Arménie – Skotsko 1:4 (kon.) | Ukrajina – Irsko 1:1 (kon.) | Bosna – Finsko 3:2 (kon.)
Rumunsko – Černá Hora 0:3 (kon.)
konec
Bosna a Hercegovina
3:2 (2:2)
Finsko
Úterý 14.06.2022, 20:45 • Stadion Bilino Polje, Zenica • Liga národů UEFA - Liga B • Skupina 3
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Bosna a Hercegovina zůstává jako jediná ve třetí skupině béčkové ligy neporažená. Jenže i kdyby svou sérii pravidelného zisku bodů udržela i v nynějším duelu s Finskem, nemusí mu takový počin stačit k uchování první příčky v tabulce. Situace v tomhle uskupení je totiž tak napjatá, že první polovina programu Ligy národů mnohé nenapověděla, jaké bude pořadí na samém konci soutěže v září.
     
    Když se oba týmy střetly naposledy v Helsinkách, měli Finové většinu hry pod vlastní kontrolou, nicméně v samém závěru o svůj těsný náskok nakonec přišli, a připsali si tak na své konto plichtu. Od té doby hosté uspěli ve druhém domácím zápase nad Černou Horou, přičemž naposledy přenechali všechny body Rumunsku, které do té doby dvakrát prohrálo.
     
    Domácí po nerozhodném výsledku na severu Evropy skolili Rumunsko a před pár dny uhráli bod na půdě Černé Hory. Sumárně vykazují slušnou a hlavně konstantní výkonnost. A na tu by se chtěli spolehnout i nyní, aby se svým sokem vylepšili současnou o chlup horší bilanci. Od roku 2019 se Finsko radovalo ze dvou výher, dvakrát se konala remíza. A pouze jednou Bosna a Hercegovina dokázala zvítězit.
     
    Utkání bude opětovně, podobně jako v duelu s Rumunskem, sehráno v Zenici. A na starost ho budou mít bulharští sudí v čele s Kabakovem, přičemž asistovat mu budou Margaritov s Valkovem. Čtvrtým rozhodčím byl delegován pan Draganov.
     
    Úvodní sestavy:

    Bosna a Hercegovina: Šehić – Stevanović, Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Kolašinac – Menalo, Prcić, Pjanić – Krunić, Džeko, Duljević.
    Náhradníci: Vasilj, Ćetković – Demirović, Saničanin, Gojak, Prevljak, Hadžiahmetović, Bešić, Cimirot, Kovačević, Ćivić, Miličević.
    Trenér: Petev

    Finsko: Hrádecký – Soisalo, Nissilä, Tenho, S. Väisänen, R. Jensen – Niskanen, Lingman, Schüller – Källman, Pukki.
    Náhradníci: Eriksson, Joronen – Pohjanpalo, Lod, Alho, L. Väisänen, Kamara, Uronen, Ivanov, R. Taylor, Granlund, Valakari.
    Trenér: Kanerva

    Rozhodčí: Kabakov – Margaritov, Valkov (všichni BUL).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Prcič byl prvním hráčem, který vyslal střelu na bránu, nicméně ne do prostoru jejích tří tyčí. Bosna a Hercegovina každopádně působí zprvu o něco aktivněji než Finové.
     
    3
    Byla nařízena penalta pro Bosnu a Hercegovinu! Domácí zahrávali rohový kop, Džeko se přitom nedostal ke svému podnikání poté, co ho zezadu stáhnul k zemi S. Väisänen. Kabakov neváhal, okamžitě ukázal na pokutovou značku.
    3. faul S. Väisänena na Džeka v pokutovém území
     
    4
    S. Väisänen (FIN) nakonec obdržel i žlutou kartu za svůj přestupek, kterým způsobil penaltu.
     
    5
    Bosna právě vstřelila branku!
    Takhle mizerný vstup do utkání si asi hosté rozhodně nepředstavovali. Okamžitě inkasovali po nařízeném pokutovém kopu, a to po zakončení MIRALEMA PJANIČE, který zamířil do protipohybu brankáře Hradeckeho. Bez asistence.
    5. Miralem PJANIĆ - 1:0
     
    7
    Domácí jsou na koni, Finové se zatím na hřišti hodně hledají. Nutno podotknout, že změn v sestavě je na jejich straně opravdu mnoho. A chvilku asi potrvá, než se hráči na hrací ploše sžijí.
     
