Young Boys – Liverpool 3:5 (kon.) | Udinese – Machačkala 1:1 (kon.) | Plzeň – Coimbra 3:1 (kon.)
Hapoel Tel Aviv – Atlético 0:3 (kon.) | Fenerbahce – Marseille 2:2 (kon.) | AEL Limassol – Mönchengladbach 0:0 (kon.)
Marítimo – Newcastle 0:0 (kon.) | Bordeaux – Club Bruggy 4:0 (kon.) | Stuttgart – FCSB 2:2 (kon.)
Kodaň – Molde 2:1 (kon.) | Dněpropetrovsk – Eindhoven 2:0 (kon.) | Neapol – AIK Stockholm 4:0 (kon.)
Genk – Fehérvár 3:0 (kon.) | Sporting – Basilej 0:0 (kon.) | Inter – Kazaň 2:2 (kon.)
Partizan Bělehrad – Neftçi Baku 0:0 (kon.) | Lyon – Sparta 2:1 (kon.) | Ath. Bilbao – Kirjat Šmona 1:1 (kon.)
Maribor – Panathinaikos 3:0 (kon.) | Tottenham – Lazio 0:0 (kon.) | Rapid – Rosenborg 1:2 (kon.)
Leverkusen – Met. Charkov 0:0 (kon.) | Levante – Helsingborg 1:0 (kon.) | Twente – Hannover 2:2 (kon.)
konec
Olympique Lyon
2:1 (0:0)
AC Sparta Praha
Čtvrtek 20.09.2012, 21:05 • Stade de Gerland • Evropská liga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:05.
     
    Na lyonském stadiónu Gerland rozehrají dnes večer fotbalisté pražské Sparty Evropskou ligu! Příjemnou zábavu při sledování našeho přenosu přeje Tomáš Kohlmann.

    Hvězdný kolumbijský střelec a vítěz posledních dvou ročníků soutěže, Radamel Falcao, při monackém losu zařadil Spartu do skupiny I, kde bude mít další dva soky v baskickém Athletic Bilbao a izraelském šampiónu Hapoel Kirjat Šmona.

    OLYMPIQUE LYON

    Fotbalisté místního Olympique získali první mistrovský titul až v roce 2002, od té doby jich ale na své konto přidali dalších šest v řadě a stali se naprostými fenomény francouzské kopané v úvodní dekádě tohoto tisíciletí. Následně ale absolvovali další čtyřletku bez získané trofeje a až letos se stali vítězi francouzského národního poháru a následně před začátkem sezóny i superpoháru.

    Před sezónou se hráčská kabina klubu pořádně provětrala. Tým opustila například francouzská reprezentační jednička v brance Hugo Lloris, levý obránce Cissokho si zahraje španělskou ligu ve Valencii, švédský středopolař Kim Källström Ligu mistrů ve Spartaku Moskva, po skončení smlouvy zamířil do římského Lazia Ederson a do Galatasaraye Istanbul Cris.

    Příjmy z odchodů, téměř 25 miliónů eur, klub moc neutrácel. Na Cissokhův post získal Monzóna z Nice, místo Källströma s Edersonem přišel kamerunský záložník Mvuemba z Lorientu a Crise nahradí ve stoperské dvojici srbský reprezentant Biševac, jehož Lyon získal z konkurenčního PSG.

    Zajímavou postavou v lyonském kádru pak je dvaatřicetiletý Steed Malbranque. Ten v klubu začínal svoji profesionální kariére, před jedenácti lety ale zamířil do anglické Premier League, kde se dokázal prosadit ve Fulhamu, Sunderlandu nebo Tottenhamu. Před rokem se vrátil do domovské Francie, konkrétně k týmu lyonského rivala St. Ettiene, ale po pěti týdnech angažmá z osobních důvodů ukončil smlouvu a až do letošního léta byl volným hráčem, než se koloběh uzavřel, Malbranque podepsal smlouvu s Lyonem a u fanoušků se stal králem.

