Kanada – Finsko 4:1 (kon.) | Slovensko – Švýcarsko 1:2 (kon.) | USA – Rusko 3:0 (kon.)
Česko – Švédsko 0:1 (kon.)
konec
Kanada
4:1 (3:0, 0:0, 1:1)
Finsko
Středa 01.01.2020, 12:30 • Zimný štadión Vladimíra Dzurilly (hala 1), Bratislava • Mistrovství světa žen do 18 let • Semifinále
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.
     
    -12
    Přejeme vám krásné vstávání do nového roku z ospalé Bratislavy! Za pár minut začne první semifinále mezi obhájkyněmi zlata z Kanady a držitelkami bronzu z Finska. Zatímco Kanada prošla mezi poslední čtyřku bez problémů z prvního místa ve své skupině, Finky, které v Áčkové skupině nevyhrály ani jeden zápas, musely jít přes čtvrtfinále, ve kterém poměrně snadno porazily české juniorky.
     
    -10
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Gasconová (Osborneová) – Cooperová (C), Legrosová, Giaquintová, Goslingová (A), Kingová, Messierová – Labadová, Wheelerová, Cherkowskiová (A) – McLeodová, Naudová, Paulová – Bochnaová, Buglioniová, Nellesová – Lussierová, Picardová, Wozniewiczová – Thompsonová
    trenér: Howie Draper

    Finsko: Lahtinenová (Aino Laitinenová) – Nelli Laitinenová (C), Rantalaová, Timonenová, Yrjolaová, Suorantaová (A), Parkkonenová, Ahlskogová,Koukkulaová – Sundelinová, Taksová, Yrjänenová (A) – Tervonenová, Vanhanenová, Salonenová – Havanaová, Teravainenová, Nuutinenová – Antti-Roiková, Keranenová, Vartianenová
    trenérka: Mira Kuismová

    Rozhodčí: Cooková (USA), Fialová (SUI) – Dinantová (BEL), Hanleyová (USA).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:01
    První semifinále MS žen U18 začíná, Finky vyhrály úvodní buly, na nic nečekaly a pustily se do útočení.
     
    00:18
    Kanaďanky však vytlačily najíždějící Sundelinovou do středního pásma, ta v rychlosti nahodila kotouč zpátky, to už se ale jednalo o icing Finska.
     
    00:42
    Giaquintová posunula kotouč od modré na levý kruh, kde si najížděla Cherkowskiová, ale přihrávka byla až moc dlouhá. Proto se hra přenáší na druhou stranu.
     
    01:30
    Nuutinenová využila chyby střídající obranné dvojice Kanady, získala poměrně snadno puk a následně si sjížděla mezi kruhy na střelu, kanadská obrana to nakonec zvládla ubránit.
     
    01:52
    Zakázané uvolnění Kanady přesunuje hru před branku Eve Gasconové.
     
    02:23
    Yrjänenová neustála souboj s Picardovou, která si nabruslila do lepší střelecké pozice a pálila na branku, jenže její pokus zblokovala první obránkyně Finska.
     
    03:11
    Snadné nahození do pásma z dílny Timonenové získala Kanada, která tak pouští hru zase dopředu.
     
    03:52
    Finky vstoupily do zápasu překvapivě aktivně a místy Kanadu přehrávají, Javorové listy se kolikrát zmohnou jenom na vyhození kotouče. Tentokrát to bylo ale už na icing.
     
    04:22
    Wheelerová zatlačila Yrjänenovou k prknům a šikovnou nahrávkou uvolnila Labadovou, která potáhla puk po pravé straně a natlačila se před branku, její pokus byl ale mimo tři tyče.
     
