Chorvatsko – Rumunsko 3:7 (kon.) | Ukrajina – Japonsko 1:7 (kon.) | Litva – Estonsko 4:1 (kon.)
konec
Litva
4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Estonsko
Sobota 28.04.2018, 18:30Mistrovství světa - I. B Divize • 5. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Dobrý den! Společně dnes budeme sledovat bitvu o postup do divize IA, tedy do soutěže, z níž se postupuje do elitní skupiny. Čeká nás duel mezi první Litvou a druhým Estonskem!
     

    Litva

    Litevští hokejisté mohou být s průběhem turnaje prozatím spokojení. Ze čtyř zápasů nezaváhali ani jednou. Ztratili jen jeden bod, a to proti Ukrajině, kterou porazili v prodloužení. Tento celek zdobí především střelecká produktivita. Za čtyři utkání nastříleli Litevci hned dvaadvacet gólů a inkasovali osmkrát.

    Kanadské bodování týmu:

    Arnoldas Bosas – 6+0
    Mark Kaleinikovas – 1+5
    Bogdziul, Gintautas, Kumeliauskas, Zubrus – všichni 5 bodů.
     

    Estonsko

    A ani tento tým nebude nespokojený. Ze čtyř duelů vyšel vítězně třikrát, jediná prohra přišla v prodloužení proti soupeřovi z Japonska. Z tohoto duelu to byl pro Estonce ale zlatý bod, neboť museli čelit dvaačtyřiceti střelám, přičemž na branku soupeře vystřelili jen dvanáctkrát. A jestliže Litevce zdobí ofenziva, Estonce poté jednoznačně defenziva. Jejich skóre je v tomto ohledu jen málo uvěřitelné, za čtyři utkání totiž inkasovali pouze třikrát! Co nabídne souboj nejlepšího útoku turnaje proti nejlepší obraně, to společně sledujme od 18:30!

    Kanadské bodování týmu:

    Riho Embrich – 3+1
    Andrej Makrov – 0+4
    Rooba, Gornostajev – oba 2 body.
     
    Úvodní sestavy:

    Litva: Armalis (Pavljukov) – Ališauskas, Kasparaitis, Kieras, Katulis, Jasinevičius, Aliukonis, Čypas – Zubrus, Bosas, Kaleinikovas – Verenis, Kumeliauskas, Bogdziul – Čižas, Gintautas, Krakauskas – Rybakov, Rulevičius, Laukaitis – Četvertak.

    Estonsko: Koitmaa (Šumichin) – Svarogin, Lahesalu, Kettunen, Ossipov, Slessarevski, Novikov, Sorokin – Rooba, Makrov, A. Petrov – Sibircev, Andrejev, Arrak – Vasjonkin, Gornostajev, Embrich – Kuzněcov, Parras, Vorang – Simonov.

    Rozhodčí: Sewell – Nedeljković, Vyleta.
     
    Jak Estonci, tak Litevci jsou již nastoupeni na ledové ploše. Přímý souboj o postup do divize IA může za malý okamžik začít!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:07
    Jako první mohli jít do útoku domácí hokejisté, konkrétně Mark Kaleinikovas. Tento hokejista ale ve velké rychlosti přebral kotouč už před modrou čárou, přičemž jeho spoluhráč už najel do pásma, a tak se píská zakázané uvolnění.
     
    01:14
    Nyní už to byla o poznání výraznější šance! Povilas Verenis si najel ve slušné rychlosti do pásma a z křídla zkusil zamířit na vzdálenější horní růžek. Estonský gólman ale zabránil puku v cestě do branky svým ramenem. Solidní rozehřívací zákrok!
     
    01:41
    Nyní už jsou v pásmu Estonci. Uvidíme, zda se dočkáme také nějaké střely na domácího brankáře.
     
    01:58
    Vyloučení v týmu Estonsko (Vadim Vasjonkin – 2 min., podražení).
     