    Po loňské neúspěšné sezóně, v podobě čtvrté pozice s osmnáctibodovou ztrátou na šampióny z Montpellier, zahájil Lyon tu aktuální nadmíru úspěšně a po pěti kolech ztratil jediné body remízou v Evianu. V domácím prostředí si poradil s korsickým Ajacciem 2:0, Troyes 4:1 a Valenciennes 3:2. Po třech brankách k výbornému rozjezdu do sezóny přispěli Bafétimbi Gomis a Michel Bastos. Ten měl v samém závěru přestupního termínu nakročeno ve stopách Malbranqua do Fulhamu, ovšem nakonec z toho sešlo a bude znovu oporou sedminásobného francouzského mistra.

    AC SPARTA PRAHA

    Sparťané museli podstoupit už dvě předkola, nejdříve si poradili s rakouskou Admirou Wacker a především dokázali zdolat nizozemského vicemistra Feyenoord Rotterdam. Na stadiónu De Kuip otevřel skóre dvěma trefami Václav Kadlec a ač domácí dokázali srovnat, postupové noty hrály neustále ve prospěch Spartě. Triumf nad slavným nizozemským klubem pak Letenští dokonali v odvetě, kdy po hodině hry otevřel skóre z penalty Kadlec a druhou branku přidal stoper Jarošík.

    Do letošního ročníku české Gambrinus ligy Sparta vstoupila podobným stylem jako Lyon do Ligue 1. V prvních šesti kolech si jedinou ztrátu připsala remízou na Dukle, sérii bez prohry pak ukončila až sobotním kontroverzním nezdarem v Plzni, o němž už se toho napsalo mnoho.

    Největším otazníkem ve sparťanské sestavě je případná účast kapitána Matějovského, kterého letos brzdí zdravotní problémy a ačkoliv úterní trénink již absolvoval naplno, tak ani sám ještě stále není rozhodnutý, zda je jeho fyzická kondice v takovém pořádku, aby byl schopen odehrát dnešní zápas v plném výkonu.

    Stade de Gerland

    Utkání se odehraje na čtyřicetitisícovém stadiónu Gerland v jižní části města. Sparta se zde představila už v rámci Ligy mistrů během sezóny 2004/05, na vysokou porážku od domácích však nevzpomíná v dobrém. Jediným pamětníkem tohoto zápasu na soupiskách obou klubů je pravý obránce domácích Anthony Revéillere. V dresu domácích tehdy řádili taková jména jako Grégory Coupet, Michael Essien, Mahamadou Diarra, Pierre-Alain Frau, Florent Malouda nebo Nilmar.

    Loni se na tomto stadiónu předvedly i sparťanské fotbalistky, ovšem proti velkým hvězdám ženské fotbalové scény neměly sebemenší šanci na úspěch a byť v prvním poločase inkasovaly jedinou branku, po změně stran jich přibylo dalších pět.

    Během mistrovství světa ve fotbale 1998 hostil stadión hned pět zápasů základních skupin a čtvrtfinálový souboj Německa s Chorvatskem, o devět let později se tu odehrály tři zápasy světového šampionátu v ragby.

    Často se tu konají i koncerty velkých hvězd světové muziky, mimo jiných už tu koncertovali Michael Jackson, Pink Floyd, Johnny Hallyday nebo Genesis.

    Rozhodčí

    Příležitost řídit dnešní zápas zahajovacího kola Evropské ligy dostali ukrajinští sudí. Hlavním bude pětatřicetiletý Sergej Bojko, jenž už má letos za sebou zápas druhého předkola Ligy mistrů Kirjat Šmona - Žilina (2:0), v rámci Evropské ligy pak souboj Athleticu Bilbao se Slavenem Belupo (3:1) a také čtyři zápasy ukrajinské ligy.

    Na čárách budou Bojkovi pomáhat Alexandr Kornijko a Volodymyr Volodin. Čtvrtým rozhodčím bude Mykola Levko a brankovými asistenty Jevgen Aranovskij a Anatolij Abdula. Delegátem UEFA je Angličan Barry Taylor.
     
