Československo – Francie 2:0 (kon.)
konec
Československo
2:0 (0:0)
Francie
Pátek 01.05.2020, 10:00 • Stade Vélodrome, Marseille • Mistrovství Evropy 1960 • Utkání o bronz
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:00.
     
    K premiérovému finálovému turnaji ME, které se v prvních ročnících oficiálně nazývalo "Pohár evropských národů", přivezl trenér Rudolf Vytlačil už jádro pozdějšího stříbrného mužstva z MS v Chile 1962.

    V kvalifikaci čekal Čechoslováky nejtěžší zádrhel na úvod, když v předkole podlehli v Dublinu 0:2. V bratislavské domácí odvetě proměnil hned ve 3. minutě brankář Imrich Stacho penaltu a po přestávce naši reprezentanti dvojzápas otočili. Následné konfrontace s Dánskem a Rumunskem už vyzněly hladce v náš prospěch.

    Na červencový turnaj nenominoval reprezentační kouč žádného hráče Hradce Králové, který právě v této sezóně 1959/60 jako až dosud jediný ligový nováček dokázal získat mistrovský titul. Příležitost v dresu se lvíčkem na prsou nedostal ani král střelců nejvyšší soutěže Michal Pucher z Nitry.
     
    Nominace ČSR (tučně zvýrazněni hráči, kteří nastoupili do zápasů finálového turnaje):

    Imrich Stacho (Spartak Trnava), Viliam SchrojfJán Popluhár (oba Slovan Bratislava), Jiří Tichý (Sparta Praha), Jiří Hildebrandt (Slavia Praha), Gustav Mráz (ČH Bratislava), Jozef Bomba (Tatran Prešov), František Šafránek, Ladislav Novák – Svatopluk Pluskal, Josef Masopust (všichni Dukla Praha), Titus Buberník, Štefan Matlák – Milan Dolínský, Adolf Scherer, Ladislav Kačáni (všichni ČH Bratislava), Ladislav Pavlovič (Tatran Prešov), Pavol Molnár, Anton Moravčík (oba Slovan Bratislava), Vlastimil Bubník (RH Brno), Josef Vojta, Andrej Kvašňák, Tadeáš Kraus (všichni Sparta Praha), Jan Brumovský (Dukla Praha).

    Trenér Rudolf Vytlačil.
     
    Předchozí výsledky obou mužstev (až do čtvrtfinále se hrálo systémem doma a venku, až závěrečný turnaj čtyř nejlepších zemí se konal v Paříži a Marseille).
    Československý výběr v úvodním utkání poměrem 0:3 nestačil na Sovětský svaz (24. a 58. Ivanov, 88. Ponědělnik), naopak Francouzi vedli ještě čtvrthodinu před koncem 4:2, pak ale k šoku zaplněného Parku princů inkasovali od Jugoslávie tři branky během čtyř minut a dramatickou přestřelku prohráli 4:5.

    předkolo:
    ČSR – Irsko 4:0 (Stacho, Buberník, Pavlovič, Dolínský) a 0:2

    osmifinále:
    ČSR – Dánsko 5:1 (Buberník 2, Scherer 2, Dolínský) a 2:2 (Kačáni, Dolínský)
    Francie – Řecko 7:1 a 1:1

    čtvrtfinále:
    ČSR – Rumunsko 3:0 (Buberník 2, Bubník) a 2:0 (Masopust, Bubník)
    Francie – Rakousko 5:2 a 4:2

    semifinále:
    ČSR – SSSR 0:3
    Francie – Jugoslávie 4:5
     
    Oproti nepovedenému semifinále udělal trenér Rudolf Vytlačil dvě změny v sestavě: místo zraněného Kvašňáka a Moravčíka dostali příležitost na pravém křídle Pavlovič a ve středu útoku Molnár.
    Domácím fotbalistům chyběly v duelu o bronz obě největší hvězdy – nejlepší střelec minulého MS 1958 Just Fontaine a držitel Zlatého míče za tentýž rok Raymond Kopa.
     
    Úvodní sestavy:

    Československo: Schrojf – Šafránek, Popluhár, Novák – Buberník, Masopust – Pavlovič, Vojta, Molnár, Bubník, Dolínský.

    Francie: Taillandier – Rodzik, Jonquet, Chorda – Marcel, Siatka – Heutte, Douis, Wisniewski, Stievenard, Vincent.

