Utrecht – Nijmegen 0:3 (kon.) | Ajax – Kerkrade 1:1 (kon.) | Feyenoord – Alkmaar 3:1 (kon.)
Zwolle – Twente 1:1 (kon.)
konec
FC Utrecht
0:3 (0:1)
NEC Nijmegen
Neděle 10.02.2013, 12:30 • Stadion Galgenwaard (Utrecht) • Nizozemská Eredivisie
Předzápasové kurzy
     
    Fotbalisté Nijmegenu poráží Utrecht na jeho hřišti nečekaně 3:0. O naprosto zasloužené vítězství sedného týmu tabulky se svými trefami postarali Platje, Falkenburg a v samém závěru zápasu Boymans. Nijmegen se tak dočkal třetí výhry v řadě, naopak domácí svoji třízápasovou vítěznou sérii ukončují. (14:24:03)
     
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Nijmegen právě vstřelil branku!
    Nádhernou kombinační akci hostů zakončuje elegantním zakončením RUUD BOYMANS a dává tak krásnou tečku k dnešnímu zajímavému utkání!
     
    90+3
    Poslední minutu avizovaného nastavení domácí rozehrávají v hloubi vlastní poloviny.
     
    90+2
    Dodám informaci, že sudí Liesveld přidává tři nastavené minuty.
     
    90+1
    Van der Maarelovu střelu brankář Babos vyráží pouze před sebe, tam se ale domácí nedokázali dostat k dorážce.
     
    90+1
    Boymans u soupeřova pokutového území ostře sestřelil Wuytense a je dalším žlutým hříšníkem.
     
    90
    Z hranice pokutového území se opřel do míče Asare, mířil ale pouze do brankáře Babose.
     
    89
    Na kopačky domácích už se vkrádá bezmoc, zoufalá střela Van der Maarela z velké dálky proletěla několik metrů nad brankou Babose.
     
    88
    Hosté kouskují hru dalším střídáním, Victor Pálsson přepouští místo Marcelou Stutterovi. Ještě jedno střídání má jejich trenér Pastoor k dispozici.
     
    86
    Ještě před rozehrávkou střelec druhé branky odchází střídat, na jeho místo nastupuje Navarone Foor.
     
    85
    Nijmegen právě vstřelil branku!
    Hosté se výrazně přibližují k tříbodovému exportu z Utrechtu! ERIK FALKENBURG si v pokutovém území posunul míč kolem Van der Hoorna, prostřelil brankáře Ruitera a rozjásal hlouček hostujících fandů!
     
    84
    Přízemní centr Van der Guna mířil přímo k Babosovi, jenž míč ukryl pod své tělo.
     
    83
    Tentokrát se domácí dožadují pokutového kopu po údajné hře rukou jednoho z hostujících zadáků, znovu sudí Liesveld jejich volání nevyslyšel.
     
    82
    Po souboji de Kogela s Willem v pokutovém území hostů se míč odrazil vedle branky a domácí těžce nesou, že rozhodčí Liesveld ukazuje na odkop od hostující branky.
     
    81
    Scheepers využil obrovské chyby v hostující rozehrávce, získal téměř zadarmo míč na pravém křídle, centrem před branku ale nenašel žádného z útočících spoluhráčů.
     
    80
    Van der Maarel si neporozuměl se Scheepersem, kterému míč utekl do zámezí.
     
    78
    Po Koolwijkově centru se do odraženého míče opřel Pálsson a pořádně protáhl brankáře Ruitera! Tomu se podařilo vytěsnit míč vedle své branky.
     
    76
    Z protiútoku hosté dopravili míče do sítě, nicméně zakončení Platjeho přišlo z centimetrového ofsajdu. Hraniční situaci rozhodčí posoudili v neprospěch útočícího Nijmegenu a pokračuje se za jednobrankového vedení hostů.
     
    75
    Domácí teď zahodili mimořádnou příležitost k vyrovnání! Autové vhazování Bulthuise Mulenga prodloužil k noze naprosto osamoceného Van der Guna, ten ale ze čtyř metrů přestřeluje takřka odkrytou branku hostů! Tempo jejich náporu se stupňuje.
     
    74
    Domácí se řítili do přečíslení ve třech proti dvěma obráncům, skvělým zákrokem ale Amieux ukopl míč od kopačky Van der Gunovi.
     
    72
    Na Koolwijkův přízemní centr si naběhl Falkenburg a z bezprostřední blízkosti nedokázal překonat Ruitera! Obrovská příležitost ke zvýšení skóre ve prospěch hostů.
     
