Lotyšsko – Česko 1:3 (kon.) | Francie – Česko 1:2 (po pr.)
konec
Lotyšsko
1:3 (1:0, 0:3)
Česko
Neděle 21.06.2015, 01:30 • Estadio Cubierto del Club Provincial, Rosario • Mistrovství světa v inline hokeji • Semifinále
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:10.
     
    Krásnou sobotu, případně už noc na neděli, do České republiky! Naše reprezentace v inline hokeji proplula na mistrovství světa organizace FIRS mezi nejlepší čtyři týmy a dneska ji v argentinském Rosariu čeká souboj o postup do finále.

    Půjde o opakovačku utkání ze základní skupiny, kdy Češi zlomili houževnaté Lotyše až v závěru, přesto bylo jejich vítězství 5:1 zcela zasloužené. Stejný výsledek bychom brali i tentokrát, cíl je jediný: postoupit!
     
    Pojďme si ještě připomenout včerejší čtvrtfinálové zápasy obou týmů. Prvenstvím ve skupině si Češi vysloužili nejlepší nasazení a nejpřijatelnějšího soupeře, kterým bylo Mexiko. Na ploše byl prakticky od začátku do konce jediný tým, hokejisté svého soupeře výsledkem 10:1 ještě šetřili. Na druhou stranu, inkasovaná branka je trochu mrzela.

    Česko – Mexiko 10:1 (7:0, 3:1)

    Branky a nahrávky: 2. D. Šebek (Cik), 4. Rubeš (J. Novák), 8. Šimo (Loskot), 9. Sem (Bernad), 12. P. Šebek (Šimo, Loskot), 13. Bernad, 19. L. Novák (Rubeš, J. Novák), 22. Sem (Cik), 27. L. Novák (Kameš), 39. Šimo (Loskot, P. Šebek) – 24. Javier (Laberdesque).

    Na druhou stranu, počínání našeho protivníka docela vzbuzuje respekt. Lotyši rozhodli své čtvrtfinále proti Španělsku už v prvních deseti minutách, kdy opařenému soupeři nasázeli pět gólů! Potom už se sice kanonáda zastavila, do skóre se zapsali i Španělé, ale na soupeře se nedokázali dotáhnout.

    Španělsko – Lotyšsko 3:7 (2:6, 1:1)

    Branky a nahrávky: 12. Del Rey (Requena Soriano), 18. Porqueras Marques (Del Rey), 23. Carcamo (Garcia Pascual) – 4. M. Lipsbergs (Pujats), 5. E. Lipsbergs (Cimermanis), 5. Batraks (Ogorodnikovs), 8. E. Lipsbergs (M. Lipsbergs), 10. M. Lipsbergs (Durdins), 19. Maslovskis (Golubovich), 27. Maslovsksis (Durdins).
    David Sem: Doufám, že to bude mít lepší vývoj než ve skupině

     
    Úvodní sestavy:

    Lotyšsko: Kazanovs (Seiksts) – Cimermanis, Durdins "C", Purvinš, Galkins, E. Lipsbergs, Zelubovskis, Pujats, Golubovich, Batraks, Ogorodnikovs, Maslovskis, M. Lipsbergs. Trenér: Pablo Navarro.

    Česko: Brabec (Vich) – P. Šebek, Strýček "C", Šimo, Loskot – Sem, Bernad, Cik, D. Šebek – L. Novák, Kameš, J. Novák, Rubeš. Trenér: Martin Tvrzník.
     
    Čeští hokejisté už dorazili na stadion, kde ale teprve startuje první semifinále Spojených států s Francií. Naše bitva tak vypukne se zpožděním, zhruba v 1:30 českého času.
     
    Francie vede po poločase nad Spojenými státy 3:0, a to ještě trefila zhruba pět tyček a rozhodčí odpustili Američanům minimálně pět faulů. Jako by tým USA – stejně jako včera proti Argentině – ještě ani nedorazil na stadion. Ve druhé půli se ale určitě zvedne (horší to ani být nemůže) a dost možná ještě zabojuje o postup do finále. Neoficiální poměr střel je 22:5 ve prospěch Francouzů.
     
    No, teď už by Američanům pomohl jen středně velký hokejový zázrak. Francie vede ve 25. minutě 5:0 a míří do bitvy o zlato.
     
    Po novinářské tribuně se právě prochází pes. Je to ten samý, který nás vítal při výstupu z autobusu před halou. Toulavých psů je v Rosariu opravdu nepočítaně a někteří mají vynikající paměť – jeden například v prvním týdnu doprovázel juniory od hotelu na fotbálek u řeky.
     
