Porto – Boavista 3:1 (kon.) | Sporting – Estoril 4:2 (kon.)
konec
Sporting Lisabon
4:2 (1:0)
GD Estoril Praia
Pátek 23.09.2016, 22:00 • Estádio José Alvalade, Lisabon (kapacita: 50.466 diváků) • Portugalská Primeira Liga • 6. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 22:00.
     
    Příjemný páteční večer přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům. Portugalská nejvyšší soutěž má na programu předehrávku 6. kola, v jejímž rámci proti sobě nastoupí hráči Sportingu Lisabon a GD Estoril Praia. Utkáním, jehož úvodní výkop je naplánován na 22 hodin, vás prostřednictvím online textové reportáže bude provázet Lukáš Jasoněk.
     
    Sporting Lisabon

    Celek z hlavního města prožil nejvydařenější vstup do nového soutěžního ročníku ze všech týmů hrajících portugalskou nejvyšší soutěž. Loňský vicemistr zvítězil v úvodních čtyřech kláních a přemožitele poznal až v Riu Ave, na jehož hřišti v minulém kole padl po výsledku 1:3.
     
    GD Estoril Praia

    Grupo Desportivo Praia je na tom opačně. Začátek sezony se mu totiž vůbec nepovedl a v prvních třech kolech nasbíral pouze porážky. Výsledkově se mužstvo z Estorilu zvedlo až posléze, když ve Ferreiře za bezbrankovou remízu vybojovalo bod a v domácím prostředí zvítězilo 2:0 nad Moreirense.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Sporting Lisabon: Patrício – Pereira, Coates, Semedo, Jefferson – Carvalho, Silva – Martins, A. Ruiz, B. Ruiz – Dost
    Náhradníci: Marković, Campbell, César, André, Douglas, Elias, Beto

    GD Estoril Praia: Moreira – L. Farias, Dankler, Alfonso, Joel – Amado, Taira – Índio, Mattheus, A. Farias – Henrique
    Náhradníci: Basso, Mano, Eduardo, Gomes, Cardoso, Tocantins, Ribeiro

    Rozhodčí: João Capela – Ricardo Santos, Tiago Rocha.
     
    Hráči obou mužstev jsou hlavním arbitrem Joãem Capelou právě přiváděni na trávník.
     
    Domácí na hřiště nastoupili v zelenobílých dresech, zatímco hosté zvolili dresy žluté barvy.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop provedli hostující fotbalisté.
     
    2
    João Pereira zezadu objal Matheuse Índia jako svého nejlepšího přítele, což ale bylo v rozporu s pravidly a pravý bek Sportingu si je toho pochopitelně vědom. Vždyť se za svůj čin prakticky ihned po přerušení hry omluvil.
     
    4
    Na začátku utkání vidíme jen samé fauly. Jednoho z nich se nyní na útočné polovině provinil Rúben Semedo, který Paula Henriqueho zezadu stáhl k zemi.
     
    6
    B. Ruiz táhl útočnou akci svého týmu po levém křídle, odkud adresoval balon do vápna. Před nabíhajícím útočníkem stačil včas zasáhnout Jefferson, který tak uklidnil celou situaci.
     
    7
    Posléze se hra obrátila a díky tomu mohl kupředu pospíchat Gelson Martins, jeho centr ale nebyl vážný, skončil totiž přímo v Moreirově rukavicích.
     
    9
    A. Ruiz zpoza vápna vyprodukoval velice tvrdou střelu, tu ještě lehce tečoval Afonso Taira. Gólman Estorilu na mírnou změnu směru míče bezvadně zareagoval a ukryl ho v náruči.
     
    10
    První rohový kop pro fotbalisty lisabonského Sportingu. Zformovaná obrana ale soupeře do zakončení nepustila.
     
    11
    Další roh domácích, avšak ani tentokrát z něj nebezpečí nevzniklo. Hlavní rozhodčí totiž ve vzdušném souboji uviděl útočný faul, nedovolenými prostředky si pomohl Coates.
     
