Saint-Étienne – Ajaccio 2:1 (po pr.)
po prodl.
AS Saint-Étienne
2:1 (1:0)
AC Ajaccio
Čtvrtek 21.01.2016, 21:00 • Stade Geoffroy-Guichard • Francouzský pohár
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Hezký čtvrteční večer všem fotbalovým příznivcům. Srdečně vás vítám u sledování dalšího duelu Coupe de France, od dnešních 21 hodin rozehrají bitvu o postup favorizované AS Saint-Étienne a AC Ajaccio, tak si to nenechte ujít!
     
    Jak již bylo zmíněno výše, horkým adeptem na postup je ligové Saint-Étienne, jemuž patří v elitní francouzské soutěži pátá příčka. To Ajaccio v současnosti hraje ve druhé lize, v níž se mu navíc vůbec nedaří – L'ours jsou až šestnáctí s dvoubodovým náskokem na sestupovou zónu.
     
    Les Verts se v minulém kole Coupe de France neuvěřitelně natrápili s Raonem L'Etape, tedy celkem působícím až v páté nejvyšší soutěži! Favorizované Étienne v téměř plné síle postoupilo až na penalty.

    To Ajaccijští si museli poradit hned se třemi soupeři. Korsický celek postupně vyřadil provinční kluby Brétigny Foot, Excelsior a naposledy Volvic.
     
    Oba dnešní soupeři vstoupí do dnešního pohárového utkání psychicky posíleni o důležité ligové výhry z minulého kola Ligue 1, respektive Ligue 2. Les Verts doma udolali silný Lyon 1:0, zatímco Ajaccio zvítězilo 2:0 na hřišti tabulkového souseda z Évianu.
     
    Úvodní sestavy:

    AS Saint-Étienne: Ruffier – Pierre-Gabriel, Théophile-Caterine, Pogba, Brison – Cohade, Eysseric, Clément – Roux, Maupay, Bahebeck.
    Náhradníci: Moulin, Malcuit, Polomat, Dekoke, Diomandé, Saint-Louis, Corgnet

    AC Ajaccio: Mandanda – Lippini, Diabaté, Diallo, Frikeche – Nouri, Gonçalves, Marchetti, Campanini – Vidémont, Madri.
    Náhradníci: Sollacaro, Abergel, Aine, Borodine, Cavalli, Toudic, Paňukov

    Rozhodčí: Bastien – Haquette, Zakrani.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    V úvodu sledujeme opatrnou hru z obou stran, hráči v zelených ani černých dresech se zatím nikam neženou.
     
    3
    Krajní zadák Les Verts Pierre-Gabriel zapojil do kombinace i gólmana Ruffiera, domácí v poklidu zakládají další akci z hloubi vlastní poloviny.
     
    4
    Valentin Eysseric se na pravé straně dostal do obklíčení a o balon zákonitě přišel, Ajaccijští bez problémů odkopli míč do bezpečí.
     
    6
    Les Verts měli k dispozici svůj první rohový kop, z něj ale nic nevytěžili. Korsičtí se okamžitě vydali do protiútoku, ale hlavička Vidémonta postrádala přesnost i razanci.
     
    7
    Svěřenci kouče Galtiera si nadále vyměňují míč na útočné polovině, jejich kombinaci ale chybí nápad. U balonu je nyní stoper Florentin Pogba.
     
    8
    Právě Pogbův dalekonosný nákop do šestnáctky byl zblokován jedním z hostujících hráčů, Étienneští tak budou zahrávat další roh.
     
    9
    A ten se bude znovu opakovat, kulatý nesmysl se po zásahu jednoho z hráčů v černém opět ocitl v zámezí.
     
    10
    Saint-Étienne právě vstřelilo branku!
    Do třetice všeho dobrého už to Les Verts z rohového kopu vyšlo! Na centr z levé strany si ideálně naskočil nikým nehlídaný JEAN-CHRISTOPHE BAHEBECK a pohodlně poslal balon za záda bezmocného Mandandy!
    10. Jean-Christophe BAHEBECK - 1:0
     
    12
    Hráči v zelených dresech i nadále kombinují na útočné polovině, kvalitativní rozdíl mezi první a druhou nejvyšší francouzskou soutěží se začíná projevovat už od úvodních minut.
     