    Úvodní sestavy:

    Olympique Lyon: Vercoutre - Reveillere, Biševac, Koné, Dabo - Gonalons, Malbranque - Lacazette, Grenier, Lopez - Gomis

    AC Sparta Praha: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek, Hušbauer, Pavelka, Přikryl - Kadlec, Kweuke

    Rozhodčí: Bojko - Kornijko, Volodin (vš. Ukrajina).
     
    Ukrajinští sudí přivedli aktéry dnešního zápasu na plochu stadiónu Gerland. Sparťané nastoupí celí v bílém, domácí v černém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Po ostrém zákroku Malbranqa získali Sparťané první standardní situaci na útočné polovině, Hušbauerův projektil ale nepropustila domácí zeď.
     
    2
    Sparťané zahájili zápas velmi aktivně, na hranici pokutového území se dral do zakončení Kweuke, v těžké pozici ale svatyni Remy Vercoutra výrazně minul. Vercoutre deset let čekal na příležitost stát se jedničkou Lyonu, po odchodu Huga Llorise už se dočkal.
     
    4
    Lacazette u útočného rohového praporku nepřelstil Pamiče, domácí pouze vhazují.
     
    5
    První vážné ohrožení sparťanské branky! Gonalons uvolnil na pravé straně pokutového území Lacazetta, jenž přesnou přihrávkou našel před brankou naběhnuvšího Gomise. Francouzský reprezentační útočník ale přízemní ránou těsně minul sparťanskou branku.
     
    6
    Dle rozhodnutí ukrajinského sudího si Kweuke počínal nedovoleně v souboji s Koném a rozehrávat budou domácí.
     
    7
    Kadlec hledal posunutím míče na pravé křídlo Kadeřábka, ten se nedokázal probít k míči přes Daba.
     
    8
    Revéillerův přízemní centr do pokutového území prodloužil kanonýr domácích Lopez pouze vysoko nad Vaclíkovu svatyni.
     
    9
    Lacazette si přidržel Jarošíka a počínání mladého Francouze neuteklo sudímu Bojkovi, rozehrávají Sparťané.
     
    11
    Revéillere přelstil v osobním souboji Pamiče, po akci pravého obránce domácích ještě nedokázal zakončit Lacazette, míč se však odrazil ke Gomisovi, jehož rána bez přípravy mířila vysoko nad sparťanskou branku.
     
    14
    Ve středu pole je pískán faul Přikrylovi na Lacazetta.
     
    16
    Vaclík výkopem od vlastní branky šikovně hledal u postranní čáry osamoceného Vidličku, těsně svého spoluhráče ale překopl a míč doletěl do zámezí.
     
    17
    Přikryl si udělal na útočné polovině dostatek prostoru k útočné akci, poté se ale neúspěšně pokusil vysunout Kadlece nepřesnou kolmicí.
     
    18
    Gonalons ostře zajel do Václava Kadlece a po zásluze vidí od sudího Bojka žlutou kartu. Po následném centru Hušbauera Švejdík nadrazil míč nad domácí branku.
     
    21
    Na útočné polovině se rozběhl s míčem Kweuke, ovšem v klíčovou chvíli jej dokázal zastavit Biševac.
     
    23
    Grenier parádní kolmicí vysunul za sparťanskou obranu Gomise, proti němu ale neméně skvělým zákrokem zazářil brankář Vaclík, jenž včas vyběhl a poté vyrazil Gomisovu střelu!
     
    25
    Hosté rozehrávají v okolí středové čáry, Malbranque byl ale dobrým sparťanským presinkem donucen vrátit míč stoperské dvojici.
     
    26
    Na pravém křídle si udělal prostor k centru Lacazette našel přetaženým centrem hlavu nabíhajícího stopera Biševace, ten v těžké pozici nedokázal trefit branku.
     
    27
    Po souboji s Pavelkou padl k zemi v pokutovém území Lacazette, sudí Bojko ale zmiňovaný duel ohodnotil nesportovním chováním Lacazetta v podobě žluté karty za simulování.
     
    28
    Zajímavá situace před brankou Lyonu, kam nacentroval míč Hušbauer, přetaženým centrem nalezl relativně osamoceného Jarošíka, toho ale ještě přidržel Koné a sparťanský obránce nedokázal udržet stabilitu.
     
