Mountfield HK – Norimberk 1:2 (kon.) | Tychy – IFK Helsinky 3:5 (kon.) | Třinec – Djurgården 1:6 (kon.)
Kärpät – Rouen 4:0 (kon.) | Něman Grodno – Kometa Brno 4:2 (kon.) | Malmö Redhawks – TPS 8:4 (kon.)
Eisbären – Zug 3:5 (kon.) | Mnichov – Junosť Minsk 4:3 (kon.) | Storhamar – Tappara 3:2 (4:3 po s.n.)
Bolzano – Skellefteå 4:3 (1:0 po s.n.)
konec
HK Něman Grodno
4:2 (1:0, 2:2, 1:0)
HC Kometa Brno
Pátek 31.08.2018, 18:00 • Ledový palác v Grodnu • Hokejová Liga mistrů • Skupina D
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Sportu zdar a hokeji zvlášť. Před čtyřmi lety jsme se vám hlásili z mistrovství světa v běloruském Minsku, z hal Čižovka a Minsk Arena, uběhla nějaká doba a znovu jsme na běloruském území, odkud pro vás vyrábíme komentované přenosy. Hlásí se stánek mistra Běloruska – domácího Grodna, kde budeme sledovat bitvu mezi domácím Němanem a Kometou. Pro českého mistra to bude první zápas v této skupině. Po roce tak pro Brňany startuje pouť v této prestižní evropské soutěži.
     
    Kometa ve čtvrtek absolvovala v dopoledních hodinách tradiční trénink a už se pozvolna chystá na páteční odlet do Běloruska, který je plánovan na přibližně desátou hodinu dopoledne. „Chceme odehrát kvalitní zápasy a vidět mladé hráče v akci. Na trip necestují obránci Michal Gulaši a Ondřej Němec, útočníci Peter Mueller, Martin Zaťovič, Leoš Čermák, Bedřich Köhler a Petr Holík," prozrazuje trenér Kamil Pokorný.

    Sedm zkušených hráčů zůstává v Brně, jejich místo zaujmou mladí talentovaní hráči. „Pojedou s námi například Honza Süss, Petr Kratochvíl, Daniel Kowalczyk, Matěj Novák, Karel Plášek, nebo Radek Kučeřík. Chceme se prezentovat kvalitním hokejem, hrát svou hru a získat co nejvíc bodů. Samozřejmě jsme si vědomi, že proti nám stojí kvalitní soupeři," přemítá brněnský trenér.
     
    Úplnou premiéru v Lize mistrů zažije útočník Lukáš Kašpar, který po letech strávených v zahraničí bude oblékat dres českého mistra. „Nevím, co od těch dvou mužstev můžu očekávat. Soupeře sice až tak dobře neznám, ale věřím, že to budou velmi kvalitní zápasy. V Lize mistrů nejsou náhodou, takže sílu určitě mají," říká Lukáš Kašpar, který bude patřit k těm nejzkušenějším hráčům.
     
    Zatímco Kometa v loňské sezóně dokráčela do čtvrtfinále, ve kterém vypadla s pozdějším vítězem JYP Jyväskylä, běloruský tým skončil ve skupině C na třetím nepostupovém místě s osmi body. Jednou vyhrál v základní hrací době, jednou v prodloužení, třikrát prohrál prodloužení a jednou po základní hrací době. Nutno říct, že Něman měl těžký los a skupinu. Hrál s postupivším Zugem a zmíněnou Jyväskylou. Poslední v tabulce byla UPC Vídeň Capitals.


     
    Úvodní sestavy:

    HK Něman Grodno: Trus (Samankov) – Koršunov, Chomorando, Grišanov, Kryškin, Derlujk, Šuba, Petrov, Lebeděv – A. Maljavko, Pitule, S. Maljavko – Levša, Remězov, Kislij – Jelišenko, Bojarčuk, Malinovskij – Savinov, Šmurov, Varivončik.

    HC Kometa Brno: Vejmelka (Langhamer) – Mikuš, Štencel, Barinka, Mikyska, Bartejs, Malec (C), Kowalczyk – Kašpar, Hruška, R. Zohorna – Horký, Nahodil, Mallet – Dočekal, Süss, Kratochvíl – Plášek, Střondala, Novák.

    Rozhodčí: Kaukokari (FIN), Amosov (BLR) – Zinčenko, Labzou (BLR).
     
    Hlásí se stadion v Grodnu, kde za pár chvil odstartuje první zápas Komety v rámci Ligy mistrů. Trošku nás zde zlobí připojení, ale organizátoři dělají vše možné i nemožné, aby internet na hale jel co nejlépe.
     
