Československo – Francie 2:0 (kon.)
konec
Československo
2:0 (0:0)
Francie
Pátek 01.05.2020, 10:00 • Stade Vélodrome, Marseille • Mistrovství Evropy 1960 • Utkání o bronz
     
    Komentář dobového tisku se po zisku bronzu zrovna nerozplýval nadšením. Rudé právo následujícího dne otisklo toto zhodnocení redaktora J. Davídka:

    "Čs. reprezentanti taktickou hrou převyšovali soupeře. Obranné řady v čele s brankářem Schroifem byly opět oporou celého kolektivu. Masopust s Buberníkem neúnavně podporovali útočnou řadu. Také Šafránek dobře nahradil Tichého. Pokud jde o útočnou řadu, nemůžeme být ani tentokráte s jejím výkonem spokojeni. Rozhodně oba křídelní útočníci, a to zvláště Dolínský, opět ukázali, že svým výkonem do národního mužstva nepatří. Bude třeba pro příští důležitá mezistátní utkání dát příležitost mladším, nadaným, ale hlavně rychlým fotbalistům.
    Nejlepším hráčem byl průbojný Molnár, který ve středu útoku jistými a přesnými přihrávkami zakládal většinu útočných akcí. Jemu se nejvíce přiblížil výkonem Vojta pro svou houževnatost a bojovnost. Bubník za celé utkání vystřelil jen jedenkrát na branku. I když zaznamenal první úspěch, je to přece jen málo pro útočníka reprezentačního mužstva.
    Celkově však možno říci, že čs. mužstvo podalo snaživý a obětavý výkon. Vítězství nad Francií je jistě úspěchem, i když jej nesmíme přecenit". (11:07:14)
     
    Českoslovenští fotbalisté se radují z druhého cenného kovu na vrcholných akcích. Po zisku stříbra na MS 1934 vybojovali bronzové medaile v premiérovém ročníku Poháru evropských národů, později přejmenovaném na Mistrovství Evropy.
    Domácím Francouzům, kteří v předchozích pěti zápasech nastříleli 21 gólů, mnoho nepovolili a v Marseille je přehráli 2:0, když o góly se postarali Vlastimil Bubník a Ladislav Pavlovič.
     
    90
    Konec zápasu.
     
    90
    Čechoslováci v klidu kombinují a čekají na závěrečný hvizd.
    88. Ladislav PAVLOVIČ - 2:0
     
    88
    Československo právě vstřelilo branku!
    Masopust ještě před půlící čarou přiťukl míč Ladislavu Novákovi, na fantastický padesátimetrový pas našeho kapitána si pěkně naběhl z křídla dosud skoro neviditelný LADISLAV PAVLOVIČ a z těžkého úhlu zaskočil Taillandiera přízemní střelou na bližší tyč.
     
    83
    Utkání sleduje v Marseille 9438 diváků.
     
    82
    Výborný Schrojf zcela jistě kryje další pokus Jeana-Jacquesa Marcela ze střední vzdálenosti.
     
    80
    Molnár přinutil prudkou střelou zpoza šestnáctky k tyči opět zasahovat francouzského gólmana Taillandiera.
     
    75
    Technicky vybavení Francouzi převyšují naše reprezentanty rychlostí, ovšem střed československé obrany je bezchybný. Masopust s Popluhárem zablokovali pokusy prostrčit míč do vápna a tak domácímu Vincentovi nezbylo než pálit z dálky vysoko nad břevno.
     
    71
    Další útok domácího Stievenarda zastavuje výborným obranným zákrokem Šafránek.
     
    70
    Francie musela otevřít hru a po delším čase musel zasahovat Viliam Schrojf, s Marcelovou střelou doprostřed brány však neměl vážnější potíže.
     
    67
    Naši fotbalisté, povzbuzení náskokem, znovu zahrozili. Josef Masopust si došel pro míč do hloubi pole a po narážečce s Buberníkem skvěle uvolnil Pavola Molnára. Po jeho dělovce zachránila domácí tyč!
     
    65
    Další veliká příležitost československého mužstva! Josef Vojta chtěl sám před brankářem Taillandiera přehodit, ale míč šel přes břevno.
     
    59
    Televizní technika byla roku 1960 ještě v plenkách a kameraman přenosu během útočné akce zabíral fanouška s trumpetou v hledišti. Stihl pak už jen míč, který se třepotal v síti před marně dobíhajícím Rodzikem...
    58. Vlastimil BUBNÍK - 1:0
     
    58
    Československo právě vstřelilo branku!
    Milan Dolínský dostal od Buberníka míč na křídlo, na jeho rychlou přihrávku mezi francouzskými obránci si naběhl VLASTIMIL BUBNÍK a brněnský útočník zajistil přízemní umístěnou střelou vedení!
     
    53
    Většinu útočných akcí ČSR zakládá jistými a přesnými přihrávkami Molnár, jemuž se výkonem nejvíce přibližuje důrazný sparťan Vojta.
     
    50
    Počátek druhé poloviny hry je ve znamení iniciativy našich reprezentantů.

    Karel Jedlička

    Branky: 58. Bubník, 88. Pavlovič


    Československo: Schrojf – Šafránek, Popluhár, Novák /C/ – Buberník, Masopust – Pavlovič, Vojta, Molnár, Bubník, Dolínský
    Francie: Taillandier – Rodzik, Jonquet, Chorda – Marcel, Siatka – Heutte, Douis, Wisniewski /C/, Stievenard, Vincent

    Rozhodčí: Jonni – Gambarotta, Roversi (Itálie)

    Diváci: 9438
    bahis siteleri