Manchester Utd. – Southampton 3:2 (kon.)
konec
Manchester United
3:2 (2:1)
Southampton FC
Neděle 26.02.2017, 17:30 • Wembley Stadium, Londýn • Anglický Ligový pohár • Finále
Předzápasové kurzy
     
    S konstatováním toho, že dnešní strhující finálovou bitvu na Wembley Stadium sledovalo 85 264 diváků, se s Vámi loučím. Děkuji za pozornost a u dalších online přenosů se zase někdy příště budu těšit na počtenou. (19:44:16)

     
    Na Wembley Stadium momentálně probíhá slavnostní ceremoniál vítězů Anglického Ligového poháru, jejichž kapitán, Wayne Rooney, který do dnešního finále nakonec nezasáhl, za pár okamžiků zdvihne nad hlavu trofej pro šampiony.
     
    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 2:1. Rohy: 3:12. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:13.
     
    Je dobojováno, dech beroucí finále Anglického Ligového poháru, které se divákům muselo opravdu líbit, šťastněji končí pro fotbalisty Manchesteru United! Ti totiž zvítězili poměrem 3:2 a pod taktovkou Josého Mourinha tak získávají už druhou trofej. Budu se opakovat, ale opravdu jsme sledovali parádní fotbalovou podívanou, které skutečně nescházelo absolutně nic. Moment, o němž se bude asi hodně mluvit, se udál už ve dvanácté minutě, kdy pomezní sudí pro neexistující ofsajd Southamptonu upřel zcela regulérní branku. Nedlouho nato se Manchester ujal vedení, když se z přímého kopu náramně trefil Zlatan Ibrahimović. Aktivita ale i nadále byla na straně Svatých, kteří si vypracovali další dvě slibné možnosti, Rudé ďábly ale držel de Gea. V osmatřicáté minutě vedení United zdvojnásobil Jesse Lingard, Puelově družině se ale krátce před odchodem do šaten podařilo vykřesat jiskřičku naděje, když se o snížení postaral Manolo Gabbiadini!

    Také druhá půle nabídla strhující představení. O poznání lépe do ní nastoupil Southampton, už v osmačtyřicáté minutě z otočky vyrovnal Manolo Gabbiadini, jenž se ve svém nové působišti zatím prezentuje jako nekompromisní zakončovatel. Obrat mohl být dokonán ve čtyřiašedesáté minutě, Oriol Romeu ale hlavou orazítkoval pouze tyče de Geovy svatyně. Závěr utkání se odehrál v úžasném tempu, nejprve velkou šanci spálil Lingard, The Saints také měli spoustu šancí na vstřelení rozhodujícího gólu, který nakonec padl v sedmaosmdesáté minutě. Do role zachránce Mourinhova výběru se opět pasoval Zlatan Ibrahimović, který si naskočil na Herrerův centr a hlavou překonal marně se natahujícího Forstera. Prvenství tak slaví Rudí ďáblové, ovšem nutno poznamenat, že Southampton byl dnes lepším celkem a za svůj výkon, i když nebyl vítězný, se ale vůbec nemusí stydět.
     
    90+5
    Konec zápasu.
    90+4.
     
    90+4
    Puelovi svěřenci rozjeli zřejmě poslední akci tohoto mače. Cédric poslal do šestnáctky centrovaný balon, který Boufal sklepl pro Nathana Redmonda. Anglický šikula vypálil z první, do jeho rány ale obětavě padl Marouane Fellaini.
     
    90+3
    Po Pogbově nepřesném pasu pro Rashforda Svatí fofrem otočili hru a vrhli se směrem vpřed. Sofiane Boufal podnikl několikametrový sprint, poté zvedl hlavu a zkusil přenést míč k Rodriguezovi, jeho záměr ale přečetl dobře postavený Rojo.
     
    90+2
    Zlatan Ibrahimović do rozhozené a už poměrně liduprázdné obranné řady soupeře vyslal Antonio Valenciu, tomu ale nevyšel první kontakt s míčem, který mu smolně odskočil až za postranní čáru.
     
    90+1
    Nad rámec základní hrací doby se sudí rozhodli nastavit ještě čtyři minuty. Co nám závěr dnešního strhujícího mače nabídne?
     
    90
    Střídání v týmu Southampton FC: ze hřiště odchází Davis, přichází Rodriguez.
     
    90
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Martial, přichází Fellaini.
     
    89
    Hráči i fanoušci Southamptonu jsou pochopitelně v šoku, vzhledem k jejich výkonu je to pro ně opravdu hodně kruté. Ještě ale není konec. Dočkáme se dalšího vyrovnání?
    87. Ibrahimović (MAN) - 3:2
     
    87
    Manchester United právě vstřelil branku!
    Neskutečné, Svatí se ještě pár vteřinek drželi na útočné polovině a zle zatápěli svému soupeři, poté se ale nestačili vrátit do defenzivy a dost možná inkasovali rozhodující gól tohoto finále! Rychlá protiakce byla zpomalena a změnila se v dlouhé obléhání, na jehož konci Herrera po krásném centru poslal balon přesně na hlavu ZLATANA IBRAHIMOVIĆE a ten se z bezprostřední blízkosti nemýlil!
     