    06:11
    Kanada právě vstřelila branku!
    Finsko mělo sice lepší vstup do zápasu, na to se ale nikdo ptát nebude, neboť se skóre mění na kanadské straně! Krásnou individuální akci předvedla po nahrávce od Messierové MARIANNE PICARDOVÁ, která si z levého kruhu obloučkem vyjela na osu, kličkou se zbavila stínující obránkyně Finska a střelou z úhlu mezi betony překonala Lahtinenovou – 1:0! Asistence: Ashley Messierová.
    06:11 PICARDOVÁ - 1:0
     
    07:12
    Kanada právě vstřelila branku!
    Během minuty je tu druhý gólový zásah a Finsko to staví do velmi nevýhodné pozice. Byla to trma vrma před finskou brankou, nejlepší důraz ze všech hráček předvedla členka třetí kanadské formace, JENNA BUGLIONOVÁ, která dotlačila puk za brankovou čáru a může slavit – 2:0! Asistence: Brianna Legrosová.
    07:12 BUGLIONIOVÁ - 2:0
     
    07:58
    A aby toho pro Suomi nebylo málo, půjde do oslabení. Tilli Keranenová (FIN) srulovala u mantinelu Kingovou pod sebe a dostává menší trest za nedovolenou hru tělem.
     
    09:03
    Kingová zakončovala minutu a čtvrt trvající okupaci útočného pásma střelou od modré. Lahtinenová má kotouč bezpečně ve své lapačce.
     
    09:30
    Zajímavou nahrávku před branku dostala Wheelerová, ale při zpracování puku po souboji s finskou hráčkou upadla. Celá akce tak tímto skončí v poli neúspěšných.
     
    10:10
    Finsko je už bezpečně v plném počtu. Pomocí Yrjänenové předvedlo rychlý útočný výpad, ale asistentka kapitánky střílela z kruhu jenom do zadního hrazení.
     
    10:57
    Wozniewiczová vyhrála souboj u mantinelu, udělala dva rychlé kroky, čímž si otevřela prostor na levém křídle, a střílela. Její pokus ale drží ve své výstroji Lahtinenová.
     
    11:47
    Bochnaová nesehrála kombinaci se svojí parťačkou z útoku zle, ale chyběla tomu větší přesnost. Takhle honily obě hráčky puk v okolí metru až dvou od sebe a tomu se Finky ubránily.
     
    12:17
    Vyloučení v týmu Finsko (2 min. pro hráčskou lavici – příliš mnoho hráčů). Trest odpyká Keranenová.
     
    13:05
    Messierová objela snad celé pásmo, ale nedokázala nahrát, ani vystřelit. Na to konto Suomi vyhazuje až za branku Lahtinenové.
     
    13:54
    Cooperová zavezla přes levé křídlo do útočného pásma a Kanaďanky v posledních sekundách výhody budou jistě chtít alespoň ohrozit Lahtinenovou.
     
    14:57
    Finsko je již půl minuty v plném počtu, a i Finové dostanou možnost zahrát si přesilovou hru. Brianna Legrosová (CAN) se dostala do tvrdého střetu na středovém kruhu a je vyloučena za nedovolené bránění.
     
    15:25
    Kingová sice při bránění ztratila hůl, ale bruslí nakonec dostrkala kotouč z pásma ven. Finsko tak musí hrát od začátku.
     
    15:57
    Parkkonenová si sjela na modrou čáru a nekompromisně vystřelila, tvrdý pokus zastavilo až břevno kanadské branky!
     
    16:35
    Smyčka okolo kanadské čtveřice se stále stahuje, Suomi ale nedokáží přetáhnout tlak do větší šance, nepočítáme-li nastřelené břevno od modré.
     
    17:19
    Kanada je nyní v plném počtu a z nejtěžších momentů doposud v utkání se dostala bez ztráty čistého gólového konta.
     
    18:03
    Cherkowskiová vyslala na branku Finska velice zajímavý pokus po ledě, který Lahtinenová neviděla a vyrazila jej jenom před sebe. Tam ale stála Wheelerová, která dorážela bez přípravy, puk ale končí těsně vedle tyče!
     
