Rakousko – Argentina 0:0 (kon.) | Panama – Ghana 0:1 (kon.) | Myanmar – Nový Zéland 1:5 (kon.)
Ukrajina – USA 3:0 (kon.)
konec
Panama
0:1 (0:0)
Ghana
Pátek 05.06.2015, 06:00 • North Harbour Stadium, Auckland • Mistrovství světa U20 • Skupina B
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 06:00.
     
    Úvod

    Dobré ráno přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům. Již v sobotu bylo na Novém Zélandu zahájeno Mistrovství světa hráčů do 20 let a všechna národní mužstva již mají odehrán svůj úvodní zápas. Týmy jsou rozděleny do šesti základních skupin po čtyřech, z nichž první dva postoupí do vyřazovacích bojů. Šanci na postup budou mít také čtyři celky, které se umístí na třetím místě, o jejich postupu do další fáze bude rozhodovat vyšší počet bodů, při rovnosti pak lepší skóre. V tomto textovém přenosu se zaměříme na duel Panama – Ghana, což jsou celky, které byly nalosovány do skupiny B. Úvodní výkop utkání je stanoven na 6 hodin a zápasem vás prostřednictvím textové online reportáže provede Lukáš Jasoněk.
    Tabulka skupiny B před závěrečným kolem

     
    Panama

    Mladí reprezentanti Panamy se Mistrovství světa zúčastnili pětkrát, ale v žádném z předchozích šampionátů se nedokázali probojovat ze základní skupiny. Naposledy se na vrcholnou akci sezony kvalifikovali v roce 2007 a v základní skupině uhráli jediný bod právě proti Rakousku.

    Panama do šampionátu vstoupila remízovým výsledkem s Argentinou, v zápase však musela náskok soupeře dvakrát dotahovat. Druhý zápas sehráli svěřenci kouče Pipina proti Rakousku, kterému podlehli jednobrankovým rozdílem. V závěru zápasu navíc Panama přišla o dva vykartované hráče, kteří tak dnes v sestavě budou jistě chybět.
     
    Ghana

    Ghaňané mají na svém kontě sedm účastí na Mistrovství světa, ze kterých si odvezli čtyři medaile. Největším úspěchem reprezentačního celku U20 byla zlatá medaile z roku 2009, sbírku však zahrnují také dva stříbrné a jeden bronzový kov.

    Ghana se na Mistrovství světa představila v zápase s Rakouskem, se kterým krátce po změně stran prohrávala. V poslední minutě řádné hrací doby však Afričané z pokutového kopu vyrovnali na konečných 1:1. V dalším utkání s Argentinou si svěřenci trenéra Tetteha vypracovali tříbrankový náskok, který Jihoameričané v závěru mocně dotahovali, nezmohli se však na víc, než na vstřelení kontaktní branky.
     
    Vzájemná utkání

    Mužstva se spolu ještě nikdy neutkala, dnešní zápas tak bude pro oba celky prvním vzájemným měřením sil.
     
    Stadion

    Utkání se odehraje na North Harbour Stadium ve městě Auckland. Stadion byl poprvé otevřen 8. března 1997, jeho celková kapacita činí 25 317 míst. Byl na něm sehrán mimo jiné také zahajovací duel Mistrovství světa mezi domácím Novým Zélandem a Ukrajinou.
    Stadion, na němž se odehraje dnešní duel

     
    Delegace rozhodčích

    Nepostradatelnou součástí každého fotbalového zápasu jsou také rozhodčí. Z pozice hlavního arbitra bude dnešní zápas řídit devětatřicetiletý Ital Daniele Orsato, jemuž budou asistovat jeho krajané Mauro Tonolini a Lorenzo Manganelli. Výčet rozhodčích pak uzavírá čtvrtý sudí Liran Liani z Izraele.
     