    87
    No vida, třetí gól v podání The Saints nebyl ale vůbec daleko! Bertrand oslovil Longa, na jehož přízemní nabídku si u zadní tyče sbíhal Ward-Prowse, před poloprázdnou svatyní na míč ale o kousíček nedosáhl.
     
    86
    Nebezpečí bylo k vidění i na opačném konci hrací plochy. Postaral se o to Ibrahimović, jenž krásnou nahrávkou našel volného Marcuse Rashforda. Ten pálil z otočky, mířil ale přesně do míst, kde číhal připravený Fraser Forster.
     
    85
    Redmond si udělal dobrý den z Herrery, poté si ale balon odkopl od nohy. Na to konto se ujal Carrick, jeho zpětný pas k de Geovi byl však prachmizerný, čehož se snažil využít Long, španělský gólman ale vyběhl včas.
     
    84
    Nathan Redmond dnes hraje fantastické utkání. Bývalý hráč momentálně druholigového Norwiche nyní převzal balon po Bertrandově pasu a probil se až ke střele, ta byla ovšem tečována kousek vedle branky Manchesteru.
     
    83
    Střídání v týmu Southampton FC: ze hřiště odchází Gabbiadini, přichází Long.
     
    82
    Podobně si o pár okamžiků později počínal i Boufal, díky dobrému obrannému zákroku jej odzbrojil vracející se Michael Carrick. Rychlonohý štírek ze Southamptonu ale zabral směrem dozadu a balon vybojoval zpět do své moci.
     
    81
    Manolo Gabbiadini využil zaváhání v podání Chrise Smallinga, poté se ale místo přihrávky k volnému Redmondovi rozhodl postupovat individuálně, což se mu nakonec ukázalo býti osudným.
     
    80
    Nyní se ale Svatí zapomněli vrátit zpět do defenzivy, načež se na pravém křídle spousta volného prostoru otevřela před Antoniem Valenciou, který jej využil pro odcentrování směrem k Ibrahimovićovi. Ten si ale o kousek nepohlídal ofsajd.
     
    79
    A Sofiane Boufal, bývalý hráč francouzského Lille, o sobě krátce po svém příchodu na plac dal vědět při dlouhém sprintu, ten však skončil těsně před šestnáctkou a zásluhu na tom měl dobře zasahující Smalling.
     
    78
    Střídání v týmu Manchester United: ze hřiště odchází Lingard, přichází Rashford.
    Střídání v týmu Southampton FC: ze hřiště odchází Tadić, přichází Boufal.
    77.
     
    77
    A narodila se z něj velká příležitost! Po Martialově centru z levé strany pokutového území míč totiž se štěstím proskákal až k neobsazenému Lingardovi, jenž si jej nachystal na pravačku a zkusil propálit Forstera, zamířil ale těsně nad jeho pokladnici.
     
    76
    Pogba s Ibrahimovićem zamotali hlavu obraně soupeře a nakonec pro své kolegy vybojovali rohový kop. Ander Herrera ale balon až příliš podebral, Martial však u lajny zabojoval a nápor Rudých ďáblů tak stále trvá.
     
    75
    Tentokráte z toho nic světoborného nevzešlo. Opět to na sebe vzal Zlatan Ibrahimović, jehož pokus rozhodně nepostrádal razanci, balon ale zacílil pouze do ve zdi stojícího stopera Stephense.
     
    74
    Paul Pogba to nyní udělal fantasticky, když vystihl rozehrávku soupeře a poté si ještě navíc došel pro faul od Stevena Davise. Budeme tak svědky standardní situace ze strany United, která bude zahrávána z podobné pozice, jako v první půli před prvním gólem.
     
    73
    Nepřehlednou pasáž hry plnou nepřesnosti z obou stran utnul až Oriol Romeu, který roztáhl hru na Cédrica, po jehož přízemním centru do druhé vlny to už už vypadalo, že se ke střele z nadějné pozice dostane Redmond, proti ale byl vracející se Valencia.
     
    72
    Rudí ďáblové to nevymysleli špatně. Místo očekávaného centru se Ander Herrera rozhodl pro přihrávku na hranici šestnáctky, kam si seběhl Carrick, jeho přízemní pokus ale skrze hráz těl před Forsterovou brankou neprošel.
     
    71
    Další pas na Lingarda už ovoce přinesl, United dostali k dispozici rohový kop. Ten Manchester rozehrál velice svižně, na Lingardův centr si ale počíhal Fraser Forster a vyboxoval jej mimo vlastní šestnáctku.
     
    70
    Manolo Gabbiadini si tentokráte nedokázal poradit s napadajícím Baillym, který posléze zkusil na zteč vyslat Lingarda, ten se ale díky nedovolenému zákroku v podání Bertranda daleko neprobojoval.
     
    69
    Parta okolo kapitána Davise tak měla k dispozici standardní situaci. Dušan Tadić se rozhodl pro vysoký centr do pokutového území, kde se k hlavičce prodral Jošida, balonu ale nedodal téměř žádnou razanci, Ibrahimović pak kulatý nesmysl v naprostém klidu odkopl.
     