    Je to jasné, Francie v úvodním semifinále porazila Spojené státy vysoko 6:2 a stává se prvním finalistou šampionátu. Kdo bude jejím soupeřem, o tom se teprve rozhodne.
     
    Hokejisté za sebou mají rozbruslení, ještě nás čekají obě státní hymny. Češi dnes hrají v červených dresech, které doposud oblékli jen právě v prvním vzájemném zápasu s Lotyšskem. Tak snad v nich oslavíme další vítězství.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:23
    Na slušný start Lotyšů odpověděli Češi okamžitým protiútokem. Ten zakončoval zblízka Patrik Šebek, ale úhel už mu příliš nepřál a Kazanovs si připsal první zákrok.
     
    01:07
    Na druhé straně musel Daniel Brabec pohlídat slušný pokus Mikse Lipsbergse, jednoho z tahounů lotyšského družstva.
     
    01:40
    Úvodní přerušení hry zařídil David Sem. Přesněji jeho dělovka z větší vzdálenosti, kterou Kazanovs poslal vyrážečkou do ochranné sítě.
     
    01:58
    David Šebek rýsoval přihrávku na Jakuba Cika před brankou, ale kotouč byl moc prudký. Zkusíme to znovu.
     
    02:31
    Druhá formace si rozvážně dávala kotouče, až přišla další nahrávka Davida Šebka zpoza lotyšské klece. Až tak moc nechybělo, aby si ji Renars Kazanovs srazil za brankovou čáru. Ale nakonec situaci zvládl.
     
    03:04
    Byl to tuším Jakub Novák, kdo pálil přes klubko hráčů. Kazanovs musel předvést rychlý reflex lapačkou.
     
    03:41
    A důrazný forčeking Lukáše Nováka dovedl jeho bratra do velké šance, jenže Jakub to měl přes ruku a bekhendová klička mu nevyšla!
     
    04:22
    Teď už tvrdí hru náš elitní útok. Nebezpečně pálil Marek Loskot, pak přišla střela i dorážka v podání Michala Šima, ale lotyšský brankář drží nerozhodný stav!
     
    04:54
    Češi se dostali tam, kam chtěli, a aktuálně zcela tvoří obraz hry.
     
    05:18
    Další velká možnost patřila Davidu Semovi. Ten vykroužil zprava až do mezikruží, kde byl dost možná faulován, ale i tak mohl skórovat. Kazanovs si ovšem spodek branky se štěstím pohlídal.
     
    05:47
    Není to snadné, není. Renars Kazanovs ucpe všechny kouty své klece a nic nepustí. David Sem tentokrát zahrozil z brejku, pak střílel přes beka Lukáš Cik. Už by to moc chtělo gól.
     
    06:31
    Bomba z hokejky Lukáše Nováka tentokrát prosvištěla jen do zadního hrazení a naši hokejisté rozehrají další akci.
     
    06:49
    Jen dvě sekundy po útočném buly stačily národnímu týmu k další nadějé situaci. Jenže Šimovu dělovku efektně schoval Kazanovs parádním semaforem!
     
    07:22
    Na křižný pas Patrika Šebka si počíhal jeden z beků soupeře, po dlouhé době hrají Lotyši s pukem na naší polovině hřiště.
     
    08:01
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Ale to je hodně nepříjemné. Po řadě gólových šancí české reprezentace otevírá skóre překvapivě soupeř! První útok předvedl velkou hrubici v rozehrávce a puk mu propadl na dvojici volných hráčů za zády. Lipsbergs pak nahrál GUNTISU PUJATSOVI, který se štěstím trefil svůj bekhend do českého růžku – 1:0! Asistence: Edgars Lipsbergs.
     
    08:51
    Hra je přerušena po souboji u hrazení v našem pásmu. Lotyši vypadají povzbuzeně a dál se snaží hledat mezery v české obraně.
     
    09:33
    Lukáš Novák se proháčkoval mezi několika hráči dopředu, zakončení mu ale Lotyši zblokovali.
     
    10:08
    Další chyba v rozehrávce vyslala do útoku Edgarse Lipsbersge, který naštěstí poslal svou teč nad český rúžek.
     
    10:27
    Česká sestava vypadá trochu zaskočeně, Lotyšsko hraje výborně.
     
    10:50
    O odpověď se snažil český kapitán Patrik Šebek, který si Šimovi na celou halu zařval o přihrávku: Já, já! Ale kotouč napálil vedle.
     
