Den Haag – Eindhoven 2:2 (kon.) | Heerenveen – Graafschap 3:1 (kon.)
konec
SC Heerenveen
3:1 (2:0)
BV De Graafschap
Úterý 11.08.2015, 20:45 • Abe Lenstra Stadion, Heerenveen (kapacita 27.224 diváků) • Nizozemská Eredivisie • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Příjemný páteční večer všem fanouškům kvalitní evropské kopané, po letní přestávce svá kola opět roztáčí nizozemská Eredivisie a my Vám krom jiných duelů prvního kola nového ligového ročníku přineseme i souboj týmů SC Heerenveen a BV De Graafschap.
     
    BV De Graafschap

    Nováček nejvyšší nizozemské soutěže se v loňské sezóně umístil po základní části až na šesté pozici Eerste Divisie, a nic tedy nenasvědčovalo tomu, že by si v letošním roce měli zahrát mezi elitou. Pak však hostům náramně vyšla baráž o postup a přes Volendam se nakonec probojovali až k dnešnímu úvodnímu utkání Eredivisie proti Heerenveenu.

    V přípravě se fotbalistům hostujícího týmu nadmíru dařilo, neboť z osmi zápasů se hned šestkrát radovali z vítězství a jen jednou odešli poraženi. Jejich formu však trochu může zkreslovat fakt, že se jednalo převážně o soupeře z nižších soutěží.
     
    SC Heereneveen

    Domácí celek SC Heerenveen patří mezi tradiční účastníky elitní soutěže v zemi tulipánů. V loňské sezoně se po základní části soutěže umístili fotbalisté tohoto týmu na šesté pozici, následné Play off o postup do Evropské ligy jim však již tolik nevyšlo a letos se budou muset obejít bez utkání v některém z evropských pohárů.

    Stejně jako hostům tak i domácím vyšla příprava, tedy minimálně co se výsledků týče na výbornou. Osm zápasů a z toho jen jedna porážka, ta však přišla v ligové generálce se španělskou Mallorcou.
     
    Vzájemné zápasy

    Oba týmy se naposledy utkaly v nejvyšší soutěži před třemi lety a lépe se ve dvou soubojích základní části dařilo Heerenveenu, který po remíze z úvodního duelu zvítězil v odvetě na hřišti soupeře. Dlouhodobě však patří utkání těchto dvou týmů mezi vyrovnané, navíc od zmíněného dvojzápasu ze sezóny 2011/2012 uběhlo již hodně času a tak dnes zcela jistě uvidíme zajímavý zápas.
     
    Úvodní sestavy:

    SC Heerenveen: Mulder – van Anholt, St. Juste, Bijker, Cavlan – van den Berg (C), van den Boomen, Thern – Slagveer, te Vrede, Sam Larsson.
    Náhradníci: De Fockert – Zahovič, Otigba, Thorsby, Marzo, Namli, Veerman.

    BV De Graafschap: Jurjus – Bouma, Pröpper (C), Linthorst, Will – K. Vida, Kaak, Koolhof, Smeets – Kabasele, Quekel.
    Náhradníci: Verstappen – Bannink, Vermeij, Straalman, El Jebli, Lammers, Menting.

    Rozhodčí: Van de Graaf – Balder, Bluemink.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Hráči obou týmů už jsou na hrací ploše a poté, co si vyslechnou státní hymnu Nizozemska, se pustí do hry.
     
    Kapitáni obou týmů si ještě před začátkem zápasu zalosují o strany a míč. A jak se zdá, domácí se budou stěhovat na pravou stranu z našeho pohledu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Domácí hráči zahájili úvodní poločas rozehrávkou ve středu hřiště.
     
    2
    Fotbalisté Heerenveenu vstoupili aktivně do zápasu a hned se snaží napadat obranu svého soupeře. Nadějně rozehranou akci však zhatila nepřesná přihrávka do vápna.
     
    3
    Hosté, kteří dnes nastupují k utkání v tmavých dresech, rozehrávají na vlastní polovině, avšak jsou již od úvodních vteřin vystaveni velkému presingu domácích.
     
    3
    Nováček soutěže se však dokázal propracovat k prvnímu rohovému kopu v zápase.
     
    4
    Po rozehře na krátké přišel centr na zadná tyč, s ním si ale domácí obrana bez potíží poradila.
     
    5
    Úvodní minuty zápasu se nesou v hodně opatrném duchu a hráči se do žádných větších akcí zatím nepouští. Brankáři obou týmů tak zatím mohou zůstat v naprostém klidu.
     