    30
    Gonalons důrazným napadáním sparťanské rozehrávky získal míč v zajímavé pozici, po jeho snaze ale příliš přetáhl svůj centr Revéillere.
     
    31
    Veliká příležitost domácích! Lacazette po kličce Pavelkovi udržel rovnováhu, po jeho přihrávce Grenier narážečkou z první uvolnil za sparťanskou obranou Gomise a proti domácímu střelci se znovu zaskvěl vynikající brankář Vaclík!
     
    33
    Gomis se prosadil ve sparťanské defenzivě zajímavou individuální akcí, po níž narazil míč přímo k noze Lopezovi, ten ale netrefil míč ideálně a hostující branku výrazně minul.
     
    35
    Pavelkův nákop ze středu pole do pokutového území byl příliš dlouhý pro Kadlece a pro míč si snadno doběhl Vercoutre.
     
    36
    Švejdík si v souboji s Gomisem pomohl nedovolenými prostředky a Francouzi mají možnost zajímavé standardní situace.
     
    37
    Grenierovu ránu z pětadvaceti metrů ale nadrazila sparťanská zeď a atakovaný Vaclík poté dokázal míč vyrazit. Ukrajinští sudí navíc viděli ofsajd domácích a brankář českého vicemistra bude rozehrávat míč z klidu.
     
    38
    Grenier rozehrál lyonskou akci rychlým přechodem středem útočné poloviny, poté ale snahu domácích výrazně zbrzdil přihrávkou Lopezovi na paty.
     
    40
    Kadeřábek v hlavičkovém souboji udeřil Daba a domácí obránce musí být ošetřován na hrací ploše.
     
    42
    Za velkého potlesku fanoušků je Mohamadou Dabo odnášen na nosítkách. Věřme, že jeho zdravotní stav nebude vážný.
     
    42
    K velkému překvapení je ještě dodatečně ohodnocen za svůj počin žlutou kartou Kadeřábek.
     
    43
    Dabo v dnešním zápase rozhodně nebude schopen pokračovat a už jej nahradil Umtiti.
     
    44
    Standardní situaci domácích Sparťané odvrátili a Kadlec už spěchal do rychlého protiútoku, domácí obrana jej ale zahnala k postranní čáře a tam se alespoň povedlo sparťanskému mladíkovi udržet míč prostřednictvím autového vhazování.
     
    45
    Sudí Bojko k prvnímu poločasu přidává čtyři nastavené minuty, způsobené především dlouhým ošetřováním Mohamadou Daba.
     
    45+2
    Lacazette se pokusil vniknout do pokutového území mezi tři protihráče, proti početní přesile ale neměl nárok uspět a vykopávat od branky bude Vaclík.
     
    45+3
    V souběžné hraném zápase skupiny I mezi Athleticem Bilbao a Hapoel Kirjat Šmona právě skončil první poločas a stav je nerozhodný 1:1. Na překvapivou vedoucí branku hostujícího Lencseho odpověděl před koncem prvního poločasu Susaeta.
     
    45+4
    Lopezův centr nedokázal odkopnout Jarošík, míč se odrazil ke Gomisovi, jeho rána ale k letenskému štěstí mířila do připraveného Vaclíka.
     
    První poločas skončil.
     
    Po úvodním dějství hraje Sparta v Lyonu bez branek. Favorizovaní domácí měli během prvního poločasu herní převahu, tu ale především díky skvělým zákrokům Vaclíka nedokázali zúročit ve vedoucí branku.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Do druhého poločasu vstupují oba celky v sestavách, v nichž dohrávaly první poločas. Domácí tedy s Umtitim na místě zraněného levého obránce Daba a hosté v základní jedenáctce.
     
    47
    Domácí brzy atakovali sparťanskou branku, aktivní Lacazette našel v pokutovém území sparťanskou brankou zcela opomenutého Gomise, ten ránou bez přípravy naštěstí těsně minul Vaclíkovu svatyni. Tady by sparťanský brankář neměl sebemenší šanci zasáhnout.
     