    Hala je zhruba pro 2500 diváků a můžeme zde sledovat i hrstku dobře naladěných fanoušků Komety. Odhadem tak 20 fanoušků vyrazilo do běloruského města.
     
    Rozhodčí vstupují na ledovou plochu, dnes se o řádný průběh budou starat jeden Fin a tři Bělorusové.
     
    Naše komentátorské stanoviště je těsně vedle běloruského kotle, a už na první pohled, nebo spíš zvuk, je jisté, že nás čeká bouřlivá kulisa. Pro Kometu žádný problém, na pořádný rambajs je zvyklá ze své DRFG areny.
     
    Úvodní oficiální program máme za sebou, hymny a podání rukou kapitánů. Dnes bude zastupovat Kometu na této pozici Tomáš Malec.
     
    Vše je připraveno k začátku zápasu, za pár chvil začínáme.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:36
    Hned první souboj mezi Kašparem a Maljavkem naznačil, že se v rukavičkách nebude hrát. Velmi solidně dohrané souboje, ovšem v rámci pravidel.
     
    01:07
    Druhá formace Komety šla do rychlého brejku, ale hra byla zastavena pro ofsajd.
     
    01:40
    Možná jste si už všimli, že na soupisce Grodna je Tomáš Pitule, který hrál v české extralize za Plzeň. Nyní pracuje pro běloruský tým.
     
    02:26
    První vážnější šance Grodna, Chomorando se obtáčel kolem brněnské brány a Vejmelka měl plné ruce práce.
     
    03:25
    Na opačné straně zkusil bekhendem ohrozit Truse mladý Karel Plášek, ale těsně přestřelil.
     
    03:30
    Obrovská šance pro Grodno. Remězov se prokličkoval mezi obránci a také Lubošem Horký a dostal se až před Vejmelku, který musel vytasit výborný zákrok. Každopádně to bylo s faulem a Kometu čeká oslabení.
     
    03:30
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Horký – 2 min.).
     
    04:25
    Něman i nadále tlačí, v přesilovce je hnán bouřlivým publikem a Vejmelka se má co ohánět.
     
    05:12
    Další nebezpečný pokus, od modré pálil Kryškin a Vejmelka se jen ohlížel za svá záda. Puk však skončil těsně vedle. Horký se vrací na led, jeho sekání soupeř nepotrestal.
     
    05:57
    Štencel vypálil od modré čáry, puk chtěl tečovat ještě Matěj Novák, ale Trus si bez problémů poradil.
     
    06:27
    Brňané se snaží otupit tlak soupeře napadáním a rychlým přečíslováním. V dobré kombinaci byla nyní první formace, která právě těmito prvky vyšachovala protivníka a mnoho nechybělo, aby Kašpar po přihrávce Zohorny uklidil kotouč do prázdné brány. Zatím největší šance Komety v zápase.
     
    07:24
    Komerční přestávka, po ní se bude vhazovat před Vitalij Trusem.
     
    08:26
    Mikuš v dobré šanci. Slovenský obránce si najel z druhé vlny po první střele Zohorny a dorážka to nebyla vůbec špatné. Požár musel hasit obránce Kuršunov, který poslal puk přes všechny čáry.
     
    09:36
    V ofsajdu Savinov, který se proháčkoval přes Štencela, ale dál už se nedostal.
     
    10:07
    Něman Grodno právě vstřelil branku! Domácí jdou do vedení. SERGEJ ŠMUROV dostal kotouč do ideální pozice před Vejmelkovou bránou a po závaru před ní otevírá rychlou střelou skóre. Asistence: Artur Savinov, Igor Varivončik.
    10:07 ŠMUROV - 1:0
     
    11:15
    Vzápětí mohlo být vyrovnáno. Třetí brněnská formace vykombinovala akci tak, že Nahodil mohl s Malletem zakončovat do prázdné, ale Trus těžkou chvíli zvládl.
     
    13:15
    Obrovská šance Komety na vyrovnání, Pláškova střela letěla na vyrážečku Truse, od ní se puk odrazil před Jana Hrušku, ale ani on ležícího běloruského reprezentanta nepřekonal.
     
    13:50
    Hraje se v útočném pásmu Grodna, které umí udělat pořádný vítr. Před Vejmelkou bylo znovu horko a naštěstí se domácí provinili přihrávkou rukou.
     
    15:00
    Máme před sebou pět minut první třetiny, zatím je na tom o něco lépe domácí celek, který je v útoku o něco nebezpečnější, ale i Kometa nezůstává pozadu.
     
