Waasland-Beveren – Sint-Truiden 3:1 (kon.) | Standard – Lokeren 1:1 (kon.) | Kortrijk – Oostende 0:2 (kon.)
Eupen – Club Bruggy 1:4 (kon.) | Waregem – Genk 1:0 (kon.)
konec
SV Zulte-Waregem
1:0 (1:0)
KRC Genk
Středa 21.12.2016, 20:30 • Regenboogstadion, Waregem • Belgická liga • 20. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Přeji hezký středeční večer a vítám tu všechny fotbalové nadšence! Belgická First Division A má na programu vložené 20. kolo a my se společně zaměříme na duel, který slibuje hodně zajímavou podívanou – Zulte-Waregem přivítá Genk.
     
    SV Zulte-Waregem

    Domácí tým patří k příjemným překvapením letošní soutěže – Waregemští se dlouho drželi na samotném čele tabulky a aktuálně jsou na tom jen o trochu hůř, okupují 2. příčku za úřadujícím mistrem, Clubem Bruggy. V 19 odehraných zápasech nasbírali „Essevee“ 36 bodů.

    Poslední ligové zápasy zastihly svěřence trenéra Frankyho Duryho v ne úplně optimální formě, Zulte už tři zápasy za sebou. Ve všech případech to bylo 1:1 a postupně se Waregemští o body dělili s Beverenem, Lokerenem a nakonec i s Oostende. Dnes by si tedy domácí jistě přáli změnu, v žádném případě to ale nebude snadné...

    Nejlepším střelcem SV je zkušený forvard a kapitám týmu Mbaye Leye, autor 6 ligových tref. Dalšími důležitými hráči jsou například záložníci Soualiho Meïté (hostuje ve Waregemu z francouzského Lille) a Lukas Lerager z Dánska či obránci Davy De fauw a Timothy Derijck.
     
    KRC Genk

    Hostující tým je na tom na domácí scéně zatím o poznání hůře. Tým, který může být pro českého fanouška zajímavý i tím, že v létě podepsal bývalého obránce pražské Sparty Jakuba Brabce, se zatím v ligovém pořadí nachází až na 9. příčce. Z 18 zápasů pak posbíral celkem 25 bodů. Na rozdíl od domácí soutěže velmi úspěšně prezentoval na evropské půdě, když opanoval skupinu F Evropské ligy UEFA a v prvním kole jarní fáze se střetne s rumunskou Astrou Giurgiu.

    Zpátky však do Belgie – tam se svěřencům kouče Petera Maese moc nedaří, jak již bylo zmíněno. V posledních třech zápasech dvakrát podlehli (na půdě Oostende vysoko 0:6 a pak doma 1:2 s Lokerenem) a naposledy remizovali, taktéž doma, 2:2 se Standardem Lutych.

    Týmovému pořadí střelců vévodí s 8 ligovými zásahy řecký útočník Nikolaos Karelis. Největším diamantem v sestavě Genku je však někdo jiný – teprve devatenáctiletý Jamajčan Leon Bailey, který v týmu působí od loňského léta a tržní hodnota tohoto křídelníka činí téměř čtvrtinu celkové hodnoty kádru KRC. Dalšími zajímavými hráči v týmu jsou třeba Tino-Sven Sušić, Alejandro Pozuelo či již zmiňovaný český obránce Jakub Brabec.
     
    Úvodní sestavy:

    SV Zulte-Waregem: Bosut – De fauw, Baudry, Derijck, Hamalainen – Marrone, Lerager, Meïté – Cordaro, Leye (C), Kaya
    Náhradníci: Bostyn – Vetokele, Naessens, Dalsgaard, Madu, Lepoint, Coopman

    KRC Genk: Bizot – Castagne, Brabec, Colley, Uronen – Heynen, Sušić, Pozuelo – Buffel (C), Samatta, Trossard
    Náhradníci: Jackers – Walsh, Dewaest, Karelis, Kumordzi, Sabak, Bailey

    Rozhodčí: Serge Gumienny – Kristof Meers, Peter Hermans.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jdeme na to! Domácí kapitán Mbaye Leye obstaral úvodní výkop a první útok patří v rudohnědém hrajícím domácím. Genk hraje v modrobílém.
     
