Litva – Bulharsko 3:1 (kon.) | Kazachstán – Bosna 0:2 (kon.) | Ázerbájdžán – Irsko 0:3 (kon.)
Gruzie – Řecko 0:2 (kon.) | Švédsko – Kosovo 3:0 (kon.) | Finsko – Ukrajina 1:2 (kon.)
Skotsko – Izrael 3:2 (kon.) | Lucembursko – Srbsko 0:1 (kon.) | Švýcarsko – Sev. Irsko 2:0 (kon.)
Faerské ostrovy – Rakousko 0:2 (kon.) | Moldavsko – Dánsko 0:4 (kon.) | Andorra – Anglie 0:5 (kon.)
Maďarsko – Albánie 0:1 (kon.) | Polsko – San Marino 5:0 (kon.)
konec
Švýcarsko
2:0 (1:0)
Severní Irsko
Sobota 09.10.2021, 20:45 • Stade de Genève, Ženeva • Kvalifikace MS (Evropa) • Skupina C
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu kvalifikace na mistrovství světa 2022 v Kataru. Od dvaceti hodin a pětačtyřiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Švýcarskem a Severním Irskem!
     
    Švýcarsko

    Čtvrtfinalista nedávného evropského šampionátu byl předurčen k umístění na druhém místě kvalifikační skupiny C, kde se snaží nahánět Itálii. S dvěma výhrami a dvěma remízami je Švýcarsko právě na druhé příčce. Na Italy ztrácí šest bodů, ale má hned dva zápasy k dobru. V zářijovém srazu Švýcaři dvakrát remizovali. Nejprve 0:0 s již zmíněnými Italy a pak stejným výsledkem se Severním Irskem. I proto mají jen čtyři nastřílené góly, jejími autory jsou Shaqiri, Embolo, Seferović a Zuber.
     
    Severní Irsko

    Hostující výběr má stále reálnou šanci na druhé místo skupiny C, které zaručuje baráž o světový šampionát. Severní Irové začali prohrou 0:2 v Itálii. Poté dvakrát remizovali s Bulhary a Švýcary a mezitím ještě vyhráli 4:1 na hřišti Litvy. V pětičlenné tabulce jsou třetí. Tři body za druhým Švýcarskem. Mezi střelci v této kvalifikaci jsou Washington, Ballard, Lavery a McNair.
     
    Úvodní sestavy:

    Švýcarsko: Sommer – Ricardo Rodríguez, Akanji, Elvedi, Mbabu – Freuler, Zuber, Zakaria – Embolo, Shaqiri (C), Steffen.
    Náhradníci: Omlin, von Ballmoos – Widmer, Albian Ajeti, Aebischer, Sow, Fassnacht, Cömert, U. García, Gavranović, Itten, Schär.

    Severní Irsko: Peacock-Farrell – Cathcart, Ballard, Brown, Lewis – Dallas, McNair (C), S. Davis, Thompson, Saville – Washington.
    Náhradníci: Hazard, Hughes – Bradley, T. Flanagan, McGinn, Charles, Ferguson, Jones, McCalmont, Magennis, Winchester, Smyth.

    Rozhodčí: Vinčić – Klančnik, Kovačić (SVN).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    O úvodní výkop se postarali hosté, kteří nastupují v bílých dresech. Švýcarsko pochopitelně v červeném.
     
    3
    Elvedi zastavil hostující akci v samotném zárodku. Teď je řada na Švýcarech, kteří hledají cestu skrz zahuštěný střed.
     
    4
    Uběhlo pár desítek vteřin a domácí výběr už je ve vedení! Mbabu sklepával Elvediho dlouhý balón na Steffena. Jeho pokus byl zablokován a odražen k DENISI ZAKARIOVI, který nártem trefil luxusní volej, jenž rotoval směrem od rukavice pomalu reagujícího gólmana.
    4. Denis Zakaria (SUI)
     
    5
    Vypadá to, že je v akci videorozhodčí. Zjevně se zkoumá postavení Mbabua v momentě Elvediho nákopu z půlící čáry.
     
    7
    Za hvízdotu a bučení publika je předchozí gól vymazán z historie! Několikacentimetrový ofsajd Kevina Mbabua to skutečně byl.
     
