Denní liveblog Baku 2015 (27. června 2015) (kon.)
konec
Denní liveblog Baku 2015 (27. června 2015)

Sobota 27.06.2015, 06:30Evropské hry Baku 2015
     
    Lukáš Krpálek byl sice trochu zklamaný z finálové prohry, ale na odhodlání mu to neubralo: „Doufejme, že si odvetu schovám na ještě větší závod, jakým je mistrovství světa nebo olympiáda!“
     
    Lukáš Krpálek by měl zároveň po oficiálním ceremoniálu převzít i stříbrnou medaili z mistrovství Evropy. V Baku jsou totiž Evropské hry pro judisty spojené právě s evropským šampionátem.
     
    Bohužel, Nizozemec si závěr pohlídal a získává zlato... Lukáš Krpálek tak má z Evropských her stříbrnou medaili a evropský titul neobhájí.
     
    Lukáš Krpálek je pochopitelně teď aktivnější a snaží se finálový souboj ještě zvrátit, Nizozemec si ale zatím počíná zkušeně.
     
    Yuko pro Henka Grola! Nizozemec se tak ujímá vedení 1:0 a do konce zbývají dvě minuty...
     
    A na žíněnku už přichází Lukáš Krpálek!
     
    14:54
    Skvělý závod plaval Marek Osina, dlouho se držel na pátém místě, vlastně do poslední obrátky, po níž ho bohužel předstihli všichni zbývající plavci a Osina tak končí ve finále na 400m polohově na osmém místě v čase 4:25.50 o pouhých 29 setin vteřiny od páté příčky. Škoda.

    Zlato na této trati vybojoval Rus Sokolov před svým krajanem Balyberdinem a Polákem Zbutowiczem.
     
    14:45
    Bára Janíčková startovala ve druhém semifinále na 50m motýlek a doplavala na děleném sedmém místě společně s Ruskou Česnokovovou v čase 28.13. Celkově tak končí na děleném patnáctém místě a do finále se nepodívá.
     
    14:30
    "Motivaci mám obrovskou. Ještě snad nikomu se nepovedlo, když vynechám Rinera, obhájit třikrát po sobě mistra Evropy," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Lukáš Krpálek. Judo zde na Evropských hrách je zároveň mistrovstvím Evropy.
     
    14:15
    Pomaličku se blíží také odpolední finálový blok v plaveckých soutěžích. Českého fanouška potěší, že při závodech uvidí i naše reprezentanty. Semifinále na padesátce motýlkem Barboru Janíčkovou. Finálovou účast si zajistil na 400m polohovým závodem Marek Osina.
     
    12:56
    V samém závěru zápasu, ač měl Merit na kontě jedno shido a v tu chvíli postupoval český judista, tak Krpálek nasadil ke škrtícímu chvatu, udržel soupeře 20 vteřin na zemi a postupuje po výhře na ippon! Česká republika díky Lukášovi získá určitě medaili, jaké bude hodnoty se dozvíme až později odpoledne. Proti komu Krpálek naskočí se dozvíme za pár minut.
     
    12:53
    Je to velký boj mezi Čechem a Francouzem. Krpálek byl už velmi blízko bodování, ale nedokázal udržet Francouze a scházely pouhé dvě vteřinky k vedení. Zbývají dvě minuty zápasu. Stav je 0:0, ani jeden z borců si nepřipsal shido.
     
    12:08
    Belgičan Toma Nikiforov obdržel během pětiminutového duelu s Lukášem Krpálkem jedno varování (shido) a ač utkání skončilo 0:0, tak právě toto shido rozhodlo o postupu Krpálka do semifinále! V něm se střetne okolo půl jedné s Francouzem Maretem.
     
    12:00
    Krpálek se postavil na tatami a jde do souboje o postup do semifinále s Belgičanem Nikiforovem.
     
    11:48
    Lukáš Krpálek by do zápasu proti Nikoforovi měl nastoupil v pravé poledne.
     
    11:02
    A již známe také soupeře Lukáše Krpálka pro čtvrtfinále – je jím Belgičan Toma Nikiforov, který porazil Itala Domenica Di Guidu po waza-ari a následně ipponu za necelé dvě minuty.
     
