Velká Británie – Dánsko 3:4 (kon.) | Německo – Kazachstán 8:2 (kon.) | Česko – Rakousko cz 4:0 (kon.)
Polsko – USA 1:4 (kon.)
konec
Česko
4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Rakousko
Pátek 17.05.2024, 20:20 • O2 arena, Praha • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:20.
     
    Sportu zdar a hokeji zvlášť! Vítám vás u textového přenosu z pátého zápasu českého národního týmu na letošním MS v ledním hokeji. Svěřenci trenéra Rulíka se v něm střetnou s Rakouskem. Úvodní vhazování je naplánováno na 20:20 na led O2 areny v Praze.
     
    ČESKO


    Češi v posledním vzájemném střetnutí na mistrovství světa na Rakousko nestačili – před dvěma lety v Tampere prohráli 1:2 po nájezdech. Tehdy to byl třetí český duel šampionátu, letos Česko své jižní sousedy potká v pátém utkání. Tehdy na turnaji nakonec získali bronz, letos… ještě nevíme.

    Že to bude těžké, nasvědčuje skvělá forma Rakušanů, o které bude ještě řeč. Nicméně i svěřencům trenéra Rulíka se zatím daří. Ve všech čtyřech utkáních bodovali, třikrát vyhráli a celkem získali devět bodů. Naposledy si v divokém střetnutí ve středu poradili s Dánskem, které se sice dostalo do vedení a pak na začátku třetí třetiny vyrovnalo, domácí hokejisté ovšem nakonec divokou přestřelku převrátili na svoji stranu. Budou mít Češi tentokrát s favoritem lehčí práci?
     
    RAKOUSKO


    Čechy ovšem proti Rakousku nic jednoduchého nečeká. Rakušané prožívají skvělé mistrovství a s výjimkou první porážky s Dánskem (1:5) podávají obdivuhodné výkony. Poté co Švýcarsko urvalo tři body až gólem v poslední minutě, se Rakoušanům podařilo srovnat ze stavu 1:6 na 6:6 proti Kanadě a získat bod za porážku v prodloužení. Naposledy pak ve čtvrtek famózně otočili utkání s Finskem, proti kterému vyhráli díky gólu Benjamina Bourmgartnera dvě setiny vteřiny před koncem. Jsou tak se čtyřmi body na pátém místě o tři body právě za Švýcary.

    Dalšího favorita bude družina kolem kouče Badera chtít porazit v pátek večer. Od zmíněné prohry v roce 2021 zvítězili Češi ve všech čtyřech přípravných utkáních s Rakouskem, naposledy letos v dubnu 5:1 a 3:2. Klíčem pro Červenku a spol. bude zlepšit defenzivu, a to nejen kvůli čtyřem inkasovaným gólům s Nory, ale i kvůli Rakousku, které dalo už patnáct gólů.
     
    POSLEDNÍCH 5 VZÁJEMNÝCH ZÁPASŮ:
    20.04.24 Rakousko – Česko 2:3
    18.04.24 Česko – Rakousko 5:1
    29.04.23 Česko – Rakousko 2:1
    27.04.23 Rakousko – Česko 0:6
    17.05.22 Česko – Rakousko 1:2n
     
    Dnes nad ránem vypadla z play-off NHL Carolina, kterou vyřadili New York Rangers. Klubová sezóna tak skončila i českému útočníkovi Martinu Nečasovi. Pro iDNES.cz po vyřazení řekl, že má o účast na MS velký zájem. „Musíme to všechno nějak vyřešit. Doteď jsem přemýšlel jenom nad play off, bohužel...,“ řekl serveru.