    Úvodní sestavy:

    Panama: De Gracia – J. Diaz, Bared, Escobar, Araya – Samms, Narbon, Rodriguez, Gonzalez – Zorrilla, Simons
    Náhradníci: Coronado, Velarde, I. Diaz, Carrasquilla, Small, Campos, Meléndez

    Ghana: Ati – Fobi, Aidoo, Ntim, Asmah – Y. Yeboah, Donsah – Attobrah, Aboagye, S. Tetteh – B. Tetteh
    Náhradníci: Kpozo, Bempah, K. Yeboah, Boateng, Baah, Atanga, Adjei, Osei, Seidu, Prosper

    Rozhodčí: Orsato – Tonolini, Manganelli (vš. Itálie).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    O rozehrávku úvodního výkopu se postarali fotbalisté Panamy, kteří hrají v červených dresech, Ghaňané odehrají zápas v dresech bílé barvy.
     
    2
    První útočnou akci podnikli po pravé straně reprezentanti Panamy, jejich tažení však končí pouze odkopem od brány.
     
    3
    Střelecký pokus byl k vidění také na opačné straně, kdy se za šestnáctkou dostal k míči Yaw Yeboah, jeho rána však postrádala jak potřebnou razanci, tak i přesnost.
     
    4
    Ghaňané podnikli další útočný výpad, když do vápna po levé straně prošel Samuel Tetteh, který předložil míč do střelecké pozice Benjaminu Tettehovi, jenž zamířil těsně vedle tyče.
     
    5
    Benjamin Tetteh byl znovu ve střelecké pozici, když se z ostrého úhlu pokusil přelobovat vyběhnuvšího brankáře, ale spolu s ním přestřelil také bránu.
     
    6
    Osmělili se však také hráči Panamy, kteří díky bojovnosti na útočné polovině získali výhodu rozehrávky rohového kopu, avšak nenaložili s ním vůbec úspěšně, obrana afrického celku se ubránila.
     
    8
    Reprezentanti Panamy se pokusili založit útočnou akci pomocí dlouhého nákopu na soupeřovi polovinu, kde se však míče zmocnili obránci Ghany.
     
    10
    Míč drží na svých kopačkách fotbalisté Panamy, kterým však dělá problém přechod přes středovou čáru, kterou velmi pečlivě střeží záložní řada Afričanů.
     
    11
    Hra se ustálila ke středu hracího pole, kde probíhají četné souboje o míč, který velice často střídá svého majitele.
     
    12
    De Gracia měl nyní nečekané problémy se střelou ze střední vzdálenosti, po které neudržel míč v náruči a vyrazil jej pouze před sebe, kde jej do bezpečí odkopli obránci.
     
    13
    Ghaňané míč poté opět vybojovali a následná zblokovaná střela skončila na rohu. Panamští fotbalisté si ovšem nabíhající soupeře pohlídali a znemožnili jim zakončení.
     
    15
    Hráči v bílých dresech se prokombinovali až do šestnáctky soupeře, fotbalisté Panamy je však v souladu s pravidly odzbrojili.
     
    16
    Kupředu se podél pravé postranní čáry hnal Attobrah, kterého fauloval Bared. Míč do šestnáctky z přímého volného kopu poslal Fobi, centr však odvrátil první bránící hráč.
     
    18
    Panama založila útočnou akci, která však nepatřila mezi ty vydařené a skončila jen odkopem od brány, který provede gólman Ati.
     
    20
    Do pokutového území se s míčem snažil dostat Zorrilla, míč mu však ukopl jeden z obránců a Panama bude v útočné akci pokračovat pomocí rozehrávky kopu z rohu.
     
    21
    Ghaňané centr do šestnáctky dokázali odvrátit, na hranici vápna se však k míči dostal Narbon, který bez přípravy vypálil, avšak svou ránu poslal vysoko nad břevno.
     
    23
    Mírnou územní převahou disponuje africký celek, který je v utkání favoritem. Nicméně Panama rozhodně nedá svou kůži lacino a Ghaně je zatím důstojným soupeřem.
     
    25
    Reprezentanti Ghany podnikli útočné tažení po pravé straně a už to vypadalo, že se dostanou do nebezpečného zakončení, finální přihrávka do vápna však postrádala přesnost.
     