    1
    Úvodní výpad se ale Waregemským nevydařil a s míčem už vpřed vyráží pravý bek Genku Castagne.
     
    2
    Posléze se do rozehrávky hostujícího celku zapojil i Marco Bizot a dlouhým nákopem poslal míč na střed hřiště.
     
    2
    Nepřesná rozehrávka Zulte skončila v zámezí a vhazováním vrátil míč do hry Castagne. Po něm hraje ve středu pole Španěl Pozuelo.
     
    3
    Trossard neudržel míč v souboji s Meïtém, poté se však balonu ujal finský bek Jere Uronen a dál hrají s balonem hráči Genku.
     
    4
    Sammy Bosut byl adresátem Baudryho autu, po dlouhém odkopu domácího gólmana ale Cordaro přišel o míč, odzbrojil jej pozorný Colley.
     
    5
    Colley posunul balon k Brabcovi a ten vyslal po lajně vpřed kolegu Heynena, k tomu se ale dobře vrátil Kaya a právě toho vzápětí fauloval Pozuelo.
     
    6
    Sudí Gumienny si všiml faulu, jehož obětí byl na středu hřiště Meïté, následuje tak další rozehrávka Zulte.
     
    7
    Po nepovedeném útoku KRC vyslal Kaya zleva kolmici na Cordara, ale tomu je pískáno ofsajdové postavení.
     
    8
    Samatta fauloval Derijcka a stoper Waregemu vrátil balon do hry dlouhým odkopem poté, co si jej vyměnil s Baudrym.
     
    9
    Mbaye Leye se zleva probil do vápna, k zakončení se ale přes Brabce nedostal a Bizot míč v poklidu sebral ze země.
     
    9
    Castagneho kolmou nahrávku do vápna přesně vystihl Timothy Derijck a do protiútoku už se ženou domácí.
     
    10
    V rozletu však byl zastaven Luca Marrone a domácí celek to musí zkusit jinudy.
     
    10
    De fauw poslal do vápna přesný pas na Leyeho, na jeho centr zprava ale na malém vápně nedosáhl Kaya. Následný protiútok hostí nic nepřinesl a Davy De fauw pokračuje v akci po pravé straně.
     
    11
    Tino-Sven Sušić byl na středu hřiště podražen Meïtém a následuje přímý kop pro Genk.
     
    12
    Omar Colley si v klidu zpracoval míč a když viděl, že se nebezpečně blíží Cordaro, tak vrátil balon na jistotu brankáři Bizotovi.
     
    12
    Derijck zaváhal při bránění Samatty, jenž toho využil, dostal se za svého strážce a z levé strany poslal do vápna vysoký míč, který spadl na zem přesně před dobíhajícím Buffelem. Rána hostujícího kapitána ale míří vysoko nad.
     
    13
    Timothy Derijck si vyměňuje míč s Baudrym a po jejich kooperaci postupuje vpřed Brian Hamalainen.
     
    14
    Hamalainen nakonec natáhl krok a vydal se na dlouhotrvající ofenzivní výlet, přičemž se po levé straně dostal až do vápna. V rozhodujícím momentu si však balon ukopl a Bizot se tak k míči dostal úplně zadarmo.
     
    15
    Samatta zaběhl za obranu a z pravého křídla poslal povedený zpětný centr za vápno. Tam seběhl Uronen, jeho rána se ale moc nevyvedla a zamířila na tribunu.
     
    16
    Zkušený bek De fauw založil akci na středu hřiště a po něm vyslal balon Marrone k Leyemu, který se na hranici vápna otočil a nebezpečně pálil. Vzrušení je ale zbytečné, píská se ofsajd.
     