    Podle generálního manažera české reprezentace Petra Nedvěda musí Nečas absolvovat zdravotní a výstupní testy. „Jsme domluveni, že si budeme dnes odpoledne volat a řekneme si, jak na tom je. Věřím tedy, že ještě během dneška budeme vědět, jestli a případně kdy se k našemu týmu připojí,“ uvedl Nedvěd.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Mrázek (Dostál) – Krejčík, Gudas (A), Kempný, Rutta, Hájek, Kundrátek, Špaček – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Palát (A), Tomášek, Kubalík – Voženílek, Kämpf, Stránský – Beránek, Kondelík, Flek.
    Trenér: Radim Rulík

    Rakousko: Madlener (Höneckl) – Heinrich (A), Nickl, Unterweger, Wolf, Strong, Maier, Stapelfeldt, Brunner – Raffl (C), Nissner, M. Huber – Zwerger, Rossi, Schneider – Ganahl (A), Baumgartner, Haudum – P. Huber, Wukovits, Rohrer.
    Trenér: Roger Bader

    Rozhodčí: Heikkinen (FIN), Kaukokari (FIN) – Heffner (GER), Nikulainen (FIN).
     
    Podruhé na MS začne v bráně Petr Mrázek, útoky a obrany českého týmu zůstávají beze změn. Rakousko pokračuje ve střídání svých gólmanů – tentokrát tak vyšla řada na Davida Madlenera.
     
    Do startu duelu zbývají necelé čtyři minuty, představení soupisek obou celků už proběhlo a vše je tedy k utkání připraveno.
     
    Na ledovou plochu naskakují hráči české reprezentace, aréna je ve varu.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:25
    Kaše nepřesnou nahrávkou vyhnal Gudase z útočného pásma, Češi musí začít od Mrázka.
     
    00:53
    Jan Rutta zkoušel nahodit puk od modré čáry, pokus ale úspěch nepřinesl.
     
    01:09
    Marco Rossi vyhodil odrazem od plexisklo puk až na zakázané uvolnění. Vhazuje se po pravici Madlenera.
     
    01:19
    Po buly se puk dostal na hokejku Voženílka, ten hned vypálil, ale velmi nepřesně. Následně Češi přišli o pásmo.
     
    01:52
    Na ledě třetí útok Čechů, Voženílek však kotouč dlouho neudržel a Ganahl dostává puk z obranného pásma.
     
    02:11
    Češi jsou zatím aktivnější. Jakub Krejčík nyní vyslal dělovku od modré, jenže jeho počínání bylo několikrát tečováno a k rakouskému gólmanu se nedostalo.
     
    02:42
    Beránek neviděl žádné rozjeté spoluhráče, proto puk odevzdal Rakušanům a šel střídat.
     
    03:31
    Červenka připravil přihrávku, kterou poslal zpoza rakouské brány do prostoru mezi kruhy. Tam se ale žádný ze spoluhráčů nenacházel a puk ta proklouzl z pásma.
     
    03:57
    Tomáškova nahrávka zpoza brány přes hůl Paláta nakonec doputovala k Dominiku Kubalíkovi, jenž okamžitě pálil na bránu. Rakušané jeho pokus zblokovali.
     
    04:18
    Kubalík ještě na ledě zůstal a tentokrát už kotouč po nahrávce Voženílka na Madlenera protečoval. Rakouský gólman připraven.
     
    04:53
    Na modré čáře teď poslal Tomáš Kundrátek kotouč na hokejku Davida Špačka, jenž zkusil překvapit rakouskou obranu.
     
    05:28
    Čeští reprezentanti si nerozuměli, sudí zastavují hru a pískají ofsajd.
     
    05:56
    Rakouský kapitán Raffl aktivně napadal české obránce, Rutta s Kempným si ale poradili a přes Sedláka propašovali puk do středního pásma.
     
    06:20
    Libor Hájek vybojoval puk na pokraji obranného a středního pásma, kde po něm skočil a hokejkou ho posunul na Dominika Kubalíka. Ten se rozjel téměř nehlídaný na levý kruh, odkud otestoval pozornost Davida Madlenera pokusem k betonu.
     