    8
    A Bosna a Hercegovina byla blízko dalšímu přesnému zásahu! Po rohovém kopu vypálil hlavičkou tvrdě Džeko, který jen o kousek minul finskou bránou. Hradecky situaci kontroloval pohledem, kdo ví, jestli by stačil zareagovat, kdyby jeho soupeř cílil přesněji.
    8. hlavička Džeka
     
    10
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak to je hodně ostrý start tohoto utkání. Během deseti minut tu máme hned dva přesné zásahy, o ten druhý v pořadí se postaral výběr ze Skandinávie. Källman unikl po pravé straně, ve vápně následně vybídl TEEMUA PUKKIHO, který bez obtíží zamířil za záda Šehiče. Asistence: Benjamin Källman.
    10. Teemu PUKKI - 1:1
     
    12
    Zatím se oba týmy v ofenzívy během úvodních chvil hodně činily. Je vidět, že jde o hodně na samý závěr červnového programu, Oba týmy si to vlastně rozdávají o první místo v tabulce.
     
    13
    Hra se od druhého gólu v tomto střetnutí přece trochu uklidnila. Oba stratégové přemýšlí nad dalšími variantami, především ten domácí Petev působí hodně zamyšleně.
     
    16
    Bosna a Hercegovina mohla přetavit vedení znovu na svou stranu! Duljevič se na hranici šestnáctky dostal k zakončení z dobré pozice, avšak Hradecky si poradil. Míč sice vyrazil do nebezpečného prostoru, hostující si obrana si ale nakonec poradila.
    16. střela Duljeviče
     
    18
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A najednou tu máme další změnu skóre. Oba celky zkrátka pokračují ve své útočné aktivitě i nadále. Pukki si tentokráte připsal na své konto asistenci, to když svým centrem zleva pobídl BENJAMINA KÄLLMANA, který zacílil na zadní tyčku. Asistence: Teemu Pukki.
    18. Benjamin KÄLLMAN - 1:2
     
    23
    Dobrá možnost pro Bosnu a Hercegovinu. Džeko zakombinoval s Menalem, ten nakonec slušně vypálil, avšak do prostoru třech tyčí nezamířil. Odkopávat od branky tak bude Hradecky.
    23. střela Menala
     
    24
    Källman si nabíhal na tenhle centr z levé strany, nicméně u míče byl dříve nakonec gólman Šehič. Finsko se i nadále snaží útočit, rozhodně nehraje defenzivně, jak by se dalo možná za tohoto stavu očekávat.
     
    25
    Krunič nyní fauloval u lajny, Nissilä se ocitl na zemi. Sice se divil verdiktu sudího Kabakova, ten ale tuhle situaci rozhodně posoudil správně.
     
    27
    Bosna a Hercegovina využila chyby v obraně soupeře, řítila se do brejku, jenže nakonec Menalo celou akci svým počínám zastavil. Finové si nakonec s nepříjemným brejkem soupeře poradili.
     
    28
    Velká škoda pro domácí! Kolašinac měl na levé straně dostatek prostoru, jenže také si musel zpracovávat těžký míč po dlouhém pasu a situaci nakonec nezvládl. Balón se tak dostal mimo hrací plochu.
     
    29
    No, z téhle situace rozhodně neměl radost Džeko, jemuž nebyl uznaný gól pro ofsajd. Nicméně opakované záběry zprvu ukazovaly, že by se o porušení pravidel jednat nemělo. VAR každopádně celou situaci přezkoumá.
     
    29
    Bosna právě vstřelila branku!
    Ano! O ofsajd se opravdu nejednalo, takže máme podruhé v utkání srovnáno. EDIN DŽEKO si s takovými situacemi zkrátka umí poradit a zužitkoval střelou na vzdálenější tyčku dlouhou kolmici, jakou na něj vyslal Pjanič. Zápas pořád pokračuje v ofenzivním pojetí. Asistence: Miralem Pjanič.
    29. Edin DŽEKO - 2:2
     
    31
    Opravdu dlouho se koumala situace ohledně Džekova gólu. Nakonec se jednalo opravdu o těsný moment, než co ukazovaly opakované záběry. Ty totiž jasně poukazovaly na to, že Džeko v ofsajdu nebyl. To, tak jasné nakonec jeho neofsajdové postavení nebylo.
     
