Sokolov – Vlašim 1:0 (kon.) | Hr. Králové – Olomouc B 3:0 (kon.) | Opava – Vyšehrad 1:1 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
1:1 (0:0)
FC Slavoj Vyšehrad
Sobota 12.03.2016, 18:00 • Městský fotbalový stadion Opava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 18. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Slezský FC se dnes od 18 hodin představí v prvním utkání jarní části Fotbalové národní ligy. Na stadionu v Městských sadech narazí na Vyšehrad. Předposlední a také často podceňovaný celek soutěže může domácím zle zavařit. Zkušenosti a kvalitu kádru na to stoprocentně má. Trénuje ho sparťanská legenda Jiří Novotný a v průběhu zimní přestávky přišly některé zajímavé posily. Jednou z těch nejzajímavějších je bývalý útočník ostravského Baníku, Vlašimi či Táborska Miloslav Strnad, který platí za obávaného útočníka a ve Slavoji se ujal funkce kapitána. U tohoto forvarda zmiňme jednu perličku. V minulosti totiž mohl spojit své jméno se slezskou metropolí. Při odchodu z Bohemky měl možnost zamířit právě tímto směrem, ale nakonec upřednostnil Baník. Za zmínku nepochybně stojí také zkušenostmi oplývající bek Jan Růžička. Pražané ve svém středu evidují také novou akvizici, která si naposledy zahrála v Kazachstánu, Štěpána Kučeru. Téměř dvě stě prvoligových startů má na svém kontě také vynikající záložník Ladislav Volešák, jenž prošel například Spartou, Slavií, Českými Budějovicemi nebo Slováckem. V prvním jarním kole se Vyšehrad utkal s Karvinou. Favoritovi sice podlehl vinou dvou slepených branek z jednadvacáté a pětadvacáté minuty poměrem 0:2, ale jinak nepodal vůbec špatný výkon. Snad čtyřikrát nebezpečně zahrozil ze standardních situací.
     
    Opava se oproti tomu v průběhu uplynulého víkendu představila na trávníku neoblíbeného soupeře ve Vlašimi. Také kádr Slezanů během zimní pauzy doznal některých změn. V týmu už například nepokračuje útočník Zbyněk Pospěch. Velkou posilou do zálohy je naopak rodák z Bolatic Václav Mozol, jenž se na půdě Středočechů prezentoval velmi kvalitní hrou, podobně jako největší hvězda výběru kouče Jana Baránka – Zdeněk Pospěch. Slezskému FC se ziskem devatenácti bodů momentálně patří osmá příčka v tabulce. Proti nováčkovi aktuálního ročníku Fotbalové národní ligy si bude chtít zajistit první jarní tříbodový přípis. Dost možná ale bez jednoho ze základních stavebních kamenů opavské sestavy Jana Schaffartzika, který si na tréninku v průběhu týdne poranil záda. Nad jeho startem proto visí otazník. „Nebude to lehké utkání. Vyšehrad má kvalitu. Proti Karviné neodehrál špatný zápas, doplatil na neproměněné šance, které si vytvářel hlavně díky standardních situací. Pokud chceme uspět, musíme vycházet jako ve Vlašimi z dobré defenzivy a být ještě odvážnější v útoku. Proti Vyšehradu nám velí povinnost vyhrát,“ komentoval pro internetové stránky www.sfc.cz trenér Opavy Jan Baránek.
     
    Všechny čtenáře zdravím u dnešního onlajnu a nyní, zhruba dvacet minut před výkopem, bych vás chtěl seznámit s některými skutečnostmi vyplývajícími ze zápisu o utkání. I přes některé dohady před zápasem se v základní sestavě Slezského FC nakonec objevuje jméno záložníka Jana Schaffartzika, který si měl při jednom z tréninků v průběhu týdne poranit záda. Domácí tým by se tak měl představit v nejsilnější možné sestavě. Ve vyšehradské jedenáctce naopak nefiguruje jméno útočníka Miloslava Strnada, po němž převzal kapitánské céčko jiný zkušený borec – Ladislav Volešák.
     