    17
    Cordaro fauloval Trossarda a u balonu zůstávají hráči Genku.
     
    18
    Hamalainen zachytil nahrávku Castagneho, ten ale napravil své zaváhání a po rychlé akci hostí zprava sklepl právě Castagne míč do vápna na Pozuela, jehož nepříjemnou ránu z úhlu vyrazil Bosut na roh!
     
    19
    Brian Hamalainen si ale při tom zmiňovaném souboji s Castagnem patrně přivodil nějaké menší zranění, protože je ošetřován a poté odkulhal z hrací.
     
    20
    Konečně se může pokračovat v akci, Alejandro Pozuelo pošle balon do hry od rohového praporku.
     
    21
    Domácí obrana zastavila následné ohrožování Bosutovy brány, De fauw ale mizernou nahrávkou vrátil balon na kopačky Genku.
     
    22
    Heynenova nahrávka ze středu na pravou stranu ke kapitánovi Genku Buffelovi nebyla z nejpřesnějších a míč skončil až za postranní čárou, domácí rozehrají.
     
    24
    Baudry poslal do vápna dlouhý nákop, který hlavou sebral pozorný Colley. Odehrál však míč jen za vápno, kde se ke střele dostal Marrone. Jeho projektil vyprášil rukavice Bizota, který si připsal velmi dobrý a pohotový zákrok.
     
    25
    Vzápětí se hosté nikam nedostali při své akci po pravé straně a Derijck vysunul dopředu De fauwa, po něm hrají Leye a Kaya.
     
    26
    Waregem právě vstřelil branku!
    Mbaye Leye poslal z pravé strany naprosto precizní centr a na malém vápně si na balon naskočil SOUALIHO MEÏTÉ, jehož hlavička se odrazila od levé tyče Bizotovy brány a skončila za zády brankáře Genku, jenž byl nyní jen v roli diváka!
    26. MEÏTÉ - 1:0
     
    28
    Jakub Brabec posunul míč Sušićovi, po němž se může realizovat Bryan Heynen. Následně odcentroval do vápna Thomas Buffel, ale Bosut byl připravený a míč vyboxoval za vápno.
     
    29
    Brabec poslal k zemi Leragera a domácí Zulte může rozehrát přímý kop z nějakých 32 metrů.
     
    30
    Po zákroku Brabce se k balonu dostal Kaya, jenž hlavou posunul míč ke Cordarovi. Ten sklepl pro Leyeho, jehož centr zkrotil Bizot.
     
    31
    Následně se do ofenzivy vydali i hosté, obrana Waregemu je ale zatím neprostupná. Na středu hraje s míčem Pozuelo.
     
    32
    Právě Alejandro Pozuelo dostal nepříjemně naloženo od Marroneho, jemuž španělský šikula v dresu Genku nasadil jesle, za což byl vzápětí potrestán.
     
    33
    Baudry sklepl míč hlavou k Meïtému, jenž se dokázal probít přes trojblok hráčů v modrém a hledal ve vápně Cordara. Tomu však přijel pod nohy Castagne a následně je pískán útočný faul, domácí musí vyklidit vápno Genku.
     
    34
    Buffel se stáhl dozadu, při bránění ale nebyl svvému týmu zrovna dvakrát platný, protože po jeho faulu na Kayu budou domácí kopat zajímavý přímý kop.
     
    35
    Exekuce se ujal Hamalainen, ale nemířil přesně a balon pouze proskotačil kolem levé tyče Bizotovy brány.
     
    35
    Další pokus o rychlý výpad Waregemu je ukončen pro ofsajd Onura Kayi.
     
    36
    Brabec zezadu postrčil Lukase Leragera a domácí tým pokračuje s balonem na kopačkách.
     
    36
    Hned poté je ale pískáno i na druhou stranu, Cordaro poslal k zemi Uronena. Sušić následně zastavil kolmici, která hledala Leyeho, a v akci pokračuje Pozuelo.
     