    71
    Další rychlou akci Utrechtu přerušil svým zákrokem Van der Velden a je čtvrtým žlutým hříšníkem v zápase i druhém poločasu.
     
    71
    Domácí podruhé střídají, Bob Scheepers nahrazuje Duplana.
     
    70
    Jedna z výjimečných útočných akcí Nijmegenu, Rieksův centr hlavičkoval Falkenburg ze záklonu mimo branku.
     
    69
    Kaliho nákop na hranici pokutového území si na hruď zpracoval de Kogel, ránu z otočky ale nasměroval mimo branku.
     
    67
    Hosté v druhém poločasu výrazně vyklidili útočné pozice a přenechávají herní aktivitu domácím, ti se ale proti kompaktně složené obraně velmi složitě prosazují do střeleckých pozic.
     
    65
    Od rohového praporku centroval právě Duplan, k ohrožení Babose ale nijak nedošlo.
     
    64
    Z Duplanova sraženého centru rezultuje rohový kop ve prospěch Utrechtu.
     
    62
    Domácí poprvé střídají, Leon de Kogel nahrazuje Michaela Zulla.
     
    60
    Mark Van der Maarel stažením Falkenburga přibrzdil rychlý brejk hostů, v ruce sudího Liesvelda vidí žlutou kartu a příští týden tak bude absentovat při těžkém zápase Utrechtu na hřišti vedoucího týmu Eredivisie PSV Eindhoven.
     
    59
    Po rohovém kopu domácích a následném závaru před hostující brankou se do zakončení hlavou probojoval Mulenga a míč otřel o břevno soupeřovy svatyně!
     
    58
    Rychlá akce domácích, Van der Hoorn nakopl míč k hranici pokutového území, tam jej Mulenga zpracoval pro Van der Guna, jehož tečovaná rána končí vedle hostující branky.
     
    56
    Mulenga si na levém křídle zasekl míč kolem Willa, následný vysoký centr před branku stahuje do svých rukavic Babos.
     
    55
    Asare kombinoval na útočné polovině s Zullem, akce ale končí odpískáním faulu ghanského fotbalisty.
     
    54
    Po následném rohovém kopu domácích musel znovu zasahovat Babos, to když se v pokutovém území zavěsil do vzduchu Van der Hoorn, hlavou ale mířil do připraveného maďarského brankáře.
     
    53
    Duplanovu jedovatou ránu vyráží brankář Babos! Naštěstí pro něj Francouz nedokázal nasměrovat míč úplně k tyči.
     
    53
    Po rychlém protiútoku domácích Pálsson zatáhl za záchranou brzdu sražením sprintujícího Mulengy, také vidí žlutou kartu a možnost standardní situace poblíž soupeřova pokutového území tentokrát mají domácí.
     
    52
    Hosté svoji možnost propásli, byť Koolwijk vymyslel zajímavý signál přihrávkou Van der Veldenovi, ten se ale ukopl a míč téměř netrefil.
     
    51
    U míče jsou připraveni Falkenburg a Koolwijk.
     
    51
    Asare na hranici vlastního pokutového území fauloval Falkenburga a za protesty přijímá žlutou kartu. Hostům se nabízí možnost výhodné standardní situace.
     
    50
    Van der Gun si u rohového kopu marně říkal o faul po zákroku Van der Veldena.
     
    48
    Kaliho ránu z hranice pokutového území srazil Van der Hoorn pouze k Mulengovi, tomu ale bylo odmáváno postavení mimo hru.
     
    47
    Do druhého dějství vstoupily oba celky beze změn v sestavách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Po pětačtyřiceti minutách vede Nijmegen v Utrechtu 1:0 a nutno podotknout, že to vedení je naprosto zasloužené. Nijmegen byl poměrně nečekaně i herně lepším týmem a měl několik obrovských příležitostí ke zvýšení skóre, brankář Ruiter ale může být rád, že všechny další nebezpečné rány těsně míjí jeho svatyni.
     
    První poločas skončil.
     
    45
    Duplan se individuálním průnikem neprobil do pokutového území, míč se poté odrazil k Mulengovi, tomu ale včas padl do střely van Eijden.
     
    44
    Falkenburg si narazil míč s Koolwijkem a lobovanou přihrávkou připravil další gólovou pozici pro Van der Veldena, ten se opřel do míče, nasměroval jej ale těsně vedle domácí branky.
     