    68
    Znovu to jsou Svatí, kdo kombinuje ve střední části hrací plochy a vymýšlí další ofenzivní snažení. Nakonec se Southamptonu nikam nedostal, díky nedovolenému zákroku se o to postaral Michael Carrick.
     
    66
    Ander Herrera udržel míč v souboji s Davisem a stačil jej předat Rojovi, jenž si balon píchl mezi dva bránící hráče, ukousl si ale až příliš velké sousto, odzbrojil jej poctivě bránící Jošida.
     
    65
    José Mourinho ví, že jeho tým v posledních minutách ztrácí, soupeř je zkrátka a dobře lepší. Portugalský trenér musí něco změnit, nějakým způsobem hru oživit, rozcvičovat proto posílá zkušenosti ostříleného Wayna Rooneyho.
    64.
     
    64
    Nechybělo mnoho a Southamptonu se podařilo dovršit fantastický obrat! Svatí znovu zahrozili po rozehrávce rohového kopu, na Tadićův centr si naskočil Oriol Romeu, který ve vzduchu předčil Pogbu, hlavou ale trefil pouze tyč svatyně střežené Davidem de Geou.
     
    63
    Po dlouhé době jsme se konečně dočkali nějakého vzrušení. Davis si počkal na ideální okamžik a pak míč předložil k nabíhajícímu Cédricovi, na jehož pas si sbíhal Bertrand, za záchrannou brzdu ale včas zatáhl Antonio Valencia.
     
    62
    Ander Herrera byl z celé situace očividně frustrován a při napadání si vyšlápl na Davise, načež si jej Andre Marriner pozval na kobereček, kde mu zřejmě udělil poslední varování. Španělský záložník musí být opatrný, i on už jednu kartu má.
     
    61
    Teď mohou být fotbalisté The Saints opravdu rádi, že nedohrávají v deseti. Oriol Romeu šel do hlavičkového souboje s Herrerou opravdu hodně neopatrně a svého protivníka zasáhl loktem do hlavy. Sudí Marriner sice faul odpískal, pro kartu ale do kapsičky nesáhl.
     
    60
    Tlak Manchesteru ještě pokračoval a vyústil v lahůdkový bochánek z kopačky Valencii. Ke střele se chystal jak Pogba, tak Martial, oba dva si ale tak dlouho dávali přednost, až se mezi ně vřítil Stephens a balon rezolutně odkopl.
     
    59
    Fraser Forster si vybral hodně slabý moment, když balon odkopl pouze k zapomenutému Martialovi, po jehož krásné přihrávce se ke střele z bezprostřední blízkosti dostal Zlatan Ibrahimović, brankář Southamptonu si ale díky dobrému zásahu koupil odpustek.
     
    58
    Svěřenci Clauda Puela jsou ve druhé půli také týmem, který daleko častěji drží balon ve své moci. Další akci rozjel Romeu, po jehož pasu a uvolnění okolo Roja se k centru dostal Cédric, v šestnáctce ale dobře zapracoval Smalling.
     
    57
    V dosavadním průběhu druhého poločasu nelze obraně Southamptonu vytknout téměř nic. Obránci The Saints ke svým soupeřům přistupují včas a velmi pečlivě, názorným příkladem budiž souboj Jošidy a Ibrahimoviće, ve kterém švédský kanonýr nedostal, lidově řečeno, ani čuchnout.
     
    56
    Žlutou kartu dostává Redmond (Southampton FC).
    Fotografie z úvodního ceremoniálu.

     
    55
    Na to konto Svatí rozjeli okamžitou protiakci, kterou táhl Dušan Tadić, ve snaze o kličku byl ale stažen k zemi vracejícím se Baillym. Tady se dala udělit žlutá karta, sudí Marriner ale zvolil pouze domluvu.
     
    54
    Pogba elegantní patičkou uvolnil Lingarda, jenž se rozhodl pro kolmou přihrávku na rozběhnutého Anthonyho Martiala, ten ale narazil do připraveného Cédrica.
     
    53
    Na hřiště jsou okamžitě přivolání týmoví zdravotníci, fotbalista ze Severního Irska je pořádně otřesen a momentálně odváděn do zámezí. Vše ale nasvědčuje tomu, že k vynucenému střídání by dojít nemělo.
     
    52
    Po nepřehledném situaci a nepřesnostech na obou stranách došlo k hlavičkovému souboji mezi Davisem a Pogbou, po němž kapitán Svatých zůstává ležet na trávníku.
     
    50
    A Puelovi svěřenci stále nemají dost. Dnes fantasticky hrající Redmond se krásně zbavil Herrery a poté znovu našel dobře postaveného Manola Gabbiadiniho, jeho technický pokus levačkou ale stačil zablokovat vystoupivší Rojo.
    48. Gabbiadini (SOT) - 2:2
     
    48
    Southampton právě vstřelil branku!
    Neuvěřitelné, tlak Southamptonu ještě pár okamžiků pokračoval, byl z toho další rohový kop, po němž se Svatým daří srovnat zápasové skóre! Po Tadićově centru se míč sice dostal mimo šestnáctku, zpět jej ale vrátil Davis, načež MANOLO GABBIADINI využil Pogbova zaváhání ve vzduchu a nekompromisní ranou z otočky nedal de Geovi sebemenší šanci.
     