    37
    Buffel si skvěle seběhl mezi obránce Zulte, ale Derijck jej ještě stihl dobře zakřižovat, takže ze zakončení kapitána Genku nebylo nic.
     
    38
    Cordaro přistrčil míč k Leyemu, ten ale nedokázal udržet balon a vzápětí ještě zezadu fauloval Sušiće.
     
    39
    Uronen pláchl po levé straně a poslal do vápna nadýchaný centr. Hlavou zasáhl míč Baudry, ale pouze jej přizvedl pro Samattu. Ani ten ale nedokázal zakončit a jen odrazil míč k Hamalainenovi.
     
    40
    Omar Colley poslal ještě z vlastní poloviny dlouhý nákop k vápnu Waregemu, tam ale zaúřadoval Timothy Derijck. Přesto však hosté pokračují v akci a po Meïtého zákroku, jenž srazil do zámezí Uronenův centr, rozehraje Genk roh.
     
    41
    Pozuelův centr poslal na přední tyči zpátky za lajnu Baudry. Z druhého pokusu už Pozuelo poslal mnohem lepší balon a našel naskakujícího Brabce, jeho hlavička se však o kousek nevešla pod břevno domácí brány.
     
    43
    Domácí brankář Sammy Bosut vykopl míč na polovinu Genku, ale tam sebral vysoký balon pohotový Samatta a hosté se zase vrhli do útočení.
     
    44
    Po několika desítkách sekund, které strávili domácí hráči na polovině Genku, se k míči zase dostal domácí gólman Bosut. Svým odkopem hledal Leyeho, sudí Gumienny ale píská a přisoudil míč hostům.
     
    45
    Buffel posunul míč přes Heynena ke Castagnemu, ten však nedokázal odcentrovat.
     
    45+1
    Cordarův centr akrobaticky odklidil Omar Colley a Genk se ještě v závěru první půle vydává dopředu.
     
    45+1
    Nakonec z toho byl gól, avšak radost hostům dlouho nevydržela. Sušićovi je pískán ofsajd a gólová dorážka Trossarda tak už neměla smysl.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:32.
     
    Jsme v poločase a zatím sledujeme dost vyrovnaný mač. Ve vedení jsou zásluhou branky Soualiha Meïtého z 26 minuty domácí, ale je pravdou, že i Genk si vypracoval své šance. Uvidíme, co nás čeká ve druhém dějství...
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SV Zulte-Waregem: ze hřiště odchází Marrone, přichází Lepoint.
     
    47
    Alejandro Pozuelo poslal do vápna povedenou nahrávku, ta však byla o trochu rychlejší, než by bylo nutné, a před Samattou míč sebral pohotový Bosut.
     
    48
    Po faulu Castagneho na pravé straně rozehraje Onur Kaya přímý kop.
     
    49
    Kayův centr našel Baudryho, jeho slabou halvičku ale v pohodě lapil Bizot. Následně se hosté vydali do rychlého kontru, ale defenziva Waregemu v dnešním utkání zatím pracuje opravdu skvěle.
     
    50
    Pozuelo ztratil míč na středu, ale Timothy Castagne dokázal Španělovo zaváhání napravit včasným zákrokem.
     
    51
    Leandro Trossard hledal polovysokým centrem do vápna své spoluhráče, míče se ale zmocnil pozorný Timothy Derijck.
     
    52
    Colley zastavil pronikajícího Cordara a Sušić následně rychle vhodil aut, domácí se ale dostali k míči. Vzápětí o něj však zase přijdou, Pozuelo vybojoval faul v souboji s Meïtém.
     
    53
    Lukas Lerager se po souboji na středu hrací plochy ocitl v nefotbalové pozici vsedě, o což se zasloužil Heynen.
     
    54
    Mbaye Leye se zase dokázal uvolnit po pravé straně a poslal před bránu nízký centr, Castagne radši odklidil balon na roh.
     