    13
    Clermont parádně přenesl hru na volného Jeana-Christophea Bahebecka, ten si ale na kličku netroufl a pro jistotu vrátil míč zpět zadákům.
     
    14
    Aktivní Bahebeck to nyní zkusil individuálně, balon mu ale sjel z kopačky, a následovat tak bude pouze odkop od Mandandovy svatyně.
     
    15
    Domácí za mohutného podporování početného kotle zapojili do kombinace i gólmana Stéphanea Ruffiera, Les Verts se zatím opravdu baví fotbalem a nepřipouští si žádné komplikace.
     
    17
    Za dvě minuty hry se nic podstatného neudálo, Saint-Étienneští si stále vyměňují míč na polovině hřiště a vůbec nikam se neženou.
     
    18
    Bahebeck nyní zkusil vtipnou přihrávkou oslovit Rouxe, ten ale nezareagoval včas. Akce domácích přesto dál pokračuje.
     
    19
    Individuálně to zkusil Valentin Eysseric, který se ale do pásma neprobil, narazil totiž na hráz tvořenou z hráčů v černých dresech.
     
    20
    Dvacet minut hry je za námi a docela by mě zajímala statistika držení míče, Ajaccijští se za dosavadní průběh zápasu dostali k míči jednou, možná dvakrát...
     
    21
    Centr Pierrea-Gabriela z pravé strany bezpečně dolétl do Mandandovy náruče, strážce hostující svatyně si tentokrát bez problémů poradil.
     
    22
    Bahebeck patičkou uvolnil Rouxe, který přesným přízemním centrem našel kopačku Maupaye, jenž ale z krkolomné pozice pálil vysoko nad.
     
    24
    To jsou chyby, to jsou chyby. Ajaccijští si nejsou schopní přihrát míč, už minimálně třetí rozehrávka hostů za posledních pár minut ztroskotala už na první přihrávce.
     
    25
    Lahůdkové sólo teď předvedl aktivní Jean-Christophe Bahebeck, který se zbavil hned tří bránících hráčů a prokličkoval si cestu až před Mandandu, na nějž ale z ostrého úhlu nevyzrál!
     
    26
    Po následném rohovém kopu se k hlavičce dostal stoper Kévin Theophile-Caterine, ale jeho pokus proletěl o nějaký ten metr nad břevnem.
     
    27
    Domácí opět zapojili do kombinace i nudícího se Ruffiera, zatím se hraje opravdu jen na jednu bránu...
     
    28
    Po faulu domácího kapitána Clémenta budou mít Ajaccijští snad poprvé v zápase čas a klid na rozehrávku na polovině hřiště.
     
    29
    O ten už hosté z Korsiky přišli a na Mandandu se řítila další zelená lavina, Bahebeck ale nedokázal propasírovat přihrávku na volného Rouxe.
     
    30
    Hráči v černých dresech se po půlhodině hry konečně osmělili. Nouri to zkusil zpoza šestnáctky, jeho nepřesný pokus ale proletěl o několik metrů vedle levé tyče.
     
    32
    Brisonův průnikový pas dokázal těsně před Bahebeckem odvrátit do zámezí Lippini, Les Verts tak budou mít k dispozici autové vhazování.
     
    33
    Tak to byla šance jako hrom! Madri utekl svému strážci Pogbovi a ocitl se sám před Ruffierem, ležícího étienneského gólmana ale nedokázal překonat!
     
    34
    Jean-Christophe Bahebeck si vynutil další faul na svou osobu, domácí tak budou zahrávat přímý kop z nějakých pětadvaceti metrů.
     
    35
    Jeho exekuce se ujal právě střelec úvodního gólu Bahebeck, jenž ale tentokrát nedokázal seřídit svá mířidla a balon poslal vysoko nad, až kamsi na tribunu.
     
    36
    Rozběhnutý Madri si to znovu štrádoval do šestnáctky, vracející se Théophile-Caterine k němu ale včas přistoupil a čistým způsobem jej o míč připravil.
     
    38
    Stadionem to jen zahučelo! Eyssericův přízemní centr z pravé strany našel kopačku nikým nehlídaného Cohadea, jenž těsně přestřelil Mandandovu svatyni!
     