    10:57
    Fantazie! Krpálkovi se podařilo složit Mammadova na lopatky, zaznamenal ippon a postupuje do čtvrtfinále!
     
    10:54
    Do akce naskočil konečně i Lukáš Krpálek. Tribuny v Baku však fandí velmi hlasitě domácímu borci Mammadovovi.
     
    10:44
    "Jsem naštvaný. Na takovém turnaji nechcete prohrát, ale bohužel to dnes nevyšlo," řekl po svém vystoupení Alexandr Jurečka. "Šel jsem unáhleně do chvatu, který pak soupeř kontroval. Měl jsem si počkat i za cenu šida, soupeř jich měl víc. Bohužel to rozhodlo. Jsem zklamaný, dal jsem do toho všechno."
     
    10:19
    Porážku si připisuje i Alexandr Jurečka, který měl solidně rozjetý zápas s Ukrajincem Quedjauem Nhabalim, jenž už měl na kontě tři shida, ale podařilo se mu zaznamenat úspěšnou techniku waza-ari, na což Jurečka nedokázal odpovědět.
     
    10:15
    Dmitrij Gerasimenko ze Srbska porazil českého judistu Davida Klammerta, když těsně před vypršením časového limitu nasadil Srb k technice Ippon, kterou ukončil zápas.
     
    10:03
    Zhruba v 10 hodin a 12 minut by měli na řadu přijít další dva čeští zástupci v judu. V kategorii do 90kg se ke svým zápasům postaví jak David Klammert, tak Alexandr Jurečka.
     
    09:56
    Svého soupeře pro osmifinále v kategorii do 100kg v judu již zná Lukáš Krpálek. A nebude to nejsnadnější zápas, čeká ho totiž domácí Elkhan Mammadov, mistr světa z roku 2013.
     
    09:26
    Český judista Michal Horák končí hned v prvním kole kategorie nad 100kg. Izraelec Or Sasson dosáhl na jedno yuko a nejtěsnějším možným rozdílem postupuje do další fáze.
     
    09:03
    V Heydar Aliyev Arena byly započaty boje na judistickém tatami. Zhruba okolo 9:18 by měl ke svému utkání nastoupit také Michal Horák v kategorii nad 100kg proti izraelskému soupeři Or Sassonovi.
     
    7:38
    Je to tak! Marek Osina končí v rozplavbách na 6. místě a ve 14:43 českého času si to rozdá spolu s dalšími sedmi plavci o medaile ve finále.
     
    7:32
    Osinův čas patří v konkurenci ostatních plavců k nejlepším a českému sportovci by tak neměl uniknout postup do odpoledního finále.
     
    7:10
    Marek Osina zaplaval velmi dobře a s časem 4:25,59 vyhrál svoji rozplavbu číslo 3. Na celkové pořadí si ještě musíme počkat.
     
    6:58
    Posledním českým plavcem v dnešním programu je Marek Osina, jenž za několik minut nastoupí do polohového závodu mužů na 400 metrů.
     
    6:54
    Edita Chrápavá dohmátla v čase 28,95, což ji řadí na celkové 34. místo. O kousek lépe skončila Dominika Geržová s časem 28,47 a celkovým 26. místem. Vůbec nejlépe si vedla Barbora Janíčková, kterou čas 28,19 poslal do seimifinále ze 16. pozice.
     
    6:47
    Pokračujeme rozplavbami žen na 50 metrů motýlkem. V této kategorii má česká reprezentace bohaté zastoupení. Na start se postaví Dominika Geržová, Barbora Janíčková a Edita Chrápavá.
     
    6:43
    S časem 23,56 obsadil Josef Moser poslední 10. místo ve své rozplavbě. To na semifinále nestačí. Josef končí na celkově 20. příčce, postup mu utekl o devět setin sekundy.
     
    6:35
    Plavecký program dnes zahájí rozplavby na 50 metrů volným způsobem mužů. Českou republiku na nich bude zastupovat Josef Moser, který poplave v poslední sedmé skupině.

    Michal Kuba

    Jan Vojkůvka

    bahis siteleri