    07:06
    Špaček vyslal na pravém křídle Matěje Stránského, který prudkým centrem našel přímo před Madlenerem Daniela Voženílka. Ten se kotouče dotkl, poslal ho však nad soupeřovu klec.
    07:06 Voženílek nezužitkoval přihrávku od Stránského
     
    08:02
    K odraženému kotouči od mantinelu spěchal Ondřej Beránek, puk měl ale na dlouhou hůl, a tak se nedostal k ideálnímu zakončení.
     
    08:26
    Střídání Rakušanů chtěl využít Jáchym Kondelík, před nímž se otevřel koridor po levé straně. Jeho golfák ale ztečoval obránce Nickl.
     
    09:13
    Obrovská skrumáž teď před rakouským gólmanem. Češi se málem radovali, ale puk za záda Madlenera neprocpali. Skóre je stále bezbrankové.
     
    09:13
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 6 – 1.
     
    09:18
    Kubalíkovi po vhazování jeden z Rakušanů při souboji zlomil hokejku, český křídelník tak odjíždí na střídačku. Brejk soupeře mezitím Rulíkovi svěřenci zastavili.
     
    09:50
    Gudas nyní nabídl puk Tomáškovi, ten ale nejspíš přihrávku nečekal. Nicméně národní tým se stále drží na kotouči, hraje se převážně před Madlenerem.
     
    10:10
    Rakouskou bránu se snažili ostřelovat čeští obránci. Krejčík ani Gudas ale puk na Madlenera nedostali.
     
    10:11
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 9 – 1.
     
    10:15
    Hned po buly pálil Jan Rutta, připraveného Madlenera nepřekvapil. Další vhazování po jeho levici.
     
    10:40
    Mario Huber při průniku do útočného pásma přišel o hokejku, rakouské tažení tak končí bez střeleckého pokusu.
     
    11:06
    Kondelík s Flekem absolvovali náročný souboj o puk v levém rohu útočného pásma. S kotoučem na holi z něj však odjíždějí Rakušané.
     
    11:22
    Zakázané uvolnění Rakouska, vhazování po levici Davida Madlenera.
     
    12:11
    Palát dojel nahození Tomáška do útočného pásma, při jízdě za bránou ale trochu ztratil rovnováhu a následně o kotouč přišel.
     
    12:20
    Peter Schneider ve středním pásmu pobídl Marca Rossiho, kterému předal puk, jenže rakouský útočník neprošel přes české bránící beky.
     
    13:15
    Voženílek převzal puk za bránou a chtěl ihned centrovat na bližší tyč na Kämpfa. Nahrávka mu nicméně nevyšla. Češi pokračují v kombinaci kolem rakouské klece.
     
    14:32
    V útoku operuje čtvrtý český útok. Kundrátek předal puk Špačkovi, jehož dělovka míjí rakouskou bránu.
     
    14:44
    Flekův pokus od modré čáry prosvištěl i po teči jednoho z hráčů před rakouskou bránou kolem pravé tyče.
     
    14:53
    Kondelík centroval směrem k na brankovišti zaparkovanému Flekovi, který se snažil najít puk nacházející se někde pod Madlenerem. Ten si svoje hájemství nakonec uhájil a hru přerušuje.
     
    14:53
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 11 – 1.
     
    15:36
    Od modré pálil z první Krejčík, pomoci jeho střele mohla vysoká přítomnost červených dresů před Madlenerem. Ten si ale i s dvanáctou střelou na branku poradil.
     
    16:19
    Nedorozumění za českou bránou mohl málem využít Dominic Zwerger, prudce letící puk ale nezpracoval. Rakousko dál tlačí.
     
    16:30
    Od modré se napřáhl Bernd Wolf, jeho pokus se snažil dopravit za Mrázkova záda ještě Dominic Zwerger.
     
    17:21
    Rakušané zamkli domácí v jejich obranném pásmu. Nebezpečně střílel Haudum, teď je puk někde mezi bojujícími hráči v rohu.
     
    17:33
    Kubalíkovi se podařilo přehodit puk přes rakouského obránce, Češi tak mohou v klidu vystřídat.
     