    Rozhodčí: Jonni – Gambarotta, Roversi (Itálie).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop proběhl 9. července v 18 hodin za teplého, slunečného počasí. Čechoslováci hrají v bílých dresech s pruhovanými stulpnami, domácí fotbalisté před značně prořídlým hledištěm nastoupili v tmavomodrých dresech a bílých trenýrkách.
     
    1
    Hned v prvé minutě se levé křídlo Milan Dolínský dostal před soupeřovu obranu, ale přílišnou váhavostí vyloženou příležitost promarnil.
     
    5
    Naši fotbalisté mají zpočátku mírnou převahu, hraje se především na polovině domácích.
     
    8
    Československo narazilo na Francii počtvrté od konce 2. světové války a ve všech předchozích případech odešlo poraženo. Naposledy v roce 1948 utržilo v Praze debakl 0:4.
     
    11
    Rychlý centrforvard Wisniewski je zatím nejnebezpečnějším útočníkem Francie, jeho akci středem hřiště však nakonec zastavuje Popluhár ve spolupráci s Masopustem.
     
    15
    Domácí hráči se zatím nemohou dostat přes dobře hrající obranu československého mužstva. Marcel zkoušel střílet z dálky, ale jeho pokus letí mimo.
     
    18
    Převaha se po několika minutách francouzského tlaku opět přesouvá na naše kopačky. Houževnatý Vojta vybojoval míč a v nadějné akci pokračoval Pavol Molnár, nakonec však soupeř nepustil naše útočníky k zakončení a míč pokrývá brankář Taillandier.
     
    23
    Uprostřed prvního poločasu se bojuje rovněž uprostřed hrací plochy a hra zatím probíhá bez větších šancí. Zadní řady ČSR pracují na jedničku a Wisniewského, který hrozil v úvodní čtvrthodině, nepouštějí ke slovu.
     
    24
    Zkratce ČSR v době tohoto utkání odbíjely poslední hodiny, konkrétně původnímu názvu státu zbýval už jen sobotní večer a neděle. Od pondělí 11. července 1960 byl na příštích téměř 30 let změněn na Československou socialistickou republiku (ČSSR).
     
    30
    Půlhodina zápasu branku nepřinesla, na střeleckém kontě našeho celku je po semifinálové porážce 0:3 se sovětskou sbornou stále nula.
     
    32
    Průbojný Molnár opět rozehrál přesnou přihrávkou do běhu na Bubníka, který však nepřešel jeden na jednoho přes dobře hrajícího Jonqueta.
     
    34
    Teprve ve 34. minutě vyslali Francouzi první vážnější střelu na Schrojfovu branku. Jejím autorem byl z levé spojky Stievenard. Bratislavský brankář byl připraven a nebezpečnou situaci vyřešil.
     
    41
    Českoslovenští reprezentanti převyšují soupeře taktickou hrou a poločas se chýlí ke konci za jejich mírné převahy.
     
    44
    Na obou stranách se příliš nedaří křídlům, místo centrovaných míčů táhnou hráči Francie i ČSR většinu akcí středem.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Italský sudí Cesare Jonni ukončil úvodní dějství, v němž Čechoslováci dobře pohlídali útočnou řadu domácích, která je bez Fontaina a Kopy poloviční. Také na naší straně převyšuje výkon zadních řad útočnou formaci a po spálené šanci Dolínského hned z první minuty jsme se k další příležitosti prakticky nedostali.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání ještě v roce 1960 v mistrovských utkání nebyla v pravidlech dovolena, není tedy divu, že mužstva pokračují ve stejných sestavách.
     
    50
    Počátek druhé poloviny hry je ve znamení iniciativy našich reprezentantů.
     
    53
    Většinu útočných akcí ČSR zakládá jistými a přesnými přihrávkami Molnár, jemuž se výkonem nejvíce přibližuje důrazný sparťan Vojta.
     
    58
    Československo právě vstřelilo branku!
    Milan Dolínský dostal od Buberníka míč na křídlo, na jeho rychlou přihrávku mezi francouzskými obránci si naběhl VLASTIMIL BUBNÍK a brněnský útočník zajistil přízemní umístěnou střelou vedení!
    58. Vlastimil BUBNÍK - 1:0
     
    59
    Televizní technika byla roku 1960 ještě v plenkách a kameraman přenosu během útočné akce zabíral fanouška s trumpetou v hledišti. Stihl pak už jen míč, který se třepotal v síti před marně dobíhajícím Rodzikem...
     