    8
    Bezprostředně po odvolaném gólu mohlo být pro Švýcary ještě hůř. Washingtonův brejk ale dopadl zásahem Sommera. Zachránilo ho horší umístění střely.
    8. Conor Washington (NIR)
     
    9
    Pro Zakariu je neuznaný gól dvojnásobně smolný. Dnes symbolicky hraje v Ženevě, kde se před čtyřiadvaceti lety narodil.
     
    10
    Steffen už byl v pokutovém území. Místo střely ale zkoušel ještě jednu kličku a v ten moment už se s ním jeden z protihráčů stačil vrátit.
     
    11
    Mbabu vysílal na zteč Shaqiriho, který střílel navzdory stále méně výhodnému úhlu. Střela mezi nohy za Peacocka-Farella ale nezapadla.
     
    12
    Úvod zápasu je hezky živelný. Doufejme, že oba týmy budou v nastoleném tempu pokračovat co nejdéle. V takovém případě nebude o platné góly nouze.
     
    13
    Rodríguez zpomalil švýcarský rozlet přihrávkou pod sebe. Snaha o nákop do šestnáctky byla narušena vhodně postaveným hráčem Severního Irska.
     
    14
    Dallas skončil na zemi kvůli faulu Akanjiho. Chvíle klidu pro hosty i rozehrávajícího Peacocka-Farrella.
     
    15
    Ciaron Brown ukázal svůj dlouhatánský aut. Spustil sérii soubojů před Sommerem, naposledy se míč odrazil zpátky do zámezí od Washingtona.
     
    16
    Myšlenka Zubera se nesešla s pohybem jeho spoluhráčů, takže na programu bude vhazování Ballarda. Ten ještě dostal napomenutí za údajné zdržování.
     
    17
    Mbabu měl hodně času na výrobu dlouhého pasu do velkého vápna. Na Embola mířil dobře, zpracování samotného útočníka už tak slavné nebylo.
     
    18
    Švýcarský výběr celou akci zakončil, ale moc dlouho se na to vzpomínat nebude. Zuber z dálky netrefil zařízení o velký kus.
     
    19
    Už nyní se šel rozcvičovat Josh Magennis. Není úplně vyloučeno, že některý z jeho spoluhráčů na trávníku je jistým způsobem handicapován.
     
    20
    Další nepřesná koncovka. Ricardo Rodríguez vyhrál souboj na rohu vápna, nicméně Peacocka-Farrella k zásahu nedonutil.
     
    21
    Shaqiri si nepočínal v souladu s pravidly. Standardku nedaleko od středového kruhu obstará Thompson, ale ještě předtím bude slovinský sudí promlouvat k McNairovi.
     
    22
    Daniel Ballard se neprosadil v souboji na okraje vápna, odkud měl sklepávat Lewisův balón do výhodnějších pozic před bránou.
     
    23
    Máme tady prvního karetního hříšníka. Je to Jamal Lewis, který si kvůli faulu na Embola nezahraje v příštím kvalifikačním střetnutí v Bulharsku.
     
    24
    Shaqiri nahrával pod sebe Brownovi, jenž z jedničky trefil Browna. Asi se budeme zase dívat na video, mohlo jít o ruku.
     
    25
    Moderní technologie i napodruhé přály Severním Irům. Pokutový kop se pískat nebude. Místo toho rohový kop.
     
    26
    Shaqiri si narazil se spoluhráčem, aby mohl rovnou pálit. Z hranice vápna levačkou bránu nezasáhl, nápad to však byl pěkný.
     