    18:00
    Paul Stapelfeldt narazil do mantinelu Davida Kämpfa, který pádá k ledu. Hra je přerušena až za necelých dvacet vteřin, na led pak míří doktor českého týmu. Centr Toronta odjíždí na střídačku po svých, je ale skloněný. Snad bude v pořádku.
    18:00 Stapelfeldt ublížil Kämpfovi u mantinelu
     
    18:26
    Špaček po buly nahodil puk na zadní mantinel, kde o něj oba celky bojují.
     
    18:44
    Mario Huber přizvedl Krejčíkovo nahození do ochranné sítě, vhazovat se bude ve středovém kruhu.
     
    19:02
    Ohlášena poslední minuta úvodní třetiny. Češi zakládají útok.
     
    19:24
    Zwerger zachytil nahrávku za bránou a centroval před ní na Schneidera. Ten se však otáčel a puk nezachytil.
     
    19:33
    Ondřej Kaše byl při průniku do útočného pásma a následném zakončení hákován, je nařízeno trestné střílení.
     
    19:33
    Česko právě vstřelilo branku!
    ONDŘEJ KAŠE vytáhl na Davida Madlenera osvědčený bekhendový blafák a půl minuty před první sirénou posílá Čechy do vedení!
    19:33 Ondřej KAŠE - 1:0
     
    20:00
    Po siréně se do sebe u jedné z trestných lavic pustili Benjamin Baumgartner (AUT) a Dominik Kubalík (CZE), rozhodčí je tak vylučuje.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Češi po první třetině utkání s Rakouskem zaslouženě vedou 1:0. Svěřenci trenéra Rulíka soupeře přestříleli 14:5 a jasně hru kontrolovali. Nejvíce šancí měli hlavně v úvodních minutách – v několika zajímavých příležitostech se objevil Dominik Kubalík, v útočném pásmu se ale ukázaly všechny české útoky. Nakonec skóroval křídelník toho prvního Ondřej Kaše, který 27 vteřin před sirénou proměnil nařízené trestné střílení.
     
    Střely na branku: 14 – 5.
    Vyhraná vhazování: 11 – 7.
     
    Druhá třetina začne přibližně ve 21:11.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Gudasovu ránu od modré tečoval před Madlenerem osamocený Sedlák, puk míří mimo.
     
    20:59
    Gudas fauloval, Rakousko si zahraje přesilovou hru. Zatím má ponechanou výhodu.
     
    21:06
    Radko Gudas (CZE) odchází na trestnou lavici, v obranném pásmu totiž podrazil Marca Rossiho.
     
    21:15
    Peter Schneider si najel k vrcholku levého kruhu a zkusil nahodit kotouč směrem ke vzdálenější tyči. Mrázek nemusel zasahovat.
     
    21:31
    Mrázek sice musel bojovat s clonícím hráčem zaparkovaným na brankovišti, pro dalekonosné nahození Heinricha si ale lapačkou i tak bez problémů šáhl.
     
    22:04
    Čechům se nyní nedaří vymanit se z rakouského sevření.
     
    22:13
    Peter Schneider si vyměnil puk s Rossim a Heinrichem a napřáhl k tvrdé ráně z levého kruhu. Zařízení ovšem netrefil.
     
    22:32
    Nadvakrát se národní tým osvobozuje. Zbývá skoro půl minuty do konce Gudasova trestu.
     
    23:02
    Lukas Haudum měl chvíli prostoru na pravém kruhu a prověřil Petra Mrázka.
     
    23:10
    Češi první oslabení ubránili a můžou útočit. Rakušané jim teď navíc musí vyklidit pásmo, rozhodčí signalizuje jejich ofsajdové postavení.
     
    24:03
    Flek od pravého kruhu poslal přihrávku na modrou čáru, odkud se z rozmáchl Tomáš Kundrátek. Jeho projektil se ale mezi tři tyče nevešel.
     