    48
    Ward-Prowse přetlačil Carricka a roztáhl hru pro Dušana Tadiće, jehož centr byl Rojem zablokován na roh. Přetažený centr srbského šikuly zpět do ohně vrátil Jošida, načež se ke střele dostal Redmond, de Gea ale stál na správném místě a zasáhl.
     
    47
    Southampton se okamžitě vydal napadat rozehrávku svého oponenta, rychlonohý Redmond nakonec donutil Valenciu k chybě při zpětní přihrávce. Bývalý křídelník Norwiche se poté zkoušel prosadit samostatně, úspěšný ale nebyl.
     
    46
    Do druhého poločasu se José Mourinho rozhodl udělat jednu změnu v sestavě. Ze hry je stažen dnes neviditelný Juan Mata, místo něj dostává trenérovu důvěru velezkušený Michael Carrick.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas je za námi, zatím musíme podotknout, že sledujeme fantastické finále, kterému nechybí snad vůbec nic. Hraje se v parádním tempu, k vidění byla spousta gólem zavánějících šancí, spokojenější do šaten přeci jen odchází fotbalisté Manchesteru, kteří drží vedení 2:1. Vůbec tomu tak ale nemuselo být, vstup do utkání jasně lépe vyšel Southamptonu, ve dvanácté minutě de Geu překonal Gabbiadini, sudí ale viděli ofsajd. Opakovaný záběr však ukázal, že branka měla být uznána, vše proběhlo v souladu s pravidly. Úvodní gól padl v devatenácté minutě, když se z přímého kopu krásně trefil Ibrahimović. Poté iniciativu opět převzali Svatí, španělský gólman Manchesteru ale své spoluhráče podržel dvěma dobrými zákroky. V osmatřicáté minutě The Red Devils své vedení zdvojnásobili zásluhou Lingarda, těsně před koncem poločasu ale Puelovu družinu zpět do hry vrátil Manolo Gabbiadini. V nadcházejících pětačtyřiceti minutách se tak rozhodně máme na co těšit!
    Zlatan Ibrahimovič takto oslavil svou 25. branku od příchodu do Anglie!

     
    45+2
    První poločas skončil.
    45+1. Gabbiadini (SOT) - 2:1
     
    45+1
    Southampton právě vstřelil branku!
    Tak přeci jen se fotbalisté Southamptonu krátce před odchodem do šaten dočkali, vzhledem k jejich aktivitě se, dle mého názoru, jedná o zcela zasloužené snížení! Redmond roztáhl hru na pravé křídlo pro Warda-Prowse, na jehož přízemní centr si v malém vápně seběhl MANOLO GABBIADINI, který balon mezi nohama brankáře de Gey procedil do sítě.
     
    45+1
    Nad rámec prvního poločasu se budou nastavovat dvě minuty.
     
    45
    Zlatan Ibrahimović si seběhl zpoza obránců soupeře a hlavou sklepl míč pro Martiala, jenž zvedl hlavu a dlouhou nahrávkou hledal sbíhajícího si Lingarda, balonu ale dodal až příliš velkou razanci.
     
    44
    Hodně se o to nyní snažil Dušan Tadić, který si po krásné kličce zbavil Roja a namířil si to přímo do centra pokutového území, tam si ale ve snaze obejít Smallinga balon ukopl až do zámezí.
     
    43
    Do konce prvního poločasu už moc času nezbývá, s jeho blížícím se koncem jsou opět aktivnější fotbalisté Southamptonu. Podaří se jim před odchodem do šaten ještě snížit?
     
    42
    Dušan Tadić si vzal na starost rozehrávku nařízeného přímého kopu, obrana Manchesteru si ale v šestnáctce zatím počíná velmi spolehlivě, což nyní potvrdil i Chris Smalling, jenž ze všech vyskočil nejvýše a poslal balon do bezpečí.
     
    41
    Po Lingardově faulu sudí Marriner poskytl Southamptonu výhodu, poté se ale zcela nesmyslným skluzem vůči Martialovi prezentoval viditelně rozladěný Stephens. Žlutou kartou je nakonec odměněn jak on, tak střelec druhé branky Manchesteru.
     
    40
    Svatým ale nechybí snaha, což je velice sympatické. Redmond se ocitl v parádní střelecké pozici, ideální moment pro ohrožení de Gey ale prováhal.
    38. Lingard (MAN) - 2:0
     
    38
    Manchester United právě vstřelil branku!
    Manchester se zničehonic prosazuje podruhé a mílovými kroky se tak přibližuje další vysněn trofeji pod taktovkou Josého Mourinha! Rojo si na levé straně vyměnil balon s Martialem a poté nahrál na hranici šestnáctky zapomenutému JESSEMU LINGARDOVI, který technickou přízemní ranou překonal marně se natahujícího Forstera.
     
    38
    Manchester se u míče držel ještě další zhruba minutu. Paul Pogba zvedl hlavu a zvětřil mezi stopery si nabíhajícího Ibrahimoviće, jeho pas byl ovšem až příliš razantní a doputoval pouze do náruče Frasera Forstera.
     