    27
    Běží sedmadvacátá minuta a už se asi dá hodnotit to, co se v Ženevě dosud stalo. Až na jeden brejk Washingtona je Severní Irsko pod tlakem. I teď se na něj žene červená útočná vlna.
     
    28
    Kevin Mbabu to zkoušel zprava. Zbavil se Lewise, ale slabší levou nohou zasáhl pouze clonícího Ciarona Browna.
     
    29
    Ricardo Rodríguez zvednutým palcem poděkoval Stefenovi za naplánovanou diagonálu na levé křídlo, jež utekla až za zadní čáru.
     
    30
    Držení míče: 65 % – 35 %.
     
    31
    Mbabu zkazil delší nahrávku. Stačil ale jeden dotek obrany a míč letěl zpátky ke kopačkám Manuela Akanjiho.
     
    32
    Remo Freuler zajistil domácím barvám rohový kop. Kopal Shaqiri, ale centr na bližší tyč způsobil rutinní práci Paddyho McNaira.
     
    33
    Saville podrazil nastartovaného Embola a poslal jej do kotrmelců. Rozhodčí Vinčić přivřel oči a zapískaný faul neohodnotil žlutým trestem.
     
    34
    Souvislou převahu Švýcarů sem tam překazí nějaká nevynucená chyba. Jedna taková nyní přišla se snahou Steffena, bude se kopat od branky Peacocka-Farrella.
     
    35
    Mbabu se rozhodl napravit zkažený pas. Aktivně zapresoval a dostal hostujícího fotbalistu do úzkých. Dopadlo to zakopnutím do autu.
     
    37
    Ať to dopadne jakkoliv, Jamal Lewis na dnešní souboj v dobrém vzpomínat nebude. Už v sedmatřicáté minutě si nechal dát druhou žlutou kartu a poslal Severní Iry do oslabení. Zarážející byl hlavně ten důvod. Rozhodčímu se už poněkolikáté nepozdávalo dlouhé váhání s házením autu!
     
    38
    Vinčićovo rozhodnutí vylučovat za údajné zdržování ještě v první půli se na ostrovech bude asi hodně rozebírat. Svým očím snad nevěří ani švýcarská strana.
     
    39
    Teď je to o jakémsi sžíváním s novým rozložením sil. Švýcarsko pokračuje na útočné polovině, ale bránu přímo neatakuje.
     
    40
    Steven Zuber to měl na levačku z necelých pětadvaceti metrů. Bailey Peacock-Farrell se nenechal nachytat a doskočil si k pravé tyči.
     
    41
    Conor Washington nechal vzpomenout na jedinou severoirskou šanci za čtyřicet minut. Akanji ho měl ale přečteného a pomohl si malou domů.
     
    42
    Rodríguezovi přistál míč do zajímavé lokality na dalekonosnou střelu. Ta se i uskutečnila, ale šla jen doprostřed brány.
     
    43
    Téměř z ničeho si hosté zajistili výhodu rohového kopu. Všichni se pomalu stěhují do okolí dlouho neprověřeného Yanna Sommera.
     
    44
    A byl to právě gólman Mönchengladbach, který si suverénně došel pro Thompsonem centrovaný balón. K tomu rozjel rychlý brejk, jehož výsledkem je roh na druhé straně.
     
    45
    V práci byla Xherdan Shaqiri. Opět si vybral lokalitu u bližší tyče, jenže Akanjiho těžká hlavička neměla moc šancí na úspěch.
     
    45+1
    Hlavně kvůli zkoumání videozáznamu i neuznaného gólu Zakarii je nařízeno tříminutové nastavení.
     
    45+2
    Embolo si všiml náběhu od Rodrígueze, jehož centr hostující obrana zneškodnila. Teď si může oddechnout díky faulu Mbabua na Savillea.
     