    11:23
    Loskot s Patrikem Šebkem vymysleli téměř gólovou akci, rána druhého jmenovaného orazítkovala levou tyčku!
     
    11:46
    Tak to je neskutečné. Jakub Cik připravil z rohu pásma tutovou pozici Davidu Šebkovi, jenže toho tváří v tvář vychytal skvělý Kazanovs.
     
    12:36
    A manévry české reprezentace pokračují dál. David Sem pálil na druhý růžek, Kazanovs jen letmo ztečoval puk nad branku.
     
    13:02
    Po přerušení v českém pásmu si lotyšská střídačka vybírá oddechový čas.
     
    13:24
    Forčekující Vladimír Kameš to zkusil nadvakrát, podruhé pálil už z nulového úhlu. Ale puk i tak nebezpečně proskákal brankovištěm.
     
    13:47
    Nyní pálil kladenský zkušenec z pravého zadního pole, na dorážku si sjížděl David Šebek. Kazanovs ji nedovolil.
     
    14:12
    Rychlík Marek Loskot vyzval od levého maintinelu Michala Šima, náš útočník ale nedokázal poslat prudký pas do odkryté brány!
     
    14:48
    Čeští hokejisté vyhráli útočné buly, ale další akci zase založili z vlastního pásma. Volný Jakub Cik před Kazanovsem tečoval ideální nabídku jen pár centimetrů vedle tyčky! Lotyšům pomáhá i obrovské štěstí.
     
    15:47
    Hra je přerušena pro vysokou hůl, vhazuje se opět v lotyšském pásmu. Nedaří se nám najít ten správný recept na překonání soupeřovy obrany a brankáře. Přitom už jsme měli dát několik gólů.
     
    16:38
    První útok Lotyšska je jasně nejnebezpečnější, vlastně spíš jediný nebezpečný. Miks Lipsbergs vyzval Dana Brabce k hodně rychlému přesunu ke druhé tyči.
     
    17:01
    Další gólovku nám Lotyši nabídli sami, když nechali za zády dva české útočníky. Tomáš Rubeš bohužel v zakončení netrefil kotouč.
     
    17:43
    Češi se v zakončení dál neuvěřitelně trápí! Ani v sóloakci Pavla Strýčka nedopustil brankář Kazanovs vytouženou první branku našeho týmu.
     
    18:39
    Hokejisté nyní uklidňují hru, potřebují najít tu správnou chvilku k zakončení.
     
    19:18
    Ne, prostě nám dneska není přáno! Tomáš Rubeš sám před Kazanovsem napálil lotyšské břevno!
     
    19:28
    Ani bekhendová klička Jakuba Nováka okamžitě po vhazování nestačila. Kde se vzal, tu se vzal Renars Kazanovs. Už je to k uzoufání.
     
    19:56
    Ještě jedno vhazování, obětavý lotyšský hráč poslal střelu Lukáše Nováka do ochranné sítě.
     
    20:00
    První poločas skončil.
     
    Na střely 28:11 z pohledu českého týmu, na góly 0:1. Lotyši dokázali vytěžit z minima maximum a po naší velké chybě skórovat, většinu času se však hraje před jejich brankou. Ale co dokážeme nedat, to je opravdu neuvěřitelné. Chvílemi je to trochu úporná snaha, chvílemi předvádíme velmi dobré akce. Jenže všechno bez gólové tečky, Renars Kazanovs zamkl svou branku na sedm západů.
     
    Času zbývá ještě dost, naši hokejisté se na střídačce hecují. Už tam po přestávce něco prostě musí spadnout.
     
    20:01
    Začal druhý poločas.
     
    20:14
    Marek Loskot se spoléhal, že by gólmana mohl překvapit švihovkou od mantinelu k první tyčce, ale to mu nevyšlo.
     
    20:54
    Akci elitní formace zakončil z dálky Michal Šimo. Kazanovs měl dobrý výhled a prudký kotouč nadvakrát zkrotil.
     
    21:25
    Bernadova skrytá střela na branku nedošla, Lotyši se dostávají ke kotouči.
     
    21:54
    Ani tohle nebyl gól? David Šebek pálil z otočky mezi betony Kazanovse, jenže ty udržely puk před brankovou čarou. Už jsme se málem radovali.
     
    22:53
    Dva proti jedinému obránci byli vepředu čeští hokejisté. Rubeš nabil Jakubu Novákovi, jenže ani ten nenašel mezeru v Kazanovsově postoji!
     