    15:17
    Ihned po buly se ke střele dostal Karel Plášek a jeho ránu musel Trus vyrazit. Poté zase byla možnost dorážky, k ní se ale nikdo z brněnských borců nedostal.
     
    17:17
    Tempo hry zvolnilo, hraje se ve středním pásmu. Bělorusové navíc po špatné přihrávce vyhazují na icing.
     
    18:06
    Střela Jana Hrušky byla zablokovaná, hraje se však i nadále v útočném pásmu Komety.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny. Malec výborně zasáhl na modré čáře před Malinovskim.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 18:48.
     
    Máme za sebou první třetinu, která co se týče tempa a nasazení snesla přísná měřítka. Grodno je nesmírně silné v útoku, tam si Kometa musí dávat velký pozor. Jednou nepokryla Šmurova a vedení Němanu bylo na světě. Nicméně brněnský útok také vyprodukoval několik velkých možností, Trus ale všechny pochytal. Takže zatím v ledovém paláci v Grodnu je stav o něco lepší pro místní tým.
     
    Střely na bránu: 7:10.
     
    Hráči se pozvolna vrací do ledového paláce, stejně tak diváci načerpávali sílu u bufetů, aby byli co nejlépe připraveni na druhou třetinu. Můžeme začít.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:26
    Koršunov zůstal otřesen na ledě po dvojité střele Horkého. Ten nejprve pálil do něj a následně zaměstnal i Truse, který jeho pokus chytil do lapačky.
     
    21:27
    Kometa dlouho trápila svého soupeře, Nahodilova formace motala pětici v červených dresech, pak ale nabídla Němanu přečíslení, které zakončoval Šelesnij, ovšem pouze do hrudi brněnského brankáře.
     
    21:39
    Vyloučení v týmu HK Něman Grodno (Jelišenko – 2 min., sekání).
     
    22:06
    Kometa hraje první přesilovku zápasu. A v ní Mikuš poslal přihrávku před bránu, kde byl tečující Mallet a mnoho nechybělo. Trus se jen ohlédl za sebe. Následovala rána z otočky v podání Zohorny, těsně nad.
     
    23:14
    Zohorna s Pláškem sami před Trusem, ale reprezentační brankář stále odolává. Kometa v přesilovce hraje velmi dobře a má nebezpečné šance.
     
    24:01
    Něman Grodno právě vstřelil branku! Jenže místo vyrovnání přichází druhý gól v síti Vejmelky. Domácí už hráli v plném počtu a ANTON JELIŠENKO sotva vylezl z trestné ihned se zapojil do hry a šel sám na brněnského brankáře. Tomu poslal puk mezi betony a běloruský tým vede o dva góly. Bez asistence.
    24:01 JELIŠENKO - 2:0
     
    25:11
    Hala po druhé brance bouří ještě víc, teď je rozproudil svižnou střelou Kryškin, Vejmelka ukryl kotouč do hrudníku.
     
    25:45
    Což o to, Kometa má velké šance, ale proměnit je. Trus nyní vychytal dvě tvrdé rakety od Mikysky s Barinkou. Vše hodně nebezpečné záležitosti, i Hruškova dorážka měla parametry, ovšem gól stále nepřichází.
     
    26:38
    Icing běloruského mužstva, buly před Trusem.
     
    27:15
    Vyloučení v týmu HK Něman Grodno (Maljavko – 2 min., hákování).
     
    27:15
    No a další tutovka pro Brno. Štencel se uvolnil a dostal se až do zakončení. Trus jeho střelu bekhendem chytá, ale bylo to s faulem a máme tu další přesilovku.
     
    27:59
    Kometa právě vstřelila branku!
    Je to tady, Kometa se prosazuje po skvostné přesilovkové kombinaci. JAN HRUŠKA dostal ideální pas před Trusovu bránu a na tohle už běloruský mág nemohl reagovat. Brňané svého soupeře kompletně rozebrali a konečně se dočkali kontaktní branky. Asistence: Luboš Horký, Lukáš Kašpar.
    27:59 HRUŠKA - 2:1
     
    29:21
    Hraje se stále pohledný hokej s perfektní atmosférou, o kterou se starají fanoušci na obou stranách. Myslím, že i hokej je může bavit.
     