    65
    Další veliká příležitost československého mužstva! Josef Vojta chtěl sám před brankářem Taillandiera přehodit, ale míč šel přes břevno.
     
    67
    Naši fotbalisté, povzbuzení náskokem, znovu zahrozili. Josef Masopust si došel pro míč do hloubi pole a po narážečce s Buberníkem skvěle uvolnil Pavola Molnára. Po jeho dělovce zachránila domácí tyč!
     
    70
    Francie musela otevřít hru a po delším čase musel zasahovat Viliam Schrojf, s Marcelovou střelou doprostřed brány však neměl vážnější potíže.
     
    71
    Další útok domácího Stievenarda zastavuje výborným obranným zákrokem Šafránek.
     
    75
    Technicky vybavení Francouzi převyšují naše reprezentanty rychlostí, ovšem střed československé obrany je bezchybný. Masopust s Popluhárem zablokovali pokusy prostrčit míč do vápna a tak domácímu Vincentovi nezbylo než pálit z dálky vysoko nad břevno.
     
    80
    Molnár přinutil prudkou střelou zpoza šestnáctky k tyči opět zasahovat francouzského gólmana Taillandiera.
     
    82
    Výborný Schrojf zcela jistě kryje další pokus Jeana-Jacquesa Marcela ze střední vzdálenosti.
     
    83
    Utkání sleduje v Marseille 9438 diváků.
     
    88
    Československo právě vstřelilo branku!
    Masopust ještě před půlící čarou přiťukl míč Ladislavu Novákovi, na fantastický padesátimetrový pas našeho kapitána si pěkně naběhl z křídla dosud skoro neviditelný LADISLAV PAVLOVIČ a z těžkého úhlu zaskočil Taillandiera přízemní střelou na bližší tyč.
    88. Ladislav PAVLOVIČ - 2:0
     
    90
    Čechoslováci v klidu kombinují a čekají na závěrečný hvizd.
     
    90
    Konec zápasu.
     
    Českoslovenští fotbalisté se radují z druhého cenného kovu na vrcholných akcích. Po zisku stříbra na MS 1934 vybojovali bronzové medaile v premiérovém ročníku Poháru evropských národů, později přejmenovaném na Mistrovství Evropy.
    Domácím Francouzům, kteří v předchozích pěti zápasech nastříleli 21 gólů, mnoho nepovolili a v Marseille je přehráli 2:0, když o góly se postarali Vlastimil Bubník a Ladislav Pavlovič.
     
    Komentář dobového tisku se po zisku bronzu zrovna nerozplýval nadšením. Rudé právo následujícího dne otisklo toto zhodnocení redaktora J. Davídka:

    "Čs. reprezentanti taktickou hrou převyšovali soupeře. Obranné řady v čele s brankářem Schroifem byly opět oporou celého kolektivu. Masopust s Buberníkem neúnavně podporovali útočnou řadu. Také Šafránek dobře nahradil Tichého. Pokud jde o útočnou řadu, nemůžeme být ani tentokráte s jejím výkonem spokojeni. Rozhodně oba křídelní útočníci, a to zvláště Dolínský, opět ukázali, že svým výkonem do národního mužstva nepatří. Bude třeba pro příští důležitá mezistátní utkání dát příležitost mladším, nadaným, ale hlavně rychlým fotbalistům.
    Nejlepším hráčem byl průbojný Molnár, který ve středu útoku jistými a přesnými přihrávkami zakládal většinu útočných akcí. Jemu se nejvíce přiblížil výkonem Vojta pro svou houževnatost a bojovnost. Bubník za celé utkání vystřelil jen jedenkrát na branku. I když zaznamenal první úspěch, je to přece jen málo pro útočníka reprezentačního mužstva.
    Celkově však možno říci, že čs. mužstvo podalo snaživý a obětavý výkon. Vítězství nad Francií je jistě úspěchem, i když jej nesmíme přecenit". (11:07:14)

    Karel Jedlička

    Branky: 58. Bubník, 88. Pavlovič


    Československo: Schrojf – Šafránek, Popluhár, Novák /C/ – Buberník, Masopust – Pavlovič, Vojta, Molnár, Bubník, Dolínský
    Francie: Taillandier – Rodzik, Jonquet, Chorda – Marcel, Siatka – Heutte, Douis, Wisniewski /C/, Stievenard, Vincent

    Rozhodčí: Jonni – Gambarotta, Roversi (Itálie)

    Diváci: 9438
    bahis siteleri