    02:19
    Darius Kasparaitis blok těl od modré čáry nepropálil. Kotouč následně zůstal na litevských hokejkách, nicméně sami Litevci se nepřesnou přihrávkou z pásma vyhnali. Mindaugas Kieras poté zakládá útok až od vlastní branky.
     
    03:08
    Nyní už se Dainius Zubrus Koitmaa ve své brance musel trochu bát! Dainius Zubrus se objevil na pravém kruhu z pohledu gólmana, jenže svou táhlou střelu poslal mimo tři tyče. Domácími ochozy to jen zahučelo.
     
    03:36
    Obránce Kieras zavezl kotouč do útočného pásma. Z toho mohl těžit od modré čáry pálicí Darius Kasparaitis. Estonský gólman ale natahoval svou lapačku zbytečně, střela šla mimo.
     
    04:20
    Estonsko právě vstřelilo branku!
    Tak to je nečekaná branka! Estonci měli viditelně horší vstup do utkání, přesto jdou do vedení jako první! ROBERT ROOBA se ujal puku za litevskou svatyní, vyjel s ním na levé křídlo z pohledu brankáře a odtud s dávkou štěstí propálil Armalise nenápadnou střelou. Gólman to měl stížené kvůli clonění vlastními hráči. Asistence: Vadim Vasjonkin.
    04:20 Robert ROOBA - 0:1
     
    05:45
    Hráči v modrých dresech, tedy ti estonští, jsou nastěhování v pásmu a pokusí se přidat další trefu. U kotouče je konkrétně opět Rooba.
     
    06:32
    Na druhé straně naopak nyní úřadovali ti v dresech červených. Ale Marko Kettunen se dostal do držení puku a s rozehrávkou nijak nespěchá.
     
    07:25
    Ugniusu Čižasosvi nedělalo žádný problém hned dvojí bránění. Útočník s číslem osm pálil zhruba z vrcholku kruhu, jenže mezi tři tyče se jeho pokus nedostal.
     
    07:38
    Litva právě vstřelila branku!
    A máme vyrovnáno! Na buly se postavil velezkušený Zubrus, který bez problému vyhrál buly na modrou čáru. Tam stál připravený NERIJUS ALIŠAUSKAS, jenže z první propálil vše, co mu stálo v cestě! Asistence: Dainius Zubrus.
    07:38 Nerijus ALIŠAUSKAS - 1:1
     
    08:15
    Rychlá protiakce gólem nekončí. Arnoldas Bosas dostal ideální přihrávku před branku, kde byl téměř sám. Bohužel pro domácí hokejisty ale jen promáchl.
     
    09:11
    Střely na branku:
    Litva – 6
    Estonsko – 2
     
    10:12
    Po delší odmlce se v útoku usadili Estonští. Ti si vytvořili solidní tlak, ovšem ten zůstává neproměněn. Skvělý zákrok proti Arrakovi totiž předvedl Armalis. Za zmínku také stojí skvělí příznivci Litvy, kteří dorazili v hojném počtu a prozatím jsou hodně hlasití.
     
    10:58
    Nyní to zavánělo druhou brankou v síti domácích! Andrej Makrov vystihl nepřesnou rozehrávku a vydal se do úniku. Nemohl jít sice do kličky, neboť se stihl vrátit i jeden z Litevců, přesto měl vcelku dost prostoru ke střele. Armalis proti jeho střele ale vytasil perfektní zákrok a navíc kotouč drží někde ve výstroji.
     
    11:29
    Vyloučení v týmu Estonsko (Robert Rooba – 2 min., vysoká hůl).
     
    12:20
    U hrazení na sebe napadalo hned několik hráčů, z pohledu Estonců to ale účel splnilo. Modří se osvobozují a mohou jít vystřídat.
     
    13:07
    O přihrávku na střelu si svým postavením říkal Dainius Zubrus a také ji dostal. Zkusil zamířit mezi tři tyče z první, avšak rozezvučel jen zadní mantinel.
     
