Chelsea – Arsenal 4:1 (kon.)
konec
Chelsea FC
4:1 (0:0)
Arsenal FC
Středa 29.05.2019, 21:00 • Baku Olympic Stadium, Baku (AZE) • Evropská liga • Finále
Předzápasové kurzy
     
    To už je z finále Evropské ligy vše. Já se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek středečního večera. (23:09:15)
    Šampióni UEFA Europa League pro ročník 2018/2019 Chelsea!
     
    César Azpilicueta společně s Garym Cahillem pozvedli trofej nad hlavu! A celý tým může začít oslavovat zlatý konec sezony.
     
    Jako první si přišel pro vybojované zlato šedesátiletý Ital Maurizio Sarri! Následují i opory Eden Hazard, Olivier Giroud, Pedro a další.
     
    Pro medaile si přicházejí také poražení finalisté včetně Petra Čecha, který tak končí svou úchvatnou kariéru těsně pod vrcholem druhé nejprestižnější klubové soutěže.

    Unai Emery se Sevillou třikrát Evropskou ligu opanoval, letos se musí smířit pouze se stříbrem.
     
    Jako první si jdou pro pamětní medaile rozhodčí v čele s hlavní sudím Gianlucou Rocchim.
     
    Na trávníku se již připravuje pódium pro oceňování všech účastníků dnešního finále.

     
    Statistiky finále Evropské ligy

    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 8:2.
    Střely mimo: 1:8.
    Rohy: 7:5.
    Ofsajdy: 1:3.
    Fauly: 14:11.

     
    Londýnská Chelsea se podruhé v historii raduje ze zisku trofeje z Evropské ligy! Ve finálovém duelu dokázali Blues přehrát městského rivala 4:1, především díky fantastickému výkonu ve druhém poločase.

    První pětačtyřicetiminutovka příliš fotbalové krásy nenabídla. Po velmi opatrném úvodu zápasu mohl v deváté minutě pálit z nadějné pozice Aubameyang, ale branku trestuhodně minul. Alexandre Lacazette se následně snažil vybojovat pro svůj tým pokutový kop, ale po lehkém souboji s Kepou hlavní rozhodčí nechal hru pokračovat. Těsně před půlhodinou hry vystrašil brankáře Chelsea Granit Xhaka, ale pokus švýcarského záložníka se jen otřel o břevno. Největší šanci první půle měl poté ve 40. minutě Olivier Giroud, který si nachystal míč na levačku, ale z hranice vápna Petra Čecha nepřekonal.

    Po změně stran se tempo zápasu výrazně zvýšilo! Ihned čtyři minuty po návratu z šaten poprvé rozvlnil síť Olivier Giroud, který zužitkoval povedený centr Emersona. O druhý zásah se zasloužil Pedro, španělský ofenzivně laděný fotbalista zakončil z prvního doteku přesně k tyči. O dalších pět minut byl ve vápně faulován Giroud a nařízenou penaltu s ledovým klidem proměnil Eden Hazard. Po příchodu Alexe Iwobiho se sice Arsenal zvedl a právě Iwobi snížil stav výstavní ránou na 1:3. Poslední slovo měl ale znovu Eden Hazard! Po souhře s Giroudem dokázal počtvrté překonat Petra Čecha a definitivně rozhodnout dnešní finále.

     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Hráči Chelsea na lavičce už pomalu oslavují triumf v Evropské lize. Na trávníku se ještě snaží Arsenal o snížení, po faulu na Guendouziho ještě nechal hlavní rozhodčí akci pokračovat. Willockova rána se však do branky nevešla.
     
    90+2
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase tři minuty.
     
    90+1
    Po zblokované ráně Willocka rozehrával Arsenal rohový kop. Gunners se sice znovu natlačili těsně před pokutové území, ale ani tentokrát se Aubameyang společně s Lacazettem neprosadili.
     
    90
    Fotbalisté Chelsea kontrolují závěr zápasu. Arsenal ještě kombinoval uprostřed trávníku, Xhaka hledal Kolašinace, ale dále už se přes zhuštěný prostor před vápnem nedostal.
     
    89
    Střídání v týmu Chelsea FC: ze hřiště odchází Eden Hazard, přichází Davide Zappacosta.
     
    89
    Hlavní rozhodčí Gianluca Rocchi musel přerušit hru, na trávníku se octil Eden Hazard, kterého nešetrně udeřil Josep Willock. Už se připravuje také střídání.

    Vít Schück

    Branky: 49. Giroud (Emerson), 60. Pedro (E. Hazard), 65. E. Hazard (pen.), 72. E. Hazard (Giroud) – 69. Iwobi

    Karty:   56. Pedro (CHE), 68. Christensen (CHE)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 8:2. Střely mimo: 1:8. Rohy: 7:5. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 14:11.
    Chelsea FC: Arrizabalaga – Azpilicueta (C), Christensen, David Luiz, Emerson – Kanté, Jorginho, Kovačić (76. Barkley) – Pedro (71. Willian), Giroud, E. Hazard (89. Zappacosta).
    Náhradníci: Caballero, Cumming – M. Alonso, Barkley, Higuaín, Zappacosta, Willian, Cahill, Ampadu, G. McEachran, Gallagher.

    Arsenal FC: Čech – Papastathopoulos, Koscielny (C), Monreal (66. Guendouzi) – Maitland-Niles, Torreira (67. Iwobi), Xhaka, Kolašinac – Özil (77. Willock) – A. Lacazette, Aubameyang.
    Náhradníci: Iliev, Leno – Alnaní, Lichtsteiner, Iwobi, Mustafi, Welbeck, Jenkinson, Guendouzi, Nketiah, Willock, Saka.

    Rozhodčí: Gianluca Rocchi – Filippo Meli, Lorenzo Manganelli (vš. ITA)
    thejrc.org