídá Martin Hála.
     
    90+1
    Hradečtí se čílí, ale rozhodčí je nekompromisní. Tomáš Malinský doslova vletěl do penaltového území, tam se po odebrání balonu velice ochotně poroučel k zemi, za což jej rozhodčí odměnil žlutou kartou za simulování.
     
    Konec zápasu. Je dobojování, závěrečný tlak domácích fotbalistů byl spíše platonický, Olomouc si z Hradce Králové odváží všechny body. Hanáci vedli o dvě branky, v závěru sice domácí Dvořák z penalty snížil na závěrečných 1:2. Hráči Hradce Králové se loučí s domácími fanoušky, kteří odpalují světlice.

    "Mrzí mě, že jsme se nedokázali rozloučit vítězstvím. Proti tak kvalitnímu mužstvu nemůžeme dělat chyby. Olomouci blahopřeji k výhře, je to pro mě těžké loučení. Snad se prosadíme v posledním kole na Žižkově," řekl do mikrofonu domácí trenér Václav Kotal, jemuž derniéra příliš nevyšla. Z královéhradeckého Všesportovního stadionu se loučíme a přejeme hezký zbytek středečního večera! (19:52:05)

    Sanny Muharem

    Branky: 79. Dvořák - 39. Ordoš, 54. Klesnil

    Karty:   27. Fukal (HKR), 90+1. Malinský (HKR) - 25. Navrátil (OLO), 51. Vepřek (OLO), 78. Dreksa (OLO), 90. Ordoš (OLO)


    FC Hradec Králové: Koubek – Hochmeister, Fukal "K", Poděbradský, Janoušek – Holeš, Šisler, Zelený (65. Rezek), Štěpán – Černý (59. Dvořák), Mrázek (82. Malinský).
    SK Sigma Olomouc: Zlámal – Janotka, Dreksa, Škerle, Vepřek – Navrátil, Kučera "K", Nepožitek – Schulmeister, Klesnil (82. Varadi), Ordoš.

    Rozhodčí: Zelinka – Ubias, Marek

    Diváci: 4102
    bahis siteleri