    14:21
    Střelu od modré čáry dokázal Koitmaa zkrotit u své pravé tyče. Tam se ještě pokusil o dorážku Artur Laukaitis, ovšem estonský gólman proti němu přikryl puk lapačkou včas.
     
    14:56
    Artur Laukaitis v šanci i podruhé, tentokrát však v mnohem výraznější šanci! S trochou štěstí se k němu odrazil puk po vhazování a Laukaitis se ocitl sám před brankářem, i nyní je ale úspěšnější pozorný Koitmaa.
     
    15:42
    Litva právě vstřelila branku!
    V posledních minutách jsou Litevci jednoznačně lepší, což potvrzují gólovou trefou i oni sami! JAUNIUS JASINEVIČIUS táhlou forhendovou střelou od modré vymetl přesně horní roh estonské branky! Asistence: Daniel Bogdziul.
    15:42 Jaunius JASINEVIČIUS - 2:1
     
    16:51
    A i nyní pokračují za podpory fanoušků litevští hráči v útočném tlaku. Nicméně Koitmaa se teď vzrušovat nemusel, jeden z projektilů od modré šel totiž poměrně výrazně mimo.
     
    17:41
    Hra se nastěhuje před brankáře Almarise. Litevští se totiž provinili zakázaným uvolněním.
     
    18:12
    Edgar Rybakov přebíral přihrávku v ofsajdovém postavení, což věděl i on sám, a ve hře tak nepokračoval. Jen odjel na střídačku. Následuje tedy vhazování v neutrální zóně.
     
    18:23
    Po buly si najel do dobré střelecké pozice Andrej Makrov, který to zkusil na vzdálenější tyč, jenže tam byla připravená Almarisova lapačka, v níž kotouč zůstává.
     
    19:51
    V posledních sekundách mohli domácí přidat ještě jednu pohlednou branku! Celé útočné pásmo přejel s kotoučem na holi Tadas Kumeliauskas, načež adresoval chytrý pas na Nerijuse Ališauskase. Ten by byl býval střílel z gólové pozice, ale k jeho smůle jen promáchl.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou úvodních dvacet minut. Viděli jsme pohledný hokej, a to především ze strany Litvy. Domácí hokejisté mají skvělou podporu fanoušků a jsou prozatím lepším týmem. Uvidíme, jak se tento postupový souboj vyvine dál.
     
    Statistiky první třetiny:

    Střely na branku – 17:7
    Vyhraná vhazování – 19:10
    Trestné minuty – 0:4
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:40
    Z úvodní útočné akce Litevci nic moc nevymysleli. Puku se zmocňují hráči v modrých dresech a již s ním upalují na druhou stranu ledové plochy.
     
    21:38
    Dobrý tah na branku předvedl Robert Arrak, který přejel modrou čáru a namířil si to rovnou na brankoviště. V tomto prostoru byl ale úspěšnější Armalis, jenž druhou inkasovanou branku alespoň prozatím nepřipouští.
     
    21:49
    Vyloučení v týmu Litva (Daniel Bogdziul – 2 min., držení).
     
    22:32
    Přesilová hra se Estoncům zatím nedaří, již dvakrát se soupeř osvobodil. Dokonce musel zasahovat i brankář Koitmaa po lehkém nahození z větší vzdálenosti.
     
    23:30
    Alexej Sibircev vystihl rozehrávku a k puku se dostal vlastně téměř zadarmo. Této situace zkusil využít střelou z nápřahu, ta si ale cestu až za brankovou čáru nenašla.
     
    24:36
    Jeden z litevských hokejistů se snažil vysunout do brejku Marka Kaleinikovase, ovšem estonský bek na poslední chvíli vložil do přihrávky svou hůl a celou akci tak zneškodnil.
     