    13
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Favorizované mužstvo se po necelé čtvrthodince hry ujímá vedení! Míč se po centru z pravého okraje pokutového území objevil na hlavě BASE DOSTA a ten střelou do protipohybu Moreiry otevřel gólový účet zápasu.
    13. Bas DOST - 1:0
     
    16
    Mattheus u postranní čáry nesmyslně podrazil Coatese a může být rád za benevolentnost muže s píšťalkou, který se rozhodl karetně netrestat a vše vyřešil jen slovní domluvou.
     
    18
    Po přihrávce Matheuse Índia pálil ze střední distance Alisson Farias. Svou střelou ze záklonu však nasměroval vysoko nad břevno, takže práci budou mít pouze podavači míčů.
     
    21
    Zelenobílí si znovu hledají cestu k bráně Estorilu, soustředěná defenziva hostujícího týmu jim však mnoho možností neposkytuje.
     
    23
    João Capela má nějaké potíže s výstrojí, podle všeho se jedná o nefunkční komunikační zařízení, a proto došel k postranní čáře, kde jeho kolegové zjednávají nápravu.
     
    25
    Teprve teď by mělo být vše v pořádku a João Capela se po neplánované přestávce za pískotu z ochozů vrací zpět na hřiště.
     
    27
    Ve velice dobré pozici se po předchozím centru objevil Bas Dost, autora úvodního gólu ale pomezní arbitr přistihl v ofsajdu a sedmadvacetiletý Nizozemec se tak znovu mezi střelce nezapíše.
     
    29
    Opravdu náhodným způsobem po několika odrazech se balon uvnitř pokutového území dostal na kopačku B. Ruize, který před hranicí malého vápna trestuhodně přestřelil.
     
    31
    V akci byl znovu B. Ruiz, jenž obdržel přihrávku za obranu a stál už před samotným Moreirou. Dříve, než stihl vystřelit, však pro ofsajd přerušil hvizd rozhodčího.
     
    32
    A ofsajd byl odmáván také na opačné straně, takže lisabonský tým získal výhodu rozehrávky nepřímého volného kopu. Ten pochopitelně rozehraje ze svého území.
     
    35
    U rohového praporku João Pereira svedl souboj s Alissonem Fariasem a hlavní sudí v něm rozpoznal faul. Přímý kop byl rozehrán nakrátko a míč po následném centru do vápna hlavou nedokázal usměrnit mezi tři tyče Dost.
     
    37
    Moreira měl práci až teď, když musel skočit ke své levé brankové konstrukci, aby zneškodnil nepříliš razantní přízemní pokus vyslaný z nějakých dvaceti metrů.
     
    40
    Kousek od levého rohu velkého vápna si Alisson Farias vytvořil prostor pro zakončení, ale střela mu vůbec nesedla a dopadla daleko za brankou, kterou hájí Patrício. Ten tak provedl pouze odkop.
     
    42
    Tak tohle se zrovna dvakrát nepovedlo. B. Ruiz se chtěl uvnitř šestnáctky prezentovat akrobatickým pokusem, jenomže při něm netrefil míč, nýbrž bránícího João Afonsa, jenž se musí nechat ošetřit.
     
    44
    Dobrá zpráva. Po krátkém ošetření se obránce Estorilu zdá být zdravotně v pořádku a vypadá to, že bude schopen pokračovat dále v utkání.
     
    45
    Ofenzivní tažení hostujícího mužstva skončilo ofsajdem Alissona Fariase.
     
    45+1
    Čtvrtý rozhodčí drží nad hlavou světelnou tabuli, ta informuje o tom, že první poločas byl prodloužen o dvě minuty.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Sporting měl první poločas pod svou kontrolou, většinu času diktoval tempo hry, kterému se hostující tým musel přizpůsobovat. Favorizovaný lisabonský klub otevřel skóre ve 13. minutě, kdy se prosadil Nizozemec Bas Dost. Estoril za celou dobu nevyslal ani jednu střelu na bránu, a pokud svou taktiku po změně stran nepřehodnotí, pravděpodobně si z hlavního města žádné body neodveze.
    Atmosféra na Estádio José Alvalade

     
    Hlavní aktéři už se vracejí zpět na zatravněnou plochu, což znamená, že druhá polovina utkání bude co nevidět zahájena.
     