    36
    Duljevič se nyní dostal na levé straně do přesily, kterou nakonec nepřekonal. Oba celky každopádně v posledních minutách přece působí daleko ukázněněji v obranných činnostech. Zatím jsou také velmi produktivní.
     
    37
    Källman se nyní drží za hlavu. Ví, že kdyby k němu doputovala tahle přihrávka, ocitl by se ve velké šanci. Nakonec Finsko mělo k dispozici rohový kop, jenže ten zužitkovalo prachbídně. Velké štěstí pro hosty, že Menalo svůj brejk a postup na bránu nakonec pokazil.
     
    38
    Källman ve slušné příležitosti! Sbíhal si do vápna, aby zachytil centr z pravé strany, kde si zase nepočínal nejlépe domácí obránce Kolašinac, nakonec však finský forvard na balón nedosáhl.
     
    42
    Sudí Kabakov zatím nemá úplně nejméně práce. Je vidět, že oba týmy si na hřišti moc nedarují. Nyní třeba musel přerušit hru pro nedovolené počínání Kolašinace, levého beka Marseille, dnes domácí Bosny a Hercegoviny.
     
    43
    A teď se zase Finové dopustili přestupku ve středu hrací plochy. Zkrátka hvizdu hlavního arbitra je slyšet poměrně často.
     
    45
    Nastavovat se budou k prvnímu poločasu tři minuty.
     
    45+1
    Rohový kop zahrávali nyní hráči Bosny a Hercegoviny, avšak Källman ukázal, že nemusí střílet jen branky, ale i dobře bránit. A míč odvrátil do bezpečí.
     
    45+2
    Menalo vypálil! Kdyby se před ním nenacházela velká hradba těl, asi by se konala další změna skóre. Nakonec ovšem trefil bránícího Tenha.
     
    45+2
    Prcič (BSN) zastavil ve slibně se rozvíjející akci Pukkiho a vyfasoval zaslouženou žlutou kartu.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Oba celky vykázaly v prvním poločasu opravdu velkou produktivitu, a tak se diváci v Zenici dočkali hned čtyř branek. Utkání je stále otevřené a vyrovnané. A stěží odhadovat, kdo nakonec uzme kýžené vítězství, či jestli nějaká branka ještě padne. Nedá se říci, že by jeden z týmů byl prostě lepší.
     
    46
    Střídání v týmu Bosna a Hercegovina:
    ze hřiště odchází Haris Duljević, přichází Hrvoje Miličević.
    ze hřiště odchází Sanjin Prcić, přichází Amir Hadžiahmetović.

    Střídání v týmu Finsko:
    ze hřiště odchází Sauli Väisänen, přichází Robert Ivanov.
    ze hřiště odchází Urho Nissilä, přichází Glen Kamara.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Pjanič sice se svým centrem z rohového kopu neuspěl, k míči se ale dostal okamžitě zpět, umně zakličkoval a zacílil na bližší tyčku, avšak jeden z bránících soupeřů, konkrétně Niskanen, mu střelu zablokoval.
     
    48
    Pjanič si střihl během krátké chvíle ještě jeden rohový kop, balón se ve finále odrazil za vápno, odkud z voleje okamžitě vypálil tvrdě Hadžiahmetovič, avšak jeho pokus nebyl přesný.
    48. zablokovaný pokus Pjaniče
     
    51
    Bosna a Hercegovina je ofenzivně zkraje druhé půle daleko aktivnější, teď se třeba k zakončení ve vápně propracovával Pjanič, nakonec ovšem nevystřelil. Finsko se brání jenom ze všech sil.
    51. zakončení Hadžiahmetoviče
     
    53
    Finsko se nyní snaží kombinovat ve středu pole, okamžitě se zapojuje i Kamara, jeden ze dvou náhradníků, kteří vstoupili do druhé půle. Bosna a Hercegovina si každopádně počíná v obraně zatím dobře.
     
    54
    Krunič byl poslán na zem, Kabakov každopádně hru nepřerušoval, nakonec se k balónu dostal Kamara, ten však za hranicí šestnáctky nic nevymyslel. Ani následný útok domácích nebyl úspěšný.
     
    55
    Pukki se nyní ocitl na zemi po souboji s Hadžiahmetovičem. Faul Kabakov nepískal, jen si byl zkontrolovat, co s finskou hvězdou je. A za chvilku přisoudí merunu domácím.
     