    45+3
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Další těžký direkt pro severoirskou morálku! Domácí skórují jen pár vteřin před odchodem do šaten a může za to STEVEN ZUBER, kterému stačilo v nájezdu dostat míč do protipohybu Peacocka-Farrella. Půlku gólu ale zařídil Embolo, jenž ukradl balón přesně na půlící čáře.
    45+3. Steven ZUBER - 1:0
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou velmi zajímavou první půli. Prim hrála slovinská ekipa rozhodčích, která už po čtyřech minutách kvůli ofsajdu neuznala gól místního rodáka Davida Zakarii. Poté si Švýcaři udržovali souvislý tlak, který ještě více zintenzivnila diskutabilní červená karta pro Jamala Lewise. Osudné se mu stalo dlouhé váhání při házení autu. Domácí přesilovku využili ještě před pauzou. Chybu na půlící čáře za velké pomoci Embola potrestal Steven Zuber.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Murat Yakin i Ian Baraclough si ponechali všech pět možností na střídání pro budoucí vývoj druhé půle. Severní Irové musí v oslabení nutně vybojovat aspoň bod, pokud chtějí zůstat ve hře o baráž mistrovství světa.
     
    48
    Embolo natáhl krok. Vznikla z toho situace tři na dva, jenomže Steven Zuber nezvládl přihrávku na úplný hrot zpracovat. Velká škoda pro Švýcary.
     
    50
    Start druhé poloviny je trochu ospalejší. Švýcaři si jsou vědomi svého náskoku a asi jim vyhovuje držení míče v klidném středu pole.
     
    51
    Stuart Dallas přeskočil Steffena a dal malou domů Peackocu-Farrellovi. Následovalo přerušení kvůli zakázanému prostředku Freulera.
     
    52
    U švýcarské lavičky je vyslečen Fabian Schär. Některý z obránců má asi zdravotní problémy, jinak by se jen těžko hledal důvod k podobné změně.
     
    53
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Manuel Akanji, přichází Fabian Schär.
     
    54
    Od bránícího Dallase letěl míč na roh, který Shaqiri zase nikomu jinému nepůjčil. Vysoký míč letící na malé vápno stáhl ze vzduchu Peacock-Farrell.
     
    55
    Embolo táhl další brejk, ale ukvapenou ranou z dálky orazítkoval tělo Davise. Následně k němu ještě jednou vrátil míč Steffen, jenže už byl moc blízko k zasahujícímu brankáři.
    55. Breel Embolo (SUI)
     
    56
    Znovu to zaplněným ženevským stadionem jenom zahučelo. Tentokráte za to mohl Mbabu a průlet balónu nad břevnem severoirské svatyně.
     
    57
    Xherdan Shaqiri vysokým pasem hledal v pokutovém území Zubera. Těžké zpracování hrudníkem ale skončilo za zadní čarou.
     
    58
    Ostrované nenalézají způsob, jak se vymanit z neustálého sevření. Jedinou šanci na vyrovnání asi bude nějaký ojedinělý brejk. Washington na něj neustále číhá.
     
    59
    Steven Zuber vypustil náběh za letícím nákopem. Byl pro něj nechytatelný i přes pravděpodobný start z ofsajdového postavení.
     
    60
    Držení míče: 68 % – 32 %.
     
    61
    Shaqiri narazil do bílé zdi stojící přesně na hraně velkého vápna. Peacock-Farrell ale vsadil na odkop do autu a moc svým kolegům z obrany neulevil.
     
    62
    Před Mbabuem se to trochu otevřelo, a tak diváci mohli očima tlačit do brány solidní dělovku z dálky. Peacock-Farrell nezasahoval, míč mu proletěl vedle pravé tyče.
     
    62
    Střídání v týmu Severní Irsko: ze hřiště odchází Conor Washington, přichází Josh Magennis.
     
    63
    Magennis jen pár vteřin po příchodu na trávník fauloval rukou do hlavy Elvediho. Zpátky do pohybu uvede balon Yan Sommer, jenž má víceméně volný večer.
     