    Trenér domácího týmu si připravil jednu změnu. Na hřiště by měl přijít André, kterému jsou právě udíleny poslední pokyny.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Avizované střídání v týmu Sporting Lisabon: do druhé půle skutečně nastoupil André, který nahradil A. Ruize.
     
    47
    Hned na začátku druhé půle se domácí ekipa snaží o konstruktivní rozehrávku, díky níž by si připravila dobrou pozici pro zakončení.
     
    49
    Adrien Silva uprostřed hracího pole dohrál souboj s Afonsem Tairou, jehož atakoval skluzem. S míčem tedy budou moci hrát hosté.
     
    51
    O chvíli později se ale faulem provinil také Alisson Farias, jenž nedovoleným způsobem poslal k zemi João Pereiru. Hra se tak střídá z jedné strany na druhou.
     
    53
    Sporting získal výhodu rozehrávky rohového kopu, ale prakticky ihned po uvedení míče do hry si ve vápně pomohl přistrčením soupeře Adrien Silva a byl mu odpískán útočný faul. Právě kvůli nedovoleným zákrokům bývá hra ve druhém dějství poměrně často přerušovaná.
     
    54
    Gelson Martins míč zprava do vápna sice neprocpal, avšak příliš smutnit nemusí, protože jeho celek bude alespoň rozehrávat rohový kop.
     
    55
    Jeho provedení ale nepatřilo mezi nejúspěšnější. Některý z estorilských zadáků se vyšrouboval do vzduchu a centrovaný balon odvrátil mimo rizikovou zónu.
     
    56
    Družstvo z Lisabonu se neváhalo vrátit na polovinu svého soupeře a po vzdušné nabídce z pravé strany se ve střeleckém postavení zjevil Dost, jehož hlavička postrádala přesnost.
     
    58
    Po zisku míče se hosté nadechli k rychlému protiútoku dva proti dvěma. Svou akci ale nedotáhli do úspěšného konce, jelikož Paula Henriqueho odstavil od míče Rúben Semedo.
     
    59
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Rozdíl ve skóre je dvougólový! Hosté nedokázali ubránit rohový kop, důsledkem čehož byl náběh SEBASTIÁNA COATESE, jenž využil zaváhání vyběhnuvšího Moreiry, kterého k obrovské radosti příznivců domácího klubu přehlavičkoval.
    59. Sebastián COATES - 2:0
     
    60
    Střídání v týmu GD Estoril Praia: ze hřiště odchází Alisson Farias, přichází Gustavo Tocantins.
     
    62
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    William Carvalho vymyslel brilantní přihrávku za obranu pro BASE DOSTA, který ačkoliv měl na zádech přilepeného Lucase Fariase, dokázal svůj pokus vyslat kolem brankáře Moreiry, čímž se dnes do listiny střelců zapsal podruhé.
    62. Bas DOST - 3:0
     
    64
    Střídání v týmu GD Estoril Praia: ze hřiště odchází Paulo Henrique, přichází Bruno Gomes.
     
    65
    Ofsajd lisabonského Sportingu.
     
    67
    Domácí budou zahrávat standardní situaci kousek od rohu vápna.
     
    68
    Centrovaný míč po předchozím přistrčení obraně Estorilu Praia problémy nenadělal.
     
    70
    Afonso Taira se ve vlastní šestnáctce srazil s jedním ze spoluhráčů a s bolestivou grimasou v obličeji upadl na trávník. Že se nejedná o nic vážného se ukázalo hned po chvíli, když se ze země bez cizí pomoci zvedl.
     
    71
    Tak přeci jen mu něco je. Alfonso Taira kvůli zranění dnešní utkání nedohraje, místo něj přichází do hry Eduardo.
     
    73
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází také miláček publika Bas Dost, dvougólového střelce nahradí Marković.
     
    75
    Rychlá kombinační souhra hráčů Sportingu. Balon do vápna mířil po ose Gelson Martins – Marković – André a ránu posledně jmenovaného zblokovala hostující obrana na roh.
     
    76
    Z něj se domácímu týmu nepodařilo udeřit.
     
    76
    Třetí a zároveň poslední střídání proběhlo rovněž v týmu Sporting Lisabon: hřiště opustil Adrien Silva a své fotbalové dovednosti přišel předvést Elias.
     