    39
    A další šance! Roux teď poslal míč do šestnáctky z identické pozice jako před chvílí Eysseric, ale ani pokus Jeana-Christophea Bahebecka se pod břevno o fous nevešel!
     
    40
    Sotva si Nouri stihl balon zpracovat, už k němu přistoupil Clément a hostujícího středopolaře o míč promptně připravil. Domácí zakládají další protiútok.
     
    41
    Les Verts za hlasitého skandování svých příznivců dohrávají první půli s míčem na svých kopačkách a nikam se bezhlavě neženou.
     
    43
    To platí i o dvě minuty později, na samém sklonku první půle byl faulován Valentin Eysseric nedaleko před hranicí pokutového území. Mandanda se bude muset mít opět na pozoru!
     
    44
    Domácí s rozehrávkou přímého kopu otálejí a stále se domlouvají, kdo se toho ujme...
     
    45
    Na sebe to vzal sám faulovaný Valentin Eysseric a k druhému zásahu mu nechybělo mnoho! Riffi Mandanda balon konečky prstů vytěsnil těsně nad!
    45. Eyssericovi chyběly centimetry!
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Úvodní pětačtyřicetiminutovka je za námi. Les Verts na hřišti zcela jednoznačně dominovali a hosté mohou být ještě rádi, že prohrávají jen o gól. Zatím jedinou branku utkání vstřelil už v desáté minutě Jean-Christophe Bahebeck. Dokráčí si po změně stran Étienneští k postupu, nebo z toho bude ještě drama? Moudřejší budeme ve 22:04.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Rouxův centr z pravé strany se neujal, balon totiž skončil na hlavě hostujícího zadáka Frikechea.
     
    48
    Domácí zahráli vybojovaný rohový kop na krátko a posléze přišel nebezpečný centr do pokutového území, po kterém se Mandanda ale tygřím skokem natáhl a vyboxoval balon mimo svou šestnáctku.
     
    49
    Jean-Christophe Bahebeck nyní ztroskotal na poctivém Lippinim, Ajaccijští se s tím poté nepárali a odkopli míč do bezpečí.
     
    51
    Tentokrát se Bahebeck k centrovanému míči ani nedostal, akce Les Verts však díky Rouxovi může pokračovat.
     
    52
    Zmiňovanému Rouxovi se sice odcentrovat nepodařilo, hráči v zelených dresech zato budou zahrávat další rohový kop.
     
    53
    Z něj sice bezprostřední nebezpečí pro hosty nepramenilo, odraženého míče se ale na hranici pokutového území ujal Bahebeck a zasekávačkou se zbavil svého strážce Lippiniho, který mu ale na poslední chvíli skočil pod nohy a znemožnil autorovi úvodního gólu zápasu znovu zakončit!
     
    54
    Ze souboje Lippini – Bahebeck znovu vyšel úspěšněji kapitán Ajaccia, který bez váhání odkopl kulatý nesmysl co nejdál od Mandandy.
     
    55
    Nolan Roux se zničehonic zjevil sám před Riffim Mandandou, hostujícího gólmana ale ze skvělé palebné pozice nedokázal překonat!
     
    56
    Madrimu sice hlavička nevyšla podle představ, hostující útočník se ale stal vůbec prvním ajaccijským hráčem, kterému se dnes podařilo zaměstnat Ruffiera.
     
    58
    Roux vyslal poslepu na zteč parádním průnikovým pasem rozběhnutého Maupaye, který sice před hranicí pokutového území po souboji s protihráčem padl k zemi, jeho pád však byl poněkud teatrální.
     
    59
    Domácí fanoušci už zvedali ruce nad hlavu, po dalším rohovém kopu totiž skončil míč v Mandandově síti. Roux ale dostal balon do branky z evidentního ofsajdu.
     
    60
    Hodina hry je za námi a Les Verts jsou i nadále jednoznačně aktivnějším týmem, další akce domácích je ale vinou útočného faulu Bahebecka přerušena.
     
    61
    Rouxův centr z levé strany adresovaný Jeanu-Christopheu Bahebeckovi si vyběhnuvší Riffi Mandanda pohlídal a zkušeně schoval míč ve své náruči.
     