    56
    Finsko se mohlo znovu ujmout vedení! Ahmedhodžič mizerně rozehrál, najednou míč zachytil napadající Pukki, který se zbavil i bránícího Miličeviče a upaloval do vápna, odtud vystřelil, avšak jen kousek vedle brány.
    56. nepřesná střela Pukkiho
     
    57
    Stevanovič se ocitl v šestnáctce v dobré pozici, jenže nakonec tak váhal se zakončením, až ho soupeř odzbrojil. Každopádně akce Bosny a Hercegoviny pokračuje i nadále...
     
    58
    Bosna právě vstřelila branku!
    Autorem branky je EDIN DŽEKO, který jednoznačně ukázal, jak důležitý pro domácí celek je. Krunič mu míč jemně přistrčil, nejlepší střelec reprezentace balkánského výběru v historii si seběhl za vápno a skrytou střelou překonal Hardeckeho, který se ke svému spodnímu rohu jen marně natahoval. Druhý gól pro Džeka v tomto střetnutí! Asistence: Rade Krunič.
    58. Edin DŽEKO - 3:2
     
    59
    Střídání v týmu Finsko:
    ze hřiště odchází Rasmus Schüller, přichází Robin Lod.
     
    60
    Stadion v Zenici ožívá. A nejenže vyvolává střelce třetí branky domácích, ale také Pjaniče. Oba dva bezpochyby patří k legendám Bosny a Hercegoviny.
     
    61
    Lingman se nyní dostával nebezpečně blízko brankáři Šehičovi, nakonec ho ale odstavil bránící Pjanič. Finský středopolař se ocitl na zemi, měl by se ovšem brzy do hry zapojit.
     
    63
    Finsko se tlačí vehementně dopředu, Bosna a Hercegovina brání s vypětím všech sil. Pukki operoval nepříjemně na levé straně u vápna, nakonec se přihrávka prohnala domácím vápnem bez nějakého zásadního momentu.
     
    64
    Niskanen selhal! Byl to Pukki, kdo ho parádní přihrávkou uvolnil do vápna. Najednou se prvně jmenovaný ocitl zcela sám před Šehičem, ale trestuhodně mířil do zámezí. I trenér Kanerva nevěřícně zíral ze své lavičky, co se dá neproměnit.
    64. tutovka Niskanena
     
    67
    Je vidět, že za tohoto stavu Bosna a Hercegovina více a více soustředí na bránění. Finsko každopádně působí nebezpečně. A stěží odhadnout, jestli se domácím tahle taktika, tedy hájení těsného náskoku, nakonec opravdu vyplatí.
     
    68
    Střídání v týmu Bosna a Hercegovina:
    ze hřiště odchází Sead Kolašinac, přichází Eldar Ćivić.
     
    70
    Džeko se snažil zapsat si hattrick! Jenže vypálil pouze slabě do rukavic Hradeckeho, který si s jeho pokusem snadno poradil. Nicméně domácí začínají být z brejků hodně nepříjemní pro finský výběr.
     
    71
    Pukki je stále hladový, stále jako by plný sil. Snaží se něco s nepříjemným výsledkem něco udělat. Tentokráte ovšem byl u míče o něco dříve brankář Šehič.
     
    72
    Šehič si vysloužil potlesk! Zvládl vychytat tuhle střelu. Jensen ho zkusil překvapit svou levačkou, domácí gólman každopádně vyskočil do vzduchu a elegantně si s touhle šancí soupeře poradil.
    72. zakončení Jensena
     
    73
    Střídání v týmu Bosna a Hercegovina:
    ze hřiště odchází Anel Ahmedhodžić, přichází Adnan Kovačević.

    Střídání v týmu Finsko:
    ze hřiště odchází Benjamin Källman, přichází Joel Pohjanpalo.
     
    76
    Džeko mohl zkompletovat hattrick! Řítil se do brejku, ve správnou chvilku ještě zabral a zrcyhlil krok, takže se dostal před bránícího Jensena až do šestnáctky, nicméně Hradecky nakonec proti němu vyběhl a ve skórování mu zamezil.
    76. průnik Džeka
     
    77
    Střídání v týmu Bosna a Hercegovina:
    ze hřiště odchází Miralem Pjanić, přichází Amer Gojak.
     
    80
    Finsku jako by začaly přece jaksi docházet síly. Bosna a Hercegovina svého soka v posledních minutách opravdu nepouští svého rivala do nějakého nebezpečnějšího podnikání. Naopak Džeko je stále při chuti. teď se snažil kombinovat na hranici vápna s Kruničem, oba dva si ale neporozuměli.
     