    26
    Znovu se hraje ze strany na stranu se střídavým držením míče, který rotuje převážně kolem středového kruhu či po obě šestnáctky.
     
    28
    S míčem kombinují reprezentanti Panamy, kteří obléhají pokutové území svého soupeře a hledají skuliny v jeho obraně.
     
    29
    Panamští fotbalisté po faulu získali výhodu přímého volného kopu z pravé strany, na hranici šestnáctky došlo po centru k hlavičkovému pokusu Gonzaleze, zakončení však postrádalo potřebnou razanci.
     
    31
    Hráči hrající v červených dresech se opět dostali do zakončení, Fobi před vápnem nešťastně přihrál míč atakujícímu Rodriguezovi, který ránubez přípravy poslal zhruba dva metry od pravé Atiho tyče.
     
    33
    V tuto chvíli hrají s míčem reprezentanti Panamy, kteří kontrolují míč zatím pouze na vlastní polovině, odkud se pokusí založit další ze svých ofenzivních akcí.
     
    35
    Ovšem míč vybojovali Ghaňané a v blízkosti pokutového území vystřelil z úhlu Attobrah, jeho pokus však neměl gólové parametry, když byl nepřesný.
     
    36
    Na druhé straně se se střeleckým pokusem unáhlil Simons, jehož rána zpoza vápna prostor mezi třemi tyčemi netrefila a Ati tak nemusel vůbec zasahovat.
     
    37
    Panama zaútočila po pravé straně, odkud byl mír odcentrován do šestnáctky, na zadní tyči číhal Samms, před kterým však balons stihl odkopnout na roh obránce Fobi.
     
    38
    Defenziva Afričanů však byla zkonsolidovaná a náběh svých protihráčů si pohlídala, centr bez potíží odvrátila, čímž zažehnala hrozící nebezpečí.
     
    40
    Fotbalisté Panami nepřesně rozehráli a míč zachytil Donsah, ten se vůbec nerozpakoval a zpoza pokutového území vyslal okamžitou ránu, která ovšem neměla šanci De Graciu ohrozit, když letěla zhruba dva metry od jeho pravé tyče.
     
    41
    Na hrací ploše zůstal po střetu s protihráčem ležet Aboagye, hlavní arbitr tak raději přerušil hru, následně si kapitán Ghany vyžádal ošetření.
     
    42
    Kapitán afrického celku musí být nakonec ze hřiště odnesen pomocí nosítek, zda je jeho zranění vážné, zatím není jasné.
     
    43
    Do pokutového území se vydal Zorrilla, který vyslal střelu přes obránce a rozvlnil síť, avšak pouze boční.
     
    44
    Prvním potrestaným hráčem v utkání je Jesus Araya (Panama), který dostal žlutou kartu za nedovolený zákrok na Yawa Yeboaha v těsné blízkosti pokutového území.
     
    45
    K exekuci nařízené přímého volného kopu z velice výhodné pozice se postavil Ntim, který však trefil pouze dobře stojící zeď.
     
    45+1
    Hlavní arbitr se v úvodním poločase rozhodl nastavit dvě minuty.
     
    45+2
    V závěru prvního poločasu ještě přišlo střelecké zakončení Samuela Tetteha, který však neměl příliš času ani prostoru na zacílení a De Gracia neměl se zákrokem větší problémy.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Úvodní dějství je minulostí. Mírnou územní převahou v něm disponoval africký celek, který si ovšem nedokázal vytvořit žádnou vyloženou příležitost. Spíše jen sporadicky se do zakončení dostávali také hráči Panamy, kteří spoléhají zejména na rychlé protiútoky a proměňování ojedinělých šancí.
    Úvodní poločas skončil bezbrankovým výsledkem

     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Ghana: ze hřiště odchází Samuel Tetteh, přichází Prosper.
     
    46
    Střídání v týmu Ghana: ze hřiště odchází Aboagye, přichází Atanga.
     
    46
    Střídání v týmu Panama: ze hřiště odchází Bared, přichází Ismael Diaz.
     
    47
    Týmy poslaly do druhé půle čerstvé síly, uvidíme, jak to projeví na předvedené hře obou celků.
     
    49
    Ve druhém poločase zatím každé z mužstev podniklo po jedné útočné akci, obě ofenzivní tažení však zastavily obrany soupeřů.
     