    30:00
    Kometa právě vstřelila branku!
    Přesně v polovině zápasu je vyrovnáno. JAN ŠTENCEL napřáhl od modré čáry a ukázal, že to půjde a né že né. Trus před svou bránou vůbec nic neviděl a podruhé v krátké době loví puk ze své svatyně. Tentokrát pumelice šla od tyče do brány a je srovnáno. Asistence: Vojtěch Střondala.
    30:00 ŠTENCEL - 2:2
     
    30:17
    Kometa bude hrát další přesilovku, na trestou jde Koršunov.
     
    30:17
    Vyloučení v týmu HK Něman Grodno (Koršunov – 2 min., nedovolené bránění).
     
    31:10
    Prudká střela Kašpara provětrala jednoho z obránců, poté Kometa dál zlobila. Hruškovu teč musel Trus vyrazit.
     
    32:28
    Domácí jsou v plném počtu, poslední střelu přesilovky vyslal Plášek, nicméně mu to vůbec nesedlo.
     
    33:15
    To jsou věci, to jsou věci. Trus neskutečně vychytal hned trojici hráčů Komety. Postupně neuspěli Dočekal, Süss a Kratochvíl. Puk několikrát poskakoval po brankovišti, nakonec zůstal pod běloruským bojovníkem.
     
    34:07
    A aby toho nebylo málo, teď zase Plášek se Střondalou operovali před brankovištěm a znovu se stav nemění.
     
    34:56
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Zohorna – 2 min., hákování).
     
    35:00
    Jenže z velkého tlaku Kometa nevytěžila a navíc bude hrát v oslabení. Musí se tak bránit svému soupeři, kterého v posledních minutách jasně přehrávala.
     
    35:10
    V oslabení se na Truse řítila dvojice Mallet – Dočekal, ale opět se domácí brankář vyznamenal. Akce poté po chvíli pokračovala a Alex Mallet se řítil zcela sám na muže s maskou, jenže mu tváří v tvář neuspěl.
     
    36:17
    Mikyska vyhazuje, Kometa se brání dobře, soupeře k ničemu nepustila, navíc mohla dvakrát sama udeřit.
     
    37:11
    Hosté v plném počtu.
     
    37:38
    Vybojované pásmo Martinem Dočekalem, Trus si připisuje zákrok z kategorie lehčích.
     
    38:04
    Něman Grodno právě vstřelil branku! Pravidlo nedáš – dostaneš přináší třetí gól v síti Vejmelky. Po dlouhé době se před brněnskou bránou něco dělo a hned je z toho branka. Opět to byl SERGEJ ŠMUROV, který uplatnil důraz v brankovišti, nejlépe se v něm zorientoval a poslal touš do sítě z druhé vlny. Asistence: Artur Savinov.
    38:04 ŠMUROV - 3:2
     
    39:28
    Pro Kometu velká škoda, protože mohla jít do vedení, šancí měla hodně, jenže Šmurov přidal v závěru třetiny třetí branku, svou druhou.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 19:42.
     
    Třetina bohatá na góly musela znovu bavit. Kometa dokázala srovnat a vymazat dvoubrankové vedení protivníka a nutno říct, že zaslouženě. V posledních deseti minutách navíc jasně dominovala a mnoho nechybělo, aby se dostala do vedení. Jenže necelé dvě minuty před koncem dojel odraženou střelu Šmurov a poslal svůj tým potřetí do vedení. Kometa může žehrat na neproměné šance a výborný výkon běloruského reprezentačního brankáře.
     
    Střely na bránu: 13:20.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:08
    Vstupujeme do třetí části hry, Kometa musí znovu dotahovat.
     
    40:42
    Mikuš vyvezl kotouč, poté ho ale domácí odpalují.
     
    41:25
    U kotouče stále hosté, kteří do třetiny vstoupili dobře a hlavně aktivně.
     
    42:58
    Puk ve středním pásmu odkud jej nahodil na Vejmelku Levša.
     
    43:34
    Něman Grodno právě vstřelil branku! Bělorusové jsou nesmírně produktivní. Teprve čtrnáctou střelu v zápase vyslal ALEXANDER MALJAVKO a trefil se přesně do šibenice. Nutno říct, že jel od modré sám na komeťáckou bránu a svůj nájezd zvládl s bravůrou. Třetí bod v zápase si připisuje Šmurov. Asistence: Sergej Šmurov.
    43:34 MALJAVKO - 4:2
     
    44:48
    Nástup do třetiny vypadal z brněnského pohledu nadějně, jenže přišel jeden rychlý brejk a znovu je to o dva góly. A Bělorusům rázem narostla křídla.
     
    45:46
    Hala poskakuje, diváci jsou ve varu. Ve druhé třetině cítili, že Kometa je lepším týmem, ale koncovku má dnes lepší Něman.
     