    64
    Renato Steffen to vzal na sebe. Před vápnem si hodil míč na levou nohu, jenomže na dvaceti metrech od cíle neměl přesně seřízená mířidla.
     
    65
    Zakaria a Freuler šli do docela náročné narážečky vzduchem. Severní Irové ji překazili a Schär ve finále fauloval Magennise.
     
    66
    Ofenzivně laděný krajní bek Kevin Mbabu se úplně nezbavil Dallase na pravém okraji vápna. Spokojen může být alespoň s rohovým kopem.
     
    67
    A byl to zase Mbabu, na jehož hlavě se ocitl Shaqiriho centr. Do statistik však jde jen další nepřesná střela.
     
    69
    Breel Embolo se snažil uplatnit rychlost v konfrontaci s Brownem, který se ho obdivuhodně držel. Je z toho další standardka zpod praporku.
     
    70
    Samotný Shaqiriho roh byl odvrácen Brownem. Volný míč se ale vydal k hranici šestnáctky a tam se do něj opřel Zuber. Následovala teč Schära a skvělý reflexivní zásah levou nohou od Peacocka-Farrella!
    70. Fabian Schär (SUI)
     
    71
    Zakaria posílal míč Embolovi. Ten ho zády brance posouval k Shaqirimu a hráč Lyonu získal sám pro sebe další z mnoha rohových kopů.
     
    72
    Shaqiri si všiml zapomenutého Zubera a nabil na mu volej. Ten byl zase tečován, ale Schär levou nohou bránu přehodil.
     
    73
    Severní Irové se pokusili využít schopnosti dlouhých hodů Ciarona Browna. Menší zmatek ve vápně Švýcaři zvládli a okamžitě vyrazili do přečíslení čtyři na dva. Ani z toho rozhodující trefa nepřišla, po nahrávce Mbabua z jedničky přestřelil Embolo.
    73. Breel Embolo (SUI)
     
    74
    Díky faulu Zakarii na Magennise kopal Thompson standardku. Ta sama o sobě nebezpečná nebyla, na hřišti ale zůstává ležet Daniel Ballard.
     
    75
    Minimálně počtvrté se čekalo na hodnocení videorozhodčích. Červená karta za neodpískaný atak na Ballarda však nepadne.
     
    77
    V koutku duše se Švýcaři určitě bojí o výsledek. Stále častěji se musí bránit standardkám z hloubi pole. Šance se každopádně nerodí.
     
    78
    Ostrované v poslední čtvrthodině zdaleka neskládají zbraně. Vypadá to na další osvěžení sil, bude minimálně dvojité.
     
    79
    Rodríguez se přihlásil o balón, který k němu spoluhráč přenesl. Sklepnutí hlavou letělo zpátky na střed, ovšem Zuber přilétl před bránu pozdě.
     
    80
    Střídání v týmu Severní Irsko: ze hřiště odchází Ciaron Brown, přichází Shane Ferguson.
     
    80
    Střídání v týmu Severní Irsko: ze hřiště odchází Jordan Thompson, přichází Jordan Jones.
     
    81
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Steven Zuber, přichází Christian Fassnacht.
     
    81
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Kevin Mbabu, přichází Silvan Widmer.
     
    82
    Renato Steffen udržel míč pro Švýcary, když byl na půlce hřiště nedovoleně sražen Stevenem Davisem.
     
    83
    Embolovi byl hodně pozdě odpískán ofsajd. Pro hráče Mönchengladbachu je to další frustrující okamžik, jenž se přidal k několika neproměněným šancím.
     
    84
    Důležitý blok Freulera, který nejrychleji zareagoval na Dallasův nápřah z dálky. Sommer zůstává na jediném zákroku.
     
    85
    Švýcaři nejsou schopni využít velké množství všemožných protiútoků. Fassnacht v jednom takovém střílel na střed brány.
     