    51
    Nepříliš razantní střelou letící do středu brány prověřil gólmana Ghany Zorrilaa, Ati však zasáhl bez potíží.
     
    53
    Gnaňané se vydali na útočnou polovinu a u postranní čáry byli zastaveni jen za cenu faulu. S přímým volným kopem z levé strany však nenaložili vůbec úspěšně, defenziva Panamy totiž míč odvrátila do bezpečných míst.
     
    56
    Hra se ustálila k středu hracího pole, kde probíhají četné souboje o míč, který velm často střídá svého majitele.
    Justin Simons a Kingsley Fobi svádějí souboj o míč

     
    58
    Hra se přelévá ze strany na stranu a reprezentační mužstva se střídají v podnikání útočných výpadů.
     
    59
    Z vrcholu šestnáctky se odhodlal ke střele Asmah, obránce ghanského celku mířil na vzdálenější tyč, kterou však minul.
     
    61
    Na opačné straně zakončoval z hranice vápna Rodriguez, mířil však jen do středu brány, kde se nacházel pozorný Ati.
     
    62
    Střelecký pokus vyprodukoval také Ismael Diaz, jenž vypálil ze střední distance, avšak svůj projektil poslal rovněž jen doprostřed Atiho svatyně.
    Střela Ismaela Diaze letící doprostřed brány
     
    64
    V zápase zatím dominují defenzivy obou mužstev, přes které se útočící fotbalisté prodírají jen velmi těžko.
     
    66
    Ghaňané se vydali na útočnou polovinu, kde byl jejich průnik zastaven jen za cenu nedovoleného zákroku.
     
    67
    Afričané rozehráli přímý kop nakrátko a z pravé strany pak poslali míč do šestnáctky, balon však ze vzduchu sebral De Gracia a rozehrál jej svým spoluhráčům v poli.
     
    68
    Fotbalisté ve světlých dresech stále obléhají pokutové území svých soupeřů, defenziva Panamy je však pozorná a nápor Ghany odráží.
     
    69
    Střídání v týmu Panama: ze hřiště odchází Jomar Diaz, přichází Velarde.
     
    71
    Do konce utkání zbývá závěrečná dvacetiminutovka, podaří se některému z týmů převáži pomyslné misky vah na svou stranu, nebo si týmy body rozdělí?
     
    73
    Velice blízko otevření skóre byl Benjamin Tetteh, který obdržel vynikající přihrávku do běhu a v pokutovém území vyslal jedovatou střelu, jíž gólman s notnou dávkou štěstí vyrazil na tyč!
    Ránu Benjamina Tetteha vyrazil De Gracia na tyč
     
    75
    Střídání v týmu Panama: ze hřiště odchází Zorrilla, přichází Small.
     
    75
    Střídání v týmu Ghana: ze hřiště odchází Benjamin Tetteh, přichází Boateng.
     
    76
    Attobrah podnikl útočnou akci podél pravé postranní čáry, v pokutovém území se však žádný z jeho spoluhráčů nenacházel, akce tak byla zastavena.
     
    78
    Na opačné straně zastavil ofenzivní snahu reprezentantů Panamy zdviženým praporkem asistent rozhodčího, který v ofsajdu přistihl Gonzaleze.
     
    79
    Velarde ve středu hracího pole doslova přejel nohy Attobrahovi, který se ve velkých bolestech svíjel na trávníku. Po chvíli se však bez cizí pomoci zvedl a nadále pokračuje ve hře.
     