    37
    Před Martialem se otevřelo moře volného prostoru, francouzský mladík jej využil k založení individuální akce, na jejímž konci si hodlal narazit s Ibrahimovićem, ten mu ale balon vrátil poněkud nepřesným způsobem.
     
    36
    A nutno poznamenat, že jej Puelova družina nerozehrála ale vůbec zle. Ward-Prowse vyslal do šestnáctky skákavý centr, balon nakonec doputoval až k Jošidovi, který stál v ideální střelecké pozici, celou situací byl ale spíše překvapen a vůbec nezakončil.
     
    35
    Svatí se usadili na útočné polovině, Bertrand nakonec hledal za obranu si nabíhajícího Gabbiadiniho, těsně před ním ale míč na rohový kop stihl odvrátit Eric Bailly.
     
    33
    Po nepříjemném střetu s Jošidou zůstal na trávníku ležet Zlatan Ibrahimović. Opakovaný záběr ukázal, že švédský kanonýr inkasoval bolestivý úder kolenem do zad. Tak doufejme, že vše bude v pořádku.
    32.
     
    32
    Při druhém vzájemném souboji mezi těmito dvěma borci už byl italský útočník úspěšnější. Poté Gabbiadini poslal míč do míst, kde stál Romeu, na jehož přihrávku si naběhl Dušan Tadić a technickou ranou se pokusil zaskočit de Geu, ten ale nadvakrát stačil balon zkrotit.
     
    31
    Ward-Prowse se ve středovém kruhu ujal míče a krásně nalezl na pravé straně úplně zapomenutého Gabbiadiniho, jenž se po individuálním průniku dostal až do šestnáctky, tam mu ale stopku vystavil Marcos Rojo.
     
    30
    Martial si počkal na z druhé vlny sbíhajícího Roja a poté mu balon předložil. Argentinský obránce nakonec musel odcentrovat do šestnáctky, pod tlakem napadajícího Davise ale kulatý nesmysl netrefil ideálně a poslal jej přesně do Forsterovy náruče.
    29.
     
    29
    Důležitý zákrok Davida de Gey! Cédric vyslal parádní bochánek pro Manola Gabbiadiniho, ten zachoval chladnou hlavu a sklepl jej pro ještě lépe postaveného Warda-Prowse, který z první vyslal jedovatou ránu k tyči, brankář Manchesteru ale podržel své spoluhráče.
     
    28
    Jack Stephens trochu zariskoval při rozehrávce, když se s míčem zkusil vrhnout mezi dva protihráče, se štěstím ale tuto situaci ustál. Dále ale neměl s kým kombinovat, míč tak poslal zpět k brankáři Forsterovi.
     
    27
    Inkasovaný gól Southampton přeci jen malinko rozhodil, poslední minuty patří Manchesteru. Anthony Martial se teď krásně zbavil napadajícího Davise, poté ale celou akci The Red Devils zazdil mizernou přihrávkou pro Matu.
     
    26
    Jesse Lingard vystihl Cédricovu nahrávku, poslal si míč do běhu a založil rychlý brejk. Na jeho konci se pokoušel přihrávkou mezi obránci najít Zlatana Ibrahimoviće, s parádním obranným skluzem ale v ten pravý moment přispěchal Stephens.
     
    25
    Tentokráte japonský stoper svým dlouhým nákopem hledal Ryana Betranda a s trochou štěstí jej nakonec také našel. Nic platné to ale fotbalistům Southamptonu nebylo, levému obránci totiž absolutně nevyšlo zpracování.
    24. Ander Herrera (MAN)
     
    24
    Po faulu na Redmonda je žlutou kartou zcela oprávněně potrestán Ander Herrera, jemuž se sice rozhodnutí hlavního sudího příliš nepozdává, není mu to ale vůbec nic platné.
    Momentka z dnešního zápasu.

     
    23
    Stephens si vyměnil kulatý nesmysl s Jošidou a poté se pokusil dobře myšlenou uličkou nalézt Gabbiadiniho, toho ale předstoupil poctivě bránící Eric Bailly. Svatí se ale i nadále drží u balonu.
     
    22
    Cédric převzal balon na hranici šestnáctky, jeho centr ale zablokoval Chris Smalling. Southampton na to konto rozehrával další kop od rohového praporku, balon ovšem do bezpečné vzdálenosti od de Geovy pokladnice odklidil Rojo.
     
    21
    No, fotbalisté a fanoušci Southamptonu se nyní zcela oprávněně mohou cítit ukřivděni. Důležité ale je, že v dosavadním průběhu utkání byli jasně lepším týmem, tak se nechme překvapit, zda je inkasovaná branka rozhodí či ne.
    19. Ibrahimović (MAN) - 1:0
     
    19
    Manchester United právě vstřelil branku!
    No vida, Manchesteru se v prvních minutách utkání příliš nedařilo, hned svou úvodní vážnější šanci ale Rudí ďáblové přetavují ve vedoucí branku! Vypadalo to na Pogbu, k exekuci přímého kopu z nějakých pětadvaceti metrů se ale nakonec postavil ZLATAN IBRAHIMOVIĆ, na jehož krásnou ránu přes zeď nemohl Forster dosáhnout.
    18. Oriol Romeu (SOT)
     
    18
    Sledovali jsme další poklidnou kombinaci Manchesteru. Eric Bailly ji ukončil dlouhým pasem na Zlatana Ibrahimoviće, jenž míč sklepl pro Herreru. Toho jasně fauloval Oriol Romeu, sudí Marriner na to konto tasí první žlutou kartu.
     