    78
    Obrovská šance Sportingu gólem neskončila! William Carvalho si narazil míč s Gelsonem Martinsem, ten mu balon zprava vrátil zpět do pokutového území a rána Carvalha prosvištěla jen těsně kolem bližšího horního rohu Moreirovy brány.
     
    81
    Matheus Índio João Pereira sice obejít nedokázal, ale vybojovaný rohový kop se taky počítá. Nicméně ten hostům štěstí nepřinesl.
     
    82
    Pořádně rušno bylo na opačné straně! Před Moreirou se k úplně volnému balonu dostal William Carvalho a ranou z bezprostřední blízkosti už si byl jistý gólem. Gólman Estorilu ale předvedl neskutečný zákrok nohou, kterou míč vykopl mimo prostor brány a natěšenému střelci tím gólovou radost překazil.
    82. Bravurní zákrok gólmana Moreiry
     
    85
    Estoril právě vstřelilo branku!
    Tak že by hosté v závěru utkání ještě zadělali na drama? Na levém křídle se před Gustavem Tocantinsem uvolnila spousta prostoru pro přihrávku, která byla adresována BRUNOVI GOMESOVI. Ten kulatou zásilku okamžitě odeslal do sítě. Na jeho prudkou ránu k tyči Patrício totiž nedosáhl a přišel o čisté konto.
    85. Bruno GOMES - 3:1
     
    88
    Domácí si záhy mohli vzít třígólové vedení zpět! Asi pět metrů před hranicí pokutového území totiž došlo k nedovolenému zákroku a rozehrávku standardní situace si vzal na starost Jefferson. Tento exekutor podle očekávání zvolil přímou střelu a ta jen o chloupek minula levou šibenici.
     
    90
    Nad rámec řádné hrací doby byly nastaveny tři minuty.
     
    90+1
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Poslední slovo mají přeci jen domácí. B. Ruiz nabídkou z levé strany oslovil běžícího ANDRÉHO, jenž přesnou střelou z hranice malého vápna s nějvětší pravděpodobností uzavřel gólový účet zápasu.
    90+1. ANDRÉ - 4:1
     
    90+3
    Estoril právě vstřelilo branku!
    Zmýlená neplatí, protože hostující výběr v poslední nastavené minutě přidal ještě jeden zásah. Po prodlouženém centru z rohového kopu se na zadní tyči dostal k míči João Afonso a po jeho převzetí ho neváhal poslat rovnou před bránu, kde už si BRUNO GOMES poradil.
    90+3. Bruno GOMES - 4:2
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Viděli jsme strhující závěr utkání, v němž favorizovaný Sporting Lisabon na svém stadionu přestřílel GD Estoril Praia 4:2 a upevnil si svou pozici na čele tabulky. Zápas nabídl hned dva dvougólové střelce. Na straně lisabonského celku dvakrát přesně pálil Dost a v samém závěru duelu se rovněž dvěma přesnými zásahy blýskl estorilský Gomes. (00:08:42)

    Lukáš Jasoněk

    Branky: 13. Dost, 59. Coates, 62. Dost, 90+1. André – 85. Gomes, 90+3. Gomes


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 6:4. Rohy: 8:2. Ofsajdy: 3:4. Fauly: 16:14.
    Sporting Lisabon: Patrício – Pereira, Coates, Semedo, Jefferson – Carvalho, Silva (C) (76. Elias) – Martins, A. Ruiz (46. André), B. Ruiz – Dost (73. Marković)
    Náhradníci: Marković, Campbell, César, André, Douglas, Elias, Beto

    GD Estoril Praia: Moreira – L. Farias, Dankler, Alfonso, Joel – Amado (C), Taira (71. Eduardo) – Índio, Mattheus, A. Farias (60. Tocantins) – Henrique (64. Gomes)
    Náhradníci: Basso, Mano, Eduardo, Gomes, Cardoso, Tocantins, Ribeiro

    Rozhodčí: João Capela – Ricardo Santos, Tiago Rocha

    Diváci: 40934
    bahis siteleri