    63
    Hosté poprvé střídají, místo nevýrazného Marchettiho nastupuje Abergel.
     
    63
    Ze hřiště odchází i Madri, na jehož místo nastupuje Paňukov.
     
    64
    Centr z pravé strany jeden z domácích hráčů před Ruffierem nepříjemně tečoval, strážce éttieneské svatyně ale nakonec bez problémů zasáhl.
     
    65
    Lippiniho centr z pravé strany se od kopačky střídajícího Aňukova odrazil přímo na nohu z druhé vlny si nabíhajícího Vidémonta, ten ale poslal balon přímo do Ruffierovy náruče.
     
    66
    Valentin Eysseric si na druhé straně ukousl příliš velké a nestravitelné sousto. Do šestnáctky se sice nakonec probil, v souboji s Frikechem ale o balon přišel.
     
    67
    Ajaccijští vystrkují růžky, takový průběh druhého poločasu předpokládal málokdo! Střídající Abergel vypálil z nějakých dvaceti metrů a Stéphane Ruffier jeho ránu směřující k levé tyči konečky prstů vytěsnil!
    67. Ruffier konečky prstů vytěsnil ránu Abergela!
     
    69
    Domácí poprvé vystřídali, Neala Maupaye na place nahrazuje Corgnet.
     
    70
    Stadionem to jen zahučelo a poté se spustil pronikavý pískot, druholigový celek totiž sahá po vyrovnání! Z podobné pozice jako před chvílí Abergel nyní vypálil Vidémont a balon proletěl těsně, opravdu těsně vedle levé tyče!
     
    71
    Dvacet minut před koncem je vše stále naprosto otevřené, hosté se po hodně rozpačité první půli rozkoukali a v posledních minutách jsou jasně lepší!
     
    73
    Střídání v týmu AC Ajaccio: ze hřiště odchází Vidémont, přichází Cavalli.
     
    74
    Za hlasitého skandování opouští hřiště autor jediného gólu Jean-Christophe Bahebeck, na jehož místo nastupuje Dylan Saint-Louis.
     
    75
    Zpoza hranice šestnáctky to takovým nenápadným dloubáčkem zkusil Nolan Roux, jeho razanci postrádající pokus ale proletěl o několik metrů vedle pravé tyče.
     
    77
    Abergel se snažil vymodlit si penaltu, jeho pád po souboji s Théophilem-Caterinem byl ale jen teatrálního charakteru.
     
    78
    Korsickému celku se čas na vyrovnání začíná rychle krátit, ani jsme se nenadáli a od závěrečného hvizdu nás dělí jen necelá půlhodina.
     
    79
    Individuální průnik střídajícího Saint-Louise po pravém křídle vypadal hodně nadějně a někteří diváci už vstali ze svých sedadel, mladý křídelník Les Verts se ale do zakončení nakonec ani nedostal.
     
    81
    Renaud Cohade má pro dnešek odpracováno, na jeho místo nastupuje Ismaël Diomandé.
     
    82
    Domácí si se svým sokem pohráli ve středovém kruhu, na konci pomyslného "báčka" stál opodál stojící Pierre-Gabriel, před kterým se nyní na pravém křídle otevřela dálnice volného prostoru.
     
    83
    Krajní zadák Étienne toho ale nedokázal patřičně využít a hráči v černých dresech alespoň prozatím dostali míč do bezpečí.
     
    84
    Po faulu Florentina Pogby budou Ajaccijští zahrávat přímý kop z nějakých dvaceti metrů, Stéphane Ruffier už si pomalu organizuje zeď.
     
    85
    Hosté si dávají opravdu na čas, už dobrou minutu se nehraje...
     
    86
    Ajaccio právě vstřelilo branku!
    Trpělivost růže přináší a Ajaccijští se o tom nyní přesvědčili! Panečku, to bude ještě drama! Cavalli sice trefil pouze zeď, míč se ale poté odrazil na kopačku RAYANA FRIKECHEHO, který se levačkou nemýlil!
    86. Rayan FRIKECHE - 1:1
     
    88
    Střídající Benjamin Corgnet si došel pro faul, volný přímý kop tak budou zahrávat i Les Verts.
     
    89
    Diabaté odhlavičkoval balón do zámezí, domácí tak budou minutu před koncem zahrávat další rohový kop!
     
    90
    Z něj ale žádné nebezpečí pro defenzívu korsického celku nepramenilo, hráči v černých dresech odkopli balon až za půlící čáru.
     