    55
    Kaya si rychle narazil míč s Hamalainenem a domácí pokračovali v akci z levé strany, nakonec však od Briana Hamalainena zamířil míč do zámezí a Marco Bizot odkopává.
     
    56
    Timo-Sven Sušić se dral do vápna a natahoval ke střele, na poslední chvíli jej ale dokázal o míč připravit Derijck, to byl velmi dobrý zákrok domácího obránce!
     
    57
    Uronen poslal k zemi Cordara, což sice zvedlo vlnu nevole v ochozech, hlavní rozhodčí však zůstal ledově klidný a hraje se dál.
     
    57
    Nepříjemnost v zadních řadách Waregemu, Timthy Derijck zůstal klečet na trávníku a zpátky na nohy se mu moc nechtělo. Nakonec však domácí zadák po svých odkráčel za postranní čáru a asi bude s to pokračovat v utkání.
     
    59
    Heynen poslal míč k nohám Pozuela a ten na lajně uvolnil Castagneho, který se ale daleko nedostal a za chviličku míč ztratil.
     
    60
    Kaya následně vyslal za obranu Leyeho, který se ve vápně zbavil Colleyho a pokusil se obstřelit Bizota, je mu však pískán těsný ofsajd!
     
    60
    Alessandro Cordaro zezadu několikrát nakopl Trossarda a zcela po zásluze je mu udělena žlutá karta.
     
    62
    Castagne se zapojil do útočení, ale brzy o míč přišel a dopředu se zase mohli vydat domácí hráči.
     
    64
    Colley si vyměnil míč s Uronenem a po něm hraje Jakub Brabec. Jeho dlouhý nákop ze vzduchu stáhl Baudry a domácí jdou vpřed.
     
    65
    Zase se z tribun waregemského stadionu snáší ohlušující pískot... Kaya nastartoval rychlé nohy a doháněl míč na kraji vápna, kam z brány vystartoval Bizot a možná i s balonem vyjel z vymezeného území... Zkušený sudí Gumienny nicméně nic nedovoleného neodpískal.
     
    67
    Po souboji Uronena s Cordarem se balonu zmocnil Meïté a vyvezl jej vpřed.
     
    67
    Bryan Heynen se po nahrávce Trossarda zleva dostal za vápnem k volnému balonu a po dvou krocích vyslal na Bosuta docela podařený pokus, bránu Waregemu ale o kousek minul.
     
    69
    Buffel se protáhl po pravé lajně, ale jeho centr před bránou Zulte sebral pozorný Timothy Derijck.
     
    70
    Střídání v týmu KRC Genk: ze hřiště odchází Trossard, přichází Bailey.
     
    71
    Buffel se přes Hamalainena neprosadil, domácí bek jej ve vápně důrazně zastavil.
     
    72
    Soualiho Meïté si dovolil ve středu dvě povedené finty a pak zklidnil hru náhrou na De fauwa.
     
    73
    Žlutou kartou je za své provinění se proti pravidlům potrestán kapitán Genku Thomas Buffel.
     
    75
    Jamajčan Bailey se uvolnil na levé straně, ale jeho centr do vápna si pohlídal Sammy Bosut.
     
    76
    Sušić poslal míč do vápna, tam ale Baudry předčil Baileyho a posunul míč k Bosutovi, který jej pak odpálil daleko pryč.
     
    77
    Sušić u lajny parádními jeslemi prohodil Hamalainena a domácí obrana je zase v permanenci. V posledních minutách je Genk lepším týmem...
     
    79
    Bailey posunul míč nalevo na Uronena, po jeho centru pak hlavičkoval Castagne. Bohužel pro Genk to ale bylo ze záklonu a ještě docela daleko od brány, takže Bosut s krocením míče neměl moc starostí.
     