    25:41
    Nádhernou samostatnou akcí se prezentoval Tadas Kumeliauskas, který si obhodil obránce, čímž se mu otevřela cesta k brance. Před brankou byl zahákován možná až za hranou pravidel, což ho viditelně rozhodilo. Kumeliauskas tak poslal střelu mimo.
     
    26:47
    Riho Embrich neměl před soupeřovou svatyní příliš prostoru, tudíž se nedostal ani k bekhendovému pokusu, do kterého si najížděl. Z této akce tedy nakonec nic není.
     
    27:16
    Ališauskas našel na modré čáře stojícího Ilju Četvertaka. Druhý jmenovaný pálil z první, avšak ani jeho projektil branku nijak výrazně neohrozil. Litevský útočný tlak pokračuje.
     
    28:29
    Další individuální akce! Tentokrát ji vzal na sebe Arnoldas Bosas. Bosas objel branku a šikovně se zpoza ni vytočil. Domácí fanoušci ale jen smutně zahučeli, ani Bosasův pokus totiž mezi tři tyče nemířil.
     
    29:43
    Střely na branku:

    Litva – 21
    Estonsko – 9
     
    30:41
    Po delší době musel dávat pozor také Almaris. Robert Arrak nabral úctyhodnou rychlost, avšak nedokázal zvednout kotouč k bližšímu hornímu růžku úplně ideálně.
     
    31:55
    Estonci prozatím jakoby nevěděli, co s kotoučem v útočné třetině. S tím samozřejmě nemají litevští hokejisté problémy a po chvíli obrany ve svém pásmu už míří s kotoučem na druhou stranu.
     
    32:30
    Vyloučení v týmu Estonsko (Alexandr Ossipov – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo).
     
    33:12
    Litevci už rozjížděli kombinaci v útočném pásmu, do jejich přihrávky za brankou ale sáhl Lauri Lahesalu a srazil ji do ochranné sítě. Následuje tedy vhazování před Koitmaaou.
     
    33:34
    Nezbývalo mnoho a rozdíl mezi oběma soupeři mohl být dvoubrankový! Mark Kaleinikovas tečoval puk před brankou, za svůj pohotový zákrok ale zaslouží uznání Koitmaa. To je hráč, který momentálně drží svůj tým.
     
    34:46
    Tentokrát však mohl být ledově klidný. Poté, co Litevci vjeli do pásma, se snažili o rychlé zakončení, jenže to končí vysoko nad horní tyčkou.
     
    35:57
    Litva právě vstřelila branku!
    Obrovská radost domácích ochozů je na světě! Nejprve neuspěli v útoku Estonci, Litevci jsou poté úspěšní! Tadas Kumeliauskas zblízka branky nejprve trefil jednoho z protihráčů, od něhož se odrazil kotouč k POVILASU VERENISOVI. Ten už kotouč poslal bezpečně do horních pater branky – 3:1! Asistence: Tadas Kumeliauskas.
    35:57 Povilas VERENIS - 3:1
     
    36:35
    Za postupem do divize IA prozatím mají lépe nakročeno domácí hráči, což moc dobře ví i jejich příznivci. Na znamení toho probíhá zaplněnou halou mexická vlna.
     
    37:04
    Vyloučení v týmu Litva (Arturas Katulis – 2 min., podražení).
     
    37:38
    Litevci začínají oslabení dobře, tedy vyhozením kotouče přes všechny čáry.
     
    37:59
    A stejně tak činí i o malý moment později, Estonci musí zkusit založit akci znovu.
     
    38:44
    Ne, hráčům v modrých dresech zatím přesilová hra hrubě nevychází. Jeden z domácích hráčů zpoza vlastní branky vyhodil až k estonskému brankáři. A navíc z přesilové hry již moc času nezbývá. Tohle oslabení domácí pravděpodobně zvládnou bez úhony.
     