    17
    Po Bertrandově faulu na Juana Matu byl sudí nucen odpískat nedovolený zákrok. Mourinhovi hoši nařízený přímý kop rozehráli na krátko, na levé straně se poté zkoušel prosadit Martial, Cédric se ale nenechal opít rohlíkem.
     
    16
    Rudí ďáblové zatím působí poněkud nebojovným dojmem, hráči soupeřova týmu jsou v každém souboji o jeden potřebný krok dříve. Nyní se míč po střetu mezi Valenciou a Redmondem poroučel do zámezí, sudí jej nakonec přisoudil Manchesteru.
     
    15
    Aktivita Southamptonu nebere konců. Ryan Bertrand znovu unikl Lingardovi, poté přihrál nehlídanému Redmondovi, jenž si balon přehodil na pravačku a vypálil. Rána mu ale nesedla podle představ, de Gea zasahovat nemusel.
    Manchester United se na zápas připravil i marketingově!

     
    14
    The Saints jsou ale stále velmi nebezpeční, je jich doslova plné hřiště. Po Matově ztrátě se mohli vydat do přečíslení čtyř proti třem, které zakončoval James Ward-Prowse, jeho centr byl ale příliš dlouhý. Škoda, s touto situací šlo určitě naložit lépe.
     
    13
    Po zhlédnutí opakovaného záběru musíme podotknout, že jeden z pomezních sudích před pár okamžiky Southamptonu upřel zcela regulérní branku. Gabbiadni se v ofsajdovém postavení určitě nenacházel.
    12.
     
    12
    Míč je v síti Manchesteru, radost fanoušků Southamptonu je ale předčasná! Betrandův průnik po levé straně byl sice parádní, na jeho nabídku ale nikdo z kolegů nedosáhl. Krátce nato se ale parádně uvolnil Cédric, po jehož pasu balon do branky sklepl Gabbiadini, sudí ale viděli ofsajd.
     
    11
    Nakonec zahrávala Puelova družina rohové kopy hned dva. Ten první z nich nic vážnějšího nepřinesl, nedlouho nato do šestnáctky přilétl centr z kopačky Warda-Prowse, nejlépe ze všech si ale v pokutovém území vedl Paul Pogba.
     
    10
    I Svatí se dostali k prvnímu střeleckému pokusu tohoto mače. Po šikovném sklepnutí od Gabbiadiniho svou slabší levačkou pálil Redmond, jehož ránu na rohový kop stačil tečovat ve skluzu hrající Ander Herrera.
     
    9
    Po další vyčkávací pasáži ze strany Mourinhových svěřenců na obrannou polovinu Southamptonu přilétl dlouhý balon od Valencia, Lingard jej však ve snaze obhodit si Cédrica zasáhl rukou, což zraku hlavního sudího nemohlo uniknout.
     
    8
    Akci The Red Devils parádní průnikovou nahrávkou zrychlil Marcos Rojo, jenž přesně našel volného Martiala. Ten se bleskově otočil a rozhodl se kombinovat s Lingardem, zpětný pas anglického záložníka však nebyl vůbec přesný.
     
    7
    Po velmi svižném úvodu, který musel diváky na stadionu velmi bavit, přichází první klidnější pasáž, během níž fotbalisté z Manchesteru kombinují na vlastní polovině hrací plochy. Konkrétně si balon vyměňují stopeři Bailly a Smalling.
     
    6
    A nakonec z toho byla první velká šance tohoto mače! Marcos Rojo zvedl hlavu a nalezl volného Ibrahimoviće, který se rozhlédl, vyčkal na správný moment a předložil míč pro Pogbu. Nejdražší fotbalista planety využil volného prostoru k tvrdé střele, ta ale zacílila přesně k Forsterovi, který míč stačil vyboxovat.
     
    5
    Svěřenci Clauda Puela zůstali na útočné polovině ještě chvíli zabydleni, do vápna balon tentokráte poslal James Ward-Prowse, Smalling ale své zaváhání napravil. United se vrhají do protiakce, kterou po levé straně táhne Rojo.
     
    4
    Nedlouho nato ale Antonio Valencia nezastihl bleskový náběh Nathana Redmonda, jenž do šestnáctky poslal kroucený centr, po němž míč nešikovně promáchl Smalling, ale naštěstí pro United jeho zaváhání nedokázal dezorientovaný Tadić potrestat.
     
    3
    Na druhé straně se po levém křídle zkoušel utrhnout Anthony Martial, portugalský zadák Cédric si na něj ale počíhal a balon získal do své moci. Posléze přenesl hru k Bertrandovi, který vyslal na zteč Tadiće, s včasvným obranným zákrokem ale přispěchal Valencia.
     