    18:57
    Pomalu začíná poslední minuta prvního dějství a Kanada jí zahájila rychlým výpadem, který Finsko ubránilo jenom za cenu vyhozeného kotouče na zakázané uvolnění.
     
    19:28
    Kanada právě vstřelila branku!
    Nešikovný zásah finské gólmanky značí již dost lukrativní vedení pro kanadské barvy. Buglionová vyhrála na levém kruhu buly pod sebe na Messierovou, která nechala puk pro LINDSEY BOCHNAOVOU. Ta si následně povyjela do ostrého úhlu a střelou na přední tyč zcela překvapila Lahtinenovou, finská brankářka tak pouští puk za svá záda – 3:0! Asistence: Ashley Messierová, Jenna Buglionová.
    19:28 BOCHNAOVÁ - 3:0
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Po první třetině vyprovází kanadské hráčky potlesk jejich fanoušků. Není se čemu divit, Kanada byla maximálně efektivní v útoku a třígólové vedení jí staví do velice nadějné pozice na postup. Vedení si urvaly pro sebe Kanaďanky během jedné minuty, kdy skórovaly dvakrát. Ač v samotném závěru Finsko zle zatápělo kanadské obraně během přesilové hry, přesto se ještě jednou měnilo skóre na straně zámořského týmu 32 sekund před koncem.

    Střely na branku: 10 – 5
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:02
    Druhá třetina semifinálového souboje začíná, ani jeden tým nemá změny v brankovišti. Kanada zahájila prostřední dvacetiminutovku v útoku, ale Finsko se bez problémů brání.
     
    21:58
    Finsko už dobrou minutu rotuje v útočném pásmu a nepouští svého soupeře ven. Pro Finky hraje i to, že mají střídačku hned v útočné zóně, tím pádem mohou snadno střídat.
     
    22:37
    Hra se ale po delší době přesunuje k finské brance, hned z toho byla tutová šance! Buglionová po krosové přihrávce od Nellesové střílela osamocena na pravém kruhu, Lahtinenová se však výborně vytáhla se zákrokem lapačkou!
     
    23:58
    Drobné technické potíže znemožňují detailněji popisovat zápas, proto prosím omluvte případné delší výpadky komentování.
     
    24:33
    Nuutinenová vracela puk do pásma a vystřelila překvapivě k bližší tyči, kde dorážela Havanaová, ale Gasconová udržela kotouč před betonem, čímž tak zabránila dalšímu možnému gólu.
     
    25:27
    Yrjänenová odnesla střet v neutrální zóně s Wheelerovou hůře a střídačka Finska chtěla trest. Místo odpískání trestu ale přichází signalizace icingu Suomi, který už musí být pískán nepochybně.
     
    26:08
    Sražená střela kanadské hráčky od modré nabrala výšku a dopadla do brankoviště, kde se nejlépe zorientovala Wheelerová a bekhendem z úhlu mířila na vzdálenější tyč, kterou minula jenom o pár centimetrů!
     
    26:28
    Vyloučení v týmu Kanada (Buglioniová – 2 min., podrážení).
     
    26:52
    Kanada druhou přesilovou hru Suomi zvládá ubránit v pohodě, svoji hru vytahuje až někam na útočnou modrou.
     
    27:33
    Wheelerová zakřižovala rozjíždějící se Salonenovou a celou akci Finska tak o dost zbrzdila. Seveřanky musí hrát od začátku, tedy vlastní branky.
     
    28:11
    Gasconová uchránila své konto tygřím skokem, který předvedla po dorážce Salonenové u pravé tyčky! Tohle byl na jednu stranu výborný zákrok kanadské gólmanky, na druhou stranu zase spálená tutová šance na finský návrat do zápasu.
     
    29:06
    Tečovaný pokus od modré má ve své lapačce opět Gasconová, která tímto přerušuje průběh druhé třetiny. Alespoň na chvilku.
     