    6
    Domácí již poněkolikáté během rozehrávky jen tak nazdařbůh odevzdali míč svým dnešním soupeřům. Brankář Jurjus tak bude v krátké době znovu rozehrávat od své branky.
     
    7
    Domácí se sice radují z branky, jenže je to radost naprosto předčasná. Na levé straně se pěkně uvolnil Slagveer a poslal centr na malé vápno, kde se k míči dostal te Vrede a o tyč poslal míč do branky, jenže předtím si pomohl faulem a tak se skóre nemění!
    7. Mitchell te Vrede (HEE)
     
    8
    Heerenveen ale začal tlačit svého soupeře a po dalším náznaku útočné akce se dostanou jeho hráči k rohovému kopu.
     
    9
    Rohový kop sice domácím hráčům nevyšel úplně dle představ, jenže hra hostů v obraně nebyla příliš jistá a tak mají domácí hráči šanci na reparát.
     
    10
    Te Vrede se znovu dostal k zakončení, jeho hlavička ale tentokrát mířila mimo po centru od rohového praporku.
     
    12
    Další centr z levé strany hřiště se snášel do vápna De Graafschapu, jenže nyní z toho žádné nebezpečí nebude, balon se totiž zakroutil příliš a skončil až mimo hřiště.
     
    14
    Další šance v podání te Vredeho, který se dostal s míčem za obranu a pokusil se o zakončení. Přes obránce se mu ale nepodařilo vystřelit s patřičnou razancí a tak balon chytá brankář Jurjus.
    14. Mitchell te Vrede (HEE)
     
    15
    Hosté se však také tlačí do zakončení a domácí v krátké době musí bránit druhý rohový kop.
     
    16
    Ale ani jedna možnost rozehrávky od rohového praporku nevyšla hostům úplně dle představ, skóre se tak nemění.
     
    19
    Oba týmy zatím nepředvádí nikterak záživnou podívanou a tak není divu, že stále čekáme na první branku zápasu.
     
    22
    Domácí hráči v posledních minutách jen stroze kombinují na půlící čáře, nemohouce se dostat blíže k brance soupeře.
     
    23
    Heerenveen právě vstřelil branku!
    Neskutečná hrubka hostující obrany posílá domácí celek do vedení! Brankář Jurjus rozehrál před sebe na obránce Kaaka, ten se však nechal předskočit SIMONEM THERNEM, který sám před hostujícím brankářem nezaváhal!
    23. Simon THERN - 1:0
     
    24
    Domácí vstřelená branka samozřejmě povzbudili a již vymýšlí další způsob, jak překonat hostující defenzivu.
     
    26
    Fotbalisté v pruhovaných dresech, tedy ti domácí, už znovu obléhají pokutové území svého soupeře. Za svou aktivitu jsou odměněni autovým vhazováním z levé strany.
     
    27
    Dlouhý aut směřující do šestnáctky však dokázala hostující obrana celkem v pohodě pokrýt.
     
    28
    Hra ale ani po úvodní brance své tempo nijak dramaticky nezvýšila, stále se hraje poměrně opatrně s cílem především nechybovat.
     
    29
    Střed hřiště, to je území kde se míč vyskytuje nejčastěji. Domácí jej drží na svých kopačkách ale ne a ne se dostat blíže k soupeřově brance.
     
    31
    Hosté se svým postupným útokem neuspěli a tak se následně museli hodně rychle vracet do obrany, aby zastavili rychlý brejk domácích, který táhl po pravé straně te Vrede, prováhal však špatný okamžik pro přihrávku a nakonec poslal míč z pravé strany jen do rukavic brankáře Jurjuse.
     
    32
    Thern si vzal míč na půlce a z levé strany se s ním dostal až před vápno., V okamžiku, kdy se chystal vystřelit, mu ale jeden z bránících hráčů na poslední chvíli odkopl míč od nohy. Je z toho alespoň roh pro domácí celek.
     
    33
    Roh sice domácí hráči nevyužili, nadále však zůstávají u míče a znovu se tlačí k brance soupeře. Ten je v dnešním utkání zatím prakticky neškodný.
     