    2
    A Southampton se okamžitě vydal na útočnou polovinu. Stalo se tak po dlouhém nákopu kapitána Davise, United se poté nedařilo balon odklidit do bezpečné vzdálenosti od vlastní svatyně, nápor The Saints ale zazdil zbytečně faulující Gabbiadini.
     
    1
    Andre Marriner právě foukl do píšťalky, vše je tedy připraveno a začátku finále Anglického Ligového poháru už nic nebrání – pojďme na to! Rozehrávka byla přisouzena fotbalistům Southamptonu, kteří nastupují v bílých dresech, naopak Manchester United oblékne tradiční červené barvy.
     
    1
    Utkání právě začalo.
    Na hřišti mezitím probíhá předzápasový program.

     
    Rozhodčí Andre Marriner, kterému na čarách budou pomáhat Richard West a Stuart Burt, shromažďuje aktéry dnešního utkání v útrobách stadionu a za pár okamžiků už je přivede na travnatou plochu před zaplněné tribuny londýnského Wembley.
    Obrana Southamptonu v tomto ročníku Anglického Ligového poháru funguje fantasticky, v pěti zápasech totiž ještě neinkasovala. Zamkne Fraser Forster svou branku i dnes proti United?

     
    Ještě jednou Vás všechny co nejsrdečněji vítám a zdravím u sledování našeho online přenosu z finále Anglického Ligového poháru. V roli favorita do něj vstupují fotbalisté Manchesteru United, kteří dnes oproti čtvrtečnímu duelu v Saint-Étienne nastupují hned se šesti změnami. Zmiňme třeba brankáře de Geu, který mezi třemi tyčemi nahradí kolegu Romera, kromě něj se můžeme těšit ještě na talentovaného Martiala, Herreru, v základní jedenáctce se poměrně překvapivě objevuje i Jesse Lingard. Southamptonu by mohla trochu uškodit menší zápasová vytíženost, naposledy se Svatí představili téměř před čtrnácti dny, když v rámci Premier League rozdrtili Sunderland. Zřejmě i díky vítězství 4:0 se Claude Puel rozhodl do podoby sestavy nezasahovat, tak se nechme překvapit, jak si obrana The Red Devils poradí s útočnými nálety Manola Gabbiadiniho, bývalého hráče italské Neapole.
    Wembley Stadium, jeden z nejkrásnějších fotbalových svatostánku světa, se začíná zaplňovat. Nezbývá než doufat, že se diváci v Londýně postarají o parádní atmosféru!

    Na finálové utkání José Mourinho nominoval i Wayna Rooneyho, v souvislosti s nímž se v poslední době spekulovalo o odchodu do Číny. Podle nejnovějších informací by však zkušená Angličan měl i nadále zůstat Rudým ďáblem.

     
    Poslední vzájemné utkání

    19.8. 2016 – Manchester United:Southampton FC 2:0

    Branky: 36. Ibrahimović (Rooney), 52. Ibrahimović (pen.)

    Manchester United: de Gea – A. Valencia, Bailly, Blind, Shaw – P. Pogba, Fellaini – Mata (76. Mchitarjan), Rooney (C) (89. Smalling), Martial (82. A. Herrera) – Ibrahimović.

    Southampton FC: Forster – Soares, van Dijk, Fonte, Targett – Højbjerg, Romeu (12. Clasie), S. Davis (C) (67. Austin) – Tadić – S. Long (84. Jay Rodriguez), Redmond.
    Nejnovější posilou Southamptonu se stal Uruguayec Martín Cáceres, bývalý hráč Sevilly či turínského Juventusu. Dostane devětadvacetiletý obránce šanci už proti Manchesteru?

     
    Southampton FC

    Na větší úspěch v anglických pohárech Southampton už několik let čeká. V roce 2003 se The Saints prokousali až do finále FA Cupu, nad jejich síly ovšem tehdy byl Arsenal. Co se Ligového poháru týče, největší úspěch zaznamenali před osmatřiceti lety, když ve strhujícím mači podlehli Nottinghamu a taktéž zůstali těsně pod vrcholem. Letos mají svěřenci francouzského stratéga Puela našlápnuto velmi dobře, v této soutěži totiž zatím nepoznali hořkost porážky. Na úvod poměrem 2:0 přehráli londýnské Crystal Palace, o kolo dál je pak nezastavil ani Sunderland, další z účastníků Premier League. To hlavní si ale celek z jihovýchodu Anglie schovali až na pozdější fázi vyřazovacích bojů. Ve čtvrtfinále se mu podařilo zvítězit 2:0 na Emirates Stadium a zaskočit tak favorizovaný Arsenal. Mezi čtyřmi nejlepšími celky si parta okolo kapitána Davise dokonce poradila s Liverpoolem, přes nějž přešla po dvou těsných výhrách poměrem 1:0.