    81
    Střídání v týmu SV Zulte-Waregem: ze hřiště odchází Cordaro, přichází Vetokele.
     
    82
    Sammy Bosut lapil míč, který poletoval kolem jeho brány, a z pohledu domácího týmu zase zklidnil hru.
     
    83
    Uronen jen přenechal míč Vetokelemu, po něm hrál Leye. Ten se ale nedostal přes Colleyho.
     
    84
    Meïtého o míč precizně obral Buffel a Pozuelo poslal parádní kolmý míč do vápna, kde Castagne vybojoval rohový kop.
     
    85
    Sammy Bosut si ale pohlídal Sušićův centr od praporku a lapil vysoký balon do rukavic.
     
    85
    Na druhou stranu se vydali domácí, ale Kayův centr zachytil Colley a poslal míč dopředu k Baileymu.
     
    86
    Střídání v týmu KRC Genk: ze hřiště odchází Sušić, přichází Karelis.
     
    88
    Střídání v týmu SV Zulte-Waregem: ze hřiště odchází Kaya, přichází Coopman.
     
    89
    Brabcovu nahrávku na pravou stranu nestihl Castagne a balon skončil v autu, Waregem se drží na balonu ve středu pole.
     
    90
    Castagne zabíhal za obranu, dobře jej ale pokryl Vetokele a získal míč pro domácí tým.
     
    90+1
    Ofsajd zastavil Buffela, jenž zaběhl za obranu na dlouhou nahrávku od beka Castagneho.
     
    90+2
    Míč je za bránou Bizota a to přesně domácím vyhovuje. Hostující gólman se samozřejmě snaží rozehrát co nejrychleji, defenziva Waregemu je ale pevná.
     
    90+3
    Vetokele předvedl lacinou ztrátu míče a Genk má ještě jednu šanci. Nakonec zprava odcentroval Castagne a Karelis hlavičkoval sám na malém vápně, bránu ale trestuhodně o kousek minul!
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Ohromná radost propukla v ochozech, domácí tým nadělil svým příznivcům hezký předvánoční dáreček a skolil Genk nejtěsnější možnou výhrou.

    O všem rozhodla situace už z první půle, kdy ve 26. minutě přetavil Leyeho centr ve vedoucí a nakonec i jedinou branku duelu Soualiho Meïté. Domácí obrana fungovala velmi dobře a takřka všechny šance soupeře zastavila, nakonec však v samém závěru chybovala a jen se štěstím udržela čisté konto, když Karelis spálil největší šanci hostujícího týmu.
     
    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 2:6. Rohy: 1:4. Ofsajdy: 5:2. Fauly: 17:14.
     
    To je ode mě pro dnešek vše, díky za pozornost. Přeji dobrou noc a klidné prožití Vánoc a těším se na příští setkání u dalších přenosů, na počtenou! (22:26:43)

    Michal Konvalina

    Branky: 26. Meïté

    Karty:   60. Cordaro (WAR) – 73. Buffel (GNK)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 2:6. Rohy: 1:4. Ofsajdy: 5:2. Fauly: 17:14.
    SV Zulte-Waregem: Bosut – De fauw, Baudry, Derijck, Hamalainen – Marrone (46. Lepoint), Lerager, Meïté – Cordaro (81. Vetokele), Leye (C), Kaya (88. Coopman)
    Náhradníci: Bostyn – Vetokele, Naessens, Dalsgaard, Madu, Lepoint, Coopman

    KRC Genk: Bizot – Castagne, Brabec, Colley, Uronen – Heynen, Sušić (86. Karelis), Pozuelo – Buffel (C), Samatta, Trossard (70. Bailey)
    Náhradníci: Jackers – Walsh, Dewaest, Karelis, Kumordzi, Sabak, Bailey

    Rozhodčí: Serge Gumienny – Kristof Meers, Peter Hermans
    bahis siteleri