    24:56
    Flek s Beránkem se snažili napadat rakouskou rozehrávku, puk ale nezískali a jdou střídat.
     
    25:04
    Nyní se svěřenci Radima Rulíka nerozuměli, puk míří na zakázané uvolnění.
     
    25:15
    Kaše ve středním pásmu mezi nohama připravil puk pro Romana Červenku, který vjel do útočné třetiny, přibrzdil a připravil střelecké zakončení pro Jakuba Krejčíka. Madlener ve střehu.
     
    25:52
    Zwerger posunul puk na Rossiho, který tváří v tvář Mrázkovi zakončoval.
     
    26:39
    Kubalík vystihl rozehrávku Stevena Stronga, který neudržel puk. Nicméně rakouský obránce si chybu uvědomil a českého útočníka nepustil k nebezpečnému zakončení.
     
    26:51
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 16 – 10.
     
    27:14
    První Kempného rána od modré minula jak chumel hráčů před brankou, tak samotnou klec Madlenera. Podruhé chtěl českému bekovi s šestkou na zádech nabít Kämpf, Rakušané ale pas zachytili a míří do útoku.
     
    27:35
    Dominique Heinrich vypálil od modré čáry směrem k Mrázkovi, před kterým číhal nekrytý Paul Huber. Ten měl velmi nebezpečnou možnost, když nastavoval hokejku k teči. Pokud by se mu to podařilo, puk by skončil za zády českého maskovaného muže.
     
    28:15
    Pozor na Thima Nickla, kterému na pravý kruh nahrál Mario Huber. Rakouský bek si sjel blíže k brance, puk však poslal vysoko nad ni.
     
    29:21
    Kaše sice sám při přechodu útočné modré o puk přišel, pak se však výborně vrátil a ukradl kotouč Haudumovi. Přesto Rakušané pokračují do obranného pásma domácích.
     
    29:42
    Oba týmy nyní bojují o puk za Mrázkovou bránou, nakonec jsou úspěšnější Rakušani.
     
    29:52
    Benjamin Baumgartner, hrdina předchozího duelu Rakušanů s Finskem, se vymotal po souboji za českou brankou s pukem na holi a snažil se najít mezeru u pravé Mrázkovy tyče. Neúspěšně.
     
    31:27
    Krejčíkovi utekl puk za modrou čáru, on ho vrátil zpět, čímž se dopustil ofsajdu.
     
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 16 – 12.
     
    31:40
    Kundrátek udržel útočné pásmo a puk pro Beránka, který si rychle nabruslil na střed a hledal na pravém kruhu Fleka. Do kombinace však zasáhli rakouští plejeři.
     
    32:36
    Kaše až napotřetí propasíroval podél mantinelu puk na Červenku, tomu ale odskočil a může rozehrávat Steven Strong.
     
    32:48
    Lukas Haudum nabil Benjaminu Baumgartnerovi, který se dostal k pravému kruhu, kde se otočil a vypálil. Nebyla to vůbec špatná akce, nicméně Mrázek byl v pozoru.
     
    32:58
    Češi rychle obrátili hru a po Červenkově nahrávce střílel z pravé strany Ondřej Kaše. Trefil však vedle brány stojícího hlavního rozhodčího.
     
    33:12
    Z podobné pozice jako Kaše, tedy z pravého křídla, zakončoval o chvíli později Jakub Flek. Teď už David Madlener zasahuje.
     
    34:02
    Rakušané v obranném pásmu Česka faulovali a Mrázek odjíždí na střídačku. Češi mají ponechanou výhodu, aktuálně rozehrávají.
     
    34:26
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 17 – 12.
     
    34:26
    Přesilovou hru si zahrají i domácí, Thomas Raffl (AUT) odjíždí na trestnou lavici za hákování.
     
    34:29
    Špaček hned po vyhraném buly nabil na pravý kruh Červenkovi, stejně rychle se ale stihl přesunout Madlener, který měl navíc čistý výhled.
     