    43
    Se skákavou střelou Falkenburga měl Ruiter plno práce, nakonec ale nezbedný míč dokázal zkrotit do svých rukavic.
     
    40
    Francouzský rychlík Duplan potáhl míč po pravém křídle, zasekl si jej kolem Amieuxe a rozehrál před pokutové území, kde už následná souhra domácím tolik nevyšla a Bulthuis poslal příliš dlouhou přihrávku Zullovi. Ten nedokázal udržet míč na hrací ploše.
     
    38
    Další hostující branku měl na kopačce Falkenburg, jenž napřáhl z pětadvaceti metrů a jeho parádní rána těsně minula branku zkoprnělého Ruitera! Ten by býval neměl sebemenší šanci zasáhnout.
     
    37
    Van der Velden na pravém křídle neprošel kolem Bulthuise, akce hostů bude pokračovat prostřednictvím autového vhazování.
     
    36
    Na hřišti i v hledišti začínají vřít emoce, sudí Liesveld proti domácím odpískal tři fauly během jedné minuty, což se samozřejmě hráčům i příznivcům Utrechtu nelíbí.
     
    34
    Van der Gun s Zullem pořádně zavařili hostujícím obráncům, ti měli plné nohy práce, aby se jim podařilo odkopnout míč. To se jim nakonec přeci jen v závaru před brankou povedlo. Domácí si ale mohutně, leč marně říkali o pokutový kop po stažení Maročana Kaliho.
     
    31
    Standardní situaci získali na útočné polovině i hosté. Koolwijkův centr nejdříve pohodlně ze vzduchu sebral brankář Ruiter, ovšem následným rychlým výhozem trefil svého spoluhráče Van der Hoorna, od nějž se míč odrazil do nepříjemného prostoru k Rieksovi, před dánským sokem ale ještě stačil Ruiter zasáhnout a odrazit míč do bezpečí.
     
    29
    Na opačné straně získal dostatek prostoru na pravém křídle Platje, jedinému dosavadnímu dnešnímu střelci ale následný centr zcela nevyšel a míč dopadl až za domácí branku.
     
    29
    Další útočná snaha Utrechtu na sebe nenechala dlouho čekat, Mulengova rána z dvaadvaceti metrů směřovala pouze do boční sítě.
     
    28
    Po rychlém přechodu do útoku domácí získali standardní situaci poblíž rohu pokutového území, Duplanův střílený centr ale přeletěl všechny hráče v pokutovém území a zatočil se vedle hostující branky.
     
    27
    Falkenburg parádní přihrávkou připravil takřka stoprocentní střeleckou pozici pro úplně osamoceného Koolwijka, tomu ale míč před kopačkou mírně skočil a pořádná pumelice hostujícího středopolaře prosvištěla vedle domácí branky!
     
    26
    Po dalším Koolwijkově centru vznikl před brankou Utrechtu nepříjemný závar, v němž ale Falkenburg nedokázal prostřelit houštinu těl před sebou.
     
    25
    Hosté získali už třetí rohový kop, zatím jsou jediní, kdo se dostává k centrům od rohového praporku.
     
    24
    Duplan napřáhl z dobrých třiadvaceti metrů, jeho přízemní rána ale mířila těsně vedle Babosovy branky.
     
    23
    Duplan s Zullem rozehráli rychlou akci pro rozběhnutého Bulthuise, jeho centr od levé postranní čáry hosté ale srazili do bezpečí.
     
    20
    Odkopávajícího Pálssona před pokutovým územím hostů fauloval Bulthuis a byť se to domácím fanouškům nelíbí, rozehrávat bude Nijmegen.
     
    20
    Amieux se na levém křídle neprobil kolem Kaliho, ten navíc vybojoval odkop od vlastní branky.
     
    19
    Zullo výrazně přidržel rozebíhajícího se Van der Veldena a může být rád, že sudí Liesveld situaci řeší pouze důraznou domluvou.
     
    17
    Hosté po vedoucí brance uklidnili hru a drží častěji míč na svých kopačkách.
     
    15
    Nijmegen právě vstřelil branku!
    Druhý rohový kop rozehrávali hosté z opačné strany, na starost si jej vzal Koolwijk a po jeho centru míč šťastně propadl k noze MELVINA PLATJEHO, jenž ze tří metrů propasíroval svoji střelu pod padajícího brankáře Ruitera!
     