    23:51
    Michal Šimo dal puk do pravé strany Patriku Šebkovi, ten ho okamžitě vracel, ale Lotyši dokázali Šima zablokovat.
     
    24:29
    Zase chvíle uklidnění, Češi zakládají nový útok.
     
    24:51
    O rychlou otočku zpoza branky se pokusil David Šebek, ovšem u tyčky místo nebylo.
     
    25:02
    A střela Davida Sema představovala pro Kazanovse relativně snadnou práci, výhled měl totiž naprosto čistý.
     
    25:19
    Česko právě vstřelilo branku!
    GÓL! KONEČNĚ!! Tak se nám to přece jenom povedlo a po neuvěřitelných 25 minutách skončilo naše neskutečné střelecké trápení! Z levé strany namířil na protilehlý růžek LUKÁŠ NOVÁK a trefil to opravdu přenádherně, česká reprezentace vyrovnává skóre na 1:1! Asistence: Tomáš Rubeš.
     
    25:59
    A už jsme mohli být ve vedení! Patrik Šebek narýsoval výbornou přihrávku Marku Loskotovi, který nasměroval kotouč do tyče!
     
    26:15
    Au, tak tohle zabolelo i mě. Obětavý Arturs Batraks schytal ránu jednoho z českých hokejistů, pravděpodobně do brusle. Ale naštěstí už je v pořádku na střídačce.
     
    26:35
    Dobře to plánovali Sem s Cikem. Druhý jmenovaný dostal puk do rychlé jízdy, jenže byl už přece jenom v hodně velkém úhlu a Kazanovs to zvládl.
     
    27:19
    David Bernad ztratil u naší střídačky hokejku, tak mu pohotově podal svůj hrací nástroj z lavičky Marek Loskot. A Bernad hned puk poslal do bezpečí, následně si však hokejku zase zpátky vyměnil.
     
    28:20
    Češi kontrolují hru a pokouší se lotyšskou obranu rozhýbat. Stojí proti nám opravdu neuvěřitelně houževnatý soupeř.
     
    28:51
    Kazanovs nebyl u své levé tyčky, Marek Loskot ho zkusil překvapit zpoza branky. Bohužel to měl přes ruku a do prázdné nemohl zakončit.
     
    29:34
    Mám pocit, že až teď Lotyši poprvé ve druhém poločase vystřelili na branku! Daniel Brabec musel uhasit tvrdou ránu Batrakse.
     
    29:52
    Paní štěstěna se za desítky neproměněných šancí tentokrát naklonila na naši stranu. Skrytou ránu od červené čáry zastavuje české břevno!
     
    30:37
    V útoku už to zase roztáči naše druhá formace. David Šebek vracel bekhendem puk před branku, ale spoluhráč už situaci přejel.
     
    31:17
    No, poslední dvě minuty sledujeme relativně otevřenou partii. Lotyši také zakládají nebezpečné útoky, ale pokaždé je dokážeme dobruslit.
     
    31:51
    Rubeš číhal před brankářem, kterému se snažil zakrýt výhled. Renars Kazanovs i tak na střelu Jakuba Nováka vyhlédl a napoprvé ji zcela suverénně schoval.
     
    32:14
    Aktuální střelecký poměr: 46:13 pro českou reprezentaci.
     
    32:49
    Patrik Šebek poslal po levé straně Michala Šima, ten viděl místo u bližší tyčky. Tohle občas zkouší, jenže Kazanovs zase fantasticky máchl vyrážečkou a puk schoval pod rukou!
     
    33:17
    Přečíslení dva na jednoho vzal Jakub Cik na sebe, určitě to nebylo špatné řešení. Střelu ale poslal vedle růžku! O chvíli později Kazanovs lapačkou nedal šanci Davidu Šebkovi.
     
    33:50
    A když si brousil zuby na gól Michal Šimo, napálil Pavla Strýčka, jenž velmi úspěšně clonil gólmanovi.
     
    34:33
    Pavel Strýček i bez rukavice rozehrál kotouč, který jsme následně vrátili kolem střídačky. Hodně to zavánělo hrou v pěti, ale puk jsme nehráli, což nás zachránilo.
     
    35:11
    Po dlouhém souboji v rohu pásmu si na kotouč počkal Vladimír Kameš. Z hokejky mu však ujel a musel rychle kvapit dozadu.
     
    35:48
    Kameš i na zemi vypíchl Lotyšům puk a Tomáš Rubeš uháněl dopředu. Kazanovs rozhodně nestál dobře, u druhé tyče měl moře místa, ale všechno zachránil dalším exkluzivním zákrokem lapačkou!
     