    48
    Další útočná snaha domácích byla kompletně vedena Lopezem, jenž proběhl středem hřiště a ránou z dvaceti metrů pořádně protáhl Vaclíka. Ten vytěsnil střelu lyonského kanonýra mimo branku.
     
    49
    Po Biševacově nákopu na pravé křídlo včas před rozběhnutého Lacazetta vlétl Jarošík a odkopl míč do zámezí.
     
    50
    Greniera v bezprostřední blízkosti sparťanského pokutového území atakoval Pavelka a domácí mají možnost velmi zajímavé standardní situace.
     
    51
    U míče je připraven právě Clement Grenier.
     
    51
    Grenier o metr přestřelil sparťanskou branku.
     
    53
    Grenierův centr od postranní čáry odhlavičkoval osamocený Jarošík.
     
    55
    Jarošík evidentně čistým skluzem ustřelil míč od kopačky Gomisovi, ukrajinský sudí Bojko přesto píská faul sparťanského zadáka a ještě si s ním pořádně ostře vyměňuje názory na danou situaci.
     
    56
    Po rychlé souhře domácích se za sparťanskou obranou objevil Gomis, v nadějné pozici ale Vaclíkovu branku přestřelil.
     
    57
    Malbranque po převzetí míče na útočné polovině výrazně zrychlil směrem k pokutovému území, kolmicí před branku hledal rozběhnutého Gomise, vyslal mu však nepřesný pas.
     
    58
    Do dalšího střeleckého pokusu se opřel Gomis, sparťanskou branku ale netrefil.
     
    59
    Sparťanský trenér Lavička připravil první střídání, do hry posílá Mario Holka místo Davida Pavelky.
     
    60
    Lyon právě vstřelil branku!
    Euforie v hledišti Stade de Gerland! Grenier povedeným centrem od rohového praporku nalezl hlavu BATIFEMBI GOMISE, jehož střelu ještě nadrazil Kadeřábek mimo dosah brankáře Vaclíka.
     
    62
    Lyon právě vstřelil branku!
    Lacazette se na pravém křídle prosmýkl kolem Pamiče, jeho přihrávku ještě nedokázal zakončit Grenier, míč se odrazil ke Gomisovi, jenž místo střely volil uvolnění patičkou a přihrávku do vyložené pozice LISANDRU LOPEZOVI, jenž obstřelil vyběhnuvšího Vaclíka a zvyšuje náskok domácích.
     
    64
    Po dlouhé době se do střelecké příležitosti prodrali i Sparťané! Do Hušbauerova centru vlétl Jarošík, jeho hlavička naneštěstí mířila do samého středu domácí branky, kde vládl Vercoutre. Jednalo se o vůbec první střelecký pokus Sparty mezi tři tyče domácí branky.
     
    66
    V době, kdy domácí rozehrávají v okolí středové čáry další útočnou akci, už je u postranní čáry připraven druhý náhradník Lyonu, který zasáhne do hry, Monzón.
     
    67
    Ještě před zmiňovaným střídáním ale domácí mohli přidat další branku. To když si Lacazette na pravé straně hřiště narazil míč s Lopezem, prosmýkl se až k brankáři Vaclíkovi, jenž jeho ránu dokázal vyrazit, ovšem pouze ke vzdálenější tyči, kam klouzal naprosto osamocený Grenier. Domácí špílmachr ale naštěstí pro Spartu trefil pouze tyč zcela odkryté branky.
     
    68
    Už přichází čas Monzóna, tomu přepouští místo hrdina dosavadního průběhu zápasu, Bafetimbi Gomis.
     
    69
    Pamič si zasekl míč kolem Revéillera, který jej poté nechtěně udeřil kolenem a chorvatský obránce v českých službách se skácel k zemi. Sudí Bojko píská proti domácí brance.
     
    71
    Druhé střídání Sparty, do hry vběhl Ladislav Krejčí místo Tomáše Přikryla.
     
    73
    Revéillere si narazil míč s Grenierem, odcentrovat už ale stihl jen zpoza brankové čáry.
     
    75
    Sparťané se na chvíli usadili před pokutovým územím domácích, při pokusu Hušbauera o průnik před Vercoutreho branku mu ale míč utekl od kopačky.
     