    29:27
    Hit The Road Jack zní zimním stadionem po zákroku Lahtinenové. Ta si musela na lapení dvakrát tečované střely mezi kruhy dokonce stoupnout, aby vůbec přes dvojitou clonu viděla, kam střela letí.
     
    30:29
    Tohle nebylo ani podrážení, jako spíše podseknutí bruslí Parkkonenové. Sarah Thompsonová (CAN) míří za tento zákrok okamžitě na trestnou lavici a Finsko čeká třetí přesilová hra.
     
    31:22
    Kanada ale dvakrát za sebou bleskově vyhodila, proti nejlepší přesilovce na turnaji má velice účinnou obranu.
     
    32:17
    Posledních pár sekund zbývá k nástupu Thompsonové na led, Finsko opět v této přesilovce vůbec nezářilo a Kanada pomaličku míří za triumfem v tomto zápase.
     
    33:36
    Píská se vůbec v ženském hokeji trestné střílení? Yrjänenová překonala obranný blok Kanady a jela sama na branku, zezadu jí však ukázkový šroubovák nasadila Ashley Messierová (CAN), za což je vyloučena.
     
    34:52
    Kanada skoro minutu a půl skvěle odbránila, vyhodila kotouč třikrát z obranného pásma a oslabení má tedy v dnešním zápase zmáknuté skvěle.
     
    35:38
    Momentálně se hraje opět v plném počtu, Kanada i nadále kontroluje hru a mohla už vést 4:0! Picardová zůstala finské obraně viset na pravé tyči, na tuto hráčku tak mířila přihrávka, ze které Picardová střílela. Lahtinenová nebyla vůbec přesvědčena o tom, zda kotouč ve výstroji má, což se během sekundy ukázalo jako nepravda a Kanaďanky byly skutečně blízko gólu, prázdnou klec ale trefit nedokázaly!
     
    37:40
    Vanhanenová, jedna z klíčových hráček při čtvrtfinálovém souboji s Českem, dnes není skoro prakticky vidět. Všiml jsem si jí až nyní, když nahodila puk do útočného pásma.
     
    38:42
    Od modré pálila na kanadskou branku Nelli Laitinenová, její nepříjemný pokus má v lapačce Gasconová, která ale utrpěla defekt brusle, proto musí jet střídat.
     
    38:42
    Kanada to zkusila uhrát bez nuceného střídání, to ale logicky vůbec nemohlo vyjít a za Eve Gasconovou se na chvíli staví do branky Kayle Osborneová.
     
    39:05
    Kiira Yrjänenová (FIN) bude zřejmě část třetí třetiny trávit na trestné lavici. Definice jejího trestu zní podrážení.
     
    39:45
    Cooperové uskočil puk při očekávané střele, Javorové listy se však k zakončení propracovaly přes kombinaci, kterou měla zakončovat Wheelerová z levého kruhu. To sice nevyšlo, pouhou sekundu před koncem ale mají vhazování Kanaďanky před brankou Finska.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Bezbranková druhá perioda je za námi, hra se sice více srovnala, i nadále ale mají herně navrch Kanaďanky, které měly několik dobrých šancí na navýšení svého náskoku. To ale nepřišlo, do třetí třetiny tak vstoupí oba týmy se stavem 3:0 pro Kanadu. Ta navíc bude dohrávat ještě 65 sekund přesilovky 5 na 4.

    Střely na branku: 21 – 12 (11 – 7)
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:01
    Do branky se do třetí třetiny opět staví Eve Gasconová.
     
    40:02
    Kanada ještě dohrává 65 sekund přesilové hry po vyloučení Yrjänenové. Ihned nahodila do útočného pásma a získala tam bez problémů vhazování.
     
    40:27
    Finsko se na začátku periody ale dvakrát za sebou osvobodilo, vypadá to, že tato početní výhoda nebude skutečně ze strany Kanady využita.
     