    34:49
    Roman Červenka (CZE) při souboji u mantinelu vysekl hokejku Alimu Wukovitsovi. Přesilovka Česka tak po 23 vteřinách končí.
     
    34:58
    Střela Davida Maiera zasvištěla na zadní mantinel.
     
    35:13
    Ondřej Palát se při hře 4 na 4 vydal do brejku, při pokusu o průnik mezi rakouské obránce byl ale faulován.
     
    35:14
    Paláta konkrétně podrazil David Maier (AUT). Česko bude hrát přes minutu početní výhodu 4 na 3.
     
    35:37
    Tomáškova nabídka na Kubalíka českému útočníku utekla, Češi pokračují nadále v pásmu.
     
    35:49
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi využívají svoji druhou přesilovku na šampionátu, podruhé na mistrovství se pak trefuje DOMINIK KUBALÍK. Ten skóruje ze své obvyklé pozice na pravém kruhu, kam mu křižný pas vyslal David Tomášek. Madlener už se přesunout nestihl. Asistence: David Tomášek a David Špaček.
    35:49 Dominik KUBALÍK - 2:0
     
    36:11
    Na opačné straně se snažil zakončit Dominic Zwerger, který se po kombinaci se Schneiderem nebezpečně dotíral na Mrázka.
     
    36:30
    Madlener nemusel zasahovat proti další příležitosti Čechů při hře 4 na 4.
     
    36:53
    Česko právě vstřelilo branku!
    Další přesilovkový, byť zcela netypický gól přidává o 64 vteřin později JAKUB FLEK. Ten ukázal svoje rychlé nohy a najel si za rakouskou obranu na Stránského průnikovou nahrávku. Madlenerovi pak puk poslal mezi betony. Asistence: Matěj Stránský.
    36:53 Jakub FLEK - 3:0
     
    37:11
    Bernd Wolf vypálil od modré, jeho pokus ale skončil na zadní mantinelu. Rakušani ale nadále drží útočnou třetinu a snaží se vymyslet odpověď na třetí gól Česka.
     
    38:30
    Krejčík ztečoval střelu Rohrera do ochranné sítě. Vhazování po Mrázkově levici.
     
    39:03
    Ohlášena poslední minuta druhé periody. Rakušané se snaží projít do útočeného pásma.
     
    39:29
    Mrázek byl ve střehu proti Nicklově pumelici od modré čáry, beci před ním si pak pohlídali předbrankový prostor a možné dorážky.
     
    39:44
    Nickl vyslal po vhazování další ránu, Mrázek ale i tentokrát souboj s ním vyhrál.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Rakušané ve druhé třetině ukázali, proč dokázali na MS potrápit všechny favority. Minimálně v první polovině periody měli ze hry více a celkově národní tým přestříleli 12:7. Góly však střílela pouze družina kouče Rulíka – v čase 35:49 využil přesilovku 4 na 3 Dominik Kubalík. Rovněž svůj druhý gól na turnaji (byť z brejku, tak také v přesilovce) pak o minutu později dal Jakub Flek. Česko tak po 40 minutách vede nad Rakouskem 3:0.
     
    Střely na branku ve druhé třetině: 7 – 12.
    Střely na branku celkem: 21 – 17.
    Vyhraná vhazování ve druhé třetině: 12 – 6.
    Vyhraná vhazování celkem: 23 – 14.
     
    Ještě přidáme jednu čerstvou zprávu ohledně Martina Nečase. Generální manažer reprezentace Petr Nedvěd oznámil, že útočník Caroliny se k národnímu týmu připojí, a to v sobotu!
     
    Třetí třetina začne přibližně ve 22:04.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:23
    Sedlák vyhrál v souboji u trestných lavic souboj s Mario Huberem a vrací puk do rakouského obranného pásma.
     
    41:02
    Berndu Wolfovi se Češi rozestoupili a nenápadný rakouský obránce proto mohl vystřelit.
     
    41:09
    Peter Schneider překvapivě vypálil od pravého mantinelu, Mrázek se ale přesunul včas.
     