    81
    Lod se nyní snažil pobídnout Pukkiho, jenže ten nakonec po jednom ze soubojů s protihráčem upadl ve vápně. Kabakov nepískal. Nakonec si musel s finským forvardem situaci vyříkat, Pukkimu se opravdu moc nelíbilo, jak si jeho soupeři vůči němu počínali.
     
    81
    Střídání v týmu Finsko:
    ze hřiště odchází Ilmari Niskanen, přichází Robert Taylor.
     
    83
    Finsko nyní slušně zakombinovalo za šestnáctkou, nakonec vyprodukovalo i střelu na bránu díky Pukkimu, jenže ta byla sražená bránícím Kovačevičem na rohový kop. Z něho hosté bránu soupeře neohrozili.
    83. další pokus Pukkiho
     
    84
    Gojak (BSN) je dalším hráčem potrestaným žlutou kartou. Sice si snažil míč pokrýt, avšak loktem trefil do obličeje napadajícího Lingmana.
     
    85
    Finsko mělo k dispozici standardku z dobré pozice, jenže tu nakonec vůbec nevyužilo ku prospěchu svému. A po pár vteřinách od zahrání se nakonec vytáhl do vzduchu Šehič, aby merunu sebral do své náruče.
     
    86
    Stevanovič toho dnes naběhl opravdu dost, nyní si vysloužil potlesk, že vybojoval rohový kop. Bosna a Hercegovina zase ušetří nějaké cenné vteřinky.
     
    88
    Finsko se usadilo na soupeřově polovině hřiště. Čas se hostům krátí, vědí, že ze sebe musejí vydat poslední zbytky sil, aby utkání dostali aspoň do nerozhodného stavu.
     
    90
    Druhý poločas nastaví Kabakov a jeho kolegové o tři minuty.
     
    90+1
    Střídající Taylor se snažil z levé strany pobídnout v šestnáctce Pukkiho, ten byl ovšem dobře strážen. Bosna a Hercegovina i nadále brání svou bránu úspěšně před všemi nájezdy celku ze Skandinávie.
     
    90+2
    Petev (BSN) si až příliš vyskakoval na sudího Kabakova, jemuž asi radil, že už má zápas ukončit. No, neukončí. Domácí kouč naopak vyfasoval žlutou kartu na lavičce.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Bosna a Hercegovina nakonec ve druhém dějství uválčila chtěné vítězství a má k postupu do áčkové skupiny Ligy národů po čtyřech kolech nejblíže, protože jako jediná dosud ve skupině stále neprohrála. Finsko nebylo horším týmem, avšak poté, co se Džeko radoval ze své druhé branky, nedokázalo proměnit ani jednu ze svých šancí, a tak utkání nedostalo ani do nerozhodného stavu.
     
    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 6:2. Rohy: 9:4. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 11:5.
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (22:42:59)

    Patrik Sandev

    Branky: 5. Pjanić (pen.), 29. Džeko (Pjanić), 58. Džeko (Krunić) – 10. Pukki (Källman), 18. Källman (Pukki)

    Karty:   45+2. Prcić (BSN), 84. Gojak (BSN), 90+2. Petev (trenér) (BSN) – 4. S. Väisänen (FIN)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 6:2. Rohy: 9:4. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 11:5.
    Bosna a Hercegovina: Šehić – Stevanović, Ahmedhodžić (73. Kovačević), Hadžikadunić, Kolašinac (68. Ćivić) – Menalo, Prcić (46. Hadžiahmetović), Pjanić (77. Gojak) – Krunić, Džeko, Duljević (46. Miličević).
    Náhradníci: Vasilj, Ćetković – Demirović, Saničanin, Prevljak, Bešić, Cimirot.

    Trenér: Petev

    Finsko: Hrádecký – Soisalo, Nissilä (46. Kamara), Tenho, S. Väisänen (46. Ivanov), R. Jensen – Niskanen (81. R. Taylor), Lingman, Schüller (59. Lod) – Källman (73. Pohjanpalo), Pukki.
    Náhradníci: Eriksson, Joronen – Alho, L. Väisänen, Uronen, Granlund, Valakari.

    Trenér: Kanerva

    Rozhodčí: Kabakov – Margaritov, Valkov (všichni BUL)
    bahis siteleri