    35:48
    Druhý oddechový čas pro lotyšskou reprezentaci.
     
    35:55
    Kotouč byl zašlápnut u hrazení, opakuje se buly po pravé ruce Renarse Kazanovse.
     
    36:11
    Jubilejní padesátou střelu českého týmu vyslal Michal Šimo, rozklek Kazanovse poslal puk do rohu pásma.
     
    36:48
    Zbloudilý kotouč se teď hodně nebezpečně odrazil až před Brabce. Edgars Lipsbergs ho trefil z první, ale českou klec přestřelil.
     
    37:00
    A hra se okamžitě přesunula před lotyšského gólmana, jenž si poradil se švihovkou Davida Šebka přes obránce.
     
    37:14
    Lotyši hrozí dlouhým přihrávkami na rozjeté hráče, ale daří se nám je sbírat a nepouštět soupeře do šancí.
     
    38:19
    Miks Lipsbergs byl se spoluhráček sám proti českému bekovi, který puk na poslední chvíli zastavil.
     
    38:39
    Česko právě vstřelilo branku!
    Za minutu dvanáct! Ne, za vteřinu dvanáct! Čeští hokejisté se ze své 51. střely utkání KONEČNĚ dostávají do vedení a do konce základní hrací doby už chybí opravdu málo! Michal Šimo vybídl famózní přihrávku PATRIKA ŠEBKA, který už před prázdnou bránou prostě NEMOHL zaváhat a vedeme – 1:2!! Asistence: Michal Šimo, Marek Loskot.
     
    39:28
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tak PATRIK ŠEBEK si to schovával až na samotný závěr a teď už si troufám říct, že posílá českou reprezentaci do finále mistrovství světa! Lotyši na nic nečekali, zkusili hru bez brankáře, ale kotouč jsme jim vypíchli a náš inlinový matador ho zkušeně dovezl na místo určení – 1:3! Asistence: Michal Šimo.
     
    40:00
    Konec zápasu.
     
    Tak na tenhle večer jen tak nezapomeneme. Čeští inline hokejisté přestříleli Lotyšsko 55:13, přesto až do 26. minuty prohrávali. Ale pak vyrovnali a když už se zdálo, že o vítězi bude muset rozhodnout prodloužení nebo nájezdy, dvakrát se trefil Patrik Šebek a poslal nás do finále šampionátu v argentinském Rosariu.

    Možná bychom sami nevěřili, jak moc se budeme z výhry 3:1 nad Lotyšskem radovat, ale na skóre se opravdu nikdo neptá. Nikdo. Daniel Brabec gratuluje svému protějškovi Renarsu Kazanovsovi k fenomenálnímu brankářskému představení, on jemu zase k vítězství. Kazanovs se dneska mohl stát největším hrdinou krátké lotyšské inlinové historie, ale nestal. Naštěstí pro nás.
     
    Výsledek znamená jediné: Česká reprezentace si na mistrovství světa v inline hokeji organizace FIRS zahraje finále proti Francii! Zápas startuje v nedělních 18:40 místního času a 23:40 českého času. Myslím, že tohle si nenechá ujít nikdo z vás.

    Junioři i ženy už tady zlaté medaile vybojovali, schází nám tak poslední stupínek k dovršení argentinské pohádky a ovládnutí celého světa letošního inline hokeje. Pro dnešek už se s vámi loučím, ale zítra to v Rosariu ještě jednou roztočíme.

    Už to bude naposledy a celá naše výprava moc věří, že na konci bude stát ta nejsladší tečka pro Českou republiku. Děkuji vám za pozornost, přeji vám dobrou noc a zítra u toho buďte s námi! (02:50:14)

    Martin Voltr

    Branky a nahrávky: 9. Pujats (E. Lipsbergs) – 26. L. Novák (Rubeš), 39. P. Šebek (Šimo, Loskot), 40. P. Šebek (Šimo)


    Lotyšsko: Kazanovs (Seiksts) – Cimermanis, Durdins "C", Purvinš, Galkins, E. Lipsbergs, Zelubovskis, Pujats, Golubovich, Batraks, Ogorodnikovs, Maslovskis, M. Lipsbergs. Trenér: Pablo Navarro.
    Česko: Brabec (Vich) – P. Šebek, Strýček "C", Šimo, Loskot – Sem, Bernad, Cik, D. Šebek – L. Novák, Kameš, J. Novák, Rubeš. Trenér: Martin Tvrzník.
    bahis siteleri