Rusko – USA 1:2 (kon.) | Finsko – Švýcarsko 6:1 (kon.) | Rusko – Švýcarsko 5:2 (kon.)
konec
Finsko
6:1 (4:1, 2:0, 0:0)
Švýcarsko
Sobota 05.01.2019, 02:08 • Rogers Arena, Vancouver, Kanada (kapacita: 18 910 míst) • Mistrovství světa do 20 let • Semifinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Třetí třetina už nepůsobila příliš jako oslava juniorského hokeje. Oba celky zjevně spíše šetřily síly na nadcházející přímé souboje o medaile. Švýcaři si sice připsali pár šanci, manko z první třetině však už nestačili smazat a prohrávají nakonec o pět branek. Před zápasem o 3. místo ale nejsou rozhodně outsideři, v základní skupině spolu se sbornou předvedli parádní vyrovnaný souboj. To Finové ve finále s USA menšími favority budou, už dnes ukázal svou ofenzivní sílu a hlavně jistotu v defenzívě a na pozici brankáře. Predikce jsou však předčasné, finálový program startuje v sobotu ve 22:00 středoevropského času. Ode mě je pro dnešek z Vancouveru vše, přeji hezké sobotní ráno a probuzení do nového dne. (04:34:31)
     
    Direktoriát turnaje spolu s jedním sponzorů vybral tři nejlepší hráče z každého týmu, kteří předvedli nejlepší výkon v průběhu celého šampionátu. Za Švýcarsko jimi byli zvoleni Philipp Kurashev, Nando Eggenberger a Luca Hollenstein. Z finského kádru pak Ukko-Pekka Luukkonen, Henri Jokiharju a Aarne Talvitie.
     
    Nejlepší hráč utkání: Aleksi Heponiemi (Finsko) – Sandro Schmid (Švýcarsko)
     
    Střely na branku celkem: Finsko – Švýcarsko 33:17
     
    Střely na branku ve 3. třetině: Finsko – Švýcarsko 4:5
     
    Konec zápasu.
     
    59:32
    Švýcaři se ještě sympaticky pokouší o odpor, nicméně Finové už hrají s velmi dobrým přehledem a prakticky beze strachu. Suomi už i po hře moc nestojí a spíše vyčkává.
     
    58:41
    Tim Berni vypálil sice hodně tvrdě, ale jeho pokus letěl příliš vysoko. Následnou bombu Tannera pa kryje Luukkonen, puk mu přiletěl přímo na hruď, kde jej ukryl lapačkou.
     
    Dnešní utkání sleduje 14014 diváků.
     
    57:40
    Sandro Schmid se snažil urvat potřebné metry na útočné třetině, nicméně jeho rychlý přechod modré čáry nedokázal zasáhnout v podobném rozpoložení jeho spoluhráče. Puk tak ztratil kvůli soupeřově přesile.
     
    56:41
    A znovu Schmid! Finové svůj tlak nyní vyšponovali na maximální úroveň, jejich velmi rychlá kombinace nyní švýcarským obráncům doslova zamotala hlavy, jejich kolega v obraně ale zasahuje.
     
    55:41
    Kaapo Kakko nabídl krásnou nahrávkou šanci Lundellovi, nicméně Schmid by velmi brzy na ledě a dokázal fantasticky zastavit jeho blafák vykopnutým betonem. Švýcaři nyní ustáli jasnou gólovku!
     
    54:39
    Atmosféra v hale je jak na české dorostenecké extralize. V Rogers Areně je nyní slyšet i pokyny trenérů a křik hráčů. Rozhodnutý výsledek elektrizujícímu fandění přeci jen nenahrává.
     
    53:15
    Tim Berni s Eggenbergerem sice navezli kotouč přímo před švýcarskou klec, jenomže Luukkonen byl velmi brzy na ledě a zabránil jakýmkoliv šancím ve vsítění branky. Finský brankář přerušuje hru.
     
    52:39
    Yannick Brüschweiler se už vrací na hrací plochu, nicméně těsně před jeho návratem měl velkou šanci Aleksi Heponiemi. Jeho bomba z mezikruží nicméně mířila těsně vedle branky. Schmid může vydechnout úlevou.
     
    51:19
    Finové se dlouho drželi v útočném pásmu, jenže vyčkávání se střelou je stálo lepšího poměru ofenzivních akcí. Místo toho chybují, Švýcaři je vyhnali z vlastního pásma.
     
    50:39
    Finy čeká další přesilovka. Po faulu ve středním pásmu obdržel Yannick Brüschweiler (SUI) trest za sekání, které však nebylo podle reakcí kanadských diváků pískatelné.
     
    49:23
    Teemu Engberg se dlouho snažil s Puustinenem vystřelit, nicméně jeho postup byl velmi brzy zastaven. Puk skončil ve středním pásmu, Švýcaři si mohou oddechnout.
     
    48:32
    Schmid musel být velmi brzy na ledě, neboť Henri Jokiharju vypálil s pořádnou vervou. Puk nicméně letěl přesně do míst, kde se švýcarský brankář nacházel. Rána tak skončila lapena v lapačce. Na řadě je komerční pauza.
    Marken.cz

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 1. Ylönen (Virtanen), 3. Talvitie (Kupari, Vaakanainen), 6. Talvitie (Kupari, Heponiemi), 8. Jokiharju (Heponiemi, Puustinen), 28. Heponiemi (Tolvanen, Lundell), 35. Kupari (Kakko, Heponiemi) – 17. Kurashev (Leuenberger, Müller)


    Finsko: Luukkonen (Lindberg) – Utunen, Jokiharju (A), Vaakanainen (A), Laaksonen, Honka, Latvala – Heponiemi, Kupari, Talvitie (C) – Tolvanen, Lundell, Kakko – Puustinen, Virtanen, Ylönen – Moilanen, Vainionpää, Engberg – Nyman.
    Švýcarsko: Hollenstein (8. Schmid) – Gross (A), Le Coultre, Berni, Aebischer, Moser, Burger, Barandun – Eggenberger (C), Kurashev, Müller – Nussbaumer, Sigrist, Brüschweiler – Lehmann, Tanner, Leuenberger – Wyss, Schmid, Verboon – Gerber.

    Rozhodčí: Bruggeman (USA), Sidorenko (BLR) – Goljak (BLR), Šišlo (RUS)

    Diváci: 14014
    ocianews.com