    34
    Bouma zastavil na pravé straně unikajícího Cavlana jen za cenu dalšího rohového kopu pro Heerenveen.
     
    35
    Nadvakrát letěl míč do vápna hostí z rohu hřiště, ale ani jednou se nikdo z domácích hráčů nedostal do vážnějšího zakončení. I tento rohový kop hosté ubránili.
     
    36
    Heerenveen právě vstřelil branku!
    Domácí skórují z další nenápadné akce. Po dlouhém nákopu z vlastní poloviny táhli útok po pravé straně hřiště až do vápna, kde si na přihrávku Slagveera zprava naběhl do šestnáctky MITCHELL TE VREDE, který dokázal na hranici pravidel předskočit Pröppera a poslat míč do branky!
    36. Mitchell te Vrede - 2:0
     
    38
    Domácí fotbalisté i po druhém gólu jistě drží míč a ještě svého soupeře nepustili do žádné šanci. Není to sice žádný úchvatný fotbal v jejich podání, ale maximálně účelný.
     
    39
    Nyní se po nepřesnosti v domácí rozehrávce po dlouhé době dostanou k balonu i hráči v černých dresech, tak uvidíme, za a co s ním dokáží vymyslet.
     
    40
    Registrujeme první střelecký pokus hostů směřující na domácí branku. Na svědomí jej měl Smeets, jenže jeho rána po zemi ze dvaceti metrů nemohla způsobit Mulderovi v domácí brance větší potíže.
     
    41
    Začala poslední pětiminutovka prvního poločasu a lépe se do ní půjde domácím, kteří vedou již o dvě branky. Míč mají ale nyní v držení hosté, tak snad se dočkáme nějaké parády i z jejich strany.
     
    42
    Nedočkali jsme se. Centr z levé strany do vápna totiž domácí v pohodě odvrátili a tak mohou sami znovu zaútočit.
     
    44
    Obrovská šance pro hosty na snížení! Domácím nevyšla rozehrávka zpět a k míči se vcelku snadno dostal Nathan Kabasele, který s ním uháněl sám k domácí brance, jenže jeho ránu skvělým reflexním zákrokem levou nohou vyrazil Mulder na roh!
    44. Nathan Kabasele (GRA)
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Skončil úvodní poločas utkání 1. kola nizozemské Eredivisie, po kterém vedou hráči domácího Heerenveenu nad svým soupeřem z Graafschapu o dvě branky, 2:0. Oba góly padly po velkých chybách hostující nedůrazné obrany, když se nejprve prosadil dobře napadající Thern a devět minut před koncem první půle prokázal dobrý důraz na malém vápně te Vrede.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Domácí sice nezačali u míče na úvod druhé půle, díky aktivní hře se k němu ale rychle dostali a nyní mohou sami něco směrem vpřed vymyslet.
     
    48
    Slagveer se pokusil poslat míč po zemi z pravé strany před branku soupeře, tam se však k němu nikdo z jeho spoluhráčů nedostal a navíc sám přihrávající hráč se po chvíli dopustil faulu a celá akce domácích tak poměrně brzy končí.
     
    49
    Hosté se pokusili středem najít volného Kabaseleho před vápnem, jenže nyní si na něj domácí hráči již dali dobrý pozor a míč k němu nepustili
     
    49
    Dobrou střelou zpoza vápna se prezentoval domácí van den Berg, s jeho pokusem si však brankář hostí dobře poradil a vyrazil jej mimo klec.
     
    51
    Pěkná narážečka v podání domácích hráčů, která je přivedla až do šestnáctky soupeře, jenže přihrávka před branku již žádného adresáta v pruhovaném domácím dresu nenalezla.
     
    52
    Domácí hrají v úvodu druhé půle s velkou chutí a znovu se často objevují v blízkosti pokutového území Graafschapu.
     
    53
    Van Anholt se dostával ke střele na pravé straně šestnáctky, jeho ránu srazili hosté na rohový kop.
     
    54
    Centr do vápna se dostal ke kapitánu hostí Pöpperovi a ten míč poslal na další roh.
     
    54
    Heerenveen právě vstřelil branku!
    Domácí nejprve rozehráli roh nakrátko, pak však stejně přišel centr do šestnáctky hostů, kde se na hranici malého vápna pověsil do vzduchu SIMON THERN a svým druhým gólem v zápase zvyšuje vedení svého týmu již na 3:0!
    54. Simon THERN - 3:0
     
    55
    Hosté v náznaku útočné akce neuspěli a tak se musí znovu bránit. Zatím je to velká jízda domácích hráčů ve druhé půli.
     