    Oba týmy nastupují na hrací plochu. Utkání během několika okamžiků začne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Vašek – Pospěch, Žídek, Simerský, Matěj Hrabina – Grussmann, Jursa, Schaffartzik – Mozol – Mrázek, Kuzmanovič
    Náhradníci: Květon – Horka, Přichystal, Čelůstka, Fišer, Jurečka, Dvorník

    FK Slavoj Vyšehrad: Štěpanovský – Kvída, Egert, Kučera, Prosek – Volešák – Smola, Soldát, Tusjak – Vyhnal, Madej
    Náhradníci: Havránek – Polanský, Matějka, Drobílek, Kraják, Mysliveček, Růžička

    Rozhodčí: Machálek – Urban, Myška.
     
    5
    Úvod zápasu zatím nic zajímavého nepřinesl, Vyšehrad se dostal k jednomu rohu, ale obě mužstva jinak první minuty zápasu věnují spíše vzájemnému oťukávání a seznamování.
     
    6
    Egert po faulu na Kuzmanoviče byl hlavním sudím důrazně upozornňován na to, že v dalším průběhu utkání podobné zákroky už tolerovat nebude a ocení je kartou.
     
    9
    Z letargie vytrhl diváky Madej, pronikl do opavského vápna a dával pod sebe ne hranici velkého čtverce, kde si však balon stáhl jeden z domácích a následně ho odklidil do bezpečí.
     
    12
    Vyhnal si před šestnáctkou vzal balon, popostrčil si ho kupředu a vypálil. Vašek však střelu, která mířila doprostřed brány, ukryl ve svém náručí.
     
    14
    Zatím největší šance zápasu. Po dravém průniku Matěje Hrabiny, se míč objevil u Tomáše Jursy, který přibližně z dvaceti metrů vystřelil na Štěpanovského. Ten vyrážel před sebe, následně se pokoušeli zakončit i další z domáích, pomezní ale signalizoval ofsajd.
     
    15
    Vzápětí střelecky zahrozili také hosté. Vašek ovšem proti ráně Madeje vytáhl výborný zákrok.
     
    19
    První gól zápasu doslova visel ve vzduchu. Mozol svůj roh zahrál na přední tyč, kde prodlužoval hlavou do brány Simerský, jeden z hráčů Vyšehradu však na brankové čáře usměrnil balon do autu.
     
    25
    První kartu utkání obdržel hostující Prosek.
     
    25
    Tomáš Jursa je zatím nejaktivnějším střelcem Opavy. Před chvílí poslal k tyči velmi nebezpečnou střelu, ale Štěpanovský skvělým zákrokem poslal míč na roh.
     
    29
    Tomáš Mrázek ve vápně hledal kolegu z útoku Nemanju Kuzmanoviče. Tomu však střela vůbec nesedla.
     
    30
    Pěkný průnik předvedl Zdeněk Pospěch. Na hranici vápna našel centrem Mrázka, kterému však střela nesedla podle představ a Štěpanovský ji v pohodě zkrotil.
     
    33
    Mrázek se po souboji s Kučerou ve vápně domáhal penalty, rozhodčí ale nechal pokračovat, následná střela Mozola pak brankové parametry nenabrala.
     
    35
    Opava bude hrát dlouhou přesilovku. Po druhé žluté kartě končí Prosek.
     
    36
    Ještě předtím nebezpečně centroval z rohu Mozol. Brankář Štěpanovský musel vyrážet míč směřující pod břevno.
     
    37
    Rychlý brejk Opavy a jedovatá střela Mozola po akci Žídka. Štěpanovský měl co dělat, aby zabránil gólu.
     
    39
    Prvního potrestaného má už také Opava. Žlutou kartu obdržel Matěj Hrabina.
     
    45
    Centroval Mozol a před Jursou, který se pokoušel hlavičkovat, na poslední chvíli zasáhl jeden z hostů a míč mu vypíchl.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Ve druhém poločase bude mít Opava jasný úkol, a sice přehrát oslabeného soupeře, kterému bude chybět Prosek, ten se už v pětatřicáté minutě nechal hloupět vyloučit. Opava je zatím herně lepší a vytvořila si několik zajímavých příležitostí. Hosté spoléhají spíše na brejky a v průběhu první půle si vytvořili jednu gólovku, kterou však zneškodnil brankář Vašek.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po standardce Vyšehradu se míč objevil před Vaškem, v ošemetné situaci ho před dotírajícím protihráčem ukryl ve svém náručí.
     