    90+1
    Sudí Bastien nastavil nad rámec základní hrací doby tři minutky!
     
    90+2
    Balon je u RIffiho Mandandy, který s rozehrávkou samozřejmě otálí. Pokud se nestane zázrak, o osudu tohoto duelu rozhodne až prodloužení!
     
    90+3
    Kévin Pierre-Gabriel zůstal u postranní čáry ležet na trávníku, ani domácí už se v samém závěru nikam neženou a jejich příznivcům se to vůbec nelíbí.
     
    90+3
    Druhý poločas skončil.
     
    Pronikavý pískot ze strany příznivců Les Verts doprovázel hvizd sudího Bastiena, druholigový outsider z Ajaccia totiž pět minut před koncem dokázal gólem Frikecheho snížit a poslat zápas do prodloužení, které začne už za pár chvil.
     
    My zatím máme čas podívat se už na jisté osmifinálové dvojice. Městský rival AC GFC Ajaccio změří síly se Saint-Malem, Lorient přivítá Sarre-Union, PSG čeká Olympique Lyon, Granville se utká s Bourgem Peronnas, Trélissac si zahraje se slavným Olympiquem Marseille, Sochaux čeká favorizované Monako a Girondins Bordeaux přivítají Nantes.

    Vítěze dnešního klání pak v osmifinále čeká Troyes, momentálně poslední tým Ligue 1.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    92
    Hned v úvodu prodloužení se ve skvělé pozici zničehonic ocitl Benjamin Corgnet, zakončit se mu ale nepodařilo podle představ, Mandanda míč vyboxoval a hosté se nakonec ubránili.
     
    93
    Na druhé straně zahrozil střídající Cavalli, který ale z ostrého úhlu napálil míč přímo do boční sítě Ruffierovy svatyně!
     
    94
    Nolanu Rouxovi chyběly centimetry k tomu, aby dokázal zachytit průnikový pas tváří v tvář hostujícímu brankáři, vyběhnuvší Riffi Mandanda byl ale o chlup rychlejší a ukryl kulatý nesmysl ve své náruči.
     
    95
    Po divokém úvodu prodloužení se dění na hřišti zase uklidnilo, boj se vrátil zpět na polovinu hřiště.
     
    96
    Hráči v černých dresech však neustále drží balon na svých kopačkách, jednoznačný favorit se nyní pouze brání a odkopává míče co nejdál od Ruffiera.
     
    97
    Střídající Cavalli při napadání zatáhl za dres domácího zadáka Pierrea-Gabriela, který tak bude mít na rozehrávku spoustu času.
     
    99
    Diallo se s tím nepáral a razantně odkopl balon až do Ruffierovy náruče, který okamžitě poté rozehrál. Protiakci Les Verts vedou Corgnet s Clémentem.
     
    100
    Dvojice étienneských středopolařů se ale daleko nedostala a u balonu jsou opět hosté z Korsiky. První polovina prodloužení už se začíná chýlit ke svému konci.
     
    101
    Domácí se na chviličku usadili na soupeřově polovině, o balon ale sotva po několika sekundách přišli. V prodloužení se zatím hraje bez větších šancí.
     
    102
    Hráči v zelených dresech vybojovali další rohový kop, míč už si k exekuci staví specialista na standardní situace Valentin Eysseric.
     
    103
    Diabaté se vydal na útočný výlet a parádní kličkou se zbavil svého strážce Pierrea-Gabriela, jeho následný centr ale našel pouze hlavu Florentina Pogby.
     
    104
    Po další nepovedené akci Les Verts skončil míč až u Mandandy, strážce ajaccijské svatyně s rozehrávkou opět vyčkává.
     
    105
    První prodloužení skončilo.
     
    Po první části prodloužení je vše stále otevřené, oba týmy mají na vstřelení rozhodujícího gólu ještě patnáct minut. Pokud branka nepadne, dočkáme se pokutových kopů.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    107
    Nebýt skvělého Ruffiera, hosté by šli čtvrthodinku před koncem do vedení! Nouri se zničehonic ocitl tváří v tvář domácímu gólmanovi, který ale proti hlavičce hostujícího středopolaře parádně zasáhl!
    107. Nouri byl opravdu blízko!
     