    Loni šestý celek anglické Premier League v aktuálně probíhajícím ročníku zůstává poněkud za očekáváním. V tabulce je totiž až jedenáctý, jeho ztráta na pohárové příčky navíc čítá už propastných osmnáct bodů. Trochu to vypadá, jako by na Puelovi svěřence s příchodem zimy padla jakási krize. Od osmadvacátého prosince Southampton nastoupil k osmi zápasů a vítězně vyšel jen ve dvou případech. První z tříbodových zisků přišel proti kolosálně se trápícímu Leicesteru, jenž si ze St. Mary's Stadium odvezl porážku 0:3. Před čtrnácti dny si pak The Saints zvedli sebevědomí, když si z chutí zastříleli na hřišti o záchranu bojujícího Sunderlandu. Na jejich vysoké výhře poměrem 4:0 se dvěma góly podílel i Manolo Gabbiadini, lednová akvizice z italské Neapole. Další posilou se stal Martín Cáceres, který by měl ve středu obrany zalepit díru po zraněném van Dijkovi. Kromě nizozemského zadáka jsou mimo hru i Charlie Austin či Sofiane Boufal.
    V osmifinále Evropské ligy na Manchester nečeká soupeř z kategorie těch příjemných. United se totiž střetnou s ruským Rostovem, přemožitelem pražské Sparty, který na podzim před vlastními fanoušky dokázal přemoci i věhlasný Bayern Mnichov.

     
    Manchester United

    Z prvenství v této soutěži se Rudí ďáblové naposledy radovali v roce 2010, o jejich tehdejším vítězství poměrem 2:1 nad Aston Villou rozhodl Wayne Rooney. Letos si fotbalisté Manchesteru zatím počínají velmi dobře, do finále se dokázali probojovat i přes poměrně obtížný los. Na úvod si poradili s třetiligovým Northamptonem, ve čtvrtém kole na ně pak čekalo klání s městským rivalem. Na rozdíl od prvního vzájemného utkání těchto dvou celků v aktuálně probíhajícím ročníku se tentokráte radovali United, kterým postup vystřelil Juan Mata. Mezi osmičkou nejlepších pak Mourinhova družina přemohla West Ham a v semifinále, jež už čítalo dva zápasy, také s Hull City. První duel proti Tygrům The Red Devils zvládli vyhrát 2:0, v odvetě hrané na půdě soupeře pak zapsali porážku 1:2.

    Co se týče působení v anglické nejvyšší soutěži, tak tam si parta okolo nestárnoucího zabijáka Ibrahimoviće vede celkem slušně. V tabulce ji sice nalezneme až na šestém místě, ztráta na druhý Manchester City však čítá pouhopouhé čtyři body, čtvrtý Arsenal je napřed jen o body dva. Jak chutná hořkost porážky v rámci Premier League United naposledy pocítili třiadvacátého října, když si odvezli čtyřgólový výprask ze Stamford Bridge. Šňůra bez ligové prohry se v podání Mourinhových svěřenců natáhla už na šestnáct zápasů, v prozatím posledním z nich se z Old Trafford s prázdnou vracel zvedající se Watford. Solidně si Rudí ďáblové vedou i na mezinárodní scéně. V rámci Evropské ligy se jim podařilo postoupit do osmifinále, francouzské Saint-Étienne pro ně nepředstavovalo vážnější překážku, výsledky 3:0 a 1:0 budiž jasným důkazem. Ze čtvrteční odvety hrané na Stade Geoffroy-Guichard kvůli zranění museli odstoupit Henrich Mchitarjan a Michael Carrick. Zatímco arménského šikulu do nedělního finále nepustí problémy se stehenním svalem, velezkušený středopolař by k dispozici být měl.
     
    Příjemný nedělní podvečer přeji všem fanynkám a fanouškům kvalitní evropské kopané! Víkend v Anglii, jako již tradičně, přináší další kolo tamní nejvyšší fotbalové soutěže, tentokráte však budou fanoušci ještě obohaceni o finále Ligového poháru. V něm se proti sobě postaví Manchester United a Southampton FC, tak se nechme překvapit, kdo z nich se nakonec bude radovat ze zisku trofeje. Úvodní výkop je naplánován na 17:30.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.

    Vojtěch Tůma

    Branky: 19. Ibrahimović, 38. Lingard, 87. Ibrahimović – 45+1. Gabbiadini, 48. Gabbiadini

    Karty:   24. Herrera (MAN), 41. Lingard (MAN) – 18. Romeu (SOT), 41. Stephens (SOT), 56. Redmond (SOT)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 2:1. Rohy: 3:12. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:13.
    Manchester United: de Gea – Valencia, Bailly, Smalling (C), Rojo – Herrera, Pogba – Lingard (78. Rashford), Mata (46. Carrick), Martial (90. Fellaini) – Ibrahimović
    Náhradníci: Romero – Blind, Young, Carrick, Fellaini, Rooney, Rashford

    Southampton FC: Forster – Cédric, Jošida, Stephens, Bertrand – Romeu, Davis (C) (90. Rodriguez), Ward-Prowse – Tadić (78. Boufal), Redmond – Gabbiadini (83. Long)
    Náhradníci: Hassen – Long, Rodriguez, Cáceres, Boufal, Højbjerg, McQueen

    Rozhodčí: Andre Marriner – Richard West, Stuart Burt

    Diváci: 85 264
    bahis siteleri