    41:31
    Česko právě vstřelilo branku! Domácí na začátku třetího dějství odskakují už do čtyřgólového vedení. DAVID TOMÁŠEK dostal z hranice brankové čáry přihrávku od Ondřeje Paláta a z pravého kruhu prostřelil kolem bližší tyče Madlenera. Asistence: Ondřej Palát a Dominik Kubalík.
    41:31 David TOMÁŠEK - 4:0
     
    42:10
    Flek šlápl na plyn na pravém křídle a centroval na druhou tyč směrem na Beránka. Nahrávku Rakušané zablokovali.
     
    42:29
    Po Špačkově střele od modré se puk nakonec vynořil u Jáchyma Kondelíka, který dorážel na hranici brankovišti. Madlener s pomocí obránců jeho střelu s vypětím všech sil zastavili.
     
    43:27
    Nahození Libora Hájka, které se snažili tečovat před brankou clonící hráči, by mohlo být zajímavé. Český obránce se ale podle rozhodčích dostal s pukem do středního pásma, píská se proto ofsajd.
     
    43:56
    Palát s Tomáškem si vyměnili role a první jmenovaný po nahrávce druhého napřáhl ke golfáku z poměrně velké dálky. Minul.
     
    44:59
    Lukas Haudum už potřeboval střídat, proto poslal puk za Mrázkovu klec a odjíždí střídat.
     
    45:13
    Na Fleka mířila dlouhá přihrávka, puku se ale český rychlík nedotknul, a tak se píská zakázané uvolnění.
     
    45:42
    Ondřej Beránek byl velmi důrazný před bránou a snažil se najít skulinku, kterou by procpal puk pod betonem Madlenera.
     
    46:12
    Červenka si narazil se Sedlákem a nabil na modrou čáru Ruttovi. Jeho střela na bránu nedoletěla, Rakušané pak vyhazují do středního pásma.
     
    46:30
    Kaše se pokusil poslat kotouč na Sedláka, přihrávka ale nedopadla podle představ.
     
    47:02
    Mrázek musel řešit nepříjemnou střelu Petera Schneidera, který v mezikruží plácl do rotujícího puku. Ten letěl do protipohybu českého gólmana, jenž si ale pro kotouč lapačkou natáhl.
     
    47:02
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 26 – 19.
     
    48:12
    Na Mrázka letěla nepříjemná střela Stevena Stronga. Český gólman ramenem vyráží, puk pak Češi vyhazují do soupeřova obranného pásma.
     
    48:35
    Tažení Aliho Wukovitse zastavila česká obrana na modré čáře, domácí tam překlápějí hru.
     
    49:28
    Thomas Raffl na mantinel za Mrázkovou brankou tvrdě narazil Libora Hájka. Ten udržel rovnováhu, rozhodčí nevylučuje.
     
    49:44
    Po pokusu Thimo Nickl puk prošel kolem pravé tyče Mrázkovy svatyně, velmi slibná akce Rakouska brankou nakonec neskončila.
     
    50:30
    Češi se směrem dopředu nikam příliš neženou. A není divu, v jejich prospěch hraje čtyřgólové vedení.
     
    51:02
    Kondelík nahrával Flekovi, žabičku ale vypíchl jeden z hostujících hráčů. Češi se tak nedostali do zakončení.
     
    51:32
    Na modré čáře čekajícímu Krejčíkovi puk přeskočil hokejku, píská se zakázané uvolnění Rakušanů.
     
    52:05
    Kašeho centr z pravé strany se od rakouského obránce nebezpečně odrazil směrem na Madlenerovu klec. Poté střílel od modré Gudas.
     
    52:06
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 27 – 21.
     
    52:06
    Dnešní utkání sleduje 17 413 diváků.
     
    52:33
    David Tomášek i v pádu dokázal vystřelit, Madlener vyráží puk do rohu.
     
    53:49
    Kempného střelu z levé strany zblokoval Peter Schneider, Rakušané posouvají kotouč do středního pásma.
     