    14
    Amieux si na boční hranici pokutového území narazil míč s Koolwijkem, když ale poté vracel míč svému spoluhráči, tak ten už po kontaktu s Wuytensem ležel na zemi a nemohl tak přihrávku převzít.
     
    12
    Po rychlém protiútoku Utrechtu si před pokutovým územím soupeře našel prostor k zakončení Van der Gun, střela mu ale nesedla a zamířila výrazně mimo Babosovu svatyni.
     
    11
    S centrem Van der Veldena si ale domácí obrana poradila.
     
    11
    Hosté ale pokračují v útoku a Rieks vybojoval jejich první rohový kop.
     
    10
    Centr Amieuxe srazil do zámezí pozorný Wuytens.
     
    8
    Znovu od postranní čáry centroval před branku Bulthuis, tentokrát svůj pas směřoval do míst, kam si nabíhal ghanský záložník Nana Kwesi Asare, ovšem ten měl míč na dlouhou nohu a už jej nedokázal zasáhnout.
     
    6
    Na Bulthuisův centr si naskakoval Van der Gun, k zakončení jej ale nepustil Breuer.
     
    5
    Ještě doplním hostující absence, kromě Loena a Sna postrádá Nijmegen také Maročana Sinúha.
     
    4
    Duplan si na hranici pokutového území elegantně obhodil Breuera, následnou ránu ale vyslal zhruba metr vedle horního rohu Babosovy svatyně.
     
    3
    Domácí v dnešním utkání postrádají dvojici australských krajánků Sarota - Oar, pro prvního jmenovaného po přetrženém křížovém vazu už sezóna skončila, Tommy Oar pak má potíže s kolenní šlachou.
     
    2
    Willův pas podél pravé postranní čáry si nedokázal zpracovat Van der Velden a domácí fanoušci radostně přivítali odskočení míče do zámezí.
     
    1
    Také první hostující akce končí postavením mimo hru, nachytán v něm byl Platje.
     
    1
    Už ve čtrnácté sekundě je odmáván a posléze odpískán první ofsajd Mulengovi. Ocitl se v něm po dlouhém nákopu Van der Maarela.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Domácí Utrecht nastoupí tradičně v červeno-bílých dresech, hosté přijeli celí v modrém.
     
    Fotbalisty na trávníku vítá slunečné počasí, i přes únorový termín se bude hrát za velmi příznivých fotbalových podmínek.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Utrecht: Ruiter - Wuytens, Van der Hoorn, van der Maarel, Bulthuis - Zullo, Asare, Kali, Duplan - Van der Gun, Mulenga

    Nijmegen EC: Babos - Amieux, Breuer, Van Eijden, Will - Koolwijk, Falkenburg, Pálsson - Rieks, Platje, Van der Velden

    Rozhodčí: Liesveld - Brink, Jansen.
     
    Nedělní souboje v rámci dvaadvacátého kola Eredivisie startuje bitva tabulkových sousedů a vzhledem k dosavadnímu průběhu letošní sezóny také pohárových adeptů. Šestý Utrecht na svém pažitu přivítá sedmý Nijmegen, nicméně oba celky v tabulce nejvyšší nizozemské soutěže dělí kromě jedné pozice také devět bodů.

    Oba týmy do utkání vstupují ve skvělé psychické pohodě, neboť Utrecht zvítězil již třikrát v řadě a Nijmegen dvakrát. Přitom v posledních zápasech dokázali nečekaně zdolat papírové favority, když Nijmegen porazil Vitesse Arnheim 2:1 a Utrecht si přivezl vítězství dokonce ze hřiště Twente Enschede v poměru 4:2.

    V prvním letošním vzájemném zápase uspěl Nijmegen, jenž na domácí půdě zdolal svého soka 2:0. O konečném výsledku rozhodli již během prvního poločasu svými trefami ten Voorde a Platje.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 15. Platje, 85. Falkenburg, 90+3. Boymans

    Karty:   51. Asare (UTR), 60. Van der Maarel (UTR) - 53. Pálsson (NIJ), 71. Velden (NIJ), 90+1. Boymans (NIJ)


    FC Utrecht: Ruiter - Wuytens, Van der Hoorn, van der Maarel, Bulthuis - Zullo, Asare, Kali, Duplan - Van der Gun, Mulenga
    NEC Nijmegen: Babos - Amieux, Breuer, Van Eijden, Will - Koolwijk, Falkenburg, Pálsson - Rieks, Platje, Van der Velden

    Rozhodčí: Liesveld - Brink, Jansen