    39:57
    Závěr třetiny si domácí hráči v pohodě pohlídali s kotoučem na svých hokejkách. Druhá perioda skončí ve středním pásmu. Do kabin se jde za stavu 3:1 pro Litevce!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    V druhých dvaceti minutách jsme viděli jedinou branku, kterou mají na svědomí hráči Litvy. To znamená, že domácí celek vede již 3:1 a postup o divizi výše mu není vůbec vzdálen.
     
    Statistiky po dvou třetinách:

    Střely na branku – 32:13
    Vyhraná vhazování – 26:22
    Trestné minuty – 4:6
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:26
    Prostor v útočném pásmu si udělal Paulius Gintautas, který se od mantinelu vyřítil až k brance. Z její těsné blízkosti si ale vylámal zuby na estonském gólmanovi.
     
    42:36
    Vyloučení v týmu Estonsko (2 min. – příliš mnoho hráčů). Trest odpyká Alexej Sibircev.
     
    43:40
    Riho Embrich nic moc nevymýšlel a jen obloučkem nahodil kotouč na Almarise. Ten puk lapil do lapačky a raději odjel pryč z brankoviště, neboť se tam odehrála menší šarvátka mezi oběma týmy.
     
    43:40
    Vyloučení v týmu Litva (Povilas Verenis – 2 min., krosček).
     
    44:15
    Tadas Kumeliauskas přispěchal s další povedenou individuální akcí, kterou ale nedokázal gólové zakončit. Spolu s ním se vrátil obránce Marko Kettunen, který souboj neustál a velmi nepříjemně narazil obličejem do tyčky, čímž dostal branku mimo svou pozici. Poté odchází do kabiny a těžko soudit, zda se do hry ještě zapojí.
     
    44:55
    A samostatná akce i na opačné straně kluziště. Robert Rooba je ale také neúspěšný, kotouč mu utekl a pro Almarise nebylo přikrytí kotouče pod lapačku problémem.
     
    45:40
    Nádherně vyřešili Estonci kombinaci v přesilové hře! Jeden z nich poslal krásnou zadovku z první před branku, kde stál osamocený Robert Arrak, jenž ale neuspěl, trefil jen dobře postaveného litevského gólmana. Přesto si ale zaslouží hráči Estonska za tuto akci pochvalu!
     
    47:12
    Arrak opět v akci. To, že měl velkou rychlost, mu ale nestačilo. Při pokusu natlačit se před branku zkusil zacílit na bližší tyč, což nebyl pro domácího brankáře problém.
     
    48:35
    Vyloučení v týmu Estonsko (Vadim Vasjonkin – 2 min., podražení).
     
    49:18
    Střelec úvodního gólu utkání Robert Rooba nahodil puk na brankáře již ze středního pásma. Armalis je proti zastavení hry, a tak kotouč posouvá na své spoluhráče.
     
    50:35
    Litevci sehráli za celé utkání asi nejhorší přesilovou hru. Téměř nic si v ní nevytvořili. Po jejím uplynutí jsou ale stále na kotouči v útočné třetině.
     
    51:09
    Vyloučení v týmu Litva (Tadas Kumeliauskas – 2 min., hákování).
     
    51:32
    Ke střele dostal nabito Andrej Makrov. Pokud ale pomýšlejí Estonci na zvrat v tomto duelu, budou muset střílet o poznání lépe. Makrovova střela končí poměrně výrazně mimo brankovou konstrukci.
     
    52:29
    Vyloučení v týmu Estonsko (Alexandr Ossipov – 2 min., nedovolené bránění).
     
    53:01
    Skvěle Robert Arrak, skvěle Armalis! Estonský útočník s grácií přejel útočné pásmo a dostal se až do dobré gólové pozice. Zkusil to zhruba mezi betony, ty však Armalis zacvakl včas!
     