    41:25
    Ashley Messierová (CAN) zabránila dlouhé kličce Yrjänenové před brankou tak, že jí za ruku stáhla na zem. Za tento zákrok tak dostává dvě minuty.
     
    42:10
    Od modré pálila příklepem Nelli Laitinenová, její střela však končí vysoko nad břevnem. Odražený puk pak získala Labadová, která jej vší silou napálila až za finskou kasu.
     
    43:14
    Bochnaová vyvezla puk až k finské brance, čímž je jasné, že tato přesilová hra nebude ze strany Finska využita.
     
    44:04
    Giaquintová sebrala puk ještě v pásmu a Kanaďanky tedy mohou pokračovat ve své poklidné kombinaci.
     
    44:33
    Vyloučení v týmu Kanada (Lussierová – 2 min., nedovolené bránění).
     
    44:46
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Suomi se v přesilovce dočkalo a střílí kontaktní trefu. Bylo to obléhání kanadského pásma, Sundelinová následně posunula puk z kruhu zpět na modrou, kde si na osu sjela NELLI LAITINENOVÁ a čistým průstřelem umístila puk přesně pod víko – 3:1! Asistence: Sofianna Sundelinová, Sanni Rantalaová.
    44:46 Nelli LAITINENOVÁ - 3:1
     
    45:04
    Pro Finsko to vypadá všechno o něco lépe a může to být ještě lepší. Maddi Wheelerová (CAN) obdržela dvě minuty za podrážení a Kanadu čekají zřejmě náročné dvě minuty v oslabení.
     
    47:22
    Po delší době se můžeme soustředit na současný děj na ledě. Kanada získala pásmo, Giaquintová ale špatně rozehrála a Finky tím poslala do brejkové situace. Ta ale končí jenom slabou střelou na beton Gasconové.
     
    49:11
    Kanada právě vstřelila branku!
    Kapitánka Kanady předvedla ukázkovou parádu, která zřejmě rozhoduje o celém utkání! KENDALL COOPEROVÁ po pravém křídle najela do útočného pásma, zpětnou kličkou jí odpadla z cesty jediná finská obránkyně, která se odklouzala někam do rohu kluziště. Cooperová následně vypálila z kruhu na delší tyč a Lahtinenová byla bez šance – 4:1! Bez asistence.
    49:11 COOPEROVÁ - 4:1
     
    49:35
    Vyloučení v týmu Finsko (Suorantaová – 2 min., nedovolené bránění).
     
    50:23
    Přesilovou hru Kanada sice nehraje vůbec dobře, mrzet to ale za stavu 4:1 až tolik nemusí.
     
    51:03
    Zhruba poslední půlminuta zbývá zámořskému výběru na překonání obrany Finska v rámci přesilové hry. Střelu Giaquintové ale vyrazila Lahtinenová betony, následně seveřanky vyhazují.
     
    51:49
    Messierová raději zvolila zpátečku, nechala prostřídat formaci, až poté rozehrávala dopředu. Zápas už se ve své podstatě jenom dohrává, to, že Kanada postoupí do semifinále, je poměrně jasné.
     
    53:07
    Yrjänenová dnes bude pravděpodobně nejlepší hráčkou zápasu na finské straně, právě za ní jde totiž drtivá většina všech útočných akcí týmu. Ale nemá k tomu větší podporu v útoku, proto to všechno přichází vniveč.
     
    54:21
    Kanaďanky jsou v signalizované výhodě, za chvilku přijde tak vyloučení na finské straně.
     
    54:46
    Kiira Yrjänenová (FIN) dostala dvě minuty za nedovolený zásah tělem, stále se ale něco řeší u hlavních sudích. Proto je hra na delší dobu přerušena.
     
    54:46
    Jedná se o problém s dvířky na kanadské střídačce. Tato dvířka již byla po dobu konání MS zhruba dvakrát v nějakém místě svařována, evidentně to tedy nevydrželo ani podruhé.
     