    56
    Domácí hráči si však vedli podobně jako jejich protivníci při útočné snaze a hrát tak mohou znovu chvíli fotbalisté v černých dresech.
     
    57
    Střídání v týmu BV De Graafschap: ze hřiště odchází Lion Kaak, přichází Alexander Bannink.
     
    58
    Domácí se pokusili zaútočit podél levé postranní čáry, následný centr do pokutového území ale hosté srazili přímo do rukavic svého brankáře.
     
    59
    Už to vypadalo, že se Quekel dostane za obranu Heerenveenu a namíří si to sám k brankáři Mulderovi, jenže zastavil ho praporek pomezního sudího a odpískaný offside.
     
    60
    Nene, hráčům v černém se dnes vůbec nedaří a to ani směrem vzad ani směrem vpřed. Rána obránce Linthorsta z uctivé vzálednosti nyní skončili vysoko nad brankou.
     
    61
    Te Vrede se pokusil vypálit zpoza hostující šestnáctky, trefil však pouze jednoho z bránících hráčů. Domácí však zůstali u míče a po chvíli vybojovali další rohový kop.
     
    62
    Další centr mířil na malé vápno, s ním si však hosté poradili. Následná rána Slagveera z voleje pravou nohou zpoza pokutového území proletěla kousek vedle levé tyče.
     
    63
    Střídání v týmu SC Heerenveen: ze hřiště odchází Luciano Slagveer, přichází Younes Namli.
     
    64
    Mulder si dnes příliš nezachytá a to díky dobře pracující obraně svého týmu, která ani nyní nepustila hosty k zakončení po centru z pravé strany.
     
    65
    No ale přeci jen se hosté dostali do šance a bylo to opravdu zničehonic! Kollhof se napřáhl pět metrů za vápnem a jeho překvapivá rána skončila na levé tyči domácí branky! Mulder se za míčem jen ohlédl.
    65. Dean Koolhof (GRA)
     
    66
    Domácí se tak raději vrátí ke hře na útočné polovině a po faulu na te Vredeho budou kopat standardní situaci kousek od pravého rohu pokutového území.
     
    67
    Povedený centr mířil do prostoru malého vápna a Jurjus musel ven z branky, aby pokus kroutící se nepříjemný způsobem vyrazil pryč ze šestnáctky.
     
    68
    Dobrá práce Larssona na levé straně šestnáctky, kde po úspěšném souboji s Pröpperem vybojoval další roh pro své mužstvo.
     
    69
    Roh však domácím příliš radosti nepřinesl, jenže stejně se nedařilo ani hostům při následné protiakci. Hráči Heerenveenu tak mají míč ve své moci a znovu mohou zaútočit.
     
    70
    Střídání v týmu BV De Graafschap: ze hřiště odchází Erik Quekel, přichází Vincent Vermeij.
     
    70
    Střídání v týmu BV De Graafschap: ze hřiště odchází Nathan Kabasele, přichází Youssef El Jebli.
     
    71
    Domácí obrana dnes pracuje až na výjimky s velkým přehledem a nyní znovu nepustila hosty do vápna.
     
    71
    Te Vrede se pokusil překvapit mírně vyběhnutého Jurjuse pokusem od levé postranní čáry, balon však jen z horní strany dopadl na brankovou síť.
     
    72
    Hlavní sudí Van de Graaf se nyní poroučel k zemi a vysloužil si posměšné skandování domácích fanoušků. Sám hlavní soudce tohoto duelu však bere situaci s nadhledem a přešel ji s úsměvem.
     
    73
    Hosté vybojovali roh a po něm málem udeřili. Nový muž na hřišti Vermeij se dostal k hlavičce na bližší tyči a jen o kousek minul pravý horní roh domácí branky!
    73. Vincent Vermeij (GRA)
     
    74
    Domácí se dostávali do dobré šance a při hře dva na dva měli šanci na vstřelení čtvrté branky. Te Vredemu však nevyšla přihrávka nalevo a celá akce domácích tak končí neúspěchem.
     