    50
    Opava právě vstřelila branku!
    Opava se ujímá vedení díky nádherné dalekonosné střele VÁCLAVA MOZOLA, který překvapil hostujícího brankáře.
     
    59
    První střídání zápasu. Madeje na placu nahrazuje Mysliveček.
     
    59
    Po Mozolově brance diváci žádnou větší možnost neviděli. Více ze hry mají domácí, ale ve finální fázi to trochu vázne.
     
    61
    Opava mohla vést o dvě branky. Schaffartzik šel sám na brankáře, přihrál Mrázkovi před úplně prázdnou bránu, ten ale minul.
     
    62
    Vyšehrad má další žlutou, kterou uviděl Soldát.
     
    64
    Vyšehrad právě vstřelil branku!
    Po centru Tusjaka se dokázal prosadit DAVID SMOLÁK.
     
    66
    Vyrovnávacímu gólu Vyšehradu předcházely zmatky v opavské obraně. Nadvakrát se pokoušela dostat míč do bezpečí, ale brankář Vašek při druhém zákroku odehrál balon pouze k Tusjakovi, jenž posléze centroval.
     
    70
    Opava střídá. Mrázka nahrazuje na hřišti Přichystal.
     
    70
    Ještě předtím Opava zahrávala zajímavou standardku téměř z hranice vápna, Kuzmanovič ale vysoko přestřelil.
     
    74
    Další střídání v domácím celku. Grussmanna nahrazuje Jurečka.
     
    78
    Ve vápně se dostal k míči Schaffartzik, ale nedokázal prostřelit hradbu těl před sebou.
     
    80
    Žlutou kartu před chvílí vyinkasoval Jan Žídek.
     
    82
    Pracovníci sdělovacích prostředků právě obdrželi informaci, že dnešní utkání sleduje 1148 diváků.
     
    83
    Obrovská šance Václava Jurečky. Prokličkoval až do vápna, ale svou střelu poslal kousek vedle.
     
    83
    Vyšehrad střídá. Místo Volešáka se dostal do hry Drobílek.
     
    85
    Opavská mizérie pokračuje. Po centru Jurečky přestřelil odkrytou branku Kuzmanovič.
     
    87
    Opava vrhá většinu sil do útoku. Na hrot se posunul stoper Simerský a Slezané momentálně hrají na tři útočníky.
     
    89
    Další velká možnost. Po přiťuknutí Schaffartzika ve vápně netrefil míč před prázdnou branou Simerský.
     
    90
    Rozhodčí bude nastavovat tři minuty.
     
    90
    Na Mozolův centr z rohu naskočil Žídek, ale míč poslal vedle tyče.
     
    90
    Místo Vyhnala v samém závěru vyběhl na hřiště hostující Polanský.
     
    90
    Konec zápasu.
     
    Favorit z Opavy s Vyšehradem nakonec pouze remizoval. Podepsaly se pod tím zmatky ze čtyřiašedesáté minuty v defenzivě. Domácí následně vrhli všechny síly do útoku, vzadu hráli pouze na tři obránce, ale ani tato taktická změna k rozhodujícímu gólu nevedla, byť si několik slušných šancí vytvořili. Z postupně vylidňujícího stadionu v Městských sadech se s vámi loučím a přeji hezký zbytek sobotního večera. (19:54:27)

    Petr Dušek

    Branky: 50. Mozol – 64. Smolák

    Karty:   39. Hrabina (OPA), 80. Žídek (OPA) – 25. Prosek (VYS), 62. Soldát (VYS)   35. Prosek (VYS)


    Slezský FC Opava: Vašek – Pospěch, Žídek, Simerský, Matěj Hrabina – Grussmann, Jursa, Schaffartzik – Mozol – Mrázek, Kuzmanovič
    Náhradníci: Květon – Horka, Přichystal, Čelůstka, Fišer, Jurečka, Dvorník

    FC Slavoj Vyšehrad: Štěpanovský – Kvída, Egert, Kučera, Prosek – Volešák – Smola, Soldát, Tusjak – Vyhnal, Madej
    Náhradníci: Havránek – Polanský, Matějka, Drobílek, Kraják, Mysliveček, Růžička

    Rozhodčí: Machálek – Urban, Myška

    Diváci: 1148
    bahis siteleri