    108
    Hráči v zelených dresech drží míč na polovině hřiště a nikam se bezhlavě neženou, což se domácím příznivcům samozřejmě příliš nepozdává.
     
    110
    Spoluhráče střídajících hráčů Ajaccia Abergela s Paňukovem nakonec úspěch nepřinesla, nepřesná přihrávka prvního jmenovaného se totiž stala snadnou Ruffierovou kořistí.
     
    111
    Brison umně přenesl hru na Diomandého, který si ale na kličku netroufl a pro jistotu vrátil míč zpět na vlastní polovinu.
     
    112
    Corgnetův centr z levé strany natropil v pokutovém území korsického celku spoustu neplechy, nikdo v zeleném dresu se ale k míči dostat nedokázal.
     
    113
    Přihrávka adresovaná Frikechemu sice byla hodně nepřesná, Kévin Pierre-Gabriel se však při pokusu o zpracování ukopl, a hosté tak budou mít k dispozici vhazování.
     
    114
    Ó la la! Střídající Paňukov se z pravé strany řítil sám na Ruffiera, strážce étienneské svatyně ale vyběhl včas a zabránil pohromě!
     
    115
    Diomandému dnes prostě není přáno, středopolař Les Verts vypálil už potřetí za svůj krátký pobyt na hřišti, ani tentokrát se ale jeho pokus mezi tři tyče nevešel.
     
    116
    Prodloužení se pomalu začíná chýlit ke svému konci a s každou odehranou minutou je slovo "penalty" na tribunách skloňovanější a skloňovanější.
     
    118
    Ani jeden tým už se nikam nežene a i tradičně hlasitý domácí kotel na Stade Geoffroy-Guichard utichl, pokutové kopy už opravdu klepou na dveře.
     
    119
    Les Verts se ještě pokouší o vytvoření si závěrečného tlaku, čas ale hraje proti nim. Tik, ťak, tik, ťak.
     
    120
    Saint-Étienne právě vstřelilo branku!
    Neskutečné, domácí se minutu před koncem prodloužení ujímají vedení! Zaváhání jednoho z ajaccijských obránců využil Nolan Roux, který přistrčil míč nikým nehlídanému BENJAMINU CORGNETOVI a ten se z hranice malého vápna nemýlil!
    120. Benjamin CORGNET - 2:1
     
    120
    Konec zápasu.
    Les Verts jdou po neuvěřitelné bitvě dál, jejich osmifinálovým soupeřem bude Troyes!
     
    Uff, to byla bitva doslova do poslední sekundy! Hrdinsky bojující druholigové Ajaccio poslalo zápas gólem Frikecheho do prodloužení a zdálo se, že ani přidaná půlhodina vítěze boje o osmifinále neurčí. Užuž se začínalo schylovat k penaltám, ale v poslední minutě prodloužení rozhodl o vítězství (a tedy i postupu) Saint-Étienne střídající Benjamin Corgnet! (23:32:31)
    Pohárové dobrodružství Ajaccia končí, stejně tak i náš textový přenos. Někdy příště na počtenou!

    Vojtěch Balon

    Branky: 10. Bahebeck, 120. Corgnet – 86. Frikeche


    AS Saint-Étienne: Ruffier – Pierre-Gabriel, Théophile-Caterine, Pogba, Brison – Cohade (81. Diomandé), Eysseric, Clément – Roux, Maupay (69. Corgnet), Bahebeck (74. Saint-Louis).
    Náhradníci: Moulin, Malcuit, Polomat, Dekoke, Diomandé, Saint-Louis, Corgnet

    AC Ajaccio: Mandanda – Lippini, Diabaté, Diallo, Frikeche – Nouri, Gonçalves, Marchetti (63. Abergel), Campanini – Vidémont (73. Cavalli), Madri (63. Paňukov).
    Náhradníci: Sollacaro, Abergel, Aine, Borodine, Cavalli, Toudic, Paňukov

    Rozhodčí: Bastien – Haquette, Zakrani
    bahis siteleri