    80
    Svou první vážnou šanci si v závěru zápasu vytvořili také hráči Panamy. V pokutovém území totiž zakončoval Ismael Diaz, byl však tísněn hned dvěma hráči a možná to bylo důvodem, proč z velmi dobré pozice poslal míč pouze těsně vedle tyče.
    Střela Ismaela Diaze z velmi dobré pozice proletěla jen těsně kolem tyče
     
    82
    Ghana právě vstřelila branku!
    Afričané zhruba deset minut před koncem zápasu otevírají skóre a ujímají se vedení! Střídající EMMANUEL BOATENG na polovině hřiště dokázal využít zaváhání defenzivy Panamy a ukořistil míč. Poté s ním pospíchal vpřed, před pokutovým územím jeden na jednoho přelstil kličkou do strany posledního obránce a přestože mohl přihrát do výhodnější pozice volnému spoluhráči, rozhodl se vystřelit. A udělal dobře. Jeho střelecký pokus zpoza vápna totiž skončil až za zády bezmocného De Gracii, který se po míči sice natahoval, zabránit v cestě do brány mu však nedokázal.
    Emmanuel BOATENG - 0:1
    Ghaňané oslavili gól africkým tanečkem

     
    84
    Ghaňané se opět vydali vpřed, jejich ofenzivní akci ovšem zastavil zvižený praporek asistenta rozhodčího, porušeno totiž bylo pravidlo o ofsajdu, ve kterém se nacházel Atanga.
     
    86
    Panama se sanží o vyrovnání, ale defenziva Ghany brání svůj těžce vybojovaný náskok urputně.
     
    87
    Reprezentanti Ghany se po zisku míče dostali do přečíslení pět proti třem, které však nedokázali využít, důvodem bylo přílišné otálení jednoho z hráčů, který nevěděl, co s míčem.
     
    89
    Žlutou kartu dostává Patrick Asmah (Ghana), který na okraji pokutového území zezadu fauloval jednoho ze svých soupeřů.
     
    90
    Panama po faulu v šestnáctce zahrávala pokutový kop, ale neproměnila jej. K jeho exekuci se totiž postavil Escobar, který Atiho svatyni trestuhodně přestřelil!
    Escobar mohl z penalty vyrovnat, avšak bránu trestuhodně přestřelil
     
    90+1
    Hlavní arbitr se rozhodl nastavit tři minuty nad rámec základní hrací doby, Panamě tak na vyrovnání už moc času nezbývá.
     
    90+3
    S míčem kombinují fotbalisté středoamerického celku, nedaří se jim však proniknout defenzivou Ghany.
     
    90+3
    Konec zápasu.
    Ghana udolala Panamu nejtěsnějším možným rozdílem a ve skupině A obsadila první pozici

     
    Je dobojováno! Po bezbrankovém úvodním poločase se přítomní diváci přeci jen dočkali branky. Ta padla v 82. minutě a zaznamenal ji Boateng, jenž poslal Ghanu do vedení. V samém závěru zápasu mohl z nařízené penalty vyrovnat Escobar, ten však bránu Atiho trestuhodně přestřelil.
     
    Jelikož v souběžně hraném utkání Rakouska s Argentinou gól nepadl, o body se oba týmy rozdělily. I díky tomu Ghana postupuje ze skupiny z prvního místa, Panama v ní končí se ziskem jednoho bodu poslední. (08:12:44)
    Konečná tabulka skupiny B

    Lukáš Jasoněk

    Branky: 82. Boateng

    Karty:   44. Araya (PNM) – 89. Asmah (GHA)

    Neproměněná penalta: 90. Escobar (PNM), mimo


    Panama: De Gracia – J. Diaz (69. Velarde), Bared (46. I. Diaz), Escobar, Araya – Samms, Narbon, Rodriguez, Gonzalez – Zorrilla (75. Small), Simons
    Náhradníci: Coronado, Velarde, I. Diaz, Carrasquilla, Small, Campos, Meléndez

    Ghana: Ati – Fobi, Aidoo, Ntim, Asmah – Y. Yeboah, Donsah – Attobrah, Aboagye (46. Atanga), S. Tetteh (46. Prosper) – B. Tetteh (75. Boateng)
    Náhradníci: Kpozo, Bempah, K. Yeboah, Boateng, Baah, Atanga, Adjei, Osei, Seidu, Prosper

    Rozhodčí: Orsato – Tonolini, Manganelli (vš. Itálie)
    bahis siteleri