    54:25
    Hráči bojují v obranném pásmu Rakouska o kotouč.
     
    54:55
    Kubalík si najel na nahrávku za obrany a připravil střelu od modré pro Jakuba Krejčíka. Jeho pokus Madlener kryje.
     
    54:55
    Komerční přestávka.

    Střely na branku: 28 – 21.
     
    55:56
    Voženílek s Kämpfem v rohu sice puk vybojovali, pobyt Čechů v útočné třetině ale trval jen krátce.
     
    56:02
    David Kämpf posílal puk přes osu na svého spoluhráče, ten se ale k zakončení nedostal. Následně se kotouče chopili hosté a ujíždí do útoku.
     
    57:06
    Kaše si stáhl ze vzduchu puk a vjel do útočného pásma, tam ho odzbrojil David Maier.
     
    57:16
    Fanoušci vstávají ze sedaček s pokřikem "Kdo neskáče, není Čech" a tleskají. Na ledě se zatím hra přesouvá z jedné strany na druhou.
     
    58:02
    Ohlášeny poslední dvě minuty základní hrací doby. Uvidí diváci v pražské aréně ještě nějaký gól?
     
    58:19
    Palátovo nahození od modré tečoval mezi kruhy Tomášek, Madlener zasahuje.
     
    58:36
    Hájkova nahození se ve středním pásmu ujal David Kämpf, ten ale zamířil pouze k zadnímu mantinelu a ke střele se nedostal.
     
    59:10
    Kondelík vjíždí do útočného pásma, na ledě je čtvrtá formace. Prosadí se i ona?
     
    59:31
    Poslední půl minuta základní hrací doby, Češi mají puk pod kontrolou ve svém obranném pásmu.
     
    Konec zápasu.
     
    Česká reprezentace v pátém zápase mistrovství světa zapisuje svoji třetí tříbodovou výhru. Rakousko poráží přesvědčivě 4:0 a znovu se přinejmenším dočasně vrací na čelo skupiny A. Také si pojišťuje účast ve čtvrtfinále. Zápas proti soupeři, který překvapil některé favority, se vyvíjel možná překvapivě bez problémů. Na konci první třetiny proměnil trestné střílení Ondřej Kaše, ve druhé periodě dali dva přesilovkové góly Dominik Kubalík a Jakub Flek a ve 42. minutě přidal poslední branku David Tomášek. Čisté konto za 21 úspěšných zákroků zaznamenal ve svém druhém startu na šampionátu Petr Mrázek.
     
    Nejlepšími hráči obou týmů byli vyhlášeni Jakub Flek (Česko) a David Madlener (Rakousko).

    Střely na branku: 30 – 21.
     
    Teď už zní v aréně česká hymna na počest vítězů. Děkujeme vám za pozornost a těšíme se zase na počtenou! (22:36:31)
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Šimon Rogner

    Adéla Kvapilová

    Branky a nahrávky: 20. Kaše (TS), 36. Kubalík (Tomášek, Špaček), 37. Flek (Stránský), 42. Tomášek (Palát, Kubalík)


    Česko: Mrázek (Dostál) – Krejčík, Gudas (A), Kempný, Rutta, Hájek, Kundrátek, Špaček – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Palát (A), Tomášek, Kubalík – Voženílek, Kämpf, Stránský – Beránek, Kondelík, Flek.
    Trenér: Radim Rulík

    Rakousko: Madlener (Höneckl) – Heinrich (A), Nickl, Unterweger, Wolf, Strong, Maier, Stapelfeldt, Brunner – Raffl (C), Nissner, M. Huber – Zwerger, Rossi, Schneider – Ganahl (A), Baumgartner, Haudum – P. Huber, Wukovits, Rohrer.
    Trenér: Roger Bader

    Rozhodčí: Heikkinen (FIN), Kaukokari (FIN) – Heffner (GER), Nikulainen (FIN)

    Diváci: 17 413