    54:46
    Ledaři se na požadovanou opravu ani nedostavili, zápas se dohraje tak s dvířky v poněkud provizorním stavu. Masérka Kanady tak bude muset dávat na jeden ze vstupů na střídačku velký pozor.
     
    55:47
    Půlka přesilové hry Kanady je pryč, Finsko se bez sebemenších problémů brání.
     
    56:10
    Nepříjemný závar vznikl před finskou brankou, Lahtinenová se oháněla u pravé tyče, nakonec se ale povedlo celou situaci před brankou ve spolupráci s ostatními hráčkami Suomi vyřešit.
     
    57:05
    Wozniewiczová získala kotouč a šla s ním do výhodného přečíslení 2 na 1, které i sama zakončila, Lahtinenová ale zachytila střelu a přerušila hru.
     
    57:31
    Picardová přejela křižně přes útočné pásmo a snažila se střílet, Timonenová ji však zablokovala a následně kotouč i vypravila do neutrálního území.
     
    58:40
    Poslední sekundy zbývají odehrát z celkové porce šedesáti minut. Finsko to sympaticky nebalí a snaží se stále hrát aktivně, snížit ještě skóre.
     
    59:27
    Vhazování před Lahtinenovou a na kanadské střídačce se již slaví, stejně jako na tribunách.
     
    59:47
    Kanada získala puk, dostala jej za branku a už se ani nehraje, jenom vyloženě čeká na závěrečný hvizd.
     
    Konec zápasu.
     
    První semifinálové utkání je za námi a Kanada stále prochází turnajem bez porážky. Pro postup do finále si došla skrze první třetinu, ve které nasypala do finské branky tři zásahy a ve zbytku zápasu už své vedení plně kontrolovala. V posledním dějství neudržela čisté konto Eve Gasconová, která kapitulovala při oslabení v 45. minutě z hole finské kapitánky Nelli Laitinenové. Přesto měly poslední slovo hráčky ze zámoří, Kendall Cooperová deset minut před koncem stanovila konečné skóre na stavu 4:1.

    Střely do branky: 30 – 15 (9 – 3)
     
    Z mé strany je to dnes vše. Tímto vám přeji úspěšný nový rok, program dnes ještě pokračuje dalšími třemi zápasy. Nejprve přijde na řadu od 16:30 papírově vyrovnanější semifinále mezi USA a Ruskem, o čtyři hodiny později pak přijde do akce ve svém posledním utkání česká reprezentace proti Švédkám v rámci souboje o 5. místo. Oba zápasy vám přinese kolega Ladislav Vácha. (14:31:43)

    Tomáš Kalas

    Branky a nahrávky: 7. Picardová (Messierová), 8. Buglioniová (Legrosová), 20. Bochnaová (Messierová, Buglionová), 50. Cooperová – 45. Nelli Laitinenová (Sundelinová, Rantalaová)


    Kanada: Gasconová (39. – 40. Osborneová) – Cooperová (C), Legrosová, Giaquintová, Goslingová (A), Kingová, Messierová – Labadová, Wheelerová, Cherkowskiová (A) – McLeodová, Naudová, Paulová – Bochnaová, Buglioniová, Nellesová – Lussierová, Picardová, Wozniewiczová – Thompsonová
    trenér: Howie Draper

    Finsko: Lahtinenová (Aino Laitinenová) – Nelli Laitinenová (C), Rantalaová, Timonenová, Yrjolaová, Suorantaová (A), Parkkonenová, Ahlskogová, Koukkulaová – Sundelinová, Taksová, Yrjänenová (A) – Tervonenová, Vanhanenová, Salonenová – Havanaová, Teravainenová, Nuutinenová – Antti-Roiková, Keranenová, Vartianenová
    trenérka: Mira Kuismová

    Rozhodčí: Cooková (USA), Fialová (SUI) – Dinantová (BEL), Hanleyová (USA)

    Diváci: 316
    bahis siteleri