    53:26
    Nerijus Ališauskas zahrozil poprvé v této přesilové hře z pohledu Litvy! Jeho pokus od modré Koitmaa vyrazil před sebe, čehož ale hráči Litvy, kteří stáli poblíž branky, případnou dorážkou využít nedokázali.
     
    54:35
    Přesilovka Litevců je fuč. Ihned po jejím vypršení míří na druhou stanu s kotoučem na holi Estonci. Jejich následný pokus nebyl nijak výrazný, Armalis jej v pohodě drží na své hrudi.
     
    55:25
    Nejprve poslali hokejisté v modrých dresech další nepřesnou střelu, poté se zničehonic objevil v brejku Robert Rooba, avšak z úhlu ho proměnit nedokázal. Litevský brankář opět pohotový a na svém místě.
     
    56:32
    Litevští příznivci, a že si jich našlo cestu do ochozů arény mnoho, už ví, že to s jejich týmem vypadá velmi dobře. A navíc prozatím to nevypadá, že by se Estonci zmohli na nějaký odpor. Necelé čtyři minuty dělí domácí celek od postupu do divize IA.
     
    57:30
    Villem-Henrik Koitmaa zůstává na střídačce svého týmu! Estonsko hraje se šesti hráči v poli.
     
    57:32
    Rolandas Aliukonis nebyl daleko od pojišťovací branky! Z vlastního pásmo minul odkrytou klec o pár centimetrů!
     
    57:49
    Litva právě vstřelila branku!
    Je hotovo! Rovnou dva litevští hráči pláchli estonským hráčům- Jedním z nich byl POVILAS VERENIS, jenž samozřejmě neměl jakýkoliv problém se zasunutím puku za brankovou čáru. Asistence: Tadas Kumeliauskas.
     
    57:49
    Villem-Henrik Koitmaa se vrací do prostoru mezi třemi tyčemi.
     
    57:56
    Vyloučení v týmu Litva (Mark Kaleinikovas – 2 min., hrubost).
     
    58:40
    Žádný problém pro domácí celek. Ten i ve čtyřech hráčích drží kotouč na svých holích a už šetří čas. Do konce utkání zbývá něco málo přes minutu a půl!
     
    59:45
    Dnes byli součástí týmu i litevští fanoušci, kteří dohnali svůj tým za postupem do vyšší divize! Ti jsou nyní všichni na nohou a společně se radují!
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepším hráčem na straně poražených je jediný střelec svého týmuRobert Rooba , na straně vítězů poté Arnoldas Bosas .
     
    Litva postupuje do divize IA! Dnes předvedla skvělý výkon, naopak Estonci zůstali trochu za očekáváním, když po celý zápas byli horším soupeřem. Na tvářích hráčů obou týmu se objevují slzy, na jedné straně to však jsou slzy radosti, na té druhé slzy smutku. Děkuji vám za pozornost, z tohoto duelu je to vše! (20:50:17)

    Adam Pavlíček

    Branky a nahrávky: 8. Ališauskas (Zubrus), 16. Jasinevičius (Bogdziul), 36. Verenis (Kumeliauskas), 58. Verenis (Kumeliauskas) – 5. Rooba (Vasjonkin)


    Litva: Armalis (Pavljukov) – Ališauskas, Kasparaitis, Kieras, Katulis, Jasinevičius, Aliukonis, Čypas – Zubrus, Bosas, Kaleinikovas – Verenis, Kumeliauskas, Bogdziul – Čižas, Gintautas, Krakauskas – Rybakov, Rulevičius, Laukaitis – Četvertak.
    Estonsko: Koitmaa (Šumichin) – Svarogin, Lahesalu, Kettunen, Ossipov, Slessarevski, Novikov, Sorokin – Rooba, Makrov, A. Petrov – Sibircev, Andrejev, Arrak – Vasjonkin, Gornostajev, Embrich – Kuzněcov, Parras, Vorang – Simonov.

    Rozhodčí: Sewell – Nedeljković, Vyleta
    bahis siteleri