    76
    Umtiti přihrál "do špeku" Malbranqovi, jenž v těžké pozici nedokázal zachytit míč a Kweuke už si hledal střeleckou pozici, ovšem než brankáře Vercoutra ohrozil velmi nepřesnou střelou spíše rohový praporek.
     
    77
    Sparta právě vstřelila branku!
    Kadeřábek uvolnil na pravém křídle Kadlece, jehož přízemní centr před branku umístil do horního rohu domácí branky LADISLAV KREJČÍ a Sparťané ještě bojují o bodový zisk!
     
    79
    Sparťané chytili druhý dech a mohutně atakují pokutové území domácích.
     
    80
    Po nákopu Jarošíka se do něj dral Kadlec, včas mu ale vlétl pod nohy Vercoutre a míč odkopl do zámezí.
     
    81
    Nadšení Sparťanů pokračuje! Z dobrých pětadvaceti metrů zakroutil svoji ránu Krejčí, ale těsně přestřelil branku letícího Vercoutra.
     
    83
    Na hranici pokutového území sparťanská obrana zcela zapomněla na osamoceného Malbranqa, proti jehož ráně směrující jistě do horního rohu se zaskvěl parádním zákrokem Vaclík a míč konečky prstů vytěsnil mimo branku!
     
    85
    Poslední střídání vytáhl z rukávu trenér Lavička, do hry vyslal albánského útočníka Balaje místo Hušbauera.
     
    86
    Gonalonsův přetažený centr byl příliš dlouhý pro nabíhajícího Lacazetta a brankář Vaclík samozřejmě velmi spěchá s rozehrávkou odkopu od své branky.
     
    88
    Sparťanům se moc nedaří vybojovat míč a založit akci vedoucí k ohrožení Vercoutra.
     
    90
    Biševac si počínal velmi neobratně v souboji s Kweukem a kamerunský útočník vybojoval z tohoto souboje rohový kop pro Spartu.
     
    90
    Krejčího přetažený centr ale byl příliš vysoký pro skákajícího Švejdíka.
     
    90+1
    Ukrajinský sudí Sergej Bojko k druhým pětačtyřiceti přidává tři nastavené minuty.
     
    90+2
    Sparťané vytvořili obrovský závar před Vercoutrem, domácí brankář ale v důležité chvíli odolal!
     
    90+3
    Po dalším dlouhém autovém vhazování Vidličky se sporného faulu v pokutovém území dopustil Jarošík.
     
    Konec zápasu.
     
    Skončil velmi zajímavý zápas v Lyonu. Sparta domácímu Olympique podlehla 1:2, když o přestávce držela bezbrankový stav. Ten domácí dokázali změnit hned dvojnásobně na přelomu úvodní hodiny hry, nejdříve skóroval s nechtěným přispěním Kadeřábka Gomis a byl to právě domácí útočník, který připravil druhou branku o pár desítek sekund později Lopezovi. Sparťané dokázali kontrovat brankou Krejčího v 77. minutě a v závěru nebyli daleko od vyrovnání, nakonec ale domácí své vedení uhájili a vítězí 2:1.

    V druhém zápase skupiny I Athletic Bilbao senzačně remízoval v domácím prostředí s Hapoel Kirjat Šmona 1:1 a skupina zůstává nadále velmi otevřená. V druhém kole Sparta za dva týdny přivítá baskického soupeře a Lyon zamíří do Izraele. (23:01:54)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 60. Gomis, 62. Lopez - 77. Krejčí

    Karty:   18. Gonalons (LYO), 27. Lacazette (LYO) - 42. Kadeřábek (SPA)


    Olympique Lyon: Vercoutre - Reveillere, Biševac, Koné, Dabo (43. Umtiti) - Gonalons, Malbranque (84. Fofana) - Lacazette, Grenier, Lopez - Gomis (68. Monzón)
    AC Sparta Praha: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek, Hušbauer (85. Balaj), Pavelka (59. Holek), Přikryl (71. Krejčí) - Kadlec, Kweuke

    Rozhodčí: Bojko - Kornijko, Volodin (vš. Ukrajina)
    bahis siteleri