    46:58
    Horkého střela zblokovaná, Grodno začala hrát jednoduše a kotouče posílat žabkami do středního pásma.
     
    48:11
    Kometa si umí vytvořit tlak a docela slušný zámek ve své útočné třetině. Chybí mu tomu přesnější koncovka.
     
    50:50
    Je to hodně kostrbaté, Grodno nikam nepospíchá, dobře brání střední pásmo a Kometu do šancí příliš nepouští.
     
    51:45
    Tak přeci jen gólovka. Petr Kratochvíl se šikovně uvolnil po křídle a sám před Trusem zakončuje pouze do jeho lapačky.
     
    51:45
    Dnešní utkání sleduje 2385 diváků. Tedy téměř vyprodáno.
     
    52:34
    Vejmelka si připisuje zákrok po střele Savinova, ale byla to spíše propagační rána.
     
    53:56
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Dočekal – 2 min., hákování).
     
    53:56
    Tak ještě jedna přesilovka, tentokrát pro Něman.
     
    54:56
    Prudkou střelu od modré vyslal Kryškin, poté zabrkal na nervy fanoušků Levša, který trefil boční síť. Diváci div nezbořili stadion. Stav stále zůstává stejný.
     
    55:32
    Sám před Vejmelkou se zjevil v končící přesilovce Sergej Maljavko, ale tentokrát si rodák z Třebíče připsal výtečný zákrok.
     
    55:56
    Hosté v plném počtu.
     
    56:45
    Mohlo být sníženo, to by však Martin Dočekal musel trefit Trusovu bránu. Martin to zkoušel dobře, ale chyběl kousek.
     
    57:38
    Výsledek mohl uzavřít Kryškin, který jel sám na bránu, ale Vejmelka jeho nájezd zneškodnil.
     
    58:02
    Vyloučení v týmu HC Kometa Brno (Nahodil – 2+2 min, vražení na hrazení).
     
    58:25
    Duel se dohrává, Grodno ještě hraje delší přesilovku, ale nikam nepospíchá. Kráčí ke třem bodům do tabulky.
     
    59:00
    Už se hraje poslední minuta třetí části hry, buly ve středním pásmu.
     
    59:00
    Trenér domácího výběru si vyžádal oddechový čas.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. V běloruském hledišti to vře, takřka vyprodaná hala slaví vítězství. Maladci, maladci, to už je taková ruská klasika, která se nese touto halou. Atmosféra byla ovšem parádní a myslím si, že i hokej to nebyl vůbec špatný. Kometa za stavu 2:2 mohla přetavit svůj tlak a jít do vedení, jenže tak neučinila a soupeř rozhodl. V poslední třetině ještě přidal jednu branku a z běloruského území pojedou komeťáci s nepořízenou.
     
    Hráči zápasu: Sergej Šmurov – Alexandre Mallet.
     
    Rozhodovaly šance a větší produktivita Němanu. Ten tak otevírá účet v Lize mistrů výhrou nad českým mistrem. Kometa místy svého soka přehrávala, ale jak již bylo řečeno, v koncovce se jí nedařilo a také výborným výkonem se prezentoval gólman Trus.
     
    Díky za pozornost z běloruského ledového paláce, v neděli program pokračuje zápasem v Berlíně, odkud se znovu přihlásím. Z dalekého Běloruska posílám pozdrav do České republiky, pěkný pátek. (20:17:43)

    Roman Zajíček

    Branky a nahrávky: 11. Šmurov (Savinov, Varivončik), 25. Jelišenko, 39. Šmurov (Savinov), 44. A. Maljavko (Šmurov) – 28. Hruška (Horký, Kašpar), 30. Štencel (Střondala)


    HK Něman Grodno: Trus (Samankov) – Koršunov, Chomorando, Grišanov, Kryškin, Derlujk, Šuba, Petrov, Lebeděv – A. Maljavko, Pitule, S. Maljavko – Levša, Remězov, Kislij – Jelišenko, Bojarčuk, Malinovskij – Savinov, Šmurov, Varivončik.
    HC Kometa Brno: Vejmelka (Langhamer) – Mikuš, Štencel, Barinka, Mikyska, Bartejs, Malec (C), Kowalczyk – Kašpar, Hruška, R. Zohorna – Horký, Nahodil, Mallet – Dočekal, Süss, Kratochvíl – Plášek, Střondala, Novák.

    Rozhodčí: Kaukokari (FIN), Amosov (BLR) – Zinčenko, Labzou (BLR)

    Diváci: 2385
    bahis siteleri