    86
    Střídání v týmu Severní Irsko: ze hřiště odchází Stuart Dallas, přichází Conor Bradley.
     
    87
    Breel Embolo zase selhal! Shaqiri ho luxusní nahrávkou bez přípravy vysunul za obranu. Utažená placíra z rohu malého vápna ale skončila za vzdálenější tyčkou.
    87. Breel Embolo (SUI)
     
    88
    Jones se marně dožadoval odpískání faulu na levém křídle. Píšťalka se ozvala o nějakých pět vteřin později. Za taktické zastavení Shaqiriho dostává kartu Bradley.
     
    90
    Zakaria měl jakési neshody s Magennisem. Oba po sobě křičeli z bezprostřední blízkosti, až si za to vysloužili žluté karty.
     
    90+1
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Až na začátku čtyřminutového nastavení domácí prolomili prokletí týkající se uklidňujícího druhého gólu! Embolo zase použil rychlost k přechodu středu hřiště. V brejku dvou na jednoho nahrál přes Fergusona a CHRISTIAN FASSNACHT s drobnou tečí gólmana zakončil ze svého pohledu k pravé tyči.
    90+1. Christian FASSNACHT - 2:0
     
    90+2
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Xherdan Shaqiri, přichází Djibril Sow.
     
    90+2
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Breel Embolo, přichází Cédric Itten.
     
    90+3
    George Saville se dotkl míče rukou a musí jej odevzdat Švýcarům, kteří už začínají slavit jistotu baráže.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Švýcaři v Ženevě opanovali celý zápas a s pomocí relativně brzkého vyloučení Lewise dokráčeli k vítězství, které bylo pohodlné jen napůl. Domácí fotbalisté měli k dispozici kvantum šancí. Většinu gólovek ale spálili a lehce se nervovali až do 91. minuty, kdy na konečných 2:0 upravil stav střídající Fassnacht. Vítězný gól ale patří Zuberovi, jenž nechal zapomenout na neuznaný zásah Zakarii z úplného úvodu.
     
    Švýcarsko si polepšilo na jedenáct bodů a upevnilo si ve skupině C druhé místo. Momentálně s jedním zápasem k dobru ztrácí na vedoucí Italy tři body. Severní Irsko zůstává třetí, ale manko na dnešního soupeře narostlo na vesměs neřešitelných šest bodů.
     
    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 7:1. Střely mimo: 10:0. Rohy: 10:1. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 11:11.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:43:52)

    Michal Břuchanský

    Branky: 45+3. Zuber (Embolo), 90+1. Fassnacht (Embolo)

    Karty:   90. Zakaria (SUI) – 23. Lewis (NIR), 88. Bradley (NIR), 90. Magennis (NIR)   37. Lewis (NIR)


    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 7:1. Střely mimo: 10:0. Rohy: 10:1. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 11:11.
    Švýcarsko: Sommer – Ricardo Rodríguez, Akanji (53. Schär), Elvedi, Mbabu (81. Widmer) – Freuler, Zuber (81. Fassnacht), Zakaria – Embolo (90+2. Itten), Shaqiri (C) (90+2. Sow), Steffen.
    Náhradníci: Omlin, von Ballmoos – Widmer, Albian Ajeti, Aebischer, Sow, Fassnacht, Cömert, U. García, Gavranović, Itten, Schär.

    Severní Irsko: Peacock-Farrell – Cathcart, Ballard, Brown (80. Ferguson), Lewis – Dallas (86. Bradley), McNair (C), S. Davis, Thompson (80. Jones), Saville – Washington (62. Magennis).
    Náhradníci: Hazard, Hughes – Bradley, T. Flanagan, McGinn, Charles, Ferguson, Jones, McCalmont, Magennis, Winchester, Smyth.

    Rozhodčí: Vinčić – Klančnik, Kovačić (SVN)
    bahis siteleri