    75
    Hráči Heerenveenu však pokračovali v akci a ještě vybojovali standardku ze zajímavé situace.
     
    75
    Exekuce v podání Cavlana však nebyla z nejpovedenějších a míč se po jeho technickém pokusu dostal přesně do náruče brankáře Jurjuse.
     
    76
    Za domácí obranu si pěkně naběhl z levé strany Bannink a ještě stihl odcentrovat před branku, balon z jeho přihrávky jen těsně minul břevno a pak se zakroutil mimo hřiště,.
     
    78
    Hosté v závěru viditelně přidali a nyní je o gólový úspěch připravil vynikající zákrok domácího gólmana, který se stačil rychle přesunout k pravé tyči a na brankové čáře vyrazit ránu Banninka!
    78. Alexander Bannink (GRA)
     
    79
    El Jebli si rovnal míč na střelu před vápnem, trefil však pouze jednoho z obránců Heerenveenu před brankou.
     
    81
    Velké útočné manévry předvádí v posledních minutách hosté. Na levé straně odvedl velké kvantum práce El Jebli, po jeho přihrávce napravo do vápna pálí Vida, který však z první přestřeluje.
     
    81
    Střídání v týmu SC Heerenveen: ze hřiště odchází Sam Larsson, přichází Morten Thorsby.
     
    82
    Graafschap právě vstřelil branku!
    Hosté se po dlouhotrvajícím tlaku dočkali zasloužené gólové odměny, když centr Willa z levé strany uklidil do domácí branky z malého vápna hlavičkující VINCENT VERMEIJ!
    82. Vincent VERMEIJ - 3:1
     
    83
    Domácí se po konci své akce marně dožadují rohového kopu. Hosté se tak mohou pokusit o další branku, čímž by značně zvýšili své šance na bodový zisk z tohoto zápasu.
     
    85
    Domácí ale pochopili, že pokud nechtějí připustit ještě větší komplikace, bude jim lépe s balonem u vlastních kopaček. A tak nyní pevně drží míč ve své moci.
     
    86
    Další šance hostů. Koolhof dobře pálil z první levou nohou po centr z pravé stran, jeho rána však o kousek minula svůj cíl.
     
    87
    Před vlastní brankou leží po jednom ze soubojů jeden z domácích hráčů. Nic vážného to však nebude.
     
    88
    Čas se hostům poměrně rychle krátí, nyní navíc ve vzduchu nedosáhl na vysoký míč Bannink a hrát může Mulder. Na zemi leží další z domácích hráčů a znovu spíše půjde o taktické zdržování.
     
    89
    Střídání v týmu SC Heerenveen: ze hřiště odchází Jerry St. Juste, přichází Younes Namli.
     
    90
    Začala poslední minuta základní hrací doby a pokud se nestane nic neočekávaného, vstoupí domácí hráči do nové sezóny tím nejlepším možným způsobem.
     
    90+1
    Tak ještě čtyři minutky mají hosté na to, aby se pokusili vstřelit alespoň dvě branky a dosáhnout tak kýženého vyrovnání.
     
    90+2
    Hosté však nedokáží udržet míč na svých kopačkách a po ztrátě ve středu pole se budou těžko dostávat zpět k míči.
     
    90+3
    Hráči v černém ještě v samém závěru vybojovali rohový kop, ten ale dokázali domácí hráči ubránit.
     
    90+4
    Konec zápasu. (22:36:00)

    Daniel Kubelka

    Branky: 23. Thern, 36. te Vrede, 54. Thern – 82. Vermeij


    SC Heerenveen: Mulder – van Anholt, St. Juste (89. Namli), Bijker, Cavlan – van den Berg (C), van den Boomen, Thern – Slagveer (63. Namli), te Vrede, Sam Larsson (81. Thorsby).
    Náhradníci: De Fockert – Zahovič, Otigba, Thorsby, Marzo, Namli, Veerman.

    BV De Graafschap: Jurjus – Bouma, Pröpper (C), Linthorst, Will – K. Vida, Kaak (57. Bannink), Koolhof, Smeets – Kabasele (70. El Jebli), Quekel (70. Vermeij).
    Náhradníci: Verstappen – Bannink, Vermeij, Straalman, El Jebli, Lammers, Menting.

    Rozhodčí: Van de Graaf – Balder, Bluemink
    bahis siteleri